ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Οι συνδιασμοί και τα εκλογικά τους κέντρα στο Φιλιάτι



Οι άνθρωποι είναι ελάχιστα προφυλαγμένοι από αυτό που η επιτυχία τούς εμποδίζει να το φοβηθούν : ( Τίτος Λίβιος )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:


Οι συνδιασμοί και τα εκλογικά τους κέντρα στο Φιλιάτι 


















 




















Άρχισε η προεκλογική περίοδος για τις Δημοτικές - Περιφερειακές και Ευρωβουλευτικές Εκλογές. Ξεκίνησε ήδη η προεκλογική περίοδος για την διεκδίκηση της δημοτικής Αρχής στον πολυκοινοτικό Δήμο Φιλιατών.Τρία είναι τα γραφεία εκλογών στο Φιλιάτι. Το πρώτο στον κεντρικό δρόμο του κ. Σπύρου Παππά : ‘’ Πολίτες σε Δράση ‘’ , το δεύτερο στην πάνω πλατεία των Φιλιατών του κ. Μηνά Παππά καινυν Δήμαρχου : ‘’ Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση ‘’ , το τρίτο κοντά στο κρεοπωλείο του Βασίλη Μπουκουμάνη μετά την άνω πλατεία προς την Εθνική Τράπεζα του κ.Λεωνίδα Ταφέκη : ‘’ Πρωτοβουλία Πολιτών για μια νέα Δημοτική Αρχή ‘’. Είναι σε όλους μας γνωστή η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.Την κατάσταση αυτή στον τόπο μας την βιώνουμε εντονότερα λόγω της διαχρονικής αδυναμίας των δημοτικών αρχών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που απασχολούν το δήμο των Φιλιατών.Ιδιαίτερα προβλήματα σαν αυτά των επενδύσεων και της απασχόλησης, των νέων γενεών.Αυτό το περίεργο και διαρκές πλαίσιο πολιτικής που το αποτέλεσμα του επιτρέπει την ερήμωση και την κατηφορική πορεία της περιοχή μας τις τελευταίες δεκαετίες,το οποίο δημιουργεί συνθήκες παρακμής στην περιοχή και στους κατοίκους.Τα ζητήματα αυτά έχουν υποσχεθεί ότι θα τα επιλύσουν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αποσπώντας γι αυτό το λόγο τη συντριπτική πλειονότητα τις ψήφου των Φιλιαταίων.Ας ελπίζουμε χωρίς ουτοπία ότι κάτι θα γίνει στο μέλλον υπέρ της περιοχής και του συμφέροντος των Κατοίκων της πόλης και των ιστορικών της κοινοτήτων.

Προχωρά άμεμπτα το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Φιλιάτι











  



Με ταχείς ρυθμούς και με πολλές ώρες εργασίας δίνει «μάχη εργασίας» το συνεργείο που κατασκευάζει τον βιολογικό καθαρισμό στο Φιλιάτι.Το έργο έχει που ξεκινήσει ήδη έχει φθάσει μέχρι και τον δρόμο σχεδόν κοντά της Αγίας Τριάδος.Με τέτοιους ρυθμούς που εργάζεται το συνεργείο αν συνεχιστεί η προσπάθεια θα παραδοθεί τάχιστα στον Δήμο Φιλιατών.Ελπίζουμε από την όποια δημοτική Αρχή προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση να συνεχίσει άμεμπτα το έργο.


‘’ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΕΛΟΣ ‘’ : Περιοδική έκθεση Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας , 12 Απριλίου - 31 Μαΐου 2014
 Από το Σάββατο 12 Απριλίου έως και το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την έκθεση εποπτικού υλικού και αρχαιολογικών εκθεμάτων με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία Τέλος».Η έκθεση εποπτικού υλικού «Αρχαιοκαπηλία Τέλος», που υλοποιήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (Αθήνα - Αρχαία Ολυμπία, 23 έως 26 Οκτωβρίου 2013). Αποτελεί προσαρμογή του υλικού της μεγάλης, ομότιτλης, έκθεσης που διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013.Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης ξεδιπλώνονται οι διάφορες προεκτάσεις του ζητήματος της αρχαιοκαπηλίας, καθιστώντας αντιληπτό ότι η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί υπόθεση και ευθύνη όλων μας.Για τις ανάγκες  παρουσίασης στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, η έκθεση εμπλουτίστηκε με αρχαιολογικά εκθέματα και συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό από τέσσερις υποθέσεις αρχαιοκαπηλικής δράσης και παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Παράλληλα παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό και το σύντομο χρονικό της υπόθεσης του λεγόμενου «θησαυρού» της Παραμυθιάς, ενός εντυπωσιακού συνόλου από χάλκινα αγαλματίδια και έργα μικροτεχνίας των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τα οποία βρέθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα στην περιοχή της Φωτικής και έπειτα από μια σειρά αγοραπωλησιών κατέληξαν σε συλλογές μεγάλων μουσείων του εξωτερικού και στα χέρια άγνωστων συλλεκτών.Η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης «Αρχαιοκαπηλία Τέλος», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 12 Απριλίου 2014 στις 19.00, θα πλαισιωθεί με σειρά ομιλιών για τις διαστάσεις του φαινομένου του αρχαιοκαπηλίας και το πλαίσιο προστασίας των αρχαιοτήτων:
.Η φιλοξενία της περιοδικής έκθεσης «Αρχαιοκαπηλία Τέλος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας,  Γεώργιος Ρήγινος, αρχαιολόγος, Αναπλ. Προϊστάμενος / ΛΒ΄ ΕΠΚΑ
.Αρχαιοκαπηλία τέλος: µία έκθεση του Α.Μ.Θ. για την κατάχρηση της ιστορίας και την απώλεια της µνήµης, Ελευθερία Ακριβοπούλου    Ουρανία Πάλλη, αρχαιολόγοι, Γιώργος Τσεκµές    Μαρία Λουκµά, αρχιτέκτονες-μηχανικοί / Α.Μ.Θ.
.Οδοιπορικό στη διαρπαγή αριστουργηματικών γλυπτών της κλασικής αρχαιότητας, Αθηνά Χατζηδημητρίου, αρχαιολόγος / Β΄ ΕΠΚΑ
.Συλλεκτισμός και αρχαιότητες στην οθωμανοκρατούμενη Ήπειρο. Η περίπτωση του «θησαυρού» της Παραμυθιάς,  Αντωνία Τζωρτζάτου, αρχαιολόγος – Θεοδώρα Λάζου, ιστορικός / ΛΒ΄ ΕΠΚΑ
.Αρχαιοκαπηλίες εικόνων και κειμηλίων στην Ήπειρο,  Βαρβάρα Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη / 8η ΕΒΑ
.Κατοχή και αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη, Ελευθερία Ακριβοπούλου, αρχαιολόγος, / Α.Μ.Θ.                                            
.Επαναπατρίζοντας αρχαιότητες: πρακτικές και παραδείγματα, Κων/νος Νικολέντζος, αρχαιολόγος / Δ.Τ.Π.Π.Α.
.Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς: εργαλεία και μέθοδοι για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, Χρήστος Κουτσοθανάσης, αρχαιολόγος / Δ.Τ.Π.Π.Α.
Κατά το διάστημα φιλοξενίας της έκθεσης θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ένας θησαυρός από χρυσό", για οργανωμένες σχολικές ομάδες Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για το ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί προσαρμογή της αντίστοιχης ομότιτλης ενότητας του εκπαιδευτικού πακέτου με θέμα την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων που υλοποίησε το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Witness the Past: Education Programs for the Public and Cultural Heritage Professionals on Illicit Trafficking of Antiquities”.
Η παρουσίαση της έκθεσης «Αρχαιοκαπηλία Τέλος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, την ευγενική προσφορά του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, του ξενοδοχείου Jolly Hotel, του κέντρου εστίασης “Restaurant Alekos” και των εκδόσεων  ΑΓΡΑ και με την υποστήριξη επικοινωνίας από τους δικτυακούς τόπους archaeology & arts και thespro.gr, το περιοδικό Άπειρος Χώρα και το Ράδιο Ηγουμενίτσα 89.2 FM.Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ  -  NEWS
Συνελήφθησαν δύο φυγόποινοι στην Κακαβιά Ιωαννίνων και στην Ηγουμενίτσα
 Συνελήφθησαν την 03-04-2014 από αστυνομικούς των υπηρεσιών των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, δύο φυγόποινοι,σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστική απόφαση και ένταλμα σύλληψης.Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:
1.Την 03-04-2014 το μεσημέρι κοντά στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδος για κλοπή. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ο 30χρονος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα και ήταν καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών.
2.Την 03-04-2014 το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς  της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 60χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, για ηθική αυτουργία σε υπόθεση λαθρομεταφοράς.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.
Σύλληψη διωκόμενου στο Καλπάκι
 Την 03-04-2014/12.30 στην περιοχή Κτίσματα της Ε.Ο. Καλπακίου – Κακαβιάς, συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημ-κείου Αμαλιάδας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (8) μηνών, για κλοπή.



Συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε χωριό της Άρτας
 Ο δράστης πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο τον πατέρα του.Συνελήφθη, την 03-04-2014 το απόγευμα,σε χωριό της Άρτας,από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 48 ετών, σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.Ειδικότερα, την 03-04-2014 το μεσημέρι, σε αγρόκτημα σε χωριό της Άρτας, ο 48χρονος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα), στα πόδια τον 80χρονο πατέρα του, προκαλώντας του σωματικές βλάβες. Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί, οι οποίοι εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη, ενώ ο παθών διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου και νοσηλεύεται.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.Την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.
Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν (107) κιλών κάνναβης στη Σιταριά Ιωαννίνων
 Την 03-04-2014 στη Σιταριά Ιωαννίνων, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων,στον προαύλιο χώρο Ιερού Ναού, τέσσερις ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν κάνναβη βάρους (107) κιλών και (400) γραμμάριων, καθώς και μία βολίδα πυροβόλου όπλου.Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν.Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ηρωίνης στην Άρτα
 Συνελήφθη την 03-04-2014 το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 23χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (0,34) γραμμαρίων.





ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Δ/ΝΣΗ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ                                                                                     
Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. 
 Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2014 εστιάζεται στις μολυσματικές νόσους που μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω διαβιβαστών – φορέων παθογόνων μικροοργανισμών.Οι πιο γνωστοί διαβιβαστές είναι τα κουνούπια, τσιμπούρια, μύγες, σκνίπες, ψύλλοι, κοριοί και σαλιγκάρια γλυκών νερών.Είδη κουνουπιών μεταδίδουν την Νόσο του Ιού του Δυτικού Νείλου, του Δάγκειου πυρετού, του Κίτρινου πυρετού, την Ελονοσία τον ιό Ζίκα κ.ά. .Οι σκνίπες μεταδίδουν την λεϊσμανίαση. Τα τσιμπούρια μεταδίδουν την εγκεφαλίτιδα, αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό, εξανθηματικό τύφο, νόσο του Lyme. Οι ψύλλοι μεταδίδουν την πανώλη και εξανθηματικό τύφο.Οι μύγες ( διάφορα είδη ) μεταδίδουν την ανθρώπινη Αφρικανική τρυπανοσωμίαση κ.α. Τα σαλιγκάρια γλυκού νερού μεταδίδουν σχιστοσωμίαση.Η Παγκοσμιοποίηση του εμπορίου,η κλιματική αλλαγή και η αστικοποίηση επιδρούν στη μετάδοση των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές.Έτσι τα νοσήματα εμφανίζονται σε ολοένα περισσότερες χώρες.Κάθε χρόνο πάρα πολλοί άνθρωποι  σε όλο τον κόσμο μολύνονται και πεθαίνουν από νοσήματα που μεταδίδονται από διαβιβαστές.
Ο εορτασμός φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας καθώς τα τελευταία χρόνια τα νοσήματα αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές της ( ελονοσία ,Ιός δυτικού Νείλου ).
Οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν βάσει προγράμματος ψεκασμούς για ( προνυμφοκτονίες και κωνωποκτονίες ).
Τα μέτρα ατομικής προστασίας των πολιτών σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι
-- Κατάλληλα ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια.
-- Χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών(δυσχεραίνουν την προσέγγιση των κουνουπιών)
-- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
-- Τοποθέτηση σητών σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιών.
-- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα., όχι στο δέρμα.
-- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, γλάστρες, παλιά λάστιχα ,υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου γιατί τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους.
-- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων.
-- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών και πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.


Πρότυπο έργο αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Ελλάδα- Αλβανία 2007-2013"
 Με την ένταξη ενός σημαντικού και πρότυπου έργου, που πρότεινε η Περιφέρεια Ηπείρου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Αξιολόγησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Ελλάδα - Αλβανία 2007-2013, που πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Απριλίου.Πρόκειται για το έργο “Greece / Albania Energy Tourism, G.AL.E.T.”, με συνολικό προϋπολογισμό 3.892.901,27€, το οποίο στοχεύει σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έξι επιλεγμένων δημοσίων κτιρίων, στην βορειοδυτική Ελλάδα και στη Νότια Αλβανία.Η συγκρότηση του χρηματοοικονομικού σχεδίου και ο τεχνικός σχεδιασμός του έργου υλοποιήθηκαν υπό την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο που θα υλοποιηθεί στην Ήπειρο, αφορά στην εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας.Συμπληρωματικά με το έργο αυτό θα αναπλαστεί ο περιβάλλων χώρος του Διοικητηρίου.Αναφερόμενη στο προαναφερόμενο έργο  η Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, δήλωσε: "Η θετική αξιολόγηση των προτάσεων της Περιφέρειας από όργανα που συγκροτούνται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης, του Αλβανικού Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και των επιλέξιμων Περιφερειών Ελλάδας και Αλβανίας, ειδικά όταν υποβάλλονται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποδεικνύει τόσο τη διαχειριστική και διοικητική επάρκεια των υπηρεσιών μας όσο και την οργανωμένη και συστηματική αντιμετώπιση των ζητημάτων και των προκλήσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Περιφέρειας μας".

Χαιρετισμό στην Επιτροπή Παρακολούθησης απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
 Χαιρετισμό στην Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία συζήτησε και για τη νέα προγραμματική περίοδο, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι οι Περιφέρειες είναι πρωτοπόρες στην υλοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων, ζήτησε να μην υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο περιβάλλον, στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις μεταφορές."Υποβάλλαμε συγκεκριμένες προτάσεις και ζητήσαμε να μην υπάρχουν soft ενέργειες" δήλωσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Περιφέρειας επικροτήθηκαν από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φρανσουά Μπεζό. Τέλος πρόσθεσε ότι με τον οδικό άξονα Τεργέστης - Μαυροβουνίου, δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές για την περιοχή.Επισημαίνεται ότι το διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδος - Αλβανίας, αφορά από ελληνικής πλευράς τις περιφερειακές ενότητες που συνορεύουν με αντίστοιχες της Αλβανίας, καθώς και την Π.Ε. Κέρκυρας.

Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στην Κέρκυρα το Σάββατο
 Το Σάββατο 05 Απριλίου και ώρα 19:00 έπειτα από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ματθαίου Κέρκυρας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-ενημέρωση για τα ναρκωτικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγ. Ματθαίου.Ομιλητές στην παρούσα εκδήλωση θα είναι ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ  Κώστας Αρβανίτης, ο Διδάκτωρ Ψυχολογίας κος Ηλίας Μιχαλαρέας και ο Υπεύθυνος του  Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ Γιάννης Παπαχρήστου.Παράλληλα με την εκδήλωση, από το πρωί θα πραγματοποιηθεί streetwork (διανομή έντυπου υλικού) στους φορείς της Κέρκυρας  από τα μέλη της Θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

Εγκαίνια του Μνημείου της Κούλιας στην Παραμυθιά
 Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης στην Κούλια Παραμυθιάς, γνωστή ως Κούλια των Μπονολάτων, στις 13.04.2014 και ώρα 11:30.Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα οχυρωματικής κατοικίας στη Βορειοδυτική Ελλάδα, που χρονολογείται στο β’ μισό του 18ου -αρχές 19ου αιώνα.Ανήκει στον τύπο της οχυρής πυργόμορφης κατοικίας και συνδέεται μορφολογικά και αρχιτεκτονικά με οχυρές κατοικίες που συναντάμε στην Ήπειρο και την Αλβανία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.Η Κούλια. Εξωτερική άποψη.Φωτογραφική έκθεση.Στο εσωτερικό του μνημείου έχει διαμορφωθεί μόνιμη φωτογραφική έκθεση συνοδευόμενη από το αντίστοιχο εποπτικό υλικό με θέμα «Η μνημειακή κληρονομιά της Θεσπρωτίας από τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι την ύστερη Τουρκοκρατία». Μέσα από το φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Θεσπρωτίας, η οποία λόγω της εγγύτητας με το θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Πολλά δε από αυτά τα μνημεία βρίσκονται σε αρχαίες θέσεις γεγονός που υποδηλώνει τη διαχρονική κατοίκηση στη Θεσπρωτία.Η Κούλια (ιδιωτικό κτίριο) απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1995.Η αναστήλωση – αποκατάσταση της Κούλιας χρηματοδοτήθηκε σε πρώτη φάση από το Γ’ Κ.Π.Σ., ωστόσο οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με τη συμβολή του Δήμου Σουλίου.Το μνημείο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Τρίτη και Σάββατο). Επιπλέον θα πραγματοποιείται κατά περίπτωση εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στο Λουτρό της Παραμυθιάς και γενικότερα στα μνημεία της Θεσπρωτίας από αρχαιολόγους της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Την έκθεση θα εγκαινιάσει η κ. Βασιλική Ευταξά Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Εξαιρούνται του τέλους επιτηδεύματος επιχειρήσεις σε χωριά
 Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλα τα (μη τουριστικά) χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους 500 κατοίκους. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους.Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για το 2014 ο πληθυσμός θα υπολογιστεί βάσει της απογραφής του πληθυσμού που έγινε το 2011.Πιο αναλυτικά: σύμφωνα με τις διατάξεις που επικαλείται η εγκύκλιος , απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος -εκτός κι αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους-έχουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.Επίσης, για την παραπάνω απαλλαγή, λαμβάνονται υπόψη τα χωριά και νησιά όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη του σχεδίου «Καποδίστριας». Για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού τους λαμβάνεται υπόψη η γενική απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001, Ως τουριστικοί τόποι θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στο Π.Δ. 899/1976, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 664/1977.Για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2014 και στο εξής, θα λαμβάνεται υπόψη η Απογραφή Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας της 9ης Μαΐου 2011. Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι, διευκρινίστηκε ότι για την εφαρμογή της θα ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωριών τα οποία αποτελούσαν, πριν από εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» (ν. 2539/1997), αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δηλαδή κοινότητες.Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι, η πληθυσμιακή εξαίρεση εφαρμόζεται σε όλα τα (μη τουριστικά) χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους, ακόμη και σε αυτά που βρίσκονται σε νησιά με πληθυσμό πάνω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, εξαιρούνται όλες από το τέλος επιτηδεύματος, χωρίς να εξετάζεται ο πληθυσμός των επιμέρους χωριών.

Στα 9 εκατ. ευρώ για το αποχετευτικό της Παραμυθιάς
 Παρεμβάσεις στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, προωθεί προς υλοποίηση η Περιφέρεια, με αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή στη χτεσινή της συνεδρίαση. Πρόκειται για έργα που μεταξύ άλλων, αφορούν βελτιώσεις και αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο, υποδομές περιβάλλοντος και πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα σε αυτό και η αποχέτευση της Παραμυθιάς. Πιο αναλυτικά, αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα παρακάτω έργα:
- «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Κουκλιών, Μαζαρακίου, Ριαχόβου, Καταρράκτη, Δελβινακίου», προϋπολογισμού 624.000 ευρώ  (Ανάδοχος: Ντούρος Ελευθέριος).
- «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Άρτας - Γαβριάς», προϋπολογισμού 298.000 ευρώ (Ανάδοχος: Θεόδωρος Αναστασόπουλος ΕΔΕ).
- «Συντήρηση – αποκατάσταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Ιεράς Μονής Σέλτσου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κρεμπούνης Αθανάσιος του Χρήστου).
-  «Συντήρηση Ε.Ο Πρέβεζας – Πάργας», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κ/Ξ Ιωάννης Καραμπιτιάνης του Σπυρίδωνος – Ιωάννης Μάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. – Αφοί Λαϊνά Ο.Ε.).
- «Συντήρηση κόμβου Στρατόπεδο Φιλιππιάδας - Πρέβεζα», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κ/Ξ Ιωάννης Καραμπιτιάνης – Κωνσταντίνος Κώστας).
- «Αποκατάσταση κοίτης Αράχθου», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (Ανάδοχος: Αικατερίνη Αλυμάρα ΕΔΕ).
- «Ενέργειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της Περιφέρειας Ηπείρου σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων», προϋπολογισμού 185.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος» (Ανάδοχος: MMS Διαφημιστική Α.Ε.).
Εγκρίθηκε ακόμα η δημοπράτηση  των έργων:
- «Αποχέτευση εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας ακαθάρτων του Δ.Δ. Παραμυθιάς και Καρυώτιου του Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού 9.403.350 ευρώ.
- «Συντήρηση επαρχιακής οδού προς Καραδήμα - Δαφνούλα Ιωαννίνων», προϋπολογισμού  170.000 ευρώ.
- «Συντήρηση κόμβου Φράξυλα και τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης», προϋπολογισμού  150.000 ευρώ.
- «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
-«Βελτίωση-ασφαλτόστρωση τμήματος επαρχιακής οδού Ασβεστοχώρι-Μάρμαρα», προϋπολογισμού  110.000 ευρώ.
- «Αποκατάσταση Πασχαλείου Σχολής Καπέσοβου», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
- «Στερέωση και αποκατάσταση νερόμυλου στο Δ.Δ. Κοπάνης», προϋπολογισμού  66.000 ευρώ.
- «Αποκατάσταση οδού προς Πληκάτι», προϋπολογισμού   65.000 ευρώ.
- «Αποκατάσταση – συντήρηση ασφαλτοταπήτων επαρχιακού οδικού δικτύου στα όρια του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού  60.000 ευρώ.
- «Συντήρηση – αποκατάσταση εθνικής οδού στη θέση Κτίσματα Πωγωνίου και τμήματος παράκαμψης Άρτας – κατασκευή σαρζανέτ», προϋπολογισμού 54.000 ευρώ.
Επίσης, η Ο.Ε. ενέκρινε την εκτέλεση του έργου «Συμπληρωματικές εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο Λακκών Νεοχωρίου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: “ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”
 Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της  Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης   Θεσπρωτίας διοργανώνει, σε συνεργασία με το Εσπερινό Λύκειο Ηγουμενίτσας, ημερίδα με θέμα: «Είσοδος στην αγορά εργασίας», στις 7 Απριλίου 2014, και ώρα 19:00΄στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Συμμετέχουν, ο ΟΑΕΔ Ηγουμενίτσας, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με το Σύλλογο Μηχανικών Θεσπρωτίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με το Σύλλογο Γεωπόνων Θεσπρωτίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο με το Σύλλογο Λογιστών Θεσπρωτίας, οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, το ΚΔΒΜ2  της ΠΕ Θεσπρωτίας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου.
Η ημερίδα απευθύνεται σε:
1.Μαθητές/τριες και απόφοιτους τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που ενδιαφέρονται για απασχόληση μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, σε μαθητές και αποφοίτους Γενικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.
2.Σε εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων, σε καθηγητές που εφαρμόζουν ΣΕΠ στα Γυμνάσια και τα ΕΠΑΛ, σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας στα σχολεία, σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα Ερευνητική Εργασία  (Project) και έχουν αναλάβει θέμα που έχει σχέση με επαγγέλματα, επιχειρηματικότητα και αγορά εργασίας.
3.Σε φοιτητές και πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ.
4.Σε κάθε άνεργο που ενδιαφέρεται για απασχόληση, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.
5.Σε κάθε νέο και νέα της περιοχής που ενδιαφέρεται να μάθει πως να διαχειριστεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει.
6.Σε υποψηφίους Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε σχολές των Πολυτεχνείων, της Γεωπονικής, της Κτηνιατρικής, της Δασολογίας, καθώς και σε αυτούς που ενδιαφέρονται για Οικονομικές Σπουδές.








 


Δεν υπάρχουν σχόλια: