ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : ‘’ παραδόθηκε σε λειτουργία το κτίριο του 3ου Γυμνασίου ‘’



Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν,μτφρ: πρέπει να σωπαίνεις ή να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή . ( Πυθαγόρας , 580-490 π.Χ. , Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
 Σήμερα παραδόθηκε σε λειτουργία  το κτίριο του 3ου Γυμνασίου στην περιοχή Λαδοχωρίου. Ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο που παρέχει όλες τις ανέσεις στους μαθητές αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό.Το σχολικό συγκρότημα δημοπρατήθηκε στις 16/11/2007 χρηματοδοτούμενο από τον Ο.Σ.Κ με προϋπολογισμό 1.871.000 € Περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 2 γραφεία καθηγητών, κυλικείο και εννέα αίθουσες διδασκαλίας.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2008, αλλά στην πορεία προέκυψαν σοβαρά ζητήματα όπως αρχαιολογικά ευρήματα, χρηματοδότηση του έργου, σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης κ.λ.π. .Η Δ/νση Τεχνικών Έργων  της Π.Ε Θεσπρωτίας η οποία είχε την ευθύνη επίβλεψης του έργου κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατάφερε να φέρει εις πέρας τα προβλήματα ώστε το κτιριακό συγκρότημα να παραδοθεί ασφαλές  και λειτουργικό στους μαθητές.Ο Αντιπεριφερειάρχης  ερωτηθείς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μέσα στην γενικότερη  ανασφάλεια της οικονομικής κρίσης καταφέραμε και παραδίνουμε σε χρήση ένα κόσμημα στην μαθητική νεολαία. Θέλω να ευχαριστήσω την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Θεσπρωτίας και όλους όσους βοήθησαν για την άρτια ολοκλήρωση του σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Θεσπρωτίας
    Θωμάς  Γ. Πιτούλης

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
 Η τοπική αυτοδιοίκηση θύμα των μνημονιακών πολιτικών
Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όλες και όλοι μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη για τα μεταπολεμικά χρόνια υποβάθμιση της ζωής μας. Η δραματική μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία, η βίαιη μετανάστευση και, ακόμη, η υπερφορολόγηση, η ακύρωση εργατικών δικαιωμάτων και η περιστολή της δημοκρατίας έχουν ανατρέψει τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας και έχουν υποθηκεύσει το μέλλον της.Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτήν την πραγματικότητα. Οι θεσμοθετημένοι πόροι έχουν μειωθεί ήδη κατά 60% και σχεδιάζεται η περαιτέρω συρρίκνωσή τους κατά το ένα τρίτο. Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων - βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, προνοιακά επιδόματα, υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρηση σχολείων - συρρικνώνονται ή καταργούνται. Η καθημερινή επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες του δήμου, αποδεικνύει τη δραματική τους υποβάθμιση. Πολλές από αυτές σταδιακά παύουν τη λειτουργία τους, αφού το σχέδιο απολύσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση απογυμνώνει τους δήμους από το απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Ο Καλλικρατικός δήμος ως Δούρειος Ίππος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει απολέσει ουσιαστικά την αυτονομία της και τον θεσμικό της ρόλο ως εκφραστής των τοπικών κοινωνιών. Ο αχανής Καλλικρατικός δήμος καλείται να αναλάβει τα βάρη και τις υποχρεώσεις μιας ανίσχυρης «τοπικής κυβέρνησης». Στερείται, ωστόσο, τους ικανούς πόρους και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, για να το κάνει. Με την συντριπτική πλειονότητα των δήμων να δρουν ως κυβερνητικοί εντολοδόχοι, η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε Δούρειο Ίππο των κυβερνητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Και αυτό, γιατί πίσω από το προσωπείο της «εξυγίανσης» και του «μνημονιακού μονόδρομου» κρύβεται ο νεοφιλελεύθερος τρόπος σκέψης που αντιλαμβάνεται τις δημοτικές υπηρεσίες ως πεδίο παραγωγής κέρδους και όχι ως αγαθό δημοκρατίας και αναδιανομής του πλούτου, όπως θα έπρεπε και όπως απαιτούν οι κοινωνικές ανάγκες.
Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της αντίληψης, τα οποία αποκαλύπτουν και το μέλλον που μας επιφυλάσσεται, είναι η ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών - όπως η καθαριότητα, το νερό, η αποχέτευση - και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, όπως του ΟΛΗΓ. Εάν δεν αποτραπεί τώρα η εφαρμογή αυτής της ανάλγητης πολιτικής αντίληψης, σύντομα θα έχουμε μια αυτοδιοίκηση «κλινικά νεκρή» και μια κοινωνία καταδικασμένη στη διαρκή εξαθλίωση.
Για μια τοπική αυτοδιοίκηση με διεκδικητικό και κινηματικό χαρακτήρα
Δυστυχώς για τον τόπο, η δουλοπρεπής στάση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και η άνευρη αντίδραση των τοπικών διοικήσεων στην εφαρμογή τους έχουν ήδη απαξιώσει την τοπική αυτοδιοίκηση στα μάτια των συμπολιτών μας. Οι προσωποπαγείς, δημαρχοκεντρικές τοπικές διοικήσεις –οι οποίες βασίζονταν στην πελατειακή εξυπηρέτηση και την οικογενειοκρατία–  αποδεικνύονται απαξιωμένες και ανίκανες να ανταποκριθούν στις σημερινές συνθήκες, όπου η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά. Για αυτό θεωρούμε ότι σήμερα ο αυτοδιοικητικός αγώνας είναι αγώνας για την επιβίωση των δημοτών, για την επιβίωση της ίδιας της αυτοδιοίκησης, για μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο μας. Για εμάς ο κοινωνικός, κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά ενισχύει το θεσμικό της ρόλο.Αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση που θέτει ως άμεσες προτεραιότητές της:
.Την οργάνωση συλλογικών αντιστάσεων για την απόκρουση και αποτροπή των μνημονιακών πολιτικών.
.Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της φτωχοποίησης των συμπολιτών μας.
.Το μετασχηματισμό του δήμου σε όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών με δράσεις και πολιτικές που θα λειτουργούν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
.Τη μετατροπή του δήμου από εντολοδόχο κυβερνητικών πολιτικών σε φορέα δημοκρατικής έκφρασης και διεκδίκησης.
Οραματιζόμαστε έναν δήμο:
.Μοχλό ανάπτυξης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και σεβασμό στα όρια που θέτει το περιβάλλον.
.Πυλώνα αποκέντρωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής.
.Πεδίο συλλογικής έκφρασης των πολιτών με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και με θεσμοθετημένες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, συμμετοχικούς προϋπολογισμούς.
.Φορέα πολιτισμού, για να διαμορφώσουμε μια πόλη με ταυτότητα, δημιουργική και ανοικτή στο νέο.
Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση
Στηριγμένοι στις παραπάνω αρχές καλούμε σε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα δημοκρατίας και αντίστασης. Απέναντι στην ιδιοτέλεια και τους παραγοντισμούς αντιτάσσουμε τη λογική μιας τοπικής αυτοδιοίκησης που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες αλλά και τον καθένα ξεχωριστά. Απέναντι στη ρουσφετολογία και το ψέμα προτάσσουμε την ηθική και την αισθητική της ειλικρίνειας, τη διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Δίχως φόβο και πάθος, δίχως τα βαρίδια υποχρεώσεων και καθεστωτικών αντιλήψεων, απευθυνόμαστε σε νέους στην ψυχή και τις αντιλήψεις ανθρώπους που ζουν, δρουν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.Κάθετα αντίθετοι με τη λογική των χρισμάτων καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για τη δημιουργία μιας δημοτικής κίνησης που η ίδια θα αναδείξει από τα κάτω τις ανάγκες, τους ανθρώπους και τις πολιτικές που αρμόζουν στον τόπο μας. Δεν φοβόμαστε τους συμπολίτες μας, δεν ανεχόμαστε το καπέλωμα! Καλούμε κάθε δημότη σε συστράτευση που θα ανατρέψει την πολιτική των μνημονίων, και στην Καλλικρατική εκδοχή τους, μέσα από την δική του ενεργοποίηση και συμμετοχή σε κάθε γειτονιά και χωριό του δήμου μας. Ελάτε μαζί να βρούμε όσα μας ενώνουν, να διαμορφώσουμε μαζί ένα Δήμο στον οποίο αξίζει κανείς να ζει και να δημιουργεί.
Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ηγουμενίτσας
 
ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ  -  NEWS
Στην Φάκα της ΕΛ.ΑΣ. 200 κιλά χασίς στο Μενίδι
 Σε μπλόκο της Δίωξης Λαθρομεταναστών στο Μενίδι της Άρτας, σταμάτησε η διακίνηση 199,5 κιλών χασίς, στις 8 το πρωί. Τα ναρκωτικά μετέφερε με ΙΧ αυτοκίνητο ένας Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν για τυπικό έλεγχο το αυτοκίνητο και αμέσως εντόπισαν σάκους, γεμάτους με 186 δέματα χασίς, τα οποία κατασχέθηκαν. Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, το αυτοκίνητο είχε νοικιαστεί στην Αθήνα.Εξάλλου, δύο υποθέσεις διακίνησης ηρωίνης απασχολούν από χθες το απόγευμα τη Δίωξη Ναρκωτικών της Άρτας. Αξιοποιώντας πληροφορίες, ένας αστυνομικός που εμφανίστηκε ως αγοραστής 200 γραμμαρίων ηρωίνης έναντι 2.600 ευρώ, έφτασε στο χωριό Ριζόμυλο της Αχαΐας όπου είχε καθοριστεί σε κάποιο σπίτι, το ραντεβού με έναν Αλβανό προμηθευτή. Τη στιγμή της συναλλαγής, άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Άρτας, έκαναν έφοδο στο σπίτι, όπου εντόπισαν σε διάφορα σημεία συνολικά ένα κιλό ηρωίνης. Η ποσότητα κατασχέθηκε και
συνελήφθη ο 21χρονος Αλβανός.Επίσης, στη Μεγάρχη Άρτας, συνελήφθησαν δύο νεαροί, γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ενός, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 254 γραμμάρια ηρωίνης, καθώς και ζυγαριά ακριβείας, μικροποσότητες χασίς και 136 χάπια φαρμάκου, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.
Εξιχνιάστηκαν τέσσερις (4)  διαρρήξεις διαμερισμάτων στην Κρύα και στην Ανατολή Ιωαννίνων
  Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των διαρρήξεων δύο άτομα,  που είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα, ως μέλη συμμορίας διάπραξης κλοπών από σπίτια.Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Γραφείο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, τέσσερις περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών διαμερισμάτων, που έγιναν στην Κρύα και στην Ανατολή Ιωαννίνων, τον Σεπτέμβριο και τον Μάιο του  2013.Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των παραπάνω κλοπών, δύο ημεδαποί, ένας 17χρονος  και μία 43χρονη γυναίκα, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την 20-09-2013 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ως μέλη συμμορίας κλεφτών, με  εγκληματική δράση στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας (σχετικό το από 25-09-2013 Δελτίο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας).Ειδικότερα, ύστερα από λεπτομερή αξιολόγηση στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού με συνεργούς τους που αναζητούνται,  συμμετείχαν και στις παρακάτω διαρρήξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων:
•τρεις  διαρρήξεις διαμερισμάτων που βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικία στην Κρύα Ιωαννίνων,  από όπου αφαίρεσαν από το ένα διαμέρισμα τιμαλφή και κοσμήματα και τις οποίες διέπραξαν  την 17-09-2013.
•κλοπή χρηματικού ποσού και κοσμημάτων από σπίτι στην Ανατολή Ιωαννίνων, την οποία διέπραξαν  στις 29-05-2013.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί  στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Συνελήφθη ζευγάρι ημεδαπών για ναρκωτικά στην Άρτα 
 Μετά από αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι τους, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περίπου (250) γραμμάρια ηρωίνης.Συνελήφθη,την 04-12-2013 το μεσημέρι στη Μεγάρχη Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ζευγάρι ημεδαπών, ηλικίας 34 και 21 ετών,που κατείχε και διακινούσε ναρκωτικά σε εξαρτημένους χρήστες της ευρύτερης περιοχής.Ειδικότερα,οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας,πραγματοποίησαν  αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι των δραστών, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως τόπο απόκρυψης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν:
•τρεις (3) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα ηρωίνης,  βάρους (74,74) γραμμαρίων.
•πέντε (5) συσκευασίες  με κάνναβη, βάρους (4,82) γραμμαρίων.
•εκατόν τριάντα έξι (136) ναρκωτικά χάπια.
•μία ηλεκτρονική ζυγαριά.
•το χρηματικό ποσό των (1.550) ευρώ, προερχόμενο από την πώληση των ναρκωτικών ουσιών.
•διάφορα σύνεργα, κατάλληλα για την συσκευασία δόσεων των ναρκωτικών ουσιών (νάιλον τεμάχια, μονωτική ταινία κ.λ.π.).
•τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, στην αυλή του σπιτιού βρέθηκε θαμμένη κάτω από δέντρα,  ποσότητα ηρωίνης βάρους (179,66) γραμμαρίων.Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.
Εξιχνίαση απόπειρας κλοπής από σπίτι στα Ιωάννινα
 Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, περίπτωση  διάρρηξης σε σπίτι  στα Ιωάννινα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 30χρονου ημεδαπού, ο οποία ταυτοποιήθηκε ως δράστης της διάρρηξης ύστερα από έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο προαναφερόμενος  το απόγευμα της 07-11-2013, αφού παραβίασε πόρτα διαμερίσματος στα Ιωάννινα,  εισήλθε στο εσωτερικό πλην όμως έγινε αντιληπτός από την ιδιοκτήτρια και τράπηκε σε φυγή, χωρίς να αφαιρέσει κάτι.Ο δράστης προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, όπου και αναγνωρίστηκε από την παθούσα.
Συνελήφθησαν εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών
Συνελήφθησαν την 05/11, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, 29χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και ο 28χρονος συνοδηγός του, διότι διαπιστώθηκε πως μετέφεραν μία (01) αλλοδαπή, για την οποία ο 29χρονος οδηγός κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο άνηκε σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να την μεταφέρουν παράνομα στο εξωτερικό και η οποία επίσης συνελήφθη.Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο
Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.
Συνελήφθη στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης 21χρονος αλλοδαπός έμπορος ηρωίνης στον Ριζόμυλο Αιγίου
 Ο δράστης πούλησε σε αστυνομικό που προσποιήθηκε τον αγοραστή,ναρκωτικές ουσίες έναντι 2.600€.Στην κατοχή του και σε υπαίθριες καβάντζες, κατασχέθηκε συνολικά περίπου ένα κιλό ηρωίνης.Συνελήφθη σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα την 05-12-2013 στον Ριζόμυλο Αιγίου, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας,  ένας  21χρονος υπήκοος Αλβανίας,ο οποίος κατηγορείται για πώληση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, αστυνομικός παρουσιάστηκε ως «υποψήφιος αγοραστής» και ύστερα από τηλεφωνικές επικοινωνίες,  εμφανίστηκε  σε προκαθορισμένο ραντεβού με τον 21χρονο αλλοδαπό,  ο οποίος του πούλησε έναντι του χρηματικού ποσού των (2.600) ευρώ,  δύο συσκευασίες με ηρωίνη βάρους (206,46) γραμμαρίων.Μετά την ολοκλήρωση της «αγοραπωλησίας», ο 21χρονος συνελήφθη και στη συνέχεια υπέδειξε στους αστυνομικούς συγκεκριμένα σημεία σε παραλία στον Ριζόμυλο Αιγίου, που χρησιμοποιούσε ως χώρους απόκρυψης ναρκωτικών ουσιών.Συνολικά, κατασχέθηκαν:
•συσκευασίες και δέματα με ηρωίνη συνολικού βάρους (1.000,043) γραμμαρίων.
•μία ζυγαριά ακριβείας.
•δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
•το χρηματικό ποσό των (800) ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας ενώ την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας. 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : Σεμινάριο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ηγουμενίτσα
 Το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προστασία και ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου, διοργάνωσε και υλοποίησε Ομιλία-Σεμινάριο την Τετάρτη 04.12.2013 και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου με θέμα:«Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ» Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Νέστορας Ι. Κολοβός, Engineering Geologist M.Sc., Διδάκτωρ Γεωλογίας ΑΠΘ, Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Life and Business Coach. Στην ομιλία – σεμινάριο αναπτύχθηκαν οι ενότητες:
• Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν; Τι δεν γνωρίζουν;
• Με ποιο τρόπο μπορούν οι επιχειρηματίες και οι υποψήφιοι επιχειρηματίες να βελτιώσουν και να
αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ικανότητα;
Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, έγινε ενημέρωση αναφορικά με το θέμα της ημερίδας και ακολούθησε διαλογική συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες των παρισταμένων.Η δράση κρίθηκε εξαιρετικά επιτυχής από τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων αλλά και από την παραμονή τους και παρακολούθησή της έως το τέλος της, τρείς ώρες αργότερα.

Τη στήριξη του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκφράζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου 

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, είναι προβλήματα που απασχολούν το σύνολο της Ηπειρωτικής κοινωνίας. Η κατάσταση που έχει προκληθεί από την απόφαση για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν  οδηγήσει σε αδιέξοδο, το οποίο πρέπει  να ξεπεραστεί», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών του υπαλλήλων.«Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο –πρόσθεσε- προέκυψε ως πληροφορία το θέμα της διαθεσιμότητας  υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, μετά από συνεννόηση με τον Πρύτανη κ. Αλμπάνη,  απευθύνθηκα  προς τους Υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τόνισα ότι αν η απόφαση υλοποιηθεί, θα είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει ομαλά το Πανεπιστήμιο τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτός των αποχωρήσεων υπαλλήλων με διαθεσιμότητα, υπάρχουν ήδη 45 κενά. Δεν υπήρξε απάντηση και οι διαδικασίες συνεχίστηκαν».Ο Περιφερειάρχης, τόνισε ακόμη ότι είναι αυτονόητη και έμπρακτα αποδεδειγμένη η στήριξη της Περιφέρειας στις πρωτοβουλίες της Πρυτανικής Αρχής και γενικότερα του Πανεπιστημίου για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του.Μετά από εκτενή συζήτηση, που ακολούθησε της εισήγησης του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» κ. Ι. Παπαδημητρίου, με τη συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων εργαζομένων, φοιτητών και ΔΕΠ, το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, έκανε δεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, που συνοψίζεται στα εξής σημεία:
1ον: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι προβλήματα που απασχολούν το σύνολο της Ηπειρωτικής κοινωνίας. Από την ίδρυσή του αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής και συνδέεται με το κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι της Ηπείρου.
2ον:  Το Π.Σ. τάσσεται σαφέστατα και κατηγορηματικά υπέρ του Δημόσιου Πανεπιστημίου, με τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να διορθωθούν  «κακώς κείμενα» που σήμερα υπάρχουν. Θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει για κανένα λόγο να μένουν κλειστά και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναζητηθεί τρόπος συνεργασίας για να αμβλυνθούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και επιβαρύνουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.
3ον:  Το Π.Σ. εκφράζει την αντίθεσή του  σε κάθε απόλυση εργαζομένου και ζητά τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη διάθεση των απαραίτητων πόρων.
4ον: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος σίτισης- στέγασης των φοιτητών στην Φοιτητική Εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, ο Περιφερειάρχης σε συνεργασία με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, να ζητήσουν από τη διοίκηση του Ιδρύματος την προώθηση διαδικασιών για μίσθωση κατάλληλων χώρων στην πόλη των Ιωαννίνων για τη στέγαση φοιτητών.

Με διαφάνεια και σύμφωνα με τη νομοθεσία η διαχείριση από την Περιφέρεια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
 Με στοιχεία και την ανάλυση του νομικού καθεστώτος που ισχύει και τηρείται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, απάντησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην επερώτηση που είχε καταθέσει ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης,  με θέμα την εκτέλεση των έργων που εντάσσονται απευθείας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΣΑΕΠ030).«Για την υλοποίηση των έργων υπάρχει πλήρης διαφάνεια,  αποφάσεις λαμβάνονται τουλάχιστον τρεις φορές στην Οικονομική Επιτροπή (και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης όταν απαιτείται προγραμματική σύμβαση), δημοσιεύονται στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η νομιμότητά τους ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ριχθεί λάσπη σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής. Χαμένος κόπος. Εκείνο που κατά βάθος ενοχλεί τον κ. Αρβανίτη, δεν είναι ο τρόπος διαχείρισης της ΣΑΕΠ 030. Είναι η διαπίστωση που κάνει μέσω της υπηρεσιακής του ιδιότητας, ότι σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο, η Περιφέρεια Ηπείρου, κινείται, διεκδικεί και εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση αρκετών ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.Σε άλλο σημείο, έψεξε τον επερωτώντα σύμβουλο για το γεγονός ότι και  πρόσφατα με άρθρο του, κατά παράβαση του υπηρεσιακού του ρόλου (ως υπαλλήλου των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης), έβαλλε κατά των περιφερειαρχών για το ίδιο θέμα. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του μήπως η επερώτηση αποτελεί τον «λαγό» μιας νέας απόπειρας γραφειοκρατών της Αθήνας, ώστε να αποδυναμώσουν τις Αιρετές Περιφέρειες, αφαιρώντας το δικαίωμα του Διατάκτη από τους Περιφερειάρχες και μεταφέροντας την αρμοδιότητα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.  Χαρακτήρισε δε υποκριτική τη στάση του κ. Αρβανίτη, που ενώ υπερθεματίζει για το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο ίδιος το απαξιώνει σπεύδοντας να δημοσιοποιήσει στα Μέσα Ενημέρωσης την επερώτηση του, πριν καν αυτή συζητηθεί στο Σώμα. «Που είναι η πραγματικότητα; Τι λιγότερο και τι περισσότερο γίνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, που να δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς και τις αιτιάσεις του κ. Αρβανίτη; Απολύτως τίποτε. Απευθύνθηκα και ρώτησα έναν – έναν όλους τους Περιφερειάρχες. Οι ίδιες διαδικασίες που εφαρμόζονται σε όλες τις Περιφέρειες, εφαρμόζονται και στη δική μας. Με μια διαφορά: Στις άλλες εκλείπει η μιζέρια, η κακεντρέχεια, ο μηδενισμός, η εκδικητικότητα. Δεν υπάρχει συμπεριφορά του τύπου, «να γκρεμίσουμε και να υπονομεύσουμε κάθε τι που προέρχεται από τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, μήπως και τυχόν δικαιωθούν ανεκπλήρωτες επιθυμίες και γίνει διακριτή η παρουσία ορισμένων που επιχειρούν να βάλουν παρακαταθήκες για τον επόμενο πολιτικό σταθμό τους», είπε σε άλλο σημείο της απάντησής του ο Περιφερειάρχης.Ως προς τις διαδικασίες ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα για τα εξής :
1.Η ΣΑΕΠ 030, είναι πρόγραμμα που μεταβιβάστηκε στην Αιρετή Περιφέρεια από την πρώην Κρατική. Υπάρχουν κωδικοί για έργα που έχουν ξεκινήσει προ πολλών χρόνων και κωδικοί για τρέχουσες υποχρεώσεις που προκύπτουν, όπως είναι κυρίως οι αποκαταστάσεις ζημιών.  Η ένταξη έργων με τα αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία, γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο, μετά την υποβολή αιτημάτων ή προτάσεων της κάθε Περιφέρειας. Η σχετική απόφαση του Υπουργού, αποτελεί σύμφωνα με το Νόμο, τη διοικητική πράξη έγκρισης. Από καμία άλλη διάταξη Νόμου, και ειδικότερα από το Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), δεν γίνεται αναφορά ότι για την έκδοση εγκριτικών αποφάσεων ένταξης έργων στη ΣΑΕΠ, που κατά αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει σε άλλο όργανο (Υπουργό δηλαδή), απαιτείται προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2.Το σύνολο των σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου για ένταξη έργων  στις αντίστοιχες ΣΑΕΠ ή ΣΑΕΜΠ, που αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αναφέρεται σε υποβληθέντα αιτήματα –προτάσεις εκ μέρους των Περιφερειών, τα οποία εξυπηρετούν είτε αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, είτε δράσεις που εντάσσονται στο γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας. 
3.Περαιτέρω  με πρόσφατο Νόμο (4128/2013) ορίζεται ότι ο  Περιφερειάρχης είναι ο διατάκτης δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Έργων και αποφασίζει την κατανομή των δαπανών των έργων της ΣΑΕΠ, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται και τα προβλήματα που προκύπτουν και απαιτούν παρεμβάσεις.

Ανακοινώσεις Περιφερειάρχη για θέματα περιβάλλοντος, αποζημιώσεις πλημμυροπαθών και απογραφή κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
 Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προέβη σήμερα σε ανακοινώσεις που αφορούν την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μελέτης για την αποκατάσταση της λίμνης Ιωαννίνων, την προώθηση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ της μελέτης για την αποχέτευση Συβότων – Πλαταριάς και την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού, το αντίστοιχο έργο της Παραμυθιάς. τις αποζημιώσεις   πληγέντων από πλημμύρες και την απογραφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Αναλυτικά:
Μελέτη για τη ροή υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας
Μια ιδιαίτερα σημαντική μελέτη για την λίμνη των Ιωαννίνων, προωθεί προς εκπόνηση η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς πέτυχε την ένταξή της από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΜΠ030), με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ.  Το αντικείμενό της είναι «Μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας, λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος».
Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης,  η μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας αναμένεται να συμπληρώσει ορισμένα δεδομένα ως προς τη μελέτη που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο «Πεζόδρομος- ποδηλατόδρομος περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας, στο Δήμο Ιωαννιτών Π.Ε. Ιωαννίνων». Με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα κατασκευαστούν και τρεις γέφυρες με τις οποίες θα σπάσει το ανάχωμα.  Η κατασκευή γεφυρών προβλέπεται στην αρχική μελέτη για τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο,  όμως αυτές  δεν είχαν γίνει αποδεκτές κατά την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
«Εμείς  θέλουμε να γίνουν οι τρεις γέφυρες στο έργο του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου,  για αυτό και  ζητήσαμε αυτή τη μελέτη.  Με την ευκαιρία θα μελετήσουμε όλον τον χώρο πίσω από το ανάχωμα που υφίσταται νόμιμα από το 1961, είτε αυτό αφορά την Αμφιθέα, είτε το Πέραμα. Ως  Περιφερειακή Αρχή, που γνωρίζουμε τα θέματα της λίμνης, ξέρουμε ότι  μέσω αυτού του κομματιού έμπαινε  από τις πηγές  φρέσκο νερό στη λίμνη. Για αυτό έχουμε εγκαταστήσει τις αντλίες που δίνουν νερό σήμερα. Μας ενδιαφέρει και ο αθλητικός τουρισμός, που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και σε όλες τις προτάσεις που αφορούν δράσεις πίσω από το ανάχωμα. Μας ενδιαφέρει  να  επικοινωνούν τα νερά της λίμνης με το βουνό. Ο πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος είναι μια σπουδαία παρέμβαση που θέλουμε στη νέα Προγραμματική Περίοδο να την υλοποιήσουμε».
Η μελέτη αποχέτευσης Συβότων – Πλαταριάς
Η  εξέταση του φακέλου της μελέτης για την κατασκευή αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού για την περιοχή Συβότων – Πλαταριάς- Πέρδικας Θεσπρωτίας, από την Ε.Δ.Α.  προωθείται κατά προτεραιότητα με εντολή του Περιφερειάρχη, όπως ανέφερε σήμερα ο ίδιος.  Κι αυτό γιατί όπως, είπε, στόχος  είναι, αν πληροί όλες τις προδιαγραφές, να ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ, ώστε στη συνέχεια να είναι από τα πρώτα που θα μεταφερθούν προς χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα 2014-2020. «Για την Περιφερειακή Αρχή, όλες οι μελέτες αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών που αφορούν τις παραθαλάσσιες περιοχές αποτελούν προτεραιότητα γιατί ενισχύουν τις υποδομές και βοηθούν  την ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισε μεταξύ άλλων. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή που είχαν για την εκπόνηση και ολοκλήρωση της μελέτης οι υπηρεσίες της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ενώ το αίτημα για ένταξη της πράξης έχει υποβληθεί από την ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας.

Προς δημοπράτηση η  αποχέτευση – βιολογικό καθαρισμό Παραμυθιάς
 Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης και κατασκευής βιολογικού καθαρισμού της Παραμυθιάς. Το έργο, όπως είπε,  λόγω σπουδαιότητας και προκειμένου να γίνουν όλα σωστά και να μην υπάρχουν προβλήματα, ύστερα από αίτημα του Δήμου Σουλίου, θα κατασκευαστεί με την ευθύνη και επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με  τη συνεργασία στελεχών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Προς έκδοση η Κ.Υ.Α. για τους πλημμυροπαθείς
Μετά από τρία χρόνια προωθείται προς υπογραφή η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των πληγέντων από τις πλημμύρες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010 σε περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. «Μετά από συνεχή διαβήματά μας προς τα συναρμόδια Υπουργεία,  η Κ.Υ.Α. βρίσκεται πλέον στο στάδιο συλλογής των υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Έκκληση για απογραφή των κτηνοτροφικών μονάδων
Παρά το γεγονός ότι απομένουν έξι εργάσιμες ημέρες  για την ηλεκτρονική απογραφή των αιγοπροβάτων, υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων που δεν έχει προσέλθει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.«Κάνω τελευταία έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν για απογραφή. Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση πέραν της Παρασκευής 13ης Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα απολέσουν τα δικαιώματα για τις εξισωτικές αποζημιώσεις και οι μονάδες τους θα θεωρούνται ανύπαρκτες για τις υπηρεσίες», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης.

Εθελοντική αιμοδοσία από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Σύλλογο Εργαζομένων και το ΠΓΝΙ
 Η  Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων της σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού  Συμβουλίου από ώρα 9 π.μ. . Δίνοντας 10  λεπτά από τον χρόνο σου κάποιος συνάνθρωπός σου κερδίζει μια ζωή.Γίνε  εθελοντής  αιμοδότης  κάποιος  σε  χρειάζεται.Δώσε ζωή και ελπίδα στον συνάνθρωπό σου.




 





Δεν υπάρχουν σχόλια: