ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Το μυστικό στις μπίζνες είναι να ξέρεις κάτι που κανένας άλλος δεν ξέρει.( Αριστοτέλης Ωνάσης )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Ειδοποιούνται οι κτηνοτρόφοι, κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, όπως προσέλθουν στα Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής τους, για την υποχρεωτική ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου τους από 1-11-2013 έως 14-12-2013.Λόγω του μεγάλου αριθμού των κτηνοτρόφων κρίνετε σκόπιμο πρώτα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά για ενημέρωση και σειρά προτεραιότητας. Είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα, το μητρώο εκμετάλλευσης και το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής τους.
Ο  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ                                                                       
         ΘΩΜΑΣ  Γ. ΠΙΤΟΥΛΗΣ

Τομέας του ΕΚΑΒ δημιουργήθηκε στην Παραμυθιά
 Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης  Μπέζας ανακοίνωσε ότι με Απόφαση του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) δημιουργήθηκε Τομέας του ΕΚΑΒ στην και η λειτουργία του ξεκινάει στις 18.11.2013. Η ίδρυση του Τομέα ΕΚΑΒ Παραμυθιάς κρίθηκε απαραίτητη για τη καλύτερη υγειονομική ασφάλεια και κάλυψη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σουλίου.Ο Τομέας ΕΚΑΒ Παραμυθιάς θα λειτουργεί με τη συνδρομή του τοπικού Κέντρου Υγείας και του Κέντρου Υγείας Μαργαριτίου και σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί με τέσσερεις (4) διασώστες ενώ έχει διατεθεί ένα (1) ασθενοφόρο προκειμένου να υπάρξει 24ώρη κάλυψη στη περιοχή ευθύνης του.

ΕΛ.ΑΣ.  ΗΠΕΙΡΟΥ  -  NEWS
Εξιχνιάστηκε κλοπή ξυλείας από επιχείρηση στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας
 Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο αλλοδαποί.Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, κλοπή ξυλείας από επιχείρηση στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας που έγινε  πριν από είκοσι μέρες περίπου.Ως δράστες της κλοπής ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας,ηλικίας 25 και 34 ετών,οι οποίοι προσήχθησαν την 23-10-2013 το μεσημέρι στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, όπου και ομολόγησαν την πράξη τους.Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο δράστες το βράδυ της 05/06-10-2013 έκλεψαν από επιχείρηση εμπορίας στερεών καυσίμων που βρίσκεται στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, ξυλεία ελιάς συνολικής αξίας (800) ευρώ. Στη συνέχεια, φόρτωσαν την ξυλεία σε φορτηγό και την πούλησαν σε ανυποψίαστους πολίτες, έναντι χρηματικού ποσού.Το ανωτέρω Ι.Χ. Φορτηγό κατασχέθηκε, ενώ τα κλεμμένα καυσόξυλα, τα οποία βρέθηκαν, δόθηκαν με μεσεγγύηση στους αγοραστές.Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των δύο δραστών  θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Συνελήφθη  57χρονος  ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας   ειδών κυνηγίου, για παράνομη κατοχή όπλων
 Βρέθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε κοντά στο κατάστημά του και κατασχέθηκαν πέντε κυνηγετικά όπλα τα οποία κατείχε παράνομα.Συνελήφθη ττην 24-10-2013 το πρωί στην Νικόπολη Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, 57χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας ειδών κυνηγίου και όπλων,  για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων. Ειδικότερα,  σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημά του, βρέθηκαν σε αποθήκη κοντά σε αυτό, τέσσερα κυνηγετικά όπλα, για τα οποία είχε ληγμένες άδειες κατοχής καθώς και ένα ακόμα κυνηγετικό όπλο, με ληγμένη άδεια κατοχής, ιδιοκτησίας 39χρονου ημεδαπού, ο οποίος και αναζητείται.Τα παράνομα κυνηγετικά όπλα κατασχέθηκαν.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Σύλληψη φυγόποινου στα Ιωάννινα
Την 24-10-2013 το απόγευμα στα Ιωάννινα, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 57χρονος ομογενής, γιατί  σε βάρος του  εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης δύο μηνών, για παραβάσεις ΚΟΚ.
Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή κάνναβης και οπλοκατοχή στα Ιωάννινα
Συνελήφθη, την 24-10-2013 το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, 60χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη) και παράνομη οπλοκατοχή.Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 60χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• ποσότητα κάνναβης,  βάρους (36) γραμμαρίων
• ένα (1) κυνηγετικό όπλο,  χωρίς σχετική άδεια
• ένα (1) στιλέτο
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης  Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
Σύλληψη αλλοδαπού με πλαστά έγγραφα στα Ιωάννινα
Συνελήφθη, την 24-10-2013 στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.,  ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατά τον έλεγχο της νομιμότητας παραμονής του στη χώρα μας, κατείχε και επέδειξε αλβανικό διαβατήριο με πλαστές σφραγίδες εισόδου και εξόδου.Το πλαστό  διαβατήριο κατασχέθηκε από  την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.
Συνελήφθη ημεδαπός  για ναρκωτικά στον Κόμβο Νεοχωρίου
 Συνελήφθη την 25-10-2013  λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον Κόμβο Νεοχωρίου, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 35χρονος ημεδαπός, γιατί  μετά από έλεγχο στο αυτοκίνητό του, βρέθηκε στην κατοχή του  κάνναβη βάρους (9) γραμμαρίων και ένα τσιγαριλίκι. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.
Σύλληψη αλλοδαπού με πλαστά έγγραφα στην Ηγουμενίτσα
Συνελήφθη, την 24-10-2013 το βράδυ έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας,  ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατά τον έλεγχο, κατείχε και επέδειξε αλβανικό διαβατήριο με πλαστή σφραγίδα εισόδου.Από την  αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου λόγω διοικητικής απέλασης.Τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν.
Περί ναρκωτικών – όπλων στα Ιωάννινα
Την 24-10-2013/15.00 στα Ιωάννινα, συνελήφθη 60χρονος ημεδαπός γιατί σε έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (38) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, (1) κυνηγετικό μονόκαννο όπλο άνευ αδείας, καθώς και (1) στιλέτο.
Περί όπλων στη Νικόπολη
Την 24-10-2013/10.00 στη Νικόπολη Πρέβεζας, συνελήφθησαν (2) ημεδαποί, γιατί σε έρευνα που έγινε σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών όπλων ιδιοκτησίας τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (5) κυνηγετικά όπλα, για τα οποία είχαν λήξει οι σχετικές άδειες κατοχής.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
 Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1) Επικύρωση των αποφάσεων – Πρακτικών της 10ης /25-9-2013 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2) Κατάρτιση του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2014.
(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
3) Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Γ΄ τρίμηνο έτους 2013.
(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
4) Τροποποίηση Περιφερειακών Προγραμμάτων έτους 2013.
(εισήγηση: η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)
5) Μερική τροποποίηση της αριθμ. 8/36/25-7-2013 απόφασης Π.Σ. «Περί καθορισμού των εδρών – διοικητικών μονάδων ΤΑΞΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Νόμου 4070/2012 (Α’ 82)», όσον αφορά στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
(εισήγηση: ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου))
6 ) Σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας) ( εξ΄αναβολής)
7) Γνωμοδότηση Π.Σ. επί αιτήματος παραχώρησης κατά χρήση έναντι τιμήματος με δημοπρασία, ακινήτου συνολικού εμβαδού 294.923,00 τ.μ. στη θέση Λωρίδα Σαγιάδας, ΤΚ Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών Ν. Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1α του Ν.4061/2012.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας)
8) Κλείσιμο τραπεζικού λογαριασμού της Περιφέρειας Ηπείρου στην τράπεζα με την επωνυμία «ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.»-(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού).

Διαθέσιμα τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας από τις εξετάσεις του Μαΐου
 Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι οι επιτυχόντες στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Μαΐου 2013 μπορούν να παραλάβουν τα πιστοποιητικά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.Η παραλαβή των πιστοποιητικών μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους επιτυχόντες οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά τους και το δελτίο εξεταζομένου, από τους νόμιμους κηδεμόνες και εκπροσώπους τους (εφόσον είναι ανήλικοι), οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά τους και το δελτίο εξεταζομένου του επιτυχόντα και από άτομα εξουσιοδοτημένα με υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής ως ο νόμος ορίζει.

Πληρώνει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ο ΕΛΓΑ
 Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 399 παραγωγών αποζημιώσεις ύψους περίπου 370.000 ευρώ.Ειδικότερα, ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 353 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 250.759,84 ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013.Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, εσπεριδοειδή και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.Επίσης ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ύψους 118.444,81 Eυρώ σε 46 παραγωγούς, για το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων «Πυρκαγιές 2009».Τις επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων «Ετήσιο 2009».

Τρεις μετανάστες έραψαν τα στόματά τους 
 Τρεις μετανάστες έραψαν τα στόματά τους στο κέντρο κράτησης Κομοτηνής στο κέντρο κράτησης Κομοτηνής.Σε διαμαρτυρία με αποχή από το φαγητό προχώρησαν τις τελευταίες δύο ημέρες περισσότεροι από 400 μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο της Κομοτηνής και δεν τους παρέχονται βασικά είδη υγιεινής. Τρεις εξ αυτών έραψαν τα στόματά τους και ζητούν την ελευθερία τους.Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση άρχισε όταν σταμάτησαν να τους δίνουν είδη υγιεινής για την καθαριότητα τους. Εδώ και πολλές μέρες δεν παρέχονται ξυραφάκια, ενώ το φαγητό «δεν τρώγεται με τίποτα», λένε.Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, ο Χάν Μονταζίρ, ο Μοχάμεντ Νεϊκ και ο Σάχετ Αλί μετά τη διακοπή της αποχής από το φαγητό των κρατουμένων, κάτω από ένα κλίμα τρομοκρατίας των αστυνομικών, προχώρησαν σε απεργία πείνας και ράψιμο του στόματός τους.Με πρωτοβουλία αντιρατσιστικών κινήσεων στη Θεσσαλονίκη και της ΚΕΕΡΦΑ προγραμματίζονται δράσεις στη περιοχή «με αίτημα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».Παράλληλα, προγραμματίζεται κινητοποίηση στις 15 Δεκεμβρίου.

Επιθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο Ρέστης
...στις φυλακές Κορυδαλλού...
   Την ώρα που ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης προαυλιζόταν, δέχτηκε επίθεση αλβανών κρατουμένων με μαχαίρι.Η επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στα πλαίσια των εκβιασμών που γίνονται στις φυλακές εναντίον εύπορων κρατουμένων.Αρχιφύλακας του Κορυδαλλού έσπευσε να βοηθήσει τον προφυλακισμένο εφοπλιστή, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν σοβαρά με το μαχαίρι στο λαιμό οι αλβανοί κρατούμενοι. Ακολούθησε σάλος στις φυλακές Κορυδαλλού και διατάχτηκε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς και με ποιά αίτια προκλήθηκε το σοβαρό περιστατικό.Οι δικηγόροι του προφυλακισμένου Βίκτωρα Ρέστη εκτιμούν ότι οι συνθήκες κράτησής του δεν διασφαλίζουν τον εφοπλιστή από πιθανούς εκβιασμούς.

Φόρος από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες από το 2014
Θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος...?
Θέλουνε και «πίτσι » οι της κυβέρνησης Σαμαρά;;
 Βιβλία εσόδων-εξόδων θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 περισσότεροι από 1.000.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του εισοδήματός τους.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι αγρότες πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδα.Με το νέο καθεστώς οι γεωργοί θεωρείται ότι αποκτούν κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς εξομοιώνονται με τους επιτηδευματίες. Πλέον το φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο με βάση τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης και τις κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο που μελετά το οικονομικό επιτελείο οι αγρότες θα προκαταβάλλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ακριβώς ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Διορθώσεις στις αιτήσεις χορήγησης για το οικογενειακό επίδομα
 Τη δυνατότητα να προχωρούν σε τροποποίηση της αίτησης χορήγησης για το οικογενειακό επίδομα μέσω του Taxisnet θα έχουν από σήμερα οι φορολογούμενοι.Σε μήνυμα του στο twitter ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρης επιβεβαίωσε πως σήμερα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο Taxisnet η ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα για διορθώσεις στη σχετική αίτηση.Σημειώνεται πως έως σήμερα οι φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν κάνει λάθη στο σχετικό έντυπο, απευθύνονταν για διορθώσεις στον ΟΓΑ.

Διεθνής ο συναγερμός...: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών

Πολλές χώρες προχωρούν σε αυστηροποίηση του πλαισίου για τα γενόσημα από τρίτες χώρες,όπως η Ινδία και το Πακιστάν λόγω φόβων για την ποιότητά τους, ενώ η Ελλάδα την ίδια στιγμή «σπρώχνει» τους ασθενείς στο φθηνότερο γενόσημο, με την κατάργηση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ σε σειρά φαρμάκων.Η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαλε στην εκτίναξη της βιομηχανίας φθηνών γενόσημων από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και το Πακιστάν, τα τελευταία χρόνια, με τις ανάλογες συνέπειες στη δημόσια υγεία πολλών χωρών διεθνώς.Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηριστικά, το 84% των φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία της χώρας είναι γενόσημα, με χώρες προέλευσης την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρουμανία. Ωστόσο, οι ασθενείς δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενός από τους πιο άρτιους και αυστηρούς στον κόσμο, να ελέγχει επαρκώς τα γενόσημα που έχουν παραχθεί σε τρίτες χώρες, καθώς τα περιστατικά παρενεργειών από τέτοιου είδους σκευάσματα είναι αμέτρητα στις ΗΠΑ. Έτσι καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, ακόμα και να παραγγέλνουν φάρμακα από τον Καναδά.
Πρωταθλήτρια στις εξαγωγές γενόσημων η Ινδία
Οι εξαγωγές γενόσημων από την Ινδία αυξάνονται με ρυθμό 24% το χρόνο, κατά την τελευταία τετραετία και αναμένεται να συνεχιστεί ο «εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξης», σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.Το διάστημα 2012-13 η αξία των εξαγωγών ινδικών γενόσημων ανήλθε σε 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το 55% των οποίων κατευθύνθηκε στις δυτικές αγορές. Η ινδική κυβέρνηση, για να στηρίξει τη βιομηχανία γενόσημων της χώρας ως «φαρμακαποθήκη του κόσμου», έχει διαμορφώσει 19 Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για να προσελκύσει επενδύσεις, καθώς και ειδικό καθεστώς φοροαπαλλαγών. Χαρακτηριστικό είναι το μέτρο φοροελάφρυνσης κατά 150% για κάθε επένδυση έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακοβιομηχανία γενόσημων.Αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, σε συνδυασμό με το χαμηλό εργατικό κόστος και τις φθηνές πρώτες ύλες, είναι οι λόγοι που πολύ φθηνά γενόσημα έχουν κατακλύσει τις δυτικές αγορές. Την ίδια ώρα όμως, ο αντίστοιχος ΕΟΦ της Ινδίας έχει παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους απαιτούμενους ελέγχους, οι προδιαγραφές παραγωγής συχνά δεν τηρούνται με συνέπειες στην ποιότητα και ασφάλεια των γενόσημων, ενώ πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί και η ποιότητα των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, είτε δραστικών είτε εκδόχων, καθώς κριτήριο είναι το χαμηλό κόστος. Σε αυτό το περιβάλλον παράγει δραστικές ουσίες για παράδειγμα και η ισραηλινή TEVA, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία γενόσημων στον κόσμο, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη δραστηριότητά της στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Ινδία.
«Σφίγγουν» διεθνώς οι έλεγχοι για τα γενόσημα τρίτων χωρών
Τώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πολλών χωρών, μπροστά στην κυριαρχία γενόσημων ινδικής παραγωγής, αυστηροποιούν τους κανονισμούς και τους ελέγχους για να πάρουν άδεια κυκλοφορίας στις αγορές τους, λόγω της αμφισβητούμενης ποιότητά τους.Πρόσφατα άλλαξαν οι κανονισμοί σε Ρωσία, Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Αφρική, ενώ ο αμερικανικός FDA ήδη έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους μετά και το σκάνδαλο της Ranbaxy, με τα νοθευμένα γενόσημα. Ο FDA, μετά την επιβολή προστίμου-μαμούθ στην εταιρεία, έλαβε δραστικά μέτρα, απαγορεύοντας πλήρως τις εισαγωγές των σκευασμάτων της. Και η Βρετανία, όμως, προχωρά σε αυστηροποίηση του πλαισίου της. Πριν από λίγες ημέρες προχώρησε στην ανάκληση γενόσημων της επίσης ινδικής Wockhardt, λόγω μη τήρησης των κανόνων βιομηχανικής παραγωγής.Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στα γενόσημα του Πακιστάν ή της Ινδίας, τη στιγμή που οι ιατρικές ενώσεις της χώρας προειδοποιούν ότι ο ΕΟΦ, λόγω ελλείψεων προσωπικού, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους αναγκαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ζητούν την ενίσχυσή του. Με την κατάργηση δε της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ σε σειρά φαρμάκων από την 21η Οκτωβρίου και τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, η κυβέρνηση «σπρώχνει» τους ασθενείς στην κατανάλωση φθηνών γενόσημων, για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των οποίων δεν μπορούν να εγγυηθούν οι θεράποντες ιατροί.Εν τέλει, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα, τη στιγμή που οι διεθνείς ανησυχίες εντείνονται: ή θα κόψουν χρήματα από άλλες βασικές ανάγκες για τα απαραίτητα φάρμακά τους ή θα αφεθούν σε πολλές περιπτώσεις έρμαια στα αμφιβόλου ποιότητας, φθηνά, εισαγόμενα από τρίτες χώρες, γενόσημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: