ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Η Γη έχει αναπτύξει ένα νευρικό σύστημα και αυτό είναι εμείς



ΘΕΜΑΤΑ…@...:
Η Μουσική σας Ενημέρωση  : ‘’ Ερηνάκι ‘’  

  























Στίχοι:  Κώστας Σκαρβέλης, Παστουρμάς
Μουσική:  Κώστας Σκαρβέλης, Παστουρμάς
1.Κώστας Ρούκουνας, Σαμιωτάκι        
2.Μπάμπης Τσέρτος                    
3.Αγάθωνας Ιακωβίδης               
4.Δημήτρης Μυστακίδης            

Ερηνάκι για την εμορφιά σου τριγυρίζω μες τη γειτονιά σου
τραγουδώ πονώ και κλαίγω τον καημό μου και σου λέγω
Ερηνάκι μου παρηγοριά μου χάνομαι για σε πονεί η καρδιά μου
δε μ΄ ακούς δε με λυπάσαι ούτε και Θεό φοβάσαι
αχ σκληρή καρδιά δε με πονείς τι σου κάνω και με τυραννείς
Έλα έλα Ερηνάκι να μου γιάνεις την καρδιά
που στον κόσμο μόνο εσένα έχω για παρηγοριά
Να μου δώσεις τα φιλιά σου που πολύ τα λαχταρώ
και τα έμορφα σου κάλλη Ερηνάκι να χαρώ

Συνελήφθησαν στην περιοχή Σμέρτου Φιλιατών (45) κιλά κάνναβης
 Κατασχέθηκαν περίπου (45) κιλά κάνναβης.Συνελήφθησαν την 20-12-2012 τα ξημερώματα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 44 και 29 ετών, για εισαγωγή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή Σμέρτου Φιλιατών Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς  να κινούνται πεζή και να μεταφέρουν δύο (2) ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν ογδόντα ένα (81) δέματα με  κάνναβη βάρους (45.672) γραμμαρίων.Οι ναρκωτικές ουσίες και τρία (3) κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, κατηγορούμενοι  για τις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις της κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα.Η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.
Σε εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες της ένοπλης ληστείας στα Ιωάννινα
Σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δραστών απόπειρας ένοπλης ληστείας στα Ιωάννινα.Σε  εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων δραστών απόπειρας ένοπλης ληστείας σε οικία στους Ραψαίους Ιωαννίνων.Ειδικότερα,την 20-12-2012 τα ξημερώματα,δύο άγνωστοι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με ολοπρόσωπες κουκούλες και κρατώντας  όπλα, εισήλθαν σε οικία στους Ραψαίους Ιωαννίνων και αφού απαίτησαν από τους ιδιοκτήτες να τους παραδώσουν χρήματα και κλειδιά αυτοκινήτου  τους,  πυροβόλησαν δύο φορές στο ταβάνι της οικίας για εκφοβισμό, χωρίς να τραυματίσουν κάποιον και στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους. Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.
Συνελήφθησαν δύο (2) διακινητές στην Ηγουμενίτσα
 Συνελήφθησαν,την (19-12-2012) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα,από αστυνομικούς  της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο (2) διακινητές, ένας υπήκοος FYROM και ένας υπήκοος Πακιστάν, ηλικίας 32 και 20 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των  οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά  μη νόμιμου μετανάστη. Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 32χρονος με συνοδηγό τον 20χρονο, διαπιστώθηκε ότι   αυτοί μετέφεραν έναν 27χρονο υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.Επιπλέον, ο λαθρομετανάστης κατά τον έλεγχο, κατείχε και επέδειξε πλαστή ταυτότητα Βελγίου, την οποία είχε προμηθευτεί στην Ομόνοια Αττικής, έναντι του χρηματικού ποσού (200) ευρώ.Το ανωτέρω  αυτοκίνητο  και το πλαστό έγγραφο κατασχέθηκαν.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Αναπτύσσεται σε όλη την Ήπειρο η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping»
 Υλοποιείται σταδιακά στο σύνολο της Ηπείρου η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» που αναπτύσσεται σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με επαγγελματικούς και εμπορικούς φορείς της περιοχής. Η πρωτοβουλία στοχεύει, μέσα από την παροχή συγκεκριμένων προσφορών σε προϊόντα και υπηρεσίες, να ενισχύσει τόσο τους επαγγελματίες των τοπικών αγορών στις Περιφερειακές Ενότητες, όσο και τους καταναλωτές.Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε όλους όσοι συνδράμουν στην πρωτοβουλία. «Πρόκειται για μια πρόταση της τοπικής αγοράς. Είναι μια κοινωνική προσφορά, είναι κάτι που βοηθάει στην κοινωνική αλληλεγγύη, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα. Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες βοηθούν και τον επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.Κάλεσμα στους καταναλωτές να υποστηρίξουν την τοπική αγορά, αξιοποιώντας την πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» απηύθυνε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Οδυσσέας Πότσης. Ακόμη, τόνισε πως για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την πρωτοβουλία λειτουργούν οι ιστοσελίδες www.epirustoday.gr, www.epirusfriendlyshopping.gr και www.epirusfriendlyshopping.com , και προβάλλεται ειδικό τηλεοπτικό σποτ. «Ευχαριστώ όλους τους εταίρους που συνέδραμαν στην πρωτοβουλία σε αυτή τη δύσκολη εποχή για την ηπειρωτική αγορά. Μείζον είναι να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες, να επωφεληθούν οι καταναλωτές. Με όλους τους εταίρους συζητάμε και για άλλες προωθητικές ενέργειες. Μέλημα του καταναλωτή πρέπει να είναι με καταναλωτική συνείδηση να επιλέξει και να υποστηρίξει την ηπειρωτική αγορά».Στη σημασία της πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι επαγγελματικών και εμπορικών φορέων των Ιωαννίνων, υποστηρίζοντας πως κεντρικό μήνυμα του  «Epirus Friendly Shopping» είναι πως αγοράζουμε φθηνά και τοπικά. Συγκεκριμένα για την πρωτοβουλία μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ν. Γκόλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων Σ. Χορέβας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γ. Νταλαμάγκας, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ – Μπαρ, Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων Δ. Τενεχτσής και ο πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών – Κουρέων Ιωαννίνων Ν. Καλαμπόκης. 

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου
 Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση και εφαρμογή επιχορηγημένου προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων (ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων) αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της.Η Επιτροπή γνωμοδότησε, επίσης, κατά πλειοψηφία για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε.  του έργου «Αμμοληψία από τον ποταμό Τύρια στην περιοχή του οικισμού Τύρια στην Τ.Κ. Μπαουσιών του Δήμου Δωδώνης Π.Ε. Ιωαννίνων» και της Μ.Π.Ε. του έργου «Κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών ΡΕΤ στην θέση «ΤΑΚΑ» του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου».Η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε στα μέλη της Επιτροπής τη μελέτη του Περιφερειακού Χωροταξικού Ηπείρου, όπως αυτό εστάλη από το ΥΠΕΚΑ, και ενημέρωσε το Σώμα πως θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για τη συζήτηση του θέματος.

Νέες προσφορές στο Δίκτυο Κοινωνικής  Αλληλεγγύης
 Νέες προσφορές σε είδη διατροφής, είδη υγιεινής και χαρτικά διέθεσαν σήμερα για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
•Σύλλογος Καλαρρυτών
•Όμιλος Inner wheel,
•Σύλλογος  Ματσουκίου «Η Βύλιζα»,
• Σύλλογος Υπαλλήλων  Περιφέρειας Ηπείρου,
• Σωματεία του Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ και ο Σύλλογος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης.
•Πολιτιστικός Σύλλογος Μονολιθίου
• Α.Ο «Ποσειδών» Ιωαννίνων
• Σύλλογος  Βρυσοχωρίου,
•Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού,
•LIDL ELLAS @ ΣΙΑ Ο.Ε  (1 χιλ. Ε.Ο Ιωαννίνων-Κόνιτσας)
 Από  την Περιφέρεια παραδόθηκαν σήμερα είδη διατροφής, είδη ατομικής υγιεινής και χαρτικά στην Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής Κονίτσης, στο Γηροκομείο Κόνιτσας και στην Ενορία Κρύας – Αγ. Μαρίνας.« Να ευχαριστήσω όλους αυτούς που σήμερα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου. Το ‘λίγο’ του κάθε ένα ξεχωριστά, γίνεται ‘πολύ’ και εμείς με τη σειρά μας ανταποκρινόμαστε σε δομές μέριμνας, τρίτης ηλικίας.Ελπίζουμε να έχει συνέχεια, δεν είναι εορταστικό το γεγονός ».

Οδηγίες για τη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο
  Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, με θέμα τις αγορανομικές διατάξεις που ισχύουν για  τη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο.
ΓΕΝΙΚΑ:
.Όλα τα καταστήματα εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αγορανομικές διατάξεις σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων ή τιμοκαταλόγων που θα αναγράφουν το είδος, την τιμή, την προέλευση και την ποιότητα όπου η ποιότητα επιβάλλεται από ιδιαίτερες διατάξεις.
.Παρακολούθηση εφαρμογής των ανώτατων τιμών διάθεσης ειδών σε χώρους περιορισμένου ανταγωνισμού(χώροι υπεραστικών λεωφορείων , επιβατικών πλοίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων κ.α.).
.Στον τομέα των ειδών διατροφής όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αν οι τιμές που εισπράττονται, ανταποκρίνονται στις τιμές πώλησης που αναγράφονται στις πινακίδες.
.Ειδικότερα στα συσκευασμένα τρόφιμα ασφαλιστική δικλείδα ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών αποτελεί η αναγραφή των ενδείξεων που ορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις. Η ενημέρωση δηλαδή βρίσκεται στην ετικέτα.
Ειδικότερα τα νωπά κρέατα (Χοιρινά-αρνιά-γαλοπούλες)
.Έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα αφού ο κτηνίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για τον κρεοσκοπικό έλεγχο, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέλευσης ) και αυτό για να  διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και να γνωρίζει ποιας προέλευσης είναι το κρέας που αγοράζει, ώστε να μην παραπλανάται.
.Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος και ειδικότερα:
1.Μοσχάρι γάλακτος για τα βοοειδή ηλικίας το πολύ οκτώ(8) μηνών.
2.Νεαρό μοσχάρι για τα βοοειδή ηλικίας  άνω των οκτώ(8) μηνών και όχι περισσότερο των δώδεκα(12) μηνών.
3.Βοοειδή για άνω των δώδεκα(12) μηνών και μέχρι 24 μήνες και
4.Βόειον για άνω των 24 μηνών.
.Οι καταναλωτές να μην  αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
.Το χρώμα σφραγίδας είναι λαμπρό κυανό(που κλίνει προς το πράσινο) Ε133 για νωπά κρέατα, αμνοερίφια γάλακτος και μη, από ζώα χωρών Ε.Ε συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της χώρας μας και ολογράφως την χώρα προέλευσης και καστανού χρώματος που κλίνει προς το κόκκινο Ε155 για νωπά κρέατα τρίτων χωρών.
.Τα κεφάλια των αμνοεριφίων γάλακτος ή  όχι  κατά τα ισχύοντα είναι απολύτως εμπορεύσιμα όλο τον χρόνο και πωλούνται σύμφωνα με τα αγορανομικά δεδομένα σε επίπεδο εμπόρων σε τιμή κατά τεμάχιο δηλαδή ξεχωριστά από το κρέας με εξαίρεση την Πασχαλινή περίοδο (Σάββατο του Λαζάρου μέχρι Κυριακή του Θωμά) που πωλούνται μαζί με το κρέας.
.Οι νωπές γαλοπούλες μη συσκευασμένες, είναι απεντερωμένες με πόδια και κεφάλι πλην του τύπου 67% που εφόσον κυκλοφορεί πρέπει να είναι χωρίς πόδια και κεφάλι.
.Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης, το βάρος, την ημερομηνία ανάλωσης κ.α.).
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
.Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,  χωρίς άγχος όχι όμως  την τελευταία στιγμή.
.Υπάρχει αποδεδειγμένα επάρκεια σε όλα τα είδη βιοτικής ανάγκης.
.Να κάνει έρευνα στην αγορά ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
.Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει το προϊόν που πραγματικά επιθυμεί.
.Να διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά του που πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά στη συσκευασία.
.Όταν αγοράζει προϊόντα με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
.Τέλος μην ξεχνάτε σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη γιατί η παράβαση βαρύνει και σας.
.Ακολουθεί  πάντα πιστά τις οδηγίες συντήρησης του προϊόντος.
.Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί και για την σύνθεσή τους.
.Τα παπούτσια πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί  και για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.
.Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση «CE» που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.
.Απαγορεύεται να διατίθενται στην κατανάλωση τρόφιμα κάθε είδους τοποθετημένα μαζί με παιχνίδια στην ίδια συσκευασία εκτός και αν είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες εναρμονισμένες προς το κοινοτικό δίκαιο διατάξεις για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
.Προσοχή στην επιλογή παιχνιδιών με  γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με  βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό.
.Να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε αντίστοιχα με την ηλικία.
.Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαίθρια. Είναι φτιαγμένα συνήθως από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους.
.Καλή χρήση των πιστωτικών καρτών.
•Σημειώνεται ότι τα τμήματα  εμπορίου & προστασίας καταναλωτή όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
•Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Διαμαρτυρία δημάρχων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
 Τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των Δήμων μετέφεραν στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη, οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοτικών συμβουλίων της Ηπείρου.Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τονίζοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει μεταφέρει πλήθος αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και συμπλήρωσε ότι η τακτική αυτή έχει φέρει τους Δήμους σε δυσμενή θέση.Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε ότι οι περικοπές πόρων έχουν ξεπεράσει το 60% και απειλείται πλέον το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι.Οι Δήμοι αντιδρούν έντονα και στην Επιτροπεία επί των οικονομικών και του προϋπολογισμού γεγονός που ερμηνεύεται από τους ίδιους ως κατάργηση του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Η ιστορία για το θησαυρό του Αλή Πασά… ή Κάρβουνο;;
Ο Ελληνοαυστραλός χρυσοθήρας δεν το βάζει κάτω.Επιστρέφει και ξεκινάει έρευνες για τον περιβόητο θησαυρό του Αλή Πασά.Μπορεί στην τελευταία του προσπάθεια ν' ανακαλύψει το θησαυρό του Αλή Πασά το γεωτρύπανο να έφερε τελικά στην επιφάνεια το θησαυρό του... κάμπου, δηλαδή νερό,αγαθό υπερπολύτιμο για τις γεωργικές καλλιέργειες,ωστόσο ο Ελληνοαυστραλός χρυσοθήρας, που έχει σκάψει ήδη δύο φορές σε περιοχή έξω από τη Βασιλική Τρικάλων, δεν πτοείται. Επέστρεψε στην περιοχή κι αυτή τη φορά δηλώνει βέβαιος ότι θα βρει το θησαυρό.Ο Ελληνοαυστραλός επιμένει πως στην περιοχή και στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ο θησαυρός κι αυτές τις μέρες έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να εισέλθει στο "δωμάτιο του θησαυρού", το μέρος δηλαδή που φημολογείται ότι ο Αλή Πασάς χρησιμοποιούσε ως θησαυροφυλάκιο, διεισδύοντας αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.Προηγουμένως, φρόντισε να εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Αυτή τη φορά δηλώνει πιο σίγουρος από ποτέ ότι θα φέρει στην επιφάνεια το θησαυρό, διαψεύδοντας τις όποιες "Κασσάνδρες" που ισχυρίζονται το αντίθετο, ενώ η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη νέα ανασκαφική "περιπέτεια" του Ελληνοαυστραλού, με τους αγρότες να τρίβουν ακόμη τα χέρια τους από ικανοποίηση για το νερό που είχε ανακαλύψει την προηγούμενη φορά.Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για θησαυρό αφορά και άλλες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας, όπου το ενδιαφέρον είναι αμείωτο και συνεχές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η ιστορία του θησαυρού...:
Πριν από περίπου έναν χρόνο, εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το διασωθέν αρχείο του Αλή πασά. Αν και από το αρχείο δεν προκύπτουν στοιχεία για τον φημολογούμενο θησαυρό του Αλή πασά, η εισαγωγή στην εν λόγω έκδοση του καθηγητή Βασίλη Παναγιωτόπουλου είναι αρκετά διαφωτιστική.Κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης του Σουλτάνου Μαχμούτ Β´ με τον Αλή πασά, η οποία διήρκησε σχεδόν δυο χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού του Αλή πασά σε νομίσματα χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί η διατροφή και μισθοδοσία των στρατιωτικών δυνάμεων του Αλή και των γιών του Μουχτάρ, Βελή και Σαλήχ. Οι πολύτιμοι όμως λίθοι ήταν δύσκολο, υπό τις συνθήκες της πολιορκίας, να εκποιηθούν αλλά και να μεταφερθούν σε ασφαλή κρυψώνα.Τελευταία, στα ρωσικά αρχεία βρέθηκε μια αναφορά του Θανάση Βάγια- με ημερομηνία 1827- προς τον Ρώσο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη στην οποία περιγράφει τις τελευταίες ώρες της πολιορκίας.Ο Βάγιας, δεξί χέρι του Αλή πασά, εξιστορεί ότι όταν ο Αλή πασάς πληροφορήθηκε την προδοσία, κλείστηκε στο δεύτερο κάστρο όπου βρισκόταν και η μπαρουταποθήκη. Πρόθεσή του ήταν να βάλουν οι άνθρωποί του φωτιά στο μπαρούτι και να ανατιναχθούν όλοι μαζί . Πριν όμως το πράξει αυτό, ζήτησε από τον πολιορκητή του τον Χουρσίτ πασά να γράψει στην Πύλη να του στείλει συγχώρεση. Ύστερα από μερικές μέρες ο Χουρσίτ πασάς ειδοποίησε τον Αλή πασά ότι δήθεν ήρθε από την Πύλη το φιρμάνι με την συγχώρεση.Ο Αλή πασάς τον πίστεψε και εφησυχασμένος πήγε για πέντε - έξι μέρες στο νησί της λίμνης για να τακτοποιήσει κάποιες υποθέσεις του, ενώ ο Βάγιας έμεινε στο κάστρο να ετοιμάσει την μεταφορά των θησαυρών. Κατά τα γραφόμενα του Βάγια «το μάλαμα, το ασήμι, τα τζεβαηρικά, μαργαριτάρια και λοιπά αξιόλογα πράματα γένονταν χίλια διακόσια φορτώματα. Ο Ρουσίτ πασάς έστειλε δυο βεζιράδες και εσκότωσαν τον Αλή πασά εις τον νησί και μετά ο Ρουσίτ μόνος του ήρθεν εις το μέσα κάστρο και με έπιασεν εμένα και εξουσίασεν και όλο το βιό μας».Είναι γνωστό ότι μετά τη δολοφονία του Αλή πασά το σεράϊ του στα Γιάννενα λεηλατήθηκε και τα έπιπλά του πουλήθηκαν. Και ο θησαυρός; Φήμες ήθελαν τον αρχιστράτηγο της πολιορκίας και πορθητή του κάστρου των Ιωαννίνων Χουρσίτ πασά να οικειοποιείται τους θησαυρούς του Αλή πασά, γεγονός που εξόργισε τον Σουλτάνο. Υπό το βάρος αυτών των κατηγοριών ο Χουρσίτ πασάς το 1823 αυτοκτόνησε στη Λάρισα. Φυσικά η αυτοκτονία του δεν σημαίνει και ενοχή.Όσο οι ιστορικοί - λόγω ελλείψεως γραπτών πηγών και τεκμηρίων -δυσκολεύονται να δώσουν μια σαφή απάντηση για το αν όντως υπήρξε ο φημολογούμενος θησαυρός, οι θρύλοι και εικασίες για κρυμμένους θησαυρούς του Αλή πασά θα προσελκύουν τους χρυσοθήρες...!

Αθήνα, Χριστούγεννα 1960 

















Η έγχρωμη φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα βρίσκεται στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του Μουσείου δημοσίευσαν το μοναδικό ντοκουμέντο στα κοινωνικά δίκτυα,Facebook και twitter, η φωτογραφία έκανε τον γύρο του διαδικτύου συγκινώντας τους Έλληνες χρήστες.Μέσα σε λίγες μόνο ώρες συγκέντρωσε χιλιάδες κοινοποιήσεις και σχόλια.Τα περισσότερα από τα σχόλια κάνουν λόγο για μια όμορφη πόλη που δε μοιάζει καθόλου με την γκρίζα Αθήνα του σήμερα.Το σημείο της πόλης που απεικονίζεται είναι τα Χαυτεία, κοντά στην Ομόνοια. Εντύπωση προκαλεί ο εορταστικός διάκοσμος των δρόμων και το πλήθος κόσμου που βρίσκεται στα πεζοδρόμια του κέντρου.Ουδεμία σχέση κοινώς,με τον φτωχό διάκοσμο και τις εικόνες του Δεκεμβρίου του 2012.Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στην Κυψέλη Άρτας από την οποία έφυγε σε αναζήτηση εργασίας στην Αθήνα. Κατά την περίοδο των σπουδών του στα Ιωάννινα αγόρασε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή (Junior Kodak) την οποία αντικατέστησε στην περίοδο της Ιταλίας με μια Robot, μαθαίνοντας εμπειρικά την τέχνη του σκοτεινού θαλάμου σε γειτονικό φωτογραφείο.Τη μηχανή του χρησιμοποίησε αργότερα για να απαθανατίσει την πορεία του ελληνικού στρατού προς το αλβανικό μέτωπο, την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και τον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ, τον οποίο ακολούθησε ως τυφεκιοφόρος.Το 2008 δώρισε το φωτογραφικό αρχείο του στο Μουσείο Μπενάκη, αποτελούμενο από 15.000 ασπρόμαυρα αρνητικά από το 1939 έως το 2000 και 60 ταινίες μικρού μήκους έτοιμες για ψηφιακή επεξεργασία, με κεντρικό θέμα τα ήθη και τα έθιμα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.