ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Η συνέπεια είναι το τελευταίο καταφύγιο όσων δεν έχουν φαντασία



….ΘΕΜΑΤΑ….@  :

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ
 Θανατηφόρο Τροχαίο
Την 28-11-2012 το πρωί στo 44ο χλμ  της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας (Μεσοπόταμος), Δ.Χ. Φορτηγό Επικαθήμενο όχημα (νταλίκα) που οδηγούσε 46χρονος ημεδαπός,εξετράπη της πορείας του και  αφού προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες γέφυρας έπεσε από ύψος περίπου έξι μέτρων σε παρακείμενο αγρόκτημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού. Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος  ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.
Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δύο ημεδαπών για κλοπή κινητού
Από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 17 και 18, οι οποίοι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προ διμήνου αφαίρεσαν από 18χρονο ημεδαπό στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων ένα κινητό τηλέφωνο.Στην κατοχή των δραστών βρέθηκε το προαναφερόμενο κινητό, το οποίο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Σύλληψη δύο ημεδαπών για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι στο Μέτσοβο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Σταθμού Τροχαίας Μετσόβου,δύο ημεδαποί, ηλικίας 42 και 24 ετών, γιατί σε έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε και κατασχέθηκε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (3) γραμμαρίων.
Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Συνελήφθη,χθες το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, ένας 31χρονος  υπήκοος Αλβανίας, γιατί  στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αυτοσχέδια τσιγάρα κάνναβης και μία νάιλον συσκευασία που περιείχε κάνναβη, βάρους (2,5) γραμμαρίων.
Σύλληψη  ημεδαπής για κλοπή πορτοφολιού
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 41χρονη ημεδαπή Ρομά, γιατί αφαίρεσε από ηλικιωμένο ημεδαπό στην Πρέβεζα ένα πορτοφόλι, που περιείχε χρηματικό ποσό (115) ευρώ και προσωπικά αντικείμενα. Στην κατοχή της 41χρονης βρέθηκε το πορτοφόλι, το οποίο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ποιοί εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ , από Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Φιλιάτες
























Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στην Θεσπρωτία, σε Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Φιλιάτες. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 30/11 έως και την Κυριακή 2/12, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.Στην Ηγουμενίτσα,η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αντιπροσώπων έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην Παραμυθιά στο κατάστημα Ιωάννη Παρόλα, Βούλγαρη 8 και στους Φιλιάτες στο καφενείο Βασίλη Στασά, αριστερά από την είσοδο του ΓΝ Νοσοκομείου Φιλιατών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από MME εκλέχθηκαν, με σειρά τον αριθμό ψήφων οι παρακάτω : 
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
1.ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
2.ΝΤΑΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
3.ΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
4.ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ ΔΑΥΙΔ
5.ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΣΤΕΡΟΠΗ
6.ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
7.ΠΑΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
8.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΟΖΑΝΑ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
1.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
2.ΠΑΡΟΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
3.ΜΠΟΡΟΔΗΜΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΦΙΛΙΑΤΕΣ
1.ΓΚΑΝΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
2.ΤΖΟΜΑΚΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μνήμες με : ‘’ Ο Α. Σαμαράς και τα κούφια λόγια του ‘’ 
 
















η επιμέλεια…από τον : Νίκο Κουτούκη
Τι εστιν ό μίαν έχον φωνήν τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίνεται ;
……Ενας είναι ο λόγος με ένα Σύνθημα….:   ‘’ Α. Σαμαρά παραιτήσου ‘’  .
Τι έλεγε αυτός και η κομπανία του :
Καραμπινάτα ψέματα είπε ο Α. Σαμαράς για την τύχη της Αγροτικής Τράπεζας, όταν ήθελε να κλέψει τις ψήφους. Στις 14 Ιουνίου μίλησε στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο σε νέους. Εκεί είχε υποσχεθεί την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και της Αγροτικής Τράπεζας.Δεν είχαν περάσει 50 μέρες και αποδείχθηκε ότι έλεγε ψέματα.Παραθέτουμε το περιεχόμενο της δήλωσης επί λέξη :
«Θέλω να σας πω μια και μιλήσαμε για τους αγρότες.Και θα ήθελα να το πω αυτό.
Για εμάς η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, που δεν πρέπει να κλείσει, γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση.Σπόρους σήμερα δε μπορούν να αγοράσουν σε πολλά χωριά οι αγρότες, σπόρους, πόσο μάλλον τρόφιμα, ζητήματα ζωοτροφών, ενέργειας, που υπάρχουν σήμερα για τον αγρότη. Υπάρχουν περίπου 7 δις, που υπολογίζουμε ότι θα παραμείνουνε, θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Αγροτική».
Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και συνέχισε στις 19 Οκτωβρίου:
Σαμαράς: Τα ταμειακά αποθέματα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου
''Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τα ταμειακά αποθέματα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίουκαι ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της δόσης. Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας και γνωρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων είναι το πλέον δυσβάστακτο για τον ελληνικό λαό τόνισε χαρακτηριστικά "η κοινωνία και η οικονομία είναι στα όρια τους.Το αίμα της οικονομίας, η ρευστότητα είναι στο μηδέν.Κάθε Έλληνας περνάει ένα δράμα.Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη.Οι υπερβολικές δηλώσεις ή απαιτήσεις βάζουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει". Ας σημειωθεί ότι απαντώντας στα σενάρια για τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό ο Α.Σαμαράς ευχαρίστησε δημόσια τους κ.κ.Κουβέλη και Βενιζέλο λέγοντας χαρακτηριστικά "ευχαριστώ τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος...''
Σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι η δόση μπορεί να εκταμιευτεί τον ... Φεβρουάριο.
‘’ Σενάρια για δόση τον Φλεβάρη ‘’
Το εφιαλτικό ενδεχόμενο η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ να μην φτάσει στην Ελλάδα πριν από τις αρχές του επομένου έτους επανέρχεται καθώς η Γερμανία - που ενορχηστρώνει και τις υπόλοιπες χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας - επιθυμεί να περάσει την απόφαση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Κύπρου τον Φλεβάρη.Ανώτατη διπλωματική πηγή που μίλησε στο Real.gr υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο σενάριο, που πρόσκαιρα είχε υποχωρήσει επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι δηλώσεις Σόιμπλε από το Αμβούργο και οι υπεκφυγές του εκπροσώπου του Ρεν για τον οριστικό χρόνο της εκταμίευσης αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου που θέλει τους εταίρους να... πηγαίνουν με το πάσο τους στο θέμα της επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.Η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της Σίμον Ο’Κόνορ υπενθύμισε ότι «υπάρχουν ανοιχτά διαρθρωτικά ζητήματα», δηλαδή το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ακόμα και αν οι εταίροι με τη σύμπλευση του ΔΝΤ, λένε κύκλοι της Κομισιόν, καταφέρουν να συμφωνήσουν στα δύο ζητήματα, πρώτον θα πάρει τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα και δεύτερον η όποια λύση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια - όπως ανέφερε ξεκάθαρα και η τελευταία γραπτή ανακοίνωση της προεδρίας του eurogroup.
Σόιμπλε : «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα». «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την Ελλάδα. Θα περιμένουμε την έκθεση του ΔΝΤ για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την περαιτέρω συνέχιση της βοήθειας...».
Πηγές της Καγκελαρίας έχουν μεταφέρει στις Βρυξέλλες ότι η Α.Μέρκελ επιθυμεί να πάει στο κοινοβούλιο της μόνο μια φορά για την ελληνική υπόθεση, το κυπριακό μνημόνιο, ή και για το Ισπανικό δάνειο, αν φτάσουμε σ’ αυτό. Η Α.Μέρκελ δεν θέλει να διακινδυνεύσει ή να υποστεί το πολιτικό κόστος του να πάει στο κοινοβούλιο της τρεις φορές για τρεις υποθέσεις που αφορούν νέα χρήματα και το βέβαιο είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η συνέχιση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος απαιτεί νέα χρήματα.Συνεπώς αυτό που η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει από τη συνεδρίαση του eurogroup τη Δευτέρα είναι ακριβώς αυτό που λέει ο Ρεν και η Κομισιόν: «να προχωρήσει η συζήτηση σε σχέση με τα εναπομείναντα ανοιχτά δομικά θέματα επί του ελληνικού προγράμματος», δηλαδή οι εταίροι να ολοκληρώσουν την συζήτηση για χρέος και χρηματοδότηση. Μόνο ο χρόνος των τεχνικών συζητήσεων μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις δύο επόμενες εβδομάδες. Σε κάποιο έκτακτο ή τακτικό eurogroup (3 Δεκεμβρίου) μπορεί να ληφθεί μια καταρχήν απόφαση και να ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.Η μη εκταμίευση της δόσης δεν συνεπάγεται και τη χρεοκοπία της χώρας.Οι 17,η Κομισιόν και η ΕΚΤ έχουν αποφασίσει να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ μεταχειριζόμενοι ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ, το πρόγραμμα ELA, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακυκλώσει τα τρίμηνα γραμμάτια που λήγουν στα τέλη του Νοέμβρη. Αν δεν επιλεγεί αυτή η μέθοδος τότε μπορεί κάλλιστα να εκταμιευθεί ένα μικρό τμήμα της δόσης που θα καλύπτει το ίδιο κενό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Realnews είχε παρουσιάσει αποκλειστικό ρεπορτάζ για το σενάριο της καθυστέρησης μετά το eurogroup του Οκτωβρίου. Από τότε οι εταίροι δεν ανέτρεψαν τις πολιτικές τους επιλογές.
Ο Α.Σαμαράς καλείται να δώσει εξηγήσεις.Πώς θα καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες μετά τις 16 Νοεμβρίου;
Σταϊκούρας : Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν στερέψει.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τελειώνουν καθώς η χώρα περιμένει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου της, δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.«Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους είναι οριακή», τόνισε ο Σταϊκούρας μιλώντας σε συνέδριο του Economist. «Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία», πρόσθεσε.Η κυβέρνηση μελετά την μετακύλιση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) ύψους έως 5 δισ. ευρώ όταν λήξουν στις 16 Νοεμβρίου, καθώς δεν αναμένει να λάβει την επόμενη δόση της διεθνούς βοήθειας πριν από τα τέλη του μήνα, είπαν την Παρασκευή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.Το δημόσιο δανείστηκε με εξάμηνα έντοκα γραμμάτια 1,3 δις ευρώ στις 6/11 (Πηγή). Μπορεί με τον ίδιο τρόπο να δανειστεί εκ νέου. Προκαλεί εντύπωση ο εύκολος τρόπος με τον οποίο ψεύδονται ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης. 
 Σταϊκούρας: Με έντοκα γραμμάτια η κάλυψη των αναγκών
Το ταμείο είναι μείον, και οι άμεσες ανάγκες θα καλυφθούν (προσωρινά) με την έκδοση εντόκων γραμματίων.Από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα θα καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.Το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων ολοένα και επανέρχεται. Είναι αλήθεια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι οριακά διότι δεν έχουμε πάρει την 2η και την 3η δόση του προγράμματος, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Προσέθεσε, όμως, ότι ήδη οι πιεστικές και άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στη Βουλή τα προσωρινά αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο το 2012, τα οποία θα δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας ότι η εικόνα είναι ενθαρρυντική για την επίτευξη του στόχου δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013,αλλά δεν επιτρέπει θριαμβολογίες. Όπως ειδικότερα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το πρωτογενές έλλειμμα έχει σημειώσει μείωση 80%, αφού από 5,9 δισ. που ήταν πέρυσι μειώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ.Το μήνα Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,3 δισ. ευρώ από 21,1 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 41,7%.Τον μήνα Οκτώβριο επιτεύχθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 425 εκατομμυρίων ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011.
Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται.
Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς.
Άπαξ άνθρωποι γεγόναμεν, δις δε ουκ έστι γενέσθαι.
Θνητός γεγονώς άνθρωπε, μη φρόνει μέγα.

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ
















….από τον : Νίκο Κουτούκη
Δραματική είναι η αύξηση της φτώχειας,της πείνας και των ανισοτήτων σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο με την ακόμα πιο σκληρή επίθεση του κεφαλαίου στα λαϊκά στρώματα, για να πληρώσουν αυτά τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και το κεφάλαιο να βγει όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένο. Η ίδια κατάσταση ισχύει και στην Ισπανία που μπορεί να μην έχει μνημόνιο με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,ωστόσο μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης το 2008,οι διαδοχικές κυβερνήσεις τόσο του Λαϊκού Κόμματος όσο και του Σοσιαλιστικού επιβάλλουν βάρβαρα μέτρα λιτότητας με περικοπές στην Υγεία, στην Παιδεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, αυξάνουν τους φόρους για τους εργαζόμενους και αποτελειώνουν ότι έχει απομείνει από την εργασιακή νομοθεσία, σε μια χώρα που η μερική απασχόληση μισο/δουλειά μισο/ζωή τείνει να κυριαρχήσει σε όσους έχουν ακόμα. Στον καπιταλισμό δεν υπάρχει μέλλον για την εργατική τάξη.Σήμερα όλο και περισσότερα τμήματα του λαού καταλαβαίνουν και συντάσσονται στον αγώνα κατά της ΕΕ,του ΝΑΤΟ,του ευρώ και του οικονομικού συστήματος που δε δίνει διέξοδο στην εργατική τάξη.Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν μαζικοί κοινωνικοί αγώνες, ωστόσο οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τους αγώνες μακριά από τη ρίζα του προβλήματος, προβάλλοντας την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης του συστήματος,εφαρμογή ενός καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο.Μετά από περισσότερα από 5 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, έχει αποδειχθεί ότι η προσέγγιση αυτή δε δίνει διέξοδο στο εργατικό κίνημα και είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ο αγώνας θα πρέπει να οργανωθεί ενάντια στον καπιταλισμό και κατά της ταξικής συμφιλίωσης και της κοινωνικής συναίνεσης.
Μετά από τις τελευταίες «εξελίξεις» σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του ελλαδικού κράτους, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για κατακτήσεις και δικαιώματα που θα αφαιρεθούν. Που βρίσκεται όμως η πραγματικότητα και που καλλιεργούνται αυταπάτες;Όλοι γνωρίζουμε πως αυτά που χαρακτηρίζονται σαν κατακτήσεις δόθηκαν ή παραχωρήθηκαν σε περιόδους που τόσο οι κοινωνικοί αγώνες όσο και η φαγωμάρα ανάμεσα στις εξουσιαστικές μερίδες βρισκόταν σε τέτοιο κρίσιμο σημείο ώστε οι καταπιεστές κι εκμεταλλευτές έσπευσαν να δώσουν ένα μέρος από αυτά που θα καρπώνονταν. Αποφάσισαν, δηλαδή, να χάσουν λίγα ψίχουλα για να κρατήσουν το φούρνο δικό τους.Έτσι κι έγινε. Όχι πως όλα ρόδισαν ξαφνικά με αυτές τις παραχωρήσεις και τα «κεκτημένα». Επειδή στην πραγματικότητα αυτές οι «κατακτήσεις» άνοιξαν το δρόμο για την εγκατάλειψη των ανθρώπων στους διάφορους θεσμούς και μηχανισμούς διαμεσολάβησης, ελέγχου και επιβολής: τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς από τον πιο στοιχειώδη (πρωτοβάθμιο) μέχρι και τον πλέον σύνθετο (παρατάξεις, ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ). Οι τελευταίοι, που έχουν εγκαθιδρυθεί εδώ και μιαν εκατονταετία στον ελλαδικό χώρο, αποτελούν πλέον ένα σοβαρό εμπόδιο στον δρόμο για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση.Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να επαναλαμβάνουμε συνέχεια τα όσα συνηθίζεται να λέγονται, σαν παράπονα, από διάφορες μεριές για το ρόλο τους. Ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος γνωρίζει πως βοηθούν το κράτος και τα αφεντικά για να ξεπερνούν τις δυσκολίες από τις αντιδράσεις των αγωνιζόμενων ανθρώπων.Το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Οι κινητοποιήσεις που καλούν, γίνονται περισσότερο για να μετρήσουν το ποσοστό των ανθρώπων που ελέγχουν, για να κατευνάσουν την οργή, να καλλιεργήσουν ψευδαισθήσεις.Γνωρίζουμε, όπως κι αυτοί, πολύ καλά πως το ελλαδικό κράτος είναι στενά συνδεμένο με την ευρωπαϊκή (πρώτιστα) αλλά και με την παγκόσμια κυριαρχία. Όλοι μαζί αποφασίζουν και όλοι μαζί απειλούν και επιβάλλουν με κάθε τρόπο τις αποφάσεις τους. Οπότε, το σκιάχτρο της Ενωμένης Ευρώπης λειτουργεί με δύο τρόπους: από τη μια σαν άλλοθι («οι μεγάλες δυνάμεις (τα ισχυρά κράτη) μας έχουν στο χέρι και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς») και από την άλλη σαν απειλή («κοιτάξτε, αν το παρατραβήξετε, θα έχετε να κάνετε όχι μόνο με εμάς αλλά και μ’ όλους αυτούς»).Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι κρατούντες νομίζουν πως ήρθε ή ώρα να πάρουν πίσω και με τους καθιερωμένους τόκους όσα είχαν «κατακτηθεί», ώστε να διατηρηθεί, τότε, η κοινωνική ειρήνη.Τώρα όμως νοιώθουν πιο σίγουροι. Η διαδικασία ενοποίησης της κυριαρχίας που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο δεκαετίες κάνει τους εξουσιαστές-εκμεταλλευτές να νομίζουν πως μπορούν να πετάξουν τα φτιασιδώματα των «κατακτήσεων» που έχουν κουρελιαστεί από την ίδια την πραγματικότητα της συνεχιζόμενης εξαθλίωσης των περισσότερων σκλάβων.
Ας τους γυρίσουμε την πλάτη λοιπόν αναζητώντας και διαμορφώνοντας συνθήκες αυτοσεβασμού και ελευθερίας.Να κάνουμε την σύγκρουση με το κράτος,τους θεσμούς, τους μηχανισμούς και την ιδεολογία της κυριαρχίας καθημερινότητα.Να δώσουμε στην ελευθερία την πραγματική της διάσταση και ουσία.Να κάνουμε την αναρχία καθημερινό βίωμα.Να ξεπεράσουμε τους κάθε λογής καλικάντζαρους που, ενώ καμώνονται πως προσπαθούν να κόψουν το δέντρο της κυριαρχίας όταν αυτό κινδυνεύει να πέσει από την δράση των καταπιεσμένων, τότε σπεύδουν να παρασύρουν τον κόσμο σε μικροπρεπείς κινήσεις που αφήνουν τα απαραίτητα περιθώρια στην εξουσία για να σταθεί ξανά στα πόδια της.Ας τους δώσουμε να καταλάβουν πως τα παραμύθια για δήθεν εργασιακό μεσαίωνα,που πρέπει να αντιμετωπιστεί δεν περνούν.Επειδή,εδώ έχουμε το απογύμνωνα της σκλαβιάς που κατατρέχει την ανθρωπότητα κι απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση πρέπει να αντιπαρατεθούμε με αποφασιστικότητα.

Τι σημαίνει για τη χώρα η απόφαση του Eurogroup



















Πλήρη επικράτηση των γερμανικών θέσεων είχαμε στο Eurogroup, καθώς οι εκταμιεύσεις των δόσεων ύψους 43,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συνδέθηκαν με νέα προαπαιτούμενα μέτρα και αποφασίσθηκε η χορήγηση των χρημάτων μόνον όταν η Ελλάδα θα έχει κάνει «όλα της τα μαθήματα» και πάλι υπό αυστηρές προϋποθέσεις.Την ίδια στιγμή το μπαλάκι για τη βιωσιμότητα του χρέους έπεσε στην ελληνική πλευρά, αφενός διότι θα πρέπει να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους για αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ έως το 2022 (!), αφετέρου διότι καλείται να φέρει εις πέρας το έργο της επαναγοράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά, κάτι που το ΔΝΤ έθεσε ως προαπαιτούμενο για να εκταμιεύσει το δικό του κομμάτι της χρηματοδότησης.Η Ελλάδα θα λάβει 43,7 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις με την πρώτη εξ αυτών (34,4 δισ. ευρώ) έως τις 13 Δεκεμβρίου και με την προϋπόθεση ότι ενδιάμεσα θα έχει ολοκληρώσει την τεχνική προετοιμασία για την επαναγορά χρέους και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Εξ' αυτών, 10,6 δισ. ευρώ θα πάνε για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ θα αφορούν σε ομόλογα του EFSF, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε δόσεις, με την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά θα εισαγάγει όλους τους εποπτικούς μηχανισμούς για την εκτέλεση του προγράμματος.Ενδεικτικά, η Ελλάδα θα υποχρεώνεται να προχωρά σε περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού για να καλύψει οποιαδήποτε ανεπάρκεια στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να επανέρχεται το πρόγραμμα ξανά εντός τροχιάς.Έτσι,θα προβλέπεται αυτόματη αύξηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 50%,στην περίπτωση που υπάρχει έλλειμμα στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το διαχωρισμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους και να μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς στο συγκεκριμένο λογαριασμό, για να καλύψει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους.Αλλά και ο στόχος για χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με σημαντικά μέτρα εκ των προτέρων μείωσης του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ και η προβολή για χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα και σε αυτή πέφτει το βάρος.Το πρώτο κρίσιμο τεστ αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, το οποίο θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί μέσα σε 3 εβδομάδες και κατά το οποίο η οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή ανταλλαγής δεν θα είναι υψηλότερες από αυτές στο κλείσιμο της Παρασκευής, 23 Νοεμβρίου 2012 (34.40 η τιμή του δεκαετούς).Με πρόχειρους υπολογισμούς, το πρόγραμμα επαναγοράς συνίσταται στην απόσυρση καθαρού χρέους 14,7 δισ. ευρώ.Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση - με δάνειο 10 δισ. ευρώ από τον EFSF - θα επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 12,9 δισ. ευρώ, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ομόλογα ονομαστικής αξίας 14,2 δισ. ευρώ, που διατεθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς, και 890 εκατ. ευρώ θα δοθούν για επαναγορά ομολόγων από ιδιώτες. Έτσι, θα δοθεί δάνειο 10 δισ. ευρώ από τον EFSF, που - με τους τόκους σε βάθος 15ετίας - θα ανέλθει στο 13,3 δισ. ευρώ και θα αποσυρθεί συνολικά χρέος 28 δισ. ευρώ.Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται και η προϋπόθεση, που έθεσε το ΔΝΤ για εμπροσθοβαρή απόσυρση χρέους, ύψους 40 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ.
…Ν.Κ.