ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Ο λόγος σου με χόρτασε και τα ψωμί σου φά’ το



- Όλοι με χρυσά βελούδα, ποιος τα βόσκει τα γαϊδούρια;
- Κάλλιο λόγια στο χωράφι, παρά μάγκανα στ’ αλώνι.
- Κι εγώ κακό χερόβολο και συ κακό δεμάτι.
- Ούτε κότες έχω ούτε με την αλεπού μαλώνω.
- Ρωμιών καυγάς, Τούρκων χαλβάς.
- Πάντα ξεχνά η πεθερά πως ήτονε και νύφη.
- Οι γύφτοι τα μαλώματα για πανηγύρια τα ‘χουν
- Να σου πει ο παπάς στ’ αυτί κι ο διάκος στο κεφάλι.
- Άβρακος βρακί δεν είχε, το ‘βαλε και χέστηκε.
- Δείρ’ τονε για τ’ αβγό, να μην σου πάρ’ την κότα.
- Όλοι κοιτάζουν τον καβγά και η γριά το μέλι.
- Αν κλωτσάς τα γονικά σου, θα το βρεις απ' τα παιδιά σου.

Ο ‘’ ΚΑΠΕΤΑΝ  ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ‘’ ήταν ο « Σπυρίδων Μήτσης »
(1868-1922) .Εκείνη την χρονική περίοδο  στην περιοχή δρουν,ληστρικά στην αρχή, εθνικά στην συνέχεια, οι ομάδες του Σπυρίδωνα Κρομμύδα από την Ιερομνήμη.Το πραγματικό όνομα του Κρομμύδα ήταν Σπυρίδων Μήτσης. Γιός του προεστού της Ιερομνήμης Μήτρου Μήτση, περνάει τα πρώτα  χρόνια του στο χωριό. Βγάζει το δημοτικό, πηγαίνει γυμνάσιο στα Γιάννινα και στην συνέχεια γίνεται δάσκαλος.Το 1892 τον συναντάμε δάσκαλο στο χωριό Πεγκλάρι Κόνιτσας (Πηγή η σημερινή του ονομασία). Εκεί, κατά τον Γιώργο Μάνο, του προσάπτουν το «Κρομμύδας», λόγω της καταγωγής του από τα κρομμυδοχώρια.Η Ιερομνήμη,όπως και το Λίθινο άλλωστε, ονομαζόταν κρομμυδοχώρια λόγω της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος στην περιοχή.Μια ονομασία που μ’ αυτή έμελε να περάσει στην ιστορία.Σε ότι αφορά την ληστρική του δράση ο Γεώργιος Μάνος στο βιβλίο του «ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ» σημειώνει:«... Μια περίεργος φήμη ληστού, που δεν περιέχει στην πράξη του το νόημα της λέξεως ληστής. Απ’ όλη τη ληστρική του, όπως την ονόμασαν, δράση του πουθενά δεν μπόρεσα να μάθω ή ν’ ακούσω ένα φόνο για ληστεία...» !  
Μια συμπλοκή  όμως με τούρκικα αποσπάσματα, υποχρεώνει τον Κρομμύδα να ενταχθεί στην δύναμη της Ηπειρωτικής Εταιρείας, που είχε ιδρυθεί από το 1906 στα Γιάννινα, με σκοπό την προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα.Η δράση του Κρομμύδα - ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του είναι και ο Παναγιώτης Πάνος από το Λίθινο - συνεχίζεται.Στον Καλαμά παρά το Σουλόπουλο ο Κρομμύδας στις 25 -12- 1908  σκοτώνει μια ομάδα εβραιογιαννιωτών κατασκόπων του νεοτουρκικού κομιτάτου.Με την έξοδο των Κρομμύδα - Πουτέτση στο βουνό στην περιοχή του Κασιδιάρη γίνονται μεγάλες ληστρικές τρομοκρατικές ενέργειες από τους τούρκους,όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους Αθηναϊκές εφημερίδες: «...Τούρκοι στρατιώτες,υπό την ηγεσία του Χασάν Τσιάμη γνωστού επί ωμότητι μουλιαζίμη, επήραν σβάρνα τα χωριά και ιδίως την Γερομνήμη, Λίθινο, Κρετσούνιστα, Μπριάνιστα, Μαζαράκη, Κουτρουλάδες και Μπουρντάρι, τα οποία κατέστρεψαν κυριολεκτικά εξαναγκάζοντες τους χωρικούς δι’ αλυπήτου ξύλου, ίνα παραδόσωσι τους φυγόδικους..  οι οποίοι ήταν ο Κρομμύδας με τα παληκάρια του. Άλλα δημοσιεύματα προσθέτουν: «... Ένας  Γερομάτης απέθανε από το ξύλο. Δέκα εκ του χωρίου Λιθίνου απέστειλαν δεσμίους εις τα Ιωάννινα.Τον Στ. Αγγέλην από τις Κουτρουλάδες έρριψαν εις τας φυλακάς ως φίλον του Κρομμύδα...».Ένα ακόμη δημοσίευμα για τα δεινά των Λιθινιωτών, προφανώς λόγω της συμμετοχής του Πάνου στις αντάρτικες ομάδες. Στις ομάδες του Ηπειρωτικού κομιτάτου. Η εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΟΣ» στις 31-01-1910 μας κάνει γνωστό ότι για τιμωρία συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές  πολλοί Λιθινιώτες, οι οποίοι εκτοπίστηκαν.Συγκεκριμένα σημειώνει: «... Στις 26 Γενάρη περί λύχνων αφάς και υπό βροχήν ραγδαίαν η συνοικία Μνημάτων (συνοικία στην πόλη των Ιωαννίνων) παρηκολούθει θέαμα πενθιμώτερον και από το σιωπηλόν πένθος της βροχερής βραδιάς. Καραβάνιον εκ Λιθίνου άνδρες,γυναίκες αι περισσότεραι και παιδιά περιεζωσμένων υπό ισχυράς δυνάμεως χωροφυλάκων ήγοντο ενταύθα.Ερωτήσαντες επληροφορήθημεν ότι είναι οικογένειαι υπόπτων χωρικών δι’ εξορίαν προοριζόμεναι...».Πάντως απ΄ όσους παλιούς ρώτησαν για το γεγονός, κανείς δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει .

Διευκρίνιση : Εντοπίστηκε  «καβάντζα»  με (883) κιλά κάνναβης στην περιοχή Λίστα Θεσπρωτίας
 Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκε την 10-11-2012 σε δασώδη – απόκρημνη περιοχή στη Λίστα Θεσπρωτίας, ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα κάνναβης, που ξεπερνά τα (883) κιλά. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί  του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ενώ συνέδραμαν και  αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας.Κατά την αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν είκοσι πέντε (25) σάκοι, με επτακόσια ενενήντα (790) δέματα κάνναβης συνολικού βάρους  (883) κιλών και (445) γραμμαρίων.Ενεργούνται εκτεταμένες έρευνες, από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που ενδεχομένως σχετίζονται με την υπόθεση. Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα  Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
Σύλληψη αλλοδαπών με κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα
Σύλληψη αλλοδαπών, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.Στις 11/11/2012 το βράδυ στο Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας,  δύο αλλοδαποί, (ένας υπήκοος Συρίας και ένας Ιράκ), ηλικίας 26 και 32 ετών,οι οποίοι κατά τον έλεγχο, κατείχαν και επέδειξαν κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα (γνήσιες ταυτότητες Πορτογαλίας και Βελγίου αντίστοιχα).Τα κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατασχέθηκαν.

Ο Προϋπολογισμός - Τα Μέτρα - Η Χρυσή Αυγή - Το «Σύστημα»
 επιμέλεια με τον : Νίκο Κουτούκη
Ερχονται στιγμές που αναπολούμε τα περασμένα χρόνια που ήταν σαφέστατα πιο καλύτερα, παρ’ όλες τις αντίξοες σε πολλούς συνθήκες ζωής, φέρνοντας στο μυαλό μας ξανά το σλόγκαν της τότε εποχής που για όλα « φταίει το σύστημα ». Αυτό το ‘’ θυμόσοφο φρασίδιο ‘’ , το είχαν κάνει καραμέλα οι της αριστεράς πολιτικοποιημένοι αγωνιστές, που θέλανε να υποδείξουν στους συνομιλητές τους ή στους συμμετέχοντες σε αριστερές συγκεντρώσεις, πως : ‘’ το τότε μη παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα ήταν ο φταίχτης για τις όποιες ελλείψεις και τις όποιες αδικίες στους πολίτες από την Χώρα-Κράτος ’’ . Κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει το ισχύον πολιτικό σύστημα και το κατά κανόνα ανεπαρκές και παρωχημένο πολιτικό προσωπικό να διαχειρισθεί αυτή τη κρίση και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να εξέλθει η χώρα από αυτή.Τώρα θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες,όχι αυτοί που τα πήραν από το ταμείο των παρακαταθετών και δανείων επειδή τους ‘’πιάσανε’’ για ράτσα.Η Ελλάδα χτίστηκε, ειδικότερα η επαρχία, από τους μετανάστες έλληνες, του Βελγίου ,της Γερμανίας,της Αμερικής κ.λ.π. ,όχι από το σχέδιο Μάρσαλ και τις επιδοτήσεις της ΕΕ.Τα χρήματα που ήρθαν ως ενίσχυση του ελληνικού κράτους από την ΕΕ , κατά μυθικό και κατσιαπλιάδικο τρόπο τα εξαφανίσανε σε τραπεζικούς λογαριασμούς αντί να επενδύσουν σε υποδομές για θέσεις εργασίας και παραγωγή.Τα σημερινά απομεινάρια του δημόσιου τομέα που λειτουργούν ακόμη ως υπηρεσίες επικαλούνται το «Σύστημα» με γενικότερες έννοιες και αφήνουν σύξυλους τους γέροντες κ.α. χωρίς παραπεμπτικά και χωρίς συνταγές επειδή όπως λένε «φόρτωσε το σύστημα» και μπλόκαρε αντί του «τα φόρτωσε στον κόκορα» και μας έγραψε στα …..(-μπίμπ-) .Πράγματι με το σύστημα του υπουργείου υγείας ο κόσμος έχει χαζέψει.Μα κύριε Υπουργέ…. όταν το διαδίκτυο κολλά και δεν δίνει πρόσβαση στους πιστοποιημένους ή αλλιώς συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥ θα πρέπει να τα γράφουν σε κάποιο έντυπο με το χέρι για να εξυπηρετούν την ουρά που περιμένει στα ιατρεία ή στα Νοσοκομεία κ.λ.π. ! Τόσο κοκορόμυαλοι είναι οι ιθύνοντες του εν λόγω Υπουργείου;; να τους κόψετε και τα επιδόματα και να τους μειώσετε το μηνιάτικο αφού αποδεικνύονται αχρείαστοι .Τέλος πάντων κάνετε κάτι εκτός της Μίζας και της ‘’ νόμιμης ‘’ προμήθειας….?... Όταν οι πολίτες βλέπουν πως τους ξεχνούν ,τους ‘’ γράφουν ‘’ ,τους αγνοούν αλλά και τους βρίζουν οι τρελάρες γιατροί Ιμαμ-μπαϊλντί , που έχουν και την ιδιότητα του εκλεγμένου περιφερειακού ή δημοτικού Συμβούλου( εκμεταλλευόμενοι την θέση κλειδί που κατέχουν),τότε προτιμούν το αδιανόητο και όμως δεδομένο να ψηφίζουν ακραίους όπως αυτοί της Χ.Α. ! Ποίος φταίει που ξίνισαν τα κρασιά;;
Είναι το υπάρχον πολιτικό σύστημα ο κύριος ένοχος πού μας έφερε σε αυτή τη κατάσταση και είναι τουλάχιστο οξύμωρο, το ίδιο το σύστημα πού μας έφερε σε αυτό το χάλι, να καλείται να μας σώσει. Ακόμα είναι ολέθρια όλα τα μέτρα πού προτείνει το σύστημα αυτό, μέτρα πού λαμβάνονται σε κρίσεις πανικού, μόνο με αριθμητικές εκτιμήσεις, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς αξιοποίηση όλων των δυνάμεων.Η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος υλοποιείται και εκφράζεται μέσω της ανεπάρκειας των μέτρων.Χρειάζονται άνθρωποι απλοί, νοικοκυραίοι στην αντίληψη, με παραδόσεις και αξίες. Χρειάζονται πολιτικοί οι οποίοι αγαπούν την χώρα τους,οι οποίοι συνομιλούν με το λαό έντιμα και καθαρά.Πολιτικοί οι οποίοι διαθέτουν προσόντα, πυγμή, ανθρωπιά, εργατικότητα και ήθος.Πολιτικοί όχι προικολήπτες της εξουσίας αλλά εργάτες του λαού και της κοινωνίας.Υπάρχουν;; Είναι αυτή η εφιαλτική κατάσταση που πας να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα, σε μια μια γενική γραμμή και έρχονται διάφορα γεγονότα και στα αλλάζουνε όλα. Δηλαδή, αρχίζεις και λες σε μια παρέα ότι για όλα φταίνε οι πολιτικοί και πως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι πολίτες έρχονται διάφορα στο φως που σε κάνουν να το ξανασκέφτεσαι. Οι 36.000 συνάνθρωποι μας που έγιναν ξαφνικά καλά και δεν πήγαν ν' απογραφούν για να πάρουν το προνοιακό επίπεδο. Είναι και εκείνη η τρομακτική ιστορία με το νησί στο μαγευτικό Ιόνιο πέλαγος που είχε ολόκληρα χωριά γεμάτα από τυφλούς. Οι κυρίες στο ΙΚΑ Καλλιθέας που έκαναν χρυσές δουλειές και έφτιαχναν βίλες με πισίνες άραγε πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν;Παρασύρθηκαν οι καημένες από τις κακές παρέες και το εύκρατο κλίμα.Τα πρωτοπαλίκαρα του Υπουργείου Ανάπτυξης που εκβίαζαν επιχειρηματίες; Μάλλον θα τα πείραξε η ρουτίνα του γραφείου. Οι εφοριακοί από την άλλη που κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται σε οικονομικές ατασθαλίες του δημοσίου θα είναι γιατί τόσο χρήμα που βλέπουνε είπαν να αλαφρύνουν το ταμείο από τα κέρματα.Και οι φήμες που υποστήριζαν ότι για να πάρει κάποιος τη θέση του διευθυντή στην εφορία της γειτονιάς μας γινότανε δημοπρασία, τις εκλαμβάνω ως ανυπόστατες. Εξάλλου, εδώ που τα λέμε, από τα 105 δισεκατομμύρια ευρώ που δανειστήκαμε το σωτήριο έτος 2009, μόνο το ένα (1) από αυτά δεν ξέρουμε που πήγε... Ούτε το 1% . Αυτοί και άλλοι πολλοί ανήκουν στο σύστημα που κατέχει το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης έτσι που το κράτος δεν μπόρεσε ν' αντέξει την κρίση. Τα ειλικρινή λόγια δεν είναι ωραία. Τα ωραία λόγια δεν είναι ειλικρινή Βασικός κανόνας: Δεν πρέπει να αφήνεις κανέναν να σε κοροϊδεύει. Όσο πληθαίνουν οι νόμοι, πολλαπλασιάζονται οι παράνομοι. Ο σοφός δεν κάθεται επάνω στους θησαυρούς του. Όσα περισσότερα δίνει στους άλλους τόσα περισσότερα παίρνει.
Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος…

Φορολόγηση αγροτών με βιβλία
 Την αλλαγή φορολόγησης των αγροτών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.Όπως υποστήριξε, η φορολογία με βιβλία και με βάση τα έσοδα, θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών με τις οποίες φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα στο ράφι. Πάντως άφησε παράθυρο και για επιδότηση του λογιστικού κόστους που θα επιβαρύνει τους αγρότες η φορολόγηση με βιβλία.Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε τα εξής:«Στην αντιμετώπιση του προβλήματος διόγκωσης των τιμών από τους μεσάζοντες μπορεί να συμβάλει και η αλλαγή φορολόγησης των αγροτών. Σήμερα πολλοί παραγωγοί με το δέλεαρ της επιστροφής του ΦΠΑ δέχονται την πρόταση των εμπόρων να γράφουν στο τιμολόγιο ότι πωλούν τα οπωροκηπευτικά τους σε τιμή μεγαλύτερη της πραγματικής.Έτσι, ο έμπορος μπορεί να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή που θα μεταπωλήσει το προϊόν και έτσι φτάνει ακριβό στο ράφι. Αν όλοι ο αγρότες έχουν βιβλία και φορολογούνται με βάση τα έσοδα, τότε δεν έχουν κανένα κίνητρο να ενδώσουν στην πίεση των εμπόρων. Βεβαίως, η αλλαγή φορολόγησης των αγροτών θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και γιατί όχι με επιδότηση του λογιστικού κόστους που θα τους επιβαρύνει. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών με τις οποίες φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα στο ράφι».

Αν οι Γερμανοί καθόριζαν τον κόσμο…
 Τρελαίνονται στην ακαταστασία αλλά και στην «αταξία», ενώ πρεσβεύουν την οργάνωση, την τάξη και την πειθαρχία.Όλα πρέπει να βρίσκονται στη σωστή τους θέση και πάντα στη σειρά. Τίποτα δεν πρέπει να ξεφεύγει ούτε στο ελάχιστο από τη… γραμμή. Αν λοιπόν οι Γερμανοί είχαν τη δύναμη να εξουσιάζουν τα πάντα στον κόσμο, τότε ίσως αυτός να ήταν κάπως έτσι…

Το πρώτο ξενοδοχείο 0 αστέρων στον κόσμο
 Αν ψάχνετε για ανέσεις τότε αυτό δεν είναι για σας.Συνήθως τον μεγαλύτερο θαυμασμό προκαλούν τα υπερπολυτελή και άνετα ξενοδοχεία των 5 αστέρων.Υπάρχει και ένα όμως που προκαλεί το ενδιαφέρον αφού είναι 0 αστέρων.Ονομάζεται Null Hotel Stern και βρίσκεται στην Ελβετία, μία χώρα που σίγουρα θα είναι από τις τελευταίες που θα αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα. Τα 0 αστέρια λοιπόν, τα οφείλει στην απουσία ξεχωριστών δωματίων, καθώς και στην απουσία ξεχωριστών μπάνιων. Όσο για τη διακόσμηση στο εσωτερικό του, αυτή αποτελείται από σωληνώσεις και κρεμάμενα καλώδια από το ταβάνι.Η τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 6 με 9 ευρώ. Η παρουσία ενός τέτοιου ξενοδοχείου σε μία χώρα με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, θεωρείται ατραξιόν και μάλιστα οι Ελβετοί έχουν προλάβει να κάνουν κράτηση για μία θέση στο πρωτότυπο αυτό ξενοδοχείο για πολλούς μήνες.