ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Τα Νέα από το Filiati - city ……02-10-2012


Η μουσική σας Διδαχή : Ακόμα και στην κόλαση  

  Στίχοι: Δημήτρης Γκούτης
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης, Βλάχος
Πρώτη εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης

Δεν αγαπώ κανένανε, κανέναν δεν πονάω,οι φίλοι μου με ρίξανε, οι εχθροί μου με μισούνε,
οι συγγενείς με βρίζουνε, οι ξένοι μ’ αδικούνε.
Ακόμα και στην κόλαση μονάχος θέλω να ’μαι,δεν θέλω ούτε ν’ αγαπώ, ούτε να μ’ αγαπάνε.
Οσες φορές συμπόνεσα την ξένη δυστυχία,πληρώθηκα αχάριστα, μου γύρισαν την πλάτη
κι αν δεν τους επρολάβαινα, θα μου ’βγαζαν το μάτι.
Ακόμα και στην κόλαση μονάχος θέλω να ’μαι,δεν θέλω ούτε ν’ αγαπώ, ούτε να μ’ αγαπάνε.
Και μήπως η αγάπη μου δεν μ’ έκανε να κλάψω,εγώ την ελυπήθηκα, την πήρα απ’ την ορφάνια
και κείνη ποδοπάτησε κι αγάπες και στεφάνια.
Ακόμα και στην κόλαση μονάχος θέλω να ’μαι,δεν θέλω ούτε ν’ αγαπώ, ούτε να μ’ αγαπάνε.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΔΑΧΗ ΣΕ " ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ " ΠΟΥ "ΨΕΥΤΟ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΑΝΕ…. ( από συνεργάτης μας ). 
 …..μαζί με την διδαχή «..….ίσως…..» αναρτήσουμε και θέματα που αφορούν την αιρετή εξουσία και την συνεργασίας της με τις δημόσιες υπηρεσίες (υπαλλήλους)......!

Δήμος Ηγουμενίτσας 

 Πρόσκληση για τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε ημερίδα επιχειρηματικών συναντήσεων στα πλαίσια Ναυτικής Έκθεσης στην Pula της Κροατίας.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της συμμετοχής στο έργο Cluster Club προσκαλεί επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου, οι οποίες είτε  επιθυμούν είτε έχουν ήδη προγραμματίσει να επισκεφτούν τη 3η Διεθνή Ναυτική Έκθεση, η οποία διοργανώνεται στην Πούλα της Κροατίας το διάστημα 17-20 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια παράλληλη ημερίδα επιχειρηματικών συναντήσεων την 18η Οκτωβρίου.Η Διεθνής Ναυτική Έκθεση της Pulla είναι μια εκδήλωση η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο μεγάλων πολυεθνικών όσο και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην έκθεση συμμετέχουν επιχειρήσεις από όλες σχεδόν τις χώρες της Αδριατικής καθώς και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.Στα πλαίσια της παραπάνω έκθεσης, το δίκτυο των εταίρων του έργου Cluster Club διοργανώνει μια ημερίδα κλειστών επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β, Business-2-Business), η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει οργανισμούς και επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι δραστηριοποιούνται είτε επιχειρηματικά είτε ερευνητικά στο ναυτιλιακό χώρο.Η ημερίδα επιχειρηματικών συναντήσεων αποτελεί για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν ένα εργαλείο για τη δικτύωση και επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε νέες αγορές, την αναζήτηση νέων συνεργατών από ανεπτυγμένες ή αναδυόμενες αγορές, καθώς και τον εντοπισμό νέων προϊόντων, προμηθευτών πρώτων υλών κ.α. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και την ημερίδα μπορεί να δει κανείς στο παρακάτω link : http://www.b2match.eu/pula-boat-fair- b2b/.Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί καλούνται να συμπληρώσουν μια αίτηση συμμετοχής της επιχείρησής τους (παρακάτω διατίθεται ειδική φόρμα), στην οποία δηλώνονται γενικά χαρακτηριστικά της επιχείρηση.Η αίτηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής είναι δυνατή μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου.Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν, ενώ όσοι συμμετάσχουν θα λάβουν πρόσκληση για την ελεύθερη είσοδό τους και στην έκθεση. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στην Πούλα επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες. Ενώ, σε περίπτωση κωλύματος των επιχειρήσεων να παρευρεθούν, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν εκπροσώπησής τους στις συναντήσεις από στελέχη του Δήμου Ηγουμενίτσας.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στην ημερίδα καθώς και για την υποβολή της σχετικής φόρμας επικοινωνήστε με τα παρακάτω στελέχη του Δήμου: Ιφιγένεια Κώτσια (τηλ.: 26653 61212, Fax: 26653 61119, igoumen2@otenet.gr).Δρ. Ιωάννης Βέρμπης (τηλ.: 26653 63116, Fax: 26650 26067) .Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν τη σχετική φόρμα για την περιγραφή του εταιρικού του προφίλ, από το παρακάτω link:Application Form (αγγλική έκδοση).Το έργο “Cluster Club” υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA Adriatic CBC 2007-2013 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (κατά 85%) και από την Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 15%).

Σύλληψη άτομου για οφειλές προς το Δημόσιο
Την 1-10-2012,09.00 στην Άρτα, συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός, κατόπιν παραγγελίας κ. Εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος, για χρέη προς το Δημόσιο, συνολικού χρηματικού ποσού 70.846 €.
Κλοπή από Ιερό Ναό στη Μάζια Ιωαννίνων
Καταγγέλθηκε χθες (01-10-2012) στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων,  ότι  άγνωστοι  δράστες  την προηγούμενη ημέρα,  αφαίρεσαν μία καμπάνα  από το καμπαναριό του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Μάζια Ιωαννίνων.Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.
Σύλληψη δύο ατόμων για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών
Συνελήφθησαν την 01-10-2012 τα ξημερώματα στην Τύρια Ιωαννίνων,από αστυνομικούς  της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο (2) άτομα για μεταφορά δύο (2) αλλοδαπών, μη νόμιμων μεταναστών.Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι  δύο υπήκοοι Αφγανιστάν, μετέφεραν από κοινού δύο ομοεθνείς τους, μη νόμιμους μετανάστες,προς το εσωτερικό της χώρας.Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Ιωαννίνων.

Στην Simos Foods δίνει η κυβέρνηση Σαμαρά την ΔΩΔΩΝΗ..?

 Στην κοινοπραξία της Simos Foods με το ρωσικό fund Strategic Initiatives Capital Partners καταλήγει, σύμφωνα με το capital.gr, η διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη που διενεργείται από τον ειδικό εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας.Εκκρεμεί όμως ακόμα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης καθώς πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της ανάγκης πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης δεδομένων των αντιδράσεων των αγροτικών συνεταιρισμών που σήμερα μάλιστα αποστέλλουν επιστολή στον εκκαθαριστή να μην προχωρήσει σε οιαδήποτε ενέργεια πριν τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.Η πολυεθνική Lactalis, η κοινοπραξία του ρωσικού fund με την Simos Foods και η ΤΥΡΑΣ, είναι οι τρεις εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η απόφαση για την επιλογή τους ελήφθη μετά από τις εισηγήσεις των συμβούλων της Αγροτικής Τράπεζας που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, και οι οποίοι είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.Το υπουργείο οικονομικών την Παρασκευή 31 Αυγούστου ανακοίνωσε την παραπάνω εξέλιξη, προαναγγέλλοντας υπογραφή συμφωνίας εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Ήδη όμως το διάστημα αυτό έχει εκπνεύσει εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι και μέτοχοι μειοψηφίας.Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο αξιολογητής πληροφόρησε αρμοδίως πως την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία της Simos Foods με δυο εναλλακτικά σενάρια: Το πρώτο αφορά ποσό ύψους 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το δεύτερο ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6εκατ. ευρώ σε μετρητά άμεσα, τα 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και το υπόλοιπο σε 5χρόνια.Η προσφορά της ΤΥΡΑΣ τοποθετείται στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια.Η γαλλική Lactalis φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 11,8 εκατ.ευρώ σε μετρητά.Σημειώνεται ότι ο αξιολογητής εκτιμά πως οι προσφορές που δεν είναι τοις μετρητοίς ενέχουν κινδύνους πιστωτικούς που σχετίζονται με τη λήψη δανείου, την ικανότητα αποπληρωμής του κλπ.Και εδώ φαίνεται ότι προσέκρουσε και η προσφορά της Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας που στη δεύτερη φάση της διαδικασίας παρουσίασαν συνεργασία με την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε., η οποία θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς των 21,3 εκατ. ευρώ.Την προηγούμενη Παρασκευή κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι υπεγράφη η σύμβαση κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται αλλά την ίδια ώρα φαίνεται ότι εκτιμάται πως έιναι θέμα 24ωρων για να λάβει χώρα τελικά.

Καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα

 Κατάργηση το 2013 οικογενειακών επιδομάτων και πρόσθετου αφορολόγητου για κάθε παιδί..!
Kαταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά, μέσω ΔΟΥ και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.Το μέτρο αυτό, που προβλέπεται να αποφέρει 427 εκατ. ευρώ, βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού, περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων των 13,5 δισ. και συζητήθηκε, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, στις συναντήσεις με την τρόικα, που επιμένει να ζητά βαθύτερο μαχαίρι σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα.Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα θα είναι «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό», διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.Διευκρίνισε δε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου, αλλά είπε ότι η εν λόγω αύξηση θα γίνει σε μία δόση.
Πώς θα χορηγείται το οικογενειακό επίδομα
Οικογένειες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία θα λαμβάνουν άμεση εισοδηματική ενίσχυση από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει, αλλά και την αξία της περιουσίας τους.Σύμφωνα με το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών, το ενιαίο επίδομα που θα καταβάλλεται σε κάθε οικογένεια αναμένεται να καθορίζεται ως εξής:
- για οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα καταβάλλεται το σύνολο του επιδόματος που θα προβλεφθεί για κάθε παιδί,
- για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ τα 2/3 του ποσού,
- για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το 1/3 του ποσού, ενώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα καταβάλλεται επίδομα.

Επίσκεψη του Α΄ Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς στο ΚΑΠΗ της πόλης 

 Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθς εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Παραμυθιάς, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία, με τη συμμετοχή του Α΄ Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς. Τα παιδάκια σκόρπισαν γέλιο και χαρά στις γιαγιάδες και τους παππούδες με τις ευχές και τα τραγούδια τους. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά και οι μικροί επισκέπτες με πολύ ενδιαφέρον και ενθουσιασμό άκουσαν από μέλη του ΚΑΠΗ αγαπημένα παραμύθια αλλά και παιγνίδια που έπαιζαν στην παιδική τους ηλικία.Οι μικροί μαθητές χάρισαν σαν αναμνηστικό ομαδική εργασία που θα στολίζει στο εξής τον χώρο του ΚΑΠΗ καθώς και όμορφα δωράκια στον καθένα ξεχωριστά για να τους θυμίζει την όμορφη αυτή μέρα.Στο τέλος της γιορτής, μικροί και μεγάλοι, παιδιά και παππούδες, απόλαυσαν τα νόστιμα κεράσματα που είχαν ετοιμάσει με πολλή αγάπη, ειδικά για την περίσταση, οι γιαγιάδες.Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η Σχολική Σύμβουλος της 44ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής ν. Θεσπρωτίας, κα Μαρίνα Μπέση.Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους η δήμαρχος του δήμου Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραϊμη και ο αντιδήμαρχος κος Δημήτρης Μαμούρης.

Τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών

 Στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Γεώργιος Κάτσινος.Ο Δήμαρχος συνεχάρη τους φοιτητές για την επίτευξη του στόχου τους και την εισαγωγή στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στην Ηγουμενίτσα.Τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα σταθεί δίπλα στο ΤΕΙ και τους φοιτητές του, στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο δικό τους αύριο.Ο κ. Κάτσινος αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των καθηγητών του μοναδικού Τμήματος που υποδέχεται φοιτητές φέτος στο Παράρτημα της Ηγουμενίτσας, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι παρά τις δυσκολίες σε οικονομικό επίπεδο που διέρχεται ο χώρος της Παιδείας,αυτό θα λειτουργήσει αξιοπρεπώς, προς όφελος των σπουδαστών.Κλείνοντας ο κ. Κάτσινος το καλωσόρισμά του, σημείωσε:"Η σημερινή μέρα είναι για σας σταθμός στη ζωή σας, καθώς τώρα μπορείτε να θέσετε πιο συγκεκριμένους στόχους για την προσωπική σας ζωή και τη μελλοντική επαγγελματική σας σταδιοδρομία.Σας εύχομαι μια εποικοδομητική χρονιά, συνεχή πρόοδο και κυρίως υπευθυνότητα στις υποχρεώσεις προς τον εαυτό σας, τους γονείς σας και τους καθηγητές σας".

Το πιο δυνατό μυρμήγκι

 Η φωτογραφία που βλέπετε έλαβε το Α’ Βραβείο από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (Biotechnology and Biological Sciences Research Council)  και πιο συγκεκριμένα ο φωτογράφος της Thomas Endlein, ένας ζωολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Απεικονίζει ένα ασιατικό μυρμήγκι-υφαντής (weaver ant) της οικογένειας Oecophylla smaragdina (υμενόπτερα) να σηκώνει ένα τεράστιο για το μέγεθός του βάρος της τάξης των 500 mg, που ισοδυναμεί με περίπου 100 φορές το βάρος του σώματός του. Δεν αποτελεί, βέβαια, καμία έκπληξη ότι τα μυρμήγκια-υφαντές είναι ικανά για σπουδαία κατορθώματα αντοχής, αφού μπορούν να σηκώσουν βάρος πολλαπλάσιο του δικού τους. Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι το μυρμήγκι σηκώνει το βάρος σε ανάποδη θέση, και μάλιστα στηριζόμενο πάνω σε μια λεία επιφάνεια. Τα μυρμήγκια, αλλά και άλλα έντομα, έχουν ένα εξειδικευμένο εξάρτημα στην άκρη των ποδιών τους που ονομάζεται ταρσός. Εκεί υπάρχουν τα νύχια, για την κίνηση σε ανώμαλο έδαφος, καθώς και μια μαλακή επιφάνεια σαν «μαξιλάρι» εν ονόματι «arolium», για την πρόσφυση σε λείες επιφάνειες. Το «μαξιλαράκι» αυτό, που είναι επικαλυμμένο με διάφορα ιξώδη υγρά τα οποία εκκρίνονται από το μυρμήγκι, λειτουργεί σαν βεντούζα στις λείες επιφάνειες, επιτρέποντας στα έντομα να παραμένουν σταθερά, για παράδειγμα, στο γυαλί. «Τα μυρμήγκια-υφαντές μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος και το σχήμα των μαξιλαριών στα πόδια τους ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρουν.Μπορούν να κολλήσουν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια και - σας πληροφορώ - ότι κανείς άνθρωπος δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να φτιάξει μια παρόμοια… κόλλα », λέει ο ζωολόγος.

Ο αιώνιος σκληρός δίσκος
 Ερευνητές της Hitachi δημιούργησαν μια επαναστατική συσκευή αποθήκευσης δεδομένων, που υπόσχεται να διατηρεί τα δεδομένα ανέπαφα για πολλούς αιώνες! Πρόκειται για ένα μικρό γυάλινο τετράγωνο τσιπάκι που σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και δεν παθαίνει απολύτως τίποτε και στις πλέον ακραίες συνθήκες.Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, στις extreme δοκιμές που έγιναν το γυάλινο τσιπ άντεξε και δεν έπαθε απολύτως τίποτα. «Άντεξε σε πολλές δοκιμασίες.Εκτέθηκε σε θερμοκρασία χιλίων βαθμών Κελσίου για δύο ώρες, ρίξαμε επάνω του διάφορες χημικές ουσίες, ενώ δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του ούτε από το «βομβαρδισμό» με ραδιοκύματα», λένε οι επιστήμονες. Το τσιπάκι είναι αδιάβροχο και τα δεδομένα του θα χαθούν μόνο αν καταφέρει κάποιος να το σπάσει. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι αν δεν σπάσει μπορεί να κρατά ασφαλή τα αποθηκευμένα αρχεία του για 100 εκατομμύρια έτη.

Οι 8 σούπερ οργανισμοί που «εξουσιάζουν» τον κόσμο

 «Η επιτυχία στην εξέλιξη ενός είδους και η κυριαρχία του στον κόσμο σε βάθος χρόνου δεν μετριέται μόνο από την εξυπνάδα, το πόσο τεχνολογικά προηγμένο είδος είναι ή την πολυπλοκότητα που το διακρίνει. Η προσαρμοστικότητα και η αναπαραγωγική επιτυχία έχουν μεγαλύτερη σημασία», σημειώνει ο βιολόγος Stephen G. Gould. Με αυτό κατά νου, οι 8 σούπερ προσαρμοστικές μορφές ζωής που θα δείτε στη συνέχεια είναι οι πιο παραγωγικοί και ευέλικτοι οργανισμοί που «κυβερνούν» τον κόσμο.
1. Βακτήρια
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα βακτήρια είναι ο… δολοφόνος της φύσης και εμείς ζούμε σήμερα στην εποχή των βακτηρίων, όπως έχουν καταδείξει διάφοροι βιολόγοι. Πράγματι, τα βακτήρια μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού, στο έδαφος, στα απόβλητα, στο νερό, ακόμη και πολύ βαθιά μέσα στο φλοιό της Γης. Και επειδή τα βακτήρια δεν είναι εύκολο να τα κατανοήσει κάποιος όλα μαζί, ως ένα σύνολο μικροοργανισμών, καλό θα ήταν να τα μελετήσουμε μεμονωμένα. Πάρτε το Ε. coli, για παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια της ζωής θα υπάρχουν περισσότερα Ε. coli που θα ζουν στο έντερο κάθε ανθρώπου από ό,τι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έζησαν ποτέ! Και σύμφωνα με τον βιολόγο Lynn Margulis «το 10% του ξηρού βάρους του σώματός μας αποτελείται από βακτήρια, με τα οποία, μάλιστα, αν και δεν αποτελούν εκ γενετής μέρος του σώματός μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε χώρια».
2. Το Φυτοπλαγκτόν
Το φυτοπλαγκτόν είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που καλύπτουν την επιφάνεια των ωκεανών και συγκεντρώνονται, επίσης, στο γλυκό νερό. Το μεγαλύτερο κομμάτι του πλαγκτόν δεν φαίνεται με γυμνό μάτι αλλά επειδή υπάρχει σε τόσο μεγάλο αριθμό στο νερό μπορεί να αποχρωματίσει πραγματικά μεγάλες υδάτινες εκτάσεις. Αυτά τα μικροσκοπικά «πλάσματα» συμμετέχουν στο 50% του συνόλου της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας στη Γη, γεγονός που, όταν σκεφτεί κανείς πόσα φυτά υπάρχουν στον πλανήτη, είναι πραγματικά  εκπληκτικό. Ως αποτέλεσμα, το φυτοπλαγκτόν είναι στενά συνδεδεμένο με την παροχή οξυγόνου στον πλανήτη. Επίσης χρησιμεύσει ως βάση για την υδρόβια τροφική αλυσίδα, προσφέροντας ένα άμεσα διαθέσιμο… γεύμα στις φάλαινες. Όσον αφορά στους αριθμούς, υπάρχουν πάνω από 5.000 γνωστά είδη, αλλά επειδή συνεχώς ανακαλύπτονται καινούργια είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός τους.
3. Μυρμήγκια
Τα μυρμήγκια είναι από τα πιο επιτυχημένα είδη που γνώρισε ποτέ αυτός ο πλανήτης. Συχνά θεωρούνται ως «υπερ-οργανισμοί» εξαιτίας του τρόπου που κατασκευάζουν τις φωλιές τους, της εξελικτικής επιτυχίας τους -που έχει αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο συντονισμό της κοινωνικής τους οργάνωσης- της ικανότητάς τους να τροποποιούν οικοτόπους, να αξιοποιούν τους πόρους που έχουν και να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους. Σχεδόν 12.500 είδη έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, ωστόσο πιστεύεται ότι ο αριθμός μπορεί να φτάνει τα 22.000. Τα μυρμήγκια έχουν αποικίσει σχεδόν σε κάθε κομμάτι της χερσαίας επιφάνειας της Γης και υπάρχουν περισσότερα μυρμήγκια σε αυτόν τον πλανήτη, κατά βάρος, από ό,τι όλοι οι άνθρωποι μαζί! Και μια και μιλάμε με αριθμούς, ο εντομολόγος E.O. Wilson έχει υπολογίσει ότι υπάρχουν 10.000 τρισεκατομμύρια αυτόνομα ζωντανά μυρμήγκια κάθε στιγμή πάνω στη Γη.
4. Σκαθάρια
Τα κολεόπτερα, αυτά που κοινώς ονομάζονται σκαθάρια, περιλαμβάνουν περισσότερα είδη από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εντόμων (περίπου το 25% όλων των γνωστών μορφών ζωής και το 40% όλων των γνωστών ειδών εντόμων – 400.000 συνολικά), με περίπου 500 αναγνωρισμένες οικογένειες και υποοικογένειες. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερα! Έχει, μάλιστα, εκτιμηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν ένα εκατομμύριο διαφορετικά είδη σκαθαριών. Εξαιρετικά ευπροσάρμοστα στο περιβάλλον τους, τα σκαθάρια μπορούν να βρεθούν σε όλους τους μεγάλους οικοτόπους (εκτός από τις θαλάσσιες και τις πολικές περιοχές), ενώ η ικανότητά τους να διασπούν ζωικά και φυτικά υπολείμματα για τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων και των μυκήτων, τα καθιστούν ως τα πλέον ισχυρά έντομα στην επιβίωση σε δύσκολες συνθήκες.
5. Τερμίτες
Οι τερμίτες ανήκουν στα Ισόπτερα και -όσο κι αν φαίνεται παράξενο- μακρινή μόνο σχέση έχουν με τα μυρμήγκια, ενώ στην πραγματικότητα συγγενεύουν περισσότερο με τα σκαθάρια. Όπως τα μυρμήγκια, όμως, είναι κοινωνικά έντομα, που διαιρούν την εργασία τους, δημιουργώντας «κάστες», και φροντίζουν τα νεότερα μέλη συλλογικά. Υπάρχουν περίπου 4.000 είδη τερμιτών, ενώ οι αποικίες τους αριθμούν εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα. Η ακόρεστη ανάγκη τους να καταβροχθίζουν τα ξύλα αλλά και παράλληλα η σπουδαία ικανότητά τους στην ανακύκλωσή του τα έχει καταστήσει ως ένα απαραίτητο είδος της βιόσφαιρας. Οι τερμίτες είναι τόσο παραγωγικοί, μάλιστα, ώστε αποτελούν μια πιθανή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν άφθονη ποσότητα υδρογόνου.
6. Γρασίδι
Με απλά λόγια, το γρασίδι είναι η πιο κυρίαρχη μορφή βλάστησης στον πλανήτη. Μεταξύ των πιο ευέλικτων μορφών ζωής στη Γη, τα χόρτα έχουν προσαρμοστεί σε όλες τις κλιματικές συνθήκες: σε τροπικά δάση, ερήμους και βουνά. Είναι πλέον το πιο διαδεδομένο φυτό στον πλανήτη, και ως εκ τούτου, αποτελούν την κύρια πηγή τροφής για όλα τα είδη της άγριας ζωής.
7. Κατσαρίδες
Αν και αρχικά ήταν τροπικά έντομα, οι κατσαρίδες προσαρμόστηκαν ανησυχητικά καλά στην πορεία του χρόνου στον ανθρώπινο πολιτισμό. Αν και δεν είναι τόσο παραγωγικές σε σχέση με κάποια άλλα είδη της συγκεκριμένης λίστας, είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και ευέλικτες. Μερικά είδη μπορούν να παραμένουν ζωντανά για μήνες χωρίς καθόλου τροφή ή να επιβιώνουν με… περιορισμένους πόρους, όπως, για παράδειγμα, με την κόλλα που υπάρχει στο πίσω μέρος των γραμματοσήμων! Επιπλέον, ορισμένες κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν έως και 45 λεπτά χωρίς αέρα! Όσον αφορά τώρα στη γνωστή φράση ότι «οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα», μπορεί να υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτό: επειδή τα κύτταρά τους διαιρούνται μόνο μία φορά, οι κατσαρίδες έχουν υψηλότερη αντίσταση στην ακτινοβολία σε σχέση με τα περισσότερα σπονδυλωτά, ικανές να αντέξουν μία δόση 6 έως και 15 φορές μεγαλύτερη από ο,τι ένας άνθρωπος.
8. Ποντίκια
Τα ποντίκια είναι ίσως τα πιο ανθεκτικά θηλαστικά στον πλανήτη και -όπως η κατσαρίδα- έχουν επωφεληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μπορούν να ζήσουν σε μια ευρεία ποικιλία οικοτόπων, ενώ είναι άριστοι άλτες, ορειβάτες και κολυμβητές. Γεννούν ασταμάτητα, μέχρι και 5 φορές το χρόνο, ενώ κάθε γέννα μπορεί να περιλαμβάνει από 6 έως 22 μικρά. Στην πραγματικότητα, ένα μόνο ζευγάρι ποντικών μπορεί να γίνουν 200(!) μέσα σε έναν μόνο χρόνο. Πιστεύεται ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια ποντίκια σε αυτό τον πλανήτη, γεγονός που τα καθιστά ως τα πιο «επιτυχημένα» θηλαστικά (εκτός από τον άνθρωπο).Είναι, επίσης, πολύ δύσκολο να σκοτωθούν, αποκτώντας όλο και περισσότερη ανοσία στα δηλητήρια.