ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Αλήθεια είναι ότι συμφέρει το λαό



Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές.
Όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτού γίνουν εύκολα.
Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος γι’ αυτόν που δεν ξέρει πού πηγαίνει.
Η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται.
Όποιος λέει πολλά ψέματα πρέπει να έχει πολύ καλή μνήμη.
Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.( Καρλ Μαρξ , 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος ).

Η μάχη του Καλαμά












«Καλπάκι 1940:η VIII Μεραρχία συντρίβει τους Ιταλούς »
Αν θες κάτι με όλη σου την ψυχή, το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να σε βοηθήσει να το πετύχεις.
     Η Μάχη Ελαίας-Καλαμά (2-8 Νοεμβρίου 1940) ήταν μαζί με την Μάχη της Πίνδου, οι κύριες μάχες, που ανέκοψαν την ιταλική προέλαση τις πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η γραμμή του μετώπου της μάχης ξεκινούσε δυτικά από το Ιόνιο Πέλαγος, στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, κατά μήκος του ποταμού και κατέληγε στην στρατηγική τοποθεσία Ελαία, κοντά στο Καλπάκι. Την άμυνα της περιοχής την είχε αναλάβει η «8η Μεραρχία», υπό τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο.Οι ιταλικές δυνάμεις αποτελούνταν από τμήματα της Μεραρχίας «Φερράρα», ενισχυμένες με άρματα από την Μεραρχία «Κενταύρων», καθώς και από το 25ο ιταλικό σώμα στρατού. Επίσης στον τομέα Καλαμά βρίσκονταν η Μεραρχία Σιένα και στον τομέα Θεσπρωτίας ιταλική Μεραρχία ιππικού. Στις 28 Οκτωβρίου οι ιταλικές δυνάμεις εξαπέλυσαν γενική επίθεση σε όλα τα μέτωπα της ελληνοαλβανικής μεθωρίου.Τα ελληνικά τμήματα αφού προέβαλαν αντίσταση, άρχισαν να υποχωρούν και να αναπτύσσονται στις προκαθορισμένες θέσεις, επιβραδύνοντας τον εχθρό βάσει γενικού σχεδίου. Στις 2 Νοεμβρίου η σύμπτυξη είχε ολοκληρωθεί και οι ελληνικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στην κύρια αμυντική τοποθεσία: Καλαμάς-Ελαία-Γκραμπάλα-Ύψωμα Κλέφτης.Το πρωί της ίδιας μέρας ξεκίνησε σφοδρός βομβαρδισμός από την ιταλική αεροπορία και το πυροβολικό.Στις 15.00 η Μεραρχία Φερράρα εξαπέλυσε επίθεση στην τοποθεσία Ελαία, χωρίς όμως αποτελέσματα.Την επόμενη μέρα ύστερα από βομβαρδισμούς ακολούθησε επίθεση με τεθωρακισμένα κατά του τομέα Καλπακίου. Οι ελληνικές δυνάμεις διατήρησαν ακέραιες τις θέσεις τους. Στις 4 Νοεμβρίου, οι Ιταλοί περιορίστηκαν σε βομβαρδισμούς σε ολόκληρο το μέτωπο και την επόμενη το μεσημέρι μεγάλες δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης, με αεροπορική υποστήριξη εξαπολύουν επίθεση στον τομέα Ελαίας. Τα ελληνικά τμήματα παρά την σφοδρότητα της επίθεσης, απέκρουσαν την εχθρική επίθεση και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες.Οι ιταλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν ως τις 8 Νοεμβρίου, κυρίως κατά του τομέα Ελαίας, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.Οι απώλειες της ελληνικής μεραρχίας κατά τη μάχη Ελαίας-Καλαμά ανήλθαν σε 60 νεκρούς και 260 τραυματίες.Η ελληνική νίκη προκάλεσε μη αναστρέψιμες, υλικές και ηθικές, φθορές για την ιταλική πλευρά, που την ανάγκασε να αναστείλει τις επιθετικές επιχειρήσεις και να μεταπέσει σε κατάσταση άμυνας εν αναμονή ενισχύσεων.
Τα έθνη μάχεται καθ’ ημών. Και τις ο βοηθήσων ημίν; Πέρσης πώς βοηθήσει τω Έλληνι;… Μόνον δε το Ελληνικόν αυτό βοηθεί εαυτώ.
 ...επιμέλεια : Δ.Σ.

Έκρηξη σε ενεχυροδανειστήριο στην Ηγουμενίτσα
 Την 26-10-2012 τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα,άγνωστοι δράστες, τοποθέτησαν κροτίδα στον υαλοπίνακα καταστήματος - ενεχυροδανειστηρίου, ιδιοκτησίας 67χρονης ημεδαπής, με αποτέλεσμα να προκληθούν σ’ αυτόν υλικές ζημιές.Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα  το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Οκτωβρίου προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που θα πλήξουν ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα.Με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ζητείται από τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας όλων των Π.Ε. και τους Δήμους της Ηπείρου να βρίσκονται σε επιφυλακή και να είναι σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών  για εθελοντική  ενισχυτική διδασκαλία
 Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται πως ξεκινά η υλοποίηση προγράμματος δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, σε συνεργασία της Περιφέρειας και ομάδας εθελοντών καθηγητών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου που φιλοξενούνται σε Κέντρα Παιδικής Προστασίας, καθώς και σε μαθητές που οι γονείς τους, έχουν υποβάλει δικαιολογητικά και αποδεδειγμένα αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα διδάκτρων των φροντιστηρίων.Παρακαλούνται, όσοι εκπαιδευτικοί (συνταξιούχοι-άνεργοι-αδιόριστοι) επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά στο υποστηρικτικό πρόγραμμα διδασκαλίας, να δηλώσουν τα στοιχεία τους στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, έως τις 15-11-2012, στο γραφείο 128 (τηλ.26510-87128) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Τέλος στον ελληνοιταλικό αγωγό,πάει Αλβανία το φυσικό αέριο
Εχουμε το προπάνιο από την φασουλάδα μας τώρα…., θα ντραπούνε τουλάχιστον λίγο;
Φεύγει ο ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου,βάζουν τέλος τα συναρμόδια υπουργεία και η ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα συζήτησαν με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών βουλευτές της Ηπείρου και η απάντηση που πήραν ήταν ότι το έργο παγώνει οριστικά.Αντιθέτως προχωρούν όλες οι διακρατικές συζητήσεις και συνεργασίες ώστε προχωρήσει ο ΤΑΡ ο οποίος μέχρι πριν λίγους μήνες θεωρούνταν ανταγωνιστικός του ελληνοιταλικού και δεν αποτελούσε επιλογή για την Ελλάδα.Στις συζητήσεις αυτές πρωταγωνιστεί ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος στις αρχές Οκτωβρίου είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του και αμέσως μετά μετέφερε στους δημοσιογράφους «την κοινή βούληση να προχωρήσει η προεργασία ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ».Λίγες μέρες νωρίτερα άλλωστε, στις 27 Σεπτεμβρίου και σε....ουδέτερο έδαφος, στη Νέα Υόρκη, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία υπέγραφαν το Μνημόνιο Κατανόησης, με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν σχετικά με το σχέδιο Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), που αφορά αγωγό φυσικού αερίου.Στόχος τους να ακολουθήσει άμεσα και μετά τις σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις η υπογραφή σχετικής συμφωνίας.Και φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αφήνει το χρόνο να περάσει.Την προηγούμενη βδομάδα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινοπραξίας Trans Adriatic Pipeline (TAP) Kjetil Tungland και τον Διευθυντή της TAP για την Ελλάδα, Rikard Scoufias.Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωνε αμέσως μετά ότι η κατασκευή του αγωγού TAP που θα συνδέει τη βορειοανατολική Ελλάδα με τη νότια Ιταλία μέσω Αλβανίας, είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας τόσο για την Ελληνική οικονομία – καθώς θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας – όσο και για την Ευρώπη λόγω της διαφοροποίησης των διόδων μεταφοράς του αερίου και την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.Και η συνέχεια ήρθε από τον κ. Χατζηδάκη ο οποίος στη συνάντησή του με Ηπειρώτες Βουλευτές ξεκαθάρισε ότι ο ελληνοιταλικός αγωγός βγαίνει πλέον εκτός σχεδιασμού και δεν υφίσταται καμία προοπτική για την υλοποίηση του έργου.Ενός έργου που προβάλλονταν επί χρόνια ως μείζονος σημασίας καθώς θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Έτσι κενό γράμμα αποτελεί και η νομοθετική θέσπιση της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, η οποία στόχευε στη διανομή φυσικού αερίου στην περιοχή μας.Με την εξέλιξη αυτή η Ήπειρος μένει οριστικά εκτός κάθε σχεδιασμού για τροφοδότηση με φυσικό αέριο.Όσο για την ΜΠΕ που προκάλεσε τις αντιδράσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου μάλλον ήταν τελικά πολύ κακό για το τίποτα.Ή πολύ κακό λόγω της έλλειψης ενημέρωσης.Κι αυτό επειδή η έγκριση των μελετών αποτελεί πια μια τυπική διαδικασία προκειμένου να πληρωθεί η εταιρία που τις εκπόνησε.

Πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για αυθαίρετο της Ηγουμενίτσας
 Μία υπόθεση αυθαιρέτου της Ηγουμενίτσας, η οποία θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει την τύχη χιλιάδων άλλων σε όλη τη χώρα. Η δίκη χαρακτηρίζεται πιλοτική την ώρα που συνεχίζεται το μπαράζ προσφυγών σε διάφορα δικαστήρια προκειμένου να προσβάλλουν ως αντισυνταγματικό κι ανίσχυρο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο τακτοποιήθηκαν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές.Στη συγκεκριμένη υπόθεση εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 2009 στην Ηγουμενίτσα που προσβλήθηκε από γείτονες ως παράνομη, αφού το οικόπεδο δεν "έβλεπε" σε κοινόχρηστο χώρο, με συνέπεια η Πολεοδομία να την ανακαλέσει αργότερα και να χαρακτηρίσει την οικοδομή αυθαίρετη στο σύνολό της.Ωστόσο, με τον Νόμο 4014 δόθηκε η δυνατότητα τακτοποίησης και μάλιστα εκδόθηκε νέα οικοδομική άδεια, που θα κριθεί τώρα συνταγματικά στην Ολομέλεια ΣτΕ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Κέρκυρας για να κριθεί "πιλοτικά" στο ΣτΕ, καθώς θα επηρεάσει την τύχη πολλών χιλιάδων αυθαιρέτων.Πρόσφατα το ΣτΕ "πάγωσε" τη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων με την υποβολή ιδιωτικών εγγράφων, βεβαιώσεων και δικαιολογητικών, κρίνοντας ότι επιτρέπονται μόνο κρατικά έγγραφα και επίσημες αεροφωτογραφίες.

"Λάμποβο" καυγάδες 

Προστριβές ανάμεσα στους Εμπορικούς Συλλόγους Παραμυθιάς και Ηγουμενίτσας,προκάλεσε το πρόσφατο παζάρι "Λάμποβο" που διοργανώθηκε στην Παραμυθιά. Αφορμή, μια ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, με την οποία διαμαρτύρονταν επειδή σχολεία της πόλης, πραγματοποίησαν... εκπαιδευτικές εκδρομές στο παζάρι. Τη σκυτάλη πήρε ο Σύλλογος της Παραμυθιάς, ο οποίος κατήγγειλε τον εμπορικό σύλλογο Ηγουμενίτσας και τον Πρόεδρό του προσωπικά, σημειώνοντας ότι ο ΕΣ Ηγουμενίτσας βάζει εμπόδια «σε κάθε προσπάθεια» που κάνει ο ΕΣ Παραμυθιάς για να τονώσει την τοπική αγορά.Με αποτέλεσμα ο Εμπορικός Σύλλογος της Ηγουμενίτσας, να ανταπαντήσει και πάλι δια του τύπου, ότι " ας μη ψάχνουν σε μας τις αιτίες που οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι δεν έχουν πλέον δουλειά..." και ότι πίσω από την ανακοίνωση του ΕΣ Παραμυθιάς " κρύβεται η προσπάθεια να θιγεί ο πρόεδρος προσωπικά κι επαγγελματικά, λόγω κάποιας εμπάθειας.

Δεν θα επιδοτηθούν αγρότες που κάνουν χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων
 Άρχισαν επιτέλους από την 25-10-2012 οι επιδοτήσεις που δικαιούνται οι αγρότες οι οποίοι και στην Παραμυθιά όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έκαναν γαϊδουρινή υπομονή μέχρι να λάβουν αυτά που δικαιούνται. Ωστόσο, για μια μερίδα αγροτών ανά την Ελλάδα, οι ενισχύσεις έχουν «μπλοκαριστεί», καθώς οι έλεγχοι έδειξαν ότι είχαν κάνει χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Έτσι το λοιπόν όσοι από εσάς κύριοι φυτεύατε το μαρούλι την Τετάρτη και την Παρασκευή είχε γίνει Κουτσουπιά (όπως λένε στην ορεινή Θεσπρωτία), να ξέρετε πως τα φυτοφάρμακα σας ίσως να σας στερήσουν σοβαρό εισόδημα.Σκοπός είναι να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στους αγρότες πως η πολιτεία είναι αποφασισμένη να πατάξει το κύκλωμα εμπορίας παράνομων φυτοφαρμάκων και να διαφυλάξει την υγεία των καταναλωτών. Βέβαια η επιδοτήσεις συνέπεσαν χρονικά με την νέα απεργία που έχουν ήδη οι Τράπεζες. Δεν έλειψαν όμως και τα παράδοξα καθώς αρκετοί διαμαρτυρόταν πως έλαβαν τις νέες επιδοτήσεις ενώ εκκρεμούν παλαιότερες. Ειδικότερα, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκε ότι πιστώθηκε στους λογαριασμούς 670.000 αγροτών, η προκαταβολή του 50% των επιδοτήσεων που δικαιούνται.Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και η εκταμίευση του θα είναι δυνατή από την 25-10-2012 ,Πέμπτη.

Δύο μικρές σεισμικές δονήσεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα
 Δύο μικρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το βράδυ με διαφορά 3 ωρών η μία από την άλλη.Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν της τάξεως των 2,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και σημειώθηκε στις 00.12 τα μεσάνυχτα. Το επίκεντρο ήταν 7 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της πόλης της Ηγουμενίτσας.Η δεύτερη δόνηση σημειώθηκε στις 02.55 και είχε ένταση 1,8 ρίχτερ.Το επίκεντρό του ήταν 10 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Ηγουμενίτσας.

Διοργάνωση Τουριστικής Επιχειρηματικής Αποστολής
 Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νομού, διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Σόφια Βουλγαρίας στις 14-15-16 Νοεμβρίου 2012, σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας και το Γραφείο ΕΟΤ στη Σόφια.Καλούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κλπ, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανωτέρω αποστολή να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους δηλώνοντας τα στοιχεία των συμμετεχόντων έως την Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012.

Με 14.500 γόνοι χελιού στην Παμβώτιδα
 Στον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας με 14.500 άτομα γόνου χελιού προχώρησε χθες ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση του πληθυσμού του χελιού και με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος. Το κόστος του εμπλουτισμού καλύφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από το Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Μονάδος Ιχθυοκαλλιέργειας στην Άρτα του κ. Βαγγέλη Γείτονα. «Ο εμπλουτισμός της λίμνης με χέλι ήταν απαραίτητος για να συνεχιστεί και η τροφική αλυσίδα και να μπορέσει έτσι να λειτουργήσει το οικοσύστημα όπως παλαιότερα», τόνισε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης σημειώνοντας ότι το χέλι είναι ένα απαραίτητο είδος για την ιχθυοπανίδα και ο εμπλουτισμός της λίμνης ήταν αναγκαίος. Από την πλευρά του η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων Νήσου Αναστασία Γκίκη χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Φορέα, επισήμανε όμως ότι πρέπει να ληφθούν και μέτρα για να παραμείνουν τα χέλια στη λίμνη, καθώς υπάρχει κίνδυνος πολλά από αυτά να καταλήξουν στη θάλασσα μέσω του θυροφράγματος στο Πέραμα. Στη σημασία του εμπλουτισμού για την εξασφαλίση της ισορροπίας του οικοσυστήματος στάθηκε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης κ. Λάζαρος Νάτσης, επισημαίνοντας ότι το χέλι είναι βασικός θηρευτής για τη λίμνη και συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην φυσική αναπαραγωγή των χελιών η οποία γίνεται μόνο στη θάλασσα των Σαργασσών στον βόρειο Ατλαντικό, σημειώνοντας πως πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και στην Ελλάδα να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του φυσικού πληθυσμού των χελιών. Τέλος, ο ιδιοκτήτης της Μονάδος Χελοκαλλιέργειας στην Άρτα κ. Βαγγέλης Γείτονας αναφέρθηκε και αυτός στην αναπαραγωγή του είδους, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές πρωτοβουλίες σαν και αυτή του εμπλουτισμού της λίμνης Παμβώτιδας και τόνισε πως αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.