ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Αιτία ελομένου θεός αναίτιος

Η Μουσική σας Διδαχή : Γλυκές νεράιδες












Ιωάννα Γεωργακοπούλου & Στελλάκης Περπινιάδης
 Όμορφα βράδια με χίλια μάγια μας φέρνουν πόθους στη καρδιά,
γλέντια και τρέλες, γλυκές κοπέλες στη μαγεμένη ακρογιαλιά.
Γλυκές νεράιδες, γλυκές κοπέλες σε μακρινές ακρογιαλές.
Μαζί στο γλέντι μαζί στις τρέλες,γλυκά τραγούδια κι αγκαλιές.
Νύχτες πλανεύτρες ονειρεμένες γεμάτες μύρα μαγικά,
νύχτες τς αγάπης νύχτες με χάδια και χίλια λόγια ερωτικά.
Γλυκές νεράιδες, γλυκές κοπέλες σε μακρινές ακρογιαλές.
Μαζί στο γλέντι μαζί στις τρέλες,γλυκά τραγούδια κι αγκαλιές.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ - ΤΑ ΝΕΑ
Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα, για κλοπή μοτοσικλέτας
Συνελήφθη,την 24-10-2012 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο κέντρο των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 24χρονος ημεδαπός,ενώ αναζητείται ένας συνεργός του, κατηγορούμενοι για κλοπή μοτοσικλέτας.Ειδικότερα, οι δύο δράστες από κοινού λίγο νωρίτερα, είχαν αφαιρέσει δίκυκλη μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας 42χρονου ημεδαπού, στα Ιωάννινα.Η μοτοσικλέτα αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ.Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Συνελήφθη αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν
Συνελήφθη αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, για κατοχή και χρήση πλαστού εγγράφου.Συνελήφθη, την 25-10-2012 λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή αστυνομικών του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών Θεσπρωτίας, ένας 20χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, για πλαστογραφία και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, ο 20χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό δελτίο αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού, το οποίο όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε προμηθευτεί από την περιοχή της Ομόνοιας Αττικής, αντί του χρηματικού ποσού των (300) ευρώ.Το πλαστό έγγραφο κατασχέθηκε.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-Εορτασμού της Ιστορικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940,στην πόλη της Ηγουμενίτσας (έδρα νομού). ΓΕΝΙΚΑ :
1. Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών και Ιδιωτικών Καταστημάτων και των Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών, των οικιών και των ελλιμενισμένων πλοίων, από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
2. Φωταγώγηση της πόλης και των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών,κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.
Με θερμικές κάμερες,αυτοκίνητα και υλικό σε συνοριακά περάσματα στη Θράκη
Τελικά η Αστυνομία της Ηπείρου είναι αυτή που σώζει τη Θράκη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι από τις αρχές Αυγούστου αποδυναμώθηκαν όλες οι υπηρεσίες της περιοχής προκειμένου να μεταβούν στην άλλη πλευρά της Ελλάδας πεντακόσιοι περίπου αστυνομικοί.Η διαρροή δυνάμεων έχει γίνει πλέον καθεστώς. Κι αυτό βέβαια έχει κόστος για την Ήπειρο.Για όποιον δεν μπορεί να το αντιληφθεί αρκεί μόνο να δει τις ποσότητες ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί τις τελευταίες ημέρες.Στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας σε λιγότερο από μία βδομάδα έπεσε στα χέρια των διωκτικών αρχών πάνω από μισός τόνος χασίς.Και βέβαια οι επιτυχίες που έρχονται καθημερινά δεν είναι τυχαίες ή συμπτωματικές. Σχετίζονται και με την επάνοδο στις υπηρεσίες τους δεκάδων αστυνομικών που επί δύο μήνες απουσίαζαν στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τον Έβρο.Τα αριθμητικά δεδομένα λοιπόν μιλούν από μόνα τους. Ίσως θα πρέπει να τα δουν και να τα μελετήσουν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ώστε οι αποφάσεις τους να διέπονται κι από λογική.Γιατί και στην άλλη απόφαση,για απογύμνωση της περιοχής από θερμικές κάμερες και αυτοκίνητα, δεν υπάρχει λογική.Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων έχουν μετακινηθεί στη Θράκη δέκα περίπου οχήματα που χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της αλλά και δέκα θερμικές κάμερες που λειτουργούσαν κυρίως σε συνοριακά περάσματα για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.Ένας εξορθολογισμός δεν θα ήταν κακός.... Εκτός κι αν έχει αποφασίσει το Υπουργείο να μετατρέψει την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου σε Ηπείρου και Θράκης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Τον εμβολιασμό για την λύσσα σε σκύλους και γάτες ζητά η Περιφέρεια Ηπείρου
Την άμεση διενέργεια αντιλυσσικού εμβολιασμού σε όλους τους αδέσποτους σκύλους και γάτες ζητά από τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά το κρούσμα λύσσας που εμφανίστηκε σε ζώο άγριας πανίδας (κόκκινη αλεπού) σε περιοχή της Κοζάνης.Με σχετικό έγγραφο που εστάλη από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπογραμμίζεται η υποχρέωση των Δήμων να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων σκύλων και γατών στις περιοχές αρμοδιότητάς τους (σύμφωνα με το άρθρο 9 του Νόμου 4039 (ΦΕΚ. 15/2-2-2012 Τεύχος Α’).Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και των ανθρώπων. Στο ίδιο έγγραφο καλούνται οι Δήμοι να αποστείλουν στοιχεία για τα ζώα που εμβολιάζονται και περισυλλέγονται στα Τμήματα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιοχής τους, προκειμένου «η υπηρεσία να παρακολουθεί την εξέλιξη της εφαρμογής των μέτρων επιτήρησης κατά της λύσσας, ως υπεύθυνη για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων της Περιφέρειας Ηπείρου».
Ένταση,υψηλοί τόνοι και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέκου Καχριμάνη και του Βαγγέλη Αργύρη
Όλα τα χαρακτηριστικά του χάους είχε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, με τα μεγάλα και σοβαρά θέματα όμως, όπως είναι αυτό της πώλησης της Δωδώνης, των μεγάλων οδικών αξόνων που παραπέμπονται στις καλένδες ή της συνεχούς υποβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων να απουσιάζουν από την ατζέντα.Ένταση υπήρξε, υψηλοί τόνοι επίσης και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέκου Καχριμάνη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλη Αργύρη.Ο καβγάς χτύπησε κόκκινο όταν ετέθη το ζήτημα των ΟΠΑΑΧ, τα οποία διεκδικούν η Ήπειρος ΑΕ και η ΑΣΗΚ. Αποτέλεσμα της δικαστικής διένεξης που διαρκεί δύο χρόνια περίπου είναι να μην έχει γίνει καμία αξιολόγηση των προτάσεων και έτσι στην περίπτωση που θα ξεκινήσουν ακόμη κι αύριο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Ήπειρο δεν θα μπορούσε να εκταμιευθεί ούτε ένα από τα εγκεκριμένα είκοσι εκατομμύρια ευρώ.Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση η οποία απέρριπτε την προσφυγή της Περιφέρειας, εκείνη επανήλθε με νέα ασφαλιστικά μέτρα. Το γεγονός αυτό έθεσε ο κ. Αργύρης με αποτέλεσμα την έκρηξη του Περιφερειάρχη, ο οποίος σε πολύ υψηλούς τόνους ανέφερε ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα συμφέροντα της εταιρίας έναντι μάλιστα της ΑΣΗΚ που την χαρακτήρισε επιχείρηση ετικέτα.«Θα φτάσουμε μέχρι εκεί που πρέπει. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της περιφέρειας και των επιχειρήσεών της. Δεν θα κάνω βήμα όσο θα είμαι περιφερειάρχης» ανέφερε ο κ. Καχριμάνης με τον κ. Αργύρη να απαντά ότι δεν μπορεί να κατανοήσει το μένος και το μίσος του για μία επιχείρηση που υλοποίησε 380 κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.Βέβαια ο καβγάς έγινε όταν και οι δύο πρωταγωνιστές υπερασπίζονταν τα συμφέροντα της Ηπείρου και καλώς πράξανε...

Γονείς κατέλαβαν το σχολείο στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας
Η απουσία εκπαιδευτικών που έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία του σχολείου ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προχώρησε στην κατάληψή του.Η υποβάθμιση του σχολείου ξεκίνησε, όπως σημειώνουν οι γονείς, εδώ και δύο περίπου χρόνια, όταν από 6θέσιο μετετράπη σε 5θέσιο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των παιδιών που εξυπηρετούνται είναι συγκριτικά μεγαλύτερος σε σχέση με άλλα σχολεία του Νομού, τα οποία λειτουργούν ως 6θέσια.Φέτος το σχολείο αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού η Β' Τάξη, ουσιαστικά λειτουργεί με μισή δασκάλα (η ίδια διδάσκει και στην Ηγουμενίτσα και άρα το κενό καλύπτεται με διάφορες «αλχημείες»), ενώ δεν υπάρχει ούτε δασκάλα αγγλικών, παρά τις υποσχέσεις, ότι αυτή θα ερχόταν.Έτσι, την Τετάρτη το πρωί, όπως είχαν προαναγγείλει οι γονείς, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, μην επιτρέποντας στους δασκάλους να εισέλθουν σε αυτό, σε μια κίνηση που σκοπό της έχει να αναδείξει το πρόβλημα.Πανό με επιγραφές όπως «θέλουμε σωστή λειτουργία του σχολείου και όχι κοροϊδία», «θέλουμε το σχολείο μας 6θέσιο», «θέλουμε δασκάλα ξένης γλώσσας» κλπ. κυριάρχησαν στο χώρο, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι ελλείψεις.Πριν φτάσουν σε αυτό το μέτρο πίεσης, Σύλλογος και Γονείς, είχαν σειρά συναντήσεων, τόσο με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Θεσπρωτίας κ. Κωνσταντίνο Νάτση, όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση στα Ιωάννινα,αλλά οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει...μπαλάκι,αφού κανείς δεν αναλαμβάνει ουσιαστικά την ευθύνη.

Παράταση στην υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης

Επιπλέον περιθώριο 18 μηνών για την υλοποίηση των μίνι Σχεδίων Βελτίωσης δίνει με απόφασή του που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβένρησης (ΦΕΚ Β΄ 2814/2012), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης.Συγκεκριμένα στο τρίτο άρθρο της απόφασης αναφέρει: «Χορήγηση παράτασης του χρόνου υλοποίησης μέχρι και 18 μήνες από την ημερομηνία λήξης του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.» Στο άρθρο 1, αναφέρεται, επίσης ότι «ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει όσα αιτήματα τροποποίησης κρίνεται ότι είναι απαραίτητα προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης » .

Συμβιβαστική λύση για την αποζημίωση του Αρδευτικού έργου Μαργαριτίου
Σημαντική μείωση των αποζημιώσεων ιδιοκτησιών που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του Αρδευτικού έργου Μαργαριτίου Θεσπρωτίας επιτυγχάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και έτσι διευκολύνεται σε σημαντικό βαθμό η ολοκλήρωση του.Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες, αποδέχτηκαν την πρόταση που τους είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γεωργίου Κάτσινου, για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και μείωσαν τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο. Η πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης 350.000 ευρώ στους δικαιούχους, ήτοι κατά 56% μειωμένης αυτής που είχε επιδικαστεί από το Εφετείο Κέρκυρας. Το ποσό των 410.000 ευρώ που προκύπτει ως ωφέλεια θα διατεθεί για την ολοκλήρωση του έργου.Σύμφωνα με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση η οριστική μονάδα των απαλλοτριωθέντων κτημάτων είχε οριστεί για τα ακίνητα με πρόσοψη προς την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας σε 50 ευρώ το τ.μ. (50.000 ευρώ το στρέμμα) και για τα υπόλοιπα σε 25 ευρώ το τ.μ. (25.000 ευρώ το στρέμμα).Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του, ευχαρίστησε τους δικαιούχους ιδιοκτήτες για το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας που επέδειξαν, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να παραδοθεί προς χρήση στους αγρότες του Μαργαριτίου

Δημιουργία δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης 
Στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, ύστερα από πρωτοβουλία και πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, έγινε συνάντηση-σύσκεψη των Ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων που λειτουργούν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (Ομοσπονδίες), για συζήτηση και λήψη από κοινού απόφασης δημιουργίας δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης.Κατά την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, όλοι οι φορείς διαπιστώσανε, ότι τα μνημόνια βαθαίνουν, οι φτωχοί κάθε ημέρα γίνονται και περισσότεροι, οι απολύσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, η ανεργία μεγαλώνει, οι απειλές κατασχέσεων από τις τράπεζες είναι στο επίκεντρο, οι εξώσεις των σπιτιών αποτελούν την μοναδική ενασχόληση των δικηγόρων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου δέχτηκαν ένα από τα φοβερότερα πλήγματα με το πλιάτσικο που έγινε στη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία μας τη Δωδώνη. Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων , της υγείας , της παιδείας, των δήμων, του πολιτισμού είναι υπαρκτή πραγματικότητα. Αποτέλεσμα όλων αυτών που είναι και το χειρότερο όλων είναι ο πολλαπλασιασμός των αυτοκτονιών.Εκτιμήθηκε ότι όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός των ισχυρότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του παγκόσμιου στερεώματος και των ντόπιων κέντρων εξουσίας, που με τις στρατηγικές που απεργάζονται εφαρμόζουν πολιτικές που παράγουν φτώχεια, μιζέρια και ανεργία.Καταλήξανε όλοι οι παρευρισκόμενοι ότι αποτελεί κοινή παραδοχή πως η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη κι από την ίδια την κρίση, ο δε μοναχικός δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην αποτυχία. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν και πρώτιστο καθήκον στον καθένα αλλά και όλοι μαζί να αντισταθούμε και να αγωνισθούμε ενωτικά και δυναμικά ώστε να ανατρέψουμε όλες αυτές τις πολιτικές, γιατί ο καθημερινός αγώνας είναι μονόδρομος για να μη παραδοθούμε ως λαός, στον κατακερματισμό , στον κοινωνικό κανιβαλισμό , στον εκφοβισμό και στην απόγνωση. παράλληλα δε πρέπει να ενστερνισθούμε και να αναδείξουμε στην πράξη τις αρετές , της συλλογικής δράσης , της συνεργασίας , της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης.Στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης κινείται και η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία με το από 12/10/2012 έγγραφό της, καλεί όλες τις αποδημικές οργανώσεις στη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού που θα διατεθούν σε συνανθρώπους μας συμπατριώτες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Τέλος αποφασίσθηκε η δημιουργία συντονιστικού οργάνου από την ΠΣΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών και Αδελφοτήτων που θα συντονίζει την όλη διαδικασία και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε συμπατριώτη μας.

Στα πρώτα ΚΕΦ ο Δήμος Φιλιατών
Στη δημιουργία των πρώτων 34 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε περιοχές όπου κλείνουν ΔΟΥ στο πλαίσιο του σχεδίου συγχωνεύσεων.Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη,τα πρώτα 5 ΚΕΦ προβλέπεται να δημιουργηθούν στους δήμους της Ηπείρου : Φιλιατών, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζηρού και Πάργας.Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν στους φορολογούμενους τα ΚΕΦ είναι οι εξής:
- Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών) και διαβίβασή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις περιπτώσεις μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής.
- Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος (ενδεικτικά, Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7), παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
- Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στις Δ.Ο.Υ..
- Παραλαβή (προσωρινή) δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων.
- Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών, με τα σχετικά δικαιολογητικά και αποστολή τους στη Δ.Ο.Υ.
- Παραλαβή της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για τη θέση των οχημάτων σε προσωρινή ακινησία.
- Διαδικασίες χορήγησης Α.Φ.Μ.: Δήλωση χορήγησης Α.Φ.Μ φυσικού προσώπου (έντυπο Μ1).
- Διαδικασίες Έναρξης Εργασιών.
- Αιτήσεις Μεταβολής Εργασιών.
- Αιτήσεις μερικής ή ολικής άρσης απαγορευτικών μέτρων.
- Παραλαβή και διαβίβαση αιτημάτων για διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής αδυναμίας, άρση ή περιορισμό κατασχέσεων, εξάλειψη ή περιορισμό υποθηκών.
- Υποβολή δηλώσεων συμψηφισμού με απαίτηση κατά του Δημοσίου ή γνωστοποιήσεων.
- Χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας μηνιαίας ισχύος ή Βεβαίωσης οφειλής.

Η 1η Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ»

Η δράση απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας που αγαπούν τη φωτογραφία και θα ήθελαν να αιχμαλωτίσουν με το φωτογραφικό τους φακό εικόνες από το φθινοπωρινό τοπίο της Θεσπρωτίας.Προϋποθέσεις συμμετοχής:
-Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.Κάθε μέλος μπορεί να συμμετάσχει με δύο φωτογραφίες το πολύ οι οποίες θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο E-mail: perival@dipe.thesp.sch.gr
-Η φωτογραφία θα πρέπει να είναι δική σας, να έχει δηλαδή τραβηχτεί από εσάς τους ίδιους.
-Στο αρχείο που θα στείλετε πρέπει απαραιτήτως να αναγράφονται το ονοματεπώνυμό σας, η τοποθεσία που έγινε η λήψη, ενώ αν θέλετε μπορείτε να δώσετε και ένα τίτλο στη φωτογραφία σας.
-Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία ως προς τη φωτεινότητα, το κοντράστ, τη μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη και το καδράρισμα, παρεμβάσεις δηλαδή που θα έκανε ένας παραδοσιακός φωτογράφος στο σκοτεινό θάλαμο.
-Δεν επιτρέπεται το μοντάζ,η αφαίρεση ή προσθήκη στοιχείων στην εικόνα και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) που παραπέμπουν σε πλήρως επεξεργασμένη εικόνα.
-Οι φωτογραφίες που θα τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψηφιακού βιβλίου το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας και θα είναι προσβάσιμο , ανά πάσα στιγμή από τον καθένας μας.
Ο στόχος αυτής της δράσης είναι να αναδειχθεί η καλλιτεχνική ευαισθησία των εκπαιδευτικών και η αγάπη τους για το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου τους μέσα σε αυτό το υπέροχο φθινοπωρινό Θεσπρωτικό τοπίο. Καλές βόλτες.

Από την 1η Νοεμβρίου γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και τραπεζικοί στον ΕΟΠΥΥ

 Από την 1η Νοεμβρίου, ο Κλάδος Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ,Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση,που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.Ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ,στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο αλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

Οι δίκες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα

Ο κόσμος μας θα ήταν τελείως διαφορετικός χωρίς το «αλατοπίπερο» των φημισμένων αυτών δικαστικών υποθέσεων. Όταν η Ιστορία μπλέκεται με το δικαστικό δράμα, όταν τα μεγάλα γεγονότα του κόσμου σφραγίζονται από δίκες, τότε μιλάμε αναγκαστικά για τις μεγαλύτερες δικαστικές διαμάχες του πλανήτη.Χωρίς άλλη αργοπορία λοιπόν, ας δούμε τα δικαστήρια που έβαλαν το βουλοκέρι σε μια σειρά κορυφαίων ιστορικών γεγονότων.
Η Δίκη του Άιχμαν
Το 1960 ο πρώην αξιωματικός των SS και ένας εκ των πρωτεργατών του Τρίτου Ράιχ, ο φοβερός και τρομερός Adolf Eichmann, ξετρυπωνόταν από το «θαλάμι» του στην Αργεντινή. Έναν χρόνο αργότερα θα ξεκινούσε η πολύκροτη δίκη του σε δικαστήριο του Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η υπερασπιστική του γραμμή επέμεινε να βλέπει τον Άιχμαν ως ένα απλό γρανάζι του ναζιστικού μηχανισμού, που ακολουθούσε απλώς τις εντολές των ανωτέρων του. Δεν κατάφερε βεβαίως να πείσει το πολιτικό δικαστήριο και κρεμάστηκε για τη συμμετοχή του στη γενοκτονία το 1962.
Οι Δίκες της Νυρεμβέργης
Αμέσως σχεδόν μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι νικητές Σύμμαχοι έστησαν στην πόλη της Νυρεμβέργης το διεθνές στρατιωτικό δικαστήριο για τους πρωτεργάτες του αιματοκυλίσματος της Ευρώπης. Ανάμεσα στους ηγέτες των Ναζί και ο Hermann Goering, που πιστευόταν ευρέως ότι ήταν το Νο 2 στην ιεραρχία των Ναζί, μετά και την αυτοκτονία των Χίτλερ και Γκέμπελς. Η σειρά των δικών θα κατέληγε στη θανάτωση πολλών μελών του ναζιστικού κινήματος, ενώ άλλοι θα φυλακίζονταν ή απεναντίας θα αθωώνονταν. Η σημαντικότερη συνεισφορά ωστόσο των δικών της Νυρεμβέργης είναι ότι αποτέλεσαν δεδικασμένο στο Δίκαιο και μπορούσαν πλέον και μεμονωμένα άτομα, όπως τα κράτη, να βρεθούν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου…
Οι δίκες της Ιεράς Εξέτασης
Για αιώνες κάτω από μουσουλμανική κυριαρχία, η Ιβηρική Χερσόνησος είχε γίνει χωνευτήρι πίστεων, πολιτισμών και παραδόσεων. Αυτό βέβαια έμελλε να αλλάξει δραματικά το 1483, όταν η ισπανική μοναρχία θα καθελκύσει στον δημόσιο βίο την Ιερά Εξέταση, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της καθολικής πίστης στη χώρα. Οι προσχηματικές δίκες και η αμίμητη αυστηρότητα πέρασαν στην Ιστορία: χιλιάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν ως αιρετικοί και καταδικάστηκαν ακόμα και ερήμην, καταλήγοντας άλλοι στη φυλακή, όπου υφίσταντο ακραία βασανιστήρια, και άλλοι θανατώνονταν επιτόπου. Η Ιερά Εξέταση βρήκε μάλιστα τον δρόμο της και στον Νέο Κόσμο, ενώ η δράση της τερματίστηκε επισήμως μόνο στον 19ο αιώνα… 
Η Υπόθεση Ντρέιφους
Δεν πρόκειται απλώς για δίκη, αλλά για σκάνδαλο που συντάραξε τη Γαλλία και ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου. Το 1894, ο Alfred Dreyfus, αξιωματικός του γαλλικού στρατού, κατηγορήθηκε ψευδώς ότι πουλούσε στρατιωτικά μυστικά στους Γερμανούς. Ο εβραϊκής καταγωγής Ντρέιφους βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ένοχος για προδοσία και καταδικάστηκε σε ισόβια. Παρέμεινε μάλιστα φυλακισμένος στην εξορία για χρόνια, παρά τις αποδείξεις για ενοχή άλλου προσώπου στην υπόθεση της διαρροής των στρατιωτικών απορρήτων. Η Γαλλία διχάστηκε σε υπέρμαχους και πολέμιους του Ντρέιφους, με τον Εμίλ Ζολά να παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του: το 1898 θα συντάξει μια ανοιχτή επιστολή στον γάλλο πρόεδρο με τον περίφημο πλέον τίτλο «Κατηγορώ», η οποία θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη για λίβελο. Το 1899 η Υπόθεση Ντρέιφους θα ξανανοίξει, με το δικαστήριο ωστόσο να εμμένει και πάλι στην ενοχή του αξιωματικού. Και έπρεπε να παρέμβει ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, απονέμοντας χάρη στον Ντρέιφους, για να τελειώσει η ταλαιπωρία του, πριν το Εφετείο της χώρας να τον ανακηρύξει και επισήμως αθώο το 1906. Ήταν ωστόσο το 1995, περισσότερο από 100 χρόνια από την πρώτη καταδίκη του, που αποκαταστάθηκε πλήρως το όνομά του, με τον γαλλικό στρατό να δηλώνει επισήμως ότι ο Ντρέιφους ήταν πράγματι αθώος.
Η Δίκη του Χριστού
Η δίκη του Χριστού είναι αναμφίβολα από τις σημαντικότερες δίκες της ανθρωπότητας, κι όμως οι γνώσεις μας γι’ αυτή περιορίζονται σε όσα αναφέρονται στη Βίβλο. Η Ιερουσαλήμ πέφτει λοιπόν στα χέρια των Ρωμαίων το 63 π.Χ., ενώ η επανάσταση του ντόπιου πληθυσμού το 6 μ.Χ. θα καταπνιγόταν στο αίμα,με σταύρωση και υποδούλωση χιλιάδων ανθρώπων.Λίγα χρόνια μετά ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ανάμεσα σε άλλα που είπε, είχε προφητεύσει τον άμεσο ερχομό του Θεού. Γι’ αυτό και ο Ηρώδης, ο ρωμαίος αρμοστής της Γαλιλαίας, τον εκτέλεσε.Εκείνα τα χρόνια έκανε την εμφάνισή του ο Χριστός και με τη διδασκαλία προσέλκυσε αρκετό κόσμο.Οι ταραχές ανάμεσα στους ισραηλίτες και τους Ρωμαίους ολοένα και κλιμακώνονταν, με τον Χριστό να μοιάζει πλέον «ταραξίας» στα μάτια του κατακτητή και εν δυνάμει υποκινητής μιας νέας εξέγερσης: η ώρα είχε έρθει για να συλληφθεί. Ότι συνέβη μετά δεν είναι εύκολο να ανασυγκροτηθεί ιστορικά, καθώς οι αναφορές είναι λίγες και ελλιπείς. Αυτό που ξέρουμε ωστόσο είναι ότι ο Χριστός παραδόθηκε κάποια στιγμή στον ρωμαίο έπαρχο Πόντιο Πιλάτο για εκτέλεση.Το περιστατικό με τον Βαραββά είναι επίσης γνωστό. Πρόκειται φυσικά για τη δίκη που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του κόσμου.
Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης της Νότιας Αφρικής
Έπειτα από δεκαετίες που κυριαρχούσε το απαρτχάιντ, η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης έγινε ορόσημο της προσπάθειας να χυθεί φως στα χρόνια της βίας, εκμετάλλευσης και αδικίας που είχε ζήσει η Νότια Αφρική. Η Επιτροπή ωστόσο δεν είχε ρόλο τιμωρητικό: σκοπός της ήταν η αμνηστία και η συμφιλίωση των δύο πλευρών του απαρτχάιντ. Αξιοσέβαστες προσωπικότητες της χώρας, όπως ο αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, πήραν μέρος στις διαδικασίες, οι οποίες ήταν άκρως σημαντικές για την ομαλή μετάβαση της χώρας σε μια πολυπολιτισμική δημοκρατία. Οι ακροαματικές διαδικασίες, που έλαβαν χώρα σε όλη τη Νότια Αφρική, αποδείχτηκαν επίπονες και όχι χωρίς αντιρρήσεις, το έργο της Επιτροπής ωστόσο χαρακτηρίστηκε από την πολιτική βούληση για δικαιοσύνη και τη μετριοπαθή στάση, αποτελώντας ιδανικό μοντέλο δικαστικής έρευνας και για άλλες χώρες που είχαν παρόμοιο τραυματικό παρελθόν.
Η Δίκη του Σωκράτη
Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης συρόταν σε δίκη για ασέβεια και διαφθορά των νεανικών ηθών. Η αμφιλεγόμενη φήμη του φιλοσόφου, οι περίφημες διαλογικές τεχνικές του και τα φιλοσοφικά του ερωτήματα σχετικά με τους θεούς είναι που πυροδότησαν το αρνητικό κλίμα εναντίον του. Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά: ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο, αρνήθηκε την απόδραση που του πρότειναν οι μαθητές του και υπέμεινε στωικά την ποινή του. Ήπινε το κώνειο και πέρασε στην αιωνιότητα.
Η «Δίκη των Πιθήκων»
Τον Ιούλιο του 1925, ο 24χρονος καθηγητής μέσης εκπαίδευσης John Scopes κατηγορούταν για παράβαση του πολιτειακού νόμου του Τενεσί που απαγόρευε τη διδασκαλία της δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης των ειδών.Η πολύκροτη «Δίκη των Πιθήκων» κατέληξε σε καταδίκη του καθηγητή, στον οποίο και επιβλήθηκε πρόστιμο 100 δολαρίων.Όταν η υπόθεση πήγε στο Εφετείο, η καταδίκη αναιρέθηκε μεν, ο νόμος παρέμεινε ωστόσο άθικτος: έπρεπε να περιμένει το Τενεσί το 1967 για να επιτραπεί η επιστημονική εξήγηση της εξέλιξης των ειδών! Η προαιώνια μάχη επιστήμης και θρησκείας έβρισκε έτσι άλλο ένα λαμπρό πεδίο αντιπαράθεσης.
Η Δίκη του Λούθηρου
Έχει ονομαστεί ευρέως ως η δίκη που γέννησε τη σύγχρονη εποχή. Στις 15 Ιουνίου 1520, ο Πάπας απείλησε ότι θα αφορίσει τον γερμανό μοναχό από την καθολική εκκλησία αν δεν αποκήρυττε 41 προτάσεις από τα αμφιλεγόμενα γραπτά του, τα οποία έβλεπαν κριτικά κάποιες όψεις της πίστης και ευαγγελίζονταν μεταρρυθμίσεις. Ο Λούθηρος όχι μόνο δεν σταμάτησε τη διδασκαλία του, αλλά καταφερόταν πλέον ανοιχτά και εναντίον του Πάπα. Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης περιφρόνησης, ο μοναχός θα αφοριζόταν από την εκκλησία στις 3 Ιανουαρίου 1521. Είχε βέβαια δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον Λούθηρο να ανακαλέσει, όταν τον κάλεσαν σε δημόσια απολογία για τις θέσεις του, αποδείχτηκε ωστόσο αμετακίνητος. Η απόφαση που βγήκε έπειτα από έναν μήνα ήθελε τη σύλληψη του αιρετικού μοναχού και την παράδοσή του στον αυτοκράτορα για παραδειγματική τιμωρία. Το διάταγμα ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Κι ενώ οι μετακινήσεις του Λούθηρου περιορίστηκαν δραστικά από τότε, τα λόγια του οδήγησαν στην Προτεσταντική Μεταρρύθμιση και ό,τι ακολούθησε.
Ο Γαλιλαίος αντιμετωπίζει το Βατικανό
Σε ένα από τα κορυφαία περιστατικά της μάχης επιστήμης και θρησκείας, ένας από τους πατέρες της σύγχρονης επιστήμης θα ερχόταν αντιμέτωπος με έναν εκκλησιαστικό θεσμό απαράμιλλης αυστηρότητας: ο Γαλιλαίος θα αντιμετώπιζε την περίφημη Ιερά Εξέταση. Στις 12 Απριλίου 1633 ο Γαλιλαίος καλούταν σε δίκη για τις αιρετικές ηλιοκεντρικές του απόψεις, που έρχονταν σε τραγική αντίθεση με το γεωκεντρικό σύστημα της καθολικής εκκλησίας. Ο Γαλιλαίος αναγκάστηκε να αποκηρύξει τις κοπερνίκειες θέσεις του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης (σιγομουρμουρίζοντας το πασίγνωστο «κι όμως κινείται»), συνέχισε ωστόσο να ερευνά και να γράφει για το ηλιοκεντρικό σύστημα. Γι’ αυτό και στις 22 Ιουνίου η εκκλησία καταδίκασε τελικά τον Γαλιλαίο ως αιρετικό, κλείνοντάς τον σε κατ’ οίκον περιορισμό ως τον θάνατό του. Περισσότερα από 300 χρόνια αργότερα, η καθολική εκκλησία θα καθαρίσει το όνομα του Γαλιλαίου, παραδεχόμενη τελικά πως ο επιστήμονας είχε δίκιο…!