ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ηπείρου




ΘΕΜΑΤΑ

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ηπείρου

 
















Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου  2016,   και ώρα 15.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου  με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Επικύρωση των αποφάσεων - πρακτικού της αριθμ. 5/11-7-2016 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2.Έγκριση Απολογισμού Εσόδων – Εξόδων  οικονομικού έτους 2015  της Περιφέρειας Ηπείρου.
 3.Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το  Β΄ τρίμηνο έτους 2016.
4.Τουριστικές πλεύσεις στον ποταμό Αχέροντα.
5.Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου: «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων- Γέφυρας Πλάκας»
6.Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου.
7.Μερική τροποποίηση της αριθμ. 8/36/25-7-2012 απόφασης Π.Σ. «Περί καθορισμού των εδρών – διοικητικών μονάδων ΤΑΞΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Νόμου 4070/2012 (Α΄ 82)».
8.Έκδοση ψηφίσματος επί αιτήματος κατοίκων της Τ.Κ. Αμφιθέας -Δ.Ε. Περάματος Δήμου Ιωαννιτών,  για μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Υλοποίηση Θερινού Σχολείου Παραμυθιάς






















Σας ενημερώνουμε για την υλοποίησητου Θερινού Σχολείου Φυσικών Επιστημών Παραμυθιάς, επιμέλειας και γενικού συντονισμού της Σχολικής Συμβούλου ΠΕ04,  Αλεξάνδρας Σούλη με βάση τη με αριθμό Φ.34.2/5325, 15/08/2016 Απόφαση έγκρισής του από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Ηπείρου, το οποίο θα διεξαχθείαπό 1 έως 5 Σεπτεμβρίου 2016 στο χώρο του θεάτρου Καρκαμίσι και στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής των ΓΕΛ και Γυμνασίου Παραμυθιάς.Το θερινό σχολείο Παραμυθιάς, τελεί υπό τη αιγίδα του Δήμου Σουλίου σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) και τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Περιφέρειας Ηπείρου κα Αλεξάνδρα Σούλη. Υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Δ.Ε Θεσπρωτίας, τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Σουλίου και εκπαιδευτικούς ΦΕ του ν. Θεσπρωτίας και το θέμα του είναι:
«Φυσικές Επιστήμες στο σχολείο του αύριο στο Δήμο Σουλίου και στη Θεσπρωτία»
Στο Θερινό Σχολείο της Παραμυθιάς, θα συμμετάσχουν 42 μαθητές, απόφοιτοι Γ΄ τάξης Γυμνασίου και της Α΄ τάξης Λυκείου σχολικού έτους 2015-16και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών επιστημόνων, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα.
Γενικός σκοπός  του Θερινού Σχολείου είναι η διδασκαλία των φυσικών επιστημών να καταστήσει ικανούς τους μαθητές  να εκτιμούν το φυσικό κόσμο και τις μεταβολές τις οποίες η ανθρώπινη δραστηριότητα επιφέρει σε αυτόν και να συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση, αναγνωρίζοντας ερωτήματα και εξάγοντας συμπεράσματα που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.Στόχοι του Θερινού Σχολείου είναι οι μαθητές να μελετούν και αξιολογούν τα δεδομένα τα οποία συνέλεξαν από την παρατήρηση  και την πειραματική διαδικασία, να χρησιμοποιούν την επιστημονική γνώση και μέθοδο καθώς και τις έννοιες που τις περιέχουν και να εφαρμόζουν τις γνώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες.Συνημμένα: 1, σελ.1 (Πρόγραμμα Θερινού Σχολείου).           
Η Σχολική  Σύμβουλος ΠΕ04 : Αλεξάνδρα Σούλη

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου




















Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ανέδειξε ανάδοχο για το έργο καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και προστασίας της παλαιάς γέφυρας Άρτας, (προϋπολογισμού 700.000 ευρώ)  την εταιρία ΙΣΤΩΡ ΑΤΕΕ. Επίσης ανέδειξε αναδόχους και για τα παρακάτω έργα:
«Αποκατάσταση στραγγιστικού δικτύου πεδιάδας Άρτας»   προϋπολογισμού 65.000 ευρώ. Ανάδοχος Γεώργιος Μπαζούκης.
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Γρεβενίτι – Βοβούσα – Όρια νομού» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος "ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ".
 «Βελτίωση βατότητας οδού προς Μανωλιάσα» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.500 ευρώ. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
 «Συντήρηση Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μανασσή Ζαγορίου», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, Ανάδοχος Γεώργιος Νανάκης.
«Διευθέτηση ομβρίων και αποκατάσταση ζημιών στην 3η επαρχιακή οδό στο Τ.Δ. Χαροκοπίου» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 23.600 ευρώ. Ανάδοχος Κων. Κούγκουλης.
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου για την «Προμήθεια και εγκατάσταση κλειστού συστήματος παρακολούθησης στην έδρα και στα ιβαροφυλάκια Άγιο Νικόλαο, Βασιλάδι, Άγιο Ονούφριο, Αΐβαρο και Γιμένη για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Λογαρού, αλιευτικού συνεταιρισμού Κορωνησίας - Καλογερικού» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 17.000 ευρώ.

Θανατηφόρο τροχαίο

















 
Σήμερα (03-09-2016) το πρωί, κοντά στην Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων - Δωδωνούπολης, γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) που οδηγούσε 64χρονος ημεδαπός εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού. Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί  το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.

Δηλώσεις του  Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών κ.α.





















1. Οι αλλαγές στον "Καλλικράτη"
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νόμο του "Καλλικράτη" απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που συνεδρίασε την Τρίτη στην Αθήνα. Στο θέμα αυτό, καθώς και σε άλλα που συζητήθηκαν, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι  μέχρι σήμερα η Ένωση Περιφερειών  δεν έχει υπόψη της κάποιο σχέδιο των αλλαγών που προετοιμάζει η Κυβέρνηση, αλλά παρά ταύτα, καταθέτει τις δικές της προτάσεις βάσει των αρμοδιοτήτων  της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε ότι για αυτές  υπήρξε συμφωνία του Δ.Σ.  σε πέντε βασικά σημεία που θα τεθούν εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με το Υπουργείο,  επισημαίνοντας παράλληλα και τις ενστάσεις που υπάρχουν για τις προωθούμενες αλλαγές:
"Αυτή την ώρα των τεράστιων δυσκολιών που περνάει η Ελληνική κοινωνία, το τελευταίο που έπρεπε να απασχολήσει την κεντρική διοίκηση ήταν οι αλλαγές στο Νόμο "Καλλικράτη". Γιατί είναι ένας νόμος καινούργιος, που έδωσε αποτελέσματα και μέχρι σήμερα δουλεύει  η Πρωτοβάθμια και  η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και το μόνο μεμπτό σημείο που υπάρχει,  ειδικά για τις Περιφέρειες που εμείς έχουμε στοιχεία,  είναι η μείωση των  πόρων στο 65% που είχαν προβλεφθεί  όταν δημιουργούνταν οι αιρετές περιφέρειες". 
 Μεταξύ των επιμέρους θέματα που θέτουν οι Περιφερειάρχες είναι της Υγείας και της Ανάπτυξης (οι αρμοδιότητες των οποίων  βάσει του   "Καλλικράτη" πρέπει να ανήκουν στις Περιφέρειες),  η θέσπιση του Ελεγκτή Νομιμότητας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  και η κατάργηση των άλλων υπηρεσιών που σήμερα δεν έχουν αντικείμενο. Επίσης εκφράστηκε προβληματισμός για την τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό το πρίσμα της αναποτελεσματικότητας που μπορεί να προκληθεί.
2.Αδειοδοτήσεις μονάδων- ενσωμάτωση υπηρεσιών   στις Περιφέρειες- μεταφορά δασαρχείων στο Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε, ανέφερε ο Περιφερειάρχης,  αφορά το γεγονός ότι στις 12/9/2016 λήγουν οι προθεσμίες που δόθηκαν με το Ν.4351 για τις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες θα ζητηθεί η παράτασή τους. Επίσης, πρόσθεσε,  τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα, ώστε  όλες  οι υπηρεσίες που υπάρχουν στα όρια των Περιφερειών, χωρίς να ανήκουν σε αυτές, αλλά υπάγονται είτε στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, είτε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις,  άμεσα να μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι οποίες θα κληθούν σε λίγο να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και παράλληλα να τελειώνει το θέμα των αδειοδοτήσεων και να γίνουν οι απλουστεύσεις. "Είχαμε μια πρώτη  επαφή  με τον Υπουργό  κ. Αποστόλου, ο οποίος μας είπε ότι αυτά ετοιμάζονται και εντός των ημερών θα ανακοινωθούν. Εμείς στείλαμε τις απόψεις για να προλάβουμε καταστάσεις. Συζητήθηκε και ομόφωνα αποφασίστηκε ότι οι υπηρεσίες των Δασαρχείων πρέπει να υπαχθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη και όχι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως είναι στην Ελλάδα, έχοντας αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς πόρους και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βιοποικιλότητα ειδικά στους ορεινούς όγκους, που πάντα η αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση συνοδευόταν από την δασική εκμετάλλευση".
3. Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων
 Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε επίσης και στο νέο νόμο περί "Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών",  επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων εξαιτίας καθυστέρησης έκδοσης των απαραίτητων οδηγιών κλπ.  "Μεγάλο θέμα - είπε συγκεκριμένα-  δημιουργείται στην απορρόφηση και των ευρωπαϊκών πόρων αυτή την στιγμή, καθόσον ενώ ψηφίστηκε ο Νόμος, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το πως θα οργανωθούν αυτά τα νέα συστήματα, ούτε και οδηγίες υπάρχουν,  με αποτέλεσμα είναι σα να μην λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες που διεξάγουν τους διαγωνισμούς. Σε αυτή την περίπτωση ζητήσαμε αναστολή του Νόμου, μέχρι να γίνουν από πλευράς του κράτους όλες  οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να έχουμε σωστή  εφαρμογή του νέου νόμου με ηλεκτρονικές προσφορές που, τώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν και σίγουρα θα χαθούν πολλοί πόροι που έχουν προβλεφθεί από το ν+2  του προγράμματος 2014-2020".
Παραπλήσιο θέμα, ως προς τον κίνδυνο απώλειας πόρων, είναι και το πρόβλημα που υπάρχει  με την ηλεκτρονική κλήρωση των Π.Ο.Υ. των αναπτυξιακών νόμων χωρίς το ανάλογο υπόβαθρο, καθώς όπως είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  πολλές επενδύσεις   έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το οποίο κλείνει το Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί ευρωπαϊκοί πόροι και να μεταφερθούν στο πρόγραμμα εθνικών πόρων που ισχύουν τα 2/7 που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και στην αγορά.
Απασχόληση μεταναστών σε αγροτικές εργασίες
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική απόφαση με την οποία κατανέμονται στην Περιφέρεια Ηπείρου 1700 θέσεις για εξαρτημένη εργασία πολιτών τρίτων χωρών, αίτημα που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου. "Όλοι  οι μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην χώρα μας, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και όσους κάνουν γεωργική εκμετάλλευση, μέσω διαδικασιών αρχικά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη συνέχεια των Περιφερειών, ώστε να δίνεται άδεια εργασίας. Αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα, γιατί δυστυχώς ουδείς μέχρι σήμερα έχει ενδιαφερθεί για αυτόν τον κόσμο και πως θα μπορέσει να διατηρήσει την επιχείρησή του όταν υπάρχει απροθυμία από τον ντόπιο πληθυσμό να ασχοληθεί με αυτές τις δουλειές», τόνισε ο Περιφερειάρχης.Σύμφωνα με την απόφαση 11656/241  στην Π.Ε. Ιωαννίνων κατανέμονται 550 θέσεις (300 για εργάτες κτηνοτροφίας, 200 για πτηνοτροφία, 50 για εργάτες γης). Στην Π.Ε. Άρτης 300 (κτηνοτροφία 100, γης 200), στην Π.Ε. Θεσπρωτίας  400 (κτηνοτροφία 200- γης 200) και στην Π.Ε. Πρέβεζας 450 (κτηνοτροφία 200- γης 250).
 Σε εξέλιξη οι εργασίες πασσαλώσεων στη γέφυρα Πλάκας
Τέλος ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε και στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γεφύρι της Πλάκας,  λέγοντας και τα εξής:  «Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με τις πασσαλώσεις. Ήδη τελείωσε η πρώτη και ξεκίνησε η δεύτερη, και από το συνεργείο υπολογίζεται ότι μπορούν να κάνουν δύο πασσαλώσεις και τσιμεντένιες κολώνες την ημέρα. Είναι επί τόπου ο κ. Γ. Σμύρης με ένα κλιμάκιο που έχει οριστεί από την Περιφέρεια, ενώ για τις πασσαλώσεις βοηθάει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στις εργασίες αναστήλωσης. Όπως γνωρίζετε, φορέας υλοποίησης έχει οριστεί με προγραμματική σύμβαση η Περιφέρεια Ηπείρου. Θα είναι πολύ δύσκολο το έργο. Καταφέραμε πέρυσι να κάνουμε την πρώτη φάση, λαμβάνοντας τα στοιχεία που χρειαζόμαστε. Αν φέτος καταφέρουμε και βγάλουμε όλα τα αντικείμενα που είναι μέσα στο ποτάμι και ολοκληρώσουμε τις πασσαλώσεις, την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει ο  μεταλλότυπος,  ώστε να μπορέσουμε  να ξαναστήσουμε το Γεφύρι».



Δεν υπάρχουν σχόλια: