ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Περιφέρεια Ηπείρου : Εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου "Σπίτι του Δεσπότη" στα ΙωάννιναΘΕΜΑΤΑ

Περιφέρεια Ηπείρου : Εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου "Σπίτι του Δεσπότη" στα Ιωάννινα
Ένα ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου "Σπίτι του Δεσπότη (Οικία Χουσεϊν Μπέη)" στα Ιωάννινα, γίνεται με την ομόφωνη απόφαση σύναψης προγραμματικής σύμβασης για εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, που έλαβε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.Η προγραμματική σύμβαση με συμβαλλόμενους την Περιφέρεια Ηπείρου, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ (τα οποία θα διατεθούν από πόρους της Περιφέρειας) και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αφορά σε εργασίες αναστήλωσης- αποκατάστασης- συντήρησης της Οικίας Χουσεϊν Μπέη. Ειδικότερα, προβλέπονται: α) η υλοποίηση τμήματος της εγκεκριμένης μελέτης αποκατάστασης της οικίας, β) εργασίες συντήρησης των ξύλινων στοιχείων, των κιγκλιδωμάτων και του γύψινου τζακιού της οικίας, γ) η λήψη άμεσων στερεωτικών μέτρων.
Ιστορικό:
Η Οικία Χουσείν Μπέη (Σπίτι του Δεσπότη) είναι ένα δείγμα αστικού, Ηπειρώτικου αρχοντόσπιτου, του τέλους του 18ου αιώνα. Είναι το μόνο αρχοντόσπιτο που σώθηκε στα Ιωάννινα  από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820, χάρις στους εκτεταμένους αμπελώνες που το περιέβαλλαν. Κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και επί τουρκοκρατίας ανήκε στην οικογένεια του Χουσεΐν-Μπέη και αποτελεί προϊόν ανταλλάξιμων οθωμανικών ιδιοκτησιών, (τελευταίος ιδιοκτήτης Μπεχρή-Αχμέτ Μπεκήρ μέχρι το 1924). Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ( 1913) περιήλθε στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια, με αγοραπωλησία, στην Εκπαιδευτική Επιτροπή των Αγαθοεργών Καταστημάτων, κατά τα έτη 1927-1929 υπό την εποπτεία της Ιεράς  Μητρόπολης Ιωαννίνων. Το αρχοντικό για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και σε αυτό οφείλεται η ονομασία του.

Προώθηση του τουρισμού μέσω του Ευρωπαϊκού Διασυνοριακού Προγράμματος " Greece- Albania 2014- 2020"Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής έγινε  εκτενής συζήτηση   σχετικά με την έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ευρωπαϊκό Διασυνοριακό Πρόγραμμα Greece- Albania 2014- 2020. Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη στις δύο δράσεις του προγράμματος «Ανάπτυξη και προώθηση του extreme τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδα- Αλβανία» και «Προώθηση του διασυνοριακού θρησκευτικού τουρισμού μέσω της αποτίμησης της πολιτιστικής παράδοσης και την ανάπτυξη μοναστηριακών προϊόντων». Μάλιστα, η δράση ανάπτυξης και προώθησης του extreme τουρισμού και των extreme sports στη διασυνοριακή περιοχή ενισχύεται μετά την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Κοινωφελούς Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος) για την υποβολή πρότασης ανακατασκευής του κτιρίου ιδρύματος (ακρωνύμιο EX.TOUR), όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση.
Άλλες αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος,Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης
Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα:
«Επέκταση χώρου στάθμευσης οχημάτων και περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων)
«Αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού Κόνιτσας», προϋπολογισμού 66.574 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Κόνιτσας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ))
«Αναστύλωση –στερέωση δημοτικού σχολείου Κράψης» προϋπολογισμού 50.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Δήμου Ιωαννιτών)
«Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας» προϋπολογισμού 50.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς, Γηρομερίου, Φιλιατών, Πάργας)
«Εκπόνηση μελετών στερέωσης χριστιανικών και οθωμανικών μνημείων Δήμου Κόνιτσας» προϋπολογισμού 38.400 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού)
«Καθαίρεση νεότερων κονιαμάτων σε τμήματα τοιχογραφημένων επιφανειών στον Ι.Ν. Αγίου Συμεώνος Κορύτιανης» προϋπολογισμού 15.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων)
«Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουκουλίου- Εφαρμογή ενεμάτων» προϋπολογισμού 10.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και  Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων)
«”Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών” στο Μουσείο Ακρόπολης» προϋπολογισμού 10.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου,  Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού)
Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Π.Ε.Α..Κ.Ι. για την υλοποίηση του έργου: «Προμήθεια σπόρου για επισπορά και εργασίες αερισμού χλοοτάπητα τριών (3) γηπέδων ποδοσφαίρου στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 14.000€. (Μεταξύ Περιφέρειας και Π.Ε.Α.Κ.Ι.).
Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί των Μ.Π.Ε. για τα εξής έργα:
«Τροποποίηση της με αρ. πρωτ. 57101/3463/15.10.2011 απόφασης Γ.Γ.Π.Η., που αφορά στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων βιομηχανίας εμφιαλώσεων νερού, συνολικής ποσότητας απόληψης νερού 400.000 m3 /έτος, εγκατεστημένη στην Τ.Κ. Περιβλέπτου του Δ. Ιωαννιτών» (θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία)
Τροποποίηση της υπ. αρ. 141564/25-07-2005 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου (κατηγορία Α1, ομάδα 1η, α/α 01): «Ιόνια Οδός: τμήματα Κουβαράς (βόρ. Παράκαμψη Αγρινίου)- Κομπότι (νότ. παράκαμψη Άρτας) και Φιλιππιάδα (βόρ. παράκαμψη Άρτας) –Ιωάννινα (Ελεούσα)», ως προς τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Μενιδίου και Τερόβου και τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων Α/Κ Γοργόμυλου στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης» (θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία)
«Εγκατάσταση και λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 38.700 πτηνών, ήτοι 155 ΙΖ, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στην Τ.Κ. Πολυλόφου του Δ. Ζίτσας.» (θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία)
«Γεφύρωση του ποταμού Αράχθου, στο ύψος του Τριγώνου, με τις απαιτούμενες προσβάσεις στο Δήμο Αρταίων» (υπό προϋποθέσεις  θετική γνωμοδότηση)
«Βελτίωση του τμήματος Καλπάκι- Κόνιτσα της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης» (θετική γνωμοδότηση).

Ανάδοχοι έργων από την Οικονομική Επιτροπή Ηπείρου

Σε συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των παρακάτω έργων:
«Βελτίωση οδού Κουκλιοί – Κόμβος εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 40.350. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.
 «Συντήρηση – αποκατάσταση αρδευτικών αντλιοστασίων Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος Ηλίας Σκαμνέλος.
 «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ψήνας», προϋπολογισμού € 80.000. Κωνσταντίνος Σπ. Συγκούνας.
 «Βελτίωση βατότητας παράλληλου δρόμου στην Εγνατία οδό προς το Μικρό Περιστέρι», προϋπολογισμού € 40.350. Ανάδοχος "R-V-R ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.".
 «Ανακατασκευή Καθεδρικού Ναού Αγίου Βλασίου Προσήλιου», προϋπολογισμού € 35.000. Ανάδοχος Ιωάννης Γ. Κορτζής.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ – NEWS

 
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, για κλοπή από κατάστημα στο Βράχο Πρέβεζας
Συνελήφθησαν, σήμερα (10-09-2016) μετά τα μεσάνυκτα, στο 30ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 22 και 18 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται  για κλοπή και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα,  οι δύο αλλοδαποί, χθες (09-09-2016) το πρωί, ενεργώντας από κοινού, εισήλθαν σε κατάστημα τουριστικών ειδών στο Βράχο Πρέβεζας και αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό.Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών τα κλεμμένα κινητά τηλέφωνα και μέρος του χρηματικού ποσού, καθώς επίσης και δύο ποδήλατα, τα οποία είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο από την περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, οι δύο αλλοδαποί στερούνται νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στη χώρα ενώ σε βάρος του 22χρονου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ενώ εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.
Συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός στα Ιωάννινα, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Συνελήφθη, χθες (09-09-2016) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 40χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 40χρονου στα Ιωάννινα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
•μία κονσόλα μίξης ήχου, την οποία ο 40χρονος είχε αφαιρέσει την 04-09-2016, από αίθουσα εκδηλώσεων στην Ελεούσα Ιωαννίνων και
•δύο ναρκωτικά χάπια
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 40χρονου θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Σύλληψη 23χρονου ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών στη Συκούλα
Συνελήφθη, χθες (09-09-2016) το πρωί στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας, ένας 23χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, ο 23χρονος συνελήφθη, διότι αντιλαμβανόμενος επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, πέταξε στο έδαφος μία συσκευασία που περιείχε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας,  για ζωοκλοπή
Συνελήφθη, χθες (09-09-2016) το βράδυ στην Νέα Σινώπη Πρέβεζας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού, ένας 28χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για  ζωοκλοπή.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο 28χρονος  δράστης,  χθες το μεσημέρι αφαίρεσε από ποιμνιοστάσιο ιδιοκτησίας 34χρονου ημεδαπού, που βρίσκεται στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας, δέκα πρόβατα και (700) κιλά ζωοτροφής.Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο 28χρονος την 26/27-08-2016 είχε αφαιρέσει από το ίδιο ποιμνιοστάσιο και άλλα τρία πρόβατα.Σε έρευνα που ακολούθησε σε ποιμνιοστάσιο του 28χρονου δράστη στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας, βρέθηκαν τα κλεμμένα ζώα, τα οποία και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θεσπρωτικού.

                                                                                                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: