ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2016 ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ



ΘΕΜΑΤΑ…@...

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2016 ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ

















Καθαρά Δευτέρα στους Φιλιάτες που γιόρτασαν με το βράσιμο και το μοίρασμα στους παρευρισκομένους της φασολάδας,με λαγάνες και άλλα σαρακοστιανά.Η γιορτή έγινε στον σκεπαστό της λαϊκής αγοράς για να εξασφαλιστούν από τις καιρικές συνθήκες που ήταν άστατες.Με κλαρίνα και χορούς στους Φιλιάτες οι πολίτες και οι επισκέπτες γιόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα ευχάριστα - ζωντανά και με κέφι. Καλή Σαρακοστή…!
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεων.Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, θαλασσινά, λαχανικά και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.Στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου αναβιώνει το Έθιμο του Αγά με τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου σε ένα θεατρικό ο Αγάς ως δικαστής, καταδικάζει με χιούμορ τους θεατές. Άλλο έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία είναι εκείνο της μεταμφίεσης κάποιου κατοίκου της Αλεξανδρούπολης σε Μπέη και της περιφοράς του στην πόλη μοιράζοντας ευχές. Οι κάτοικοι του Πόρου καθαρίζουν τα μαγειρικά σκευάσματά τους από τα λίπη των κρεάτων που καταναλώθηκαν τις Απόκριες σε ένα έθιμο που αποκαλείται ξάρτυσμα. Σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας λαμβάνει μέρος ο Χορός των Παπάδων όπου οι ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείτε από τους γέροντες. Στην Κάρπαθο οδηγούνται στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων από τους Τζαφιέδες, δηλαδή τους χωροφύλακες, οι κάτοικοι που αντάλλαξαν απρεπείς χειρονομίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους σεβάσμιους της πόλης.Το αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι, όπου οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά. Στην Μεθώνη Μεσσηνίας γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα,ενώ στην Νέδουσα οι αγρότες προσκαλούν την ευημερία με το αγροτικό καρναβάλι τους. Στη Βόνιτσα ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνώντας μέσα από το χωριό καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα στο έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη,ενώ στην Θήβα λαμβάνει μέρος ο βλάχικος γάμος όπου ξυρίζεται ο γαμπρός για παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του μεταμφιεσμένο σε νύφη. Τέλος, οι Μουτζούρηδες στο Πολύσιτο Βιστωνίδας μουτζουρώνουν με κάπνα τους επισκέπτες του χωριού.

Συνελήφθη 43χρονος υπήκοος Αλβανίας στο Καλπάκι Ιωαννίνων, για παράνομη διακίνηση δύο ομοεθνών του, που αναζητούνται





















Συνελήφθη, 13-03-2016 τα ξημερώματα στο Καλπάκι Ιωαννίνων,  από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ένας 43χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη διακίνηση δύο ομοεθνών του, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 43χρονος  διακινητής μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 41  και 35 ετών,  παράνομους μετανάστες, οι οποίοι διέφυγαν της σύλληψης και αναζητούνται.Το αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 43χρονου, κατασχέθηκε.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα τρεις ημεδαποί, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

















Συνελήφθησαν, την 13-03-2016 το βράδυ στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί ηλικίας 26, 32 και 36 ετών, κατηγορούμενοι για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης ηρωίνης οργανώθηκε διακριτική παρακολούθηση, κατά την οποία χθες το βράδυ εντοπίστηκαν οι τρεις δράστες, οι οποίο επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, να εναποθέτουν σε στάση λεωφορείου στο Αβγό Ιωαννίνων, μια αυτοσχέδια συσκευασία που περιείχε ηρωίνη βάρους (3,5) γραμμαρίων και συνελήφθησαν. Κατά την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι δράστες κατείχαν από κοινού με σκοπό τη διακίνηση,  τρεις συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη βάρους (3,8) γραμμαρίων και μία συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (1,4) γραμμαρίων. Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.








Δεν υπάρχουν σχόλια: