ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣΧαίρομαι να τους βλέπω ευτυχισμένους έστω από κουταμάρα  :  ( Τίτος Πατρίκιος )

...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις του Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης  στην πόλη της Ηγουμενίτσας (έδρα νομού) την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ    Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ               ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην πόλη της Ηγουμενίτσας (έδρα νομού).
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 - ΓΕΝΙΚΑ:
1.-Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωϊνή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 23ης Νοεμβρίου, ημέρας εορτασμού.
2.-Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 23ης Νοεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ώρα 10.10΄: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γιρομερίου & Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ.
- Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη δοξολογία, ώρα 10:05΄ π.μ.
Ώρα 10.35΄: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και κατάθεση στεφάνων.
 - Ενός (1) λεπτού σιγή – ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:
♦ Τα σχετικά με την ιεροτελεστία, η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γιρομερίου & Πάργας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της πόλης.
● Τελετάρχες ορίζουμε τους: Γιαννακό Ηλία, Δρίζη Δημήτριο υπάλληλους  της Π.Ε.  Θεσπρωτίας.

Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας : Διακοπή υδροδότησης λόγω εργασιών   
Η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους πολίτες ότι θα διακοπεί η υδροδότηση λόγω συντήρησης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στις παρακάτω ημερομηνίες και περιοχές:
• ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Τρίτη 17/11/2015 και ώρες 8:30 π.μ. έως 11:30 π.μ.
. Οδός 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ από το ύψος του Super Market «Μασούτης» έως τη συμβολή με την οδό ΚΥΠΡΟΥ
. Οδός ΚΥΠΡΟΥ έως τη διασταύρωση με την οδό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
. Οδός ΓΡΑΜΜΟΥ και ΚΟΥΓΚΙΟΥ ΚΙΑΦΑΣ με τις ΚΑΘΕΤΟΥΣ τους
• ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ : Τετάρτη 18/11/2015 και ώρες 8:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ.
• ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΜΠΕΖΕΪΚΑ, ΒΑΛΑΣΚΑΚΗ, ΕΛΒΕΤΙΚΑ, ΣΟΥΗΔΙΚΑ, ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙ : Πέμπτη 19/11/2015 και ώρες 8:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. !
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας

Σχετικά με τη σύλληψη τριών ατόμων στην Ηγουμενίτσα για ναρκωτικά

Σε συνέχεια του (15.11.2015) Δελτίου Τύπου της Υπηρεσίας μας σχετικά με τη σύλληψη τριών ατόμων στην Ηγουμενίτσα, για αγοραπωλησίες ποσοτήτων κάνναβης,συμπληρωματικά ανακοινώνεται ότι: Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 50χρονου συλληφθέντα, στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα (11,5) γραμμάρια κάνναβης και μία ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα κάνναβης.Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Προς ολοκλήρωση ο διαγωνισμός για την προμήθεια έντεκα (11) ασθενοφόρων του ΕΚΑΒΜε δυο προϋποθέσεις η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου, διατυπώνει - με έγγραφο που διαβίβασε στο Ε.Κ.Α.Β. ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης- θετική γνώμη για το Σχέδιο Σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης που αφορά την προμήθεια 11 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ειδικότερα οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι οι εξής:
α) ότι τα έργα αυτά θα μεταφερθούν στα οικεία Περιφερειακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και
 β) ότι κατά τη μεταφορά τους στη νέα προγραμματική περίοδο δεν θα έχουν παραληφθεί οριστικά εκ μέρους της Αναθέτουσας Αρχής.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 658.234,50 ευρώ.
•Επίσης με άλλο έγγραφο του Περιφερειάρχη προς το Δήμο Ιωαννιτών, παρέχεται η σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Ε.Π. για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης υποέργου για την "Παροχή, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού για την παροχή γραμμής μεταφοράς δεδομένων" της Πράξης "Βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΚΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση δικτύων", συνολικού προϋπολογισμού 13.991,25 ευρώ.

Εξετάσεις για την χορήγηση άδειας άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος περιόδου Δεκεμβρίου 2015

Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17) είναι μέχρι την Δευτέρα 07-12-2015. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 14-12-2015.Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
1)Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων
 –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130
2)Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας
 –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512
3)Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184
4)Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας
 –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112
5) Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Γραμματείας  ΚΕΣΥ, κ. Ζαχαράκης: 210-8208827,  210-8833459 & 210-8216480.
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40 ΑΘΗΝΑ).

Ανάδοχοι έργων για θρησκευτικά μνημεία, αποκαταστάσεις  ζημιών και  ευρωπαϊκών προγραμμάτων


Αποφάσεις για έργα συντήρησης- αποκατάστασης εκκλησιαστικών μνημείων, οδικών υποδομών καθώς και για υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Αναλυτικά ανάδοχοι αναδείχτηκαν:
Για τα θρησκευτικά μνημεία (με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα)
«Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ελεούσης Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000,00 με ΦΠΑ. Ανάδοχος Λάμπρος Βερλέκης.
«Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Καστρίτσας», προϋπολογισμού € 43.810,00  με Φ.Π.Α.. Ανάδοχος Θεοδώρα Ράφτη
«Εργασίες αποκατάσταση στέγης Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας Αρίστης Ζαγορίου», προϋπολογισμού 30.000,00 με ΦΠΑ. Ανάδοχος Νανάκης Γεώργιος.
Για τα οδικά δίκτυα:
«Αποκατάσταση επαρχιακών οδών προς Μηλιά Μετσόβου και προς Λίμνη Πηγών Αώου», προϋπολογισμού 40.000,00 με ΦΠΑ. Ανάδοχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.
«Αποκατάσταση επαρχιακής Οδού Καστρίτσας – Κατσικάς», προϋπολογισμού € 30.000,00 με Φ.Π.Α. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ
Επίσης αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τις παρακάτω προμήθειες:
Είκοσι πέντε (25) ηλεκτρικών ποδηλάτων στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο «ENVIRONMENTAL PARK – EPA» - Πακέτο Εργασίας 4» προϋπολογισμού € 43.000,00 με ΦΠΑ (34.959,35 € πλέον ΦΠΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013   Ανάδοχος Ν. ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε..
«Προμήθεια - εγκατάσταση - συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τρία σχολεία και λαμπτήρων σε δύο σχολεία» προϋπολογισμού 85.000.
Η Οικονομική Επιτροπή, ενέκρινε και τη δημοπράτηση των εξής έργων:
Συντήρηση Εθνικής Οδού Καλπάκι - Κακαβιά, προϋπολογισμού 110.000 ευρώ.
«Αποκατάσταση οδού Κηπίνα – Καλαρρύτες – Μπάρος», προϋπολογισμού € 90.000,00 με Φ.Π.Α.
Τέλος ενέκρινε τη δημοπράτηση έργου,   προϋπολογισμού € 17.000, για την  «Αντικατάσταση ιχθυοφραγμάτων στο στόμιο Κακαβιά ιχθυοτροφείου Κόφτρα - Παλιομπούκα». 

Αμέριστη η στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου στη Γαλακτοκομική Σχολή
Την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους σπουδαστές της εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σύντομο χαιρετισμό του με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους και τον Αγιασμό που τέλεσε σήμερα ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος.Ο Περιφερειάρχης, τόνισε ιδιαίτερα  τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας της χώρας η Γαλακτοκομική Σχολή. Πρόσθεσε ακόμη ότι σημαντικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων, που θα μπορεί να παράγει ο κάθε παραγωγός, θα διαδραματίσει η λειτουργία τοπικών αγορών, τις οποίες η Περιφέρεια ενθαρρύνει με το Δήμο Ιωαννιτών για τα Γιάννινα, καθώς και με άλλους Δήμους της Ηπείρου για τις περιοχές ευθύνης τους.

Συντονίζονται και προετοιμάζονται Περιφέρεια και φορείς ενόψει του χειμώνα

Η διάθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου συντονισμού για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της χειμερινής περιόδου (πλημμυρών – χιονοπτώσεων), επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε έντονος προβληματισμός, κυρίως εκ μέρους των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, για τα περιορισμένα οικονομικά μέσα στην πρόληψη των έκτακτων αναγκών και την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από αυτές. Για την άμβλυνση και περιορισμό τους, ιδίως αυτών που ενδέχεται να προκύψουν στους αποχιονισμούς ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των Δήμων με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης, με την ιδιότητα του πρόεδρου του ΣΟΠΠ,  στην έναρξη της συνεδρίασης ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συνεργασία τους, και υπογράμμισε τις βασικές αρχές που διέπουν τη δράση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μέχρι σήμερα έχουμε πάει πολύ καλά. Όμως κάθε μέρα η αγωνία για τη γενικότερη πορεία της χώρας μας επηρεάζει. Με τους Δήμους έχουμε πορευτεί χέρι - χέρι. Όπου χρειαζόταν, τους έχουμε βοηθήσει. Θεωρούμε πως αν δεν υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός με τους εκπροσώπους των Δήμων, που έχουν άμεση επαφή με το πρόβλημα, δεν μπορεί να δουλέψει το σύστημα. Ως Περιφέρεια δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε όλα τα σημεία, και γι’ αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων των παραγόντων. Βασική αρχή της Περιφέρειας είναι πως με τη συνεργασία λύνονται τα θέματα. Το να δρα ο καθένας μόνος του δεν διευκολύνει. Και όλα αυτά, όταν δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση των περσινών καταστροφών. Ότι γίνεται, το επιτυγχάνουμε με τους τακτικούς πόρους».Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε επίσης τις δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων.Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος επέστησε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, «που πλέον έχουν μπει κανονικά στη ζωή μας». Ειδικότερα, τόνισε: «Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να καταγραφούν τα περσινά προβλήματα και να αντιμετωπιστούν, καθώς και να συντονιστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς για τις χιονοπτώσεις και τις πλημμύρες της χειμερινής περιόδου. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αρμόδιους φορείς. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι καθημερινά δίνουμε εξετάσεις. Οι κλιματικές αλλαγές είναι εμφανείς στη ζωή μας και αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι στη ζωή μας. Ο μειονεκτικός παράγοντας σε αυτή η συγκυρία είναι η οικονομική κρίση. Για αυτό θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή για να αποδώσουμε δουλειά και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με λιγότερα χρήματα».Ειδική αναφορά στα προβλήματα που προκαλούνται στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών από τη γεωλογική ασταθή σύνθεση των εδαφών, έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ κ. Χρ. Παπαβρανούσης, με βάση μελέτη που είχε εκπονήσει το ΤΕΕ με ομάδα μηχανικών του. Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε στο δρόμο Σκαμνέλι-Βρυσοχώρι- Δίστρατο, μήκους 57 χιλιομέτρων έχουν καταγραφεί 105 σημεία μικρής, μέτριας ή μεγάλης επικινδυνότητας και στο δρόμο Χαροκόπι- Βουργαρέλι μήκους 96 χιλιομέτρων 214 αντίστοιχα σημεία. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και με αφορμή πρόσφατα περιστατικά, επισημάνθηκε ότι για  εγκαταστάσεις υγραερίου θα πρέπει οι καταναλωτές να καταφεύγουν σε πιστοποιημένους ειδικούς, ώστε να αποφεύγονται πλημμελείς εφαρμογές των προδιαγραφών χρήσης. Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Π. Βασιλάκης, Ι. Καραμπίνας, Ι. Κατέρης και Κ. Σιαράβας, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μ. Πλιάκος, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Α. Παπασπύρου, ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Κ. Τζαφέας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων κ. Δ. Νάστος, Δωδώνης κ. Β. Δήμος, Κόνιτσας κ. Χ. Παρασκευάς, Βορείων Τζουμέρκων κ. Ν. Βαϊτσης, και Ζαγορίου κ.κ. Ε. Γιώτης και Η. Κίτσιος. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Διοικητής Π.Υ. Ηπείρου κ. Ι. Φωστιέρης, ο Διοικητής Π.Υ. Ιωαννίνων κ. Γ. Χαβέλας, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων κ. Π. Μοσκοφίδης, ο Υποδιοικητής VIIIης Μεραρχίας κ. Γ. Διβάρης, και ο Υποδιοικητής Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων κ. Αλέξης Γεώργιος, εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
•Ανάλογες συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΑΓΙΑ ΓΙΑΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016
 Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και τεκμηριωμένο πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ζούμε περίοδο ραγδαίων μεταβολών, συνεχών ανακατατάξεων και πρωτόγνωρων καταιγιστικών εξελίξεων τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα.Σήμερα που ζούμε μια ολοφάνερη και βαρύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει και σαπίζει τη χώρα μας ευρισκόμενοι συνεχώς μεταξύ της θαυμαστής επικοινωνιακής τεχνολογίας και της προκλητικής οικονομικής καταστροφής είναι ευκαιρία να υψώσουμε ομόφωνα φωνή διαμαρτυρίας προς την κεντρική εξουσία για θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των περιφερειών έτσι ώστε οι περιφέρειες να έχουν την δυνατότητα των δικών τους εσόδων και να καταρτίζουν αντίστοιχα προϋπολογισμούς όχι με βάση κάποια κοινή Υπουργική απόφαση αλλά με βάση την δική τους αναπτυξιακή στρατηγική και την δική τους λογική για το πώς πρέπει να πορεύεται η περιφέρεια την οποία διοικούν με την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Προσπαθήσαμε λοιπόν να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό σε μια περίοδο οικονομικής ασφυξίας που η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει τελείως καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι  διαλυμένο , και οι τράπεζες να βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς capital controls γεγονός που φυσιολογικό ήταν να επηρεάσει και την Περιφέρεια Ηπείρου καθώς  υπάρχει  καθυστέρηση στην κατασκευή ή ολοκλήρωση των έργων με το σύνολο σχεδόν των εργοληπτών να ζητούν κάθε φορά από την οικονομική επιτροπή Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών τους.Συντάξαμε έναν προϋπολογισμό χωρίς καμία δημιουργική λογιστική ή αριθμητική αλχημεία και κυρίως χωρίς καμία δέσμευση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί βασιζόμενοι σε έσοδα και δαπάνες μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα έργων και το ζητούμενο για μας είναι να υπάρξει απορροφητικότητα και τα έργα αυτά να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς. Είναι  έργα  που σηματοδοτούν την ανάπτυξη των υποδομών και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, βελτιώνουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα για ψήφιση είναι απολύτως και αυστηρά εναρμονισμένος με τις διατάξεις  της αριθμ 26947/31-07-2015 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο 1622/ΤΒ 31-07-2015 ΦΕΚ  και συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τα όρια δαπανών καθώς και τα υποδείγματα που λεπτομερώς περιγράφονται στις παραπάνω διατάξεις .Συνεπώς τυχόν μειοψηφίες επί της ψήφισής του θα πρέπει να είναι απολύτως δικαιολογημένες και να μην έρχονται σε αντίθεση με τις παραπάνω διατάξεις καθώς τυχόν παρεκκλίσεις από αυτές αποτελούν αιτία μη έγκρισής του από το αρμόδιο Υπουργείο.Γιατί το λέω αυτό:
Ο προϋπολογισμός του 2016 διέπεται
 1) Από την αρχή Της καθολικότητας κατά την οποία όλα τα δημόσια έσοδα και έξοδα της περιφέρειας τα αποθεματικά, οι εγγυήσεις του δημοσίου και οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες της εμφανίζονται στον προϋπολογισμό. Κανένα έσοδο και καμία δαπάνη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν αντιστοιχεί σε Κωδικό Αριθμό Εσόδων/Εξόδων (ΚΑΕ) του προϋπολογισμού και καμία δαπάνη δεν μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο ανάληψης ή εντολής πέραν των εγκεκριμένων πιστώσεων .
2) της ειδικότητας κατά την οποία απαγορεύεται η χρήση πίστωσης για την ικανοποίηση διαφορετικής ανάγκης από αυτή που αναγράφεται στον προϋπολογισμό
3)της ακρίβειας και ειλικρίνειας κατά την οποία κάθε πρόβλεψη εσόδων και εξόδων που περιέχεται στον προϋπολογισμό  είναι ειλικρινής και ακριβής στο μέτρο του εφικτού χωρίς να υπερεκτιμούνται ή υποτιμούνται τα πραγματικά στοιχεία στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις.
4)Της ισοσκέλισης 
  Ο προϋπολογισμός είναι ολοφάνερο ότι καταρτίστηκε και θα υποβληθεί ισοσκελισμένος.
 5) προβλεψιμότητας  Στην περίπτωση αυτή ο προϋπολογισμός επιβάλλεται να συνταχθεί και να εγκριθεί έγκαιρα
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
•για πρώτη φορά φέτος και παρά της αιτιάσεις των περιφερειαρχών η πίστωση από ΚΑΠ που εγγράφεται στον προϋπολογισμό ως έσοδο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνει και την μισθοδοσία του Προσωπικού της Περιφέρειας .
•Η επιχορήγηση από ΚΑΠ για την κάλυψη δαπανών Μεταφοράς Μαθητών προβλέφθηκε στο ύψος του ποσού που είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2015 προσαυξημένο όμως σύμφωνα με τις υποδείξεις του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει εκτίμηση ότι πρέπει να εγγραφεί στο σκέλος των δαπανών πίστωση για υψηλότερη δαπάνη η διαφορά να καλυφθεί από  λοιπά έσοδα της Περιφέρειας .
Όμως εδώ υπάρχει πρόβλημα. Μετά την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση υπάρχει περίπτωση αρκετοί μαθητές να εγκαταλείψουν την ιδιωτική προς την Δημόσια εκπαίδευση με αποτέλεσμα να υπάρξει αυξημένο κόστος μεταφοράς των το οποίο δυστυχώς θα πρέπει να το επιβαρυνθεί η περιφέρεια από τα λοιπά της έσοδα.
•Οι πιστώσεις από ΚΑΠ για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών προβλέφθηκε στο αντίστοιχο ποσό που αποδόθηκε στην Περιφέρεια για το α' εξάμηνο του 2015 επί δύο .
•Οι πιστώσεις από ΚΑΠ για την εφαρμογή του προγράμματος του ΟΣΔΕ υπολογίστηκαν στο ύψος του ποσού που αποδόθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου το 2014
•Οι πιστώσεις από ΚΑΠ για την εφαρμογή του προγράμματος Δακοκτονίας υπολογίστηκαν στο ύψος του ποσού που θα αποδοθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για το έτος 2015.
Αναλύοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού παρατηρούμε την πλήρη ισοσκέλισή του με τα έσοδα να ανέρχονται στο ποσό 93.059.984,85 ευρώ, τα έξοδα χρήσης σε   99.837.422,17 και το πιθανό ταμιακό υπόλοιπο του 2015 σε 6.777.437,32 ευρώ.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για τις  περιφέρειες  αλλά και για τους Δήμους ακόμη , είναι  να επιτευχθεί   Παράταση στην επιλεξιμότητα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013  Όλοι θυμόμαστε πόσες φορές αναφέρθηκε ο κ. περιφερειάρχης στο τεράστιο αυτό πρόβλημα με αποτέλεσμα η ΚΕΔΕ με αίτημά της απευθυνόμενη  από τον Ιούνιο στο αρμόδιο υπουργείο οικονομίας τόνισε την αναγκαιότητα  της  προώθηση αυτής της ρύθμισης καθώς , εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και έλλειψης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είχε διακοπεί η υλοποίηση πολύ μεγάλου αριθμού έργων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.Συγκεκριμένα, ενώ δίνεται η πιστοποίηση της εκτελεσθείσας εργασίας για κάθε έργο, οι αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές δεν μπορούν  να προχωρήσουν σε εντολή πληρωμής τους ή οι εκδοθείσες εντολές δεν υλοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος ελλείψει πόρων, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίησή των. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καθυστέρηση της εκτέλεσης των έργων οδηγεί στη μη ολοκλήρωσή τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, προθεσμία δηλαδή που λήγει η περίοδος επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013, και αυτό έχει  σαν  αποτέλεσμα  όχι μόνο να μην αποπληρωθούν από τους κοινοτικούς πόρους τα έργα αυτά, αλλά να ζητήσει η ΕΕ από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών. Ένα όμως εξίσου σοβαρό πρόβλημα  είναι  το γεγονός ότι  ενώ το μέτρο της παραχώρησης των ταμειακών διαθεσίμων των περιφερειών   είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι προσωρινό βλέπουμε να συμπεριλαμβάνεται αιφνιδίως στο πολυνομοσχέδιο διάταξη, με την οποία ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών σε κεντρικό λογαριασμό του κράτους με   δική του απόφαση. Ολοκληρώνοντας θέλουμε  να σας διαβεβαιώσουμε  ότι με τα μικρά και τα μεγάλα έργα, που εκτελούνται στην περιοχή της Ηπείρου, ουσιαστικά αλλάζει η μοίρα του τόπου αυτού και του αξίζει, γιατί έχει προκομμένους και προοδευτικούς ανθρώπους. Η μοίρα όμως για να αλλάξει δε θέλει μόνο υποδομές. Χρειάζεται δουλειά, προσπάθεια, συμμετοχή για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τη συνεργασία, έρχεται μέσα από την προσπάθεια, που πρέπει να κάνει πρωτίστως ο ιδιωτικός τομέας μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και την κεντρική Κυβέρνηση. Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι να συμπληρώσουμε όλες τις υποδομές. Είμαστε βέβαιοι πλέον, ότι με ορισμένες πρωτοβουλίες που προετοιμάζουμε, η Ήπειρος πραγματικά στη νέα εποχή θα είναι μία Ήπειρος που της αξίζει μια λαμπρή πραγματικότητα, ένα λαμπρό μέλλον, γιατί οι πολίτες της Ηπείρου και της Ελλάδας το έχουν ανάγκη.Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει όμως μόνο απόψεις, δεν έχει μόνο σχεδιασμό, αλλά προσπαθεί να βρει λύσεις ακόμη και σε ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Πρέπει όμως να γίνει σαφές, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, δε νομοθετεί. Δεν αγοράζει, δεν πουλά. Το ενδιαφέρον της για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, και τον εν γένει πρωτογενή τομέα είναι διαρκές και όχι επίπλαστο. Και συμπάσχει, και στηρίζει και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε ο, τι μπορεί.Πάγια θέση της περιφέρειας είναι η απόρριψη οποιουδήποτε μέτρου που οδηγεί σε συρρίκνωση ή ακόμη και αφανισμό των εναπομεινάντων παραγωγικών κυττάρων της χώρα μας. Ένα από αυτά τα κύτταρα είναι η γεωργία και κτηνοτροφία για τις οποίες χρειάζεται σαφώς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο εάν θέλουμε όντως ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας να είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη.Λέμε «ναι» σε μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει ως χώρα  αλλά όμως χωρίς την υπέρμετρη επιβάρυνση των παραγωγικών τάξεων και της παραγωγής που δημιουργεί τον εθνικό πλούτο και την ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα. Αφού ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους υπαλλήλους της Οικονομικής  Υπηρεσίας της περιφέρειας για την εξαίρετη δουλειά που κάνουν και αφού διαβεβαιώσουμε το σώμα ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου  με την αριθμ 7823/9-11-2015 απόφαση, παρακαλώ λοιπόν για την ψήφιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 όπως αυτός έχει   υποβληθεί.Τυχόν ερωτήσεις και διευκρινήσεις  για λεπτομέρειες στα επί μέρους οικονομικά μεγέθη παρακαλώ τους υπηρεσιακούς παράγοντες να δώσουν ανάλογες απαντήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: