ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Κύριε Ν. Μάνεση…? :… « ΕΛΑ ΓΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ» και… « εκεί που φυσούν οι Ανεμοι για να χορεύουν οι Νεράιδες »



Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα : ( Κωστής Παλαμάς )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Κύριε  Ν. Μάνεση….??? :… « ΕΛΑ ΓΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ» και... « εκεί που φυσούν οι Ανεμοι για να χορεύουν οι Νεράιδες » : Το Καστρο  Κασνέτσι '' Καλιάς ''
Η εκπομπή «60΄Ελλάδα» με το Νίκο Μάνεση στη Θεσπρωτία
Ένα οδοιπορικό σε Ηγουμενίτσα, Πάργα, Σύβοτα, Ζάλογγο, Σούλι και Παραμυθιά. Κανείς δεν μιλά για το Φιλιάτι. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα τον συναντήσαν;;
Σημείωση : Το ρεπορτάζ  έγινε και θα προβληθεί εντός του Απριλίου.





















Το ταξίδι της εκπομπής «60΄Ελλάδα» με το Νίκο Μάνεση συνεχίζεται στην τηλεόραση του Alpha, με επόμενο σταθμό την Τετάρτη 23 Απριλίου στις 24.00 τη Θεσπρωτία.Ένα οδοιπορικό σε Ηγουμενίτσα, Πάργα, Σύβοτα, Ζάλογγο, Σούλι και Παραμυθιά, μέσα από εικόνες και ιστορίες της καθημερινότητας.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τις προετοιμασίες των κατοίκων για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι στην Πάργα και τα Σύβοτα ζουν από τον τουρισμό. Γιατί υποστηρίζουν πως ενώ έχουμε το πιο όμορφο «οικόπεδο» στον πλανήτη δεν ξέρουμε να το αξιοποιήσουμε;
ΤΑ ΨΑΡΟΚΑΪΚΑ και ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΑΞΙ
Ο Νίκος Μάνεσης συναντά εν πλω τους ψαράδες της Πλαταριάς και των Συβότων, οι οποίοι το καλοκαίρι μετατρέπονται σε ξεναγούς τουριστών.
Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
Ψαράς είναι και ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να δείξει τον Αχέροντα στους επισκέπτες αφού τους παραλάβει από το λιμανάκι της Αμμουδιάς. Η ιστορία του αλλά και οι ιστορικές του
γνώσεις προκαλούν τον θαυμασμό.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΗΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
Η εκπομπή μας συστήνει τον ωρολογοποιό της Παραμυθιάς. Το ρολόι, το οποίο χρονολογείται από το 1750, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Είναι μοναδικό στο είδος του, δεν έχει δείχτες και ο Χρήστος είναι ο μόνος που ξέρει πώς να το συντηρεί και να το κουρδίζει έτσι ώστε να λειτουργεί.
ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Το εργαστήριο του Χρήστου και του Θωμά στην Παραμυθιά είναι το ένα από τα δύο χυτήρια που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Τι λένε για την τέχνη που χάνεται, ποια είναι η μεγαλύτερη καμπάνα που έχουν φτιάξει και που βρίσκεται;
Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ
Η σπάνια αρχαιοελληνική ράτσα αγελάδων την οποία εκτρέφει ένας κτηνοτρόφος προκειμένου να μην εξαφανιστεί το είδος αλλά και οι Αλβανοί «εισβολείς» που περνούν τα σύνορα για να τις κλέψουν. Το 60’ Ελλάδα βρίσκεται ακόμη:
• Στις εκβολές του Αχέροντα με την παρέα των νέων παιδιών της περιοχής που έχουν μετατρέψει το ποτάμι σε ένα υδάτινο μονοπάτι ιππασίας. Μια επικερδής απασχόληση που τους προσφέρει επαρκές εισόδημα ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους.
• Στη Σαγιάδα, με τους λίγους μόνιμους κατοίκους αλλά το άφθονο φρέσκο ψάρι.
• Μαζί με τους κτηνοτρόφους - ιππείς της Πλαταριάς, οι οποίοι αφήνουν τις στάνες και ιππεύουν τα άλογα που εκτρέφει ο 19χρονος αρχηγός της ομάδας, Δημήτρης, που ασχολείται και με το δημοτικό τραγούδι.
• Στο Ζάλογγο, το ξακουστό βουνό που γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Σύμβολο της θυσίας των Σουλιωτισσών, το επιβλητικό μνημείο.
• Στο Σούλι, που βρίσκεται 600 μέτρα ψηλότερα από την κοίτη του ποταμού Αχέροντα και στο οποίο βρήκαν καταφύγιο οι Σουλιώτες για να πολεμήσουν τον Τούρκο κατακτητή.
• Στο Δέλτα Καλαμά που ορίζεται από το τρίγωνο Ηγουμενίτσα - Ράγιο - Σαγιάδα.
• Στο Ναυτικό όμιλο Ηγουμενίτσας μαζί με το καμάρι της πόλης Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια πρωταθλήτρια, Αλεξάνδρα Τσιάβου.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον έγκριτο δημοσιογράφο πως τουλάχιστον στη Γλούστα, σήμερα Κεφαλοχώρι, ένας από τα παιδιά του Πρίαμου της Τροίας όταν καταστράφηκε ήθελε να χτίσει μια νέα  Τροία στο Κεφαλοχώρι των Φιλαιτών.Επίσης κάποιος να ενημερώση τον κ. Ν. Μάνεση πως το μικρό Κιλελέρ έγινε με τα 16 χωριά της Μουργκάνας.Εκτος των πολλών αξιοθέατων που βρίσκονται στην περιοχή των Φιλιατών ο κ. Μάνεσης θα μπορούσε να επισκεφτεί το Κάστρο προς την Πλαισιβίτσα Φιλιάτες : το Κάστρο στο Κασνέτσι , « ο Καλιάς » 2000 χρόνια : « Εκεί που φυσούν οι Ανεμοι και χορεύουν οι Νεράιδες »  .

Μικρό Παζάρ του Ηρακλή Φιλιατών στην άνω πλατεία στο Φιλιάτι


















Μεγάλη Πέμπτη στο Φιλιάτι και στην πάνω πλατεία των Φιλιατών ,στην κόκκινη πλατεία, τα μέλη του συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ομάδας του ‘’ Α.Σ. Ηρακλή Φιλιατών  ‘’ στήσανε το Παζάρ για την ενίσχυση της τοπικής φιλιατιώτικης ποδοσφαιρικής ομάδας. Η κα Αμαλία Δημητρίου Μίγκου που είναι Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του ‘’ Α.Σ. Ηρακλής Φιλιατών ‘’ και ερωτηθείσα τι είναι αυτό που προωθούν ή που κάνουν, μας ενημέρωσε όλους εκεί λέγοντας τα εξείς : « Κάνουμε ένα μικρό Παζάρ για να ενισχύσουμε την ποδοσφαιρικής ομάδας και γενικά το ποδόσφαιρο του « Α.Σ. Ηρακλής. Χρόνια Πολλά και καλή Ανάσταση» .

Μεγάλη Πέμπτη στο Φιλιάτι - Απρίλης 2014

















Πολύς κόσμος μαζεύτηκε στην κεντρική πλατεία των Φιλιατών όπου ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Λεωνίδας Ταφέκης έκανε μια καλοπροαίρετη προσπάθεια για να τα πουν από κοινού οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και αν δεχτούν τις όποιες ερωτήσεις από τους ψηφοφόρους Πολίτες.Αυτός ο τρόπος πολιτικής συμπεριφοράς είναι πολιτισμένος και είχε σκοπό να προβάλλει την Πόλη ως σύχγρονη,αντί αυτής της Μιζέριας και της μπαγαποντιάς των συμφερόντων.Τον λόγο πήρε ο Λεωνίδας Ταφέκης που εξέφρασε τις απόψεις του, δέχτηκε τις ερωτήσεις από τους συντοπίτες του και πολιτισμένα έκλεισε την προσπάθεια του αυτή σίγουρα με επιτυχία,αφού οι δημοκρατικές του προθέσεις ήταν πεσιφανέστατα αποδεδειγμένες και μάλιστα επί τόπου.Στην επάνω πλατεία τα εκλογικά γραφεία των υποψήφιων Δημάρχων ήταν κατάμεστα ενώ παρευρεθήκαν την ημέρα του Παζαριού (πέμπτη) τούτου πολλοί υποψήφιοι για την περιφέρεια Ηπείρου.

Πολύς κόσμος στην Πάνω πλατεία των Φιλιατών την Μεγάλη Πέμπτη


















Πολύς κόσμος στην Πάνω πλατεία των Φιλιατών και στα εκλογικά γραφεία των υποψηφίων Δημάρχων στο Φιλιάτι την Μεγάλη Πέμπτη.Την ημέρα της Μεγάλης πέμπτης όπου γινόταν και το καθιερωμένο παζάρι στο Φιλιάτι επισκέφτηκε φίλους και γνωστούς ο γνωστότατος Δικηγόρος κ. Αποστόλης Βαγγελής ο οποίος είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό στην Περιφέρεια του Α. Καχριμάνη.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ  ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

















ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ κ. Θ.ΠΙΤΟΥΛΗ 

  













ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ - NEWS
Σύλληψη ατόμων για οφειλές στο Δημόσιο 
  Την 16-04-2014 και ώρα 07.30, στον Κατσικά Ιωαννίνων, συνελήφθη 46χρονος ημεδαπός, για οφειλές στο Δημόσιο, συνολικού ύψους, 154.572 €.Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για οφειλές προς το Δημόσιο .Συνελήφθησαν, σε διαφορετικές περιπτώσεις, την 16-04-2014 το πρωί,στα Ιωάννινα και στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς  της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, δύο ημεδαποί, για οφειλές προς το Δημόσιο.Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη στα Ιωάννινα, 69χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου, έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους (196.952,32) ευρώ.Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη στον Κατσικά Ιωαννίνων, 46χρονος ημεδαπός, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο, ύψους (154.572,83) ευρώ.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Σύλληψη διωκόμενου στην Πρέβεζα
 Την 16-04-2014 ώρα 19.10 στην Πρέβεζα,  συνελήφθη ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου Πρέβεζας, με ποινή φυλάκισης (6) μηνών, για απειλή, εξύβριση και σωματικές βλάβες, καθώς και έγγραφο της Στρατολογικής Υπηρεσίας Ηπείρου, με το οποίο είχε κηρυχθεί λιποτάκτης.



Περί ναρκωτικών στα Ιωάννινα
 Την 17-04-2014 ώρα 01.50 στα Ιωάννινα,  συνελήφθη 43χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (80,8) γραμμάρια ηρωίνης. Προανάκριση ενεργεί το Τ.Δ.Ν. Ιωαννίνων. Ειδικότερα:Συνελήφθη ένας 43χρονος ημεδαπός με ηρωίνη στα Ιωάννινα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (80,8) γραμμάρια ηρωίνης.Συνελήφθη,την 17-04-2014 μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα,από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων,ένας 43χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.Ειδικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον 43χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (80,8) γραμμαρίων, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (26) ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. 

ΔΗΜΑΡ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Επίσκεψη εκπροσώπων της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Πρέβεζα.Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η πάταξη της ανεργίας τα κύρια ζητούμενα. 

Oι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτική Συνεργασία Ντόρα Τσικαρδάνη και Κωνσταντίνος Σιάκαρης,και η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, επισκέφθηκαν την Δευτέρα την Πρέβεζα, όπου μαζί με τον γραμματέα της ΔΗΜ.ΑΡ. Πρέβεζας Νίκο Λαμπρακούλη πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς για τα προβλήματα του Νομού.Η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο Πρέβεζας, όπου έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Γιαμά, παρουσία και του προέδρου των Ξενοδόχων Πρέβεζας κ. Πολύκαρπου Χαλκίδη, για θέματα του επιμελητηρίου ως θεσμού, των  επαγγελματιών, του τουρισμού και των επιχειρήσεων. Η ύφεση έχει χτυπήσει τη καρδιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην Πρέβεζα. Απαιτούνται τολμηρές προτάσεις και λύσεις, για να αρθεί το αδιέξοδο και να ανασάνει και πάλι η τοπική αγορά. Πρέπει να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα συγκριτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, με αναπτυξιακό και παραγωγικό πρόσημο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ειδικά για τον Νομό Πρεβέζης, που επενδύει διαχρονικά στην ενίσχυση του τουρισμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκπονηθούν μελέτες – άμεσα υλοποιήσιμες – που θα τονώνουν το τουριστικό προϊόν και θα προσελκύουν αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών.Αμέσως μετά ακολούθησαν συναντήσεις στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας με τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Δημόπουλο,αλλά και με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων. Η ανεργία και η μαύρη εργασία αποτέλεσαν – όπως αναμενόταν – τα κεντρικά θέματα συζήτησης. Ιδιαίτερα για τους Νέους, η ανεργία έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα, κάτι που φαίνεται πως δεν μπορεί να ανασχέσει αποτελεσματικά ούτε η επερχόμενη τουριστική περίοδος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.Η Δημοκρατική Αριστερά άλλωστε έχει προτάξει το ζήτημα της ανεργίας και έχει καταθέσει συνδυαστικές προτάσεις και πολιτικές, ώστε να αντιστραφεί η αρνητική πλέον πρωτιά που κατέχει η χώρα μας.Στη συνέχεια, η Βουλευτής μαζί με τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, όπου τόνισαν την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, ανάχωμα στις συντηρητικές δυνάμεις και στον λαϊκισμό.Ζήτησαν από τους πολίτες να στηρίξουν το ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτική Συνεργασία, καθώς αποτελεί μία αυθεντική κεντροαριστερή διέξοδο στην πόλωση που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό. Το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών είναι ισχυρό: Η προοπτική της Ελλάδας στην Ευρώπη – η επόμενη μέρα της κρίση – και η ανάγκη συμμαχιών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Νέα έργα αποκατάστασης και συντήρησης του οδικού δικτύου στις Περιφερειακές Ενότητες
 Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης και συντήρησης του οδικού δικτύου στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Αναλυτικά :Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
. «Αποκατάσταση περιοχής Δεματίου και Πέτρας Ζαγορίου», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ
. «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Μηλιωτάδες – Γρεβενιτίου – Εικονίσματα», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ
. «Αποκατάσταση οδού Αρτοπούλα – Παρδαλίτσα – Βαλανιδιά – Αγ. Νικόλας», προϋπολογισμού 114.000 ευρώ
. «Συντήρηση οδού Λίμνη Πηγών Αώου προς Ανατολικό Ζαγόρι», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
. «Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
. «Συντήρηση επαρχιακής οδού προς Πύργο Κόνιτσας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.
Επίσης, με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής προέκυψαν οι ανάδοχοι για τα έργα:
. «Προμήθεια και τοποθέτηση στηθαίων πινακίδων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ιωαν. & Αλεξ. Ν. Γέροντας Ο.Ε.)
. «Βελτίωση δρόμου Ρετσιανών – Καστανιάς», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (Ανάδοχος: Λάμπρος Γεωργούλας Ε.Δ.Ε.)
. «Αποκατάσταση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (Ανάδοχος: Αθανάσιος Π. Μηλιώνης)
. «Αποκατάσταση καθιζήσεων οδικού τμήματος της 8ης επαρχιακής οδού στην Α. Ρευματιά», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κ/ξια Μποκιας Γεώργιος – Τριβλη Χαρίκλεια)
. «Αποκατάσταση οδού προς Αμπέλια Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 84.000 ευρώ (Ανάδοχος: Μπότσαρη Χρύσα Ε.Δ.Ε.)
. «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης επί της 10ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 35.000 ευρώ (Ανάδοχος: Θωμάς Χριστιάς Ε.Δ.Ε.)
Τέλος, η Ο.Ε. ενέκρινε την επαναδημοπράτηση του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα – χείμαρρους και στραγγιστικές τάφρους στην Π.Ε. Πρέβεζας που απορρέουν στον ποταμό Λούρο», καθώς ο διαγωνισμός απέβη άγονος.

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα
 Υπεγράφη τελικά η ΚΥΑ για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν έως τις 30 Ιουνίου, ενώ η καταβολή θα γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό.Με την υπουργική απόφαση ορίζονται αναλυτικά οι δικαιούχοι, τα περιουσιακά κριτήρια, υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ αναφέρονται και οι κατηγορίες φυσικών προσώπων που εξαιρούνται από τη χορήγησή του.
- Χρόνος και τρόπος καταβολής κοινωνικού μερίσματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος για το οικονομικό έτος 2013.
Ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος» μέσω του περιβάλλοντος TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr.Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ορίζεται η 30/6/2014.
- Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου,ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη αίτησή του και πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από το μήνα υποβολής της αίτησης.Ειδικότερα, για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 30/4/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/5/2014, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/5/2014 έως και την 31/5/2014 η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/6/2014 έως και την 30/6/2014 η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/7/2014.
- Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.
Δικαιούχοι :
Περίπου 600 χιλιάδες οικογένειες ή 1.000.000 πολίτες, θα λάβουν περίπου 450 εκατ. ευρώ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι:
- Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί.
Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ορίου επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.Ως οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο αιτών/ η αιτούσα έχει στάθμιση ένα , ο/η σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση 1/6.Προκειμένου για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για ένα προστατευόμενο τέκνο σε 1/3.Προκειμένου για δικαιούχο / οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η ανωτέρω οριζόμενη αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας προσαυξάνεται κατά 1/6.
- Η συνολική ακίνητη περιουσία των αιτούντων την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, όπως προσδιορίζεται με τις διατάξεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) (ν. 3842/2010, Α΄ 58) και προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου για το έτος 2013, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 125.000 ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό 200.000 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του κοινωνικού μερίσματος κάθε δικαιούχου, ορίζεται ως βασικό ποσό κοινωνικού μερίσματος το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ποσού επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, σύμφωνα με την κατωτέρω κλίμακα.
Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος:
Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται. Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.






Δεν υπάρχουν σχόλια: