ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Αρνητικά γνωμάτευσε η Επιτροπή Π.Χ.Σ. και Α. Ηπείρου : για την Προβλήτα στην ‘’ Στροβίλι ‘’ της Σαγιάδας»



Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας : ( Γιώργος Κατσιφάρας )




...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Αρνητικά γνωμάτευσε η Επιτροπή Π.Χ.Σ.  και Α. Ηπείρου για την  Προβλήτα στην  ‘’ Στροβίλι ‘’ της Σαγιάδας» 











Οι Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου. Αποφάσεις για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και την έγκριση Μ.Π.Ε., που συνολικά αφορούν περιβαλλοντικά έργα, δράσεις πολιτισμού και άλλες παρεμβάσεις έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίασή της.Ως προς τα δύο έργα μετεγκατάστασης οστρακοκαλλιέργειας (μύδια), δυναμικότητας 160 τόνων/έτος, στη θέση "Κόλπος Νήσων Κούραμος", Λωρίδα Σαγιάδας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, η Επιτροπή αποφάσισε την επανεξέταση του φακέλου των δύο έργων, αφού προσκομιστούν από το Δήμο Φιλιατών και την Τ.Κ. Σαγιάδας τα νέα δεδομένα τα οποία προφορικά κατέθεσαν εκπρόσωποί τους κατά τη διάρκεια της Επιτροπής. .«Προμήθεια υλικών αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Βρυσέλλας Φιλιατών», προϋπολογισμού  5.400 ευρώ (Περιφέρεια Ηπείρου - TOEB Βρυσέλλας Φιλιατών). Ακόμα και κύρια , η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά, με βάση και την υπηρεσιακή εισήγηση, σχετικά με το έργο «Κατασκευή προβλήτας φόρτωσης υλικών λατομείου στη θέση ‘’ Στροβίλι ‘’ της Τ.Κ. Σαγιάδας Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας». 

Διοργάνωση ποδηλατικής βόλτας στην πόλη της Ηγουμενίτσας
 Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του πιλοτικού Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στην Ηγουμενίτσα, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Θεσπρωτίας “Σπύρος Παπαγιάννης”, σας προσκαλεί σε μία Ποδηλατική Βόλτα εντός πόλης.Σημείο συνάντησης για την έναρξη της ποδηλατικής βόλτας είναι τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας (πρώην Νομαρχία), την Μ. Τετάρτη 16/04/2014 και ώρα 12:00 το μεσημέρι.Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο με το ακρωνύμιο “ADRIMOB” το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας IPA ADRIATIC 2007-2013.Στο πλαίσιο του έργου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος των παράκτιων περιοχών της Αδριατικής, καθώς και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης όπως είναι το ποδήλατο. Κύρια συνιστώσα του έργου αποτελεί η υλοποίηση πιλοτικών δράσεων σε κάθε μία από τις συμμετέχουσες περιοχές του έργου με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών μεταφοράς με τρόπο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πιλοτική εγκατάσταση του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στην πόλη της Ηγουμενίτσας το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.Το έργο ADRIMOB υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IPA-ADRIATIC και χρηματοδοτείται κατά 85% από Ευρωπαϊκούς Πόρους και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους.


ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ - NEWS
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, τοποθετήθηκε και ανέλαβε καθήκοντα Αστυνομικού Διευθυντού Τάξης Θεσπρωτίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής  ΜΠΕΛΛΟΣ Παναγιώτης, προερχόμενος από την Αστυνομική Διεύθυνση  Θεσπρωτίας.
Σύλληψη διωκόμενου στο Καλπάκι
 Την 14-04-2014 και ώρα 08.30΄ στο Καλπάκι Ιωαννίνων, συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (10) μηνών, για  κλοπή.


Σύλληψη ατόμου για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο στα Ιωάννινα
Την 14-04-2014 και ώρα 09.45΄ στα Ιωάννινα, συνελήφθη 63χρονη ημεδαπή, επιχειρηματίας, για χρέη προς το Δημόσιο, συνολικού χρηματικού ποσού  69.610 €.
Σύλληψη ατόμου για χρέη στο Δημόσιο στα Ιωάννινα
Την 14-04-2014 και ώρα 10.50΄ στο Μικρό Περιστέρι Ιωαννίνων, συνελήφθη 41χρονος ημεδαπός, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 133.845 €.
Περί τελωνειακού κώδικα στην Πρέβεζα
 Την 14-04-2014 και ώρα  19.00  στο Δ.Δ. Παναγιάς Ζηρού Πρέβεζας, συνελήφθησαν (2) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 48 και 50 ετών αντίστοιχα, γιατί σε έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτ/το ιδιοκτησίας του 48χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (2) κιλά και (320) γραμμάρια καπνού, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι-δασμοί καθώς και (1) μεταλλικό γκλόπ. 

Σύλληψη πέντε ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο, για καταδικαστικές αποφάσεις και χρέη προς το Δημόσιο
 Στο πλαίσιο εντοπισμού και σύλληψης φυγόποινων ατόμων, αλλά και καταζητούμενων δυνάμει σχετικών ενταλμάτων, κατά το τελευταίο 24ωρο, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς και του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου, συνέλαβαν συνολικά πέντε (5) άτομα για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις και οφειλές προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα:
•Πρωινές ώρες την 14-04-2014 στην Κακαβιά,  συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών για κλοπή.
•Πρωινές ώρες την 14-04-2014 στα Ιωάννινα, συνελήφθη μία 63χρονη ημεδαπή, διότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, ύψους (69,610) ευρώ.
•Πρωινές ώρες την 14-04-2014 στο Μικρό Περιστέρι Ιωαννίνων, συνελήφθη  ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι  εκκρεμούσαν σε βάρος του οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους (133.485) ευρώ.
•Βραδινές ώρες  την 14-04-2014 στα Ιωάννινα, συνελήφθη 31χρονος ημεδαπός,  διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, συνολικής ποινής φυλάκισης τριών (3) μηνών, για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
•Πρωινές ώρες την 15-04-2014 στα Ιωάννινα, συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους (220.641) ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή, ο οποίος μετέφερε με   αυτοκίνητo τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες
 Συνελήφθη την 14-04-2014 το μεσημέρι,  στο Κοτσανόπουλο Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου, ένας 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος  μετέφερε με αυτοκίνητo τρεις (3) ομοεθνείς του λαθρομετανάστες.Συγκεκριμένα,σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με ελληνικές πινακίδες,  που οδηγούσε ο 31χρονος, εντόπισαν  τρεις (3) υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 23, 26 και 30 ετών, τους οποίους προωθούσε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας.

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για  κατοχή λαθραίου καπνού  στην Παναγιά Πρέβεζας
 Συνελήφθησαν, την 14-04-2014 το απόγευμα, στην Παναγιά Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 48 και 50 ετών,  για παράνομη κατοχή λαθραίου καπνού και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.Ειδικότερα, την 14-04-2014 το απόγευμα, οι αστυνομικοί, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε όχημα στο οποίο επέβαιναν οι συλληφθέντες, βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν: 
• ποσότητα λαθραίου καπνού, βάρους - 2,1- κιλών.
 ένα μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ.
Η ποσότητα λαθραίου καπνού που κατασχέθηκε, θα αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος των διαφυγόντων φόρων και δασμών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την  προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Δημοτική Συνεργασία : Υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Νταής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Στις Δομές Υγείας ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Νταής
 Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας έχει δημιουργήσει εμφανείς αρρυθμίες και στην Ηγουμενίτσα.Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και η υποστελέχωση των δομών, με ταυτόχρονη αύξηση των προσερχόμενων ασθενών στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση τόσο των συνθηκών εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.Η ελλιπής ή ανύπαρκτη συντήρηση υλικοτεχνικών υποδομών, όπως π.χ. του ακτινολογικού εργαστηρίου του Κ.Υ. Ηγουμενίτσας, η αδυναμία παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους συμπολίτες, όταν η ανεργία στην περιοχή μας ξεπερνάει το 30%, καθιστούν την πολιτική αυτή επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο.Τα ζητήματα αυτά, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εργαζόμενους και ασθενείς ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ανδρέας Νταής και κλιμάκιο της Δημοτικής Συνεργασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν τη Μ. Δευτέρα το πρωί στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και στη Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Ηγουμενίτσας (πρώην ΙΚΑ). Σε δηλώσεις του ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Νταής, σημείωσε:«Η πόλη εξακολουθεί να στερείται δευτεροβάθμιας μονάδας υγείας, η αναγκαιότητα της οποίας είναι αυταπόδεικτη και αποδεκτή απ’ όλους.Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ηγουμενίτσας, που θα αντιμετώπιζε αυτά τα προβλήματα, παραμένει κλειστό. Μετά από πολυετείς αλλεπάλληλες και απαράδεκτες καθυστερήσεις, ο εξοπλισμός του βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά, και -το κυριότερο- καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει για τη στελέχωσή του και τη λειτουργία του.Η κοινωνία μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από δημόσια και δωρεάν υγεία, έχει ανάγκη από τις δομές και τις υπηρεσίες που θα παρέχουν φροντίδα αλλά και ασφάλεια στον πολίτη. Τις δομές αυτές έχει άμεση ανάγκη και η Ηγουμενίτσα. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για ανάπτυξη της υπαίθρου και για περιφερειακή ανάπτυξη όταν οι πολίτες δεν έχουν γιατρό στον τόπο τους.Η ολοκλήρωση των υποδομών και η στελέχωση των δομών δεν αποτελούν μόνο υποχρέωση του κράτους αλλά αποτελούν προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, την οποία οι μνημονιακές πολιτικές έχουν διαταράξει».


Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών
 Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως ανακοίνωσαν τη Μ.Δευτέρα ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς, προωθεί έξι παρεμβάσεις, σε εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και στην προσπάθειά να επιβάλει όρους ανταγωνισμού, διαφάνειας και τάξης στη λειτουργία τους. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και πρόκειται ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου και αφορούν στα εξής:
1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση.
2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων.
3. Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.
4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.
5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.
6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές καθώς το 2013 έγιναν 131.000 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 10 εκατ. προϊόντα.Στο μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2014 θα επανεξετασθεί το σύνολο των αδειών λαϊκών αγορών με βάση τον προηγούμενο νόμο και βασική προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει αυτές τις δύο ενημερότητες προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι και εντός των ανέργων, επιμέρους κατηγορίες όπως οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι Ρομά. Οι άδειες θα ανανεώνονται κατ' έτος με βασική προϋπόθεση πάντα τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.Τέλος, σημειώνεται ότι καταργούνται οι ομαδικές άδειες για τα παζάρια και περιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους με ανώτατο όριο τις τρεις ημέρες, ενώ εξαιρούνται τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα παζάρια.

Ελεύθεροι ακόμη δύο σωφρονιστικοί για τον θάνατο Καρέλι
 Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά την απολογία τους, οι δύο τελευταίοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια Σερρών, Γεωργία Τουτουντζή, για τον θάνατο του κρατούμενου Ίλι Καρέλι.Ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων, ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.Συνολικά για την πολύκροτη υπόθεση κατηγορούνται 15 δεσμοφύλακες της Νιγρίτας, από τους οποίους προφυλακίστηκαν έξι,ενώ επτά συνάδελφοί τους αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους κι ένας ακόμη χωρίς.Το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί η ποινική μεταχείριση ενός ακόμη δεσμοφύλακα, του οποίου η απολογία εκκρεμεί καθώς ισχυρίζεται ότι δεν βρισκόταν στοN χώρο των φυλακών κατά τη μεταγωγή του Ίλι Καρέλι στη Νιγρίτα.Ως εκ τούτου, η ανακρίτρια ζήτησε τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για την επιβεβαίωση ή μη του παραπάνω ισχυρισμού.Στο μεταξύ, ο τέως διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος κατηγορείται για το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία, αναμένεται να κληθεί σε απολογία αμέσως μετά το Πάσχα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη " Γέφυρα της Δέσπως "
 Ένα σημαντικό έργο για την παραλιακή ζώνη Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, με το οποίo αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα 15 και πλέον χρόνων και βελτιώνει την οδική ασφάλεια, ολοκληρώθηκε σήμερα και δίνεται στην κυκλοφορία. Πρόκειται για τη γέφυρα "Δέσπως" επί της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.Την περιοχή επισκέφτηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Ν. Ανατολιωτάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α., οι οποίοι και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση σε κυκλοφορία του συγκεκριμένου τμήματος του οδικού άξονα προ των εορτών του Πάσχα.Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: "Ως  Ηπειρώτες λύνουμε ένα γόρδιο δεσμό στον παραλιακό δρόμο, στη γέφυρα της Δέσπως, που για πάρα πολλά χρόνια ταλαιπώρησε τον κόσμο στην περιοχή.  Ζητάμε ένα διαχρονικό συγνώμη,  γιατί εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια η γέφυρα της Δέσπως ήταν σημείο αναφοράς προβλήματος και μη βοήθειας από τις κρατικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.  Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να τελειώνει το έργο αυτό από εμάς, να τελειώνει καλά και να δίνεται προς χρήση".
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου, την ΕΥΔΕΜ/ΕΔΕ και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή που είχε την πρόνοια να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ.Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάδοχο εταιρεία η οποία το κατασκεύασε αν και το είχε με προαίρεση. " Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει προαίρεση. Η εταιρεία είχε αναλάβει το δρόμο Καρτέρι -Πάργα, όπου μας παρέδωσε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο, και στη συνέχεια μπορούσε να πει ότι δεν το κάνει,  όπως είπε στην Πλαταριά. Παρακαλέσαμε να προχωρήσει το έργο,  γιατί   ήταν για μας ένα στοίχημα  να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσα από το ΕΣΠΑ".Τέλος ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έχει ετοιμάσει και έχει παραδώσει στο Υπουργείο τη μελέτη για το τμήμα Μεσοπόταμος - Πάργα. "Περιμένουμε όταν εγκριθεί το καινούργιο πρόγραμμα στις υποδομές να συμπληρωθεί αυτό το κομμάτι, που είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη του τόπου", κατέληξε. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου, μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής: "Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα πραγματικά παραδίδεται αυτό το έργο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς του Πρεβεζιάνους. Είναι ένα έργο, σε ένα σημείο  που σχεδόν καθημερινά γινόταν ατυχήματα. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του οδηγού, του πολίτη. Αυτό βάζω  σαν το πρώτο και σημαντικό, ότι δηλαδή  λύνεται ένα πρόβλημα ασφάλειας. Σήμερα αισθάνομαι χαρούμενος για το γεγονός ότι  μέσα στη θητεία μας, σε  αυτά τα τρία χρόνια,  κατασκευάστηκε ένα έργο που είχε καταντήσει να είναι το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.  Δεκαπέντε  χρόνια ταλαιπωρείται ο κόσμος, 15 χρόνια σημειώνονται ατυχήματα. Και σήμερα λύνεται αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ την εταιρεία, τον Περιφερειάρχη για την στήριξη που έδωσε και την σχεδόν καθημερινή παρουσίαση του στο έργο". Σημειώνεται ότι ο τελικός προϋπολογισμός του έργου και μετά τη νέα μελέτη που εκπονήθηκε πέρυσι από την ανάδοχο εταιρία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή και την Ε.Δ.Α. ανήλθε σε 1.682.249 ευρώ, ήτοι περίπου 900.000 λιγότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό του.

Σε δοκιμαστική λειτουργία το Αρδευτικό Μαργαριτίου  Θεσπρωτίας
 Ένα ακόμη έργο που ταλαιπώρησε επί πολλά χρόνια τους αγρότες της Ηπείρου και συγκεκριμένα της Θεσπρωτίας, ολοκληρώνεται την τρέχουσα περίοδο. Πρόκειται για το αρδευτικό Μαργαριτίου, το οποίο βρίσκεται πλέον στο δοκιμαστικό του στάδιο. Στο έργο αυτό αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:"Μετά από πολύ αγώνα το αρδευτικό Μαργαριτίου, ένα έργο που ξεκίνησε  εδώ και 15-20 χρόνια περίπου, τέλειωσε και τώρα γίνονται δοκιμές.Στην επόμενη φάση θα κάνουμε όλες τις ισοπεδώσεις και μετά θα ξεκινήσει ο αναδασμός.  Θεωρώ ότι αυτό το έργο,  σε μια τέτοια περιοχή η οποία έχει ειδικές κλιματολογικές συνθήκες, θα αλλάξει τη μοίρα αυτού του τόπου.  Ήμασταν οι τυχεροί που σε ένα έργο, το οποίο είχε σχεδόν εγκαταλειφτεί, πληρώσαμε σε συνεργασία με τους δημότες του Μαργαριτίου τις απαλλοτριώσεις. Ευχαριστώ όλους που συνεργάστηκαν και ειδικά τον ανάδοχο γιατί χρειάστηκε να κάνουμε  ορισμένες  αλλαγές στα δίκτυα, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του παλιού δικτύου έμεινε στο οδικό δίκτυο Καρτέρι - Πάργα. Επίσης, ευχαριστώ τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους κατοίκους της περιοχής που  για πολλά χρόνια κάνανε υπομονή  με  την κρατική υπηρεσία που είχε το έργο, το οποίο αναλάβαμε εμείς από τη 1/7/2011".

Έλεγχοι υπηρεσιών για τα " φθηνά " αμνοερίφια
 Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις   τιμές πώλησης αρνιών κάτω του κόστους,  που διαφημίζονται την περίοδο αυτή,  ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, είπε: "Την περίοδο αυτή ζωντανά τα αμνοερίφια αγοράζονται στην Ήπειρο 3, 5 ευρώ το κιλό, το οποίο μεταφράζεται πάνω από 6,5 ευρώ το κιλό μετά τη σφαγή. Άρα αυτό είναι το κόστος χονδρικής.  Οι υπηρεσίες μας ζήτησαν και έκαναν  έλεγχο σε καταστήματα που διαφημίζουν χαμηλές τιμές σε ελληνικά αρνιά και τα οποία δεν έχουν άδεια πώλησης νωπών προϊόντων. Διαπιστώθηκε ότι  έχουν πάρα πολύ μικρές ποσότητες, τις οποίες πουλάνε, όχι ως αμνοερίφια, αλλά σαν πακέτα στην αγορά. Με λίγες κουβέντες αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή, είναι να  προσελκύουν πελάτες, λέγοντας ότι έχουν χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια ελληνικά, με ποσότητες ελάχιστες. Είναι ένας τρόπος διαφήμισης". Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι για το ζήτημα αυτό ενημερώθηκε και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκορδάς, προκειμένου να παρέμβουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου.

Νέο Ασφαλιστικό εντός του 2014...?
 Στο επίκεντρο των ανατροπών βρίσκονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές και προνοιακά επιδόματα.Ο νέος γύρος αλλαγών αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Καλοκαιριού και σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές, όμως το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση είναι ασφυκτικό.Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί μια σειρά δομικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, με συγχωνεύσεις ταμείων, μείωση εισφορών, περικοπή συντάξεων και αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα.Το πρώτο βήμα, εξηγεί το capital.gr, θα γίνει με την εφαρμογή ενός νέου γύρου ενοποιήσεων, οι οποίες όμως θα έχουν μια σημαντική και κρίσιμη διαφοροποίηση σε σχέση με αυτές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Όλες θα γίνουν με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ενιαίας παροχές ασφάλισης.Δεν θα είναι δηλαδή τυπικές, διοικητικές με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Θα αφορούν στις κρίσιμες παραμέτρους των εισφορών και κατά συνέπεια των παροχών, με στόχο όλοι οι ασφαλισμένοι από το ίδιο ταμείο να λαμβάνουν ίδιες παροχές.Σύμφωνα με το Έθνος, οι επερχόμενες αλλαγές -που πρέπει να υλοποιηθούν ώς τον Ιανουάριο του 2015- σκιαγραφούνται και στην έκθεση αξιολόγησης προόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι:
Μείωση επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ (ταμείο μισθωτών) την 1η Ιουλίου.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από 1ης Ιουλίου.
Ψαλίδισμα μερισμάτων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα.
Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 στο Δημόσιο και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μείωση επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 σε όσα Ταμεία παρουσιάζουν οικονομικό κενό.
Μείωση εφάπαξ σε όσα Ταμεία πρόνοιας υπάρχουν ελλείμματα.
Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε όσους έχουν υψηλή σύνταξη.
Στον ΟΑΕΕ, αναμένεται να κατευθυνθεί το ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών) με προφανή αρχικό στόχο την παροχή ανάσας στον Οργανισμό των Εμπόρων – Βιοτεχνών και αυτοκινητιστών, που έχει καταρρεύσει από την αδυναμία των συγκεκριμένων κλάδων να ασφαλιστούν. Ειδική κατηγορία αναμένεται να αποτελέσουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ενώ το ΝΑΤ αναμένεται (εφόσον ξεπεραστούν οι αντιδράσεις) να οδεύσει προς το ΙΚΑ.Ο νέος αυτός γύρος συγχωνεύσεων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση των παροχών. Στόχος είναι, όπως περιγράφεται και στις συμφωνίες και τα έγγραφα που ανταλλάσσουν κατά καιρούς κυβέρνηση και τρόικα, το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής σύνταξης να μην υπερβαίνει το 45% των συντάξιμων αποδοχών. Κάτι, που στην πράξη θα επιτευχθεί, με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, όμως σταδιακά και σε βάθος 25ετίας, όταν θα ωριμάσει ο νόμος και θα εφαρμοστεί στο σύνολό του για όλους τους ασφαλισμένους.δη, με τον τελευταίο νόμο κύρωσης της συμφωνίας Κυβέρνησης – τρόικας, καταργήθηκαν 43 κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονταν κυρίως σε επικουρικά ταμεία. Το γεγονός δε, ότι δεν προβλέφθηκαν τρόποι αναπλήρωσης των απωλειών για τα συγκεκριμένα ταμεία, οδηγούν τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση να εκτιμούν βάσιμα, πως στην επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η επικουρική ασφάλιση είναι πολύ πιθανό να συγχωνευθεί με την κύρια, προκειμένου το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να φθάνει το 55%.Στο στόχαστρο της νέας μεταρρύθμισης αναμένεται να τεθεί και το ΕΚΑΣ, καθώς για όλους τους συνταξιούχους από το 2015 και μετά το επίδομα θα αντικατασταθεί από την Εθνική Σύνταξη, ενώ θα υπάρχει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αλλαγές αναμένονται και για τους ήδη συνταξιούχους, καθώς αναμένεται να «σκληρύνουν» περισσότερο τα εισοδηματικά κριτήρια.
…( πληροφορίες από capita.gr, «Έθνος»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: