ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Στο πλευρό των Φοροτεχνικών της Ηπείρου η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου κα. Όλγα Γεροβασίλη



Αυτός που δεν είναι έτοιμος σήμερα, θα είναι λιγότερο έτοιμος αύριο :  ( Οβίδιος )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:
  
Στο πλευρό των Φοροτεχνικών της Ηπείρου η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου κα. Όλγα Γεροβασίλη

 Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη βρέθηκε, την Κυριακή 30/03/2014, στο πλευρό των Φοροτεχνικών της Ηπείρου, στη Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Η υποψήφια Περιφερειάρχης συζήτησε με τους Φοροτεχνικούς, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ και στην διαμαρτυρία των φορέων κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και δήλωσε ότι η δική της συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν περιορίζεται σε επικοινωνιακούς λεονταρισμούς, αλλά καταγράφεται έμπρακτα. Έτσι, λίγο αργότερα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΟΧΙ στα μέτρα που ευνοούν τους λίγους και εκλεκτούς, ΝΑΙ στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνίας μας.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι" στις 03 και 04 Απριλίου
Παραμένουν για επτά (7) μήνες απλήρωτοι
 Απεργούν με την συνδικαλιστική κάλυψη της ΠΟΕ ΟΤΑ , οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αφού παραμένουν 7 ολόκληρους μήνες απλήρωτοι. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την αγωνιστική συμπαράσταση της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» που έχουν προκηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Απριλίου. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι: "Οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικούν: Την ΑΜΕΣΗ καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που για επτά (7) μήνες παραμένουν απλήρωτοι με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και αυτοί και οι οικογένειές τους. Τη διασφάλιση της σταθερής και τακτικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του προγράμματος. Τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» και των εργαζομένων που προσφέρουν κοινωνική φροντίδα για 12 χρόνια συνεχώς. Σύσταση οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους και ένταξη σε αυτές όλων των εργαζομένων. Την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Προγράμματος μέσω Μ.Κ.Ο. και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που προωθούν κυβέρνηση και αιρετοί. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση και οι πολιτικές της συγκυβέρνησης και της τρόικας έχουν στο στόχαστρο τις κοινωνικές υπηρεσίες, έχουμε ΟΛΟΙ υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη συνέχιση της λειτουργίας τους και το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα τους".

Γιατρός από την Πρέβεζα εμπλέκεται σε διάρρηξη στο Αγρίνιο…?
 Ένας γιατρός με καταγωγή από την Πρέβεζα, φαίνεται ότι εμπλέκεται σε υπόθεση διάρρηξης, σε κατάστημα του Αγρινίου.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας,ο 67χρονος γιατρός συνελήφθη καθώς περίμενε τον επίδοξο Αλβανό διαρρήκτη στο αυτοκίνητό του.Η απόπειρα διάρρηξης έγινε σε κατάστημα στο κέντρο του Αγρινίου. Ο 67χρονος συνελήφθη λίγα μέτρα μακριά. Στο όχημα μάλιστα βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία ωστόσο ερευνάται ο βαθμός της εμπλοκής του γιατρού στην υπόθεση αλλά και ο λόγος της παρουσίας του στο Αγρίνιο καθώς δεν φαίνεται να τον συνδέει κάτι με την πόλη καθώς την επαγγελματική δραστηριότητα ασκεί στην Αθήνα. Ο 42χρονος Αλβανός πάντως,σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές.

Χτύπησε στέλεχος του Λιμεναρχείου για να αποφύγει τον έλεγχο
 Σε στέλεχος του Λιμεναρχείο επιτέθηκε ένας 58χρονος προκαλώντας του ελαφρά τραύματα όταν το κλιμάκιο επιχείρησε να ελέγξει το φορτηγό στο λιμάνι Ηγουμενίτσας.Ο οδηγός του οχήματος μάλλον δεν είχε να φοβηθεί τίποτα από τον έλεγχο, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να αντιδράσει βίαια και να χτυπήσει τον λιμενικό.Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, όταν το φορτηγό έφτασε στην πύλη του λιμένα εξωτερικού.Ο 58χρονος αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε νομότυπο έλεγχο που επρόκειτο να του διενεργηθεί ενώ κατά τη σύλληψή του προέβαλε αντίσταση και προκάλεσε απλές σωματικές βλάβες σε στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.Ο 58χρονος με προφορική εντολή του Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. 
Σύλληψη διωκόμενου στην Παγωγιανή
 Την 30-03-2014/13.00 στην Παγωγιανή Ιωαννίνων, συνελήφθη αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημ/κείου Αθηνών,με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (50) ημερών και χρηματικό πρόστιμο, για παράβαση του ν. περί Κ.Ο.Κ. .



Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί  σε Ιωάννινα και Άρτα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών 
 Συνελήφθησαν, την 30-03-2014 στα Ιωάννινα και την Άρτα, δύο  ημεδαποί, ηλικίας 35 και 41 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την 30-03-2014 το μεσημέρι στην πόλη των Ιωαννίνων,μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από αστυνομικούς  του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, στον 35χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του  μία συσκευασία,που περιείχε ποσότητα ηρωίνης,βάρους (20) γραμμαρίων.Στην δεύτερη περίπτωση, την 30-03-2014 το βράδυ επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων –Άρτας, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στον 41χρονο, από αστυνομικούς της Ομάδας Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία,η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,βάρους (0,48) γραμμαρίων και (8) ναρκωτικά χάπια,χωρίς ιατρική συνταγή.Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας αντίστοιχα.

Περιφερειάρχης Ηπείρου: «Συνύπαρξη της κτηνοτροφίας με τη φύση»
 Στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα από το σύνολο των τοπικών και κεντρικών υπηρεσιών, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου στο ισόγειο του μεγάρου της Περιφέρειας.Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, τόνισε: "Είναι μεγάλη υπόθεση μέσα από την έκθεση φωτογραφίας ο κόσμος να  βλέπει την ομορφιά της φύσης σε αυτή την περιοχή, αλλά και να γνωρίζει ενδιαφέρουσες πτυχές της. Μόνο που στην Ελλάδα αυτή τη φύση πολλοί δεν την ξέρουν. Και συχνά δεν την γνωρίζουν και οι υπεύθυνοι.Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν πάνω στα αλπικά λιβάδια παραγωγούς με τα κοπάδια τους.Δυστυχώς, το 2012 κάποιοι ειδήμονες από την Αθήνα, που ασχολούνταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ με το ζωικό κεφάλαιο, έκοψαν τα συγκεκριμένα είδη από τους καταλόγους και  προκάλεσαν πρόβλημα στους παραγωγούς  αυτού του τόπου. Εγώ ένα μήνυμα τους στέλνω: τουλάχιστον αυτούς τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου να μην τους ενοχλούμε όταν είμαστε άσχετοι και να ρωτάμε τους έμπειρους όπως είναι ο Φορέας Διαχείρισης". Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη συνεννόηση με τον Φορέα, προκειμένου η Περιφέρεια να βοηθήσει όσο μπορεί τους κτηνοτρόφους σε αυτές τις δύσκολες περιοχές. Στα εγκαίνια της έκθεσης και στην απονομή των βραβείων για τις καλύτερες φωτογραφίες, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου Χρ. Χασάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Ανατολιωτάκης και Ι. Κατέρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Φορέα Ι. Καραμπίνας, και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος.Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, από 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, και θα είναι ανοιχτή για όλους, 8.30 -14.00.

Σύμφωνη γνώμη Ε.Δ.Α. Περιφέρειας για τη δημοπράτηση της κατασκευής αγωγού ύδρευσης από Ζέφυρο έως δεξαμενές Καναλίου
 Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη προς το Δήμο Πρέβεζας εκφράζεται η υπό προϋποθέσεις σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου " Κατασκευή αγωγού ύδρευσης από Ζέφυρο έως δεξαμενές Καναλιού ", προϋπολογισμού 2.460.000 ευρώ.


Στα 600 χιλ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την οδό Ηγουμενίτσα - Δρέπανο
 Αποφάσεις για έργα κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ έλαβε, μεταξύ άλλων,  στη χτεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.  Αναλυτικά:
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των  έργων:
- Ολοκλήρωση βατότητας Ηγουμενίτσας - Δρέπανο - Αγιονάζι- Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 614.900 ευρώ.
- Αποκατάσταση ζημιών λόγω βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων στον δρόμο Παλαιόκαστρο - Καρβουνάρι - Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 614.980 ευρώ.
- Αποκατάσταση ζημιών οδού Παππαδάτων - Μελιανών - όρια νομού - Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
Αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι των  έργων:
- Αποκατάστασης ζημιών κατολίσθησης πρανούς τμήματος 8ης επαρχιακής οδού Α. Ρευματιά - Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 423.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κοινοπραξία Ρέμπης Παναγιώτης - Μποκιας Γεώργιος & ΣΙΑ Ε.Ε. - Ν. Κασσαβος - Β. Γκαρτζώνης & ΣΙΑ Ε.Ε.) .
- Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Γλυκής - Ποταμιά - Κυψέλη - Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 330.000 ευρώ (Ανάδοχος: Σδράλαγκας Κ. Γεώργιος).
- Αποκατάσταση ζημιών στο τμήμα της 3ης επαρχιακής οδού Βράχος - Χειμαδιό - Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού120.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ελένη Παππά Ε.Δ.Ε.).
- Περίφραξη γηπέδου Μαζαρακιάς, προϋπολογισμού 24.600 ευρώ (Ανάδοχος: Λαμπρινή Χ. Μπάγια).
- Επισκευή και στεγανοποίηση ομβροδεξαμενής Μαλουνίου Φιλιατών, προϋπολογισμού 18.434 ευρώ (Ανάδοχος: Κόντης Πέτρος του Αθανασίου).
- Προμήθεια ομαλών εκκινητών (soft ware 340 kwatt) και αυτόματου ισχύος (400-800Α) αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθάς (Γλυκή - Γαρδίκι), προϋπολογισμού 24.600 ευρώ (Ανάδοχος: Φωτίου Κ. Βασιλείου).
Επίσης, η Ο.Ε. ενέκρινε τις δαπάνες για τη μετατόπιση του δικτύου ΔΕΗ στο πλαίσιο κατασκευής των έργων:
- Κατασκευή γέφυρας (προσθήκη - επέκταση) στην παλαιά γέφυρα στη θέση «Νάτση» στο επαρχιακό δίκτυο Φιλιατών, προϋπολογισμού 4.681 ευρώ.
- Βελτίωση επαρχιακής οδού 1α από κόμβο Αμφιθέας - Αγ. Μαρίνα - Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης" για το στρατόπεδο Κατσιμήτρου, προϋπολογισμού 2.950 ευρώ.

Προβολή τουριστικών θεματικών διαδρομών της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας στα Τίρανα
 Στο πλαίσιο του έργου «Creating, implementing and promoting a Network of Thematic and alternative tourism and developing interpretive Routes» με το ακρωνύμιο: “Ne. T. Routes”, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 διοργανώθηκε παρουσίαση θεματικών διαδρομών της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας στους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου QTU στα Τίρανα, διαθέτοντας έντυπο υλικό και προσφέροντας γευστικές εμπειρίες από Ηπειρώτικα εδέσματα.Την ίδια ημέρα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Sheraton πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των opinion makers και των tour operators των Τιράνων, πληροφορώντας τους παρευρισκόμενους για τον εναλλακτικό και θεματικό τουρισμό στην Ήπειρο που μπορεί να βασισθεί τόσο σε πολιτιστικές όσο και σε φυσικές πηγές, αλλά και στην πληθώρα των δραστηριοτήτων που μπορεί να επιδοθεί ο κάθε επισκέπτης.Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο υλοποίησης του Διασυνοριακού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013» και στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας (ΤΑΤNetwork). Το δίκτυο ενισχύει και προβάλλει την πλούσια πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά των περιοχών Κόνιτσας, Ζαγορίου και Παγωνίου στην Ελλάδα και των Petran, Lenxhuri και Pogon στην Αλβανία.

Πρόσκληση σε γιορτή Αναδόχων της ActionAid στα Ιωάννινα
 Την Τετάρτη 02 Απριλίου στις 19.00, η ActionAid θα καλωσορίσει Αναδόχους Παιδιού και όσους φίλους θέλουν να γνωρίσουν τη δράση της διεθνούς οργάνωσης στο κεντρικό κτήριο του Hotel du Lac, ακτή Μιαούλη και Ίκκου στα Ιωάννινα.Εθελοντές και Ανάδοχοι Παιδιού θα μας ταξιδέψουν με ομιλίες, βίντεο και φωτογραφίες στις κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου όπου δρα το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid. Την εμπειρία τους από την Αναδοχή Παιδιού θα μοιραστούν:
•Ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς
•Η Ανάδοχος Παιδιού και εθελόντρια από τα Ιωάννινα Καίτη Σεντελέ που ταξίδεψε ως το Βιετνάμ μαζί με άλλους Αναδόχους για να ανακαινίσουν δύο νηπιαγωγεία.
•O Ανάδοχος Παιδιού Δημήτρης Συρμόπουλος που ταξίδεψε με την κόρη του Μάντυ ως την Γκάνα και γνώρισαν από κοντά την Anzo, το κορίτσι στο οποίο είναι Ανάδοχοι.
•Η Ανάδοχος Παιδιού Τίνα Τσόντου που ταξίδεψε ως τη Μοζαμβίκη με την ActionAid και θα μας μιλήσει τι θα πει να ζεις στην απόλυτη φτώχεια.
Δήλωση συμμετοχής στο 801 11 900 800. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Άννα Μπότσογλου, anna.botsoglou@ actionaid. org, τηλ. 210 92 12 321 και 6937161028.H ActionAid είναι μια παγκόσμια συνεργασία ανθρώπων που δρουν μαζί για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. www.actionaid.gr .

Απεργεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από την Δευτέρα 31-03-2014
 Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν στις 6 το πρωί της Δευτέρας 31/3 "απαντά" η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στις "νέες ρυθμίσεις"' που "αιφνιδιαστικά συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.Η απόφαση ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της ΠΝΑ, το Σάββατο και σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Φτάνει πια. Μετά από τόσους μήνες απλήρωτης εργασίας, μετά από την προωθούμενη κατάργηση του δικαιώματος απεργίας και πλείστων όσων άλλων δικαιωμάτων μας, έρχεται τώρα και η κατάργηση των συμβάσεων και η πτώχευση του ΝΑΤ".Όπως λένε η απεργία θα συνεχιστεί "μέχρι να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για τα τουριστικά πλοία και να διαγραφούν οι σε βάρος του κλάδου μας νέες ρυθμίσεις,που αφορούν την προωθούμενη ρύθμιση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην Ναυτική Εργασία, την χρηματοδότηση του ΝΑΤ, το «πλοίο ασφαλείας» και την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, την υπογραφή νέων ΣΣΝΕ και την εκπλήρωση των συμβατικών και νομίμων υποχρεώσεων της εργοδοσίας καθώς και την πλήρη εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και οφειλόμενων αποδοχών τους ναυτεργάτες".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καρέτα-καρέτα
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση.Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μία από τις σημαντικότερες παραλίες φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο και μια περιοχή που προστατεύεται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.Στην περιοχή πολλά σχέδια ανάπτυξης και κατασκευαστικές δραστηριότητες γίνονται ανεκτά και αδειοδοτούνται, γεγονός που έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση. Έπειτα από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, η Επιτροπή παραπέμπει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας ειδών όπως η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα, η οποία απειλείται σε ολόκληρο τον κόσμο.Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με την «Καθημερινή» υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι τα είδη δεν θα διαταράσσονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής τους και ότι θα περιορίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνεπάγεται την υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής των ζώων.Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος προστατεύεται από το Natura 2000,το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών που θεσπίστηκε με την οδηγία του 1992 για τους οικοτόπους. Ο στόχος της νομοθεσίας Natura είναι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη καλή διαβίωση των πλέον απειλούμενων ευρωπαϊκών ειδών και των οικοτόπων τους.Η Επιτροπή εξέφρασε πρώτα τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2011, ανησυχίες τις οποίες επανέλαβε σε αιτιολογημένη γνώμη έναν χρόνο αργότερα.Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων και κατάρτισε πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.


  



Δεν υπάρχουν σχόλια: