ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Σκάουτερ του Παναθηναϊκού είναι ο «ασσος» παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Κωστας Κάλλος



Από όλες τις δυστυχίες του ανθρώπου η πιο πικρή είναι να είσαι σοφός και να μην έχεις καμιά επιρροή :  ( Ηρόδοτος )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Σκάουτερ του Παναθηναϊκού είναι ο «ασσος» παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Κωστας Κάλλος










Σκάουτερ του Παναθηναϊκού είναι ο Παραμυθιώτης προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής του τριφυλλιού Κωσταντίνος Κάλλος.Ο Κωνσταντίνος Κάλλος με καταγωγή το Σεβαστό, θα είναι ο σκαουτερ της ομάδας στην Βορειοδυτική Ελλάδα ενώ τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος των ακαδημιών του ΠΑΟ στο Νομό Θεσπρωτίας στις ηλικίες από 5 έως 12 ετών.Ο κ. Κ.Καλλος δεν είναι μόνο ένας έμπειρος του ποδοσφαίρου με σπάνιο ταλέντο αλλά και όλων των αθλημάτων με τα οποία ασχολήθηκε και δημοσιογραφικά.Η συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό, επισημοποιήθηκε μετά και την συνάντηση στο γήπεδο Απόστολος Νικολαιδης με αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Βασίλη Κωνσταντίνου.Ο Κώστας Κάλλος,σε δηλώση του μεταξύ άλλων ανέφερε: « Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε ο Παναθηνα’ι’κός να εκπροσωπήσω στον τομέα αυτόν τον μεγάλο σύλλογο στην περιοχή μου - στην περιφέρεια μου - στον Νομό μου, και θέλω να ευχαριστήσω ιδιάιτερα τον κ. Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟ τοον Βασίλη Κωσταντίνου που ανέθεσε αυτόν τον υπεύθυνο αλλά ευχάριστο μεν και δύσκολο ρόλο δε.Πιστεύω πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο,ότι ταλαντούχα παιδιά υπάρχουν και εμφανίζονται κατά καιρούς να τους δίνεται η ευκαιρία της καριέρας.Είναι χαρά για όλους μας τους Θεσπρωτούς να βλέπουμε παιδιά στον Παναθηνα’ι’κό » .

Η Παναγία Παραμυθία στην Αρτα με μεγάλη υποδοχή στην Άρτα
 Συνοδευόμενη από τον ηγούμενο Εφραίμ και τους εκατόν είκοσι μοναχούς της μονής Βατοπαιδίου με επικεφαλής τον μητροπολίτη Τριπόλεως και Λιβύης, εξήλθε το πρωί της Δευτέρας, αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας με προορισμό την Ήπειρο και την πόλη της Άρτας όπου θα τιμηθεί ο Αγιος Μάξιμος ο Γραικός. Τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Οσίου Μαξίμου του Γραικού, συνδιοργανώνουν η Μητρόπολη Άρτας και η Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, Δευτέρα και Τρίτη, 20 και 21 Ιανουαρίου. Με λαμπρότητα και συγκίνηση η Άρτα υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, αντίγραφο της χαριτόβρυτης εικόνος που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου ‘Ορους.Η εικόνα έφτασε στην Άρτα συνοδευόμενη από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ και πατέρων της Μονής, τοποθετήθηκε πάνω σε στρατιωτικό όχημα και εν πομπή έφτασε στα προπύλαια του υπό ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Μαξίμου, όπου την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, σύσσωμος ο κλήρος της Μητροπόλεώς Άρτης, παρουσία των τοπικών αρχόντων και πλήθους πιστού λαού.Καλωσορίζοντας ο Σεβασμιώτατος τον καθηγούμενο κ. Εφραίμ, τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη δωρεά και ευλογία  προς την Μητρόπολή μας, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες προς τον δωρητή της εικόνος κ. Νέαρχο Παναγή που με δικές του δαπάνες δημιουργήθηκε το πιστό αντίγραφο της ιεράς εικόνος που από σήμερα θα κοσμεί την ενορία του Αγίου Μαξίμου και θα σκέπει την πόλη της Άρτας.Στην αντιφώνησή του ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση και όμορφη υποδοχή, τόνισε τους πνευματικούς  δεσμούς  που συνδέουν την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με την πόλη της Άρτης, λόγω του Αγίου Μαξίμου ο οποίος εγενήθη στην Άρτα και μόνασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου έως ότου αναχωρήσει για την μεγάλη Αποστολική δράση του στην χώρα των Ρώσων. Ανέφερε  ότι η προσφερόμενη εικόνα δημιουργήθηκε με πολύ προσευχή και ευλάβεια, χρησιμοποιώντας μάλιστα κατά την αγιογράφησή της μέσα στα χρώματα, σκόνη από το ιερό λείψανο του Αγίου Μαξίμου.Τέλος, τον λόγο έλαβε ο δωρητής της εικόνος κ. Νέαρχος Παναγής, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του που η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα και το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας βρίσκεται στην γενέτειρα του Αγίου Μαξίμου.Στην συνέχεια η εικόνα τοποθετήθηκε εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Μαξίμου όπου εψάλλει ο Πανηγυρικός εσπερινός επί τη μνήμη του Οσίου Μαξίμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Το λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, αναφερόμενος στη ζωή και το έργο του Οσίου Μαξίμου του Γραικού. Μετά το πέρας του εσπερινού εψάλλει  Παράκληση στην Παναγία την Παραμυθία, ενώ πλήθος πιστού λαού προσερχόταν μέχρι αργά το βράδυ για να προσκυνήσει την Ιερή  Εικόνα.

Εξιχνίαση απάτης στο Ελευθέρι
 Την 20-01-2014/17.00 στο Ελευθέρι Ηγουμενίτσας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (2) ημεδαπών (άνδρας – γυναίκα), γιατί πρωινές ώρες της 17-1-2014 στην ως άνω περιοχή, μετέβησαν σε οικία ημεδαπής και αφού την εξαπάτησαν της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 700 €.

Καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με 72 κιλά χασίς στη Θεσπρωτία
…τόχε «τσέπι» το κεφάλι…
 Πρώην αστυνομικός από τα Γιάννενα που είχε καταδικαστεί και είχε αποφυλακιστεί, συνελήφθη και πάλι πριν από λίγη ώρα στη Θεσπρωτία, ύστερα μάλιστα από περιπετειώδη καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών.Κατά την διάρκεια της καταδίωξης, τραυματίσθηκε ελαφρά και ένας αστυνομικός. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ ,οι αστυνομικοί της Θεσπρωτίας εντόπισαν ένα αυτοκίνητο Audi A4να κινείται ύποπτα στην περιοχή του Γηρομερίου Φιλιατών,στο σήμα των αστυνομικών για να σταματήσει, το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει.Οι αστυνομικοί καταδίωξαν το όχημα και λίγα επτά μετά,το εγκλώβισαν με αποτέλεσμα ο οδηγός να κάνει όπισθεν με ταχύτητα,να χτυπήσει τους αστυνομικούς και να τραυματίσει τον έναν στο πόδι.Στη συνέχεια, εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και κινήθηκε πεζός προς δασώδη περιοχή και αναζητείται από τους αστυνομικούς.Στα χέρια των ανδρών της ΕΛΑΣ όμως βρίσκεται ο προπομπός της επιχείρησης, πρώην αστυνομικός από τα Γιάννενα με προϋπηρεσία ,από πληροφορίες, σε τέτοιου  είδους δραστηριότητες και το φορτίο με τα 72 κιλά χασίς.

ΠΟΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ
 Σημαντικό βοήθημα για την περίοδο των σπουδών τους αποτελεί για τους φοιτητές το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ. Φέτος, θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους οι δικαιούχοι στις γραμματείες των σχολών τους και όχι στις εφορίες.Παρά την αλλαγή που έγινε, οι φοιτητές πάντως διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος, ενώ κάποιοι δεν έχουν πάρει ακόμη το επίδομα του 2013.Το επίδομα φυσικά δεν ισχύει για όσους μένουν σε εστίες αλλά για όσους διαμένουν σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών τους, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας τους όπου οι γονείς τους ή οι ίδιοι δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.Το επίδομα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, η διάρκεια δε αυτών βεβαιώνεται στο πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται στον φοιτητή.Αν μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι το επίδομα εισπράχθηκε από μη δικαιούχο, λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων, αυτό καταλογίζεται στο τριπλάσιο και επιδιώκεται η επιστροφή του στο Δημόσιο.Το επίδομα χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν δικαιούνται το επίδομα αυτό όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους.
Το ετήσιο οικογενειακό επίδομα του προηγούμενου έτους θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Οι «μεγαλοεκδότες» των Αθηνών απαιτούν την πλήρη κατάργηση του Επαρχιακού Τύπου μέσω των φερεφώνων τους
 Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι «μεγαλοεκδότες» της Αθήνας, αφού ο αριθμός των φύλλων τους μειώνεται δραματικά.Με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι ίδιοι να διατηρούν την κυκλοφορία τους, στον βαθμό που θα τους επιτρέπει να συνεχίζουν να είναι οι εντολοδόχοι των πολιτικών και οι ρυθμιστές της πολιτικής ζωής, μέσα από τις «ειδικές προσφορές» από CD, DVD, ΒΙΒΛΙΑ, ΚΟΥΠΟΝΙΑ έως και ΜΕΤΡΗΤΑ.Που όμως κοστίζουν ακριβά, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου, δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.Έχουν διαπιστώσει οι «μεγαλοεκδότες» των Αθηνών, πως πρωταθλητής και πρωταγωνιστής σε αναγνωσιμότητα, στην ενημέρωση και την επικοινωνία, είναι ο Επαρχιακός Τύπος και άρα είναι ο «εχθρός» τους.Με αυτά τα δεδομένα, σαν γνήσιοι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ, όπως Πρωθυπουργός τους έχει αποκαλέσει, προωθούν ένα πρόγραμμα εξαφάνισης του Επαρχιακού Τύπου.Έτσι «οπλίζουν» κάποιους υπουργούς κυβερνήσεων, που υποτάσσονται σ’ αυτούς, ως δούλοι των αφεντικών, ασχέτως ιδεολογίας, κόμματος ή παράταξης και με διάφορους «νόμους» αδυνατίζουν τον Επαρχιακό Τύπο.Εν μέρει το έχουν επιτύχει.Όμως οι «μεγαλοεκδότες» των Αθηνών δεν αρκούνται σ’ αυτό.Απαιτούν και επιβάλλουν την πλήρη κατάργηση του Επαρχιακού Τύπου. Φαίνεται πως ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας – πόση ειρωνεία εμπεριέχουν οι δύο αυτές λέξεις – πήρε εντολή να δώσει τη χαριστική βολή στον Επαρχιακό Τύπο και να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του.

AΠΟ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ «ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ
 Το ΚΠΕ Φιλιατών Θεσπρωτίας στο πνεύμα του εθελοντισμού  και στο πλαίσιο της επίλυσης περιβαλλοντικών προβλημάτων (αλλά και άμεσης επαφής των μικρών ιδιαίτερα παιδιών, πάνω στην όλη διαδικασία επίλυσης και αντιμετώπισης προβλημάτων) προγραμματίζει δενδροφύτευση. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, τον  Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ν. Θεσπρωτίας, Πολιτιστικό σύλλογο Γραικοχωρίου, το σύλλογο  Καταδρομέων  Ηγουμενίτσας, το Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου, το 2ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας, το Φορέα διαχείρισηςστενών και εκβολών Καλαμά και Αχέροντα και την  βοήθεια του Δήμου Ηγουμενίτσας: μια δράση που αποτελεί ακόμα θέμα σε περιβαλλοντικές συζητήσεις, της περιοχής μας: η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή, της Γωνιάς, μετά την αφαίρεση χερσαίας επιφάνειας (στερεά αδρανή υλικά)  για την δημιουργία  του νέου λιμένα στην πόλη μας.Η δράση αυτή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2014.Την εκσκαφή θα αναλάβουν ενήλικες και την τοποθέτηση των δενδρυλλίων οι μαθητές με την διαδικασία της υιοθέτησης.Όλη αυτή η δραστηριότητα είναι  στο πλαίσιο του ορισμού του περιβαλλοντικά υπεύθυνου πολίτη  και κάτω σαφώς από την θεματική ονομασία για το έτος που διανύουμε  «ενεργός πολίτης»..!
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε Φιλιατών
Νικολάου  Μάρκος

Διαφανές ψάρι που ανακαλύφθηκε στη Νέα Ζηλανδία
 Τα θαύματα της φύσης ποτέ δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν.Τα θαύματα της φύσης ποτέ δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν, με την τελευταία «ανακάλυψη» να προκαλεί πραγματικά ιδιαίτερη εντύπωση καθώς πρόκειται για ένα διαφανές ψάρι που ανακαλύφθηκε στη Νέα Ζηλανδία.Ο ψαράς Stewart Fraser, που ψάρευε με τους δύο γιους του, 43 μίλια βόρεια του Karikari Peninsula, δεν πίστευε στα μάτια του, όταν έπιασε μια διαφανή «γαρίδα» να επιπλέει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς όπως είπε ο ίδιος «Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο».«Ήταν σαν ζελές» δήλωσε ο Fraser προσθέτοντας ότι «το μόνο που έβλεπα ήταν μια μικρή πορτοκαλί σταγόνα κοντά στην ουρά του ψαριού».

Γιατί η Τζάκι ερωτεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση;
Τι ήταν αυτό που έκανε «ακαταμάχητο» τον Αριστοτέλη Ωνάση στα μάτια της Τζάκι Κένεντι;
 Όπως ανέφερε ο προσωπικός πιλότος του Έλληνα κροίσου σε κυριακάτικη εφημερίδα, η Τζάκι Κένεντι έβρισκε αφάνταστα γοητευτικό στον Ωνάση, το παράτολμο του χαρακτήρα του και το απρόσμενο των κινήσεών του.Μάλιστα διηγήθηκε και μια ιστορία με μια παράτολμη πτήση με τον Ωνάση και την Τζάκι λίγο διάστημα πριν τον γάμο τους.«Ο Ωνάσης, ερχόμενος από τη Νέα Υόρκη θέλησε να πάει στον Σκορπιό. Παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν χάλια, έδωσε εντολή να σηκωθεί το αεροπλάνο.Είχε τρομερό καιρό. Κατεβήκαμε στα 500 μέτρα στο Ιόνιο,αλλά έβρεχε καταρρακτωδώς», θυμάται ο 70χρονος, σήμερα, κ. Κωνσταντόπουλος.Τελικά το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Σκορπιό και κατευθύνθηκε στην Κέρκυρα. Αφού κατέβηκαν στο νησί και μετά από μερικές ώρες ο Ωνάσης έδωσε εντολή να ξαναπογειωθεί το αεροπλάνο για να πάνε στην Αθήνα, πάνω από τον Αμβρακικό όμως, ο Ωνάσης άλλαξε γνώμη. «Στρίψε Ρώμη» είπε στον πιλότο. «Εμείς δεν είχαμε καύσιμα. Ηταν ίσα-ίσα, ενώ είχαμε δώσει αναφορά στην Κόρινθο. Εγιναν όλα πολύ επιπόλαια και, πλησιάζοντας τελικά τη Ρώμη, ήταν κλειστή από χιόνι. Καύσιμα όμως δεν υπήρχαν για αλλού. Τελικά, το προσγείωσα αναγκαστικά. Μπλόκαρε ο ένας τροχός και το αεροπλάνο άρχισε να κάνει στροφές. Φοβήθηκα γιατί, αν γινόταν κάτι, θα ξεφτιλιζόμασταν παγκοσμίως. Είχα μέσα την Τζάκι και τον Ωνάση» προσθέτει ο πιλότος του λίαρ τζετ και καταλήγει με την ατάκα που είπε η Τζάκι στον Ωνάση μόλις προσγειώθηκαν και κατάλαβε ότι η περιπέτειά τους έχει λήξει χωρίς απώλειες: «Να γιατί το να ζει και να πετά κάποιος μαζί σου είναι ενδιαφέρον».

Δεν θα βγούμε στις αγορές ούτε το 2014
Οι τρεις λόγοι που κανείς δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα..!
 Απατηλό όνειρο μοιάζει η έξοδος της χώρας στις αγορές δανεισμού εντός του 2014, καθώς τόσο η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα όσο και η καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δεν πείθουν ακόμα τις διεθνείς αγορές.Τρεις παράγοντες κρατούν «πίσω» την ελληνική αγορά ομολόγων, την ώρα που οι άμεσοι «ανταγωνιστές» της (ιρλανδική και πορτογαλική) τρέχουν σ’ ένα ράλι το τελευταίο διάστημα. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα , αλλά κυρίως η καλύτερη θέση στην οποία βρίσκονται η Λισσαβώνα και το Δουβλίνο αλλά και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που πλέον διαθέτουν, αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές δεν δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.«Οι ανησυχίες της αγοράς για το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα ίσως να είναι ο κυριότερος λόγος που δεν ακολούθησε η ελληνική αγορά το ράλι της Πορτογαλίας», αναφέρουν στην «Κ» αναλυτές με έδρα το Λονδίνο. Ταυτόχρονα, υπάρχει «μία προσμονή για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους επόμενους μήνες» αναφέρουν αναλυτές, που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες γενικότερα στην Ευρωζώνη.Ο ενδοπεριφερειακος ανταγωνισμός προκαλεί προβλήματα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό, ενώ του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε ακόμα και κάτω από 5% χθες. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 7,95% από το 7,88% της Δευτέρας.Αντιθέτως, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν τρεις σημαντικοί λόγοι που παρακωλύουν εμμέσως:Η πολιτική αβεβαιότητα. Οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές αποτελούν ένα σημαντικό τεστ για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην ελληνική οικονομία αλλά και στις πιθανές μη επιθυμητές πολιτικές εξελίξεις για τους δανειστές, όπως η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφωνίες με την τρόικα. Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, μόνο καλό δεν κάνει στο κλίμα για την Ελλάδα. Ηδη οι αγορές έχουν δείξει τεράστια υπομονή και δεν έχουν αντιδράσει αρνητικά σε όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν ήδη δοκιμάσει τις αγορές και το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο. Η Ελλάδα ακόμα γίνεται δέκτης δηλώσεων περί μη επιστροφής στις αγορές πριν από το 2015 από την Κομισιόν, τη Γερμανία και άλλους παράγοντες της αγοράς. Κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στη χάραξη της στρατηγικής επανόδου στις αγορές, αλλά και στο να εκμεταλλεύεται η χώρα το θετικό μομέντουμ –όταν αυτό δημιουργείται– στην αγορά.Το stress test για την αγορά ελληνικών ομολόγων από τις διεθνείς αγορές δανεισμού, θα διεξαχθεί όταν η τρόικα έχει αφενός επαρκείς ενδείξεις για ευόδωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αφετέρου όταν η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πέσει κοντά στο 6%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: