ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ - IEK ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ



Ατίθασα μέλη, διαφανή ρούχα,γλοιώδη στόματα υποκριτικά,ανυποψίαστα, μηδενικά πλάσματα και γι’ αυτό προνομιούχα.( από το ποίημα "Αποστροφή" ) :  Κώστας Καρυωτάκης


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ  -  IEK ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ         
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Από το ΙΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ανακοινώνεται ότι κατά το Φθινοπωρινό Εξάμηνο Κατάρτισης 2013 (2013Β) θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα ειδικοτήτων:
ΙΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Απαραίτητος τίτλος για εγγραφή απολυτήριο Γενικό Λυκείου ή Επαγγελματικού Λυκείου Β’ Κύκλου.
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Βοηθός Φυσικοθεραπείας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα των Μεταφορών
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας
Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου - Φοροτεχνικού Γραφείου
Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)
ΣΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Απαραίτητος τίτλος για εγγραφή απολυτήριο Γυμνασίου
Τεχνίτης Αλιείας & Ιχθυοκαλλιέργειας
Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
Τεχνίτης Υδραυλικών και Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων
Oι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες ειδικότητες και όπου αυτές προσφέρονται, σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του ΥΠΑΙΘ, μέσω της διαδικτυακής πύλης dioni.sch.grΑπαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που διαθέτουν, διαφορετικά να τον αναζητήσουν μέσω της πύλης www.amka.gr . Αν κάποιος δε διαθέτει ή δε γνωρίζει τον αριθμό αυτό αποκλείεται από το να υποβάλει αίτηση σε κάποιο ΙΕΚ ή ΣΕΚ της επιλογής του.Κατάθεση αιτήσεων έως και 14/10/2013  .                                                                                                                                 
  Ο Υποδιευθυντής
 Πουλιάσης Ματθαίος      

ΕΛ.ΑΣ.  ΗΠΕΙΡΟΥ  -  NEWS 
 Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στον Αρχάγγελο Πρέβεζας
Την 08-10-2013 και ώρα 01:30΄, στον Αρχάγγελο Πρέβεζας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 33χρονος ημεδαπός,συγκρούστηκε νωτομετωπικά με Ι.Χ. Φορτηγό που οδηγούσε 59χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του  33χρονου.Για το ατύχημα προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.
Οχημα Ι.Χ. αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό στο Πολυστάφυλο στην Πρέβεζα
Επεσε σε γκρεμό στο Πολυστάφυλο στην Πρέβεζα ευτυχώς δίχως να τραυματιστεί ενώ λίγα λεπτά μετά το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες.Συγκεκριμένα Ι.Χ. αυτοκίνητο για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό δέκα μέτρων.Την πορεία του οχήματος αντελήφθησαν δύο κάτοικοι του χωριού οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο και χωρίς να το σκεφτούν κατέβηκαν στον γκρεμό καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό του οδηγού και να τον μεταφέρουν μακριά από το αυτοκίνητο.Την ώρα που απομακρύνονταν το Ι.Χ. τυλίχθηκε στις φλόγες από την διαρροή καυσίμων μετά την πτώση ενώ ειδοποιήθηκε πυροσβεστική και αστυνομία.Και οι τρεις άντρες για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας στο Θεσπρωτικό ενώ ο οδηγός του ι.χ. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Σε συνεργασία με άλλες Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες οδεύουν οι παραγωγοί γάλακτος στην Ηπειρο
Πάνω από χίλιοι-διακόσιοι κτηνοτρόφοι αποχαιρετούν τη Δωδώνη
 Σε συνεργασία με τις Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες Καράλης και Ήπειρος, έχουν ήδη αποφασίσει δεκάδες παραγωγοί, πέρνοντας μάλιστα και προκαταβολές.Επίσης συμφωνίες με κτηνοτρόφους της περιοχής έχει συνάψει και η Θεσσαλική Όλυμπος.Κύκλοι της Δωδώνης επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να διαψεύσουν την πραγματικότητα και να συκοφαντήσουν, όμως το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία ότι έχουν κόψει πλήρως τις γέφυρες με τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους.Τα περί συμφωνιών των γαλακτοπαραγωγών με άλλες εταιρείες – επαλήθευσε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Καράλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της Καράλης Α.Ε. – Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου. «Έχουμε συμφωνήσει με κάποιους παραγωγούς που έδιναν γάλα στη Δωδώνη και μάλιστα έχουμε δώσει και προκαταβολές.Οι παραγωγοί αυτοί είναι μέχρι στιγμής περίπου 300. Τιμές δεν έχουμε δώσει ακόμα αφού αυτές θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πορεία της αγοράς», αναφέρει στη δήλωσή του.«Αυτό που υπήρχε μέχρι πέρσι στην Ήπειρο με την ζώνη γάλακτος τελείωσε. Πλέον στην ζώνη γάλακτος έχουν μπει και άλλες εταιρείες και ήδη κανονίζονται συνεργασίες με τους μέχρι σήμερα παραγωγούς της Δωδώνης. Με απλά λόγια ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα συμβαίνει πλέον και στην Ήπειρο. Ο κάθε παραγωγός θα ψάχνει και θα βρίσκει που τον συμφέρει να δίνει το γάλα του γεγονός που θα δημιουργήσει ένα αλαλούμ. Τώρα συζητήσεις γίνονται με την γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, την Ήπειρος και την Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου, Καράλης Α.Ε. Επίσης, φέτος θα υπάρχει και μειωμένη παραγωγή η οποία οφείλεται στην δύσκολη οικονομική κατάσταση», αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Μιχάλης Τζίμας, εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Ηπείρου.

Ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Ακη Τσοχατζόπουλο
 Στη φυλακή Τσοχατζόπουλος και άλλοι πέντε κατηγορούμενοι.Στη φυλακή οδηγούνται και πάλι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, η Βίκη Σταμάτη, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο Γιάννης Σμπώκος, ο Γιώργος Σαχπατζίδης και η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, καθώς οι δικαστές απέρριψαν το αίτημά τους να τους δοθεί αναστολή στην ποινή τους μέχρι να γίνει το Εφετείο.Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του Αστέριου Οικονομίδη να δοθεί αναστολή στην έφεση επιβάλλοντας του τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, χρηματικής εγγύησης και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.Για τον Νίκο Ζήγρα και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους η ποινή έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα χωρίς περιοριστικούς όρους.Tην ποινή κάθειρξης των 20 χρόνων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Ακη Τσοχατζόπουλο, κρίνοντάς τον ένοχο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ ‘ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα.Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 ετών στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και ποινή φυλάκισης 12 ετών στην κόρη του,Αρετή Τσοχατζοπούλου. Για τους υπολοίπους κατηγορουμένους το δικαστήριο αποφάσισε:
Ποινή κάθειρξης 12 ετών για τον Αστέριο Οικονομίδη,13 ετών για την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, 6 ετών για τον Νίκο Ζήγρα, 13 ετών για τον Γιώργο Σαχπατζίδη, 16 ετών για τον Γιάννη Σμπώκο, 10 ετών για την Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα, 10 ετών για τον Νίκο Γεωργουλάκη, 6 ετών για τον Παναγιώτη Σταμάτη, 10 ετών για τον Οράτιο Μελά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη,6 ετών για την Γκούντρουν Μολντενχάουερ, τον Φώτη Αρβανίτη και τον Νίκο Καρατζά,10 ετών για τον Γεώργιο Κωνσταντάτο.

Στα πράσα με φακελάκι 50.000 ευρώ ...!
 Με 50.000 ευρώ προσημειωμένα χαρτονομίσματα στην τσέπη, συνελήφθη χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία».Συνελήφθη λίγη ώρα αφότου έφυγε από το σπίτι της προέδρου του νοσοκομείου Μαρία Καρρά, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας, του έδωσε τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο.


Tι σημαίνει το μαύρο σύμβολο στα φάρμακα
Πώς θα ελέγχετε τυχόν παρενέργειες
 Ένα νέο μαύρο σύμβολο πάνω στο χαρτί οδηγιών μέσα στις συσκευασίες φαρμάκων θα μας δείχνει στο εξής ότι το φάρμακο που προμηθευτήκαμε ελέγχεται για αυξημένες παρενέργειες και περιορισμούς ή είναι ακόμα νέο στην αγορά.Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, ένα ανεστραμμένο μαύρο τρίγωνο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες προϊόντος στα φάρμακα που τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση,στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φαρμακοεπαγρύπνηση.Η ενέργεια αυτή που ξεκινά από αυτό το φθινόπωρο, πιθανώς από τον επόμενο μήνα, έχει στόχο να ενθαρρύνει ενεργά τους επαγγελματίες Υγείας και τους ασθενείς να αναφέρουν οποιεσδήποτε εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με συγκεκριμένα φάρμακα.

Για κηπουρός ή σκουπιδιάρης πάει ο Μπερλουσκόνι
Η "δουλειά" δεν είναι ντροπή (θα προσφέρει κοινωφελή εργασία)...!


Το έπαιζε « πηδηχτούλης » και τώρα την… πήρε την ποινή…! ...πσπσπσπσσσ


Κοινωφελή εργασία για ένα χρόνο θα κληθεί να προσφέρει ο Καβαλιέρε, ως αντιστάθμισμα της φυλάκισης τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε.Μέσα στην εβδομάδα, θα καθοριστεί το είδος της εργασίας αλλά και ο τόπος που θα εκτίσει την ποινή.Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο τις τελευταίες μέρες, καλείται να προσφέρει κοινωφελή εργασία καθώς κρίθηκε ένοχος για φορολογική απάτη. Ο Καβαλιέρε καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση, γεγονός το οποίο τον οδηγεί στην μοναδική εναλλακτική, καθώς λόγω της ηλικίας του - είναι 77 ετών - έχει τη δυνατότητα να εκτίσει την ποινή του ή να υποχρεωθεί σε ένα έτος χειρωνακτικής εργασίας.Σε περιπτώσεις όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο νόμος προβλέπει η κοινωφελής εργασία να είναι βάρδιες αποκομιδής σκουπιδιών, κηπουρικές εργασίες σε δημόσια πάρκα καθαρισμό τουαλετών σε δημόσια κτίρια ή εργασίες συντήρησης και βαψίματος δημόσιων ιδρυμάτων και νοσοκομείων. Μόνο η πόλη στην οποία θα προσφέρει ο Μπερλουσκόνι τίθεται στις επιλογές του.

‘’ ALALOYM ‘’ : Σύνταξη από τα 50 για 100.000 δημοσίους υπαλλήλους...???
 Σύνταξη από τα 50 και μάλιστα με μόλις 18 έτη υπηρεσίας κατοχυρώνουν περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων οι 30.000 αποχωρούν ήδη εντός του 2013 με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Ηδη από τα στοιχεία που συνέλεξε ο «Ελεύθερος Τύπος» και δημοσιεύει σήμερα στο ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» περίπου 90.000 με 100.000 έχουν κλειδώσει τις προϋποθέσεις για άμεση συνταξιοδότηση. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει είτε 35ετία και αποχωρούν χωρίς ηλικίας είτε με 27,5 χρόνια (γυναίκες) εφόσον είχαν ανήλικο παιδί στα 17,5 έτη υπηρεσίας τους είτε με 25ετία και όριο ηλικίας 56-60 ετών.

Συγκέντρωση εφέδρων στο Σύνταγμα
Με ελληνικές σημαίες και στολές παραλλαγής...?
 Το είπαν και το έκαναν τελικά οι έφεδροι της ΚΕΕΔ, που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα.Περίπου 300 άτομα βρίσκονται στο σημείο,με ελληνικές σημαίες και στολές παραλλαγής.Στο σημείο βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις,προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.Οι έφεδροι αξιωματικοί είχαν προκαλέσει την κοινή γνώμη πρόσφατα, με κείμενό τους που ζητούσε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και κατάληψη της εξουσίας από το λαό και το στρατό.Παράλληλα είχαν προαναγγείλει συγκέντρωση την προηγούμενη εβδομάδα, που απαγορεύτηκε,ωστόσο μέσω ανακοίνωσης του " Διοικητή " της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων απόστρατου Ιωάννη Τζιάκη , στην προσωπική του σελίδα στο facebοok καλούσαν σε συγκέντρωση για την 06/10 Κυριακή, στην πλατεία Συντάγματος.Ο " Διοικητής " της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων είναι κάτι σαν τους ‘’ Αρχηγούς ‘’ των παραστρατιωτικών οργανώσεων;; ή καρναβαλίζουν;; Όταν  ο έφεδρος που υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, ξαναφορά τα στρατιωτικά χωρίς επιστράτευση , τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι είμαστε πολίτες ελεύθεροι και ποτέ στρατιωτικοποιημένοι - ρομποτάκια του τάληρου.Η πολιτεία αμελεί τα φαινόμενα που μπορούν να καταλήξουν σε παρατράγουδα δηλ. να σκοτώσουν κάποιους  ‘’ Ελεύθερους Πολίτες ‘’ είτε αυτοί λέγονται   ‘’ αντί - τάδε ‘’ είτε χωρίς το ‘’ τάδε ‘’ . Αντε να κάνουνε καμιά δουλειά….!

Πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα 1,7 δισ. ευρώ το 2014 
 Στα 54,54 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση το 2014 στηριζόμενα από πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.Αν και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από τις αυξημένες εισπράξεις κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου των δύο πρώτων μηνών του 2014,τις ευνοϊκότερες προβλέψεις συγκεκριμένων μακροοικονομικών μεταβλητών (π.χ. ιδιωτική κατανάλωση) και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης (tax compliance) από το επόμενο έτος, ωστόσο τα βασικά μέτρα που θα στηρίξουν την άνοδο των δημοσίων εσόδων το 2013 είναι τα εξής:
-Μειώσεις στις εκπτώσεις φορολογικών δαπανών στα φυσικά πρόσωπα: 237 εκατ. ευρώ.
-Μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα: 177 εκατ. ευρώ.
-Αλλαγή στη φορολόγηση πλοίων (φορολογία βάσει χωρητικότητας): 60 εκατ. ευρώ.
-Αύξηση παραβόλων για αγωγές: 50 εκατ. ευρώ.
-Φορολογική μεταρρύθμιση: 816 εκατ. ευρώ.
-Φόρος πολυτελείας: 142 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σημειώνεται ότι, οι εισπράξεις της ΔΕΗ για το ΕΕΤΑ του Μαρτίου 2014 θα αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο στο τέλος του ίδιου μήνα, βελτιώνοντας το δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2013 κατά 180 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι ελέφαντες με τις προβοσκίδες - ράμφη
 Παλαιοντολόγοι στις ΗΠΑ μελέτησαν απολιθώματα ενός παράξενου είδους ελέφαντα που πιστεύεται ότι ζούσε πριν από 8 -20 εκ. έτη.Το είδος αυτό που ονομάστηκε Platybelodon ήταν λίγο μικρότερο σε μέγεθος από τον αφρικανικό ελέφαντα και διέθετε πεπλατυσμένη προβοσκίδα η οποία έμοιαζε πολύ με το ράμφος της πάπιας.Στο επάνω μέρος της προβοσκίδας υπήρχαν χαυλιόδοντες αλλά στο κάτω υπήρχαν δύο επιπλέον πεπλατυσμένοι χαυλιόδοντες που έμοιαζαν περισσότερο με ένα μεγάλο ζεύγος κοπτήρων.Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το έξτρα ζευγάρι οδόντων λειτουργούσε ως ένα είδος κοπτήρα αλλά και φτυαριού με το οποίο έκοβαν την πυκνή βλάστηση συλλέγοντας φυτά που δεν ήταν μαλακά και εύκολα στην κατανάλωση.Τη μελέτη έκαναν ερευνητές με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Σάντερς του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν οι οποίοι αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο είδος ανθούσε σε όλο τον πλανήτη την εκτιμώμενη χρονική περίοδο αλλά εξαφανίστηκε χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια εξήγηση για την αιτία της εξαφάνισης.

Σχέδιο για εθνική σύνταξη στα 360 ευρώ από τους ‘’ Καζάδες ‘’
 Το πλάνο της τρόικας με βάση την πρόταση της γερμανικής Allianz για υποχρεωτική ασφάλιση ζωής που θα καλύπτει τη σύνταξη.Τεκτονικές αλλαγές ετοιμάζονται στο συνταξιοδοτικό τομέα με τις ευλογίες της τρόικας και την υπογραφή του μεγάλου πολυεθνικού ασφαλιστικού και θεσμικού οικονομικού παράγοντα της Γερμανίας Allianz Group. Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» πριν από τέσσερις εβδομάδες, όταν μιλούσε για σχέδιο παρέμβασης της ομάδας του κ. Ολι Ρεν στις συντάξεις με σκοπό τη δραστική μείωσή τους κάτω από τον μέσο όρο των 903 ευρώ/μήνα, το υπουργείο Εργασίας διά χειρός της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που κυρίαρχα αποτελείται από ξένες πολυεθνικές, έλαβε και επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο η εθνική σύνταξη θα φτάνει μόλις τα 360 ευρώ.Μάλιστα το ίδιο σχέδιο μιλάει για «δεύτερο πυλώνα συνταξιοδότησης» με τη συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τραπεζών, προτείνοντας δηλαδή το πέρασμα της ασφάλισής μας σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έχει γνώση του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς του το έχει ήδη αναλύσει ο κ. Πολ Τόμσεν και ίσως να υπάρχει μάλιστα και καταρχήν συμφωνία.Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη σε κλειστή συνέλευση, εκτιμάται πως η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να σηκώσει δεκάδες επαγγελματικά ταμεία. Υπό το φάσμα της κατάρρευσης, λοιπόν, τονίζεται ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν εθνικές συντάξεις ύψους έως 360 ευρώ, τις οποίες σαφώς θα εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των Ταμείων, όμως σε δεύτερη φάση θα δραστηριοποιούνται οι ιδιωτικές εταιρείες. Οι κρατήσεις στην πρώτη φάση θα αφορούν και τους δύο συμβαλλόμενους (εργοδότη και εργαζόμενο), ενώ ο ιδιωτικός πυλώνας ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικός. Κάτι δηλαδή σαν τις ασφαλίσεις οχημάτων, οι οποίες διά νόμου είναι επιβεβλημένες στους οδηγούς. Το περίεργο βέβαια σε αυτό το νέο σύστημα είναι πως στον δεύτερο πυλώνα οι εργοδότες δεν θα έχουν καμία συμμετοχή παρά μόνο οι μεμονωμένοι ασφαλισμένοι.
Ασφαλισμένοι-επενδυτές
Βέβαια σε αυτό το σχέδιο υπάρχει και «δράκος», καθώς η πρώτη λογική -είναι η πρόταση κυρίως των Γερμανών ειδικών και της τρόικας- μιλάει για δημιουργία των επονομαζόμενων «pension funds», που λειτουργούν κυρίως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και τα οποία με εταιρικά σχήματα διαχειρίζονται τις συντάξεις μέσω συμβολαίων με τις ασφαλιστικές εταιρείες ή και με τράπεζες. Ωστόσο η θέση αυτή προκαλεί ρήγμα μεταξύ των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς καθώς προκαλεί την αντίδραση μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία θεωρούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των συντάξεων και να μην υπάρχει μεσολάβηση μέσω των funds.Η άποψη αυτή έχει βάση στην πρόσφατη εμπειρία κουρέματος συνταξιοδοτικών funds, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι από τρίτες χώρες να χάνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους. Οι παροχές των pension funds θα είναι: σύνταξη γήρατος, ανικανότητας, θανάτου (σύνταξη χηρείας), παροχές αναπηρίας και θανάτου με σταδιακά μειούμενο κόστος, υποχρεωτική λήψη σύνταξης στη λήξη. H απόδοση των παροχών θα γίνεται με τους κανόνες του κύριου φορέα (προϋποθέσεις πρώτου πυλώνα) και χωρίς τη δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησης. Πηγές μας αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 και αφού πρώτα ολοκληρωθεί μελέτη που πραγματοποιεί εταιρεία που επελέγη από την Τράπεζα της Ελλάδος.Πάντως η πάγια θέση του υπουργείου Εργασίας είναι θετική, καθώς ο κ. Βρούτσης είναι ενήμερος για το θέμα ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Λογικό πάντως είναι αυτή η προσπάθεια ιδιωτικοποίη­σης των συντάξεων να βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει σε εκτίμηση τον ασφαλιστικό κλάδο, με αποτέλεσμα μόλις ένας στους έξι Ελληνες να εμπιστεύεται κάποια από τις 27 ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα στα προγράμματα σύνταξης. Παράλληλα, έντονη είναι η μνήμη των υποθέσεων της ΑΣΠΙΣ όπου χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Η Allianz, οι πιέσεις και το τέλος του κοινωνικού κράτους...?
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι εισηγήσεις που η τρόικα εδώ και μερικούς μήνες επέβαλε στην κυβέρνηση, οι θέσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και οι προτάσεις που εδώ και δύο χρόνια με ένταση η διοίκηση της Allianz καταθέτει είναι ταυτόσημες. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός πως από το 2011 ο δείκτης Allianz Global Investors Pension Sustainability Index ανέφερε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των παγκοσμίως πιο αδύναμων συνταξιοδοτικών συστημάτων». Μάλιστα δημοσίευμα του Reuters με την αιγίδα της εταιρείας, η οποία διαθέτει άριστες σχέσεις με το γερμανικό κατεστημένο, σύγκρινε τη χώρα μας με την Ινδία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, κατατάσσοντάς μας στις πιο αδύναμες χώρες σε επίπεδο απόδοσης συντάξεων και συστήνοντας να ακολουθηθεί ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα απόδοσης ιδιωτικών συντάξεων.Η ίδια μελέτη αναφέρει ως θετικό το παράδειγμα του συστήματος «pay as you go» (μτφρ. πλήρωνε όσο πηγαίνεις) σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πολωνία ή η Ρουμανία, που έχει την ίδια ακριβώς φιλοσοφία με αυτό που προωθείται στη χώρα μας. Ομως και ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Hellas, ο κ. Πέτρος Παπαδόπουλος, πέρυσι τον Σεπτέμβριο από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην Υδρα αναφερόταν ξεκάθαρα σε αυτό που η τρόικα λίγους μήνες αργότερα προωθούσε. Δήλωνε τότε ο κ. Παπανικολάου πως «θα πρέπει να ανοίξει ο τομέας των συντάξεων στην ασφαλιστική αγορά, καθότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο».Αλλά και οι μεγάλες ολλανδικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, όπως η ING, επενδύουν στην αλλαγή του τρόπου παροχής συντάξεων στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι προ μιας εβδομάδας δηλώσεις του νέου βασιλιά της Ολλανδίας Βίλχελμ Αλεξάντερ πως «το κοινωνικό κράτος τελείωσε».Ο βασιλιάς στο διάγγελμά του εξήγησε πως στο εξής πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες την ευθύνη για το μέλλον τους και να δημιουργήσουν το δικό τους κοινωνικό και οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, χωρίς να προσβλέπουν στη βοήθεια του κράτους. Ο,τι ακριβώς δηλαδή προτείνει η σαφώς πολυεθνικού χαρακτήρα Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
…από : allo Blogger




Δεν υπάρχουν σχόλια: