ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Το «Έπος του Σαράντα» : Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2013 στο Φιλιάτι



Λες έχω αμπέλια και χωράφια και σπίτια και γης. Κουράδες έχεις. Κανένας άνθρωπος δεν έχει γη. Η γης έχει εμάς και σπάει κέφι μαζί μας, άσε που την ενοχλάμε κάθε λίγο σαν κοτόψειρες. ( Νίκος Τσιφόρος )

...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Το «Έπος του Σαράντα»  :  Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2013 στο Φιλιάτι
Παιδιά….της Ελλάδας παιδιά…!






















Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013, υπό τον Σημαιοστολισμό της πόλης των Φιλιατών διεξήχθη η ετήσια καθιερωμένη παρέλαση παρουσία των επισήμων προς τιμών των Ηρώων και της ελληνικής Ιστορίας.
Οι «αυθεντικοί» Έλληνες δεν διακρίνονταν βάσει γλώσσας και καταγωγής αλλά βάσει μιας ασαφώς οριζόμενης εθνικής συνείδησης και νομιμοφροσύνης στην ιδέα της πατρίδας.
Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά.Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.
Οι παρελάσεις…, μια επινόηση του Φρειδερίκου της Πρωσίας όταν ήταν υπό διαμόρφωση τα εθνικά κράτη, αποθεώθηκε στις όποιες ιδεολογικά και συστηματικά μοναρχίες και καθιερώθηκε στην Ελλάδα επί Μεταξά βάζοντας εκεί την «αίγλη» με το εθνικό πρόσταγμα.
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος του ΟΧΙ στην Πόλη των Φιλιατών με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων παρουσία του Δημάρχου και του Συμβουλίου, εκπρόσωπων των αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Νίκου Κάτσιου. Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των αρχών, ενώ κρατήθηκε η πρέπουσα σιγή στην μνήμη των πεσόντων Ηρώων και στην συνέχεια έγινε η παρέλαση.
Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα» και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα γιορτάζει με την 28η Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου.Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.Κατά στην επέτειο του «ΟΧΙ», τηλεόραση και ραδιόφωνο προβάλλουν επετειακές εκπομπές μνήμης και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τους στρατιώτες και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο.Σχετικό επίσης επετειακό υλικό παρουσιάζει και όλος ο ελληνικός έντυπος τύπος (εφημερίδες και περιοδικά).Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις αυτήν την ημέρα γίνονται και σε άλλες πόλεις.Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1943. Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας).Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης πλέον, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.Εξάλλου, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Συνελήφθη 26χρονος στις Νεγράδες Ιωαννίνων ΜΕ (61) κιλά χασίς
 Την 27-10-2013 ,09.50 στις Νεγράδες Ιωαννίνων, Ε.Ο. Κακαβιάς – Ιωαννίνων, ύστερα από καταδίωξη, συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός και αναζητείται άγνωστος συνεργός του, γιατί σε έρευνα που έγινε στο Ι.Χ.Ε. αυτ/το που επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (2) σάκοι, οι οποίοι περιείχαν συνολικά (61.805) γραμμάρια κάνναβης.Προανάκριση συνεχίζεται από το Τ.Δ.Ν. Ιωαννίνων.O οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει .Ειδικότερα : Συνελήφθη, την 27-10-2013 το μεσημέρι στους Νεγράδες Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων,ένας  26χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητείται άλλος ένας 26χρονος αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εισαγωγή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, εντόπισαν  στο 30ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες και επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο και να το ακινητοποιήσουν.Ο οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε στο σήμα των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία οι δράστες εγκατέλειψαν το όχημα και τράπηκαν σε φυγή πεζή σε δασώδη περιοχή.Μετά από αναζητήσεις αστυνομικών εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 26χρονος ημεδαπός, οδηγός του οχήματος, ενώ ο συνοδηγός κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και αναζητείται.Σε έρευνα που ακολούθησε στο όχημα του δράστη, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν (56) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (61.850) γραμμαρίων.Επίσης, κατασχέθηκε το όχημα του 26χρονου ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών. ην προανάκριση της υπόθεσης και τις έρευνες,οι οποίες συνεχίζονται, διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Επίδομα παραμεθορίου στους στρατιωτικούς :
Λόγια πολλά, ουσία καμία, αποτέλεσμα κανένα...?
 Μπορεί ο Αβραμόπουλος να είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ότι η υπόθεση της καταβολής “αποζημίωσης παραμεθορίου έχει δρομολογηθεί”, φαίνεται όμως ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν όλους. Στρατιωτικούς και μη.
- Πρώτο ερώτημα : ισχύουν οι ημέρες εκτός έδρας;Γιατί όπως σωστά επισημαίνει η ΄Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας αυτά τα 105 ευρώ έχουν να δοθούν απο το Νοέμβριο του 2012..!
- Δεύτερο ερώτημα: από που προκύπτει η “θεσμική βεβαιότητα”;
Όπως διαβάζουμε στο έγγραφο «Το Υπουργείο Οικονομικών έχει την πρόθεση να εξετάσει θετικά τη χορήγηση ειδικής αποζημιώσεως φύλαξης συνόρων.. υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:Να προηγηθεί κοστολόγηση της προτεινόμενης παροχής.Αντίστοιχα να προσδιοριστεί το κόστος της ήδη καταβαλλόμενης παροχής, βάσει των διατάξεων του άρθρου 13 παρ 3θ του ΠΔ 200/1993 η οποία θα πρέπει να καταργηθεί.Με λίγα λόγια καλό είναι όλοι να κρατούν μικρό καλάθι.





Δεν υπάρχουν σχόλια: