ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Ουδείς γαρ πάντα έστι πανόλβιος



ΘΕΜΑΤΑ…@...:

 Αντιγόνη Φίλη :  ‘’ ο εθελοντισμός ‘’
 Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ,ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ,ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ,ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ. ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. 
"Φίλε και φίλοι, εθελόντριες και εθελοντές!
Ένα από τα ψυχικά χαρίσματα του ανθρώπου είναι  η θέληση για προσφορά. Είναι η επιθυμία του να βελτιώσει την κοινωνία, να απαλύνει τον πόνο συνανθρώπων μας, να συμβάλλει στη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών, στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών, να γίνει κοινωνός αγαθών σε περισσότερα μέλη της κοινωνίας, χωρίς ιδιοτέλεια, σκοπιμότητα και υστεροφημία. Είναι συνεπώς η θέληση μια ψυχική αρετή - μια στάση ζωής και όποιος τη διαθέτει, εντάσσει τον εαυτό του στο κίνημα του εθελοντισμού.Η προσφορά αυτή πηγάζει από  την αγάπη και τη συμπαράσταση προς τον πλησίον. Καλλιεργείται πρώτα μέσα στην οικογένεια, όπου το παιδί βλέπει τους γονείς του να θέλουν να βοηθήσουν, παίρνει τα πρώτα ερεθίσματα της εθελοντικής προσφοράς, τα οποία αργότερα θα το βοηθήσουν σε ανάλογες κινήσεις. Το σχολείο επίσης είναι φυτώριο ανάπτυξης του εθελοντισμού. Όλοι θυμόμαστε την προσπάθεια να συγκεντρώσουμε αγαθά και να τα διανέμουμε σε ιδρύματα ή ευπαθείς ομάδες. Εκεί όμως που ο εθελοντισμός βρίσκει σάρκα και οστά είναι η κοινωνία. Μέσα σ΄ αυτή ο εθελοντής θα αγωνισθεί για τη θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων, συνεισφέροντας ή υποκαθιστώντας την πολιτεία που δυστυχώς πολλές φορές δεν επαρκεί.Ο αγώνας αυτός επεκτείνεται πέραν των συνόρων και γίνεται παγκόσμιος. Γι αυτό το κίνημα του εθελοντισμού το αγκάλιασαν τα Ηνωμένα Έθνη και το τιμούν καθιερώνοντας την 5η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού. Ειδικά στις μέρες μας όπου η οικονομική κρίση μαστίζει και πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενδυναμώνεται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη αφού αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Ο εθελοντής, σεβόμενος πάντα την αξιοπρέπεια του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα,    προσφέρει και «παίρνει» ως ανταμοιβή τις ωφέλειες που απορρέουν από τις δράσεις του,  όπως το χαμόγελο ενός πάσχοντος παιδιού, ενός ξεχασμένου ηλικιωμένου, ενός πεινασμένου ή άστεγου συνανθρώπου μας.Έτσι, η Περιφέρεια Ηπείρου και η ΠΕ Θεσπρωτίας ανέλαβε την πρωτοβουλία ως ελάχιστη αναγνώριση να τιμήσει εθελοντικές ομάδες, σωματεία, συλλόγους και εκκλησιαστικά ιδρύματα που έχουν προσφέρει μέσα από τις εθελοντικές τους δράσεις. Επαινούμε και ενθαρρύνουμε τους εθελοντές να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό τους έργο τους και καλούμε όλους, όσους μπορούν να προσφέρουν, να πλαισιώσουν το κίνημα του εθελοντισμού για μια καλύτερη κοινωνία." 

Ο Παναγιώτης Σουκάκος Πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 Ο Παναγιώτης Σουκάκος, είναι ο πρώτος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διαδικασία για την επιλογή των εξωτερικών μελών έγινε σήμερα και έτσι το Συμβούλιο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος συμπληρώνεται από έξι μέλη, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.Στη θέση του Προέδρου λοιπόν θα βρίσκεται ο διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός Παναγιώτης Σουκάκος, ο οποίος είχε ξεκινήσει την ιατρική του καριέρα στα Γιάννινα, όπου αφιέρωσε και τα περισσότερα χρόνια του υπηρετώντας την ορθοπεδική.Τα υπόλοιπα μέλη που επελέγησαν για το πρώτο συμβούλιο είναι στο σύνολό τους Πανεπιστημιακοί, με τους περισσότερους να υπηρετούν σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.Το συμβούλιο λοιπόν του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμπληρώνεται από τους:
- Ανδρέας Παπανικολάου, Καθηγητής και Προϊστάμενος Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Memphis, USA
- Νικόλαoς Χατζηχρηστίδης, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών και Καθηγητής του King Abdullah University of Science and Engineering, Σαουδική Αραβία
- Ιωάννα Φλώρου, Evan Pung Professor of Pediatrics, and Obstetrics and Gynecology, Director, CHILD Research in the Department of Pediatrics, The Pennsylvania State University College of Medicine
- Τρύφων Λιακόπουλος, Διευθυντής Τεχνολογίας και Ιδρυτικό Μέλος (Director of Technology & co-founder) Enpirion inc., New Jersey, USA
- Θεμιστοκλής Λέκκας Ομότιμος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Υποχρέωση όλων αυτών είναι να παραβρίσκονται στα Γιάννινα δύο φορές το χρόνο, ενώ ο Πρόεδρος θα πρέπει να παραβρίσκεται πέντε φορές.
…από : τα ΜΜΕ

Η διασυνοριακή συνεργασία συντηρεί τα Μοναστήρια
 Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2007- 2013. Στη συνεδρίαση προήδρευσε η κ. κ. Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Κατά τη συνεδρίαση υποβλήθηκαν συνολικά 204 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 260 εκ. ευρώ περίπου. Στον Άξονα Ι υποβλήθηκαν 73 προτάσεις προϋπολογισμού 86 εκ. ευρώ περίπου, στον Άξονα ΙΙ 24 προτάσεις προϋπολογισμού 33,6 εκ. ευρώ περίπου, ενώ στον Άξονα ΙΙΙ 107 προτάσεις προϋπολογισμού 140 εκ. ευρώ περίπου.Από τον Άξονα Ι εγκρίθηκαν 6 προτάσεις, τον Άξονα ΙΙ 5 προτάσεις και τον Άξονα ΙΙΙ 6 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 22 εκ. ευρώ.Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου εγκρίθηκαν οι προτάσεις:
- «Διασυνοριακές Πολιτιστικές Διαδρομές (Cult Routes)», όπου η Περιφέρεια Ηπείρου είναι επικεφαλής εταίρος (leader partner).
- «Περιβαλλοντικά Πάρκα (Enviromental Parks)», όπου η Περιφέρεια Ηπείρου είναι απλός εταίρος.
Στην πρόταση «Διασυνοριακές Πολιτιστικές Διαδρομές» περιλαμβάνονται τα εξής έργα της Περιφέρειας Ηπείρου:
- Συντήρηση, Αποκατάσταση & Διαμόρφωση Περιβ. Χώρου Ι.Μ. Σέλτσου
- Αντικατάσταση στέγης Ι. Ν. Αγ. Συμεών Στυλίτου Κορύτιανης
- Ι.Μ. Γεννέσιου της Θεοτόκου Βαργιάδες
- Ανάπλαση - Αναστύλωση περιβάλλοντος χώρου της Ι.Μ. Ασπραγγέλων Ζαγορίου
- Αποκατάσταση Πασχαλείου Σχολής Καπεσόβου
- Αποκατάσταση Ι.Μ. Ραϊδιώτισσα Βροσύνας
- Συντήρηση τοιχογραφιών στο καθολικό Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Καμίτσιανης Τσαμαντά
- Ανακατασκευή Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Ρουψιάς
- Συντήρηση - Αποκατάσταση Ι. Μ. Αβάσσου
- Αποκατάσταση Ι. Μ. Αγ. Αθανασίου Χρυσόραχης
- Αποκατάσταση Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου "Άβελ" Βήσσανης

Αναβλήθηκε η συζήτηση για χωροθέτηση πετρελαιοειδών
 Αναβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας η συζήτηση που είχε ως στόχο την έκφραση άποψης επί της μελέτης για την χωροθέτηση δεξαμενών πετρελαιοειδών, θέμα που σχετίζεται άμεσα και με την μονάδα Ασφαλτικών Σαγιάδας.Η αναβολή έγινε ύστερα από αίτημα ενός δημοτικού συμβούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι καθυστέρησαν να αποσταλούν η εισήγηση και η μελέτη με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Η πρόταση για αναβολή ετέθη σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε.Η αναβολή πάντως προκαλεί δυσαρέσκεια τόσο στην αιρετή Περιφέρεια όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που περιμένουν εναγωνίως την θέση και του Δήμου Ηγουμενίτσας ώστε να προχωρήσουν σε οριστική λύση ενός φλέγοντος ζητήματος. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται πάντως στην υπηρεσιακή εισήγηση του Δήμου Ηγουμενίτσας, οι προτεινόμενες από τη μελέτη θέσεις είναι οκτώ.Ο Δήμος απορρίπτει την λύση της Γωνιάς, που μέχρι τώρα φέρονταν ως η επικρατέστερη και καταλληλότερη και τάσσεται υπέρ μιας άλλης λύσης, που μεταφέρει τις δραστηριότητες αυτές στην περιοχή «Γάτα» κοντά στην Πλαταριά.Οι οριστικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν αποφασίσει να συζητήσει το θέμα, θέμα που είναι μείζον για το νομό Θεσπρωτίας.

Συμβουλευτικό Σταθμό στην Ηγουμενίτσα εγκαινιάζει το ΚΕΘΕΑ
 Το νέο Συμβουλευτικό Σταθμό του στην Ηγουμενίτσα εγκαινιάζει το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας.Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου ξεκινάει τη λειτουργία του στις 11 Δεκεμβρίου με στόχο να παρέχει υποστήριξη σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας.Παράλληλα οι οικογένειές τους μπορούν να λάβουν υποστήριξη ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος ο χρήστης ουσιών έχει απευθυνθεί στο πρόγραμμα.Σκοπό έχει να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης και ένα χώρο όπου μέσα από δημιουργικές ομάδες, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα κινητοποιούνται και θα ενισχύεται η απόφασή τους για σταδιακή μείωση της χρήσης και τελική αποχή από αυτή.Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα στεγάζεται στο πρώην κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας ( 28ης Οκτωβρίου 9 ).Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 26650 – 92022.

Ένταση στην μαθητική πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο
 Ένταση σημειώθηκε κατά την διάρκεια της μαθητικής πορείας στην Ηγουμενίτσα, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα., σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ράδιο Ηγουμενίτσα 892.gr, κατά την διάρκεια της πορείας, έσπασαν τα τζάμια από έναν ΙΧ έξω από ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, ενώ έσπασαν και τις τζαμαρίες ενεχυροδανειστηρίου - αγοράς χρυσού,στην οδό Δαγκλή.Ένταση επικράτησε και έξω από το αστυνομικό μέγαρο Ηγουμενίτσας, όπου οι μαθητές φώναξαν συνθήματα και πέταξαν αβγά και πορτοκάλια προς το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας.

Οι 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012
Οι επιστήμονες και οι ερευνητές διαρκώς ανακαλύπτουν νέα πράγματα στον πλανήτη Γη - αλλά και έξω από αυτόν.Η λίστα με τις περίεργες, απροσδόκητες αλλά και παράξενες αυτές ανακαλύψεις περιλαμβάνει από ζώα και θαλάσσια είδη μέχρι πλανήτες και στοιχεία για αρχαίους πολιτισμούς που προκαλούν εντύπωση και παραξενεύουν με την ύπαρξή τους.Πάντως εμπλουτίζουν και με το παραπάνω τις γνώσεις μας και ανοίγουν νέους δρόμους για περαιτέρω ανακαλύψεις…:

1. Ο «Ναός του Ήλιου» των Μάγια
















 Ο ναός των Μάγια στη ζούγκλα της Γουατεμάλας, πιο δημοφιλή ανακάλυψη του 2012, αποκαλύπτει πολλά στοιχεία σχετικά με τη βασιλεία των Μάγια, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Αζτέκους και τους Ίνκας αποτελούσε μια χαλαρή δυνάθροιση πόλεων-κρατών.

 2. Το μυστηριώδες ημερολόγιο των Μάγια


















Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια απίθανη τοιχογραφία γεμάτη με αριθμούς που βοηθούσαν τους ανθρώπους να υπολογίζουν το χρόνο. Το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια θεωρείται το ακριβέστερο στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ, σε αντίθεση με την πρόβλεψη της καταστροφής του κόσμου το Δεκέμβριο του 2012, ο χρόνος δείχνει να συνεχίζεται και στο μέλλον…

3. Αμφίβια χωρίς άκρα



















Δεν είναι σκουλήκια ούτε φίδια.Είναι αμφίβια χωρίς έκρα και εντελώς νέα για την επιστήμη. Ανακαλύφθηκαν στη βορειοανατολική Ινδία και ανήκουν σε μια μυστηριώδη ομάδα ζώων που ονομάζεται caecilians, ενώ αποτελούν μια ολοκαίνουργια ομάδα αμφιβίων.

4. Νέο είδος πιθήκου στο Περού



















Ένα νέο είδος πιθήκου ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο από μια ομάδα Μεξικανών επιστημόνων στο Περού, άγνωστης βιοποικιλότητας.

5. Σύστημα εννέα πλανητών


















Σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου, το HD 10180, ένα άστρο σαν τον ήλιο στον νότιο αστερισμό HYDRUS, μπορεί να έχει μέχρι και εννέα πλανήτες σε τροχιά, κερδίζοντας στα… σημεία τους οκτώ επίσημους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

6. «Άγνωστος» κόσμος στην Ανταρκτική


















Μια φωτογραφική μηχανή εξοπλισμένη με ένα υποβρύχιο ρομπότ ανακάλυψε πεταλίδες, καβούρια, ανεμώνες και ένα χταπόδι, τα περισσότερα από τα οποία είναι άχρωμα και ζουν στο απόλυτο σκοτάδι, σε βάθος 2.400 μέτρων στον Ειρηνικό ωκεανό.

7. Το «σωματίδιο του Θεού»



















Τον Ιούλιο, δύο ξεχωριστές ομάδες που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) ανέφεραν ότι ήταν περισσότερο από το 99% βέβαιοι ότι ανακάλυψαν το μποζόνιο Higgs, γνωστό και ως το «σωματίδιο του Θεού» – ή τουλάχιστον ένα ολοκαίνουργιο σωματίδιο ακριβώς εκεί που αναμένεται να είναι το μποζόνιο.

8. Νέος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα 


















Ένας ακόμη ανεξερεύνητος πλανήτης θα μπορούσε να περιστρέφεται γύρω από τις σκοτεινές παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο. «Πολύ μακριά για να εντοπιστεί από τα τηλεσκόπια, ο  πλανήτης φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του…διαταράσσοντας τις τροχιές των λεγόμενων δακτυλίων του Kuiper ( μικρά παγωμένα σώματα – συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πλανητών - νάνων που βρίσκονται πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα ) », δήλωσε ο Rodney Gomes, αστρονόμος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

9. Ζάχαρη στο Διάστημα













Οι αστρονόμοι έκαναν μια γλυκιά ανακάλυψη: Απλά μόρια σακχάρου που επιπλέουν στον αέρα γύρω από ένα αστέρι περίπου 400 έτη φωτός μακριά υποδηλώνουν την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «ζάχαρη» αναφερόμενοι σε οργανικά μόρια γνωστά ως υδατάνθρακες, που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, και οξυγόνο.

10. King size κροκόδειλος

















Με μήκος που φτάνει τα 6,17 μέτρα, ο κροκόδειλος του αλμυρού νερού που βλέπετε είναι επίσημα από τον Ιούλιο ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Πιάστηκε στις Φιλιππίνες και ζει πλέον στο Bunawan Eco-Park and Research Centre.