ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Το σημάδι μιας καλής θεωρίας είναι ότι καλύπτει και τα πιο ασήμαντα δεδομένα



….ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Η Άψινθος και ο Μιχάλης Γκανάς στα Γιάννινα






















 
'Αψινθο τιτλοφορεί ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς μια μεγάλη ποιητική του σύνθεση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι. Ποιήματα που έχουν αφορμή τον κλονισμό της φύσης αλλά και τη σύγχρονη κρίση, όπως τη «διαβάζει» ένας ποιητής.«Αψινθος είναι ένα αστέρι που αναφέρεται στην Αποκάλυψη, το οποίο πέφτει από τον ουρανό, δηλητηριάζει τα νερά και πεθαίνουν οι άνθρωποι επειδή "επικράνθησαν"» λέει ο Μιχάλης Γκανάς.«Είναι όμως και το φυτό, η αψιθιά, από το οποίο βγαίνει το αψέντι, το ποτό των καταραμένων ποιητών, του Μποντλέρ και των φίλων του». Χαμογελάει... «Λένε ότι στα ουκρανικά άψινθος ονομάζεται το Τσερνόμπιλ. Είναι άραγε αλήθεια ;» .Όλο σχεδόν το ποίημα είναι ένας διάλογος με τη φύση - όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα έργα του.Η παρουσίαση του βιβλίου του δικού μας Μιχάλη Γκανά, θα γίνει από το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων στις 9 Ιανουαρίου, στις οκτώ και μισή το βράδυ.Ομιλητές: Θανάσης Μαρκόπουλος, Μιχάλης Γκανάς.Προλογίζει ο Μωυσής Ελισάφ.Ο Νίκος Ξυδάκης ερμηνεύει συνθέσεις του πάνω σε ποίηση Μιχάλη Γκανά.Η οργάνωση της εκδήλωσης γίνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με την υποστήριξη του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2007 – 2013 .

Ομότιμος καθηγητής ο Απόστολος Κατσίκης
 Τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή θα απονείμει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στον Απόστολο Κατσίκη, τέως καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.Η απόφαση ελήφθη από την Σύγκλητο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.«Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την ιδιαίτερη ευαρέσκειά της για την απονομή του τίτλου του Ομότιμου στο πρόσωπό σας και προσδοκά και στη μελλοντική γόνιμη συνεργασία μαζί σας», σημειώνεται στην επιστολή που υπογράφει ο Πρύτανης προς τον κ. Κατσίκη, έναν πανεπιστημιακό με έντονη κοινωνική δράση και προσφορά που διακρίνεται από όλα τα χαρακτηριστικά του δασκάλου.

Πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας απέσπασε η Β' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Μωυσής Ελισάφ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Τσελέπης) απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας με τίτλο: «Η επίδραση της χορήγησης νικοτινικού οξέος στο λιπιδαιμικό προφίλ και στο φαινότυπο των LDL σωματιδίων σε ασθενείς με μικτή δυσλιπιδαιμία»(Α. Κεή, Α. Τσελέπης, Ε. Λυμπερόπουλος, Χ. Ρίζος και Μ. Ελισάφ)στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 29/11/12 έως 1/12/2012.Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Προσκυνητές πιστοί στη Βηθλεέμ από όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα
 Χιλιάδες πιστοί χριστιανοί απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη Βηθλεέμ, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στην πόλη όπου, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Το μεσημέρι, ο κορυφαίος πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, ο αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ, ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ για την παραδοσιακή πομπή από την πόλη της σταύρωσης του Ιησού προς τη βιβλική γενέτειρά του.Ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, άραβας χριστιανός από την Ιορδανία, θα χοροστατήσει στη μεσονύκτια λειτουργία στο Ναό της Γέννησης,που ανεγέρθηκε από τον Κωνσταντίνο τον 1ο,τον πρώτο χριστιανό ρωμαίο αυτοκράτορα, και τους Σταυροφόρους στη σπηλιά που πιστεύεται ότι είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.Περίπου 15.000 προσκυνητές απ' όλο τον κόσμο έχουν φτάσει στη Βηθλεέμ και τα ξενοδοχεία είναι πλήρη, δήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Τουρισμού Ρούλα Μαάγια παρά την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα, το Νοέμβριο.Δεκάδες χιλιάδες άλλοι μένουν στην Ιερουσαλήμ.Παρόλο που είναι μουσουλμάνος, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σχεδιάζει να μεταβεί στη Βηθλεέμ από το αρχηγείο του στη Ραμάλα το απόγευμα για να παραστεί στη λειτουργία,ένα προηγούμενο που δημιούργησε ο προκάτοχός του, ο Γιάσερ Αραφάτ.

Εξιχνίαση κλοπής αυτοκινήτου
Από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36χρονου ημεδαπού, για κλοπή αυτοκινήτου.Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, κατελήφθη  ο 36χρονος  να έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, για το οποίο, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε δηλωθεί κλοπή την 17-12-2012 στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.Ανωτέρω όχημα αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Σύλληψη φυγόποινου 1
Στις 22/12/2012 το απόγευμα στα Ιωάννινα,συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 33χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του  καταδικαστική απόφαση, για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Σύλληψη φυγόποινου 2
Στις 22/12/2012 το μεσημέρι στον Άγιο Δημήτριο Άρτας, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., 44χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσαν σε βάρος του δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης (10) μηνών και χρηματικής ποινής (1800) ευρώ, για παραβάσεις του Νόμου περί Επιταγών.
Σύλληψη φυγόποινου 3
Στις  22/12/2012 το βράδυ στο Πέτα Άρτας, συνελήφθη από αστυνομικούς  της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσαν σε βάρος του δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών,  συνολικής ποινής φυλάκισης (22) μηνών, για πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.
Σύλληψη φυγόποινου 4
Στις 23/12/2012 το μεσημέρι στο Καναλλάκι Πρέβεζας, συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, 57χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης (12) μηνών, για απάτη και πλαστογραφία.
Σύλληψη φυγόποινου 5
Στις 23/12/2012 το απόγευμα στο Καναλλάκι Πρέβεζας, συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, 66χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσπρωτίας, ποινής φυλάκισης (14) μηνών, για κλοπές.
Σύλληψη φυγόποινου 6
Στις 23/12/2012 το μεσημέρι στο Καναλλάκι Πρέβεζας, συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, 55χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του  Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας, ποινής φυλάκισης (3) μηνών, για εξύβριση και απειλή.
Σύλληψη φυγόποινου 7
Στις 23/12/2012 το μεσημέρι στο Καναλλάκι Πρέβεζας, συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, 44χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λευκάδας, ποινής φυλάκισης (6) μηνών, για επιταγές.
Συνελήφθη αλλοδαπός, για κατοχή κλεμμένης ελληνικής άδειας διαμονής
Συνελήφθη την 22/12/2012 το βράδυ από αστυνομικούς του Α.Τ. Σαγιάδας,ένας 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, επέδειξε  κλεμμένη ελληνική άδεια διαμονής, με σκοπό την έξοδό του από τη χώρα μας.Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για λόγους δημόσιας τάξεως.
Ταυτοποιήθηκε δράστης ένοπλης ληστείας
Ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους δράστες της ένοπλης ληστείας που έλαβε χώρα σε πολυκατοικία στα Ιωάννινα τα ξημερώματα της 22-11-2012.Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 31χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, ο  οποίος ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους δράστες της ένοπλης ληστείας που έλαβε χώρα σε  οικία στα Ιωάννινα τα ξημερώματα της 22-11-2012.Ειδικότερα,από την έρευνα της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε συνεργασία με  το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών (ΤΕΕ) της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, προέκυψε ότι ο 31χρονος είναι ο ένας από τους δράστες της ληστείας,ο οποίος μαζί με δύο συνεργούς του, διέρρηξαν δύο διαμερίσματα σε πολυκατοικία στην πόλη των Ιωαννίνων και με την απειλή  μαχαιριού και περιστρόφου, ακινητοποίησαν (3) ημεδαπές και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, τιμαλφή και χρυσαφικά.Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της ληστείας, της παράνομης οπλοκατοχής και  οπλοφορίας, η οποία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων.Οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ανακάλυψη και των υπολοίπων δραστών της ληστείας συνεχίζονται ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παράνομες πράξεις. Προανάκριση διενεργεί  η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Σύλληψη διωκόμενου
Την 23-12-2012 ,20.50 στον Άγιο Δημήτριο Πέτα Άρτας, συνελήφθη αλλοδαπός- υπήκοος Αλβανίας, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για πλαστογραφίες και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης (22) μηνών. 

Σκελετοί παιδιών με «εξωγήινα» κρανία βρέθηκαν στο Μεξικό
Σκελετοί παιδιών των οποίων τα κρανία είχαν παραμορφωθεί εσκεμμένα ώστε να γίνουν αφύσικα μακρόστενα ανακαλύφθηκαν σε ένα νεκροταφείο περίπου 1.000 ετών στο βόρειο Μεξικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές της ανασκαφής, τα ευρήματα δείχνουν ότι η αλλόκοτη αυτή πρακτική ήταν πιο διαδεδομένη στην αμερικανική ήπειρο από ότι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.Τα μακρόστενα κρανία βρέθηκαν σε ένα νεκροταφείο που είχε ανακαλυφθεί το 1999 στο μικρό χωριό Οβάβας και είναι το πρώτο προκολομβιανό νεκροταφείο που εντοπίζεται στην πολιτεία Σονόρα του βόρειου Μεξικού.Από τα 25 λείψανα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο, γνωστό ως El Cementerio, τα 17 ανήκαν σε παιδιά, τα 13 είχαν παραμορφωμένα κρανία και τα πέντε είχαν λιμαρισμένα, αιχμηρά δόντια.Τα κρανία είχαν παραμορφωθεί σε νεαρή ηλικία με τη σταθερή άσκηση δύναμης για μεγάλο χρονικό διάστημα -πιθανώς κρατώντας δεμένο το κεφάλι του παιδιού ανάμεσα σε δύο επίπεδες ξύλινες πλάκες.Το παράξενο και μάλλον βάρβαρο έθιμο φαίνεται ότι είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς τα παιδιά που βρέθηκαν στο νεκροταφείο δεν έφεραν σημεία άλλων τραυμάτων ή ασθενειών και πιθανώς είχαν πεθάνει λόγω της υπερβολικής πίεσης στο κεφάλι.«Η κρανιακή παραμόρφωση έχει εφαρμοστεί από διάφορες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο ως τελετουργική πρακτική ή ως διάκριση για ορισμένες κοινωνικές ομάδες» αναφέρει στο Livescience.com η Κριστίνα Γκαρσία Μορένο, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που μελετά τα ευρήματα του El Cementerio.«Το σχόλιο που ακούω πιο συχνά όταν ο κόσμος βλέπει εικόνες κρανιακής παραμόρφωσης είναι ότι πρόκειται για εξωγήινους» προσθέτει αστειευόμενη.Παρόλο όμως που η κρανιακή παραμόρφωση και το λιμάρισμα των δοντιών ήταν συνηθισμένες πρακτικές της Μεσοαμερικής και του δυτικού Μεξικού, μέχρι σήμερα δεν είχαν ανακαλυφθεί τέτοια ευρήματα στη Σονόρα ή τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, στις οποίες εκτεινόταν ο ίδιος προκολομβιανός πολιτισμός.«Η σημαντικότερη συνέπεια της ανακάλυψης θα ήταν να επεκτείνει προς τα βόρεια το όριο της μεσοαμερικανικής επηροής» επισήμανε η Γκαρσία Μορένο.Η ομάδα της σκοπεύει να υποβάλει την ανακάλυψη για δημοσίευση είτε στην επιθεώρηση American Antiquity είτε στο Latin American Antiquity.

Δίκτυα εμπορίας παιδιών εξάρθρωσε η κινεζική αστυνομία
 Η κινεζική αστυνομία διέσωσε 89 παιδιά και συνέλαβε 355 υπόπτους κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διεξήγαγε σε όλη τη χώρα για την εξάρθρωση εννέα δικτύων εμπορίας παιδιών, όπως μεταδίδουν τη Δευτέρα κρατικά μέσα ενημέρωσης.Η αστυνομία άρχισε την επιχείρηση στις 18 Δεκεμβρίου σε διάφορες επαρχίες, περιλαμβανομένων των Γκουανγκντόνγκ και Σετσουάν, δύο εκ των πολυπληθέστερων της χώρας. Έρευνες διεξήχθησαν και στις επαρχίες Φουτζιάν, Γιουνάν και Ανχούι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.Τα παιδιά έχουν οδηγηθεί σε κυβερνητικούς ξενώνες και η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να εντοπίσει τους γονείς τους.«Θα πάρουμε δείγματα DNA των παιδιών για να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να εντοπίσουμε τους γονείς τους στην βάση γενετικών δεδομένων που έχει καταρτισθεί για την καταπολέμηση των διαφόρων μορφών εμπορίας ανθρώπων» ανέφερε ο Ουάνγκ Ζινγχάνγκ, ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας της Φουτζιάν.Η εμπορία παιδιών είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, όπου τα μέτρα οικογενειακού προγραμματισμού με γνώμονα την «πολιτική του ενός παιδιού» έχουν διογκώσει την παραδοσιακή προτίμηση για τα αγόρια -τα οποία θεωρούνται μελλοντικό στήριγμα των ηλικιωμένων γονιών και κληρονόμοι του ονόματος της οικογένειας- με αποτέλεσμα την αύξηση των εκτρώσεων, θανατώσεων και εγκατάλειψη των κοριτσιών.Η ανισότητα αυτή έχει προκαλέσει έξαρση των απαγωγών ή και αγορές αγοριών, αλλά η εμπορία παιδιών δεν παραμελεί ούτε τα κορίτσια, τα οποία επίσης μπορούν να πωληθούν ως μελλοντικές πολύφερνες νύφες.Ένα αγόρι, που έχει αγορασθεί έναντι 30.000 γιουάν (3.640 ευρώ) σε φτωχές επαρχίες, όπως φερ' ειπείν η Γιουνάν, μπορεί κάλλιστα να «μεταπωληθεί» για 70 ή 90.000 γιουάν στις πλουσιότερες περιοχές, όπως η Φουτζιάν ή η Γκουανγκντόνγκ, προσθέτει το στέλεχος της αστυνομίας.Και καταλήγει λέγοντας πως η επιδίωξη του εύκολου πλουτισμού έχει πυροδοτήσει το εμπόριο βρεφών.