ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Χωρίς τους άλλους, κανένας δεν θα ήταν κάτι άλλο από το τίποτα



 ...ΘΕΜΑΤΑ..@...:

Γυναίκες προσπάθησαν να ληστέψουν ηλικιωμένο
Συνελήφθησαν τρεις ημεδαπές στην Ηγουμενίτσα, οι οποίες προσπάθησαν να ληστέψουν ηλικιωμένο.Συνελήφθησαν,την 17-12-2012 το πρωί στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.,τρεις ημεδαπές Ρομά, ηλικίας 37, 23 και 20 ετών, για απόπειρα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου.Ειδικότερα,  σήμερα το πρωί σε κεντρικό δρόμο της Ηγουμενίτσας, οι τρεις δράστιδες πλησίασαν 85χρονο ημεδαπό και με τη χρήση βίας αποπειράθηκαν να του αφαιρέσουν χρηματικό ποσό από το σακάκι του.Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Συνελήφθη αλλοδαπός για κατοχή πλαστού εγγράφου
Στις 15/12/2012 το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος κατά τον έλεγχο κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο (διαβατήριο Πακιστάν, με επικολλημένη  ελληνική άδεια διαμονής).Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το είχε προμηθευτεί από την περιοχή της Ομόνοιας Αττικής, έναντι του χρηματικού ποσού των  (1.500) ευρώ.Το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο κατασχέθηκε.
Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη οπλοκατοχή
Στις 16/12/2012 το βράδυ στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, συνελήφθη από αστυνομικούς του Ά Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών Θεσπρωτίας, 37χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, γιατί στην κατοχή του βρέθηκε ένα μαχαίρι συνολικού μήκους 29 εκατοστών.Σημειώνεται ότι ο 37χρονος είχε αποφυλακιστεί την 21-02-2012 από το Κατάστημα Κράτησης Άμφισσας με περιοριστικούς όρους.Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας Θεσπρωτίας.

Αδριατική - Ιόνιο: Αισιόδοξα μηνύματα για τις θαλάσσιες μεταφορές
 Εποικοδομητικά ήταν τα αποτελέσματα από τη διεθνή Ημερίδα “ADRIAMOS” που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας και πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Angelika Pallas στην Ηγουμενίτσα. Κατά τη διάρκειά της τέθηκε μια σειρά ζητημάτων σχετικά με τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας σε Αδριατική και Ιόνιο, τις θαλάσσιες διαμεταφορές μεταξύ του λιμένων της Βενετίας και της Ηγουμενίτσας, τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, την ασφαλή μεταφορά επικίνδυνων φορτίων, καθώς και το ρόλο της Ηγουμενίτσας ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών και τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου σε αυτήν.Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Luis Valente de Oliveira, European Coordinator of “Motorways of the Sea (MoS)” Priority Project και οι κ.κ. Cecilia Volpato και Ruggero Madaro από τον Οργανισμό Λιμένος Βενετίας. Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων.Στόχος της Ημερίδας ήταν να καταστήσει κοινωνούς, του ρόλου και των δυνατοτήτων του λιμένα της Ηγουμενίτσας, τα στελέχη και εκπροσώπους των οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται τόσο στους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς κλάδους των θαλάσσιων διαμεταφορών, όσο και στον ευρύτερο κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.Μετά το πέρας των εργασιών της Ημερίδας, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Γκρίνιας, σε δήλωσή του επισήμανε πως "το έργο ADRIAMOS, είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα που γίνεται για την υλοποίηση του εμπορευματικού κέντρου Θεσπρωτίας και την ανάδειξη της περιοχής ως κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου " .Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Τζοβάρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές για την ενεργό συμμετοχή τους, ενώ σημείωσε πως με την ημερίδα αυτή "έχει ανοίξει ένας ουσιαστικός κύκλος συζητήσεων για το εμπορευματικό κέντρο Θεσπρωτίας και τον αναπτυξιακό ρόλο που αυτό θα διαδραματίσει στην περιοχή".Η Ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος ADRIAMOS (Adriatic Motorways of the Sea), με συγχρηματοδότηση 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (TEN-T) και 50% από εθνικούς πόρους.Το συντονισμό της διοργάνωσης της Ημερίδας είχε υπ’ ευθύνη της η εταιρεία ARTION Conferences & Events.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ  ΔΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατά τη συνεδρίαση του, την Τρίτη, 11.12.2012,  διαπίστωσε, για μια ακόμα φορά, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013, το νέο Μεσοπρόθεσμο και η έκδοση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των Δήμων αλλά και την ίδια την υπόσταση και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., την Τετάρτη 19.12.2012, οι αιρετοί της Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα απέχουν από τα καθήκοντα τους και από όλα τα πολιτικά όργανα.Την ίδια μέρα, Τετάρτη 19.12.2012 και ώρα 13.00, όλοι οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ζητηθεί, για μια ακόμα φορά, η άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της  τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπονομεύουν το ρόλο της.Επίσης, για τη δημοσιοποίηση των θέσεων της Κ.Ε.Δ.Ε. και της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε όλα τα κρίσιμα θέματα και την καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας, την Τρίτη 18.12.2012 και ώρα 13.00, θα δοθεί συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στα Γιάννενα.

Οι Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου
Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τα πρακτικά των διαγωνισμών για τα παρακάτω έργα:
.«Πύκνωση αρδευτικού δικτύου υψηλής ζώνης Λάμαρης Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 46.000 ευρώ, όπου αναδείχθηκε η εργοληπτική επιχείρηση «Παππά Ελένη του Ευστρατίου Ε.Δ.Ε»
-«Ασφαλτοστρώσεις – κατασκευή τεχνικών σε οδικά τμήματα των Δ.Δ. Σκιαδά, Βρυσούλας και Ωρωπού» (Π.Ε.Πρέβεζας), προϋπολογισμού 42.500 ευρώ, με ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση «Χριστιάς Χρήστος». Επίσης η Ο.Ε. ενέκρινε :
-τη δημοπράτηση του έργου: «Αποκατάσταση οδού προς Σταυράκι – Κατασκευή πλακοσκεπούς» (Π.Ε. Ιωαννίνων), προϋπολογισμού 85.000 ευρώ.
-την τοπογραφική και κτηματολογική μελέτη της αρχικής σύμβασης της μελέτης «Μελέτη συγκοινωνιακών έργων ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης (Αρχαιολογικό Πάρκο Νικόπολης)», προεκτιμώμενης αμοιβής 636.592,81 ευρώ. 
Παράταση περαίωσης για τις εργασίες της εισόδου πόλης των Ιωαννίνων
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση παράτασης περαίωσης των εργασιών του έργου «Βελτίωση του τμήματος κόμβος Ανατολής – Α/Κ με Εγνατία οδό της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας», μέχρι τις 31-5-2013, ύστερα από αίτημα της αναδόχου εταιρίας.Η παράταση χορηγείται προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά – μετακίνηση των δικτύων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, να παραδοθούν ελεύθερες από τους ιδιοκτήτες οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις, να κατασκευαστεί επιπλέον ένας κόμβος στην χ.θ. 0+450 μ. και να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην εφαρμογή των μελετών στην περιοχή Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου και ΤΕΙ. Επίσης παρατάσεις  χορηγήθηκαν  για την περαίωση της μελέτης του έργου «Οριστική μελέτη οδού Νιάρχου» (προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης επί της ΜΠΕ), καθώς και της μελέτης του έργου «Μελέτη Ανάπλασης – Αξιοποίησης – Προστασίας Λίμνης Παμβώτιδας – Παραλίμνια Οδός», προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης της λίμνης.

Με την Πάτρα συγχωνεύεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
 Στο Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας συγχωνεύεται το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Πέμπτη.Σύμφωνα με αυτό "Η μοναδική μετοχή που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρίες της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, εισφέρεται στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. ως εισφορά σε είδος για την δημιουργία του Λιμενικού Δικτύου Δυτικής Ελλάδος".Έτσι θα συσταθεί "Όμιλος εταιρειών" που θα αποτελούν το Λιμενικό Δίκτυο Δυτικής Ελλάδος.Η έδρα του, προβλέπεται να είναι στην Πάτρα και στα Λιμάνια της Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας θα οριστούν νέα τριμελή Διοικητικά Συμβούλια, στα οποία θα μετέχει υποχρεωτικά ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρίας, δηλαδή του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.Στο ανταγωνιστικό με την Ηγουμενίτσα, Λιμάνι της Πάτρας, παραχωρεί, το ελληνικό δημόσιο τον έλεγχο του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, αλλά και της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα στο σχέδιο Νόμου : «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», προβλέπεται το νέο διοικητικό και οργανωτικό σχήμα των Λιμένων της Χώρας.Σύμφωνα με αυτό η μοναδική μετοχή που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρίες της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, εισφέρεται δια του παρόντος στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. ως εισφορά σε είδος για την δημιουργία του Λιμενικού Δικτύου Δυτικής Ελλάδος".Έτσι θα συσταθεί "Ομιλος εταιρειών" που θα αποτελούν το Λιμενικό Δίκτυο Δυτικής Ελλάδος.Η έδρα του θα είναι στην Πάτρα και στα Λιμάνια της Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας θα οριστούν νέα τριμελή Διοικητικά Συμβούλια, στα οποία θα μετέχει υποχρεωτικά ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρίας.Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το λιμάνι της Πάτρας, του οποίου η κίνηση φθίνει, κυρίως διότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι πλέον ελκυστικότερο με την ολοκληρωμένη Εγνατία, αντίθετα από την πολύπαθη ΠΑΘΕ (Ολυμπία Οδό) που παραμένει στα χαρτιά, θα διοικεί το ανταγωνιστικό της και αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ηγουμενίτσας... προς όφελος, τίνος;Ταυτόχρονα στο Σχέδιο Νόμου δεν διευκρινίζεται ούτε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, αλλά ούτε με τα αποθεματικά της ΟΛΗΓ και του ΟΛΚΕ, που στην περίπτωση της ΟΛΗΓ, αγγίζουν τα 13 εκ. ευρώ...Οι γνωρίζοντες, λένε πως το πιθανότερο είναι, αυτό το αποθεματικό να επενδυθεί σε...έργα στην Πάτρα.

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα
 Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή και Ακαδημαϊκό Νικηφόρο Βρεττάκο στην Παραμυθιά.Στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού (το 2012 καθιερώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Νικηφόρου Βρεττάκου) για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, πεζογράφου και Ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου, πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά, τη Δευτέρα, 10/12/2012, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σουλίου - «Καρκαμίσι», από το Δήμο Σουλίου και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Θεσπρωτίας (μια πρωτοποριακή δομή πρόληψης, προβληματισμού και στήριξης των νέων μέσα από αγαστή συνεργασία γονέων, δημόσιων-ιδιωτικών φορέων και εθελοντών), εκδήλωση-αφιέρωμα στον «ποιητή της ελεύθερης φαντασίας και των λυρικών ονειροπολήσεων», όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ο κριτικός λογοτεχνίας Μιχαήλ Περάνθης.Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η «Ανθολογία Ποίησης και Πεζού Λόγου- Αφιέρωμα στον ποιητή-ακαδημαϊκό Νικηφόρο Βρεττάκο», την έκδοση της οποίας εμπνεύστηκε η δημοσιογράφος-ποιήτρια Βασιλική Β. Παππά, η οποία και επιμελήθηκε την έκδοση μαζί με τη συγγραφέα Εύα Πετροπούλου-Λιανού (εκδ. Σαρτίνας, Θεσσαλονίκη).Την εκδήλωση προλόγισε η Δήμαρχος Σουλίου κ Μπραΐμη-Μπότση Σταυρούλα, επισημαίνοντας πως η ποίηση Βρεττάκου «κρατά άγρυπνα τα μάτια της ψυχής και αφυπνίζει στον άνθρωπο το αίσθημα της ευθύνης». Ομιλητές της βραδιάς ήταν :
- η φιλόλογος και υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Θεσπρωτίας κ. Αλεξάνδρα Κοτσώνη, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του ποιητή
- η φιλόλογος κ Άννα Ρεντζεπέρη, που αναφέρθηκε στον άνθρωπο Βρεττάκο, μέσα από τα μάτια του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου, του ανθρώπου που έζησε κοντά στο Βρεττάκο τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του και μελοποίησε μεγάλο μέρος των ποιημάτων του, ερμηνευμένα από την αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη και τον Βασίλη Σκουλά.
-η κ Βασιλική Παππά, σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας και ποιήτρια
-και ο συγγραφέας-ποιητής κ. Αντώνης Δεσύλλας, που πάντρεψε ποιήματα του Βρεττάκου με στίχους ποιημάτων που συμπεριλαμβάνονται στην Ανθολογία.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου το ενδιαφέρον του κόσμου παρέμεινε αμείωτο ως το τέλος της βραδιάς. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη των θεατρικών ομάδων Παραμυθιάς («ΘΕΑΤΟ») και Φιλιατών. Παράλληλα, προβλήθηκαν βίντεο με μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή από το συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο (Youtube 1969 anre), συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο εικόνα, ήχο και στίχους με περιεχόμενο. Επρόκειτο για μια εκδήλωση εφαλτήριο για τους νέους, προτρέποντάς τους σε άλλες διεξόδους, με συμμετοχή, άποψη και αγωνιστικότητα στα δρώμενα. Μια εκδήλωση που ανέβασε ψηλά τον πολιτιστικό και πνευματικό πήχη, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, πως σε περιόδους κοινωνικής, ηθικής, οικονομικής κρίσης, ανθίζουν τα γράμματα και ο Πολιτισμός.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας
 Η Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, παρά τη δύσκολη σε όλα τα επίπεδα συγκυρία, συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που αναμένεται να διοργανωθούν στην πόλη, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.Μπορεί οι μέρες που διανύουμε να μην ευνοούν τις πλούσιες εκδηλώσεις του παρελθόντος, οι γιορτές αυτές όμως απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους στερήσουμε τη δυνατότητα να χαρούν την περίοδο των εορτών.Στην Πλατεία Δημαρχείου πρόκειται να στηθεί ένα παιχνίδι τύπου Carusel, ενώ θα λειτουργήσει και το λεγόμενο «ταχυδρομείο» του Αη Βασίλη.Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Εμπορικό Σύλλογο της Ηγουμενίτσας, προσφορά του οποίου είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα στηθούν στην Πλατεία Δημαρχείου και στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, αλλά και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, που θα «προσφέρει» το τρενάκι το οποίο θα κάνει βόλτες στην πόλη, δωρεάν, για μικρούς και μεγάλους.Τη δική της συμβολή στη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Θεσπρωτίας, μέσω της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Παπαχρήστου,αλλά και ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος «Ρένα Κώτσιου»,τους οποίους οφείλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε. Είναι γεγονός ότι εν μέσω δύσκολων καιρών, η συλλογικότητα και η συνεργασία μεταξύ φορέων μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Καταργούν την υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια
 Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι βάσει σχεδίου η κυβέρνηση Σαμαρά υποβαθμίζει το θεσμό του Επιμελητηρίου, αφού έχει αποφασίσει να λειτουργήσει ως υπηρέτης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων του τόπου. Τώρα λοιπόν, με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως την 13η Δεκεμβρίου 2012 (Αρ. Φύλλου 240, Τεύχος Πρώτο), πέρασε η απαίτηση των εγχώριων πολέμιων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για αποδυνάμωση του Επιμελητηριακού θεσμού. Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2015, καταργεί την υποχρέωση εγγραφής των Ελληνικών επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια που θεσπίστηκε με τον ν. 2081/1992. Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με την αύξηση των τομολογίων της ΔΕΗ κατά 48%, με τον αποκλεισμό της ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον πλήρη αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αφού πρώτα η κυβέρνηση Σαμαρά πτώχευσε τους Έλληνες μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, τώρα φροντίζει να τους αφήσει και χωρίς εκπροσώπηση. Για να δούμε εάν στην Ήπειρο οι σημερινές διοικήσεις των τεσσάρων Επιμελητηρίων της περιοχής θα βγουν από το... λήθαργο στον οποίο βρίσκονται και θα αποφασίσουν να ασκήσουν σκληρή και εποικοδομητική κριτική στα μεθοδευόμενα κυβερνητικά εγκλήματα.

Ερώτηση Χρ.Μαντά για τις δικαστικές φυλακές Ιωαννίνων
Κατατέθηκε  στη Βουλή Ερώτηση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑ, Βουλευτή Ν. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα:” ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, υπερτριπλάσιος αριθμός κρατουμένων και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.Στην ερώτησή του ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ, αφού αναφέρεται στην για τέταρτη φορά καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από προσφυγές κρατουμένων των φυλακών Σταυρακίου Ιωαννίνων, τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες των 145 εργαζομένων, η απόσυρση του κράτους και η υποχρηματοδότηση έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα χρόνιων προβλημάτων. Στη συνέχεια ανα φέρεται στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα με κύριο τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων, όταν ενώ η χωρητικότητά του είναι 80 ατόμων ,στοιβάζονται 200 έως 280 άτομα. Το μείζονος σημασίας αυτό θέμα, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, με την ελλιπή φαρμακευτική κάλυψη των κρατουμένων(700 ευρώ το μήνα για 200 και πλέον άτομα), το πενιχρό κονδύλιο των 2 ευρώ ημερησίως ανά άτομο για διατροφή, οι ανάγκες σε ρουχισμό και είδη προσωπικής υγιεινής, έτσι ώστε να το προσωπικό να καταφεύγει στην βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και στην Μητρόπολη Ιωαννίνων για ενίσχυση, αναφέρει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ και τον καλεί να απαντήσει:
1.Ti άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την αποσυμφόρηση των φυλακών Σταυρακίου;
2.Προτίθεται να διαθέσει άμεσα κονδύλια για την σίτιση, την ατομική καθαριότητα και την φαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων;
3.Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για άμεσες προσλήψεις προσωπικού ,στην χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους και στην καταβολή των εφημεριών και των νυχτερινών ;

Πρώτο βραβείο για Παθολογική και Βιοχημεία
Η Β' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Μωυσής Ελισάφ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Τσελέπης) απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας με τίτλο: «Η επίδραση της χορήγησης νικοτινικού οξέος στο λιπιδαιμικό προφίλ και στο φαινότυπο των LDL σωματιδίων σε ασθενείς με μικτή δυσλιπιδαιμία» [Α. Κεή, Α. Τσελέπης, Ε. Λυμπερόπουλος, Χ. Ρίζος και Μ. Ελισάφ].
Η διάκριση ήρθε στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 29/11/12 έως 1/12/2012.Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στη Βιέννη
Σπάνια στα 100 χρόνια της ιστορίας του, το ξακουστό Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, έζησε παρόμοιες συγκινητικές στιγμές, όπως αυτές, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν στη μεγάλη αίθουσα του, σχεδόν 2.000 επισκέπτες, αποθέωναν - όρθιοι για πολλά λεπτά της ώρας, με φρενήρη χειροκροτήματα και επευφημίες θαυμασμού και σεβασμού - τον κορυφαίο Ελληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, κατά την είσοδό του στην αίθουσα για να παρακολουθήσει τη μεγάλη συναυλία προς τιμή του, με τα «κλασσικά» συμφωνικά έργα του.Επειτα από αρκετά χρόνια απουσίας του από στην πρωτεύουσα της μουσικής, τη Βιέννη, με το κοινό της οποίας τον συνδέει στενή σχέση πολλών δεκαετιών, προπάντων από τα χρόνια της Αντίστασης κατά της χούντας στην Ελλάδα, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε και πάλι το «παρών», ταξιδεύοντας στο εξωτερικό -- για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό -- και ανταμείβοντας το βιενέζικο φιλόμουσο κοινό του, που ανέμενε με αγωνία τον ερχομό του.Και αυτό το κοινό, δεν απέσπασε τα βλέμματά του, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, από το θεωρείο στο οποίο είχε λάβει θέση ο κορυφαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης, παρακολουθώντας, επίσης συγκινημένος ο ίδιος, τις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό του, αλλά και την παρουσίαση των έργων του, σε μια από τις διασημότερες αίθουσες μουσικής στον κόσμο.Μοναδική, όπως πάντα και δυναμικά δραματική, όπως κατά την πρώτη εγγραφή του ορατόριου «Μαουτχάουζεν» πριν τέσσερις και πλέον δεκαετίες, η Μαρία Φαραντούρη, ερμήνευσε το μνημειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του αξέχαστου μεγάλου συγγραφέα, ποιητή και Ακαδημαϊκού, Ιάκωβου Καμπανέλλη,ο οποίος υπήρξε για δυόμισι χρόνια κρατούμενος, στο ομώνυμο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Εντυπωσιακή ήταν και η εκτέλεση των δύο μεγάλων συμφωνικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη -- για πρώτη φορά στην Αυστρία - του «Ρέκβιεμ» και της «Τρίτης Συμφωνίας» του, από την Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης (που συνόδευε και τη Μαρία Φαραντούρη στο «Μαουτχάουζεν» και στα άλλα τρία τραγούδια της), από τη Χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας Βιέννης και την Παιδική Χορωδία Γκούμπολντσκιρχεν, με διευθυντή ορχήστρας τον αρχιμουσικό, Στέφαν Βλαντάρ και σολίστ την υψίφωνο Μάρα Μασταλίρ, τη μεσόφωνο Λίζα Μαρία Γιανκ και τον βαρύτονο Ντάνιελ Σέραφιν.Το «Μαουτχάουζεν», ο Μίκης Θεοδωράκης το είχε πρωτοπαρουσιάσει στο Μαουτχάουζεν - σε παγκόσμια πρεμιέρα στον τόπο του μαρτυρίου -- το Μάιο του 1988, παρουσία του τότε καγκελάριου Φραντς Βρανίτσκι, έχοντας δίπλα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη,σε μια συναυλία  -σταθμό, με ερμηνεύτριες, στα ελληνικά την Μαρία Φαραντούρη, στα εβραικά την Ελινόαρ Μοάβ-Βιντιάδη και στα γερμανικά την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι. Τη συναυλία είχαν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, τιμώντας τη μνήμη των 122.797 - ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, - θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας που είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα Αίσχη της ‘’ Ψευτοκυβέρνησης ‘’ του Α.Σαμαρά
 Μειώσεις μέχρι και 20% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Τις μειώσεις των συντάξεων από την αρχή του νέου έτους σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο (ν. 40/93/2012) κοινοποίησε με εγκύκλιό της η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ.Οι μειώσεις από 5-20%, θα εφαρμοσθούν στις συντάξεις, το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ κατά μήνα.Αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων καθώς και από κάθε άλλη πηγή.
Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής:
* Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
* Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
* Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
* Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού.
Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.
Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν 31/12/2012.
Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το πρώτο μνημόνιο, όπως επίσης και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο.Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το δεύτερο μνημόνιο.Από τις μειώσεις, εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα (πχ ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω).Δεν εξαιρούνται από τις μειώσεις, συνταξιούχοι που ασφαλίζουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους στο οποίο χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα.Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, μειώνεται το συνολικό ποσό της σύνταξης με βάση τα παραπάνω ποσοστά. Το ποσό της σύνταξης που απομένει επιμερίζει σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιούχων. Εάν κάποιος από τους δικαιούχους λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα, τότε το ποσό της σύνταξης που του χορηγείται θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό, πριν ενσωματωθούν οι μειώσεις.Με άλλη εγκύκλιο, (αρ. 79/12.12.20120), η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι από την 1η Ιανουαρίου, καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους από τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλειας αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.Εξαιρούνται και σε αυτή την περίπτωση, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, για τους οποίους ορίζεται, ότι χορηγείται κατ' εξαίρεση ως δώρο Χριστουγέννων, το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος και ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας το μισό του επιδόματος. αυτού το οποίο ισούται με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ… :
Αυτή είναι η γυναίκα που όπλισε το χέρι του μακελάρη του Κονέκτικατ
Ο άνθρωπος που όπλισε το χέρι του Ανταμ Λάντζα δεν ήταν άλλος από την μητέρα του. Αυτό δείχνουν πλεον όλα τα στοιχεία που συλλέγουν οι αρχές λίγα...24ωρα μετά την τραγωδία με 26 νεκρούς, στο σχολείο Sandy Hook του Νιουτάουν του Κονέκτικατ.Φίλοι και συγγενείς βοηθούν τους αστυνομικούς να φτιάξουν το προφίλ της Νάνσι και οι περισσότεροι την περιγράφουν ως μια παρανοϊκή γυναίκα η οποία πίστευε ότι ο κόσμος οδεύει προς την βίαιη οικονομική κατάρρευσή του.Μάλιστα, η υστερία της ήταν τόσο μεγάλη που είχε μετατρέψει το σπίτι της σε ένα είδος καταφυγίου γεμάτο όπλα, τρόφιμα μακράς διάρκειας και μεγάλες ποσότητες νερού.Η 52χρονη Νάνσι Λάνζα προετοιμαζόταν για το τέλος του πολιτισμένου κόσμου εδώ και χρόνια και για τον λόγο αυτό είχε φέρει και τα δυο αγόρια της σε επαφή με τα όπλα.
Πως την εκτέλεσε
Η μητέρα του βρέθηκε με 4 σφαίρες στο κεφάλι στο κρεβάτι της. Πιθανότατα την εκτέλεσε την ώρα που κοιμόταν και στην συνέχεια πήρε τρία από τα όπλα της και πήγε να σκορπίσει τον θάνατο στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook.
Ποιά ήταν η Νανσι Λάνζα
Η θεία του Ανταμ, Μάρσα λέει ότι η νύφη της η Νάνσι, ήταν αυτάρκης και μιλούσε πολύ για το τέλος του κόσμου που ερχόταν.Από την άλλη λέει ότι ήταν προσεκτική με τα όπλα στο σπίτι αλλά δεν έκρυβε από κανέναν ότι έχει μεγάλη συλλογή από όπλα.Πάντα καυχιόταν για την συλλογή της στο μπαρ της περιοχής και τα επιδείκνυε σε όποιον το ζητούσε.Ο κηπουρός της θυμάται ότι την έβλεπε συχνά να πηγαίνει για σκοποβολή με τα δυο αγόρια της.Ενα από τα περίεργα με αυτή την γυναίκα ήταν επίσης ότι δεν επέτρεπε σε κανέναν να δει το εσωτερικό του σπιτιού της." Χτυπούσα το κουδούνι και ερχόταν έξω να μου μιλήσει κλείνοντας την πόρτα πίσω της ", θυμάται ο κηπουρός.To ίδιο λένε και οι γείτονες και οι φίλοι της.Ποτέ δεν τους κάλεσε μέσα στο σπίτι της παρά το γεγονός ότι εκείνη πήγαινε στα δικά τους.Δεκαπέντε χρόνια ήταν στην γειτονιά και πάντα όταν ερχόταν η σειρά της να "ανοίξει" το σπίτι της στους γείτονες πάντα έβρισκε μια πρόφαση.Σε αντίθεση με την μητέρα η οποία ήταν έστω και κατ' αυτό τον τρόπο κοινωνική, οι γείτονες δεν ήξεραν καθόλου τον Ανταμ.Η αστυνομία προσπαθεί να συναρμολογήσει έναν σκληρό δίσκο που βρήκε κατεστραμμένο μέσα στο δωμάτιο του μακελάρη αλλά δεν ελπίζουν να βρουν εκεί μέσα τα αληθινά κίνητρα της αποτρόπαιας πράξης του.Το μόνο που έκανε στον υπολογιστή ήταν να παίζει βίαια παιχνίδια και τίποτε άλλο.Η Νάνσι Λάνζα, πρόσφατα σταμάτησε να δουλεύει για να περνάει περισσότερο χρόνο με τον "προβληματικό" γιο της.Παρά τις πρώτες πληροφορίες που την ήθελαν να είναι δασκάλα στο μοιραίο σχολείο, δεν είχε καμία σχέση με αυτό.Ο μεγάλος της γιος, ο Ράϊαν έχει στα 24 του χρόνια ήδη μια πετυχημένη καριέρα στα οικονομικά.Οταν ήταν μικρος, ο Ράϊαν πρόσεχε τον μικρό αδερφό του ο οποίος ήταν ένα "δύσκολο" παιδί. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο μικρός Ανταμ τελείωσε το σχολείο στο σπίτι του αφού η μητέρα του τσακώθηκε με τους υπεύθυνους του σχολείου.Μετακόμισαν στο Sandy Hook το 1998 και δέκα χρόνια αργότερα οι Λάνζα πήραν διαζύγιο.Εκείνη δεν χρειάστηκε μετά το διαζύγιο να δουλέψει αφού η διατροφή που της έδινε ο σύζυγός της Πήτερ, ήταν πάνω από 200.000 δολάρια.Η οικογένεια χωρίστηκε στα δυο γενικότερα μετά το διαζύγιο. Ο Ράϊαν όταν μεταφέρθηκε στην αστυνομία για να καταθέσει για το τραγικό περιστατικό είπε ότι είχε να δει τον αδερφό του από το 2010.Ο αδερφός του πατέρα του Ανταμ, είπε ότι είχε να δει τον ανηψιό του 8 χρόνια.

Τα 10 εξυπνότερα ζώα στον κόσμο
 Η γη είναι γεμάτη από ζωντανά πλάσματα,ζωντανούς οργανισμούς που ακούν, βλέπουν, και προσαρμόζονται με ακρίβεια, μπόρεσαν να εξελιχθούν και να επιβιώσουν σε αυτόν τον πλανήτη. Το βασίλειο των ζώων είναι χτισμένο γύρω από θηλαστικά, τρωκτικά, τα κητοειδή, πτηνά, ερπετά, μαλάκια κλπ.!Οι άνθρωποι κατάφεραν να κυριαρχήσουν ως το πιο έξυπνο είδος και να αναρριχηθούν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αλλά, πολλοί πληθυσμοί ζώων έχουν επίσης επιτυχία στην αναπαραγωγή, την επέκταση και την προσαρμογή στις παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες.Είναι εκπληκτικό ότι μερικά ζώα έχουν κατά πολύ μεγαλύτερη διαίσθηση των φυσικών φαινομένων από τους ανθρώπους. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το 2004 με το σεισμό και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Πολλά είδη ζώων ανέβηκαν προς τους λόφους πολύ πριν γίνει εμφανής ο κίνδυνος για τον άνθρωπο. Ο πληθυσμός αυτών των ζώων είναι πολύ μεγάλος και αξίζει το ενδιαφέρον μας. Έχουν γλώσσες, ιδιομορφίες, κανόνες και οι στόχους για την επιβίωση. Σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τα 10 πιο έξυπνα ζώα και τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο ξεχωριστά.
Νο 1. Χιμπατζής
Ζουν σε τροπικά δάση και υγρές σαβάνες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μπορούν να μάθουν, να εκτελούν οργανωτικά καθήκοντα σκέψης και έχουν καλύτερη μνήμη από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Σε πολλούς διαγωνισμούς μνήμης έχουν κερδίσει ανθρώπους με πανεπιστημιακή μόρφωση.Μπορούν με τη χρήση υπολογιστών να λύσουν αριθμητικά προβλήματα. Μπορούν να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα και να επικοινωνήσουν στη νοηματική γλώσσα με τους ανθρώπους. Έχουν προηγμένη γνώση των εργαλείων, φτιάχνουν λόγχες, οπές στα δέντρα, χρησιμοποιούν πέτρες για να σπάσουν το κέλυφος από καρπούς καθώς επίσης και τα φύλλα των δέντρων για σφουγγάρι.Κάνουν ελιγμούς τακτικής κατά την επίθεση και χρησιμοποιούν τεχνικές χειραγώγησης εντός των οικογενειών τους. Το DNA τους είναι κατά 98% όμοιο με το ανθρώπινο είδος. Έχει 4 με 6 εκατομμύρια χρόνια περίπου απόκλιση στην εξέλιξη του από τον άνθρωπο. Μόλις αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τις πραγματικές δυνατότητες τους.Σύμφωνα με το βιβλίο του Μπράιαν Τζόνσον «World’s Smartest Animal Ever».
Νο 2. Δελφίνια
Η οικογένεια των κητοειδών, που αποτελείται από τα δελφίνια και τις φάλαινες θεωρούνται τα πιο έξυπνα ζώα που κατοικούν στον ωκεανό. Το Ρινοδέλφινο ζει σε ζεστά νερά σε όλο τον κόσμο και είναι το πιο έξυπνο είδος δελφινιού. Έχει εξαιρετικά μεγάλο εγκέφαλο και ο πρόσθιος λοβός τους είναι κατά 40% μεγαλύτερος από το δικό μας. Το σημείο αυτό του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία, την επεξεργασία πληροφοριών, την επίλυση προβλημάτων κ.α. .Εκπαιδεύονται πολύ εύκολα, έχουν ικανότητα να λύνουν προβλήματα, να σκέφτονται, να κατανοούν και να μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες. Εντοπίζουν την τροφή τους με ήχους και με αυτό το τρόπου επικοινωνούν και μεταξύ τους. Είναι επίσης ενδιαφέρον να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δελφίνια δείχνουν συμπόνια για τα άλλα είδη και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για δελφίνια που βοήθησαν αλλά ζώα να γλυτώσουν και σε πολλές περιπτώσεις και ανθρώπους.
Νο 3. Μαϊμού (είδος Μακάκος)…{ TV-βλέπε Λαζόπουλος }
Μετά τον άνθρωπο, το είδος αυτό είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο. Είναι γνωστό για την νοημοσύνη του και εξαιτίας αυτού έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην βιολογική και ιατρική έρευνα. Έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν, έχουν πολύ καλή μνήμη και μπορούν και παίρνουν αποφάσεις. Χρησιμοποιούν εκφράσεις του προσώπου οι οποίες είναι κατανοητές και από τους ανθρώπους.Εμφανίζουν τάσεις αυτοκτονίας, μπορούν να κάνουν προγραμματισμένη επίθεση και είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Το φωνητικό τους σύστημα έχει πολλές ομοιότητες με την ανθρώπινη επικοινωνία. Μπορεί να κερδίζει μάχες με άλλα ζώα η και αγώνες με βάση την νοημοσύνη της. Ο άνθρωπος έχει κατά 93% κοινό DNA με το είδος αυτό.
Νο 4. Ελέφαντες
Υπάρχουν τρία ήδη ελεφάντων τα οποία ζουν στην Αφρική και στην Ασία. Τα τρία αυτά ήδη έχουν κληρονομήσει την ίδια γενετική ιδιοφυΐα. Σε πολλούς πολιτισμούς οι ελέφαντες θεωρούνται ως σύμβολο της σοφίας και είναι γνωστοί για την απίστευτη μνήμη τους. Δημιουργούν εσωτερικούς χάρτες και θυμούνται ακριβείς θέσεις νερού και τροφής που έχουν να επισκεφθούν χρόνια. Ο εγκέφαλος του ελέφαντα είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο ζώου.Έχουν απίστευτη ακοή και χρησιμοποιούν και τα δύο αυτιά τους και τον κορμό για να ακούσουν.Επικοινωνούν με τις προβοσκίδες τους που τις χρησιμοποιούν σαν τρομπέτες και μπορούν να μεταφέρουν ήχους σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι ένα από τα ελάχιστα είδη τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε καθρέπτη. Οι ελέφαντες λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και δράσεων, παίζουν μουσική, νιώθουν θλίψη, παίζουν παιχνίδια και έχουν προηγμένη αίσθηση της χρήσης των εργαλείων. Έχουν μια απίστευτη αίσθηση για τα καλλιτεχνικά, μπορούν να ζωγραφίσουν πορτρέτα και να εκφραστούν μέσα από αυτό.
Νο 5. Αφρικανικός (γκρι) παπαγάλος
Το είδος αυτό βρίσκεται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική σε τροπικά δάση. Οι παπαγάλοι πάντα ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία, αλλά το είδος αυτό μπορεί να συνδέσει τα λόγια με το νόημα τους και να συντάξει μικρές προτάσεις.Αυτά τα πουλιά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω τραγουδιών, ήχων ή και με τη γλώσσα του σώματος. Μπορεί εύκολα να εκπαιδευτεί να ακούει και να εκτελεί κάποιες δραστηριότητες. Μπορεί να μιμείται φωνές και ήχους τέλεια. Ένας παπαγάλος μπορεί να εντοπίσει πάνω από πενήντα αντικείμενα, επτά χρώματα, πέντε σχήματα και αριθμούς έως το έξι.Καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρών αντικειμένων, το πάνω με το κάτω και μάλιστα δείχνει κατανόηση των συναισθημάτων μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ένας Ιάπωνας έχασε τον παπαγάλο του, ο οποίος βρέθηκε σε κάποιο νοσοκομείο της Ιαπωνίας, εκεί άρχισε να λέει το όνομα και την διεύθυνση του αφεντικού του και έτσι μπόρεσε να επιστρέψει ξανά στον κάτοχο του, αφού πρώτα διασκέδασε το νοσοκομείο με τραγούδια και χορούς.
Νο 6. Γιγάντιο χταπόδι βόρειου Ειρηνικού
Ζει στα βάθη του ωκεανού και ανήκει στην οικογένεια των κεφαλόποδων.Όλα τα είδη των κεφαλόποδων είναι γνωστό ότι έχουν απίστευτη διανοητική ικανότητα. Το χταπόδι θεωρείται ο πιο έξυπνος ασπόνδυλος οργανισμός.Σε πειραματικές συνθήκες, τα ζώα αυτά έχουν εμφανίσει τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη μνήμη.Έχουν απίστευτη παρατήρηση, μάθηση και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.Τα χταπόδια έχουν εξαιρετικά μεγάλο νευρικό σύστημα, αλλά μόνον ένα μικρό τμήμα βρίσκεται στον εγκέφαλο τους. Τα δύο τρίτα των νευρώνων τους βρίσκονται στα πλοκάμια τους και αυτό τους δίνει πολύ μεγάλη αυτονομία. Θεωρείτε ειδήμων στη μίμηση και στο καμουφλάζ και είναι «επαγγελματίας» στις αποδράσεις. Έχουν πολύ έντονη όραση, εκπληκτική αίσθηση αφής και είναι πολύ γρήγορα. Δεν είναι πολύ καλά «αξιοθέατα» σε ζωολογικούς κήπους γιατί δημιουργούν πολλά προβλήματα λόγω εξυπνάδας (ανοίγουν βαλβίδες, πλημμυρίζουν χώρους κ.α.).
Νο 7. Κόλλευ
Τα σκυλιά της ράτσας Κόλλευ θεωρούνται τα πιο έξυπνα σκυλιά στον κόσμο. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε κοπάδια με πρόβατα και γενικότερα στην κτηνοτροφία. Έχουν ιδιαίτερες ικανότητες στη διαχείριση των ζώων και είναι ένα πολύ καλό κατοικίδιο. Είναι πολύ δεκτικά στη σωματική άσκηση και την εκπαίδευση.Σε περιοχές της Αυστραλίας έχεις διαπιστωθεί πως ένα εκπαιδευμένο Κόλλευ μπορεί να πετύχει πέντε φορές περισσότερη εργασία από τον άνθρωπο. Κυριαρχούν σε διαγωνισμούς για σκύλους σε όλα τα αθλήματα και επίσης έχουν πολύ καλές επιδόσεις σε διαγωνισμούς χορού.Έχουν καταπληκτική αίσθηση της όσφρησης και θεωρούνται ευρέως ως σκύλοι ανίχνευσης. Μπορούν να εκπαιδευτούν για εύρεση ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.Έχουν αυτόνομη προσωπικότητα, μπορούν να μάθουν την ρουτίνα του ανθρώπου και να προβλέπουν στη συνέχεια την επόμενη μας κίνηση.
Νο 8. Αρπακτικά και κοράκια
Έχουν ομαδοποιηθεί αυτά τα δύο, διότι είναι και τα δύο μέλη της οικογένειας των κορακοειδών. Αυτή η οικογένεια θεωρείται ευρέως η πιο έξυπνη από όλα τα πτηνά. Ο επιστημονικός προσδιορισμός του I.Q. των πτηνών βγαίνει με βάση αυτά. Μπορούν να υπολογίσουν, να διακρίνουν πολύπλοκα σχήματα και να εκτελούν τα εργασίες παρατήρησης. Είναι εξαιρετικά κοινωνικά πλάσματα.Άγρια κοράκια στο Ισραήλ έχουν μάθει να χρησιμοποιούν ψίχουλα από ψωμί για δόλωμα για να πιάνουν ψάρια. Έχουν μελετηθεί επίσης για την ικανότητα τους να χρησιμοποιούν εργαλεία στην αναζήτηση τροφής. Επίσης έχουν την αντίληψη να ρίχνουν ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα τρόφιμα με σκληρό κέλυφος στους δρόμους και περιμένουν να τα σπάσει κάποιο αυτοκίνητο και στη συνέχεια να πάρουν το εσωτερικό τους.
Νο 9. Αρουραίοι
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη αρουραίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αρουραίοι είναι ένα από τα πιο μελετημένα και εργαστηριακά δοκιμασμένα ζώα του πλανήτη. Έχουν γίνει αντικείμενα ερευνών και δοκιμών σε πολλές διάσημες μελέτες. Ο λόγος είναι ότι έχουν παρόμοια φυσιολογία με τον άνθρωπο και είναι κοντινή η πειραματική σύγκριση. Όλοι αρουραίοι μαθαίνουν να συμπεριφέρονται και μαθαίνουν νέα κόλπα πολύ εύκολα.Το 2007 μία μελέτη διαπίστωσε ότι ποντίκια διαθέτουν «μεταγνώση», (αντίληψη, προσοχή, μνήμη, σκέψη, γλώσσα, μάθηση) η οποία είναι μια διανοητική ικανότητα που υπήρχε στο παρελθόν μόνο στους ανθρώπους και σε ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά. Οι Αρουραίοι έχουν καταπληκτική αίσθηση της όσφρησης και της ακοής. Μπορούν να εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν νάρκες και βόμβες. Αυτά τα ζώα είναι απίστευτα στο να βρουν την έξοδο σε λαβύρινθους. Οι αρουραίοι είναι κοινωνικά ζώα νιώθουν τύψεις, ενθουσιασμό, την απώλεια και το στρες. Ο τρόπος που ονειρεύονται είναι παρόμοιος με του ανθρώπου. Έχουν επίσης οργανωτικές ικανότητες και τεχνικές καλλωπισμού.
Νο 10. Αράχνη (είδος Portia Labiata)
Αυτό το είδος είναι μέλος του γένους Portia των αραχνών και είναι σίγουρα το μικρότερο πλάσμα στον κατάλογο. Κατοικούν σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις και δάση στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.Έχουν αποδείξει τις ικανότητες μάθησης σε εργαστηριακές δοκιμές και έχουν την ετικέτα του πιο έξυπνου σκαθαριού στον κόσμο. Λειτουργούν εκπληκτικά καλά στην επίλυση αριθμητικών προβλημάτων και εργασιών. Μία από τις δεξιότητές τους είναι να προσελκύουν άλλες αράχνες για τροφή. Για να γίνει αυτό, βγαίνουν από το κέντρο του ιστού και μιμούνται το παγιδευμένο έντομο. Εάν επιτευχθεί ο στόχος της, τότε θα θυμάται και την επόμενη φορά τι έκανε και θα κάνει ακριβώς το ίδιο.Το είδος αυτό έχει πολύ μεγάλη οπτική γωνία και απίστευτα ενστικτώδη συμπεριφορά και δείχνει να έχει πολύ μεγάλη και ισχυρή γνωσιακή βάση. Μπορούν να περιμένουν για ώρες μέχρι να έρθει η τέλεια στιγμή της επίθεσης. Έχουν επίσης δείξει σημάδια επιλογής της λείας τους.