ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Η ατυχία του Δον Κιχώτη δεν ήταν η φαντασιοπληξία του, αλλά ο Σάντσο Πάντσα



ΘΕΜΑΤΑ….@...:
Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της οδικής σύνδεσης Ράχης
 Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της οδικής σύνδεσης Ράχης με την Επ. Οδό Άρτας – Σαλαώρας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης.Την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της πράξης «Βελτίωση και κατασκευή της οδού που συνδέει την Τοπική Κοινότητα Ράχης με την Επαρχιακή Οδό Άρτας Σαλαώρας», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την θετική εισήγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας. Η πράξη, προϋπολογισμού 1.178.000 ευρώ, εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «03-Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας Ηπείρου» και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αρταίων.Φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η βελτίωση της υφιστάμενης οδού που συνδέει τον οικισμό Ράχης με την Επαρχιακή Οδό Άρτας – Σαλαώρας μήκους 1520 μέτρα. Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες για την πλήρη κατασκευή της οδού, ήτοι χωματουργικά, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, ασφαλτικά,σήμανση – ασφάλιση και ηλεκτροφωτισμός. Επίσης, περιλαμβάνεται η μετατόπιση του δικτύου της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
Εντατικοποιούνται τα μέτρα επιτήρησης της λύσσας 
 Την εντατικοποίηση των μέτρων για την πρόληψη κρουσμάτων λύσσας, όπως προβλέπονται από το Πρόγραμμα Επιτήρησης της νόσου, ζητά με έγγραφό του προς τους Δήμους και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Η εκ νέου υπενθύμιση της υποχρέωσης εφαρμογής των μέτρων προέκυψε μετά από ενημέρωση που υπήρξε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επιβεβαίωση νέου κρούσματος λύσσας σε αλεπού σε περιοχή της Π.Ε. του Κιλκίς.Παράλληλα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεκτείνει τα μέτρα πρόληψης, καθώς ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι επιβάλλεται εμβολιασμός και των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, αγελάδες, άλογα, χοίροι) που πρόκειται να μετακινηθούν ή ζουν ελεύθερα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από την εστία εμφάνισης του κρούσματος.Ο Περιφερειάρχης ζητά από τους Δήμους να λάβουν μέριμνα για την περισυλλογή και τον άμεσο εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων, να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων και τις κυνηγετικές οργανώσεις να ενημερώσουν τα μέλη τους για τον εμβολιασμό των κυνηγετικών σκύλων.

Δικογραφία για το τροχαίο στη  Μαζαρακιά Θεσπρωτίας
 Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 41χρονου ημεδαπού για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου με παράσυρση και εγκατάλειψη πεζού στη  Μαζαρακιά Θεσπρωτίας.Από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, σχηματίσθηκε δικογραφία  σε βάρος 41χρονου ημεδαπού,  για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου με παράσυρση και εγκατάλειψη πεζού.Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 41χρονος ξημερώματα της 11-12-2012 στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας,  οδηγώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, αφού παρέσυρε και τραυμάτισε 61χρονο ημεδαπό που κινούνταν πεζός, τράπηκε σε φυγή εγκαταλείποντας τον τόπο του ατυχήματος.Ο 61χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου, τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος:
Αν συμβεί ένα οδικό τροχαίο ατύχημα, ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει:
α) Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
β) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή
γ) Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία. Σε περίπτωση μόνον υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.
Αν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει:
•Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
•Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.
•Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.
Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, ή οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.
Συνελήφθη αλλοδαπός για διάρρηξη αυτοκινήτου στα Ιωάννινα 
 Συνελήφθη την 13.12.2012 τα ξημερώματα στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, 45χρονος υπήκοος Αλγερίας, για διάρρηξη αυτοκινήτου.Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 45χρονο τη στιγμή που είχε παραβιάσει σταθμευμένο αυτοκίνητο,  σπάζοντας το πίσω παράθυρο και ερευνούσε τους εσωτερικούς χώρους.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.




Συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω δύο ημεδαποί για κλοπή καυσίμου 
Συνελήφθησαν την 13.12.2012 τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, με την αυτόφωρη διαδικασία, δύο ημεδαποί, ηλικίας 31 και 60 ετών και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για κλοπή.Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, βρέθηκε στην κατοχή  τους πλαστικό δοχείο που περιείχε ποσότητα βενζίνης  δώδεκα (12) λίτρων, την οποία όπως πρόεκυψε, είχαν μόλις αφαιρέσει, με τη μέθοδο της αναρρόφησης, από το ρεζερβουάρ Ι.Χ.Φορτηγού αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών.Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ενώ  οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας
 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας Έχοντας υπόψη:
α)  Τις διατάξεις του άρθρου 17 του ισχύοντα καταστατικού του Συλλόγου
β)  Την αριθμ. 1/2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συζύγου
γ) Την ανάγκη σύγκλησης τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συ/Λόγου. Σας καλούμε σε τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την 14η Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00' στην Ηγουμενίτσα και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
- Λογοδοσία Πεπραγμένων της απερχόμενης Διοίκησης.
- Ανάγνωση έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής, για την Οικονομική διαχείριση του Συλλόγου.
- Εγκριση Απολογισμού και Προϋπολογισμού του Συλλόγου.
- Συζήτηση επί Κλαδικών θεμάτων - Λήψη αποφάσεων - Ψηφίσματα.
- Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη: α) Νέου Διοικητικού Συμβουλίου, β) Ελεγκτικής Επιτροπής και γ) Αντιπροσώπων του Συλλόγου στην Π.Ο.Ε. Ο. Τ.Α..-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Α) Ώρα 10.00'μέχρι 10.30', προσέλευση και οικονομική Τακτοποίηση μελών του Συλλόγου.
Β) Ώρα 10.30'μέχρι 10.45', διαπίστωση απαρτίας.
Γ) Ώρα 10.45', χαιρετισμός απερχόμενης Διοίκησης από τον Πρόεδρο του Συλλόγου.
Δ) Ώρα 11.00', Εκλογή Προεδρείου, Λογοδοσία Πεπραγμένων, Εγκριση Προϋπολογισμού - Απολογισμού, Συζήτηση Κλαδικών Θεμάτων.
Ε) Ώρα 13.00' μέχρι 15.00', Αρχαιρεσίες ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου - Ελεγκτικής Επιτροπής - Αντιπροσώπων στην Π.O.E. Ο. Τ.Α.
(Για την ψηφοφορία απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας).

Το πόθεν έσχες του Αντώνη Μπέζα
 Το πόθεν έσχες του βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.Σύμφωνα λοιπόν με όσα δήλωσε ο Αντώνης Μπέζας και η σύζυγος του Καρβούνη Αθηνά, τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, ανέρχονται στα 41.699 ευρώ (δεν υπάρχουν βουλευτικές αποζημιώσεις καθώς η δήλωση αφορά το 2010/οικονομικό έτος 2011).Όσο αφορά τα ακίνητα και τα έμπρακτα δικαιώματα σε αυτά, δήλωσαν 20 ακίνητα και κτίσματα (οικιες, γραφεία, αποθηκες, αγροτεμαχία και πάρκινγκ) σε Θεσπρωτία και Αττική, με συνολικά 41.846 τετραγωνικά εδάφους και 784 τετραγωνικά κτησμάτων.Παρουσιάζουν καταθέσεις 19.000 ευρώ και είναι κάτοχοι 2 οχημάτων 1400cc και 1200cc αντίστοιχα.Τέλος παρουσιάζουν μετοχές στην ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΑΕ με αξία κτήσης 11.738 ευρώ.

«Ψηφιακή» η Πολιτιστική Κληρονομιά των Βλάχων με τη συμβολή του Ιδρύματος ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
 Ένα σημαντικό έργο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων υλοποιεί το Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, μέσα από τη διαχείριση, προβολή, διατήρηση και αρχειοθέτηση του ψηφιοποιημένου και τεκμηριωμένου υλικού που διαθέτει.Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου και ώρα 6μ.μ. στο ξενοδοχείο DU LAC στα Ιωάννινα, θα γίνει η παρουσίαση της Διαδικτυακής Πύλης που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό.Το Έργο «Ψηφιοποίηση και Προβολή Υλικού του Ιδρύματος ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας & της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στη διαχείριση αυτού του υλικού και στην προβολή του, κάνοντας χρήση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων.Με «όχημα» την ψηφιακή τεχνολογία δίνεται πλέον σε όλους η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει το Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ και περιλαμβάνει: - τεκμήρια του παραδοσιακού και του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού, - τεκμήρια του προβιομηχανικού του τεχνικού πολιτισμού, - τεκμήρια από τις εμπορικές δραστηριότητες, τη Διασπορά και τον αστικό βίο των Βλάχων, καθώς και οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό.Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό. 

Μετέφερε 21 κιλά χασίς
 Άλλη μία επιτυχία σημείωσε το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας το βράδυ της Τετάρτης στις 22.30, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ράδιο Ηγουμενίτσα", λίγο πριν τις 22.30, ώρα αιχμής για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς αυτή την ώρα 100αδες φορτηγά περνούσαν για έλεγχο, σταμάτησαν ΙΧ με πινακίδες Αθήνας για το τυπικό έλεγχο των εισιτηρίων.Οι ύποπτες και αγχώδες κινήσεις όμως του 50χρονου Έλληνα οδηγού, σήμαναν συναγερμό στους έμπειρους άντρες του ΚΕΑ Ηγουμενίτσας.Σε εξονυχιστικό έλεγχο που προχώρησαν στο ΙΧ, εντόπισαν σε διάφορες κρύπτες του, 22 δέματα με περίπου 21 κιλά χασίς.Ο οδηγός για να μπερδέψει και να ξεγελάσει έναν ενδεχόμενο έλεγχο από αστυνομικό σκυλί, είχε γεμίσει το εσωτερικό του ΙΧ με δεκάδες αποσμητικά και αρωματάκια.Δεν κατάφερε όμως να ξεγελάσει καν τους έμπειρους άντρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.Δεν κατάφερε όμως να ξεγελάσει καν τους έμπειρους άντρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.Έτσι, το ταξίδι του προς την Αγκόνα σταμάτησε στην Ηγουμενίτσα, καθώς συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέας Θεσπρωτίας.

Ο Γιώργος Νίτσας υπηρεσιακός προπονητής στον ΠΑΣ Πρέβεζα 2012
Ο Γιώργος Νίτσας θα καθίσει στον πάγκο του ΠΑΣ Πρέβεζα 2012, ως υπηρεσιακός προπονητής. Το ΔΣ των «κιτρινόμαυρων» συνεδρίασε με θέμα τον αντικαταστάτη του Παναγιώτη Πανούση και αποφάσισε πως υπηρεσιακός προπονητής θα είναι ο Γιώργος Νίτσας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επαφές με τους υποψήφιους για τον πάγκο και να υπάρξει συμφωνία με έναν εξ αυτών. Τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι πολλά, αλλά η διοίκηση του ΠΑΣ μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε επαφές. Ο κ. Νίτσας θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά προπονητής - έστω και προσωρινά - μετά τον Γιώργο Χριστοδούλου, τον Πάνο Καραμούτσιο και τον Παναγιώτη Πανούση.


Οι σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2012
 Το περιοδικό «Archaeology» (τεύχος Ιανουαρίου/ Φεβρουαρίου 2013) παρουσιάζει τις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2012, το οποίο αποδείχτηκε αρκετά αξιόλογο σε αυτό τον τομέα.Στα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 2012 εντάσσονται σίγουρα οι εντυπωσιακές μάσκες των Μάγια, οι οποίες χρονολογούνται μεταξύ 350 και 400 μ.Χ. και βρέθηκαν στην πόλη Ελ Ζοτζ στη Γουατεμάλα. Απεικονίζουν τον πλανήτη Ήλιο σε διάφορες φάσεις στον ουρανό, αλλά και πλανήτες όπως η Αφροδίτη, «μια ουράνια συμφωνία», όπως αποκάλεσαν τις αναπαραστάσεις οι αρχαιολόγοι. Οι μάσκες, ύψους περίπου 1,5 μέτρου, διακοσμούσαν έναν ναό στην κορυφή της πυραμίδας Ελ Ντιάμπλο, ήταν βαμμένες με φωτεινό κόκκινο χρώμα και απεικόνιζαν διάφορες θεότητες, μεταξύ των οποίων και τον θεό Ήλιο.Εξάλλου, μια σειρά αναλύσεων που πραγματοποίησαν δύο ερευνητές από το Καταλανικό Ινστιτούτου Ερευνών και Προηγμένων Σπουδών στην Ισπανία και το βρετανικό Πανεπιστήμιο Γιορκ, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ κατανάλωναν φαρμακευτικά φυτά. Η ερευνητική ομάδα, εξετάζοντας τα χημικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στην ασβεστοποιημένη πλάκα των δοντιών πέντε Νεάντερταλ, ηλικίας μεταξύ 50.600 και 47.300 ετών, από το Σπήλαιο Ελ Σιντρόν στην Ισπανία, εντόπισαν μεταξύ των τροφών που είχαν καταναλώσει και τα πικρά στη γεύση χαμομήλι και αχίλλεια. Μια ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο και για άλλες σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τη διατροφή ανθρωποειδών, που έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.Ένα οδοντωτό ξύλινο ραβδί από το Σπήλαιο Μπόρντερ στη Νότια Αφρική, ηλικίας 24.000 ετών, περιέχει το αρχαιότερο δηλητήριο. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι σύγχρονες χημικές αναλύσεις που εφαρμόστηκαν στο αντικείμενο, γνωστό ήδη από τη δεκαετία του ’70, και οι οποίες αποκάλυψαν ίχνη ουσίας από το φυτό Ρίκινο (castor bean), γνωστό για την τοξικότητα των σπόρων του. Το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την προσθήκη δηλητήριου στις αιχμές βελών, ακριβώς όπως κάνουν ακόμα και σήμερα οι ιθαγενείς Σαν, οι οποίοι βάζουν δηλητήριο στα βέλη τους όταν πάνε για κυνήγι. Μια συγκλονιστική και μακάβρια ανακάλυψη περίμενε τους αρχαιολόγους του Τέμπλο Μαγιόρ, ενός από τους κύριους ναούς των Αζτέκων, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Πόλη του Μεξικού: Περισσότερα από 1.000 οστά, μεταξύ των οποίων 45 κρανία και 250 γνάθοι, συγκεντρωμένα γύρω από τον σκελετό γυναίκας, ο μοναδικός που ήταν πλήρης. Πιθανόν πρόκειται για οστά από προηγούμενες ταφές, από όπου απομακρύνθηκαν και θάφτηκαν ξανά με τη γυναίκα. Η ανακάλυψη, ωστόσο, δεν σταματούσε εκεί: Κάτω από μια ηφαιστειακή πλάκα, που χρησιμοποιούσαν για ανθρωποθυσίες, βρέθηκαν άλλα πέντε κρανία διάτρητα, προφανώς για την τοποθέτησή τους σε πασσάλους.Η ανακάλυψη 75 αρχαίων καρφιών από τις σόλες σανδαλιών σε περιοχή της πόλης Hermeskeil στη νοτιοδυτική Γερμανία, οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός ρωμαϊκού στρατοπέδου του 50 π.Χ., εποχή που ο Ιούλιος Καίσαρας πραγματοποιούσε τρεις εκστρατείες κατά των Γαλατών και των ισχυρών ηγετών τους. «Είναι πολύ πιθανόν το στρατόπεδο να χτίστηκε από τις λεγεώνες του Καίσαρα» δηλώνει στο περιοδικό ο διευθυντής των ανασκαφών Σάμπιν Χόρνουνγκ, από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Μάιντς.Η χάραξη ενός γυναικείου γενετικού οργάνου στον βράχο του σπηλαίου Αμπρί Καστανέ στη Γαλλία, είναι ένα από τα πρωιμότερα δείγματα βραχογραφίας στην Ευρώπη, ηλικίας περίπου 37.000 ετών. Ο αριθμός αυτός είναι και το ελάχιστο όριο ηλικίας του καλλιτεχνήματος, καθώς σχεδιάστηκε ακριβώς την εποχή που κατέρρευσε η οροφή της σπηλιάς. Ο βράχος στον οποίο εντοπίστηκε η ενδιαφέρουσα απεικόνιση βρίσκεται πάνω από μια επιφάνεια η οποία περιέχει εκατοντάδες αντικείμενα από την εποχή της Ωρινιάκιας πολιτισμικής φάσης, στην οποία εμφανίζονται οι σύγχρονοι άνθρωποι στην Ευρώπη.Η αρχαιότερη κεραμική μετρήθηκε φέτος και κατασκευάστηκε πριν από 19.000 ως 20.000 χρόνια. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ερευνητές των αγγείων που εντοπίστηκαν πριν από χρόνια στο σπήλαιο Xianrendong, στην επαρχία Jiangxi, της νοτιοανατολικής Κίνας. Έτσι, η θεωρία ότι η ανακάλυψη των αγγείων για τη συλλογή, την αποθήκευση και το μαγείρεμα τροφών αποτέλεσε μέρος της Νεολιθικής Επανάστασης πριν από περίπου 10.000 χρόνια, θα πρέπει μάλλον να τροποποιηθεί.Ελάχιστα είναι τα ευρήματα σκόπιμης μουμιοποίησης στην Ευρώπη κι ένα από αυτά ανακαλύφθηκε το 2001 σε μια τοποθεσία της Εποχής του Χαλκού στο Νότιο Γιουίστ, του βρετανικού συμπλέγματος των Εβρίδων. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικίας 3.000 ετών, που είχαν όμως ακόμη πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να αποκαλύψουν, καθώς τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα αποτελούνταν από διαφορετικά μέλη άλλων σκελετών, κάποια μάλιστα παλαιότερα από τα άλλα, ένα περίπλοκο αίνιγμα που μένει να λύσουν οι αρχαιολόγοι.Ένας θησαυρός από χρυσά κοσμήματα και νομίσματα, που ανακαλύφθηκε φέτος το καλοκαίρι μέσα σε λάκκο στην αυλή ενός αρχαίου κτιρίου στην περιοχή Kiryat Gat, στο νότιο Ισραήλ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του 2012. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογείται μεταξύ 132 και 135 μ.Χ, την εποχή της εξέγερσης του Bar Kokhba, μια από τις μεγαλύτερες εβραϊκές επαναστάσεις κατά των Ρωμαίων.Μια φράση του θρυλικού Γάλλου αιγυπτιολόγου Πιέρ Μοντέ στο ημερολόγιο των ανασκαφών του το 1914 σχετικά με ένα «ξύλινο πάτωμα» δίπλα σε τάφο της Πρώτης Δυναστείας (3150-2890 π.Χ.) στο Αμπού Ραουάς (8 χλμ. νότια της Γκίζας), προβλημάτισε τον σύγχρονό του Γιάν Τρίσταντ από το Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.Καθώς γνώριζε ότι κανένας άλλος αρχαιολόγος δεν είχε αναφέρει ποτέ για ξύλινα πατώματα γύρω από τάφους, οδήγησε την ανασκαφική ομάδα του στο ίδιο σημείο του Γάλλου ομολόγου του. Η κατάληξη ήταν να ανακαλυφθεί ένα μεγάλο ξύλινο τελετουργικό πλοίο του 2950 π.Χ., το οποίο είναι και το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο.