ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Μόνο στους μεγάλους ανθρώπους ταιριάζει να έχουν μεγάλα ελαττώματα



ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ - NEWS

Πυρκαγιά
Την 20-11-2012 ,01.30 στην περιοχή Κωστακιοί Άρτας, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε Ι.Χ.Ε. αυτ/το, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του. Πυρκαγιά κατασβήσθηκε από την Π.Υ., η οποία επελήφθη προανακρίσεως.
Συνελήφθησαν  πέντε (5) αλλοδαποί για κλοπή  χαλκού και σιδήρου
Συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω την 20-11-2012 το πρωί,στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, πέντε (5) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας (ηλικίας 41, 39, 31, 25 και 19 ετών), κατηγορούμενοι για  κλοπή χαλκού και σιδήρου από εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρων. Ειδικότερα, οι πέντε δράστες συνελήφθησαν τη στιγμή που φόρτωναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, καλώδια χαλκού, βάρους (100) κιλών, (200) κιλά σιδήρου και μία αντλία βυθού, τα οποία είχαν μόλις αφαιρέσει από εργοστάσιο μαρμάρων στο Μπιζάνι Ιωαννίνων.Τα κλαπέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από  το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Παράνομα αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρων
Κατασχέθηκαν – 250 –  λαθραία πακέτα τσιγάρων.Συνελήφθη, την 20-11-2012 το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του  Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας,39χρονος αλλοδαπός, Πακιστανικής καταγωγής,κατηγορούμενος για παραβίαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον 39χρονο συλληφθέντα, βρέθηκαν στην κατοχή του (250) πακέτα τσιγάρων,διαφόρων εταιρειών,τα οποία δεν είχαν επικολλημένη την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης καπνού και κατασχέθηκαν.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Συνελήφθησαν δύο (2) Δουλέμποροι
 Συνελήφθησαν την 20-11-2012 το πρωί στα Ιωάννινα,από αστυνομικούς  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων,  δύο  διακινητές  (ένας 49χρονος ημεδαπός και ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας), οι οποίοι διευκόλυναν την προώθηση στο εσωτερικό της Ελληνικής επικράτειας τριών μη νόμιμων μεταναστών. Ειδικότερα, χθες το πρωί στα Ιωάννινα, σε σήμα στάσης που έκαναν οι αστυνομικοί στον οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου για έλεγχο,αυτός δεν συμμορφώθηκε και επιχείρησε να διαφύγει, αναπτύσσοντας ταχύτητα,  πλην όμως οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και τον ακινητοποίησαν.Κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι  επέβαιναν σε αυτό ως οδηγός ένας 49χρονος ημεδαπός και ως συνοδηγός ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας,οι οποίοι είχαν επιβιβάσει στο όχημα τρεις μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Αλβανίας, με σκοπό να τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα.Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο καθώς και πέντε (5) κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Σύλληψη αλλοδαπού στην Άρτα, για κλοπή από σούπερ μάρκετ
Σε βάρος του εκκρεμούσε επιπλέον Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, την 19/11/2012 στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 52χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πολωνίας, κατηγορούμενος για κλοπή από σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα,ο 52χρονος νωρίτερα την ίδια ημέρα,  αφαίρεσε από σούπερ μάρκετ στην Άρτα μία φιάλη αλκοολούχου ποτού.Επίσης, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Πολωνικές Αρχές  για υποθέσεις απάτης και προμήθεια  πιστοποιητικών με ψευδείς προφάσεις, αδικήματα που είχε διαπράξει στη Πολωνία.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ.  Εισαγγελέα Εφετών  Ιωαννίνων.

Κώδικας  των Εθνικών Κληροδοτημάτων- Σχολαζουσών Κληρονομιών
Το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει έως τα τέλη του Νοεμβρίου στη Βουλή, σχέδιο νόμου για τον Κώδικα  των Εθνικών Κληροδοτημάτων και την αναμόρφωση των διατάξεων των Σχολαζουσών Κληρονομιών. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 25 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα. Στην ίδια απάντηση αναγνωρίζεται ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον πρέπει να αναμορφωθεί.Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι «με την αριθμ. Δ6Α 1143866ΕΞ2012/11.10.2012 απόφασή του έχει συσταθεί Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία, μεταξύ  άλλων, ασχολείται  με τη σύνταξη σχεδίου νόμου του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και την αναμόρφωση των διατάξεων των Σχολαζουσών Κληρονομιών,  στο οποίο προβλέπεται και η δημιουργία μητρώου κοινωφελών περιουσιών και μητρώου σχολαζουσών κληρονομιών, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2012».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΗΠΕΙΡΟΥ
 Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διαθεσιμότητα - απόλυση υπαλλήλων στην Περιφέρεια
Κατά την αποψινή έκτακτη  συνεδρίαση,  με θέμα τη διαθεσιμότητα και απόλυση υπαλλήλων στην Περιφέρεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τα εξής: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μείωση του προσωπικού των Περιφερειών μέσω των απολύσεων (ΔΕ ΙΔΑΧ) και δεν δέχεται καμία απόλυση- διάθεση καθόσον υπάρχει έλλειψη προσωπικού.Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι δεν αποτελεί λύση η αποψίλωση των αιρετών Περιφερειών από το χρήσιμο και αναντικατάστατο προσωπικό και η πλήρης υποβάθμισή τους.Αντίθετα, λύση αποτελεί ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός παραγωγικού κράτους και μιας αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολίτη.Ο νόμος 4093/2012 και οι οριζόντιες περικοπές που αποτελούν καίριο πλήγμα στη καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών, απαξιώνοντας πλήρως το θεσμό της  αιρετής αυτοδιοίκησης.Με την εφαρμογή του «ακρωτηριάζεται» ένα ζωτικό τμήμα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με τη διαθεσιμότητα και την άμεση – προδιαγεγραμμένη απόλυση.Το Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνει ότι οι Περιφέρειες έχουν ήδη εισφέρει στη δημοσιονομική εξυγίανση, με μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 40%, ενώ έχουν ήδη υποστεί μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ) τη διετία 2011-2012  κατά 60%. Με τα νέα μέτρα οι Περιφέρειες καταδικάζονται σε αναποτελεσματικότητα και πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη.Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, δηλώνει αλληλέγγυο στους αγώνες των προς απόλυση υπάλληλων και θα συμπαρασταθεί πολιτικά και νομικά στους αγώνες τους.
. Εκτός αυτών,  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του, είπε  ότι αναλαμβάνει από μόνος του την ευθύνη και δεν θα υπογράψει καμία απόφαση απόλυσης ή διαθεσιμότητας, εκτός περιπτώσεων που αυτό ζητηθεί από υπαλλήλους.
. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έκανε αποδεκτή κατά πλειοψηφία την πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου κ. Ι. Παπαδημητρίου για διήμερο κλείσιμο της Περιφέρειας, με την οποία συμφώνησαν μόνο οι παρατάξεις της μειοψηφίας.
Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για  τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων 
Με μοναδικό θέμα συζήτησης τις σχεδιαζόμενες απολύσεις υπαλλήλων της Περιφέρειας, συνεδρίασε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:
 Τα γεγονότα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.  Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης του οποίου η ζωή να μην έχει αλλάξει προς το χειρότερο.Οι επιπτώσεις είναι πολύ βαρύτερες για τους εργαζόμενους,τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, που  βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, να υποβαθμίζεται το βιοτικό τους επίπεδο και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.Η ανεργία έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για χιλιάδες συμπολίτες μας. Η αύξησή της είναι αλματώδης και οι νεόπτωχοι πληθύνονται. Τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιουργούνται, όπως και αυτά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, δίνουν μερική  ανακούφιση, αλλά το ζήτημα είναι να ανασχεθεί το φαινόμενο, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί το ζήτημα της ανεργίας. Είναι μια «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας μας, έτοιμη να εκραγεί. Και έχουμε χρέος όλοι μας να  καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αντιμετωπίσουμε. Με τα εργαλεία που διαθέτουμε, το ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο, ήρθε η ώρα,  πέτρα – πέτρα να «χτίσουμε» μια νέα παραγωγική δομή, που να δημιουργεί θέσεις εργασίας.Στο ζοφερό κλίμα των ημερών ήρθε να προστεθεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Τα μέτρα που προβλέπει και επιβάλλει με συνοπτικές διαδικασίες, - πέραν των άλλων - αποδυναμώνουν τη λειτουργία των Περιφερειών,  αποψιλώνουν Δημόσιες Υπηρεσίες, προσθέτουν νέους ανέργους και μάλιστα σε ηλικίες που δύσκολα θα μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.Όπως έχει καταγγείλει η Ένωση Περιφερειών, τα μέτρα  σχεδιάστηκαν και πάρθηκαν χωρίς ενημέρωση και συζήτηση με τους Περιφερειάρχες και των θεσμικών τους οργάνων. Οι εμπνευστές τους απαξιώνουν το έργο μας, απαξιώνουν το θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, για τον οποίο άλλα προέβλεπε ο νομοθέτης και άλλα εφαρμόζονται στην πράξη. Οι Περιφέρειες βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα». Εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Περιφέρειες έχουν συμβάλει τεράστια από μόνες τους στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα έως και 40%  και έχοντας υποστεί περικοπές των εσόδων τους από τους Κ.Α.Π. που φτάνουν το 60%.Οι Περιφέρειες είναι εκείνες που έδωσαν ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των Αναπτυξιακών νόμων. Ως μέτρο σύγκρισης οι αρμόδιοι υπουργοί ας εξετάσουν και ας δουν τις επιδόσεις των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων. Όλα αυτά έγιναν με τη συνδρομή, τη συνεργασία και την προσπάθεια υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το μέτρο της διαθεσιμότητας.Από την Ένωση Περιφερειών έχει αναληφθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, συντονισμένη και συνεχής προσπάθεια να πεισθούν τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη λανθασμένη τακτική που ακολούθησαν έναντι των Περιφερειών.Σε όλους τους τόνους επισημαίνεται ότι οι οριζόντιες περικοπές, αποτελούν καίριο πλήγμα στην καθημερινή   λειτουργία των Περιφερειών και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.Έχουμε υπογραμμίσει,ότι οι επιχειρούμενες απολύσεις υπαλλήλων είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον,δεν οδηγούν πουθενά.Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το έργο που προσφέρουν οι υπάλληλοι που, βάσει του Νόμου, εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.  Τις υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η αποψίλωση των υπηρεσιών μας, από έμπειρο και δοκιμασμένο προσωπικό. Από τη πρώτη στιγμή ήμασταν και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις απολύσεις προσωπικού μας. Θέλω εδώ να επισημάνω ακόμη  ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έπρεπε, εκτός των άλλων, να είχαν  λάβει υπόψη τους,  ότι το πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών, δεν έχει καμία σχέση με ο, τι συμβαίνει σε άλλους φορείς του Δημοσίου.Σήμερα οι Περιφέρειες καλούνται να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του κράτους. Προαπαιτούμενο είναι να ενισχυθεί ο ρόλος και η δομή τους και να μην υπάρξει κατεδάφισή τους, όπως δυστυχώς επιχειρείται με τα νέα μέτρα.Αν η Πολιτεία επιθυμεί όντως να πετύχει μέγιστο δημοσιονομικό όφελος, υπάρχουν άλλοι τρόποι περιορισμού και εκσυγχρονισμού του Δημόσιου Τομέα.  Ας καταργήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μετατάσσοντας το πλεονάζον προσωπικό στις Περιφέρειες καλύπτοντας έτσι. πραγματικές τους ανάγκες.  Ας κάνει το ίδιο και με τις διάσπαρτες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκτός των άλλων προκαλούν πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και επιστημονικού προσωπικού. Είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων Υπουργών να καταθέσουμε και άλλες προτάσεις που συμβάλλουν στον ορθολογισμό της λειτουργίας του Κράτους και της επίτευξης δημοσιονομικού οφέλους.Γεγονός είναι ότι η Πολιτεία,  πρέπει να αλλάξει ρότα. Να περικόψει τις σπατάλες του κεντρικού κράτους και να μη καταφεύγει στη λύση των περικοπών στις περιφέρειες. Ο νέος θεσμός της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, πρέπει να στηριχθεί τόσο σε θεσμικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται και με τον «Καλλικράτη», είναι η επάρκεια προσωπικού και πόρων. Διαφορετικά τις δυσλειτουργίες επωμίζονται οι πολίτες. Μπορεί σε αυτή την αίθουσα να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα. Αυτό που συζητάμε σήμερα, δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις, για συναγωνισμό  ποιος ενδιαφέρεται πιο πολύ για τους  εργαζόμενους.Στο «δια ταύτα» νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι:  Είμαστε αντίθετοι στις απολύσεις, είμαστε αντίθετοι στις οριζόντιες περικοπές που πλήττουν τη λειτουργία της Περιφέρειας. Αυτή την ομόθυμη θέση καλείται σήμερα να επιβεβαιώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να είναι συλλογικές,  στο πλαίσιο της Ένωσης Περιφερειών».

Ήπειρος  Τόπος  να  Ζεις
 Η παράταξη  «Ήπειρος  Τόπος  να  Ζεις»  εισηγήται  στο  έκτακτο  Περιφερειακό  Συμβούλιο  της  Περιφέρειας  Ηπείρου  για  το  θέμα  των  απολύσεων  των  εργαζομένων  τα  εξής :
• Η Ηπειρωτική  κοινωνία  που  βιώνει  το  μεγαλύτερο  ποσοστό  ανεργίας  της  Ελλάδας, δεν  αντέχει  άλλες  απολύσεις.
• Καμμία  απόλυση  εργαζόμενου  δεν  είναι  ανεκτή  απ’  το Περιφερειακό  Συμβούλιο, με  μέτρα άδικα, γενικής εφαρμογής,χωρίς  πρόγραμμα  και  στόχο.
• Ηαριθμητική  μόνο  συρρίκνωση  των  εργαζομένων  στην  Περιφέρεια, αποτελεί  ομολογία  εφαρμογής  σχεδίου  αποδιοργάνωσης  της  Δημόσιας  Διοίκησης  και  όχι  αναδιοργάνωση.
• Η απόλυση  των  εργαζομένων  οδηγεί  αυτόματα  στην  περικοπή  των  παρεχόμενων  υπηρεσιών  προς  τους  πολίτες  της  Ηπείρου.
• Το Περιφερειακό  Συμβούλιο  Ηπείρου  τάσσεται  στο  πλευρό  όλων  των  εργαζόμενων  και  διεκδικούμε  από  κοινού  την   άρση  του  νόμου  περί  διαθεσιμότητας  των  υπαλλήλων.
• Συμπαραστεκόμαστε  στο  δικαστικό  αγώνα  των  υπαλλήλων  για  την  αντισυνταγματικότητα  και τον  παράνομο  χαρακτήρα  των  μέτρων.

Έπεσε στον προβλήτα Ηγουμενίτσας το Δωριεύς
 Ένας ναυτεργάτης τραυματίστηκε.Ένας ναυτεργάτης τραυματίστηκε μετά από την πρόσκρουση του αμφίδρομου πλοίου «Δωριεύς» χθες το βράδυ στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το «Δωριεύς» προσέκρουσε στην πλώρη «Β» του θεσπρωτικού λιμένος κατά τη διαδικασία των χειρισμών πρόσδεσης, ολοκληρώνοντας το δρομολόγιο από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα με 24 επιβάτες.Από την πρόσκρουση τραυματίστηκε ελαφρά στη μέση ένας 52χρονος, μέλος του πληρώματος, ο οποίος μεταφέρθηκε προληπτικά με ασθενοφόρο όχημα στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών απ' όπου εξήλθε.Από την πρόσκρουση δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν διαπιστώθηκε εισροή υδάτων. Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Δωριεύς» μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης αξιοπλοΐας και κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Οι παρθένες του τσαγιού της Κεράλα
 Στην Ινδία λέγεται ότι το καλύτερο τσάι χρειάζεται όχι μόνο τα δύο ψηλότερα φύλλα του φυτού αλλά πρέπει να συλλεγεί από τα χέρια παρθένας κοπέλας  η οποία το συλλέγει ευγενικά ψυθυρίζοντας θεραπευτικά λόγια mantra.Οι φωτογραφίες είναι από τη συλλογή τσαγιού σε υψόμετρο 1800 μέτρων στην Κεράλα.  Οι γυναίκες ξεκινούν τη δουλειά νωρίς την αυγή και όλη η διαδικασία γίνεται με το χέρι. Συλλέγουν μόνο τα δύο ψηλότερα φύλλα και άνθη του φυτού, για να παράξουν το καλύτερο τσάι. Η χρήση μηχανών καταστράφει τη διαδικασία, καθώς συλλέγει ταυτόχρονα και άχρηστα τμήματα του φυτού ενώ καταστρέφει τα φύλλα. Έτσι το τσάι που συλλέγεται μηχανικά είναι φτηνό αλλά κακής ποιότητας.Η δουλειά είναι σκληρή και πολύπλοκη. Οι γυναίκες περνούν όλη την ημέρα κάτω από το καυτό ήλιο συλλέγοντας το τσάι με ιδιαίτερη προσοχή. Σύμφωνα με τους Ινδούς η δουλειά απαιτεί γυναικεία χέρια καθώς οι άντρες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ίδια μονότονη δουλειά ολόκληρη την ημέρα.Εκτός από τον ήλιο και την κούραση οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα. Τα χωράφια είναι γεμάτα βδέλλες και οι γυναίκες έιναι πάντα εξοπλισμένες με ένα ραβδί για να τις απομακρύνουν.Οφείλουμε να επισημάνουμε την εκμετάλλευση που υφίστανται οι Ινδές συλλέκτριες τσαγιού. Κάθε γυναίκα μπορεί να μαζέψει περίπου 40 κιλά τσάι την ημέρα για μια αμοιβή που δεν ξεπερνά τα 100-120 δολλάρια το μήνα…!
 
‘’ Μάτσου Πίτσου ‘’ , η χαμένη πόλη των Ίνκας
Το Μάτσου Πίτσου (στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό»), βρίσκεται σε υψόμετρο 2430 μέτρων στις περουβιανές Άνδεις.Η δυσπρόσιτη θέση του Μάτσου Πίτσου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ήταν το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας, στον αγώνα τους εναντίον των Ισπανών.Ωστόσο, παρόλο που οι ακραίες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι χαρακτηριστικό της περιοχής, σε σύγκριση πάντα με το γενικό σύνολο των κορυφογραμμών των Άνδεων, η ανθρώπινη κατοίκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πόλη Μάτσου Πίτσου, δεν είναι εφικτή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι αρχαιολόγοι δεν δέχτηκαν ότι αυτή η πόλη αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας στη διάρκεια της Ισπανικής κατάκτησης.Η πραγματικότητα είναι ότι το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο με αρχείο χρονολόγησης, λατρευτικό κέντρο και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων. Η πόλη φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε όταν ο ηγεμόνας Μάνκο Ίνκα γνωστός και σαν Μάνκο Καπάκ ο Β’ ξεκίνησε τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ίνκας από τους Ισπανούς κατακτητές, γιατί όπως φάνηκε από τα ευρήματα εκείνη την εποχή στη πόλη χτύπησε μια μεταδοτική ασθένεια. Έκτοτε κανένας δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη πόλη, που ταυτίζεται με τη γενέτειρα των Ίνκας στη μυθολογία τους (Τάμπου-Τόκο), και κανένας δεν ξαναπάτησε εκεί μέχρι το 1911 που ανακαλύφθηκε.Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1911, στις 24 Ιουλίου, από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ. Σήμερα πολλές εργασίες αναπαλαίωσης και αποκατάστασης έχουν μετατρέψει το χώρο σε ένα πολύ καλά διατηρημένο αρχαιολογικό μνημείο.Το Μάτσου Πίτσου κηρύχθηκε ως περουβιανό ιστορικό άδυτο το 1981 από τη κυβέρνηση του Περού και από την ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) ως Περιοχή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1983. Είναι επίσης ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου από τις 7 Ιουλίου του 2007.