ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Οι Ειδήσεις από το Ραδιοφιλιάτι…...30-09-2012


Η μουσική σας Διδαχή : Αλάνης μάνας γιός 

 Στίχοι: Κώστας Ρούκουνας, Σαμιωτάκι
Μουσική: Πάνος Τούντας
Πρώτη εκτέλεση: Κώστας Ρούκουνας, Σαμιωτάκι

Ωπα ε, ρε να ζήσουν τ'αλάνια,……
Εγώ 'μ' αλάνης μάνας γιός, μάγκας σωστός στήν τρίχα και στον καθένα ζόρικο,
 αχ, κόβω με μιάς τόν βήχα.
Ούζο και χασίσι θέλω και γλυκά φιλιά,σαντουράκι να μου παίζει τα ντερτλίδικα (χτύπα το,ρε Τζοβενάκι)
τσιφτετέλι να χορεύει η μανίτσα μου,άιντε γειά σου ρε κουκλίτσα μου.
(Ωωωπα να ζήσουν οι μάγκες,γειά σου ναυτάκι μου, γειά σου πασά μου)
Και ο νταλγκάς στό διάβολο, της καθεμιάς ας πάει,εγω 'χω κούκλα όμορφη, που όλο με με γλεντάει.
Ούζο και χασίσι θέλω και γλυκά φιλιά,σαντουράκι να μου παίζει τα ντερτλίδικα,
[τσιφτετέλι να χορεύει η μανίτσα μου,άιντε γειά σου ρε κουκλίτσα μου.] x2

Οι παραμυθατζήδες πολιτεύτηκαν και πολιτεύονται….!





















Εκατό "φίλους"….?..διόρισε ο Τσίπρας στη Βουλή…;;;; αληθεύει;; βλέπε το ‘’ ιντερνικό ‘’ρεπορτάζ που ακολουθεί, = ….. και είπε ο Κύριος την παραβολή ταύτη :
   ‘’’’’ Μέλη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν με επιστολές τους στην Κουμουνδούρου την ηγεσία του κόμματος για τις προσλήψεις ατόμων στη Βουλή. Πρόκειται για μία εκ των περίπου εκατό θέσεων που το κόμμα δικαιούται, οι οποίες δεν ...Anchor πληρούσαν τις προϋποθέσεις ανάληψης καθηκόντων και δεν είχαν ακόμα και τις πανεπιστημιακές περγαμηνές που χρειάζονταν.Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα,χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο προσώπων που τοποθετήθηκαν με προσωπική απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή. Πρόκειται για δύο προσωπικές φίλες από τα νεανικά χρόνια του προέδρου που σε αντίθεση με δεκάδες βιογραφικά που δόθηκαν, δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και για άλλους διορισμούς. Ο A. Τσίπρας δέχτηκε σφοδρή κριτική για την τοποθέτηση του δικηγόρου και πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε θέση.....?... ‘’’
Ετσι αναγκάζομαι να αναφέρω το τι μέλη γενέσθαι η σημερινή εποχή,… και :
Οι περισσότεροι πολιτικοί και οι φίλοι τους είναι παραμυθατζήδες, αντάξιοι ενός Μινχάουζεν και τα φαντάσματα τα οποία δημιουργούν οι φαντασιόπληκτοι παραμυθατζήδες είναι αυτά της Ουτοπίας. Μη τελειώνοντας και έχοντας ακόμα πολλά να πω θα μείνω στο εξής, ο λαϊκισμός είναι ότι χειρότερο. Αποχωρώ αποτροπιασμένος και αηδιασμένος από τις θεωρίες συνωμοσίας και τα φαντάσματα τα οποία δημιουργούν κάποιοι ουτοπικοί γερασμένοι Τσαρλατάνοι συχνά - πυκνά και παπατζήδες. Παραμυθατζήδες που μας κυβερνούν, μαέστροι στην "επικοινωνία", αλλά τσιχλόφουσκες στην πράξη, λαϊκίζοντας μιλάνε για τα διάφορα που δεν πιστεύουμε τίποτε και κανέναν.Από παραμυθατζήδες χορτάσαμε.Εννοείτε βέβαια ότι συμφωνούμε με το εξώδικο σε όποιον διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις αλλά κάτσε, να μας διαφωτίζουν όμως έμπρακτα και να ξεχάσουμε την αρπαχτή, τη ρεμούλα, το βόλεμα, τον εαυτούλη μας, το εύκολο κέρδος και να διαολοστείλουμε όλους τους «Πίτσι- Πιτσινάουερς» ;;; Η αντίθεση είναι σαφής και διά γυμνού οφθαλμού.Οι απλοί άνθρωποι,μεταξύ λουκέτων και ανεργίας, έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτοί και τα δικαιώματά τους ήταν ευθύς εξαρχής ο στόχος των Μνημονίων και των Μεσοπρόθεσμων, αλλά δεν έχουν βρει τον τρόπο να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου ώστε να πάρει ο άνεμος την βρωμιά και τον μαρασμό μακριά. Εχει καταστεί προ πολλού σαφές πως : ή οι Ελληνες είναι κότες και ανήκουν σε κομματικούς στρατούς «Βολέματος», ή είναι καθυστερημένοι και εξαπατούνται από τους επιτήδειους πανεύκολα.Ετσι έχουμε το σοφιστικό που βγαίνει από το «ζουμί» του θέματος μας…: « ο φτωχός και η μοίρα του » .
….Ν.Κ.

ΕΛ.ΑΣ.  NEWS
 .Παράσυρε ποδηλάτη και τον τραυμάτισε θανάσιμα
Την 29-09-2012 το πρωί, στην περιφερειακή οδό στο Σταυράκι Ιωαννίνων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 53χρονος ημεδαπός, παρέσυρε δίκυκλο ποδήλατο που οδηγούσε 69χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ποδηλάτη.Προανάκριση για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το  Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.
.Ληστεία για τα 30 αργύρια
Την 29-9-2012 ,01.00 στους Κωστακιούς Άρτας, (2) άγνωστοι δράστες, εισήλθαν σε οικία 87χρονου ημεδαπού και με χρήση σωματικής βίας, τον δέσμευσαν και αφαίρεσαν (1) τηλεόραση, (1) κινητό τηλέφωνο καθώς και (1) πορτοφόλι που περιείχε το χρηματικό ποσό των 30 €. Ο παθών διεκομίσθη στο Γ.Ν.Ν. Άρτας για νοσηλεία.

Υπουργείο Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας,Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων

 Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που ανακοίνωσε στις 7 Σεπτεμβρίου, για την άμεση επανεξέταση των μεγάλων έργων (άνω των 50 εκ. Ευρώ) του Αναπτυξιακού Νόμου που είχαν καθυστερήσει σημαντικά, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις ένταξης τριών έργων που θα σταλούν για έγκριση από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, οι υπουργικές αποφάσεις αφορούν:
1.Την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/2004 της υπό σύσταση επιχείρησης «KAVALA FLOAT GLASS A.E.» για την ίδρυση μονάδας κατασκευής υαλοπινάκων στη ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας συνολικού προϋπολογισμού 97,5 εκ. Ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 29,25 εκ Ευρώ.
2.Την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/2004 της επιχείρησης «ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ» για την ίδρυση συνεδριακού κέντρου, εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων των Μονάδων ELOUNDA BAY PALACE & ELOUNDA BEACH κλπ, συνολικού προϋπολογισμού 50,45 εκ. Ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 15,067 εκ Ευρώ.
3.Την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/2004 της επιχείρησης «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» που αφορά στην ίδρυση αυτοκινητοδρομίου στην περιοχή Χαλανδρίτσα, του Δήμου Φαρρών, του Νομού Αχαΐας, συνολικού προϋπολογισμού 94,6 εκ. Ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 28,92 εκ. Ευρώ.
Από την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 800 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου επανεξετάζουν, τέσσερα (4) μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού και αξιολογούν ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στον κλάδο των Α.Π.Ε. για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου.Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι αποφασισμένο να στηρίξει έμπρακτα όλα τα έργα που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης.

Τώρα άμα θέλεις μπάρμπα «Γλύκα» ξαναπάρε Μαλαντρίνα…!

 Υποχρεωτική καταγραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ.Αρχίζει, από την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου, η διαδικασία καταγραφής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων και δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).Η καταγραφή φυσικής παρουσίας είναι υποχρεωτική για όλους τους συνταξιούχους και επιδοματούχους του ΟΓΑ, που θα πρέπει να προσέλθουν στα ΕΛ.ΤΑ ή στην Τράπεζα, στην οποία έχουν ανοίξει λογαριασμό και πιστώνεται η σύνταξη τους ή το επίδομά τους.Για τους δικαιούχους που δεν θα προσέλθουν έως τις 30 Νοεμβρίου στα ΕΛ.ΤΑ ή στις Τράπεζες (ή στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, κατά περίπτωση) για να δηλώσουν την παρουσία τους ή δεν έχουν δηλώσει σωστά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης από τον Ιανουάριο του 2013.

Παράταση έως 31 Μαρτίου για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

 Την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έως τις 31 Μαρτίου 2013 ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 70.000 αναξιοπαθούντες της τρίτης ηλικίας, αλλά και ΑμΕΑ.Παράλληλα, σχεδιάζεται η νέα μορφή του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγελθεί ως «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων».Το πρόγραμμα - διάδοχος του «Βοήθεια στο Σπίτι» θα στηρίζεται στις ευχέρειες των νέων εργαλείων της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να ενσωματώσει στη δομή του τους φορείς που το υλοποιούν μέχρι σήμερα, κυρίως όσον αφορά εργαζομένους και Δήμους.Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών επιδίωξε και πέτυχε την παράταση του προγράμματος αναλαμβάνοντας την ευθύνη χρηματοδότησης του α' τριμήνου του 2013 με 15 εκατ. ευρώ.Γνωστοποίησε επίσης ότι καταβλήθηκαν 10 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων.

Μπορούσαν οι παλιοί να κόψουν την «Χρυσή» , υπήρχε γιατροσόφι  ……!

 Με αμηχανία - τουλάχιστον - αντιμετωπίζουν κάποιοι από τους αιρετούς της Θεσπρωτίας, την πρόθεση του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά, να παραστεί και φυσικά να συμμετέχει ως εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, στις επετειακές εκδηλώσεις, το Σάββατο, για την εκτέλεση από τους Γερμανούς των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς.Στη διάρκεια της τριπλής κατοχής για τη Θεσπρωτία, Ιταλικής, Γερμανικής, Μουσουλμανικής, η Παραμυθιά έζησε τις πιο εφιαλτικές και τραγικές στιγμές στη μακραίωνη ιστορία της.Η πιο αποφράδα ημέρα ήταν εκείνη που ξημέρωσε στις 29-9-1943.Τη νύχτα της 27ης Σεπτεμβρίου 1943 αποσπάσματα ένοπλων μουσουλμάνων με επικεφαλής Γερμανό αξιωματικό συνέλαβαν 53 άνδρες κάθε ηλικίας. Σαν αιτιολογία προβάλλεται το γεγονός του φόνου έξι Γερμανών στρατιωτών στη θέση "Σκάλα" της Παραμυθιάς που τη φρουρούσαν αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. του λόχου Ποπόβου.Οι δυνάμεις κατοχής είχαν ήδη θυροκολλήσει από τις 17-9-1943 στο οίκημα που στεγάζονταν τα γραφεία της τότε Κοινότητας Παραμυθιάς ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι "...για κάθε δολοφονία ή τραυματισμό Γερμανού στρατιώτη θα εκτελούνται δέκα χριστιανοί Έλληνες από την Παραμυθιά και τα πέριξ χωριά...".Στις 28-9-1943 με την εποπτεία των Γερμανών, 35 κρατούμενοι από τα γύρω χωριά άνοιξαν , στη θέση «Άγιος Γεώργιος» (όπου σήμερα το Ηρώο των πεσόντων), τους ομαδικούς τάφους. Στις 29-9-1943 το χάραμα της μέρας, μεταφέρθηκαν στον προκαθορισμένο τόπο της εκτέλεσης οι μελλοθάνατοι φρουρούμενοι από μουσουλμάνους Τσάμηδες και λίγους Γερμανούς. Ακολούθησαν σκηνές φρίκης. Πατέρας παρακαλούσε ν' αφήσουν ελεύθερο το 16χρονο γιο του και ο γιος ικέτευε να σκοτώσουν αυτόν και να αφήσουν τον πατέρα να αναθρέψει τις μικρότερες αδελφές.Τελικά εκτελέσθηκαν πατέρας και γιος.Η εκτέλεση τους ανακοινώθηκε αμέσως με έγγραφο του γερμανικού φρουραρχείου Παραμυθιάς που θυροκολλήθηκε στο οίκημα όπου στεγάζονταν τα γραφεία της τότε Κοινότητας Παραμυθιάς.Αυτή, την τόσο φορτισμένη ημέρα, επέλεξε η Χρυσή Αυγή να κάνει την εμφάνισή της στην Παραμυθιά...,και διαισθανόμενη ίσως, τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα προκαλέσει η παρουσία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε και με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, ζητώντας να... ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να προστατευθεί ο βουλευτής... γνωστοποιώντας μάλιστα εν είδη προειδοποίησης, ότι ο βουλευτής δε θα έχει μαζί του αστυνομική φρουρά, αλλά θα έχει τη... συνοδεία του, η οποία και μπορεί να... αντιδράσει σε περίπτωση που... προκληθεί.

Οι 10 πιο θανατηφόρες ασθένειες στον Κόσμο

 Οι άνθρωποι πάντα έχουν μέσα τους το φόβο του θανάτου, με όποιο τρόπο κι αν προέλθει. Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν προσβεβλημένοι από διάφορες ασθένειες που οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες: από τα ζώα μέχρι τις σύγχρονες μεταλλάξεις ιών. Ορισμένες από τις αρρώστιες του παρελθόντος έχουν εξαλειφθεί πλήρως εξαιτίας των εξελίξεων στον ιατρικό τομέα, ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη που τρομοκρατούν εκατομμύρια ανθρώπουν στο σύγχρονο κόσμο. Στη δεκάδα που ακολουθεί, περιλαμβάνονται οι πιο θανατηφόρες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν μαζική θνησιμότητα.
1. Καρδιακές παθήσεις
Θα μπορούσε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις λαμβάνουν τη θέση Νο1 στη λίστα, αν δεν γνωρίζαμε ότι αυτός ο «σιωπηλός δολοφόνος» σκοτώνει ανεξέλεγκτα και μάλιστα άτομα που ποτέ δεν γνώριζαν ότι έπασχαν από την καρδιά τους.Υπάρχουν πολλά είδη καρδιακών παθήσεων που προκαλούν προβλήματα υψίστης σημασίας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για το τι πραγματικά ορίζεται ως ιδανική καρδιαγγειακή υγεία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιείς απ’ όσο πραγματικά είναι», λέει ο Ralph Sacco, πρόεδρος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου (American Heart As­sociation).
2. AIDS
Το AIDS είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες στον σύγχρονο κόσμο, καθώς δεν έχει καμία θεραπεία ούτε υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη. Είναι γνωστό και ως Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, που προκύπτει από τη μόλυνση του οργανισμού με τον ιό HIV, ο οποίος με τη σειρά του προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπου η γνώση και η προσωπική προστασία του καθενός αποτελεί τη Νο 1 πρόληψη.
3. Καρκίνος
Ο καρκίνος είναι βασικά μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον οργανισμό. Το πιο τρομακτικό πράγμα με τον καρκίνο είναι ότι υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι, ενώ ανάλογα με το σημείο της προσβολής, το μέγεθος του όγκου αλλά και την εξάπλωση στο σώμα καθορίζεται η θεραπεία. Σε αρχικό στάδιο, πολλά είδη καρκίνων είναι πλήρως ιάσιμα, ενώ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μεταδοτική νόσο.
4. Ισπανική γρίπη
Θανατηφόρα γρίπη που προκαλείται από στέλεχος του ιού H1N1, η ισπανική γρίπη αφάνισε 100 εκατομμύρια ανθρώπους το 1918 και το 1919, μόλις μέσα σε 18 μήνες! Σε αντίθεση με τις άλλες γρίπες, προσβάλλει κυρίως υγιείς νέους ενήλικες, ενώ τόσο ο ρυθμός εξέλιξης της λοίμωξης όσο και το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλά.
5. Βουβωνική πανώλη
Γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», η βουβωνική πανώλη είναι μια ασθένεια που μεταφέρεται στον άνθρωπο από τα τρωκτικά. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ασία στις αρχές του 14ου αιώνα, σκοτώνοντας πάνω από το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Παρά το γεγονός ότι η εμφάνισή της έχει περιοριστεί αρκετά στις μέρες μας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ακριβής αιτία της μικροβιακής πανούκλας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
6. Διάρροια
Οι περισσότεροι σίγουρα σκέφτονται ότι η διάρροια δεν είναι κάτι σοβαρό και συνηθίζουν να τη χαρακτηρίζουν ως «στομαχική διαταραχή» που συνήθως περνά μετά από μια δυο μέρες. Η πιο κοινή αιτία της ασθένειας είναι ένας ιός που μολύνει το έντερο, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες κενώσεις και σοβαρή αφυδάτωση. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είναι μια κοινή ασθένεια, στην Παιδιατρική ο αριθμός των νεκρών από διάρροια υπερβαίνει αυτούς από φυματίωση, AIDS ή ελονοσία! Στις φτωχές, μάλιστα, χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι διαρροϊκές ασθένειες αποτελούν τη Νο1 αιτία θανάτου των παιδιών.
7. Ευλογιά
Η ευλογιά είναι μια πολύ σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια, μόνη πρόληψη της οποίας είναι ο εμβολιασμός. Ο ασθενής εμφανίζει εξογκώματα στο πρόσωπο και το σώμα, τα οποία μεταδίσονται εύκολα σε άλλα σημεία αλλά και από το ένα άτομο στο άλλο μέχω των υγρών του σώματος και της στενής επαφής. Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε το 1796 και περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν, η ευλογιά δεν εξαλείφθηκε πριν το 1980.
8. Χολέρα
Μια πολύ σοβαρή μολυσματική ασθένεια που πλήττει το εντερικό σύστημα του σώματος και οφείλεται στο βακτήριο Δονάκιο της χολέρας. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια και εμετό, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αφυδάτωση στον οργανισμό. Οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος ή άλλων τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Επιδημίες χολέρας έχουν συμβεί αρκετές φορές μέσα στους αιώνες, κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
9. Ελονοσία
Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται κάθε χρόνο από την ελονοσία, με το ποσοστό της θνησιμότητας να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5 εκατ. Η ελονοσία πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Αφρική περίπου 5.000 χρόνια πριν και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα από 2.500 είδη κουνουπιών γνωστά παγκοσμίως, αλλά μόνο 50-60 από αυτά μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία.
10. Φυματίωση
Η φυματίωση (TB) είναι μια συνηθισμένη και θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από μυκοβακτηρίδια. Προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες, ενώ μπορεί να επηρεαστούν και άλλα μέρη του σώματος. Ιστορικά είναι γνωστή ως μια ασθένεια «δολοφόνος», που μεταδίδεται μέσω του αέρα, με το βήχα, τα πτύελα ή το φτάρνισμα των αρρώστων. Η προσβολή συνήθως οδηγεί σε μια ασυμπτωματική και λανθάνουσα μόλυνση, ενώ μόλις το 10% αυτών των μολύνσεων θα εξελιχθεί στην ενεργό νόσο της φυματίωσης. Η φυματίωση σκότωσε περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στον 20ο αιώνα και παρά τις πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις εξακολουθεί να σκοτώνει περίπου 1,5 εκατομμύριο κάθε χρόνο.