ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Η ΤΟΠΙΚΗ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ….26-09-2012


Το Μουσικό σας Ωδείο : Απόψε μες το καπηλειό     
Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης, Βλάχος,Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης, Βλάχος
Πρώτη εκτέλεση: Μαρίκα Νίνου & Στέλιος Κερομύτης, Μπούμπης & Βασίλης Τσιτσάνης, Βλάχος ( Τερτσέτο ). Άλλες ερμηνείες:Πρόδρομος Τσαουσάκης & Μαρίκα Νίνου & Βασίλης Τσιτσάνης, Βλάχος ( Τερτσέτο ).

Απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζούκια κλαίνε {είμαι μονάχος κι έρημος γιατί δυο μάτια φταίνε}.
Τριγύρω όλοι σκυθρωποί οι φίλοι δε μιλιούνται {τέτοιους καημούς γνωρίσανε γι αυτό και με λυπούνται.
Μ' ένα καράβι έφυγε αυτή που είχα αγαπήσει {πήγε στα ξένα μακριά και πια δεν θα γυρίσει}.

Σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας για δημοπράτηση τεσσάρων έργων του ΕΣΠΑ

 Στο τελικό στάδιο για την υλοποίησή τους βρίσκονται ακόμη τέσσερις πράξεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, καθώς η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη για τη δημοπράτησή τους. Πρόκειται για τα εξής:
• «Διαμόρφωση εσωτερικής οδοποιίας στον οικισμό Ανατολής», προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, με  φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών.
• «Κατασκευή πλατείας Ανατολής», προϋπολογισμού 860.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών.
• «Προμήθεια εξοπλισμού τμημάτων ένταξης των σχολείων του Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού 30.041,52 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον ανωτέρω Δήμο.
• «Προμήθεια εξοπλισμού για τα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία του Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 158.170,62 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον ανωτέρω Δήμο.
Συνεχίζεται η συγκέντρωση σχολικού υλικού
Συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Ηπείρου  ( γραφεία 128 -τηλ: 2651087128 και 129 - τηλ: 2651087129), η συγκέντρωση σχολικού υλικού για μαθητές, των οποίων οι γονείς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις  ανάλογες δαπάνες.Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προσφέρουν καινούριο ή μεταχειρισμένο σχολικό υλικό ή βοηθήματα προηγούμενων ετών, καθώς και σχολικά είδη όπως, τσάντες,κασετίνες,ντοσιέ,στυλό,μολύβια,υλικά σχεδίου και ζωγραφικής κ.ά. που θα βοηθήσουν παιδιά που έχουν ανάγκη.Το υλικό, στη συνέχεια, θα διατεθεί σε σχολικές μονάδες,σε Κέντρα Παιδικής Μέριμνας και φορείς με εθελοντική και κοινωνική δράση, μετά από υποβολή σχετικών αιτημάτων τους.Με την ευκαιρία,η Περιφέρεια Ηπείρου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους εκείνους τους πολίτες που συνδράμουν την πρωτοβουλία αυτή (ή εκδήλωσαν ανάλογη πρόθεση), αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική  αλληλεγγύη, που σήμερα είναι απαραίτητη,όσο ποτέ άλλοτε.   

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 Προς τους κ.κ. Υπουργούς:     
- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Εγκατάσταση αποθηκών ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας
Ύστερα από προσφυγή την οποία είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, η Πρόεδρος του Γ' Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που είχε υπογράψει αρχικά (26/10/2011 λίγο πριν αντικατασταθεί) η πρώην Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και στη συνέχεια ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου. Παρά τις καθολικές αντιδράσεις από τους φορείς του Νομού Θεσπρωτίας για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας σε μία περιοχή όπου αναπτύσσονται αποκλειστικά και μόνο ιχθυοκαλλιέργειες, το Υπουργείο ενέκρινε την σχετική Περιβαλλοντική Μελέτη για δημιουργία αποθηκών ασφαλτικών και πετρελαιοειδών στην λωρίδα της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, κοντά στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία.Η διαμάχη για την εγκατάσταση των αποθηκών ασφαλτικών στο συγκεκριμένο σημείο κρατάει πάνω από μία δεκαετία (από το 2001). Από τότε και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό χάρη στις καθολικές αντιδράσεις φορέων του Νομού Θεσπρωτίας. Η αδειοδότηση από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε λίγο πριν θεσμοθετηθεί το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποίο απαγορεύει μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή της Σαγιάδας, αλλά και λίγο πριν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έναν μήνα μετά (Νοέμβριος 2011) το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ειδική γραμματέας του, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, γνωμοδότησαν αρνητικά στην εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας. Η κα Καραβασίλη ζήτησε μάλιστα εναλλακτική χωροθέτηση, κρίνοντας ότι το περιβάλλον και η τοπική οικονομία θα διαταραχθούν εάν χωροθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο η μονάδα ασφαλτικών.Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
•Πως γίνεται συνεχώς να αγνοείται η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να λαμβάνουν τις σχετικές  αποφάσεις για την εγκατάσταση των αποθηκών ασφαλτικών  λίγο πριν απαλλαγούν της θέσης ευθύνης που κατείχαν ;
•Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς που να δίνουν οριστική λύση;
Οι  ερωτώντες  βουλευτές
Χρήστος Μαντάς, βουλευτής   ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων
Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής   ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας
Κώστας Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πρέβεζας

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στα Ιωάννινα 

 1.Συνελήφθη,την 25-09-2012 αργά το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων,ένας 31χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη). Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων πραγματοποίησαν νομότυπη έρευνα στην οικία του 31χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους (7) γραμμαρίων.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
2. Συνελήφθη,την 25-09-2012 το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων,ένας 31χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη). Ειδικότερα,σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον 31χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης, βάρους (0,9) γραμμαρίων.Σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, βρέθηκε μία ακόμα νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης, βάρους (2.3) γραμμαρίων.Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Ηπείρου

 Διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει με παραγωγικούς φορείς .Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Δημητρίου συνοδευόμενος από τα μέλη της Διοικητικής επιτροπής κ.κ. Ιωάννη Μήτση, Ευθύμιο Χρυσοστόμου και Βασίλη Βασιλείου επισκέφθηκαν το Γενικό Γραμματέα στο γραφείο του τον ενημέρωσαν για τις δράσεις που αναπτύσσει το Επιμελητήριο και κατάθεσαν τους προβληματισμούς τους για το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ανάπτυξη και στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως κατανοεί την προσπάθεια που καταβάλουν οι τοπικές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και επεσήμανε πως πρέπει σε συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούν με ένα κοινό στόχο προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές μεταβολές που θα στηρίζουν τις υπάρχουσες επενδύσεις και θα ενισχύουν την προσέλκυση νέων.«Θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας» είπε ο κ. Θεοδωρίδης , απευθυνόμενος στη διοίκηση του Επιμελητηρίου και πρότεινε:
-να ενισχυθούν στην Ήπειρο οι υποδομές τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στον τομέα των επικοινωνιών (ηλεκτρονικό εμπόριο)
-να παταχθεί η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων η οποία πολλές φορές αποθαρρύνει και ακυρώνει τις ίδιες τις επενδύσεις. Συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα η δημιουργία «οδικού χάρτη» με πρωταρχικό στόχο την ίδρυση και λειτουργία υπηρεσίας «μιας στάσης» για την αδειοδότηση επιχειρήσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των μικρομεσαίων που αφορούν στο 90% των επιχειρήσεων της χώρας.
-Να τεθεί σε νέες βάσεις η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Το σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει να αντιμετωπίζει με ευνοϊκότερο τρόπο το ζήτημα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους και τους πάσης φύσεως εκβιασμούς που υφίστανται οι επιχειρηματίες από το τραπεζικό σύστημα της χώρας(για αύξηση επιτοκίων και αλλαγές στους όρους των δανείων).
«Να εργαστούμε λοιπόν, όλοι μαζί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας» κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης.Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας δέχθηκε στο γραφείο του, τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της Τοπικής Διοίκησης του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Ο.Ε.Ε., κ.κ. Δημήτρη Φίλη και Ιωάννη Μούλια και συζήτησε μαζί τους, τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη της περιοχής προκειμένου να βγει από την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.«Η Ήπειρος μπορεί. Έχει τις δυνατότητες λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του φυσικού της τοπίου, των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού της να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της εποχής» τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης και πρότεινε τη διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τα νέα αναπτυξιακά δεδομένα της Ηπείρου.

Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στην Ήπειρο

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει τη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης!Όσοι και όσες θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο των άγριων πουλιών έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών» το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.Εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, προβολές και παρουσιάσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες δραστηριότητες θα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας.«Το Συναρπαστικό Ταξίδι της Μετανάστευσης!» είναι το θέμα της φετινής διοργάνωσης και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών και τους βιοτόπους που χρησιμοποιούν κατά τη μετανάστευση. Πολλές από τις περιοχές όπου διοργανώνεται η Γιορτή, αποτελούν προστατευόμενες περιοχές όπως υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας και Εθνικά Πάρκα.Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τις διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικών φορέων και οργανώσεων. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Ήπειρο έχει ως εξής:
Θεσπρωτία
Μακρυγιάλι,Δρέπανο Ηγουμενίτσας , Ημέρα: Τρίτη 9/10, Ώρα: 9:30 – 14:00 Παρατήρηση πουλιών, ζωγραφική , χειροτεχνίες , περιβαλλοντικά παιχνίδια γνώσεωνΦορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά / Τηλ.:  26650 21319 , e mail: info@kalamas-acherontas.gr
Πρέβεζα
Αμμουδιά ,Ημέρα: Τετάρτη 10/10, Ώρα: 9:30 – 14:00 Παρατήρηση πουλιών, ζωγραφική , χειροτεχνίες , περιβαλλοντικά παιχνίδια γνώσεων,Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά / Τηλ.:  26650 21319 , e mail: info@kalamas-acherontas.gr
Ιωάννινα
Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, Ασπράγγελοι Ζαγορίου, Ημέρα: Κυριακή 14/10, Ώρα: 10:.00 - 14:00 Παρατήρηση πουλιών, ενημερωτικές παρουσιάσεις ,κατασκευές, αφήγηση παραμυθιού - θεατρικά δρώμενα (από το ΚΔΑΠ ΡΟΔΑ του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών), περιβαλλοντικά παιχνίδια.

"Έδωσε" στην Ασφάλεια ονόματα καταληψιών μαθητών 

 Μαζί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, άρχισαν και οι μαθητικές καταλήψεις.Τα αιτήματα φέτος επίκαιρα όσο ποτέ.Ήδη στις μεγάλες πόλεις της χώρας άρχισε ο χορός των καταλήψεων. Στην Ήπειρο «έναρξη-ποδαρικό» έκανε μια σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας.Όμως μαζί με το αγωνιστικό παρόν των μαθητών,άρχισαν και τα όργανα των διευθυντικών παρεμβάσεων.Σύμφωνα με πληροφορίες αναγνώστη, ο διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου "έδωσε" στην Ασφάλεια τα ονόματα των μαθητών που πρωταγωνιστούν στην κατάληψη. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας οι Διευθυντές των σχολείων που είναι υπό κατάληψη οφείλουν να ειδοποιήσουν τις Εισαγγελικές Αρχές και την Αστυνομία για να "επιβάλλουν την τάξη" και να λήξουν τις καταλήψεις.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30 Σεπτεμβρίου 2012), που για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι αφιερωμένες στη θεματική «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία», με εκπαιδευτικές δράσεις και προβολή ντοκιμαντέρ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012.Aπευθύνεται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες Ε΄-Στ΄ τάξεων Δημοτικού και Α΄ τάξης Γυμνασίου, κατόπιν συνεννόησης, και περιλαμβάνει: α) σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένες ενότητες και εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν πτυχές των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων στην ιστορία της Ηπείρου, καθοριστικές τομές, αλλά και συνέχειες, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στην επιβίωση εθίμων και παραδόσεων, β) δραστηριότητα δημιουργικής γραφής όπου τα παιδιά, με λόγια και εικόνες, θα συνθέσουν τα δικά τους σύντομα φανταστικά επεισόδια από την ιστορία της αρχαίας Θεσπρωτίας.ώρες έναρξης προγράμματος: 8.30, 9.30, 10.30, 11.30-Διάρκεια: 60΄-Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε πρόγραμμα: 25 μαθητές

Την Παρασκευή η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου στη Παραμυθιά
 Τμήμα του Ιερού Λειψάνου του μυροβλύτη Αγίου Δονάτου, θα λιτανευτεί στην Παραμυθιά την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ σε ανάμνηση της ημέρας του 2000 που μεταφέρθηκε από την Ιταλία στην πόλης. Το τμήμα του Ιερού Λειψάνου του πολιούχου της Παραμυθιάς Αγίου Δονάτου, μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ομώνυμο Ναό της Παραμυθιάς την 29η Σεπτεμβρίου 2000 μετά από ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Παραμυθίας κ.κ. Τίτου και του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου από την Εκκλησία της Παναγίας του Murano της Βενετίας ενώ το υπόλοιπο Ιερό Σκήνωμα σήμερα βρίσκεται αποθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό Μαρίας και Δονάτου επίσης στο Murano της Βενετίας.Την παραμονή, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (και ώρα 19:00), θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού (και ώρα 20:00) θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δονάτου στους δρόμους της πόλεως Παραμυθιάς. Το πρωί του Σαββάτου, 29 Σεπτεμβρίου (και ώρα 07:00), θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων των 49 Προκρίτων της πόλεως Παραμυθιάς.Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας των 49 Προκρίτων της πόλεως Παραμυθιάς.Στην Παραμυθιά ο Άγιος Δονάτος λιτανεύεται δύο φορές το χρόνο. Στις 30 Απριλίου όπου και η ονομαστική εορτή του Αγίου μας και στις 28 Σεπτεμβρίου.

Εξόρμηση στα όρη Θεσπρωτίας θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας 

Εξόρμηση στα όρη Θεσπρωτίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας,με σκοπό την ανάβαση στην κορυφή Γορίλλας (υψόμ. 1658μ.). Η αναχώρηση από Πρέβεζα θα γίνει την Κυριακή στις 7 το πρωί από την πλατεία Ανδρούτσου.Περισσότερες πληροφορίες για την εξόρμηση στην συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ στα γραφεία του συλλόγου. Δηλώσεις συμμετοχής στον αρχηγό της εξόρμησης κ. Ζέρβα Γιάννη και στα τηλ. 6937 390 580 2682102004.

Διαλογισμοί και σκέψεις για την γλώσσα
Γράφει ο Λευτέρης Π. Φράτης

 Έχοντας ως γνώμονα ότι η γλώσσα αποτελεί την βασική ειδοποιό διαφορά που διαχωρίζει ένα έθνος από ένα άλλο, τότε η Ελληνική γλώσσα αποτελεί το ύστατο καταφύγιο του χειμαζόμενου Ελληνικού λαού, προκειμένου να αντιταχθεί σθεναρά στην πολιτισμική και πολιτιστική καταιγίδα που προμηνύεται.Η ελληνική υπήρξε στην αρχαιότητα η πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Μεσόγειο και στην Νότια Ευρώπη  εξαιτίας του πλήθους των αποικιών που είχαν ιδρυθεί από τους Έλληνες στις ακτές της Μεσογείου και έφτασε να είναι η γλώσσα του εμπορίου ακόμα και μέχρι τα τέλη της Αλεξανδρινής περιόδου. Η ελληνική σήμερα αποτελεί τη μητρική γλώσσα περίπου 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αποτελεί επίσης την μητρική γλώσσα αυτοχθόνων πληθυσμών στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία και την Τουρκία. Εξαιτίας της μετανάστευσης η γλώσσα ομιλείται ακόμα σε χώρες-προορισμούς ελληνόφωνων πληθυσμών μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που μιλούν ελληνικά ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα είναι γύρω στα 25 εκατομμύρια.Η Ελληνική γλώσσα έχοντας επιτυχώς διανύσει μια αξιοθαύμαστη πορεία μέσα στον χρόνο αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο έντονης αναφοράς για τους κληρονόμους του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η γλώσσα όντας προικισμένη με την πλούσια λεκτική και εκφραστική κληρονομιά, συνηγορεί σημαντικά στην επίτευξη της επικοινωνιακής διαδικασίας και ανάγκης του ανθρώπου, καθώς εκφράζει την επιτακτική ανάγκη για την πορεία και την διαχρονική παρουσία ενός λαού στο παγκόσμιο πάνθεο.Κάνουμε την θλιβερή διαπίστωση ότι η πλήρης ανυπαρξία του αισθήματος της γλωσσικής ευθύνης έχει θέσει το γλωσσικό ζήτημα σαν πολιτιστικό και πολιτισμικό δείγμα σε δεύτερη μοίρα. Οι νέοι είναι εκ φύσεως ασυγκίνητοι για τέτοιου είδους ‘’εθνικές’’ ασχολίες και προβληματισμούς με συνέπεια να αδιαφορούν και να περιφρονούν συνειδητά το υψίστης σημασίας γλωσσικό ζήτημα που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την διάρκεια της, σε μια συνεχώς εξελισσόμενη και ρευστή πραγματικότητα.Μια άλλη παράμετρος που αποτελεί απότοκο ιδίως τα τελευταία χρόνια της μετριοπαθούς χρήσης της γλώσσας είναι η λεγόμενη ‘’λατινικοποίηση’’ της ιδιαιτέρως κατά την χρήση των πληροφοριακών συστημάτων. Τα Λατινικά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει στην Ελληνική γλώσσα τείνουν να την καταστήσουν παρελθόν αφού σχεδόν σύσσωμο το εφηβικό και νεανικό στοιχείο έχει υιοθετήσει και αφομοιώσει πλήρως αυτό τον απεχθή γλωσσικό κώδικα.Λόγω της παραπληροφόρησης ή της ημιμάθειας που κυριαρχεί γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αυτή η παθογένεια που το τέρας της παγκοσμιοποίησης και το επίπλαστο στοιχείο εκμοντερνισμού των πάντων έχει κληροδοτήσει στην Ελληνική γλώσσα, βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και απλώνεται με αλματώδεις ρυθμούς σαν καρκίνος ο οποίος αργά ή γρήγορα θα παροπλίσει κάθε ελληνογλωσσικό στοιχείο.Συνεπώς μέσω της ορθής πληροφόρησης και της εκτίμησης που πρέπει να τρέφουμε για την ένδοξη και μακραίωνη ιστορία της γλώσσας, θα μπορέσουμε πιθανόν να αποτελέσουμε τον καταλύτη που θα πυροδοτήσει τον σεβασμό και την διάθεση για δημιουργία αναχώματος που θα αποτρέψει περαιτέρω πολιτισμική συρρίκνωση.