ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Πέθανε ο συγγραφέας Λάμπρος Μάλαμας













Φώτο και είδηση από το : epirusonline
Οσους φίλους βρίσκω ηθικούς,συνεπείς και πιστούς,τίμιους και ειλικρινείς,δε θέλω να τους χάνω.Δεν έγειρα ποτέ το κεφάλι μου σε δουλεία,σε αδράνεια και σε λιποψυχία.Ενοιωσα πολλές στιγμές χαράς κι αδελφοσύνης. Ομως λιγότερες απ’ την εξ αίματος συγγένεια και περισσότερες από φιλίες αδελφικές ψυχές, εκλεχτικής συγγένειας . (Λάμπρος Μάλαμας)
Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Μάλαμας, διακεκριμένος συγγραφέας των Ιωαννίνων με πολύχρονη παρέμβαση στον πνευματικό κόσμο της πόλης.Εφυγε ένας «Αριστος Διδάσκαλος» της καθοδήγησης της σκέψης και του φιλτραρίσματος της Ψυχής μας...! Η περιγραφή του Κυριάκου Διακογιάννη για τον Λ. Μάλαμα...:
    Οδοιπόρος μοναχικός στα σκοτεινά σοκάκια της έρημης πολιτείας ενός ημιθανούς δημόσιου λόγου, ο Λάμπρος Μάλαμας, αυτός ο αγέραστος Κέδρος ελληνολαλιάς, αγωνίζεται να ρίξει φως για να δώσει ανάσα στην ελληνική σκέψη, να την προεκτείνει ζωντανή στ’ ακροδάχτυλα των περιφρονεμένων γραφιάδων, να γίνει η σκέψη λόγος, ο λόγος ποίηση, η ποίηση ήθος, αρετή, αγάπη, ανθρωπιά κι όλα τούτα μαζί, να γεννούν αλήθεια, η αλήθεια της ελληνικής διανόησης που χιλιάδες χρόνια φωτίζει πρώτη και αξεπέραστη τα «άνω θρώσκοντα» δίποδα, όντα. Αν ο Διογένης μ’ ένα φανάρι στο χέρι έψαχνε το καταμεσήμερο ν’ ανταμώσει κάποιον άνθρωπο, ο Λάμπρος Μάλαμας σήμερα από τα ιστορικά Ιωάννινα αγωνίζεται με τα κείμενά του να δείξει σ' εκείνους που γνωρίζουν ανάγνωση, πως η ελληνική γλώσσα είναι η τελευταία ελπίδα στον κόσμο τον σημερινό, για τον άνθρωπο τον σημερινό, όρθιος να παραμείνει, με τα δύο πόδια του να μετακινείται, γιατί αλλιώς, αν της γλώσσας της ελληνικής τα νάματα αγνοήσει, αν τα νάματα της γλώσσας της ελληνικής απωλέσει, ο άνθρωπος νομοτελειακά θα επιστρέψει στην... έρπουσα υπόσταση, όταν πρωτοσύρθηκε πάνω στην φλούδα του πλανήτη σαν τις σαύρες και τα υποδέλοιπα ερπετά! Καμαρώνω το έργο, την ζωή και την προσφορά του Λάμπρου Μάλαμα κι αφορμή για το σημερινό μου αφιέρωμα σε αυτόν τον υπεράξιο Ηπειρώτη λογοτέχνη και πατριώτη, μου έδωσαν τρία έργα του που μου χάρισε προχθές κοινός φίλος Αθηναίος και θαυμαστής του. Τα τρία αριστουργηματικά κείμενα του Λάμπρου Μάλαμα είναι: «Συναντήσεις και συνομιλίες» - πρόκειται για διάλογους, συζητήσεις με σημαντικές προσωπικότητες Βαλκανικών χωρών. Το δεύτερο έργο έχει τίτλο: «Τα ευφρόσυνα» ! Πρόκειται για μία ανθολογία ρητών, παροιμιών, αποφθεγμάτων και ρητών, σοφισμάτων και σκωπτικών παρατηρήσεων που δεν αφήνουν κανένα των πολλών και ποικίλων απατεώνων αστιγμάτιστο! Πρόκειται για κείμενα σπαραξικάρδια. Το τρίτο έργο του Λάμπρου Μάλαμα έχει τίτλο: «Ο Καπετάν Γούλας»! Σε αυτό το έργο, μάλλον με αυτό το έργο, ο Λ. Μάλαμας ανεβαίνει άνετα στην κορυφή της σύγχρονης, ελληνικής λογοτεχνίας. Στις μέρες μας καθώς η ελληνική γλώσσα αργοπεθαίνει με τα δηλητήρια που της χύνουν στις φλέβες οι εθνοκτόνοι βρυκόλακες γηγενείς και αλλογενείς, στις μέρες μας: όπου οι τηλεοπτικές χωματερές αδειάζουν με τα φορτηγά τα... «λογοτεχνικά», «μπεστ σέλλερ» στους δρόμους και στις βιτρίνες, τα έργα του Λ. Μάλαμα, είναι οι μόνες, αχτίδες φωτός κυρίως για τους Νέους. Πρώτοι στ’ άρματα, στα φλουριά και στα γράμματα, ας είναι περήφανοι οι Ηπειρώτες που και σήμερα πρωτεύουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: