ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη υγείας – Η εμπορευματοποίηση της υγείας  ( του : Κωνσταντίνου Μπακάλη )

 Νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη υγείας – Η εμπορευματοποίηση της υγείας

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Σήμερα, Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 κατατίθεται για ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη υγείας με το οποίο εμπορευματοποιείται το αγαθό της υγείας.

Έτσι μετά το νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την εφαρμογή της ελεγχόμενης δωρεάν πρόσβασης σε ειδικευμένους ιατρούς (gatekeeping), έρχεται το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια υγεία να διαλύσει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Οι βασικές αρχές του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ (Ν. 1397/1983) είναι :

·         Το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών .

·         Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας, που οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Ουσιαστικά με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται και οι δύο αυτές αρχές.

Αναλυτικότερα, το κράτος αντί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας, αρνείται πεισματικά να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  Όχι μόνο δεν προβαίνει σε μαζικές και μόνιμες προσλήψεις ιατρών και υγειονομικού προσωπικού για την στελέχωση των Νοσοκομείων, αλλά μετακινεί όλο και πιο συχνά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μεταξύ νοσοκομείων, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις τραγικές ελλείψεις. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργεί πρόβλημα σε δύο Νοσοκομεία αντί να λύσει το πρόβλημα του ενός. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των ιατρών με αποτέλεσμα είτε να μεταναστεύουν στο εξωτερικό είτε να πηγαίνουν στις ιδιωτικές κλινικές.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Υπουργείου Υγείας για το νομοσχέδιο και την άρση της αποκλειστικής απασχόλησης  των ιατρών (θεμέλιος λίθος του ΕΣΥ) είναι, ότι οι ιατροί θα έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς με ανυπόστατους ισχυρισμούς, διότι αυτό θα είναι εφικτό μόνο μετά την ολοκλήρωση της εργασίας τους στο ΕΣΥ και η αύξηση των αποδοχών τους θα προέλθει απευθείας από τις τσέπες των ασθενών. Ακόμα η άρση της αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων θα σημάνει την διάλυση των ιατρείων της γειτονιάς και θα έχει ως αποτέλεσμα την ευθεία  αντιπαράθεσή νοσοκομειακών ιατρών με ιατρούς ιδιωτικών ιατρείων. Δηλ.  ‘διαίρει και βασίλευε’!

Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια η δημόσια υγεία έχει απωλέσει το χαρακτηρισμό  δωρεάν. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναδεικνύουν ότι στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, σε ποσοστό ως προς τις συνολικές δαπάνες για την υγεία, είναι το τρίτο υψηλότερο της ΕΕ. Ποσοστό μεγαλύτερο από διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους το 35,2% των συνολικών δαπανών για την υγεία με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το δημόσιο (59,8%) και από ασφαλιστικές εταιρίες (4,9%). Ακόμα στην Ελλάδα πάνω από το 50% του συνόλου των καταστροφικών δαπανών, δηλαδή των δαπανών που δυσχεραίνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό,  καταβάλετε από το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών. Για να το πούμε πιο απλά, οι οικονομικά αδύνατοι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη για παροχές υγείας.  Τα παραπάνω στοιχειά αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή ‘κρίση‘ αλλά και την ακρίβεια, μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω  έχει χειροτερέψει.  

Σε αυτή λοιπόν τη χώρα, με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχέδιου, θα επιτρέπεται  η λειτουργεία  απογευματινών χειρουργείων και ιδιωτικών ιατρείων νοσοκομειακών ιατρών. Έτσι, με ατομική ευθύνη, ο ασθενής καλείται να επιλέξει μεταξύ της πολύχρονης αναμονής στη δημόσια (πρωινή) λίστα χειρουργείων ή την πιο άμεση εξυπηρέτησή του στα απογευματινά χειρουργεία, φυσικά με το αζημίωτο. Δηλαδή , αυτοί που έχουν χρήματα θα εξυπηρετούνται άμεσα και για τους υπόλοιπους βλέπουμε. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει πάντα η λύση των ιδιωτικών κλινικών!

Συνεπώς το ‘νέο ΕΣΥ’ θα λειτουργεί εις βάρος της πλειοψηφίας των ασθενών και της πλειοψηφίας των νοσοκομειακών ιατρών. Για άλλη μια φορά κερδισμένοι θα είναι η ολιγαρχία των κλινικαρχών και διάφορες πολυεθνικές όπως η CVC. Μεγάλοι χαμένοι στην εξίσωση θα είναι οι ασθενείς και ιδιαίτερα οι οικονομικά αδύναμοι.

Το κοινωνικό αγαθό της δημόσια δωρεάν υγείας μετατρέπεται σε εμπόρευμα και ο ασθενής σε πελάτη. Οι ιατρικές πράξεις θα κοστολογούνται και μόνο αυτοί που θα διαθέτουν χρήματα θα μπορούν να εξασφαλίσουν την υγειονομική τους περίθαλψη.  

Μήπως το επόμενο βήμα είναι η εισαγωγή των ιατρικών πράξεων σε χρηματιστήριο υγείας και ο πλειστηριασμός των χειρουργικών επεμβάσεων;

Καλώς ήρθατε στο ‘νέο ΕΣΥ’ το ‘ΕΣΥ 2.0’.

 Κωνσταντίνος Μπακάλης

Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών

Δεν υπάρχουν σχόλια: