ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Τα Καλαντα της πρωτοχρονιαςΓλώσσης, γαστρός, αιδοίων κρατείν.μτφρ: να είσαι συγκρατημένος στη γλώσσα, στην κοιλιά και στα γεννητικά όργανα  :  ( Ανάχαρσις )

ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Τα Καλαντα της πρωτοχρονιας 


Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά ψηλή μου δεντρολιβανιά κι αρχή καλός μας χρόνος εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.Αρχή που βγήκε ο Χριστός άγιος και Πνευματικός, στη γη να περπατήσει και να μας καλοκαρδίσει.Αγιος Βασίλης έρχεται,και δεν μας καταδέχεται,από την Καισαρεία,συ' σαι αρχόντισσα κυρία.Βαστά εικόνα και χαρτί ζαχαροκάρνο, ζυμωτή χαρτί και καλαμάρι δες και με-δες και με το παλικάρι.Το καλαμάρι έγραφε,τη μοίρα του την έλεγε και το χαρτί ομίλει Άγιε μου-άγιε μου καλέ Βασίλη.Και νέον έτος αριθμεί την του Χριστού περιτομή και η μνήμη του Αγίου Ιεράρχου Βασιλείου.
Του χρόνου μας αρχή καλή και ο Χριστός μας προσκαλεί την κακία ν' αρνηθούμε μ' αρετές να στολιστούμε.Να ζούμε βίον τέλειον κατά το ευαγγέλιον με αγάπη με ειρήνη και με τη δικαιοσύνη.
Χρόνια πολλά και ευτυχή με καθαρά κι αγνή ψυχή με χαρά και με υγεία και με θεία ευλογία.

ΨΗΦΙΣΜΑ του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου στη συνεδρίασή του στις 29/12/2015 συζήτησε το φλέγον θέμα που προέκυψε με την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά. Οι τελευταίες εξελίξεις που θέτουν ουσιαστικά εκτός χρηματοδότησης το εν λόγω έργο, μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία καθώς για άλλη μια φορά η Ήπειρος αποτελεί την «Ιφιγένεια» των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Βιώνουμε ως Ηπειρώτες, την κρίση με έντονες συνέπειες για την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την αγροτική μας παραγωγή, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται στους δείκτες ανάπτυξης οι οποίοι μας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών τόσο της χώρας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο οδικός άξονας Ιωάννινα - Κακαβιά μαζί με την Ιόνια και την Εγνατία οδό καθώς και τον Ε65 αποτελούν έργα πνοής τα οποία θα βγάλουν την Ήπειρο από την οδική απομόνωση και θα ενισχύσουν την προσπάθεια όλων μας για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας, είναι το μοναδικό τμήμα του βασικού κορμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, που βρίσκεται εκτός χρηματοδότησης, θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε συλλογικά ώστε το έργο να ενταχθεί στον κατάλογο των μεγάλων έργων του τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».Στα προβλήματα δεν περισσεύει κανείς, γι αυτό ας πάψουν οι όποιες μεμψιμοιρίες και ας συστρατευτούμε στον κοινό στόχο που δεν πρέπει να είναι άλλος από τη διεκδίκηση των όσων δικαιούται η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες που τόσα έχουν προσφέρει στη χώρα.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας γνωστοποιεί στο κοινό ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας λειτουργεί κανονικά μετά την αναστολή της απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.
Ο Προϊστάμενος της Εφορείας  :  Ιωάννης Χουλιαράς , Αρχαιολόγος

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΈνας ακόμη χρόνος, το 2015 φθάνει στο τέλος του.  Ένας χρόνος που σημαδεύτηκε από πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Με ανατροπές στη ζωή πολλών συμπατριωτών μας. Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα να οξύνονται. Η Ήπειρος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από το γενικότερο πλαίσιο  που διαμορφώνεται στην πατρίδα μας. Οι Ηπειρώτες όμως έχουν αντοχές, δύναμη και διάθεση προσφοράς. Απέδειξαν για άλλη μια χρονιά ότι είναι άξιοι συνεχιστές των προπατόρων τους, επιδεικνύοντας πρωτοφανή δείγματα αλληλεγγύης προς όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Οφείλουμε σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, στον δύσκολο αυτό χρόνο, με τους εθνικούς πόρους να έχουν σχεδόν μηδενιστεί,  προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού,  να επιλύσει ζητήματα καθημερινότητας  σε κάθε ηπειρωτική γωνιά.
Να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη  διευκόλυνση και ανάπτυξη της παραγωγικής  βάσης,
Να προχωρήσει σημαντικές παρεμβάσεις για το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις υποδομές.
Το βασικότερο είναι ότι, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς,  ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία το ΕΣΠΑ 2007-2013. Σήμερα αφήνοντας πίσω μας το 2015, υποδεχόμαστε το 2016.  Κάθε νέο ξεκίνημα συνοδεύεται με την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι η συνέχειά του θα είναι καλύτερο από το παρελθόν. Αυτό ευχόμαστε και μεις σε όλους. Το μέλλον όμως δεν  δημιουργείται από μόνο του.   Καθορίζεται ως ένα βαθμό και από τη δική μας, την προσωπική και συλλογική δράση. Η έξοδος από την κρίση, η ανάπτυξη, η πρόοδος του τόπου μας, απαιτεί  συστηματική και οργανωμένη εργασία, υπευθυνότητα,  αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα,  γνώση, συνεργασία. Η Περιφερειακή Αρχή, όπως το έχει αποδείξει, διαθέτει όλα αυτά τα γνωρίσματα και ήδη ξεκίνησε  την υλοποίηση των πρώτων έργων. Είναι η νησίδα σιγουριάς στην οποία οι Ηπειρώτες μπορούν να επενδύουν τις ελπίδες τους   για ένα καλύτερο αύριο στην Ήπειρο.
Το 2016 εύχομαι να χαρίζει σε όλους Υγεία.
Να είναι δημιουργικό και σε ατομικό - οικογενειακό επίπεδο.
Να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, να μειωθεί ο εφιάλτης της ανεργίας, να βρουν καταφύγιο ανθρωπιάς και να μπορέσουν να επιστρέψουν ασφαλείς στις πατρίδες τους οι χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες.
Να ξανανθίσει επιτέλους το χαμόγελο και η αισιοδοξία σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους Ηπειρώτες.
Χρόνια Πολλά, Καλή χρονιά.

Υπερκάλυψε τους στόχους η Περιφέρεια Ηπείρου για το ΕΣΠΑ 2007-2013

 
Η Περιφέρεια Ηπείρου, έκλεισε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο το ΕΣΠΑ 2007-2913, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς υπερκάλυψε κατά 77 εκ. ευρώ το εγκεκριμένο Περιφερειακό της Πρόγραμμα (και ενώ οι πληρωμές συνεχίζονται), βελτιώνοντας και ενισχύοντας παράλληλα τις υποδομές στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.Αναλυτικά στοιχεία έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα ανέφερε: 
"Σήμερα ολοκληρώνεται και κλείνει το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο απολογισμός για την Περιφέρεια Ηπείρου είναι απόλυτα θετικός: Και ως προς τις δράσεις και τα έργα που υλοποιήθηκαν, αλλά και για τους στόχους που εκπληρώθηκαν. Η Περιφέρεια Ηπείρου υπερκάλυψε κατά  77  εκ. ευρώ   το εγκεκριμένο Π.Ε.Π., εκ των οποίων 27,2 εκατομμύρια ευρώ  διατέθηκαν για να καλυφθούν απορροφήσεις κοινοτικών πόρων σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα. Με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007-2013 η Ήπειρος άλλαξε σημαντικά την εικόνα της,  καθώς βελτιώθηκαν  ουσιαστικά  οι υποδομές της.   Ενδεικτικά να αναφέρω ότι  έχουν υλοποιηθεί:
 Τριάντα τρία (33) νέα οδικά έργα  υπερτοπικής σημασίας, συνολικού μήκους 137 χιλιομέτρων
 Δεκαεννέα (19) νέες σχολικές μονάδες  συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών/βρεφονηπιακών σταθμών.
 Σαράντα τρία (43) έργα ύδρευσης. Δέκα (10) μεγάλα έργα αποχέτευσης.
30 και πλέον έργα αναπλάσεων αστικών περιοχών και παρεμβάσεις ανάδειξης φυσικού περιβάλλοντος.
 Δέκα εννέα (19) έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και εν γένει σε πολιτιστικά μνημεία.
Χρηματοδοτήθηκαν 36 ερευνητικά έργα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ενισχύθηκαν σε εξοπλισμό το Πανεπ. Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.
Κατασκευάστηκαν το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, το Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης των ναρκωτικών και του αλκοολισμού στο "Χατζηκώστα",  Νέες πτέρυγες σε  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων- Νοσοκομείο Φιλιατών- Φοιτητική Εστία Ιωαννίνων.
Χρηματοδοτήθηκαν για εξοπλισμό και τα πέντε νοσοκομεία, ήτοι των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Άρτας και των Φιλιατών.
Αποκαταστάθηκαν όλοι οι ΧΑΔΑ της Ηπείρου- Κατασκευάστηκε  το αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα.
Υλοποιήθηκαν τα προγράμματα στήριξης των ηλικιωμένων και της απασχόλησης ανέργων.
Η προεργασία και το πρώτο στάδιο του Π.Ε.Π. Ηπείρου  υλοποιήθηκε  από την Κρατική Περιφέρεια. Η δυναμική του, ωστόσο αναπτύχθηκε από το 2011 και εντεύθεν όταν και η αρμοδιότητα πέρασε στην αιρετή Περιφέρεια. Το τελικό αποτέλεσμα, είναι απόρροια της συνεργασίας που υπήρξε με όλους τους δικαιούχους φορείς, τους οποίους ευχαριστώ όλους σήμερα δημόσια. Είναι όμως αποτέλεσμα και της μεθοδικότητας και αποτελεσματικότητας που επέδειξε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος.  Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω  και όσους σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται στην Υπηρεσία, αλλά και όλους εκείνους που στο μεσοδιάστημα αποχώρησαν από αυτή. Πρέπει να επισημάνω ότι η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, που δεν επέτρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο να ανταποκριθεί στις αρχικές προβλέψεις εκχώρησης των πόρων. Το αποτέλεσμα ήταν οι κοινοτικοί πόροι που αρχικά προβλέπονταν να αντιστοιχούν μεταξύ  65% και 79% περίπου του συνόλου του προγράμματος, στη συνέχεια έφτασαν στο 85%  και τελικά το πρόγραμμα κλείνει με 100%, που στην πράξη σήμανε λιγότερα έργα προς ένταξη και υλοποίηση.
Αναλυτικά στοιχεία:
Το Π.Ε.Π. Ηπείρου  είχε αρχικά δημόσια  δαπάνη   420 εκ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 315 εκ. ευρώ.
Το 2014 με την εθνική συμμετοχή να περιορίζεται στο 15% και την κοινοτική να  ανέρχεται  στο 85%,  το   ποσό δημόσιας δαπάνης ανήλθε σε 290 εκ. ευρώ. 
Με την τελευταία αναθεώρηση (22-12-2015) και την κάλυψη κατά 100% της δαπάνης από την Ε.Ε. το   ποσό  περιορίστηκε σε 241, 5 εκ. ευρώ.
Οι συνολικές πληρωμές που έγιναν από την Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015 και για τις οποίες υποβλήθηκε αίτημα από την Ελλάδα προς χρηματοδότηση  στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 290,451 εκ. ευρώ.Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι πληρωμές που συνεχίζονται και σήμερα. Πέραν αυτών, όπως προανέφερα, η Περιφέρεια Ηπείρου, ανταποκρινόμενη σε αίτημα Υπουργείων, διέθεσε εννέα συνολικά έργα για το κλείσιμο άλλων προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 41,5 εκ. ευρώ και πληρωμές ύψους 27,2 εκ. ευρώ.  Συγκεκριμένα ένα έργο δόθηκε στο Ε.Π. Αλιείας, από 1 στο  Interreg Ελλάδα- Ιταλία και Ελλάδα- Αλβανία και 6 στο ΕΠΕΡΡΑΑ. Παράλληλα με το ΕΣΠΑ 2007-2013, η Περιφέρεια Ηπείρου άρχισε να υλοποιεί δράσεις και από το νέο ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διαχειριστούμε ανέρχεται σε 226,5 εκ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 34,17 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ήτοι σύνολο 260,67 εκ. ευρώ. Ήδη η Περιφέρειά μας, μάλλον η μοναδική ως τώρα,  έχει καταθέσει αίτημα για πληρωμές πέντε  έργων στη νέα προγραμματική περίοδο, συνολικής δαπάνης  4.287.690 ευρώ.  Σήμερα επίσης κλείνει και το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδος -Ιταλίας. Οι δράσεις στις οποίες συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου είχαν συνολικά προϋπολογισμό 6,176 εκ. ευρώ.  Οι πληρωμές συνεχίζονται και σήμερα. Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνονται οι αναστηλώσεις- στερεώσεις σε 16 θρησκευτικά μνημεία, με τη συνολική απορρόφηση να ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος αναπτύχθηκαν επίσης δράσεις που αφορούσαν τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της υγιεινής διατροφής.   Θέλω να ευχαριστήσω και τους φορείς  που συμμετείχαν στις δράσεις, αλλά και το προσωπικό της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου  για την προσπάθεια που κατέβαλλε και σε αυτόν τον τομέα.  Στα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί και η υλοποίηση από την Περιφέρεια Ηπείρου δύο συγχρηματοδοτούμενων από το πρόγραμμα "Μπαλτατζής" αρδευτικών έργων στα λεκανοπέδια Ιωαννίνων και Κόνιτσας καθώς και του αλιευτικού καταφυγίου Κορωνησίας. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με όλους τους φορείς θα συνεχιστεί και τη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, σε τομείς και κλάδους που θα συνεισφέρουν στην εξωστρέφεια των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, ώστε να πετύχουμε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας". 

           Δεν υπάρχουν σχόλια: