ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Τυφλός τω τοίχω επερειδόμενος, έως ώδε ο κόσμος έφη



Ποιός τα είπε ή τα έγραψε;;
- Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να 'ρθει.
- Οι άνδρες κυνηγούν,οι γυναίκες ψαρεύουν.
- Το να μην κάνεις τίποτα είναι η ευτυχία των παιδιών και η δυστυχία των γέρων.
- Η ευφυΐα είναι η σύζυγος, η φαντασία είναι η ερωμένη και η μνήμη είναι η υπηρέτρια.
- Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν.
- Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της.
- Τα σαράντα είναι τα γερατειά της νεότητας. Τα πενήντα είναι η νεότητα των γερατειών.
- Η κοπέλα ελπίζει, η γυναίκα χαίρεται, η γριά αναπολεί.
- Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα.Ο εγκληματίας το διαπράττει.

Στην Φάκα της ΕΛ.ΑΣ. (192) κιλά κάνναβη στο Καλπάκι Ιωαννίνων
Σύλληψη 31χρονου,  για εισαγωγή στη χώρα μας και εμπορία κάνναβης, βάρους περίπου (192) κιλών. Συνελήφθη, την 07-11-2012 το μεσημέρι στον Άγιο Γεώργιο Καλπακίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων,  31χρονος ομογενής, για εισαγωγή στη χώρα μας  και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης.Ειδικότερα, οι αστυνομικοί,μετά από αξιοποίηση πληροφορίας για άτομο που εισάγει μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία και τις διακινεί περαιτέρω σε άλλους μικροεμπόρους και χρήστες ναρκωτικών ουσιών, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 31χρονο επί της Εθνικής Οδού Κακαβιάς - Ιωαννίνων (στον Άγιο Γεώργιο), όπου κινούνταν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα πίσω καθίσματα και στο πορτπαγκάζ, - 184 - δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους -192.005 - γραμμαρίων.Στην κατοχή του 31χρονου,οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας, με τις οποίες ρύθμιζε τις λεπτομέρειες των παράνομων συναλλαγών του ενώ κατασχέθηκε και το όχημα, με το οποίο μετέφερε την κάνναβη.Την προανάκριση της υπόθεσης και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών  Ιωαννίνων.
Στις 07/11/2012 το μεσημέρι συνελήφθη στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 17χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης.
Σύλληψη  αλλοδαπού για ρευματοκλοπή.Στις 07/11/2012 το μεσημέρι στους Κωστακιούς Άρτας συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 22χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος διέμενε σε παράπηγμα και εφοδιάζονταν παράνομα με ηλεκτρικό ρεύμα από κολώνα της Δ.Ε.Η. 
Σύλληψη ημεδαπού για διάρρηξη εμπορικής επιχείρησης.Στις 08/11/2012 τα ξημερώματα συνελήφθη στην Πλατεία Κιλκίς στην Άρτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας,ένας 28χρονος ημεδαπός, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε  παραβιάσει την πόρτα καταστήματος εμπορίας ειδών θέρμανσης-κλιματισμού και είχε αφαιρέσει έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτά εργαλεία (κατσαβίδι, υαλοθραύστης) και ο Η/Υ, ο οποίος αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Από τα παράλια της Πάργας.....
  φόρτωσε ένα σύγχρονο δουλεμπορικό με σκοπό να μεταφέρει σαράντα λαθρομετανάστες στην Ιταλία. Λίγα λεπτά αργότερα όμως έπαθε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να καταλήξει στην παραλία του Βράχου.Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τις λιμενικές αρχές ότι στην παραλία κινούνται λαθρομετανάστες. Άμεσα έσπευσαν δυνάμεις της Λιμενικής Αρχής, οι οποίες ύστερα από έλεγχο που διενήργησαν κατά μήκος της παραλίας εντόπισαν πλαστικό σκάφος,χρώματος μπεζ με μαύρη καρίνα,μήκους περίπου δέκα μέτρων με δύο εξωλέμβιους κινητήρες, αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο είχε προσαράξει σε αμμώδη ακτή.Συνεχίζοντας οι λιμενικοί την έρευνα στο εθνικό οδικό δίκτυο εντόπισαν επίσης τρεις παράνομους αλλοδαπούς (δύο άνδρες και 1 γυναίκα), οι οποίοι κατά δήλωσή τους ανέφεραν ότι είχαν επιβιβασθεί στο συγκεκριμένο σκάφος με άλλους τριάντα οκτώ παράνομους αλλοδαπούς από τα παράλια της Πάργας με προορισμό την Ιταλία. Κατά τον απόπλου του σκάφους, το οποίο παρουσίασε μηχανική βλάβη, οι δύο χειριστές – διακινητές το εγκατέλειψαν μαζί με τους παράνομους αλλοδαπούς και διέφυγαν.Το εν λόγω σκάφος ρυμουλκήθηκε από το Α/Κ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Ν.Π. 243 και κατέπλευσε μεσημβρινές ώρες σήμερα στον λιμένα Πρέβεζας.Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το σκάφος, ενώ κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας οι τρεις παράνομοι αλλοδαποί κρατούνται στο Λιμενικό Κατάστημα.
Περιπολικό έπεσε πάνω σε στύλο τη ΔΕΗ.Τροχαίο ατύχημα στης 13.00 περίπου το μεσημέρι στην Άρτα , στο δρόμο έξω από τις εργατικές κατοικίες .Περιπολικό της τροχαίας το οποίο οδηγούσε ένας αστυνομικός , έφυγε από τη πορεία του , μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και χτύπησε σε στύλο φωτισμού του Δήμου .Ευτυχώς δεν περνούσε κάποιο διερχόμενο όχημα εκείνη τη στιγμή ή κάποιος πεζός και αποφέυχθηκαν τα χειρότερα .Ο οδηγός του περιπολικού παρέμεινε για λίγο εγκλωβισμένος στο όχημα και με τη συνδρομή των ανδρών της πυροσβεστικής και του εκαβ , απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Άρτας .Είχε της αισθήσεις του και επικοινωνούσε με το περιβάλλον , όση ώρα οι διασώστες προσπαθούσαν να τον απεγκλωβίσουν .Σύμφωνα με μαρτυρίες ο οδηγός έχασε τις αισθήσεις του , για υτο και έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο ακυβέρνητο προσέκρουσε με σφοδρότητα στη κολώνα .

Ανέλαβε ο νέος Πρόεδρος στη Δωδώνη 
Ο διευθύνων σύμβουλος της COCA COLA Τουρκίας Μάκλ Ο΄Νηλ είναι πλέον ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, η οποία θα διοικείται από τη Λεμεσό της Κύπρου, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή καθώς από κει εστάλη η πρόσκληση για τη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου.Η TOODYRO LIMITED είναι η τρίτη εταιρία, στο γαιτανάκι πώλησης της Δωδώνης για την οποία προφανώς ο κ. Ο Νηλ θα έχει να δώσει κάποια απάντηση ή εξήγηση.Για τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έπρεπε να προηγηθεί παραιτήσεις μελών, πράγμα που έγινε από όλα τα μέλη που ήταν ορισμένα από την Αγροτική Τράπεζα.Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις 5 Δεκεμβρίου όπου ορίστηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων.Ο κ.Ο' Νηλ στη συνάντηση που είχε με Γιαννιώτες δημοσιογράφους περιορίστηκε σε μία δήλωση, αποφεύγοντας να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.Ισχυρίστηκε ότι η έδρα της εταιρίας θα παραμείνει στα Γιάννινα, το γάλα που θα χρησιμοποιεί θα είναι ελληνικό και στόχος είναι η ανάπτυξη.Τέλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά για το γεγονός ότι έγινε μέλος της κοινωνίας της Ηπείρου.

Ο Γρηγόρης Γκάρτζος










Μαύρη αντάρα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα
σκοτείνιασε ο ουρανός, σκοτείνιασαν και τ’ άστρα
και μες το αποσκοτάδι το βαθύ, τα νυχτοπούλια κρούξαν
ώρ’ σεις μανάδες και ορφανά, σκούξτε στους πέντε δρόμους
τον Γκάρτζο τονε χαλάσανε, δεν θα τον ματαδούμε
με μπαμπεσιά τον κάλεσαν, να κάνει αρραβώνες
και κει τον εχαλάσανε, οι Βλάχοι με τα τσεκούρια.

Η συμμορία αυτή των Αρβανιτόβλαχων
Ο Τζουρτζιώτης λήσταρχος Γρηγόρης Γκάρτζος έδρασε από το 1897 έως και το 1918. Σύμφωνα με τις προφορικές παραδόσεις του χωριού μας, ο Γκάρτζος ήταν αρραβωνιασμένος με την όμορφη κόρη του παπά του χωριού με το επώνυμο Παπαγεωργίου. Ο παπάς και συμπατριώτης του ληστή πάντρεψε την κόρη του Τσιβούλα (Παρασκευή) με τον συντοπίτη του Μαλέμη (με το παρατσούκλι Καλόγερος). Αυτό το γεγονός έφερε σε μεγάλη απόγνωση τον Γρ. Γκάρτζο που για να εκδικηθεί προσπάθησε να κάψει το σπίτι του παπά με συνέπεια να βγει στο βουνό.Το ζευγάρι μετά τον γάμο τους εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κουκάκι όπου ο Μαλέμης διατηρούσε κατάστημα.Ο ληστής μεταμφιεσμένος σε ιερωμένο επισκέφθηκε το κατάστημα του ζευγαριού, η Τσιβούλα τον αναγνώρισε αμέσως και κυριεύτηκε από φόβο.Ο μεταμφιεσμένος ληστής την καθησύχασε και της είπε: «Τσιβούλα, μην φοβάσαι δεν ήρθα να σου κάνω κακό, ήρθα μόνο να σε δω» και αποχώρησε. Γρ. Γκάρτζος είχε τη φήμη ότι από τα ληστρικά του λάφυρα βοηθούσε τους ανήμπορους και φτωχούς συμπατριώτες του. Οι Τζουρτζιώτες τον εφοδίαζαν με τρόφιμα (ψωμί, σφάγια, τυρί) στα κρησφύγετά του στην περιοχή. Ακόμη και σήμερα η κορυφή της Κουρούνας  πάνω από το ξωκλήσι του Προφ. Ηλία φέρει το όνομά του «Η σημαία του Γκάρτζου».Η πρώτη δολοφονία που χρεώνεται στον ληστή Γρ. Γκάρτζο είναι σε βάρος του συμπατριώτη µας Αθανάσιου Ράπτη (Σίτση). Ο Γκάρτζος είχε στήσει καρτέρι περιμένοντας τον παπά στη θέση Γκούρα. Ο άτυχος Ράπτης προσπάθησε να εμποδίσει τον Γκάρτζο, εκείνος όμως θεώρησε τη χειρονομία ως απόπειρα αφοπλισμού και τον σκότωσε. Ο Γρηγόρης Γκάρτζος πριν βγει στο κλαρί υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό απ’ όπου λιποτάκτησε το 1897. Κατά την αποχώρηση και από το φόβο της σύλληψης βγήκε στο βουνό. Στις 15 Αυγούστου 1903 με την εξαμελή συμμορία του συνέλαβε έξω από το χωριό Καλογριανά Καρδίτσας τον Κων. Τσιούμα. Το θύμα βασανίστηκε άγρια (έφερε 19 τραύματα), ενώ ο λήσταρχος Γκάρτζος άφησε σημείωμα που έγραφε: « Από όσους ζητούν χρήματα οι κλέφτες και δεν τα δίνουν, αυτά παθαίνουν - Γρ. Γκάρτζος » . Η δράση του συνεχίστηκε με επιδρομές και συγκρούσεις με ελληνικά και τουρκικά αποσπάσματα. Έχοντας συγκεντρώσει 40.000 δραχμές, ο Γκάρτζος διέφυγε στο Τούρκικο για να ξαναεμφανιστεί στη Θεσσαλία το 1905 ζητώντας χρήματα και απειλώντας. Μετά από ένα επεισόδιο με τον άντρα της πρώην αρραβωνιαστικιάς του ξαναβγήκε στο κλαρί και έγινε πραγματικός κλέφτης με σημείο εξορμήσεως το μοναστήρι της Παναγιάς και τη θέση Περιβόλι. Συνδέσμους χρησιμοποιούσε τον Κώστα Μπαλατσό ή Μπάτζιο αδερφό του Χρήστου Μπάτζιου, το Δημήτρη Ντούσιο πατέρα του Κούλη, Ντούλα και Ηλία Ντούσιο και το Δημήτρη Ζαχαρή (σκηνίτη). Εδώ έδρασε σαν κλέφτης μέχρι το 1918 χωρίς να κάνει ζημιές ή καταστροφές στους κατοίκους της περιοχής. Εκείνη την εποχή είχε κατέβει στο Βελεστίνο μαζί με τους συντρόφους του και αναγκάστηκε να δώσει μάχη με τα κινητά αποσπάσματα της χωροφυλακής. Τότε διαδόθηκε ότι σκοτώθηκε, ενώ η αλήθεια ήταν πως έμεινε ζωντανός και κατέφυγε στο Άγιο Όρος σαν προσκυνητής. Εκεί έμεινε τελικά καλόγερος με το όνομα Γερβάσιος και την εκεί παραμονή του γνώριζε μόνο ο αδερφός του. Πέθανε από φυσικό θάνατο σε ηλικία ογδόντα χρόνων. Η ανακάλυψή του στο Άγιο Όρος έγινε τυχαία από το διοικητή της χωροφυλακής Ντάκο που ήταν συμπατριώτης του κατά τον ακόλουθο τρόπο. Πάνω στη συζήτηση που έκαναν οι καλόγεροι με το διοικητή έμαθαν πως ήταν Θεσσαλός.Τότε τον πληροφόρησαν πως υπήρχε ένας Θεσσαλός καλόγερος και συγκεκριμένα από το χωριό Τζούρτζια, του ‘δειξαν δε και το χρυσό μπαστούνι που είχε χαραγμένο απάνω του το όνομά του. Με τη μαρτυρία του διοικητή Ντάκου και την επιβεβαίωση του αδελφού του, αποκαλύφθηκε η παρουσία του στο Άγιο Όρος. Η δημοτική μούσα έκαμε για το ληστή το παρακάτω τραγούδι:
Γρηγόρη μ’ τι μας άργησες κι αργείς για να κατέβεις
το τι ποτάμια σε κρατούν το τι βουνά και χιόνια;
Ούτε ποτάμια με κρατούν ούτε βουνά και χιόνια
μον’ με κρατεί εδώ ψηλά της Βάγγως το μεράκι.

« ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. »
 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ 2ης ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑΣ 4 «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER»
H Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. με τον διακριτικό τίτλο «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του τοπικού προγράμματος του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) “Προσέγγιση LEADER” θα προβεί άμεσα στη 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις επενδυτικές τους προτάσεις για τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.Η εν λόγω 2η προκήρυξη του προγράμματος θα αφορά κατάθεση επενδυτικών σχεδίων από φυσικά (αγρότες και μη) ή νομικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των Συνεταιρισμών) καθώς και από ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.Οι τομείς στους οποίους μπορούν να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια (πρόκειται για ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις και μετεγκαταστάσεις) είναι η μεταποίηση γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, ο αγροτουρισμός (καταλύματα, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλπ.), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση), καθώς και έργα δημόσιου χαρακτήρα που αφορούν την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής παρέμβασης και την ανάδειξη και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου.Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και μόχλευσης του τοπικού πληθυσμού, καλούνται σε ενημερωτική συνάντηση οι ενδιαφερόμενοι μελετητές των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ. στα γραφεία της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» στα Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου & Μιχ. Αγγέλου (Διοικητήριο), τηλ. 26510-36686, 26510-83087 (υπεύθυνοι: κος Μώκος Ηλίας & κα Καρακώστα Κατερίνα).

Ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα Σταύρος Μπένος στην Ήπειρο
 Νέο γύρο επισκέψεων στην Ήπειρο πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα Σταύρος Μπένος, έχοντας να ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες για τα Αρχαία Θέατρα της περιοχής. Ο κ.Μπένος και οι συνεργάτες του ήδη βρέθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Γιτάνης όπου και επιθεώρησαν τις εργασίες που εκτελούνται εκεί. Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας κ. Παντελής Κολόκας τόνισε πως όραμα της Περιφέρειας δεν είναι μόνο η αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, αλλά παράλληλα η ανάδειξή τους σε κεντρικό σημείο αναφοράς του πολιτιστικού μας θησαυρού και η ενίσχυση της επισκεψιμότητάς τους.«Για το ΔΙΑΖΩΜΑ η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια πιλοτική Περιφέρεια. Τα πιο καινοτόμα προγράμματά μας και τα πιο προωθημένα όνειρά μας, πρώτα εδώ θα τα εφαρμόσουμε.»τόνισε ο κ.Μπένος προαναγγέλλοντας ενέργειες όπως είναι οι ψηφιακές ξεναγήσεις στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου μέσω κινητού τηλεφώνου και η πρώτη πολιτιστική διαδρομή. Ο κ. Μπένος θα βρεθεί στην Πρέβεζα στις 20 Νοεμβρίου και επιφυλάσσεται για ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. «Θα επισκεφθώ τόσο την Κασσώπη όσο και τη Νικόπολη» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα, σημειώνοντας ότι θα έχει μαζί του ένα δίκτυο συνεργατών οι οποίοι θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν τις νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο φορέας καθώς και συνεργείο της ΝΕΤ το οποίο θα αποτυπώσει σε ντοκιμαντέρ τα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.

Σύσκεψη για το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής σε σχολεία του Νομού
 Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Γεωργίου Κάτσινου και σχετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), με θέμα την εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής σε σχολεία του Νομού.Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Νικόπουλος.Το Δήμο Σουλίου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Πανταζής.Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων και της εκπαίδευσης που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα εθελοντικά, τους οποίους ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους. (Ιατρικός-Φαρμακευτικός-Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ψυχολόγοι, Διατροφολόγοι, Λογοθεραπευτές).Στην ανωτέρω συνάντηση καθορίσθηκαν σειρά θεμάτων προληπτικής ιατρικής για την ενημέρωση μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων καθώς επίσης και Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.Μεταξύ των θεμάτων που θα εφαρμοστούν στο πρόγραμμα, περιλαμβάνονται τα εξής:
-Διατροφικές συνήθειες (μεσογειακή διατροφή, παχυσαρκία, συμπληρώματα διατροφής, προληπτική οδοντιατρική, κλπ)
-Καθημερινές συνήθειες υγιεινής, εμβολιασμοί (πρόληψη, προληπτική οδοντιατρική, Σωματική άσκηση κλπ)
-Εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά, οινόπνευμα, κάπνισμα κλπ)
Στην ενημέρωση των μαθητών μπορούν να συμμετάσχουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, ανάλογα με το θέμα το οποίο απασχολεί κατά περίπτωση.Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνεργασίας των αρμόδιων φορέων προς όφελος της υγείας του μαθητικού πληθυσμού κυρίως.Συμφωνήθηκε η έναρξη υλοποίησης της δράσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για το συντονισμό αυτής, αποτελούμενη από τους:
1.Τάσιο Παναγιώτη, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε Θεσπρωτίας
2.Τζάνη Ιωάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας
3. Κοτζαπαναγιώτου Κωνσταντίνο, Δημοτικό Σύμβουλο, Ιατρό
4. Παπαχρήστου Ειρήνη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
5. Κοτσώνη Αλεξάνδρα, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
6. Λουκά Βασίλη, Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου
7. Κιτσάτη Γρηγόριο, Πρόεδρο Οδοντιατρικού Συλλόγου
8. Αγγελική Νταή-Προβιδάκη, Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου

Καταγγελία - σοκ στα Γιάννενα
 Συγκλονίζει η καταγγελία μιας νεαρής μητέρας από τα Γιάννενα, η οποία ισχυρίζεται ότι οι γονείς της πούλησαν το παιδί της εν αγνοία της.Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοπέλα, που κατάγεται από χωριό της Ηπείρου πήγε στα Γιάννενα να γεννήσει. Επειδή όμως ήταν ανύπαντρη και οι γονείς της θεώρησαν ντροπή να έχει παιδί εκτός γάμου, της το πήραν λίγες μέρες μετά και το έδωσαν για υιοθεσία.Όπως υποστηρίζει η κοπέλα, για την υιοθεσία του παιδιού της έγινε μάλιστα δικαστήριο, στο οποίο εμφανίζεται πώς ήταν και η ίδια παρούσα και πώς έδωσε και την συγκατάθεση της.Η νεαρή έχει πάθει σοκ, όπως και όλοι όσοι ακούνε πόσα εύκολα κατάφεραν να πουλήσουν οι δικοί της «νόμιμα» το παιδί της.Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα μετά την μήνυση που κατέθεσε η κοπέλα εναντίον του γιατρού της και των γονιών της και αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις.

Ακυβέρνητο σκάφος με 41 λαθρομετανάστες εντοπίστηκε στον Βράχο Πρέβεζας
 Πρωινές ώρες εχτές, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, ότι στη θαλάσσια περιοχή επί της παραλίας «ΒΡΑΧΟΣ» υπήρχε άγνωστος αριθμός παράνομων αλλοδαπών.Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου από έλεγχο που διενήργησαν κατά μήκος της παραλίας εντόπισαν πλαστικό σκάφος, χρώματος μπεζ με μαύρη καρίνα, μήκους περίπου δέκα (10) μέτρων με δύο (02) εξωλέμβιους κινητήρες, αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο είχε προσαράξει σε αμμώδη ακτή.Εν λόγω στελέχη Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. κινούμενοι πεζοί στο εθνικό οδικό δίκτυο εντόπισαν επίσης τρεις (03) παράνομους αλλοδαπούς (δύο άνδρες και 1 γυναίκα), οι οποίοι κατά δήλωσή τους ανέφεραν ότι είχαν επιβιβασθεί στο ανωτέρω σκάφος με άλλους τριάντα οκτώ (38) παράνομους αλλοδαπούς από τα παράλια της Πάργας με προορισμό την Ιταλία.Κατά τον απόπλου του σκάφους, το οποίο παρουσίασε μηχανική βλάβη, οι δύο (02) χειριστές – διακινητές το εγκατέλειψαν μαζί με τους παράνομους αλλοδαπούς και διέφυγαν.Το εν λόγω σκάφος ρυμουλκήθηκε από το Α/Κ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Ν.Π. 243 και κατέπλευσε μεσημβρινές ώρες σήμερα στον λιμένα Πρέβεζας.Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το σκάφος, ενώ κατόπιν προφορικής εντολής κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας οι ανωτέρω τρεις (03) παράνομοι αλλοδαποί κρατούνται στο Λιμενικό Κατάστημα.

Εκδήλωση αστρονομίας διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ Ιωαννίνων
Εκδήλωση αστρονομίας διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ Ιωαννίνων το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στα Γιάννινα.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία με θέμα «Κύματα και Ύλη Άνθρωποι και Αστέρια» από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Δαγκλή.Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει παρατήρηση με τηλεσκόπια στο προαύλιο με τα τηλεσκόπια της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων.