ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Αρωμα Εξουσίας

Ο Αλέξανδρος Κορυζής Πρωθυπουργός της ΕλλάδαςΟ Αλέξ. Κορυζής Γεννήθηκε  στον  Πόρο, το 1885.Ο αρβανίτης στην καταγωγή Αλέξανδρος Κορυζής ήταν γιος του Γεωργίου Κορυζή.
Η μητέρα του,το γένος Αθανασίου  Μισυρλή, καταγόταν απ την Πύλο, ήταν ανιψιά του   Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και είχε μεγαλώσει στο κουμουνδουρέικο σπίτι. Λέγεται μάλιστα, ότι ο Κουμουνδούρος-  που είχε βίλα στην Τροιζήνα, σήμερα την έχει ο Γιώργος Κλάδος- την αγαπούσε ιδιαίτερα    και τη θεωρούσε κόρη του.Τα πρώτα παιδικά του χρόνια ο Αλέξ. Κορυζής τα πέρασε στον Πόρο, όμως είχε την ατυχία να μείνει ορφανός από μητέρα απ' τα εφτά του χρόνια, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί πολύ στο να διαμορφώσει το χαρακτήρα του.Το 1903  διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα, και το 1921, ήταν διευθυντής  της.  Το  1928, εξελέγη υπό των μετόχων της   υποδιοικητής. Το 1929 ίδρυσε την Αγροτική Τράπεζα και χρημάτισε πρώτος πρόεδρος της. Tον Αύγουστο   του 1836, διορίστηκε από τον Ι. Μεταξά   υπουργός  Πρόνοιας. Το 1939, έγινε διοικητής  της Εθνικής  Τράπεζας.Μετά το  θάνατο του Μεταξά την 29-1-41, έγινε Πρωθυπουργός, και του έλαχε η μοίρα   να αντιτάξει το   δεύτερο, δύσκολο ΟΧΙ , στους Γερμανούς, στις  6 Μαρτίου 1941. Ενώ οι Γερμανοί προέλαυναν προς την Αθήνα, ο βασιλιάς Γεώργιος Β'  και ο πρωθυπουργός Κορυζής ζήτησαν από το Λονδίνο να τους επιτρέψει να εγκατασταθούν στην Κύπρο και  να  θεωρηθεί, έστω και προσωρινώς,  ένα τμήμα της Κύπρου ως ελληνικό,  για να   μπορέσει   ο βασιλεύς και η ελληνική κυβέρνηση   να   μεταβούν στην Κύπρο. Οι Άγγλοι δίνουν την άδεια, με την προϋπόθεση, όμως, οι ελληνικές αρχές να θεωρηθούν φιλοξενούμενες στο νησί, με τους ίδιους όρους που κι άλλες κυβερνήσεις χωρών που είχαν κατακτηθεί από τους Γερμανούς, φιλοξενούνταν στο Λονδίνο. Αλλά αφού  είχαν  μπει οι Γερμανοί στην Ελλάδα,  στις 18  Απριλίου  41, Μεγάλη Παρασκευή - μετά  από μια δραματική συνεδρίαση  του υπουργικού   συμβουλίου,  και  εξ  ίσου δραματική συνομιλία,  με  τον βασιλιά  Γεώργιο το  Β,-  και αρνούμενος να υποκύψει  στις πιέσεις των Αγγλων, πήγε  στο σπίτι του,     και αυτοκτόνησε   με το περίστροφό του (δυο   σφαίρες στην καρδιακή χώρα),για να μην παραδώσει αυτός τη χώρα  στους Γερμανούς.Διακρίθηκε   για την εργατικότητά του στην Τράπεζα,  και την   Κοινωνική  Πρόνοια,     στην   πρωτοβουλία  του  οποίου οφείλεται    η    δημιουργία και οργάνωση πολλών   ευαγών    και  νοσοκομειακών  ιδρυμάτων.   Προς  τιμήν  του,   δόθηκε  το  όνομά  του  σε  οδό    των  Αθηνών, και  στήθηκε η προτομή του, (1961)  στην πλατεία  Γεωργίου  Κορυζή του Πόρου.
* Ο  Αλέξανδρος  Κορυζής  είχε  νυμφευθεί την Ελισάβετ  Τσιτσάρα  με   την   οποία  απόκτησε τέσσερα παιδιά. Την  Αικατερίνη, τη Λένα, τη Ρένα (Ανδρεάδη) και τον Γεώργιο (+1999) .Και  τα   τέσσερα   παιδιά  δώρισαν  το   πατρικό  σπίτι   στον  Πόρο   για να γίνει αρχαιολογικό μουσείο .
* Η Λένα  υπήρξε για πολλά χρόνια «Κυρία επί των Τιμών» της Β.Φρειδερίκης.
πηγή : ……άλλο μπλοκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: