ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ...σχόλιο.....!

Βέβαια για να αντιληφθεί κανείς τους επαίνους που δικαιούται ο συγγραφέας είναι απαραίτητο να διαβάσει τον δικό του πρόλογο, στον οποίο γράφει:
                   Ο  ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που απέκτησα την εμμονή να συγκεντρώνω στοι­χεία, ιστορικά και λαογραφικά, με σκοπό να γράψω κάποτε ¨κάτι για το Φιλιάτι¨, τον τόπο που γεννήθηκα, έζησα, δημιούργησα και αγάπησα.
Αυτό το ¨πάθος¨ το υποδαύλισε η εκτίμηση και η αναγνώριση που απλόχερα πήρα από τους συμπολίτες μου, σε ότι κι αν έκανα - σαν δ/ντης της Εστίας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, με την ¨Ορχήστρα Φιλιατών¨ και, τέλος, με την εφημερίδα τα ΝΕΑ της Επαρχίας Φιλιατών¨.
Το υποδαύλισε επίσης ο Μιχάλης ο Πασιάκος, ο ανεκτίμητος ιστοριοδίφης της πε­ριοχής μας και το έσπρωξε στην υλοποίηση του βιβλίου, ο Φιλιαταίος πατριδολάτρης, Παύλος Μαντέλος.
Από ότι γνωρίζω δεν έχει ασχοληθεί κανείς, με την ιστορία της πόλης των Φιλιατών, ολοκληρωμένα και συστηματικά. Ίσως δεν ασχολήθηκαν επειδή η ιστορία της δεν έχει να επιδείξει δάφνες ή επειδή, η ύπαρξη της σαν πόλη είναι μόλις 300 ετών, από τα στοιχεία που έχουμε. Επίσης, ίσως λειτούργησε αρνητικά το γεγονός ότι μέρος του πληθυσμού της, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι, έφυγαν ή διώχτηκαν το 1944- μαζί με τα στοιχεία που θα συμβάλανε στην σωστότερη έρευνα και καταγραφή.
Δεν υπάρχουν επομένως συγκεντρωμένες πληροφορίες για το Φιλιάτι. Για να αντλή­σει κανείς τα όσα διάσπαρτα στοιχεία έπρεπε να ανατρέξει σε δεκάδες βιβλία. Ορισμένοι συμπατριώτες μου στέρησαν τη δυνατότητα να μελετήσω το αρχείο τους από το οποίο ίσως προέκυπταν ενδιαφέροντα πράγματα για την τοπική ιστορία και τη δράση των προγόνων τους. Αυτό ας το κρίνει ο αναγνώστης. Η αναφορά ιστορικών γεγονότων της ευρύτερης περιοχής θεωρήθηκε επιβεβλημένη για πολλούς - ουσιαστι­κούς- λόγους. Ίσως, κουράσει τον αναγνώστη αλλά μάλλον θα είναι χρήσιμη για έναν μελετητή- αν και δεν περιέχονται πολλές παραπομπές και ντοκουμέντα. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον.
Είναι δεδομένο πως η ύπαρξη μια πόλης, ενός χωριού, είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον αλλά και την ιστορία του ευρύτερου χώρου. Για παράδειγμα ίσως να μην υπήρχε το Φιλιάτι, αν δεν υπήρχε το λιμάνι της Σαγιάδας και ο δρόμος που το ενώνει με τα Γιάννενα. Επίσης, θα ήταν όλα διαφορετικά στην περιοχή μας, αν δεν υπήρχε το μοναστήρι του Γηρομερίου.
Το βιβλίο, αν και περιέχει αρκετές πληροφορίες για το Φιλιάτι και την περιοχή, από την αρχαιότητα έως σήμερα, δεν είναι η ¨ Ιστορία των Φιλιατών¨. Γιατί, ούτε ειδικός στο γράψιμο είμαι, ούτε το ψάξιμο που θα ‘θελα να κάνω ολοκλήρωσα.
Είναι όμως μια αρχή, είναι ¨κάτι για το Φιλιάτι¨
Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες και ειδικά όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του βιβλίου, με αφηγήσεις, κείμενα, φωτογραφίες αλλά και διορθώσεις- όσες σώθη­καν στο τελικό κείμενο από αυτές που φρόντισε ο εκλεκτός καθηγητής και διορθωτής Σταύρος Ράπτης. Επίσης ευχαριστώ ξεχωριστά τους Μιχάλη Πασιάκο και Γάκη Βουτσή.
Το αφιερώνω στους γονείς μου Μιχάλη και Χρυσάνθη, στη γυναίκα μου Κωστούλα, στα παιδιά μου Μιχάλη και Αλέξανδρο και σε όλους όσοι αγαπούν τον τόπο μας.
.......Κάτι  για  το  Φιλιάτι........

Δεν υπάρχουν σχόλια: