ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη σε Φόρουμ για την προβολή και αξιοποίηση των Ηπειρωτικών προϊόντων



Τίποτε δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από το φόβο ενός άλλου.: ( Ουμπέρτο Έκο )


…ΘΕΜΑΤΑ …27-11-2017


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ -  NEWS

















Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη  σε Φόρουμ για την προβολή και αξιοποίηση των Ηπειρωτικών προϊόντων
Λάθη και παραλείψεις στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο «Φόρουμ Αγροδιατροφής- Βιομηχανίας – Τουρισμού»  που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ο οποίος παρέστη με τη διπλή του ιδιότητα του Περιφερειάρχη Ηπείρου και του εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. «Η εκπόνησή της ήταν μια σωστή ενέργεια, αλλά δεν βοηθάει σε τίποτε όταν δεν λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά γεγονότα», τόνισε για να προσθέσει ότι έφυγε προβληματισμένος από το περιεχόμενο της μελέτης, η οποία  δεν έχει  την παραμικρή αναφορά σε Ηπειρωτικά προϊόντα με τα οποία καλύπτεται όλη η Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε παρουσία υπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων,  αγνοεί εντελώς την παραγωγική δομή της Ηπείρου, αναφέροντας ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για προϊόντα τα οποία κυριαρχούν στην Ελληνική αγορά, όπως:  
         Τα κοτόπουλα του Πτηνοτροφικού  Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» και Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας,  τα οποία καλύπτουν το 85% της Ελληνικής αγοράς.
         Το εμφιαλωμένο νερό με τις δύο μεγάλες βιομηχανίες  «ΖΑΓΟΡΙ» και «ΒΙΚΟΣ» να  καλύπτουν το 50% της Ελληνικής αγοράς.
           Τα αυγά, με τα οποία καλύπτεται το 80% της Ελληνικής αγοράς.
         Τα τυροκομικά προϊόντα «ΔΩΔΩΝΗ», «Ήπειρος», «Καράλης», «Μπάφας» κ.α.
         Τα κρασιά, το τσίπουρο, (για το οποίο ζήτησε να προωθείται ως εμφιαλωμένο) καθώς και για άλλα.
«Όταν μια μελέτη που γίνεται για να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, δεν γίνεται με την πρέπουσα σημασία, τελικά δεν βοηθά στην εξωστρέφεια των   προϊόντων και των παραγωγών μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, μνημονεύοντας έρευνα καθηγητή του ΤΕΙ Άρτας, σύμφωνα με την οποία αν όλα τα τουριστικά καταστήματα της Ελλάδος διέθεταν φέτα και όχι λευκό τυρί, τότε η τιμή παραγωγού  για το γάλα θα ανέρχονταν σήμερα στο 1,25 ευρώ το κιλό. «Κι αυτό δεν βοηθάει ούτε τον τουρισμό, ούτε την ποιότητα ώστε να τα αναζητούν και στο εξωτερικό οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, που καταλήγοντας  πρόσθεσε  ότι απαιτείται πολύ δουλειά για να επιτευχθεί η εξωστρέφεια των ποιοτικών προϊόντων της Ηπείρου, τα οποία πλέον ξεκινάνε από το επίπεδο  της οικοτεχνίας.
Προωθούνται προς υλοποίηση νέα έργα περιβάλλοντος στην Ήπειρο
Ανακοινώσεις για έργα περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων περιοχής της Ηπείρου έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα:
         Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση του ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης του έργου: Κατασκευή αποχετευτικών αγωγών και αντλιοστασίων λυμάτων στα όρια του Δήμου Πρέβεζας, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 26, 7 εκ. ευρώ και με ανάδοχο την ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε. Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο θέμα αυτό, αλλά και στις άλλες παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για μια θετική  εξέλιξη που έχουμε,  γιατί όταν ο προϋπολογισμός ενός έργου είναι μεγάλος, το αποτέλεσμα της Δημοπρασίας,  αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να δώσει το δικαίωμα να υπογράψουμε την σύμβαση και να αρχίσει η υλοποίηση. Το συγκεκριμένο έργο (πρώην Δήμος Ζαλόγγου), όπως και το έργο προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ που εκτελείται ήδη από το πρόγραμμά μας (Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020)  για το αποχετευτικό δίκτυο σε Πέρδικα – Σύβοτα - Πλαταριά κλείνουν σχεδόν όλα τα δυτικά παράλια της Ηπείρου. Και αυτές τις ημέρες μετά από μια πλήρη συμφωνία που κάναμε για τον αποδέκτη του βιολογικού καθαρισμού Καναλλακίου επιδιώκουμε και αυτό το έργο να μπορέσουμε σιγά σιγά να το ωριμάσουμε για δημοπράτηση».
         Εντάχθηκαν στο ΠΔΕ – μετά από συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκ μέρους της Περιφέρειας-   τα έργα «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του ΧΥΤΑ Ελληνικού» προϋπολογισμού 1.596.900 ευρώ και «Μελέτες ωρίμανσης για επέκταση και δημιουργία νέων κυττάρων των ΧΥΤΥ Ελληνικού και Καρβουναρίου», προϋπολογισμού 569.437,32 ευρώ.
 Θετική εξέλιξη η δημοπράτηση της  οδικής σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα
Την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη που είχε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το έργο της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Όπως είναι γνωστό η δημοπρασία είχε ξεκινήσει προ καιρού, αλλά δεν λειτουργούσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα από το αρμόδιο Υπουργείο για να γίνονται οι διαγωνισμοί. Και επειδή ήταν ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός που έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο είχαμε τεράστια αγωνία αν αυτό θα πετύχει. Ευτυχώς τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ καλά και είχαμε συμμετοχή 16 εταιρειών».  Αναφερόμενος στη μεγάλη έκπτωση που έχει δοθεί, είπε ότι αυτή την εποχή υπάρχουν εταιρείες που έχουν δικά τους μηχανήματα και δικό τους προσωπικό και προτιμούν από να μην έχουν έργο, να δουλεύουν φθηνότερα. Σημειώνεται ότι προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε. με έκπτωση 58,17%.
 Εκπνέει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Ο   Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης υπενθύμισε σήμερα  πως στις 4 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον των οικισμών. «Μετά από αυτή την ημερομηνία, για όσες εγκαταστάσεις δεν έχει γίνει η σχετική αίτηση, θα πρέπει να κλείσουν. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίστηκε ότι όσοι μέχρι τις 4 Αυγούστου αποδεικνύουν με δημόσιο έγγραφο ότι κατέχουν μια εγκατάσταση, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να εκδοθεί στο όνομά τους η άδεια διατήρησης.
Πρόσκληση Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης
 Δράσεις τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης περιλαμβάνει η νέα πρόσκληση «Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» (ΤΑΠΤοΚ) που δόθηκε στη δημοσιότητα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη από την Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Οι Στρατηγικές ΤΑΠΤοΚ αποτελούν ένα εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης μιας τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής και αντιμετώπισης των τοπικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας σε σαφώς προσδιορισμένες χωρικές ενότητες. Η συγκεκριμένη προσέγγιση θέλει να αντιστρέψει την παραδοσιακή αναπτυξιακή πολιτική που κατευθύνεται «από την κορυφή προς τη βάση» (top-down approach) και να ενθαρρύνει πολιτικές που κατευθύνονται «από τη βάση προς την κορυφή» (bottom-up approach).Η εφαρμογή των ΤΑΠΤΟΚ αφορά τρεις κατηγορίες χωρικών τύπων:
           Αστικές περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά και προκλήσεις, όπως προσδιορίζονται στο εγκεκριμένο από την Επιτροπή Παρακολούθησης έγγραφο «Μεθοδολογία Αξιολόγησης & Κριτήρια Επιλογής Σχεδίων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων».
           Περιοχές όπου η σύνδεση αστικού κέντρου και περιμετρικού αγροτικού χώρου είναι ιδιαίτερα σημαντική ή προβληματική.
           Υπο-περιφερειακές, ή και διαπεριφερειακές κατεξοχήν αγροτικές/ αλιευτικές περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά και προκλήσεις.
Ο πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης των στρατηγικών ΤΑΠΤΟΚ ανέρχεται τουλάχιστον σε 10.000 κατοίκους και δεν υπερβαίνει τους 150.000 κατοίκους.Σύμφωνα με την πρόσκληση, θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση τριών Στρατηγικών ΤΑΠΤοΚ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός της κάθε Στρατηγικής, που θα είναι συμπληρωματική των Στρατηγικών ΤΑΠΤοΚ που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 και του ΕΠΑλΘ 2014-2020, δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 500.000€, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός της δράσης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να ξεπερνάει το 1.000.000€. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη θα χρηματοδοτηθούν από Εθνικούς Πόρους και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Στο πλαίσιο της πρόσκλησης μπορούν να συμμετέχουν εταιρικά σχήματα/Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) ως φορείς σχεδιασμού και υλοποίησης. Η Ομάδας Τοπικής Δράσης, αποτελείται από εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών τοπικών κοινωνικοοικονομικών συμφερόντων. Οι φάκελοι προτάσεων υποβάλλονται από τις 1/12/2017 έως τις 18/12/2017.

 ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
25 Νοεμβρίου 2017 Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Περισυλλογής





















Η 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, και ότι απαιτείται συνεχής κινητοποίηση και δράση για την εξάλειψη του φαινομένου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής SOS 15900, τα οποία αποκαλύπτουν δυστυχώς μόνο μέρος της ζοφερής πραγματικότητας, καταγράφηκαν 5041 τηλεφωνικές κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα καταγγελιών έμφυλης βίας. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά διαπιστώθηκε, από τα καταγεγραμμένα δεδομένα, ότι τα περιστατικά αφορούν σε γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, χήρες, όλων των ηλικιών από 15 έως άνω των 65. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο προβαίνει στις καταγγελίες έχει ολοκληρώσει σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ επίσης η πλειοψηφία των καταγγελιών έγινε από Ελληνίδες και ένα μικρό από μετανάστριες.Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και την εξάλειψη των συνεπειών τους, οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι οι πολίτες, να αποκηρύξουμε και αντισταθούμε σε κάθε πράξη βίας. Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη όχι ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο αλλά ως αφορμή και κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία.Το μήνυμα «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ»,… μίλησέ μας! είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι συμβουλευτικές δομές και οι ξενώνες φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, είναι στη διάθεση όλων των γυναικών, να τους συμπαρασταθούν και να τις καθοδηγήσουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ – NEWS 

















Συνελήφθη 32χρονος υπήκοος Αλβανίας στα Ιωάννινα, κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα
Συνελήφθη, προχθές (25-11-2017) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, ο 32χρονος συνελήφθη διότι όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν κοσμήματα, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και η προέλευση των οποίων διερευνάται.Τα παραπάνω κοσμήματα κατασχέθηκαν.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Σύλληψη αλλοδαπού για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση στη Μελισσόπετρα Ιωαννίνων
Συνελήφθη, προχθές (25-11-2017) το απόγευμα στη Μελισσόπετρα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Σύλληψη αλλοδαπού για ψευδή ανώμοτη κατάθεση και καταδικαστική απόφαση στην Κόνιτσα
Συνελήφθη, προχθές (25-11-2017) το πρωί στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 50χρονος υπήκοος Αλβανίας, για ψευδή ανώμοτη κατάθεση και καταδικαστική απόφαση.Αναλυτικότερα, κατά τη διαδικασία διοικητικής επιστροφής, ο 50χρονος αλλοδαπός δήλωσε αρχικά ψευδή στοιχεία ταυτότητας.Στη συνέχεια, από τον έλεγχο των πραγματικών του στοιχείων, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Σύλληψη ημεδαπής φυγόποινης στην Άρτα
Συνελήφθη, προχθές (25-11-2017) νωρίς το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, μία 43χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών και του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, συνολικής ποινής φυλάκισης δώδεκα μηνών, για κλοπές.Σύλληψη δύο ημεδαπών γυναικών για παράνομη εργασία ως αποκλειστική νοσοκόμα  Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, συνελήφθησαν σήμερα (27-11-2017) μετά τα μεσάνυκτα,  δύο ημεδαπές, ηλικίας 40 και 58 ετών, διότι όπως διαπιστώθηκε εργάζονταν παράνομα, ως αποκλειστικές νοσοκόμες, στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.
Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη νοθεία τροφίμων
 Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες  σε ποσότητες ηλιέλαιου, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο και το διακινούσαν παράνομα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας,Συνελήφθησαν (7) μέλη της οργάνωσης, κατηγορούμενοι - μεταξύ άλλων - για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων και διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα .Κατασχέθηκαν – μεταξύ άλλων- (2.934) μεταλλικοί περιέκτες με έλαιο, χωριτικότητας πέντε λίτρων, που προορίζονταν για εξαγωγή σε χώρα της Ε.Ε., (4.600) λίτρα ελαίου σε δεξαμενή και το χρηματικό ποσό των (12.450) ευρώ .Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2015, στον τομέα της νοθείας τροφίμων.Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές (25 Νοέμβριου 2017), στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν (7) ημεδαποί, ως μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα (5) άνδρες και (2) γυναίκες.  Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κπλ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κλπ. διατάξεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων.Επίσης, για την υπόθεση αναζητείται ένας ακόμα ημεδαπός, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα (52) άτομα, κυρίως προμηθευτές.  Όπως πρόεκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς περιέκτες (τενεκέδες) διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες η επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και οι ιδιότητες του. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης, προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει έλαια με (6) συνολικά επωνυμίες, και συγκεκριμένα με τις επωνυμίες: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».Σημειώνεται ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ. σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops» βρέθηκε ως νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.Η διανομή των νοθευμένων ελαίων πραγματοποιούνταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών, που είχε τις εξής μορφές:

           διανομή σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών,
μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.),
           διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο,
           απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και 
           εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.
Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου 2017, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου (100.000) λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε (200.000) ευρώ.Επιπλέον, προέκυψε ότι τα (4) μέλη που διεύθυναν την οργάνωση είχαν στην ιδιοκτησία τους (2) εταιρείες εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φυσική παρουσία.Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ε.Φ.Ε.Τ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
           (14.670) λίτρα ελαίου σε (2.934) μεταλλικούς περιέκτες των (5) λίτρων, που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία,
           (4.600) λίτρα ελαίου σε δεξαμενή,
           συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων,
           πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης,
           πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται.
Τα παραπάνω (19.270) συνολικά λίτρα ελαίου δεσμεύτηκαν από το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ε.Φ.Ε.Τ., ενώ από την εξέταση των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψαν ως μη κανονικά – νοθευμένα.Από την έρευνα στην οικία ηγετικού μέλους της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων για την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται και χρηματικό ποσό.Επιπλέον στην κατοχή συλληφθείσας, επίσης ηγετικού μέλους, μετά την είσοδό της στη χώρα μας από τη Γερμανία, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό (12.450) ευρώ, προερχόμενο από την πώληση ελαίων στο εξωτερικό.Βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν (6) αυτοκίνητα και (2) περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα, ως μέσα τέλεσης της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες (26 Νοεμβρίου 2017), στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.





                                   
    

                                                                                                                       











Δεν υπάρχουν σχόλια: