ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Έντονη η παρουσία του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου με τις επιστημονικές του δράσεις




Ηγέτης γίνεσαι όταν το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με το ρολόι της ιστορίας.: ( Μίμης Ανδρουλάκης  )


…ΘΕΜΑΤΑ …26-10-2017


Έντονη η παρουσία του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου με τις επιστημονικές του δράσεις


 








Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου για την εκπαίδευση των ειδικών και των γονέων, με το επιστημονικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και με θέμα «Μαθησιακές Δυσκολίες, ΔΕΠΥ & Ειδική Γλωσσική Διαταραχή». Η εκπαιδευτική δράση διεξήχθη το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στα Ιωάννινα και εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιστημόνων σε θέματα γύρω από το παιδί, την ανάπτυξή του και την ομαλή ένταξή του στο σχολείο. Αξίζει να τονιστεί ότι εισηγήτριες του σεμιναρίου ήταν οι λογοθεραπεύτριες του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου.Το σεμινάριο άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Ελευθέριος Μέλιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον τους και την εμπιστοσύνη στις εκπαιδεύσεις του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου. Στη συνέχεια η λογοθεραπεύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου Μαρία Ιγνατίου, αναφέρθηκε με την εμπεριστατωμένη εισήγησή της στη Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ενώ η λογοθεραπεύτρια Γλυκερία Λώλη παρέθεσε τις νεότερες προσεγγίσεις των Μαθησιακών Δυσκολιών. Τέλος, το επιστημονικό σεμινάριο έκλεισε με την εισήγηση της λογοθεραπεύτριας Φανής Μπιλιτσάκη, η οποία αναφέρθηκε στην Ειδική Γλωσσική Διαταραχή, στη σχέση της με τις Μαθησιακές Δυσκολίες στα παιδιά και στην ανάγκη σωστής παρέμβασης.Να σημειωθεί πως το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό Κέντρο που παρέχει υπηρεσίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, με έδρα τα Ιωάννινα. Είναι ένας κορυφαίος φορέας εκπαίδευσης για θέματα Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής, με εκπαιδεύσεις που χαρακτηρίζονται από την ποιοτική τους οργάνωση και τους υψηλού επίπεδου εισηγητές.

( Π.Α.Κ.Π.ΠΟ ) ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - «Εκδηλώσεις Χριστουγέννων»   






























Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δ. Ηγουμενίτσας και ο Δ. Ηγουμενίτσας προσκαλεί όλους τους φορείς και εθελοντές του Δήμου μας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 31-10-2017 και ώρα 20:00μ.μ στην πρώτη διερευνητική συνάντηση με θέμα τις εκδηλώσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων. 
Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ,Γεράσιμος Φουσέκης

Μήνυμα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού



























 
Η 25η Οκτωβρίου είναι καθιερωμένη ως η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και σωστής ενημέρωσης όλων των γυναικών για τη σοβαρή αυτή ασθένεια, η οποία όμως εάν διαγνωσθεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Τα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας δυστυχώς, εξακολουθούν να είναι υψηλά, καθώς υπολογίζεται ότι μία στις οχτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Εφόσον όμως η διάγνωση γίνει έγκαιρα, όταν ακόμη ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο οι πιθανότητες ίασης, και αποφυγής εξάπλωσης του, αυξάνονται.Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άλλοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό το λόγο κάθε γυναίκα πρέπει να καθιερώσει για την ίδια, σε σταθερή ετήσια βάση τη δική της ημέρα εξέτασης, ως ένα δώρο ζωής γα τον εαυτό της.  Με αγάπη για την ΓΥΝΑΙΚΑ όλες εμείς οι γυναίκες θέλουμε να τονίσουμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, μέσω τακτικής επίσκεψης στον γυναικολόγο και μέσα από την αυτοεξέταση μαστού και τα αντίστοιχα σεμινάρια που διοργανώνονται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τα παραρτήματά της  ή  από τα Νοσοκομεία και άλλους φορείς κλπ.Η Ιατρική εξελίσσεται και οι σύγχρονες μέθοδοι βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.

Στη Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειακών Πολιτικών της Ευρώπης  συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου
























Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας από 18 έως 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 45ης Γενικής Συνέλευσης της «Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειακών Πολιτικών της Ευρώπης» (Conference of Peripheral Maritime Regions – CPMR).Κατά τη διάρκεια των εργασιών, καταγράφηκαν ως κύριες προκλήσεις, για την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, η αντιμετώπιση:
           των αυξανόμενων περιφερειακών ανισοτήτων,
           η κλιματική αλλαγή,
           η μετανάστευση, και
           η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των πολιτικών θεσμών.
Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών Περιφερειών, συμφώνησαν ότι η εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή είναι αναγκαία, ώστε να αντιδράσει καθολικά στα προβλήματα αυτά.Η Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετείχε στις εργασίες αυτές και εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρο Παργανά και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Επίσκεψη κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Περιφέρεια Ηπείρου
























Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου, υπό την  Αντιπεριφερειάρχη (αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης) κ. Παν. Μητροκώστα. Η συνάντηση εντάσσεται στη διήμερη επίσκεψη εκπροσώπων του Π.Ο.Υ. και του Υπουργείου Υγείας στην περιοχή για την παρουσίαση μιας πρότασης ανάπτυξης ενός σχήματος συνεργασίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Εκ μέρους της Περιφέρειας στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Νικόπουλος και η προϊσταμένη Κοινωνικής Μέριμνας κ. Δ. Καμπούρη, ενώ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Θάνος Μυλωνέρος και Silviu Domente, ο εμπειρογνώμονας του Οργανισμού David Kelly, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Αντώνης Σακελλάρης, και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής Δημήτρης Τζιάλλας. Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μητροκώστα, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του Π.Ο.Υ. και του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας για τα ζητήματα υγείας, κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης της περιοχής. «Παρά τη δύσκολη συγκυρία, έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής ένα σημαντικό έργο. Και το μήνυμά μας συνεχίζει να είναι η κοινή πορεία όλων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων προσφοράς, αλληλεγγύης και στήριξης προς το συνάνθρωπο»,  σημείωσε.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ – NEWS 












 



Συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών
Συνελήφθη, χθες (25-10-2017) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ηγουμενίτσας, ένας 39χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών. Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 39χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, τρεις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 58, 26 και 22 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα. Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 39χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών της Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας
Από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε, χθες (25-10-2017) το πρωί, σε δασώδη περιοχή στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, μία συσκευασία που περιείχε φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (134,40) γραμμαρίων.Διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας
Συνελήφθη, χθες (25-10-2017) το βράδυ στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 29χρονος υπήκοος Πακιστάν, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο,  βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Συλλήψεις έξι αλλοδαπών για καταδικαστικές αποφάσεις από αστυνομικούς Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Ηπείρου
Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, έξι αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις. Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
           Χθες (25-10-2017) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ποινής φυλάκισης εννέα μηνών και χρηματικής ποινής (4.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
           Χθες (25-10-2017) το μεσημέρι στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen καθώς και τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, συνολικής ποινής φυλάκισης είκοσι μηνών και συνολικής χρηματικής ποινής (2.000) ευρώ, για πλαστογραφία, απόπειρα υφαρπαγής ψευδής βεβαίωσης, χρήση πλαστού εγγράφου και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
           Χθες (25-10-2017) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καρδίτσας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
           Χθες (25-10-2017) το βράδυ στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα καθώς και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
           Χθες (25-10-2017) αργά το βράδυ στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 31 και 20 ετών, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ από τον έλεγχο των στοιχείων τους, διαπιστώθηκε ότι σε βάρους τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα καθώς και καταδικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα σε βάρος του 31χρονου εκκρεμούσε απόφαση  του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, ποινής κάθειρξης επτά ετών,  για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ενώ σε βάρος του 20χρονου εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, ποινής φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.
Συνελήφθη 39χρονος αλλοδαπός στους Αγίους Ανάργυρους Άρτας, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο, τρεις μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη, χθες (25-10-2017) το πρωί στους Αγίους Ανάργυρους Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, ένας 39χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, ο οποίος μετέφερε τρεις μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 39χρονος, διαπίστωσαν ότι μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα, έναντι χρηματικής αμοιβής, τρεις υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 25, 19 και 20 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομίμων εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ 5ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ:   ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ






 







Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά σε άμεσες ανάγκες και κοινές προτεραιότητες για την αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο. Αναφερόμαστε κυρίως σε γενικότερης σημασίας ζητήματα, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας.
1. Οδικά - συγκοινωνιακά,
Η Εγνατία οδός και η  ολοκλήρωση του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελούν έργα τα οποία ενισχύουν τον Δυτικό Άξονα και αναδεικνύουν την Ήπειρο σε βασικό κόμβο των διευρωπαϊκών δικτύων στην Ανατολική  Μεσόγειο.
Οδικές υποδομές:
           Επέκταση Ιόνιας Οδού από Ιωάννινα προς Κακκαβιά (Εκτός από την εθνική και διαμεθοριακή του σημασία επισημαίνουμε ότι εντάσσεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα ως ο Μεσογειακός Διάδρομος).
           Σύνδεση της  Ιονίας Οδού με την Πρέβεζα.
           Αποπεράτωση Αμβρακίας Οδού.
           Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας - Ε 65.
           Σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον συνοριακό σταθμό Μαυροματίου.
           Βελτίωση - αποπεράτωση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσα - Πρέβεζα.
Όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι, ταυτόχρονα με  την ικανοποίηση από τη λειτουργία των νέων οδικών αξόνων, προέκυψε το πρόβλημα του κόστους των διοδίων. Ζητούμε να λειτουργήσει άμεσα η ηλεκτρονική χρέωση ανά διανυόμενη απόσταση, με ειδική μέριμνα για τους μετακινούμενους εντός των ορίων της Περιφέρειας.
Λοιπές συγκοινωνιακές και εμπορευματικές υποδομές:
           Σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου - Σιδηροδρομική Εγνατία.
Η Σιδηροδρομική Εγνατία, αποτελεί μια μεγάλη διεκδίκηση της Ηπείρου και η υλοποίησή της θα ολοκληρώσει τα δίκτυα μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων.
           Αποπεράτωση αεροδρομίου Ιωαννίνων.
           Ολοκλήρωση των έργων στον λιμένα Ηγουμενίτσας.
Η Αδριατική και το Ιόνιο, καθώς και η σύνδεση με την Εγνατία, ενώνουν τους Ευρωπαϊκούς διαδρόμους σε μια ενιαία εφοδιαστική αλυσίδα, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης και διεύρυνσης των σχέσεων συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
           Κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας και των αναγκαίων υποστηρικτικών δομών.
Αναφερόμαστε στην ολοκλήρωση και τον εκσυγχρονισμό έργων ΒΙΠΕ (Ιωαννίνων, Πρέβεζας), του Εμπορευματικού Κέντρου/Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας και Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα, ως απαραίτητες προϋποθέσεις ανάπτυξης .
2. Πρωτογενής, Δευτερογενής τομέας,
           Να αναπτυχθεί άμεσα εξειδικευμένο σχέδιο παραγωγής, τυποποίησης, ανάδειξης και προώθησης κυρίως στις διεθνείς αγορές, των τοπικών ποιοτικών (γεωργικών, κτηνοτροφικών, προϊόντων αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας) και καινοτόμων προϊόντων, με σύμπραξη σε αυτό, του επιχειρηματικού,  και του αγροτικού τομέα.
           Συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο πρέπει να έχουν οι  ερευνητικές, εκπαιδευτικές δομές της περιφέρειάς μας, που μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί, όπως οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες. 
           Στήριξη μπορεί να προσφέρει η θέσπιση  οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και νέους ορίζοντες ανάπτυξης στην περιφέρεια.
           Σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών και την αναστάτωση που έχει επιφέρει η δημοσίευσή τους θεωρούμε απαραίτητη την προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά τη διάκριση δάσους και δασικής έκτασης με μέριμνα επίλυσης των προβλημάτων για τους αναδασωθέντες αγρούς και εποικιστικής προέλευσης εκτάσεις.
3. Υγεία,
           Αναβάθμιση των Νομαρχιακών νοσοκομείων.
           Άμεση και επαρκής στελέχωση και ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
           Άμεση λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας.
4. Ενεργειακή υποδομή,
           Δίκτυο φυσικού  αερίου στην Ήπειρο, ως προϋπόθεση για ανταγωνισμό στον τομέα των υποδομών και των υπηρεσιών λόγω εγγύτητας στα Βαλκάνια, αλλά και  αξιοποίηση ενδεχόμενης διέλευσης διακρατικών αγωγών φυσικού αερίου με τη δημιουργία Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ηπείρου και τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποκεντρωμένης χρήσης φυσικού αερίου καθώς και αυτόνομου τοπικού δικτύου παροχής του.
           Επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα υδροηλεκτρικά και τις λοιπές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
           Αξιοποίηση υδρογονανθράκων: Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που εκτιμούμε ότι θα  ωφελήσει τις τοπικές κοινωνίες και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Ηπείρου, ζητάμε πιο ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών φορέων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των ενεργειών και έργων υπέρ της τοπικής κοινωνίας και - κυρίως -  της περιβαλλοντικής προστασίας.

5. Παιδεία,
           Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να υποστηρίζει τον τοπικό χαρακτήρα, την τοπική ανάπτυξη, το μέχρι τώρα ακαδημαϊκό κεκτημένο και την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας.
           Οι νέες ρυθμίσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την σημερινή αποκεντρωμένη λειτουργία σχολών και τμημάτων στις πόλεις της Ηπείρου και να προκύπτουν μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
6. Τουρισμός,
           Η εκτίμηση όλων μας είναι κοινή: Η ανάπτυξη του αυξημένου τουριστικού ρεύματος στην Ήπειρο, προκειμένου να συνεχιστεί, απαιτεί συνέργειες με την πρωτογενή παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα, τα αρχαιολογικά - πολιτιστικά μνημεία, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που κυρίως αναπτύσσονται στην ενδοχώρα. Αυτό, εκτός των άλλων, θα παρατείνει την τουριστική περίοδο, θα προσελκύσει πιο ποιοτικό κοινό.
           Από την Πολιτεία ζητούμε να εντείνει τις πολιτικές υποστήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας και των δημοσίων τουριστικών υποδομών, καθώς και ευρείες παρεμβάσεις ανάδειξης αρχαιολογικών μνημείων και χώρων.
           Δημιουργούνται ήδη σύνδεσμοι συνεργασίας μεταξύ των Λιμένων Ελλάδας - Ιταλίας με  προοπτικές  ανάπτυξης του τουρισμού στη Θεσπρωτία και την Ήπειρο γενικότερα. Αναπτύσσεται δίκτυο μαρίνων και τουριστικών σκαφών. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε την κατασκευή μαρίνας στην Ηγουμενίτσα και τη διασύνδεσή της με δίκτυα τουριστικών λιμένων και μαρίνων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
           Θεωρούμε ως απαραίτητη τη μέριμνα για συνεχή εκπαίδευση - κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στον τουριστικό κλάδο (εργαζομένων,  επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων).
7. Χωροταξικός σχεδιασμός - Περιβάλλον
           Ολοκλήρωση των χωροταξικών και ρυθμιστικών σχεδίων. Με απλούστευση των διαδικασιών έγκρισής τους
           Χωροταξικός σχεδιασμός των χρήσεων Γής.
           Εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε επίπεδο Δήμου
           Ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών.
8. Ζητήματα Αυτοδιοίκησης,
Τα χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» είναι εύλογος χρόνος για μια ουσιαστική αξιολόγηση του θεσμού, με στόχο την προώθηση Νέου Μοντέλου Διοικητικής Οργάνωσης και Λειτουργίας του κράτους, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, Δημοκρατικό Προγραμματισμό, ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας, υπέρ των πολιτών.
Θεωρούμε ως βασικές αρχές, αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου: 
           Αποκέντρωση πολύ περισσοτέρων αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση.
           Ενίσχυση της Συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
           Ισότιμη και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των επιπέδων Διοίκησης    (Κεντρική Διοίκηση - Περιφέρειες - Δήμοι).
           Δημοκρατικός προγραμματισμός και επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
           Ουσιαστικός έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων της Διοίκησης για  μεγαλύτερη διαφάνεια.
           Ειδική μέριμνα για τους μικρούς ορεινούς  Δήμους, υποστήριξη στη λειτουργία τους.
           Ισοτιμία της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης με όλους τους αιρετούς εκπροσώπους στη χώρας.
           Αναφορικά με τον σχεδιαζόμενο "Νέο Καλλικράτη" συντασσόμαστε με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ ως συλλογικό μας όργανο. Σημειώνουμε δε ότι δεν είμαστε ενάντιοι στην απλή αναλογική ως σύστημα εκλογής των Αυτοδιοικητικών Αρχών, αρκεί να  θεσμοθετηθούν ενδοδημοτικοί θεσμοί που να διασφαλίζουν την δημοκρατική λήψη των αποφάσεων στα συλλογικά όργανα, την λειτουργικότητα των Δήμων, την εξυπηρέτηση του πολίτη και φυσικά να προηγηθεί η εξαγγελλόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Συμμετέχουμε στον Δημόσιο Διάλογο και στη Διαβούλευση, με στόχο, να συμβάλλουμε και να συνδιαμορφώσουμε θέσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της χώρας προς όφελος όλων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών και με αναβαθμισμένο ρόλο για τους Δήμους.Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου, διαχρονικά, διαμόρφωσε και κατέθεσε θέσεις - απόψεις και ψηφίσματα σε επίπεδο Δ.Σ., Συνεδρίων και συναντήσεων με εκπροσώπους του Κράτους, τόσο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και άλλα ειδικότερα που αφορούν και εστιάζουν στα προβλήματα της Ηπείρου.















Δεν υπάρχουν σχόλια: