ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για τη "Γιορτή της Μητέρας"



Καιρός επί πάσιν άριστος.μτφρ: για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός χρόνος : ( Θέογνις )

…ΘΕΜΑΤΑ …12-05-2017


Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για τη "Γιορτή της Μητέρας" 



























Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας επισημαίνει με πανηγυρικό τρόπο σε όλους μας, την αξία της συνεισφοράς της μητέρας στην κοινωνία, κάθε μέρα, σε κάθε έκφανση της ζωής μας.Η μητέρα καλείται καθημερινά, και ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο οικονομικής κρίσης, να αντιμετωπίζει, συχνά με άνισους όρους, τις αντιξοότητες, παραμένοντας ταυτόχρονα το καταφύγιο και η παρηγοριά μας.H σημερινή ημέρα είναι μια μέρα γιορτής αλλά οφείλει να είναι και μία μέρα προβληματισμού. H σύγχρονη μητέρα καλείται να αντεπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους, πιο δύσκολους και απαιτητικούς.Οι ανάγκες της σύγχρονης μητέρας είναι τόσο πολυδιάστατες, όσο και οι απαιτήσεις που έχει το περιβάλλον της από την ίδια, η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα μητρικά καθήκοντα, στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς της.H ενίσχυση της γυναίκας - μητέρας στο δύσκολο λειτούργημα που καλείται να υπηρετήσει, πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική.Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της μητέρας, κρίνει απαραίτητη: 
           Τη στήριξη του διπλού ρόλου γυναίκας – μητέρας, με την πρόταση δέσμης μέτρων για την αρμονική συνύπαρξη οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
           Την παροχή της αναγκαίας πρόνοιας σε ουσιαστικά θέματα μητρότητας.
           Την αποτελεσματική στήριξη και ενθάρρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, και
           Την αλλαγή (μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας) των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων.
Οφείλουμε επίσης να μεριμνούμε για τις μητέρες παιδιών με αναπηρία.Η γιορτή της μητέρας πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους μας την υποχρέωση για αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όλες τις μητέρες και ιδιαιτέρως στις μητέρες που δίνουν ένα δύσκολο και άνισο αγώνα υπό αντίξοες συνθήκες για την ανατροφή των παιδιών τους.Ευχόμαστε σ' όλες τις μητέρες χρόνια πολλά.

Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας Ακτών «GO BLUE»




















Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Θεσπρωτίας και την Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» διοργανώνει:Διαγωνισμό φωτογραφίας ακτών με θέμα:
“Go blue”
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών Α’θμιας Εκπαίδευσης μέσα από την ανάδειξη του ευρύτερου περιβάλλοντος των ακτών του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Βραβεύουμε:
         Τη σύνθεση και σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον των ακτών
         Την εναλλακτική ματιά στην προσέγγιση του θέματος
         Τον τρόπο αποτύπωσης
με δωρεά βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο που θα προκριθεί, ενώ σε όλα τα σχολεία θα απονεμηθεί έπαινος συμμετοχής.Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης δέκα (10) επιλεγμένων φωτογραφιών από κάθε συμμετέχουσα σχολική μονάδα είναι η Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017.Οι όροι και οι λεπτομέρειες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας blueflag.igoumenitsa.gr, ενώ η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται τη ρητή και ανεπιφύλακτη αποδοχή τους.
Γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσα

Μαθητικός Διαγωνισμός Χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά : « ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ =  ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ »






















Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Θεσπρωτίας και την Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» διοργανώνει:Διαγωνισμό Χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά με θέμα: ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ = ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η γνωριμία των μικρών μαθητών του Δήμου μας με την ανακύκλωση και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμης ύλης για τη δημιουργία νέων αντικειμένων. Καλούμε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Ηγουμενίτσας να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με την κατασκευή ενός χειροτεχνήματος από ανακυκλώσιμα υλικά. Βραβεύουμε:
         την πρωτοτυπία και
         τη φαντασία των παιδιών
με δωρεά βιβλίων στο Νηπιαγωγείο που θα προκριθεί, ενώ σε όλα τα σχολεία θα απονεμηθεί έπαινος συμμετοχής.Η ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίζεται η Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017. Οι όροι και οι λεπτομέρειες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας blueflag.igoumenitsa.gr, ενώ η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται τη ρητή και ανεπιφύλακτη αποδοχή τους.
Γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας

Δήμος Ηγουμενίτσας : ΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ»























Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α’θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Θεσπρωτίας, τη Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, τον Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών και τον Εθελοντικό Οργανισμό Sivotistas διοργανώνει: Ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη διαχείριση των ακτών».Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ηγουμενίτσας και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μικρών μας δημοτών προς μια περιβαλλοντικά ορθή συμπεριφορά.Η ημερίδα, που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α’θμιας Εκπαίδευσης, θα διεξαχθεί σε δύο ημερομηνίες, Δευτέρα 22 Μαΐου και Δευτέρα 29 Μαΐου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και στο Δημοτικό Σχολείο Συβότων αντίστοιχα και ώρα 11:00.
Πρόγραμμα Ημερίδας
11:00 – 11:30 ,ΚΠΕ Φιλιατών
Εισηγητές: Μάρκος Νικολάου, Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος, Ευάγγελος Στράτος, Νικόλαος Ντελής, Δημήτριος Χατζησταμάτης«Λιμένες και Παράκτια ζώνη της Θεσπρωτίας».
11:30 – 11:50 ,Φορέας Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Αχέροντα & Καλαμά
Εισηγητής: Αλέξανδρος Κωνσταντίνης ,  «Παράκτια οικοσυστήματα και διαχείρισή τους»
11:50 – 12:00 ,Εθελοντικός Οργανισμός Sivotistas.Προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Έγκριση ερευνητικού προγράμματος για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Ηγουμενίτσας 






















Με το με αριθ. πρωτ. 1060/09.05.2017 έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίστηκε η ένταξη της Πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας» με Κωδικό 5006503 στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014 - 2020», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.Η Πράξη αποσκοπεί στην εφαρμογή και αξιολόγηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για την καταγραφή δεδομένων στάθμης και παροχής σε ρέματα και αγωγούς όμβριων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Ηγουμενίτσας και τη συσχέτιση των υδρολογικών πληροφοριών με την πράσινη υποδομή σε αστικό και περιαστικό επίπεδο. Αφορά επίσης την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, την εγκατάσταση και συντήρηση του τηλεμετρικού δικτύου, τη μεθοδολογία μοντελοποίησης των ροών, μέτρησης και αξιοποίησης των πληροφοριών καθώς και την επικοινωνία των αποτελεσμάτων και των ροών δεδομένων που θα προκύψουν. Η περιοχή εφαρμογής του έργου εντάσσεται διοικητικά στο Δήμο Ηγουμενίτσας και έχει έκταση 63,79km2 και βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και ειδικότερα στην εκβολή της στο όρμο Ηγουμενίτσας. Η εγκατάσταση των συστημάτων λήψης δεδομένων θα γίνει στα ρέματα Μαυρουδίου - Νέας Σελεύκειας, Τσιμπουρικίου, Λάκκας, Ξηροποτάμου, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία του συστήματος αποχέτευσης όμβριων στην περιοχή του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας. Tα παραδοτέα του έργου θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο Ηγουμενίτσας και αφορούν:
α. στον έλεγχο και παρακολούθηση των ποσοτικών χαρακτηριστικών (παροχή, διάρκεια, όγκος) των ομβρίων υδάτων της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με σκοπό τη βέλτιστη αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
β. στον βέλτιστο σχεδιασμό έργων υποδομής και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Δήμου.
γ. στην ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων αρχών του Δήμου για τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στο Δήμο Ηγουμενίτσας με σκοπό την πρόληψη και προστασία των δημοτών από τυχόν εμφάνισή τους.
Η πράξη είναι πρωτότυπη, αναφέρεται σε ερευνητικό τομέα αιχμής, έχει σημαντική επιστημονική απήχηση και πληροί κριτήρια υψηλής επιστημονικής ποιότητας. Η υλοποίησή της αναμένεται να προσφέρει στην τοπική κοινωνία μας ένα χρήσιμο εργαλείο περιβαλλοντικής και πολιτικής προστασίας και θα συμβάλει στην πρόληψη του πλημμυρικού κινδύνου στον Αστικό χώρου του Δήμου. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει υπογράψει για τις ανάγκες του έργου μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ:  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: ΜΕΓΑΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΤΙ ΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;















Τεράστιο ζήτημα πολιτικό και ηθικό εγείρεται από την απίστευτη καταγγελία δημόσιων εκπαιδευτικών που μόλις έφτασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας και ταυτόχρονα ένα πελώριο ερωτηματικό για το τι πράττει η Πολιτεία προκειμένου να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης από τα νύχια των επιτήδειων.Σύμφωνα με την καταγγελία των δημόσιων συναδέλφων που έχει κοινοποιηθεί και στο Υπουργείο Παιδείας, μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Ηπείρου που φέτος λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας έχει επιλεγεί από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές ως εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, την ώρα που οι μαθητές του, λόγω μη αδειοδότησης του εκπαιδευτηρίου, δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτές.Οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, διότι η προκλητική απόφαση επιλογής ενός παράνομου ιδιωτικού σχολείου ως εξεταστικού κέντρου όχι μόνο τορπιλίζει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά θέτει τεράστιο ζήτημα ισονομίας ανάμεσα στους μαθητές και πριμοδοτεί παράνομα τα ιδιωτικά σχολεία και τους μαθητές τους.Δυστυχώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο αδυνατούν να ελέγξουν την καλπάζουσα ανομία και ασυδοσία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά την ενισχύουν με τέτοιες ενέργειες. Η δυνατότητα των ιδιωτικών σχολείων να εκδίδουν ισότιμους τίτλους με αυτούς των δημόσιων χωρίς ουσιαστική κρατική εποπτεία γεννά  «σημαδεμένες» εξετάσεις, ακόμα και σε επίπεδο πανελλαδικών όπως αποδεικνύεται από τη σημερινή καταγγελία, καθώς και παράνομους τίτλους σπουδών. Κύρια θύματα το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και, κυρίως, εκατομμύρια μαθητές που προέρχονται από τις τάξεις των μη προνομιούχων, των εξαθλιωμένων από τις ακραίες πολιτικές της λιτότητας, οι οποίοι θα βλέπουν όσους μπορούν να πληρώνουν να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.Από τη στιγμή που οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας δεν δείχνουν την πρόθεση να ασχοληθούν με το τεράστιο αυτό ζήτημα, η ΟΙΕΛΕ προσφεύγει σήμερα κιόλας στην Εισαγγελία Ιωαννίνων για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ  , Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  : ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - 6ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΕΔΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ




















Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου συντάσσεται υπέρ της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με βάση όσα αναφέρει στην ανακοίνωση της σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2017.
Αναλυτικά η Ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης:
Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, συζήτησε διεξοδικά το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.Πρόκειται, προφανώς, για μια κακόγουστη, προαποφασισμένη φάρσα.Οι νέες αλλαγές, που προωθούνται, σημαίνουν ότι, το αργότερο από το 2019, οι υπόχρεοι, όχι μόνο θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των εσόδων, από τα οποία δε θα έχουν αφαιρεθεί οι καταβληθείσες τον προηγούμενο χρόνο εισφορές, αλλά κινδυνεύουν να πληρώνουν και φόρο επί των εισφορών αυτών.Πολύ απλά, οι αλλαγές αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών και, κατά συνέπεια, στη διεύρυνση της τρύπας για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.Η συμφωνία της κυβέρνησης στο αίτημα των δανειστών προς αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύει ότι τα πάντα είχαν αποφασιστεί εκ των προτέρων, και τώρα σερβίρονται σταδιακά.Καλούμε την Κυβέρνηση να μην καταθέσει τη συγκεκριμένη διάταξη και να μας εξηγήσει το πώς θεωρεί ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας - και ειδικά ο συνεπής - μπορεί να συνεχίσει να επιχειρεί, υπό αυτές τις συνθήκες.Τέλος, και με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην Υπουργού Εργασίας, εμπνευστή του ασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμο, κ. Κατρούγκαλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, που αμφισβήτησε εκ νέου τα στοιχεία που παρουσίασε από την πρώτη στιγμή το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, συνεχίζοντας τα συνήθη ψεύδη του, δηλώνουμε ότι δεν θα τον ακολουθήσουμε στο συνεχιζόμενο κατήφορό του.Η αλήθεια είναι μία και αποδεικνύεται με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς.Το ΟΕΕ, ως θεσμοθετημένος οικονομικός σύμβουλος της Πολιτείας, θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τις οικονομικές του μελέτες, με αληθή στοιχεία και πραγματικά δεδομένα, έξω από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα, προασπίζοντας το θεσμικό του ρόλο.
Για την Τοπική Διοίκηση , Η Πρόεδρος  : Παπαϊωάννου Κωνσταντίνα

Στο Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 η ανάπτυξη συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στα Ιωάννινα






















H «Ανάπτυξη συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων» στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων, εντάσσεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020. Στο πλαίσιο της πράξης, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, προβλέπεται προμήθεια συστήματος (σταθμού) μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και γενικότερα της ποιότητας της ατμόσφαιρας, με βάση τις προδιαγραφές που τίθενται σε σχετικά Υπουργική Απόφαση. Ο σταθμός περιλαμβάνει:
         Κλωβό στέγασης των οργάνων
         Αυτόματους αναλυτές μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων
         Μετεωρολογικό σύστημα που θα περιλαμβάνει μετεωρολογικό ιστό, πάνω στον οποίο θα είναι εγκατεστημένοι μετεωρολογικοί αισθητήρες (θερμοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας και διεύθυνσης του ανέμου)
         Σύστημα συλλογής και καταγραφής δεδομένων με το κατάλληλο λογισμικό.
Παράλληλα θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και των αναλυτών μέτρησης ρύπων μέχρι τη λήξη του προγράμματος στις 31/12/2023.

Καθορισμός περιόδου συγκομιδής και μεταφοράς αγροτικών προϊόντων έτους 2017 στην Περιφέρεια Ηπείρου





















 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη (41318/1942/10-05-2017 - ΑΔΑ: 6ΛΕ57Λ9-69Σ), καθορίστηκε η περίοδος συγκομιδής και μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων έτους 2017 στην Περιφέρεια Ηπείρου.Σύμφωνα με αυτή:
Επιτρέπεται στους κατόχους αγροτικών προϊόντων η αυθημερόν μεταφορά των προϊόντων τους από τους χώρους συλλογής (αγρούς) προς τα κέντρα συγκέντρωσης, τους χώρους αποθήκευσης ή τα εργοστάσια επεξεργασίας αυτών με χρήση φορτηγών Ι.Χ., ογκομετρικών οχημάτων μεταφοράς (σιλό) καθώς και μεταφοράς χύδην που συνοδεύουν θεριζοαλωνιστικές μηχανές κατά τις χρονικές περιόδους συγκομιδής τους, που καθορίζονται ως εξής:
Α) Για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων : Σιτηρά – Αραβόσιτος: 15/06/2017 – 15/12/2017
Β) Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας:Σιτηρά (Σιτάρι – Κριθάρι – Βρώμη κλπ), Λόλιο: 19/05/2017 –             30/07/2017,Τριφύλλι - Μηδική: 05/08/2017 – 30/09/2017,Αραβόσιτος: 28/08/2017 – 16/12/2017
Γ) Για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:Σιτηρά – Αραβόσιτος – Όσπρια: 01/07/2017 – 31/12/2017
Δ) Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας:Σιτηρά (Σιτάρι – Βρώμη – Κριθάρι):  01/06/2017 – 10/07/2017,Τριφύλλι (σποροπαραγωγή): 10/09/2017 – 30/09/2017,Αραβόσιτος: 10/09/2017 – 10/10/2017
Οι κάτοχοι Αγροτικών Μηχανημάτων μεταφοράς αγροτικών προϊόντων (ΣΙΛΟ και ΧΥΔΗΝ) με πινακίδες Αγροτικού Μηχανήματος πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να θεωρήσουν τις άδειες κυκλοφορίας για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για τη θεώρηση, είναι αναγκαία τα εξής:
- Άδεια Κυκλοφορίας του Μηχανήματος,
- Άδεια Κυκλοφορίας Θεριζοαλωνιστικής μηχανής που συνοδεύουν,
- Βεβαίωση καλής λειτουργίας από Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο (ΣΙΛΟ) ή Δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ (ΧΥΔΗΝ),
- Ηλεκτρονικό Παράβολο 10,00€ για Θεώρηση άδειας κυκλοφορίας Αγροτικού Μηχανήματος (ΚΩΔ.: 1430).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:
Α) Π.Ε. Ιωαννίνων: 2651364479 ή 2651364120 -κα Σταυράτη Αγγελική       ή κα Μπάρκα Δήμητρα.
Β) Π.Ε. Άρτας: 2681364438 – κος Χουλιάρας Βασίλειος
Γ) Π.Ε. Θεσπρωτίας: 2665360150 – κος Μπάρμπας Αντώνιος
Δ) Π.Ε. Πρέβεζας: 2682028930 – κος Κονταξής Γεώργιος
Επίσης  η απόφαση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου: php.gov.gr) με τον προαναφερθέντα ΑΔΑ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ FORUM ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΥ























H Περιφέρεια Ηπείρου σας καλωσορίζει σήμερα στο δεύτερο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής- Ιονίου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στη Στρατηγική  της Μακροπεριφέρειας είμαστε από την πρώτη στιγμή ενεργά μέλη, την πιστέψαμε και δουλέψαμε σκληρά για αυτή σε όλα τα επίπεδά της. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο σκοπός της εξυπηρετεί την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δίνει παράλληλα μια ισχυρή κατεύθυνση, ότι μόνο με συνέργειες, συνεργασία και αλληλοκατανόηση μπορεί να αλλάξει η μοίρα των χωρών και των περιφερειών μας, των οποίων το μέλλον είναι κοινό.  Η Περιφέρεια Ηπείρου  γεωγραφικά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής - Ιονίου. Κι έχει κάθε λόγο να αναζητά και να προσδοκά σημαντικά οφέλη από την επίτευξη των στόχων της. Επί δεκαετίες υστερούσε αναπτυξιακά εξαιτίας κυρίως της γεωγραφικής της απομόνωσης, των επιπτώσεων από τους πολέμους, την έλλειψη υποδομών. Σταδιακά και με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ελλείμματα αυτά, άρχισαν να μειώνονται, αλλά δεν εκλείπουν.Σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, εκσυγχρονίζεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που είναι η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου προς Ανατολάς και με παρεμβάσεις της Περιφέρειας, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις που σχετίζονται   με τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας.Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η ανάδειξη μνημείων και αρχαίων θεάτρων, η ενίσχυση του τουρισμού, η βελτίωση  του ενδοπεριφερειακού οδικού δικτύου, και κυρίως η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και η δημιουργία θαλάσσιων υποδομών σε όλο το παράκτιο μέτωπο της Ηπείρου. Δράσεις που δημιουργούν συνθήκες για τη "Γαλάζια Ανάπτυξη"  που   είναι  το ζητούμενο στο σημερινό Forum. Ορισμένες από τις ανωτέρω, ήδη υλοποιούνται μέσω του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο σήμερα έχουμε ήδη εντάξει πράξεις που αντιστοιχούν στο 58,4% του περιφερειακού μας προγράμματος. Όσο και αν η Περιφέρειά μας βελτιώνει το επίπεδό της, παραμένει αδήριτη η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών. Προτεραιότητα είναι οι κάθετες οδικές συνδέσεις της Ηπείρου  με το διευρωπαϊκό δίκτυο και κυρίως ο  άξονας Ιόνια οδός - Κακαβιά (Αλβανικά σύνορα), ο οποίος αποτελεί τμήμα του πυρήνα του Blue Motorway των δυτικών Βαλκανίων (άξονας Ιωάννινα- Δυρράχιο- Μπάρι- Τεργέστη), ως επίσης και η σύνδεση των λιμένων Ηγουμενίτσας- Τεργέστης.Όσον αφορά την ενεργειακή μας πολιτική,  μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη κόμβων ΕΛ- ΕΝ -ΤΖΙ  (ENG) και ΣΙ-ΕΝ-ΤΖΙ (CBG), έργα τα οποία αποτελούν και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθοριστικός όμως παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας είναι η ενεργοποίηση του συνόλου των δυνάμεων της κάθε περιοχής, ήτοι των τοπικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας,  ιδίως  όμως του επιχειρηματικού  κόσμου,  ο οποίος είναι εκείνος που μέσω της καινοτομίας και των άλλων πρωτοβουλιών του, θα συμβάλει στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και θα συνεισφέρει ουσιαστικά  στη "Γαλάζια Ανάπτυξη". Σήμερα από τα Γιάννενα μας δίνεται η ευκαιρία, μέσα από ένα ευρύ πνεύμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιφέρειας, να εξετάσουμε ευρύτερες δυνατότητες δικτύωσης και να αναζητήσουμε βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας.Έτσι θα μπορέσουμε όλοι μας να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από τη συνεργασία σε μακροπεριφερειακό επίπεδο,  τα οποία μπορούν να διευρυνθούν από τον πιο ενεργό και αποφασιστικό  ρόλο που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες. Σας καλωσορίζω για μια ακόμη φορά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννινα, εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στο Φόρουμ. Σύσκεψη με τον Υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Θέματα που αφορούν τους λιμένες της Ηπείρου, ως και το καθεστώς που διέπει τη λίμνη των Ιωαννίνων, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινού και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα και των βουλευτών κ.κ. Ιωάννη Στέφου, Μερόπης Τζούφη και Ιωάννη Καραγιάννη.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ – NEWS 





























Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
           Δευτέρα (15-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα-  Αχουρία Κεραμίτσας-Μαλούνι- Αχούρια Μαλουνίου.
           Τρίτη (16-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
           Τετάρτη (17-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
           Πέμπτη  (18-05-2017)   και   ώρες    από    08.00  έως      15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος -Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα
           Παρασκευή   (19-05-2017)   και  ώρες    από  08.00  έως  15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
           Σάββατο  (20-05-2017)   και   ώρες   από    18.00   έως   01.00
           ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή - Λεπτοκαρυά.
Σύλληψη δύο αλλοδαπών στο Μπουραζάνι Ιωαννίνων, για παράβαση της Νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας
Συνελήφθησαν, χθες (11-05-2017) το απόγευμα στο Μπουραζάνι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 37 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας.Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες, βρήκαν τρία δοχεία που περιείχαν οινοπνευματώδες ποτό (τσίπουρο), συνολικού βάρους (38) λίτρων καθώς και είκοσι συσκευασίες που περιείχαν καπνό, συνολικού βάρους (500) γραμμαρίων.Επίσης, στο πλαίσιο ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή του 34χρονου άλλα έξι δοχεία που περιείχαν  οινοπνευματώδες ποτό (τσίπουρο), συνολικού βάρους (76) λίτρων.Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τα ανωτέρω προϊόντα δεν έφεραν τις προβλεπόμενες ετικέτες φορολόγησης και αναγραφής περιεχομένου ενώ οι συλληφθέντες δεν διέθεταν κατάλληλα παραστατικά αγοράς.Οι παραπάνω ποσότητες λαθραίου ποτού και καπνού καθώς και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκαν. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.
Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα
Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για παράβαση  του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας Συνελήφθη, χθες (11-05-2017) το μεσημέρι στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 30χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, ο 30χρονος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή (20.000) ευρώ, για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.




Δεν υπάρχουν σχόλια: