ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Οδηγίες για τις Πασχαλινές αγορές



Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της.: (
 Φ. Ντοστογιέφσκι )


…ΘΕΜΑΤΑ …08-04-2017


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ  -  Οδηγίες για τις Πασχαλινές αγορές































Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στα  πλαίσια της προστασίας του καταναλωτικού κοινού και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζεται εθιμικά κατά την διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενημερώνει τους καταναλωτές:
1.         Η αγορά προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών διέπονται από τους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.(Α2-718/31-7-14 ΦΕΚ2090/Β/31-7-14), τον Ν.4177/6-8-13 (ΦΕΚ173/Α/8-8-13) και τον Ν.4264/14 (ΦΕΚ118/Α/15-5-14)
2.         Όλες οι συναλλαγές, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρ66 του Ν.4446/2016(ΦΕΚ 240/Α/2016), μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω καρτών πληρωμής των τραπεζικών συστημάτων καθώς και να υπάρχει εκ των προτέρων πληροφόρηση για την αποδοχή καρτών.
3.         Οι επαγγελματίες έχουν την Υποχρέωση να αναρτούν πινακίδες με τις προβλεπόμενες ενδείξεις ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν:
3.1.      την τιμή διάθεσης του προϊόντος αλλά και την τιμή της μονάδας μέτρησης (π.χ. 5,00€/Kg)
3.2.      την προέλευση των προϊόντων καθώς είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της προέλευσης για κάθε είδους κρέατα και οπωρολαχανικά
3.3.      Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή  τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
3.4.      την ύπαρξη αυτοκόλλητης ετικέτας κατά την ζύγιση του κρέατος η οποία αναφέρει την τιμή, την τιμή ανά κιλό, τα κιλά, την προέλευση.
3.5.      Την έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής έστω και αν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμής.
3.6.      Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα
4.         Δεδομένου ότι κατά την πασχαλινή περίοδο αναμένεται αυξημένη διακίνηση καταναλωτών με μέσα μαζικής μεταφοράς, οι καταναλωτές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ορίζονται ανώτατες τιμές διάθεσης συγκεκριμένων προϊόντων σε χώρους που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές πρέπει να αναρτώνται σε εμφανές σημείο του καταστήματος και όλα τα προϊόντα του τιμοκαταλόγου θα πρέπει να υπάρχουν στην διάθεση του καταναλωτικού κοινού.
5.         Τα σφάγια αμνοεριφίων, τα εγχώρια καθώς και αυτά  που εισάγονται και είναι προέλευσης  κοινοτικών  χωρών, αναγράφουν με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης με σφραγίδα  σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, χρώματος Ε133 λαμπρό κυανό (που κλίνει προς το πράσινο - τιρκουάζ), για δε της προέλευσης τρίτων χωρών χρώματος  Ε155 καστανό.
6.         Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τους καταναλωτές στην επισήμανση τόσο των συσκευασμένων προϊόντων όσο και των ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.) τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν την ημερομηνία παραγωγή-ανάλωσης προϊόντος.
7.         Στις συσκευασμένες συκωταριές θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά  την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από συγκεκριμένη εγκατάσταση, η ημερομηνία λήξης και για τις κατεψυγμένες και η ημερομηνία κατάψυξης. Η απόψυξη των κατεψυγμένων συκωταριών απαγορεύεται ως επικίνδυνες και σε καμιά περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
8.         Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη από τεμάχιο της αρεσκείας του, πλην του τυποποιημένου κιμά που εφόσον προσφέρεται τέτοιος με ειδική κτηνιατρική άδεια, θα πρέπει να είναι σε πακέτο με τις προβλεπόμενες ενδείξεις που περιγράφονται στην ετικέτα του βοείου κρέατος και επί πλέον η χώρα παρασκευής(κοπής) του κιμά και η ημερομηνία παρασκευής του.
9.         Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από την κτηνιατρική υπηρεσία και τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου.
10.       Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα και με καθαρό κέλυφος και δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
11.       Προσοχή στις τοξικές βαφές. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κ.Τ.Π. 
12.       Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση και να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
13.       Ιδιαίτερη προσοχή στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και ειδικότερα αυτών των προϊόντων με ευαλοίωτο χαρακτήρα.
14.       Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση  “CE” που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών, οι ενδείξεις και οδηγίες στα Ελληνικά είναι υποχρεωτική. Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές, χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, επομένως ανεξέλεγκτα.
15.       Τέλος οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αποφεύγοντας τις προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.   

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ -  NEWS 











 





Σύλληψη αλλοδαπού στην Λεπτοκαρυά για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση
Συνελήφθη, χθες (08-04-2017) το απόγευμα στην Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen καθώς και δύο καταδικαστικές αποφάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικείων Πολύγυρου Χαλκιδικής και Καστοριάς, συνολικής ποινής φυλάκισης δεκαέξι μηνών και χρηματικής ποινής (4.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Σύλληψη δύο ημεδαπών για  κατοχή ναρκωτικών και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί  Όπλων
Συνελήφθησαν, χθες (07-04-2017) αργά το απόγευμα στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 33 και 48 ετών,  διότι σε έρευνα που έγινε σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος και στο οποίο επέβαινε ο 48χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένα πτυσσόμενο γκλοπ.
Συλλήψεις τριών ατόμων για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στη χώρα
Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τρία άτομα, για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στη χώρα.Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
           Χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 49χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, συνολικής ποινής φυλάκισης δέκα ετών και ενός μηνός, για κλοπή.
           Χθες το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 54χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης δεκαπέντε μηνών, για απάτη.
           Χθες το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου καθώς και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.
Συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός στο Κομπότι Άρτας, για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Συνελήφθη, χθες (07-04-2017) το βράδυ στο Κομπότι Άρτας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 39χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 39χρονο, διότι  χθες το μεσημέρι στην Άρτα, αφαίρεσε μέσα σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, ένα κινητό τηλέφωνο, ιδιοκτησίας 55χρονου ημεδαπού.Επίσης, στην κατοχή του 39χρονου δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (17) ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Συνελήφθη 43χρονος αλλοδαπός στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ο οποίος μετέφερε με  το αυτοκίνητό του, έναν μη νόμιμο μετανάστη
Συνελήφθη, χθες (08-04-2017) το μεσημέρι στη διασταύρωση Καλπακίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ένας 43χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά ενός μη νόμιμου μετανάστη.Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 43χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε έναν ομοεθνή του, ηλικίας 23 ετών, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα. Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 43χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.
Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Κακαβιά, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος
Συνελήφθησαν, χθες (08-04-2017) μετά τα μεσάνυχτα κοντά στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 20χρονος ημεδαπός και ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 20χρονος και στο οποίο επέβαινε ο 34χρονος, οι δύο δράστες επέδειξαν πλαστά έγγραφα σχετικά με την κατοχή του ανωτέρω αυτοκινήτου (υπεύθυνη δήλωση και αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας).Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης ότι το παραπάνω αυτοκίνητο έφερε διαφορετικό αριθμό πλαισίου, που αντιστοιχεί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί την 19-07-2016, από περιοχή της Αττικής.Κατασχέθηκαν το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και τα πλαστά έγγραφα. Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους, σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - NEWS


















Συνδρομή προς Νοσοκομείο Φιλιατών- ΕΚΑΒ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε να συνδράμει το Νοσοκομείο Φιλιατών, με το ποσό των 12.000 ευρώ για την αγορά μηχανήματος αιμοκάθαρσης και το ΕΚΑΒ για την επισκευή/συντήρηση εννέα συνολικά οχημάτων του, ενόψει του Πάσχα και της επερχόμενης θερινής περιόδου.Επίσης  το Π.Σ. συζήτησε το θέμα της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάργας, για το οποίο αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο να ζητείται η άμεση στελέχωσή του.
Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου για το υπό εκπόνηση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Δρόπολης Αργυροκάστρου





















Επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δήμου Δρόπολης Αργυροκάστρου, με αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών ενόψει κατάρτισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ανωτέρω Δήμου. Την αντιπροσωπεία, υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι  ο Δήμος Δρόπολης   συνορεύοντας αποκλειστικά με περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου,   είναι επόμενο να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά  με αυτές και να τις ενώνει η  ίδια επιδίωξη για ανάπτυξη αλληλοσυμπληρούμενης διασυνοριακής συνεργασίας. Αναφέρθηκε επίσης σε κοινές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και για  τον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου σε έργα διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως  είναι η κατασκευή του οδικού άξονα Ιόνια Οδός- Κακαβιά, η σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων- Αργυροκάστρου, ως επίσης και οι προοπτικές που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση της Νότιας Αλβανίας και ιδιαίτερα του Δήμου Δρόπολης, μέσω του Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Επεσήμανε ακόμη  και την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του Τελωνείου Δρυμμάδων σε σταθερή βάση,  που  θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή Πωγωνίου που υπάγεται στο Δήμο Δρόπολης. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Δήμου Δρόπολης, ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Μάνος, ενώ σε αυτή συμμετείχαν ο Αλίαγ Μπεσνίκ Πρύτανης του Πανεπιστημίου "Polis” που είναι εξειδικευμένο στον τομέα σχεδιασμού και ανάπτυξης, ο καθηγητής Πολεοδομίας του ίδιου Πανεπιστημίου Σοτίρ Δάμο, ο υπεύθυνος για το GIS Λεντιάν Μπρεγκάση κ.α.. Ο Αντιδήμαρχος κ. Μάνος,  ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και τα στελέχη της,  για την άμεση ανταπόκριση τους στο αίτημα για την πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων που   απαιτούνται  από τις Αλβανικές και Περιφερειακές Αλβανικές Αρχές,   ώστε να αντληθεί χρήσιμη τεχνογνωσία για την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Δρόπολης. Στις γενικές αρχές που διέπουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια της Ελλάδος, αναφέρθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος, σε δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Εύη Παπανικολάου και σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα που αφορούν το Σχεδιασμό, την Ανάπτυξη, τα Δίκτυα, τον Τουρισμό και το Περιβάλλον υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων, όπως συμφωνήθηκε, θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Δρόπολης.
Ενιαία προβολή της Ηπείρου σε Γερμανούς και Απόδημους στο Ντύσσελντορφ




















Στο Griechenland Festival που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, με πρωτοβουλία του εκεί Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζοντας το πρόγραμμά της για στοχευμένες και συνδυασμένες παρουσίες σε μεγάλες αγορές του Εξωτερικού. Το Griechenland Festival, διήρκεσε τρεις ημέρες και πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία (Δημαρχείου) του Ντύσσελντορφ. Το επισκέφθηκαν χιλιάδες γερμανοί πολίτες, αλλά και απόδημοι, καθώς εκεί διαβιεί η μεγαλύτερη κοινότητα των Ελλήνων στην Ευρώπη που αριθμεί 140.000 άτομα!Η παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν έντονη και  εστιάστηκε στην προώθηση  των περιφερειακών της ενοτήτων ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό,  υπήρξε  ειδική ενότητα στο Φεστιβάλ για τις δυνατότητες που παρέχει η Ήπειρος για τουρισμό   στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Στη  διάρκειά του οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή της Περιφέρειας, είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να έχουν συναντήσεις  για σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Τις θερμές του ευχαριστίες για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Festival εξέφρασε ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στον Εκτελεστικό Γραμματέα Δημήτρη  Σιώλο και στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Βασίλη Ψαθά ο οποίος υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι να καθιερωθεί αυτό στη συνείδηση των Γερμανών, αλλά και των Απόδημων Ελλήνων, προς όφελος και των Περιφερειών που θα συμμετάσχουν σε αυτό. Οι κ.κ. Ψαθάς και Σιώλος είχαν επίσης συνάντηση με τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, ο οποίος και τέλεσε Δοξολογία προ της έναρξης των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και με στελέχη της Ηπειρωτικής αποδημίας.  Σε ειδική ενότητα του Φεστιβάλ, από την υπάλληλο - συντονίστρια της αποστολής  κ. Σοφία Φούκη, έγινε παρουσίαση των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου. Οι επιχειρήσεις που  συμμετείχαν με εκπροσώπους τους  στο Griechenland Festival, μέσω της Περιφέρειας   ήταν οι εξής:
1. Μέλι - "Σπίτι της μέλισσας" 2. Ούζο Ρούμπου 3. Παραδοσιακά ζυμαρικά "Μονολίθι" 4. Μέλι- "Ηπειρωτική Γη" 5. Ελαιόλαδο Biogreen-oil 6. Billa Ionio 7. Luxury Apartments Villa Sioutis.
Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων
Την Τρίτη 11 Απριλίου και ώρα 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το   Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Ιωαννίνων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με θέμα : «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έτους 2017».
Προς υπογραφή η νέα Προγραμματική Σύμβαση για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας
Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο "Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση και Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα", η οποία όπως ανακοίνωσε στο Σώμα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.  Στην Προγραμματική Σύμβαση συμβαλλόμενοι είναι τα Υπουργεία Οικονομίας- Ανάπτυξης, Πολιτισμού - ΑΘλητισμού, Υποδομών- Μεταφορών, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Ηπείρου. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η σύνταξη της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης, η έγκρισή τους και η διακήρυξη του διαγωνισμού εντός έξι μηνών από την υπογραφή της. Φορέας Υλοποίησης ορίζεται το Υπουργείο Υποδομών, ενώ η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων."Από την πλευρά μας φέραμε σε πέρας τη σπουδαία δουλειά που είχαμε αναλάβει και με το παραπάνω",  δήλωσε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι  για  εκπρόσωπο της Περιφέρειας στην Επιστημονική Επιτροπή προτείνει τον καθηγητή Γ. Σμύρη, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει επιτελέσει στο πρώτο στάδιο των διαδικασιών για την αναστήλωση της γέφυρας. Με τη νέα "Προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης",  η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να παρέχει το σύνολο του επιστημονικού υλικού, των μελετών και των έργων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης Προγραμματικής Σύμβασης, να μεταφέρει το επιστημονικό υλικό που παρήχθη και αφορά τη διάσωση του αυθεντικού υλικού της γέφυρας στους εμπλεκόμενους φορείς, να ελέγχει και να συντηρεί τις προσβάσεις προς το έργο, να συμμετέχει στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης  και στην Επιστημονική Επιτροπή του Έργου. Το ΕΘνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει επιστημονική υποστήριξη στο Έργο, να παρέχει τις προδιαγραφές, την άποψή του για τα κριτήρια επιλογής αναδόχου, τεχνική βοήθεια για την κατεύθυνση εκτέλεσης των μελετών, γνώμη επί  των παραδοτέων των μελετών, γνώμη για την επιλογή τεχνικού συμβούλου και φυσικά να συμμετέχει την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου.Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (τμήμα Ηπείρου) αναλαμβάνει να παρέχει υπηρεσίες ως τεχνικός σύμβουλος του έργου, να συμμετέχει στις δύο Κοινές Επιτροπές (Παρασκολούθησης και Επιστημονικής), να μεταφέρει την εμπειρία των μελών του σε ιδιαιτερότητες του έργου κλπ.Τέλος ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, αναλαμβάνει την υποχρέωση να διευκολύνει το έργο, επιλύοντας πιθανά προβλήματα με όμορες διαδικασίες, να ενημερώνει την τοπική κοινωνία για την εξέλιξή του,  να παρέχει κάθε δυνατή και αναγκαία πληροφορία, θα συμμετέχει δε και στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: