ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Φιλιάτες - Θεοφάνεια 2017



…ΘΕΜΑΤΑ …06-02-2017


Φιλιάτες - Θεοφάνεια 2017

















 






Την ημέρα των Θεοφανείων ή αλλιώς όπως τα αποκαλούμε Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε την βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.Στην Ελλάδα, ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των ΘεοφανΕίων και ονομάζεται Μικρός Αγιασμός ή Πρωτάγιαση ή Φώτιση.Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει», κατά κυριολεξία ραντίζει τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό.Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα…Ο Μεγάλος Αγιασμός γίνεται ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου.
Μια μεγάλη πομπή σχηματίζεται και παίρνει το δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα ή σε κάποιο ποτάμι, μπορεί και σε μια δεξαμενή. Μπροστά τα εξαπτέρυγα, πίσω οι παπάδες με τα καλά τους άμφια, ύστερα οι αρχές του τόπου και παραπίσω το πλήθος. Στις πόλεις η πομπή γίνεται πιο πλούσια με τη μουσική και τη στρατιωτική παράταξη.
Ο Σταυρός
Όταν γίνει ο αγιασμός, ρίχνει ο παπάς το Σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον Αγιασμό των Υδάτων.Το πιάσιμο του Σταυρού γίνεται από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά κυρίως άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα, το ίδιο και οι σειρήνες των πλοίων. Όλοι οι πιστοί πίνουν με ευλάβεια από τον αγιασμό, συμβολικά με τρεις γουλιές, και ραντίζουν μ’ αυτόν τα σπίτια, τα δέντρα, τα χωράφια και τα ζώα τους.
Αγιασμός των Υδάτων
Τα Θεοφάνεια γιορτάζεται η βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο αγιασμός των Υδάτων γίνεται ανήμερα τα Θεοφάνεια, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας.Οι πιο τολμηροί θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά και θα συναγωνιστούν ποιος θα πιάσει το σταυρό. Αυτός που θα τον ανεβάσει στην επιφάνεια θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη και υγεία όλο το χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει, από το πλακόστρωτο της παραλιακής, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Λεωφόρου Νίκης.
Λαϊκές δοξασίες
Για τα Φώτα, ο λαός πιστεύει πως είναι ο καιρός, η γιορτή που φεύγουν οι καλικάντζαροι γιατί φοβούνται την αγιαστούρα του παπά. Ο τρόμος τους αρχίζει από την παραμονή των Φώτων που γίνεται ο μικρός αγιασμός. Γι αυτό και το έθιμο του λαού λέει:
Στις πέντε του Γενάρη: Φεύγουν οι καλικαντζάροι που ο μεγάλος τους τρόμος είναι τα Φώτα.
Φεύγουν τότε λέγοντας:
Φεύγετε να φεύγουμε κι έφτασε ο τουρλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του…
Η εορτή των Θεοφανίων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων. Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία.

…..Το άλλο μάτι….( της μητέρας )
Μάνα ο νιος και μάνα ο γέρος….







































Η μητέρα του είχε μόνο ένα μάτι… Ντρεπόταν γι’ αυτήν κι ώρες-ώρες την μισούσε.Η δουλειά της ήταν μαγείρισσα στην φοιτητική λέσχη. Μαγείρευε για τους φοιτητές και τους καθηγητές για να βγάζει τα έξοδά τους… Δεν ήθελε να του μιλάει για να μην μαθαίνουν ότι είναι παιδί μιας μητέρας με… ένα μάτι. Οι φοιτήτριες έφευγαν γρήγορα, όποτε την έβλεπαν να βγαίνει για λίγο από την κουζίνα κι έλεγαν πως δεν άντεχαν το θέαμα και πως τους προκαλούσε μια ανυπόφορη ανατριχίλα…? Μα από μικρός είχε πρόβλημα με την εικόνα της μητέρας του.Μια μέρα όταν ακόμη πήγαινε στο δημοτικό, πέρασε η μητέρα του στο διάλειμμα να του πει ένα γεια. Ένοιωσε πολύ στενοχωρημένος. «Πως μπόρεσε να του το κάνει αυτό»;αναρωτιόταν. Την αγνόησε, της έριξε μόνο ένα μισητό βλέμμα κι έτρεμε. Την επόμενη μέρα ένας από τους συμμαθητές του φώναξε: «Εεεε, η μητέρα σου έχει μόνο ένα μάτι.Ήθελε να πεθάνει. Ήθελε να εξαφανιστεί. Όταν γύρισε σπίτι, της είπε: «αν είναι όλοι να γελάνε μαζί μου εξαιτίας σου τότε καλύτερα να πεθάνεις!». Αυτή δεν του απάντησε.«Δεν μ’ ένοιαζε τι είπα ή τι αισθάνθηκε, γιατί ήμουν πολύ νευριασμένος», έλεγε αργότερα σ’ ένα φίλο του. «Ήθελα να φύγω από εκείνο το σπίτι και να μην έχω καμία σχέση μαζί.της. Έτσι διάβασα πάρα πολύ σκληρά με σκοπό να φύγω μια μέρα μακριά για σπουδές… και τα κατάφερα, μα ήλθε κι έπιασε αυτή τη δουλειά στη λέσχη για να με βοηθάει.Δεν μπορούσε να πάει κάπου αλλού;…».Αργότερα παντρεύτηκε. Αγόρασε ένα δικό του σπίτι. Έκανε δικά του παιδιά κι ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του, τα παιδιά του, την γυναίκα του και τη δουλειά του.Μια μέρα μετά από χρόνια απουσίας, όπως ο ίδιος της ζήτησε η μητέρα του πήγε να τον επισκεφτεί.Δεν είχε δει ποτέ από κοντά τα εγγόνια της. Μόλις εμφανίστηκε στην πόρτα, τα παιδιά του άρχισαν να γελάνε, θύμωσε επειδή είχε πάει χωρίς να του το ζητήσει και χωρίς να τον προειδοποιήσει. Τότε της φώναξε: «πως τολμάς να έρχεσαι ξαφνικά στο σπίτι μου και να τρομάζεις τα παιδιά μου; Βγες έξω! Φύγε!». Η μητέρα του απάντησε γαλήνια: «Αα, πόσο λυπάμαι, κύριε! Μάλλον μου έδωσαν λάθος διεύθυνση» κι εξαφανίστηκε, χωρίς να καταλάβουν τα μικρά πως είναι γιαγιά τους.Πέρασαν χρόνια και μια μέρα βρήκε στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού του μια επιστολή για τη σχολική συγκέντρωση της τάξης του από το δημοτικό σχολείο, που θα γινόταν στην πόλη πού γεννήθηκε.Είπε ψέματα στη γυναίκα του ότι θα έκανε ένα επαγγελματικό ταξίδι και πήγε. Όταν τελείωσε η συγκέντρωση των συμμαθητών, πήγε στο σπίτι. που μεγάλωσε, μόνο από περιέργεια… Οι γείτονες, του είπαν ότι η μητέρα του είχε πεθάνει πρόσφατα. Δεν έβγαλε ούτε ένα δάκρυ. Του έδωσαν ένα γράμμα που είχε αφήσει γι’ αυτόν:
«Αγαπημένε μου γιέ, σε σκέφτομαι συνέχεια. Λυπάμαι που ήρθα στο σπίτι σου και φόβισα τα παιδιά σου. Έμαθα ότι έρχεσαι για την σχολική συγκέντρωση κι ένοιωσα πολύ χαρούμενη. Αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να μην είμαι σε θέση να σηκωθώ από το κρεβάτι για να έρθω να σε δω. Έγραψα αυτό το γράμμα να στο δώσουν αν δεν με προφτάσεις. Στεναχωριέμαι που σε έφερνα σε δύσκολη θέση και ντρεπόσουν για μένα όσο ήσουν μικρός. Βλέπεις… όταν ήσουν πολύ μικρός, είχες ένα σοβαρό ατύχημα κι έχασες το μάτι σου. Δεν θα μπορούσα να σε βλέπω να μεγαλώνεις με ένα μάτι. Έτσι σου έδωσα το δικό μου. Ήμουν τόσο υπερήφανη που ο γιος μου θα έβλεπε τον κόσμο με τη δική μου βοήθεια, με το δικό μου μάτι… Έχεις πάντα όλη την αγάπη μου».
- Η μητέρα σου -

Δήμος Ηγουμενίτσας : Έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής με τίτλο «Τέχνης… εικονίσματα και πολεογραφίες»














 







Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Ιανουάριου στις 12:00 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες κατά τις ώρες 18:00-21:00.
Λίγα λόγια για την έκθεση:
Αποτελεί μια περιήγηση στην βυζαντινή τέχνη, πώς ξεκίνησε, από ποιες προγενέστερες μορφές τέχνης επηρεάστηκε, βασικά χαρακτηριστικά της. Μια τέχνη «στρατευμένη» στην χριστιανική πίστη που αγνοεί επίτηδες ή παρακάμπτει τους φυσικούς νόμους διότι ακριβώς, έχει σε προτεραιότητα τους ουράνιους τους υπερ-ανθρώπινους νόμους του Θεού. Στην εν λόγω έκθεση βλέπει κανείς πως η βυζαντινή τέχνη επιβίωσε στα έργα του Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που ενώ είναι δυτικής-καθολικής αντίληψης, κατά βάθος παραμένουν βυζαντινά ως προς την δομή τους.Τέλος οι βυζαντινές πολεογραφίες: διάφορες εκδοχές της βυζαντινής αντίληψης για την πόλη. Οικισμοί με βυζαντινή απόχρωση που είναι οικείοι στο ελληνικό και στο ηπειρώτικο τοπίο.Στην έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να πληροφορηθεί για τα βασικά υλικά της αγιογραφίας – ωογραφίας.
Πληροφορίες για τον αγιογράφο:
Ο Εμμανουήλ Μαραγκάκη, κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης και ζει και εργάζεται στην Ηγουμενίτσα. Είναι παντρεμένος , με δύο παιδιά.  Έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία και Ιστορία και αγιογραφεί κατά τα πρότυπα της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ -  NEWS


















 
Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι στην Άρτα
 Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονης ημεδαπής, για κλοπή.Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι, στην Άρτα.Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος μίας 44χρονης ημεδαπής, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση ευρημάτων, εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή από σπίτι 71χρονης ημεδαπής, που έγινε πρωινές ώρες της 17-10-2014, στην Άρτα, από όπου αφαιρέθηκαν χρυσαφικά και κοσμήματα. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Συνελήφθη 30χρονη αλλοδαπή στην Κακαβιά Ιωαννίνων, για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος
Συνελήφθη, χθες (05-01-2017) αργά το απόγευμα στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, μία 30χρονη υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενη για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την 30χρονη, διότι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο στο σημείο εξόδου, κατείχε και επέδειξε σε αυτούς διαβατήριο αλβανικών αρχών, το οποίο έφερε τέσσερις πλαστές σφραγίδες εισόδου και εξόδου.Το παραπάνω διαβατήριο κατασχέθηκε. Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κακαβιάς.
Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Δεκέμβριο 2016 στην Ήπειρο 
Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Δεκέμβριο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 7 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 11 το 2015). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
         1  θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (όπως και το 2015)
         4 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (κανένα το 2015)
         2 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 10 το 2015)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 10 παθόντες (έναντι 18 το 2015). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
         1  νεκρός (όπως και το 2015)
         4  σοβαρά τραυματίες (κανένας το 2015)
         5  ελαφρά τραυματίες (έναντι 17 το 2015)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
           οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
           υπερβολική ταχύτητα
           κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
           παραβίαση προτεραιότητας
           ολισθηρότητα του οδοστρώματος
           έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
           λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης  
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά  (6.296) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν :
           1.124     για υπερβολική ταχύτητα.
               41     για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
               65     για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
               70     για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
               89     για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
               44     για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
                 1     για παραβίαση προτεραιότητας.
               36     για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
               39     για αντικανονικό προσπέρασμα.
               35     για αντικανονικούς ελιγμούς.
               19     για φθαρμένα ελαστικά.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (76) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (192) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: