ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης για κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στην Π.Ε. Άρτας- Άλλες αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ηπείρου



Είν’ η ζωή αχαμνόδεντρο σ’ ένα γκρεμόν επάνω  : ( Κωστής Παλαμάς )

ΘΕΜΑΤΑ…@...

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης για κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στην Π.Ε. Άρτας- Άλλες αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ηπείρου




















 Στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας 25 Απριλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης  μεταξύ άλλων ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην 1η πρόσκληση του προγράμματος INTERREG IPA II CROSS-BOTDER COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ALBANIA 2014-2020”.Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κατασκευή μονάδας Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων αποβλήτων της Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου, η σύναψη της οποίας εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος.  Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, "Η συγκεκριμένη μονάδα,  που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων καθώς και το Δήμο Ζηρού από την Π.Ε. Πρέβεζας,  είναι σε προχωρημένο στάδιο διότι έχει εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης της και επιπλέον έχουν προχωρήσει οι μελέτες αδειοδότησης και εφαρμογής.  Η εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα 4.200 tn/y, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για πιθανή αύξηση των ποσοτήτων αυτών με σκοπό τη συνδιαχείριση λοιπών ρευμάτων αποβλήτων (γεωργικών, υπολείμματα από βιομηχανίες τροφίμων, κλπ.)".Όπως πρόσθεσε η κ. Καλογιάννη,  ανάλογες μελέτες εκπονούνται και για τις Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ενώ η μονάδα κομποστοποίησης για την Π.Ε. Ιωαννίνων. είναι ενταγμένη στη μονάδα Α.Σ.Α..  Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε επίσης τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Αρταίων για την εκπόνηση μελέτης για την ανακαίνιση- αναδιαρρύθμιση του κτιρίου του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας "Σκουφάς"  προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Επίσης εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με:
         Ι. Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρέβεζας και  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση στέγης καθολικού Ιεράς Μονής Αβάσσου», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ .
         Δήμο Πωγωνίου για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης Αγίας Μαρίνας Δήμου Πωγωνίου, προϋπολογισμού 9.200 ευρώ .
         Δήμο Κόνιτσας για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια υδραυλικών εξαρτημάτων για την αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης Αηδονοχωρίου» προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.
         Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση δώματος κτιρίου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» προϋπολογισμού 24.600 ευρώ.
         Δήμο Νικολάου Σκουφά για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια αντλητικού συγκροτήματος για την αποστράγγιση περιοχής  Συκιών Δήμου Νικολάου Σκουφά» προϋπολογισμού 17.835 ευρώ.
         Δήμο Ζηρού για τρία έργα και συγκριμένα για:  α) «Επέκταση δικτύου ύδρευσης Μελιανών Δήμου Ζηρού », προϋπολογισμού 24.600 ευρώ € β) «Προμήθεια σωλήνων πολυαιθυλαινίου PE Φ/90/16 Atm για το Δήμο Ζηρού», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ και γ) «Ύδρευση οικισμού Φανερωμένης Δήμου Ζηρού»,  προϋπολογισμού 24.600 ευρώ.
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών όρων που αφορούν:
         «Λατομείο ασβεστολιθικών πλακών, στη θέση Ακρινή Τζούμα της Τ.Κ. Πιστιανών του Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας.»Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο κος Φώτιος Φώτης. 
         «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 40.000 ορνίθων κρεατοπαραγωγής με υδρογεώτρηση [Υπαγωγή στην Οδηγία 2008/1/ΕΚ (IPPC)], η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΒΑΛΤΟΣ», της Τ.Κ. Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων».
         Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση Λαιμός Στρούγκας της Τ.Κ.Μάζιας του Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων».Φορέας πραγματοποίησης και    λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο κος Νικόλαος Γέπης
         Εγκατάσταση και λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 26.480 πτηνών πάχυνσης, ήτοι 1061 Ζ, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στην Τ.Κ. Ροδοτοπίου, Δ. Ε Πασσαρώνος , Δήμου Ζίτσας». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο κος Γεώργιος Ζώης. 

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στην Άρτα, για παράβαση της νομοθεσίας για τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα













 




Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την εμπορία και την παράνομη κατοχή κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, συνελήφθη, χθες (29.4.2016) το μεσημέρι, στον Άγιο Δημήτριο Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 51χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα.Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο καφενείο του 51χρονου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν (96) πυροτεχνήματα, παιδικά αθύρματα και καπνογόνα, τα οποία διέθετε παράνομα προς πώληση.Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ


















Συμπατριώτισσες,  συμπατριώτες, Φίλοι επισκέπτες της Ηπείρου,
Στην εποχή της αβεβαιότητας που ζούμε,  το Αναστάσιμο μήνυμα έρχεται να μας προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Όσο δύσκολη και δύσβατη και αν είναι η διαδρομή, στο τέλος θα προβάλλει το φως εξόδου από την κρίση.  Σήμερα η Ελληνική κοινωνία, η Ηπειρωτική κοινωνία, βιώνει το δικό της "γολγοθά": Η ανεργία παραμένει αγιάτρευτη πληγή, οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, οι επαγγελματίες και οι αγρότες μας αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Το δικό τους "γολγοθά" ζουν όμως και οι χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και ένας σημαντικός αριθμός στην Ήπειρο.Πίστη μας είναι ότι τα σημερινά πάθη έχουν ημερομηνία λήξης:  Το Φως της Ανάστασης και της Ορθοδοξίας,  μας δίνει την ελπίδα για μια καινούργια αρχή, για ένα νέο ξεκίνημα.   Φέρνει αισιοδοξία ακόμη και σε εκείνους που ζουν δύσκολα. Από τη θέση που έχει ο καθένας μας, έχουμε την υποχρέωση να  συμβάλλουμε ώστε να διατηρηθούν ζωντανές  οι ελπίδες  για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας και ειδικότερα για τη νέα γενιά. Το Πάσχα είναι γιορτή της Αγάπης, η οποία εκδηλώνεται με την επίδειξη της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης προς τους αδύναμους οικονομικά συμπατριώτες μας, αλλά και στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, τους οποίους συνδράμουν ανιδιοτελώς,  όπως πάντα,  οι Ηπειρώτες. Εύχομαι η Ανάσταση του Χριστού να φέρει την αναγέννηση της πατρίδας μας,  την άνοιξη στις καρδιές μας,   αισιοδοξία και υγεία σε όλο τον κόσμο. Θερμές ευχές στις οικογένειες όλων των συμπατριωτών μας, αλλά και των επισκεπτών της Ηπείρου.
Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, Χρόνια Πολλά.

Απαγόρευση αλιείας στα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου

















Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, απαγορεύεται η αλιεία των ψαριών (εκτός της πέστροφας) και όλων των  υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1 Μαΐου 2016 έως 31 Μαΐου 2016. Ειδικά, στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών),  απαγορεύεται η αλιεία των ψαριών και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2016.Σκοπός της απόφασης είναι η προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση αυτής της απόφασης είναι οι Αστυνομικές  Αρχές, τα Δασαρχεία και όλες οι Ανακριτικές Αρχές.
 
Συνεχίζεται το πρόγραμμα τοποθέτησης εξωτερικών απινιδωτών




















Συνεχίζεται  η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε χώρους μαζικής συνάθροισης. Την Μ. Δευτέρα τοποθετήθηκε απινιδωτής στο ξενοδοχείο DU LAC, (με χορηγία της εταιρίας Θ. Νιτσιάκος) και τη Μ. Τρίτη στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής Δήμου Ιωαννιτών, επί της οδού Ιωαννίνων 61, (χορηγία της Vodafone Γ. Αθαναηλίδου Ε.Ε.). Όπως ανέφερε ο  Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, Κοινωνικής   Συνοχής  και Αλληλεγγύης κ. Οδυσσέας Πότσης το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η τοποθέτηση άλλων τριών απινιδωτών στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής, προσφορά επιχειρηματιών της περιοχής.

Η Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. για το  αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο















 


Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. κατέθεσε και συζητά στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που υλοποιεί μία ακόμη μνημονιακή δέσμευση απέναντι στους δανειστές-δυνάστες  με στόχο την εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ από την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Το Νομοσχέδιο Κατρούγκαλου δρομολογεί την κατάργηση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπή Συντάξεων, Κύριων και Επικουρικών, μεγάλη μείωση του Εφάπαξ, επαναϋπολογισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται!!!
Μέτρα που έρχονται να προστεθούν στον οικονομική εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας και που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν ταυτόχρονα με τα νέα φορολογικά βάρη ύψους 5,4 δις ευρώ σε μείωση της κατανάλωσης, σε νέα λουκέτα στην αγορά, περισσότερη ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, οι Σύλλογοι-Μέλη της εντείνουν την προσπάθεια ενημέρωσης με κάθε πρόσφορο μέσο (Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις, κ.λπ.) των εργαζομένων για τις επιπτώσεις του Νομοσχεδίου με σκοπό την μαζική συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Δράσης της Ομοσπονδίας κατά της μνημονιακής πολιτικής.
Συγκεκριμένα:
1.Την ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 2016 ξεκινούν οι καταλήψεις Χ.Υ.Τ.Α., Δημοτικών Γκαράζ, Δημαρχείων, Δημοτικών κτιρίων με τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων. Με αποφάσεις και πρωτοβουλίες των Συλλόγων θα προσδιοριστεί σε ποια κτίρια θα γίνει κατάληψη.
2.Οργανώνεται η μαζική συμμετοχή στην 48ωρη Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία που έχει ήδη αποφασιστεί για τις ημέρες συζήτησης του Αντι-ασφαλιστικού Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο χρονικός προσδιορισμός της 48ωρης ΑΠΕΡΓΙΑΣ θα γνωστοποιηθεί με απόφαση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Το Αντι-ασφαλιστικό Νομοσχέδιο έχει ένα μόνο στόχο. Να αφομοιώσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλλουν στην ζωή μας εξαθλίωση, περιθωριοποίηση, ανεργία. Αφαιρώντας ακόμη και από τους απόμαχους της εργασίας το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στερώντας από την νέα γενιά την όρεξη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!!!
Το Αντι-ασφαλιστικό Νομοσχέδιο:
-ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
-ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.
-ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ.
-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.

Περιφερειάρχης Ηπείρου : Αδικείται η Ήπειρος από την επιλογή έργων για το "πακέτο Γιούνκερ"   
























"Μεγάλο λάθος" χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μην συμπεριλάβει στην πρόταση που κατέθεσε στην Ε.Ε. για χρηματοδότηση έργων από το "πακέτο Γιούνκερ" τις οδικές συνδέσεις Πρέβεζα- Ιόνια Οδός και Κοσμηρά (Ιόνια Οδός)- Κακαβιά. Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είπε πως  οι μελέτες  των δύο οδικών αξόνων είναι ολοκληρωμένες και μάλιστα στο τμήμα της Πρέβεζας εκπονείται και η τελευταία γεωτεχνική μελέτη. "Νομίζω- τόνισε- ότι είναι μεγάλο λάθος του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του, που έπρεπε να δουν ότι κάποιοι δρόμοι παίζουν άλλο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο οι κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων δεν το βλέπουν  δεν θα γίνεται τίποτε. Δυστυχώς τα υπουργεία έχουν ωτοασπίδες σε ο, τι αφορά την Επαρχία". Ο Περιφερειάρχης, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, υπογράμμισε ότι τα δύο έργα, είναι απόλυτα συμβατά με τις προϋποθέσεις που θέτει το "πακέτο Γιούνκερ" το οποίο απαιτεί ιδιωτική συμμετοχή  καθώς και οι δύο δρόμοι φέρνουν έσοδα στον κύριο άξονα της Ιόνιας οδού. Τέλος, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν προβλήματα με έργα που προτάθηκαν στο "πακέτο Γιούνκερ" σε επίπεδο μελετών:  "Έβαλαν έργα καθ'  υπόδειξη. Όταν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν μελέτες, τότε θα αναζητήσουν νέα ώριμα έργα και ίσως τότε να έχουμε κι εμείς τύχη", συμπλήρωσε.  
Άλλες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016) μεταξύ άλλων ελήφθησαν και οι εξής αποφάσεις:
         Εγκρίθηκε  κατά πλειοψηφία, η  μονοδρόμηση τμήματος των οδών Αγίου Παντελεήμονος και Αχέροντος (όρια Ε.Τ.Ε. διασταύρωση οδών Ν. Ζέρβα και Σουλίου), που βρίσκονται εντός οικισμού  Δ.Κ. Καναλλακίου Π.Ε. Πρέβεζας.
         Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία,  η  εξάμηνη παράταση της αριθμ. 110366/3380/9-11-2015 απόφασης του Περιφερειάρχη για τον περιορισμό του αριθμού των αλιευτικών εργαλείων «καλαμίδι (ή καλάμι)» και «πεταχτάρι» στη λίμνη Παμβώτιδα.
         Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την ανακατάταξη του Τμήματος Εθνικής Οδού (5) από «Γέφυρα Καλογήρου» έως πρώην Στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» και ένταξη αυτού στο τριτεύον εθνικό δίκτυο, με την παρατήρηση  η Δημοτική Αρχή να έχει την ευθύνη της αποκατάστασης στα διάφορα έργα
         Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη  συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου-Π.Ε. Θεσπρωτίας στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του  Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας Α.Ε. με το ποσό των 79.978,75 ευρώ.
         Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη σύναψη σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για τεχνική υποστήριξη (διεκπεραίωση, επίβλεψη και παραλαβή) διαφόρων μελετών και  έργων του Δήμου, όπως αναγράφονται και στο σχετικό σχέδιο της σύμβασης.
         Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ομόφωνα, δήλωσε  τη συμπαράστασή του προς τους μαθητές του ΣΔΕ Άρτας και του παραρτήματος της Φιλιππιάδας,  ζητώντας την αναπλήρωση των χαμένων εκπαιδευτικών ωρών, προκειμένου να μη χαθεί η σχολική χρονιά λόγω μη σωστού προγραμματισμού και έγκαιρης στελέχωσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Δήλωση Περιφερειάρχη για τα διόδια της Εγνατίας Οδού στο Δροσοχώρι













 



Την κατηγορηματική του αντίθεση να λειτουργήσει ο συμβατικός σταθμός διοδίων Δροσοχωρίου στην Εγνατία Οδό, εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, επικαλούμενος τόσο λόγους ασφαλείας, όσο και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γ. Δέδε. Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης δήλωσε:  "Για εμένα ισχύει η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γ. Δέδε που έγινε στην τελευταία μας - προ μηνός-  συνάντηση,  που είπε ότι δεν πρόκειται εκεί να λειτουργήσουν άμεσα διόδια στο Δροσοχώρι, παρά μόνο όταν θα αλλάξει όλο το σύστημα και γίνουν αναλογικά. Εκτός αν άλλα λέμε και άλλα πράττουμε ως υπεύθυνο Υπουργείο σε αυτόν τον τομέα".Ο Περιφερειάρχης έθεσε και θέμα ασφάλειας των οχημάτων στην περίπτωση που τεθεί σε λειτουργία ο συγκεκριμένος σταθμός, επισημαίνοντας τα εξής:
"Όμως, το πρόβλημα στο Δροσοχώρι, αφορά και την αποτυχία της κατασκευής  του σταθμού, από ένα λάθος της μελέτης που έγινε. Ήταν λάθος η θέση που επιλέχθηκε για να κάνουν αυτή την κατασκευή για διόδια. Δεν μπορεί σε ένα χώρο που δεν είναι επίπεδος  να σταματάς βαρέα οχήματα και να προκαλείς ατυχήματα από το τίποτα. Κατόπιν αυτού είναι και θέμα ηθικής τάξης άμεσα να καταργηθεί τελείως αυτός ο χώρος. Καταλαβαίνετε ότι ούτε καν συζητάμε την ύπαρξη διοδίων εκεί πέρα με τις υπάρχουσες συνθήκες και χωρίς να εφαρμοστεί σε όλη την Εγνατία το αναλογικό σύστημα διοδίων".

Σύσκεψη για τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής

 









Με αντικείμενο την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Πρύτανη κ. Γεωργίου Καψάλη, του Αντιδημάρχου Ιωαννίνων, αρμόδιου για θέματα Παιδείας κ. Παντελή Κολόκα, του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων κ. Γρηγόρη Τζίμα κ.ά.Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ανέφερε και τα εξής: "Η Αρχιτεκτονική  με την ανακοίνωση της ίδρυσής της,  είχε  οριστεί να   λειτουργήσει στο κτίριο του Παπαζόγλειου Κληροδοτήματος. Σήμερα με έκαναν κοινωνό των προσπαθειών που γίνονται προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε με συνεννόηση της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου και του Δήμου Ιωαννιτών, να λειτουργήσει και η Αρχιτεκτονική εκεί που είχε αποφασιστεί και να μην υπάρχουν θέματα με τη λειτουργία του νηπιαγωγείου  που στεγάζεται σήμερα στο κτίριο. Έχουν βρεθεί λύσεις (που δεν αφορούν τις εγκαταστάσεις του πρώην νοσοκομείου Χατζηκώστα) με εγκεκριμένες μελέτες. Να γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι και  θα είναι αρωγός σε όλους τους Δήμους και σε όλα τα Ιδρύματα στο "γίγνεσθαι" της ανάπτυξης της Ηπείρου".

Η  Ήπειρος των "τεσσάρων εποχών" ελκύει το ενδιαφέρον τουριστικών φορέων της Ιταλίας

















Ιδιαίτερα θετική απήχηση είχε στα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης και στους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Ρώμης, η παρουσίαση της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού "τεσσάρων εποχών" για τους Ιταλούς πολίτες. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου για συνδυασμένες δράσεις τουριστικής προβολής σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού. Διοργανώθηκε δε  με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και το γραφείο Ε.Ο.Τ. στην Ιταλία και με δεδομένο ότι διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον τουριστών από τη γείτονα χώρα, τόσο για τα παράλια, όσο και για ορεινές περιοχές Ηπείρου. Ουσιαστικά ήταν συνέχεια του Fam  Trip που είχε συνδιοργανωθεί από την Περιφέρεια κα το γραφείο ΕΟΤ στην Ιταλία προ 1, 5 χρόνου, όταν Ιταλοί δημοσιογράφοι τουριστικών εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και τουριστικοί πράκτορες είχαν ξεναγηθεί σε περιοχές της Ηπείρου. Στην παρουσίαση (που έγινε την Πέμπτη 21 Απριλίου στην πρεσβευτική κατοικία) προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν περισσότεροι από εβδομήντα Ιταλοί δημοσιογράφοι που εκπροσωπούσαν έγκυρα και ευρείας απήχησης Μ.Μ.Ε. και αναγνωρισμένοι διεθνώς tour operators της Ιταλικής πρωτεύουσας. Πάρεστη επίσης ο πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη κ. Τάσος Τζιόνης.Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος χαρακτήρισε ανερχόμενο προορισμό διακοπών την Ήπειρο και κάλεσε τους Ιταλούς να την επισκεφθούν. Η διευθύντρια του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ιταλίας κ. Κυριακή Μπουλασίδου, τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν οι Ιταλοί  την άλλη Ελλάδα, η οποία διαθέτει κρυμμένες ομορφιές και είναι προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. "Η Ήπειρος είναι ένας τόπος που γοητεύει τον επισκέπτη και αξίζει κανείς να τον επισκεφθεί", τόνισε. Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος αναφέρθηκε στους προαιώνιους δεσμούς της Ηπείρου με περιοχές της Ιταλίας, αλλά και τις νέες σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των διασυνοριακών προγραμμάτων. " Οι δεσμοί της Ελλάδος και της Ιταλίας- τόνισε -  είναι προαιώνιοι, με την Ήπειρο να   διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί την πλέον κοντινή περιοχή της Ελλάδος προς την Ιταλία. Σήμερα οι δεσμοί αυτοί ενισχύονται από τη διασυνοριακή συνεργασία που υπάρχει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα περιθώρια   ανάπτυξης της συνεργασίας, της ανταλλαγής επισκέψεων και της ανάπτυξης των οικονομικών συναλλαγών είναι πολύ μεγάλα.  Κεντρικό ρόλο σε όλα αυτά μπορεί να διαδραματίσει ο τουρισμός. Οι επισκέψεις κατοίκων της Ηπείρου- και ειδικά μαθητών- προς περιοχές της Ιταλίας αυξάνουν συνεχώς κάτι ανάλογο συμβαίνει και αντίστροφα. Το ρεύμα αυτό μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Η Ήπειρος - συνέχισε-   θεωρούμε ότι είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους Ιταλούς επισκέπτες και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Πρόκειται για Περιφέρεια με σπάνιο φυσικό περιβάλλον. Συνδυάζει κατά ιδανικό τρόπο θάλασσα και βουνό, πολιτισμό και ιστορία, αγνά τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές γεύσεις. Η Ήπειρος τόσο στις ορεινές περιοχές (Ζαγόρι, Μέτσοβο, Τζουμέρκα, Κόνιτσα), όσο και στα παράλια από τα Σύβοτα, την Πάργα μέχρι και την Πρέβεζα, προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες και στις επιθυμίες κάθε επισκέπτη. Είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Νικόπολης (που ανάγεται στη Ρωμαϊκή εποχή), της Δωδώνης, της Γιτάνης κ.ά., μουσεία, θρησκευτικά μνημεία, πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες, ορεινά θέρετρα. Παρέχει απεριόριστες δυνατότητες για δραστηριότητες στη φύση (ράφτιννκ, ορειβασία, ποδηλασία, ψάρεμα, κυνήγι, κ.ά.), ενώ τα τελευταία χρόνια  διοργανώνονται αγώνες τρεξίματος σε διάφορες περιοχές με πλήθος συμμετοχών δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνδυασμένες δράσεις οδηγούν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν τα "κρυμμένα μυστικά" της Ηπείρου. Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες που αποκτούν είναι ανεξάντλητες. Από την πλευρά μας, επιδιώκουμε   ο κάθε επισκέπτης της Ηπείρου, να γίνεται στη συνέχεια και ο "πρεσβευτής" της για τον πολιτισμό, την ιστορία, τα αξιοθέατά της". Με θερμά λόγια μετέφερε την εμπειρία της επίσκεψης του στην Ήπειρο ο tour operator Fabio Cianci, καλώντας τους συμπατριώτες του και συναδέλφους του να γνωρίσουν από κοντά τις μοναδικές παραλίες και την ομορφιά των ορεινών οικισμών.Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση  της Ηπείρου και παρατέθηκε δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν ηπειρωτικά εδέσματα και κεράσματα.
Αξίζει να σημειωθεί,   πως είναι η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει Ελληνική  Περιφέρεια στην Ιταλική πρωτεύουσα, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα θετικά  από το σύνολο των παρευρισκομένων. Σε επόμενο στάδιο εξετάζεται από το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. και την Περιφέρεια, η οργάνωση επίσκεψης στην Ήπειρο δημοσιογράφων και tour operators που εκδήλωσαν σχετική επιθυμία. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ευχαριστεί για την αμέριστη στήριξη στην προετοιμασία της εκδήλωσης την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη και ιδιαίτερα τον Πρεσβη κ. Δεμίρη, την Δ/ντρια του Γραφείου ΕΟΤ Ιταλίας κ. Μπουλασίδου,  καθώς επίσης το οινοποιείο Κατώγι και το τυροκομείο Τσουτσοπλίδη για την προσφορά προϊόντων τους.

Προμήθεια εξοπλισμού για το Πολυδύναμο Κτίριο Στέγασης νέων τμημάτων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
















Με έγγραφο της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης), διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης δύο υποέργων της πράξης «Κατασκευή Πολυδύναμου Κτιρίου για τη στέγαση νέων τμημάτων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – 4η εφαρμογή». Πρόκειται για τα υποέργα:
Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού, 353.962 ευρώ
Λοιπός εξοπλισμός κτιρίου Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πακέτο Ζ), προϋπολογισμού 74.585,16 ευρώ

Παράδοση ειδών διατροφής από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Ηπείρου  


















Από τη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου και στπ πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας, παραδόθηκαν εν όψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα  είδη διατροφής σε Ιδρύματα Κοινωνικής Φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων   καθώς και σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ηπείρου, προκειμένου να ενισχυθεί το τεράστιο έργο αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.Ο  Περιφερειάρχης  Ηπείρου ευχαριστεί θερμά,  για την ευγενική προσφορά τους και για την συνεχόμενη υποστήριξη στο έργο του Δικτύου,  τους   χορηγούς :
- ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ Ιωαννίνων Α.Ε (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ)
- ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
- ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. .











Δεν υπάρχουν σχόλια: