ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Translate

Συνελήφθησαν στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, δύο αλλοδαποί, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
Την φωτιά της δημιουργίας τη συντηρούν οι ανυπόταχτοι, οι ανικανοποίητοι, οι τυχοδιώκτες της ψυχής και του πνεύματος : ( Γεώργιος Θεοτοκάς )

ΘΕΜΑΤΑ…@...

Συνελήφθησαν στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, δύο αλλοδαποί, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα 


Συνελήφθησαν την 28.02.2016 το απόγευμα, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί, ένας 30χρονος υπήκοος Ιράν και ένας 25χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, οι δύο αλλοδαποί επέδειξαν  πλαστές ταυτότητες Γαλλίας, τις οποίες προμηθεύτηκαν έναντι του χρηματικού ποσού των (400) ευρώ,  προκείμενου ταξιδέψουν λάθρα στην Ιταλία.Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους, σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Αλβανική Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων
Αλβανική αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχαν ο Υφυπουργός  Πολιτισμού Ζεφ Τσούνι, οι βουλευτές Φατμίρ Τότσι- Ναμίκ Ντόκλε, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιβλίου και Προώθησης των Τιράνων Ιρένα Τότσι, δήμαρχοι και παράγοντες του τουρισμού, επισκέφθηκε σήμερα το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και το Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα. Την αντιπροσωπεία συνόδευαν ο Γενικός Πρόξενος  και ο  Υποπρόξενος της Αλβανίας  στα Ιωάννινα Γιάννης Γιάννης και Ανδρέας Κάσσος, αντίστοιχα και το προεδρείο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας καλωσόρισαν τα μέλη της Αλβανικής Αντιπροσωπείας, αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις, τη στήριξη που παρείχαν οι Ηπειρώτες στους Αλβανούς μετανάστες, μετά την πολιτική αλλαγή του 1990, στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν έκτοτε στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και στη συνεργασία που θα υπάρξει  στην υλοποίηση δράσεων του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Αλβανία.Στη σημασία που έχουν για την Ελληνοαλβανική συνεργασία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους και μέλη της Αλβανικής Αντιπροσωπείας. Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έκαναν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και η Ιρένα Τότσι,  Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιβλίου και Προώθησης των Τιράνων, που ήταν επικεφαλής της Αλβανικής Αντιπροσωπείας.Ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων δήλωσε:
"Έχουμε αρχίσει μια συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, του Συλλόγου Ξενοδόχων Ηπείρου και των καλλιτεχνών της περιοχής μας, με την Αλβανία και το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με το Ινστιτούτο Πολιτισμού, τον τομέα του Τουρισμού Αλβανίας και Αλβανούς καλλιτέχνες. Από τη συνεργασία αυτή έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Ευελπιστούμε μέσα από τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό να έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Αλβανία, όπως πρέπει ανάμεσα σε δύο γείτονες  οι οποίοι είναι και "συγγενείς" μεταξύ τους". Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας μεταξύ άλλων δήλωσε:
"Καλωσορίζουμε σήμερα στα Γιάννενα, την πολυμελή Αλβανική Αντιπροσωπεία. Η σημερινή συνάντηση έχει ως αφορμή,  μια πρώτη συνεργασία που έγινε με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και την  έκθεση ζωγραφικής όπου παρουσίασαν έργα Έλληνες και Αλβανοί ζωγράφοι.  Για τη Δημοτική Αρχή- και το διατρανώνουμε πάντα- ο Πολιτισμός είναι ένα μέσο που φέρνει τους λαούς κοντά και είναι ένα μέσο ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με τον Τουρισμό, -που και αυτός είναι ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης- μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πακέτο  που θα είναι δελεαστικό και για τα δύο μέρη. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ξεκινάει μια συνεργασία, η οποία νομίζω ότι θα κλιμακωθεί. Άλλωστε έχω την άποψη ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διαδικασία, είναι άνθρωποι πολιτισμένοι, ευαίσθητοι και έχουν μάθει να ανοίγουν και όχι να κλείνουν πόρτες. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας".
Τέλος, ο Δήμαρχος με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα των τελευταίων ημερών, πρόσθεσε και τα εξής:
"Ξέρουμε ότι είμαστε σε μια παγκόσμια κινητικότητα η οποία έχει δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα  των προσφύγων και των μεταναστών.  Άρα και σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι ο πολιτισμός μπορεί  να εξομαλύνει σχέσεις, ψυχές ανθρώπων και τελικά να βγάλουμε και το ανθρωπιστικό μας στοιχείο. Οφείλουμε και οι δύο λαοί να βλέπουμε  κι αυτό το στοιχείο, για να μπορούμε να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν σχέση με πιθανές υποδοχές προσφύγων και μεταναστευτικών ροών.  Ο  πολιτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε όλα τα επίπεδα".
Από την πλευρά της η κ. Ιρένα Τότσι, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο και επιπλέον το Δήμαρχο που μέσω του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, έδωσε τη δυνατότητα  υπογραφής Σύμφωνου Συνεργασίας Μακροχρόνιων Δράσεων στον τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού. "Χάρη στη συνεργασία αυτή - πρόσθεσε- τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κοινή έκθεση Ελλήνων και Αλβανών Καλλιτεχνών. Σήμερα συνεχίζουμε με δύο ακόμη δράσεις στον Πολυχώρο "Δ. Χατζής". Τέλος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ινστιστούτου, υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων και Τιράνων.   "Αυτή η συνεργασία θα έχει συνέχεια, θα έχει αποτελέσματα, γιατί και εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός μας ενώνουν", κατέληξε. 
 
Σύλληψη φυγόποινου στην Πρέβεζα
Συνελήφθη, την 28-02-2016 το μεσημέρι, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 31χρονος ημεδαπός, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας, ποινής φυλάκισης έξι μηνών, για  επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή.

Συνελήφθησαν άμεσα τρεις ημεδαποί Ρομά, οι οποίοι εμπλέκονται σε ληστεία στην Αμφιθέα Ιωαννίνων

 

Συνελήφθησαν, την 28.02.2016 το μεσημέρι στην Αμφιθέα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 35, 38 και 32 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία. Ειδικότερα, την 28.02.2016 περίπου στις 12:30 στην Αμφιθέα Ιωαννίνων, ο 35χρονος διέρρηξε σπίτι 53χρονου ημεδαπού, παραβιάζοντας με κατσαβίδι τη μπαλκονόπορτα και  αφαίρεσε ένα χρυσό δαχτυλίδι. Κατά τη διαφυγή του, έγινε αντιληπτός από τον παθόντα, ο οποίος προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει αλλά ο δράστης τον απώθησε και τράπηκε σε φυγή.Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Κέντρο Άμεσης Δράσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και άμεσα διενεργήθηκαν αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι τρεις  δράστες και  όχημα διαφυγής. Από τη διενεργηθείσα προανάκριση, προέκυψε ότι οι άλλοι δύο συλληφθέντες,  ηλικίας 38 και 32 ετών, είχαν μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να συνδράμουν στη διαφυγή του δράστη. Το όχημα διαφυγής, ιδιοκτησίας 37χρονης ημεδαπής που αναζητείται, κατασχέθηκε καθώς και το διαρρηκτικό εργαλείο και τρία κινητά τηλέφωνα.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Χαιρετισμός Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων


Χαιρετισμός Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, στην ημερίδα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα Ηγουμενίτσας στην νέα μεταφορική αλυσίδα».Κυρίες και κύριοι,
Για την Περιφέρεια της Ηπείρου και γενικότερα για τη χώρα μας, η σπουδαιότητα της ανάδειξης του λιμένα της Ηγουμενίτσας, και της ευρύτερης περιοχής αυτού, σε έναν επιπλέον παράγοντα παραγωγής οικονομικών αξιών και αναπτυξιακών προοπτικών, είναι πλήρως αποδεκτή - επιθυμητή.Η εύρυθμη λειτουργία του λιμένα Ηγουμενίτσας, η ανάπτυξή του σύμφωνα με το σχεδιασμό και τα, υπό εξέλιξη, έργα, η σύνδεσή του και με, εναλλακτικά της Εγνατίας Οδού, συστήματα μεταφοράς, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση με άλλους διαμετακομιστικούς κόμβους επιβατών και εμπορευμάτων, αλλά κυρίως η επίσπευση της υλοποίησης και της λειτουργίας του εμπορευματικού κέντρου, είναι σε όλους πλέον καταδεδειγμένο ότι πρέπει να αποτελεί πρωτεύον μέλημα.Ειδικά για τον τομέα διαχείρισης αποθεμάτων τρίτων (Logistics-3PL) και κατ’ επέκταση για τη συνέργεια που επιτυγχάνεται μέσω των επιχειρήσεων μεταφορών και διανομών ώστε να ολοκληρώνεται η απαίτηση - ζήτηση της αγοράς για υπηρεσίες 4PL θα μου επιτρέψετε μία μικρή παρένθεση για μία προσωπική ανάλυση – τοποθέτηση.Ο κλάδος αυτός αναπτυσσόταν το 2005 με ρυθμούς ανάπτυξης 13% (στοιχεία που οδήγησαν και την ομιλούσα να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον τομέα αυτό). Και σήμερα, παρά τις δυσχερείς και προβληματικές συνθήκες της αγοράς στη χώρα μας, παραμένει, σε μειωμένους μεν, αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ιχνηλασιμότητα των εμπορευμάτων, η αξιοπιστία αποπαλλετοποίησης, διαχείρισης και επαναπαλετοποίησης των εμπορευμάτων είτε με αναφορά την ταξινόμηση των κωδικών είτε τον γεωγραφικό τους προορισμό συνεχίζουν και θα υφίστανται σαν σημείο πυρήνα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με βάση αυτά, που σημειωτέον, η σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία τα έχει εντάξει σαν κομβικούς τομείς εξέλιξης επιχειρησιακών στελεχών, καταδεικνύουν την κρισιμότητα και την ωφέλεια του εγχειρήματος του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας.Είναι δεδομένο ότι η, προσδοκώμενη, ένταξη και χρηματοδότηση της κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας από το χρηματοδοτικό πλαίσιο «ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – CEF», πρόκειται να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη λειτουργία του, σε ένα βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, και να προσδώσει νέα προστιθέμενη αξία στην βορειοδυτική πύλη διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία.Η πρόταση – μελέτη που υποβλήθηκε έχει προκύψει μετά από εξαντλητικό διάλογο και παραγωγική συνεργασία όλων των φορέων που έπρεπε να συνεισφέρουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους και έχει τεκμηριωθεί όσον αφορά την τεχνική διάρθρωση και την οικονομική ευστάθεια των έργων που προτείνονται μέσα από αυτή.Με τις σκέψεις αυτές και πεπεισμένη ότι η πρόταση - μελέτη που σας παρουσιάζεται σήμερα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την διεκδίκηση των σχετικών χρηματοδοτήσεων, σας καλώ όλους να συμπαρασταθείτε στην προσπάθεια του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ), ο οποίος ως επικεφαλής εταίρος αναλαμβάνει την ευθύνη της διεκδίκησης αυτής, ώστε με την αρωγή όλων μας να γίνει ένα ακόμη βήμα για ένα καλύτερο «αύριο».
Οι καιροί ου μενετοί.

Δημοπρατήσεις νέων έργων ενέκρινε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου


Τη δημοπράτηση νέων έργων, που αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών στο οδικό δίκτυο, μνημεία και περιβάλλοντος ενέκρινε, μεταξύ άλλων,  στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.Πρόκειται για τα εξής:
         «Αποκατάσταση οδού Κηπίνα – Καλαρρύτες – Μπάρος» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ
         «Κατασκευή  στραγγιστηρίου και επενδεδυμένης τάφρου στην επαρχιακή οδό Πλατανούσας - Μονολιθίου» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ
         «Κατασκευή γέφυρας σύνδεσης της 13ης επαρχιακής οδού με την Τ.Κ. Λοφίσκου» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 73.800 ευρώ
         «Βελτίωση επικίνδυνων σημείων – κατασκευή σαρζανέτ στο δρόμο Γέφυρα Πλάκας – Φράστα – Σγάρα που ενώνει την 2η Ε.Ο. Π.Ε. Ιωαννίνων με την 16η Ε.Ο. Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ
         «Στερέωση – αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλακωτής», προϋπολογισμού  50.000 ευρώ
         «Απομάκρυνση στραγγιδίων για την αποφόρτιση του κυττάρου του Χ.Υ.Τ.Α. 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων)», προϋπολογισμού δαπάνης 59.000 ευρώ
         «Αποκατάσταση οδού προς Νεγάδες» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
         «Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στην ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ
         «Εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της Λαμπριάδειου Οικοκυρικής Σχολής», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ
Επίσης, από την Ο.Ε. αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι των έργων:
         «Συντήρηση στομίων ιχθ. Λογαρού» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 37.500 ευρώ (Ανάδοχος: Μπαζούκης Γεώργιος ΕΔΕ)
         «Διαγράμμιση εθνικής οδού Άρτας – Τρικάλων από θέση Παλαιοκάτουνο έως Βουργαρέλι», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ιωάννης Μαρσέλλος ΕΔΕ)

Απάντηση Περιφερειάρχη σε ΚΕΔΕ
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων  Ελλάδος για τη χρηματοδότηση των δομών Δημόσιας Υγείας, δήλωσε:"Θα ήθελα τα μέλη της ΚΕΔΕ που έστειλαν αυτή την επιστολή να μιλήσουν με δημάρχους που αγωνίζονται στα όρια της Ηπείρου και έχουν Κέντρα Υγείας και καθημερινά  αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία καλούνται να επιλύσουν. Εμείς είμαστε κοντά στο πρόβλημα και όχι μακριά από άλλους που συμμετέχουν σε δομές που δεν έχουν τέτοια θέματα στην καθημερινότητά τους. Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο". 
Νέες τοποθετήσεις απινιδωτών
Συνεχίζεται το πρόγραμμα τοποθέτησης απινιδωτών που συντονίζει η Περιφέρεια Ηπείρου. Την Τετάρτη 2 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι θα τοποθετηθεί απινιδωτής στο Μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, που αποτελεί χορηγία της εταιρείας "Βαντώλας ΑΒΕΕ".
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ώρα 12 το μεσημέρι θα γίνει τοποθέτηση απινιδωτή στα Αρσάκεια Εκπαιδευτήρια (8ο χλμ) της Επ. Οδού Λογγάδων- Βασιλικής, χορηγία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας.

Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει και συμβουλεύει τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησης τους κατά την αγοραπωλησία οχημάτων

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής του δράσης, ενημερώνει και συμβουλεύει τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησης τους από επιτήδειους, κατά την αγοραπωλησία οχημάτων. Επισημαίνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:
α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων
 μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους,
 αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά  και το αντίτιμο της συναλλαγής,
         στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό,
         οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται - πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους,
         οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.
β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων
         καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές,
         οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του,
         στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του,
         οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα.
Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων περιστατικών, συνιστά τα ακόλουθα:
         σε περιπτώσεις που κατά την πώληση οχήματος επιδεικνύεται από τον υποψήφιο αγοραστή απόδειξη ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων ή βεβαίωση πληρωμής μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος, να γίνεται διασταύρωση μέσω του Πιστωτικού Ιδρύματος, προκειμένου να διαπιστώνεται το αληθές της μεταφοράς χρημάτων,

         για την ευχερέστερη και άμεση επαλήθευση της πληρωμής και πριν την παροχή στον ενδιαφερόμενο αγοραστή του αριθμού λογαριασμού για την κατάθεση των χρημάτων, ενδείκνυται η έκδοση κωδικών e-banking του εν λόγω λογαριασμού, γνωστοποιώντας παράλληλα στον υποψήφιο αγοραστή την ύπαρξή τους, με σκοπό την αποθάρρυνσή του, σε περίπτωση ενδεχόμενης εξαπάτησης,
         σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.),
         να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού,
         να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς»,
         να αποφεύγετε, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας,
         σε κάθε περίπτωση να επιδιώκετε τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος, την τεχνική εξέταση του (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος,
         να επιδιώκετε ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφαλείας,
         σε περίπτωση επιθυμίας δοκιμής του οχήματος από τον υποψήφιο αγοραστή (test drive), να επιδιώκετε την παρουσία σας ως συνοδηγού ή συνεπιβάτη, για την αποφυγή ενδεχόμενης κλοπής του,
         ενδείκνυται η αποθήκευση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της αγγελίας (URL) σε περίπτωση αγοράς οχήματος, με σκοπό την κατοχή ηλεκτρονικών πειστηρίων, προς διευκόλυνση του έργου των διωκτικών αρχών σε ενδεχόμενη εξαπάτηση, καθώς υφίσταται πιθανότητα άμεσης διαγραφής της σχετικής αγγελίας,
         σε περίπτωση καταβολής μετρητών, να επιδιώκεται η επιτόπια κατάθεσή τους στο Τραπεζικό Κατάστημα, όπου τηρείται ο λογαριασμός του πωλητή, προκειμένου να ελέγχεται η γνησιότητα του συνόλου των τραπεζογραμματίων,
         κατά προτίμηση, η καταβολή του ποσού (με οποιονδήποτε τρόπο) να πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο, πριν τη διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος,
         πριν την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών να εξασφαλίζεται η φυσική παρουσία του οχήματος και να αποφεύγεται η παράδοση των κλειδιών του στον υποψήφιο αγοραστή.
Οι παραπάνω συμβουλές αφορούν και στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για οχήματα.Τέλος, οι πολίτες παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται ή διαπιστώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορούν να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100 ή/και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό. Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές» παρατίθενται γενικές και ειδικότερες συμβουλές ασφαλείας για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: