ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Κους - Κους …με τα καλά και συμφέροντα πως : ‘’ Αλλάζει η διοίκηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ‘’



Αυτός που ζυγίζει το φορτίο του, μπορεί να το κουβαλήσει: ( Μαρτιάλης )

...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Κους - Κους …με τα καλά και συμφέροντα πως : ‘’ Αλλάζει η διοίκηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ‘’


















Αλλάζει τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.Οι αλλαγές είχαν ετοιμαστεί και σχεδιαστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά η προκύρηξη των πρόωρων εκλογών, τις μετέφεραν για τον Οκτώβρη.Σύμφωνα με  πληροφορίες, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στον Ο.Λ.ΗΓ. θα αναλάβει ο πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Αντρέας Νταής.Στο Δ.Σ. θα συμμετέχουν λέγεται επίσης ο καθηγητής και διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας κ. Ευάγγελος Χίσσας και ο Μηχανολόγος - Μηχανικός και σε λίγες ημέρες κάτοχος master κ. Σπύρος Τζάφος.Το 7μελές Δ.Σ. θα συμπληρώσουν ένας εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, πιθανών θα παραμείνει ο Αθανάσιος Λιάγκος, ένας εκπρόσωπος της Ο.Φ.Ε. (φορτοεκφορτωτών) , ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και ένας εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Σύλληψη δύο ατόμων για παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος


















Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, στα Ιωάννινα, σε διαφορετικές περιπτώσεις, από αστυνομικούς της Τουριστικής Αστυνομίας Ιωαννίνων, δύο άτομα, για παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη την 09-10-2015 μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, ένας 31χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη να λειτουργεί ως ιδιοκτήτης, νυκτερινό κέντρο διασκέδασης χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή ενώ επιπρόσθετα λειτουργούσε μουσική, έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.Στην δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη την 08-10-2015 το βράδυ στα Ιωάννινα, μία 53χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, διότι κατελήφθη ως προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος (καφετέρια), να λειτουργεί χώρους μέσα στο κατάστημα, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στη σχετική άδεια από την αρμόδια αρχή.

Αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας



















Το πρόγραμμα «Αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας» διεξήχθη κατά τα έτη 2011 έως 2015 υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Κουρτέση-Φιλιππάκη, Αναπλ. Kαθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και των Πανεπιστημίων της Γενεύης και της Τυβίγκης.Στόχος του προγράμματος ήταν αφενός η μελέτη του παλαιοπεριβάλλοντος και της ανθρώπινης κατοίκησης στο βόρειο τμήμα της Θεσπρωτίας, μιας περιοχής που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα αντικείμενο συστηματικής έρευνας, και αφετέρου η κατάρτιση των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στη μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας πεδίου και διαχείρισης του αρχαιολογικού υλικού.Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιάσει η κα Κουρτέση-Φιλιππάκη σήμερα Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, και ώρα 19:00, σε διάλεξή της στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).Όπως αναφέρει σχετικά η κα Κουρτέση-Φιλιππάκη: «Η έρευνα εγγράφηκε σε μια γεωαρχαιολογική προσέγγιση συνδέοντας στενά τη συστηματική αναγνώριση του ανάγλυφου και τη μελέτη της γεωμορφολογικής δυναμικής με τον εντοπισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων και την ερμηνεία τους. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω πενταετίας ήρθαν στο φως νέες αρχαιολογικές θέσεις, το χρονολογικό εύρος των οποίων κινείται από την Παλαιολιθική Εποχή έως το τέλος των Ιστορικών Χρόνων και μεταγενέστερα, επιτρέποντας τη συμπλήρωση του αρχαιολογικού χάρτη της περιοχής και συμβάλλοντας στον επαναπροσδιορισμό και τη συζήτηση ζητημάτων τα οποία είχαν τεθεί κατά τις προγενέστερες έρευνες στην Ήπειρο ευρύτερα».Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Τρία νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση των τουριστικών και νεοφυών επιχειρήσεων
















 ίσχυση των τουριστικών και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και την επιχορήγηση πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Τρεις νέες προκηρύξεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση των τουριστικών και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και την επιχορήγηση πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, σε συναφές με τις σπουδές τους αντικείμενο, αναμένεται να προχωρήσει,το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες.Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 5.000 νέες επιχειρήσεις, ενώ θα ενισχυθούν περίπου 700 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις.Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμόδια επίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης κ. Κορίνα Κρέτσου, είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, με στόχο να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.Τα προγράμματα που προαναγγέλθηκαν είναι τα εξής:
1) Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός μπορεί να κυμανθεί από 30.000 έως και 300.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιδότησης καθορίζεται στο 50% του κόστους της επένδυσης.Στις επιλέξιμες ενέργειες - δαπάνες περιλαμβάνονται οι εξής: α) ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση των κτηριακών και λοιπών υποδομών β) παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος, γ) παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑμεΑ, κ.λπ.), δ) πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών, ε) προβολή - προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους, στ) αμοιβές συμβούλων, ζ) μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού.Ο προϋπολογισμός της δράσης έχει καθοριστεί στα 50 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθεί (από 25 εκατ. ευρώ) στους δύο κύκλους του προγράμματος.
2) Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών που κατά την υποβολή της αίτησης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας που θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.Το ύψος της επιχορήγησης κυμαίνεται από 5.000 έως 25.000 ευρώ (100% ενίσχυση). Ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων προσδιορίζεται στους 2.800 πτυχιούχους.Ποιους αφορούν: Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.ά. Oι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν σε: επαγγελματικό εξοπλισμό, λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), δαπάνες προβολής και δικτύωσης, κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου), αμοιβές τρίτων, γενικό εξοπλισμό.Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016).
3) Νεοφυής επιχειρηματικότητα.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών που κατά την υποβολή της αίτησής τους θα πρέπει να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός θα ανέρχεται έως και τις 50.000 ευρώ (100% ενίσχυση), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.Καλυπτόμενες δραστηριότητες και δαπάνες: Οι ενισχυόμενες δραστηριότητες θα αφορούν στους παρακάτω τομείς προτεραιότητας: Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία - Φάρμακα, Υλικά - Κατασκευές.Ειδικότερα, θα επιχορηγηθούν δαπάνες για την απόκτηση παραγωγικού εξοπλισμού, την κάλυψη του λειτουργικού κόστους (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), δαπάνες προβολής και δικτύωσης, κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου), αμοιβές τρίτων, γενικός εξοπλισμός κ.ο.κ.Ο προϋπολογισμός της δράσης έχει προσδιοριστεί στα 120 εκατ. ευρώ και θα διατεθεί σε δύο κύκλους των 60 εκατ. ευρώ (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016). Ο εκτιμώμενος αριθμός των τελικών ωφελούμενων υπολογίζεται στις 2.500 νέες επιχειρήσεις και στις 4.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η «2η Γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων στη λίμνη Ζηρού»
















 





Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας σε συνεργασία με την Κοινότητα Πελίτι (τοπική ομάδα Περατιάς) διοργανώνει τη «2η Γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων στη λίμνη Ζηρού». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στους χώρους της Παιδόπολης Ζηρού.Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.45 το πρωί με το ακόλουθο πρόγραμμα:
9:45  Προσέλευση στους χώρους της Παιδόπολης Ζηρού.
9:45 – 10:00 Παραλαβή και καταγραφή παλιών ποικιλιών που έχουν φέρει οι συμμετέχοντες.
10:00 – 10:20 Ανακοίνωση καταγραφής παλιών ποικιλιών και συζήτηση για την ιστορία των σπόρων.
10:20 – 10:40 «Η στοχοθεσία της Ημερίδας, η σημασία διάσωσης των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων», Νάστου Μαριάννα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας.
10:40 – 11:45 «Η αξία διατήρησης των παλιών ποικιλιών σπόρων», Χαρά Σαΐτη Εκπρόσωπος κοινότητας Πελίτι.
11:45 – 12:00 Διάλειμμα
12:00–13:00 «Ανταλλαγή καλλιεργητικών εμπειριών», Κώστας Τσίγκος, καλλιεργητής – εκπρόσωπος κοινότητας Πελίτι.
13:00- 13:30 Συζήτηση
13:30 – 14:00 Ανταλλαγή ντόπιων σπόρων και μικρών φυτωρίων
14:00  Λήξη. 

Σύλληψη φυγόποινου στα Ιωάννινα

















Συνελήφθη, την 08-10-2015 το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων, ένας 53χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, για εξύβριση και απειλή.

Εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση κλοπής από σπίτι στη Γαλήνη  Πρέβεζας















Για τη διάπραξη της συγκεκριμένης κλοπής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονου ημεδαπού.Εξιχνιάστηκε άμεσα από το Αστυνομικό Τμήμα Θεσπρωτικού Πρέβεζας, υπόθεση κλοπής από σπίτι που έγινε την 08-10-2015 το πρωί στη Γαλήνη Πρέβεζας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός 34χρονου ημεδαπού.Επίσης, η δικογραφία περιλαμβάνει και δύο ακόμα συνεργούς του 34χρονου, που αναζητούνται.Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι ο 34χρονος χθες το πρωί εισήλθε, από ανασφάλιστη πόρτα, σε υπόγειο οικίας που βρίσκεται στη Γαλήνη Πρέβεζας και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ ενώ στην συνέχεια επιβιβάστηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, όπου τον ανέμεναν οι δύο συνεργοί του. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Θεσπρωτικού Πρέβεζας για την ταυτοποίηση των στοιχείων των συνεργών του 34χρονου.

Οδηγίες και συστάσεις Γεν. Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων













 





Ενόψει του επικείμενου χειμώνα και την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου επισημαίνονται τα εξής:
Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς  τις διαστάσεις της δεξαμενής ώστε να γίνεται σωστός υπολογισμός του όγκου του καυσίμου ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και γίνεται με πολλαπλασιασμό των τριών διαστάσεων (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί  (Χ) 1.000 δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα. Σημειώνεται ότι το λίτρο είναι μονάδα χωρητικότητας και όχι βάρους. Αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 κυβικά εκατοστά νερού.
Για την αποφυγή προστριβών η παράδοση πρέπει να γίνεται παρουσία του παραλήπτη, ο οποίος θα κάνει προμέτρηση, όσο και επιμέτρηση, με το μέτρο να τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στην δεξαμενή,  στο ίδιο περίπου σημείο. Επισημαίνεται ότι για να μην λαμβάνονται λανθασμένα στοιχεία κατά την επιμέτρηση,  αυτή θα πρέπει να γίνεται αφού η επιφάνεια του πετρελαίου ηρεμήσει. Επίσης ο παραλήπτης θα πρέπει να έχει δική του βέργα μέτρησης, καθώς και ένα σωστό μέτρο. Χρήσιμο είναι οι καταναλωτές να ζητούν από τον μεταφορέα καταγραφή του ύψους της δεξαμενής, πριν και μετά την παράδοση του πετρελαίου στην απόδειξη παραλαβής.
Η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται ελεύθερα από πρατήριο σε πρατήριο και είναι συνάρτηση των διεθνών τιμών και των τιμών των διυλιστηρίων. Συνεπώς  μπορεί να υπάρχει διαφορά ανάλογα με τα κοστολογικά στοιχεία που έχει ο κάθε πωλητής και ο καταναλωτής πραγματοποιώντας έρευνα αγοράς μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή.
Πριν τεθεί σε λειτουργία ο καυστήρας θα πρέπει να  καθαριστεί και να ρυθμιστεί ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος. Επίσης απαιτείται εξαερισμός σε όλα τα σώματα για καλλίτερη απόδοση.
Για τους πωλητές
Οι πωλητές πετρελαίου  θέρμανσης  πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την προβλεπόμενη άδεια πωλητή υγρών καυσίμων από την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και να έχουν απαραίτητα εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών στις εγκαταστάσεις τους.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα για τους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης ότι θα πρέπει να ογκομετρήσουν και ρυθμίσουν  τις σωληνώσεις στα βυτιοφόρα αυτοκίνητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν επιτρέπεται να μεταφέρει πετρέλαιο θέρμανσης βυτιοφόρο που δεν έχει υποστεί την ογκομέτρηση και δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Για προμήθεια καυσόξυλων
Η εμπορία, διακίνηση και πώληση καυσόξυλων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 132 της υπ’ αρίθμ. Α2-718 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ - ΦΕΚ 2090/31-7-2014), που προβλέπει υποχρεωτική τη διακίνηση,   διάθεση και αγορά καυσόξυλων με χωρικό κυβικό μέτρο (m3).  Σε  κάθε κατάστημα πρέπει να είναι αναρτημένος τιμοκατάλογος που πρέπει να περιλαμβάνει:
Το είδος του ξύλου
Την τιμή σε €/m3 στοιβαχτού ή
Την τιμή σε €/m3 χύδην καθώς και
Τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
Το κυβικό χωρικό μέτρο είναι προς όφελος των καταναλωτών διότι :
Η υγρασία των καυσόξυλων δεν επηρεάζει την τιμή πώλησης.
Οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν πριν ή μετά την αγορά τον όγκο καυσόξυλων που αγοράζουν.
Ο έλεγχος του κόστους είναι ευκολότερος.
Η μέτρηση γίνεται με μία απλή μετροταινία.
Ελαχιστοποιείται η περίπτωση λάθους ή δόλιας πράξης.
Είναι ευκολότερη  η μέτρηση του  αποθηκευτικού χώρου
Οι περιπτώσεις τιμολόγησης και διάθεσης των καυσοξύλων λιανικώς είναι μόνο δύο(2):
1.«Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (χωρικό Μ3 ή χ.κ.μ. χύδην) νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα που δεν είναι στοιβαγμένα.
2. «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (χωρικό Μ3 ή χ.κ.μ. στοιβαχτού) νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
Χωρητικότητα  = Μήκος χ Πλάτος χ Ύψος
Η τιμή κόστους των καυσόξυλων με το χωρικό κυβικό μέτρο (m3) δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή του κιλού/τόνου με τον οποίο πωλούνταν παλαιότερα.
Αναλυτικότερα  ένας απλός υπολογισμός γίνεται στον παρακάτω πίνακα:
 Παράδειγμα:
1.Για 1 τόνο οξυά σε στοιβαγμένα καυσόξυλα μήκους 33cm θα πρέπει να πάρουμε 2,20 χκμ(m3) ή σε χύδην καυσόξυλα 3,27 χκμ(m3).
Αν λοιπόν για 1 τόνο οξυάς δίναμε παλαιότερα 140,00€ κατ’ αντιστοιχία φέτος θα πρέπει να δώσουμε περίπου 63,50€ για 1 χκμ(m3) στοιβαγμένα καυσόξυλα ή 43,00€ για 1 χκμ(m3) χύδην καυσόξυλα.
2.Ενώ για 1 τόνο ελιά σε στοιβαγμένα καυσόξυλα μήκους 33cm θα πρέπει να πάρουμε 1,72 χκμ(m3) ή σε χύδην καυσόξυλα 2,54 χκμ(m3).
 Αν λοιπόν για 1 τόνο ελιά δίναμε παλαιότερα 160,00€ κατ’ αντιστοιχία φέτος θα πρέπει να δώσουμε περίπου 93,00€ για 1 χκμ(m3) στοιβαγμένα καυσόξυλα ή 63,00€ για 1 χκμ(m3) χύδην καυσόξυλα.
Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα−πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση.Τα σύμπηκτα (pellets), οι μπριγκέτες και τα κάρβουνα πωλούνται κατά κιλό. Για τους παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω απόφασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο το ύψος του οποίου φθάνει από 500-5.000 ευρώ ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης παράβασης. Η Περιφέρεια Ηπείρου διενεργεί καθημερινά ελέγχους για την πλήρη ενημέρωση και αποφυγή λαθών από τους εμπόρους καυσόξυλων. 


























Δεν υπάρχουν σχόλια: