ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Αναμένουμε το κρύο της αρκούδας στην Ηπειρο : ‘’ Σοβαρή επιδείνωση του καιρού και σφοδρή κακοκαιρία ‘’



Απ’ όλα τα απροσδόκητα γεγονότα, το πιο απρόσμενο είναι τα γεράματα  : ( Λέων Τρότσκι )
                         
...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Αναμένουμε το κρύο της αρκούδας στην Ηπειρο : ‘’ Σοβαρή επιδείνωση του καιρού και σφοδρή κακοκαιρία ‘’















Σοβαρή επιδείνωση του καιρού και σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής, από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες. Αναμένονται κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας. Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ θα πνέουν, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση έως και 10 βαθμούς.Συγκεκριμένα, την Κυριακή, αναμένουμε :
• Πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με εντάσεις που θα φτάσουν και κατά τόπους θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ (ταχύτητες άνω των 100km/h).
• Kατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και ο ισχυρός παγετός που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το 0 όλο το εικοσιτετράωρο).
Σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν τη Δευτέρα σε ολόκληρο το νομό Αττικής,ενώ στην Ήπειρο θα επικρατέι πολικό ψύχος.Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/2 και κυρίως την Τετάρτη 11/2 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην Εύβοια και στο νότιο Αιγαίο, ωστόσο τοπικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα και σε άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Δήμος Σουλίου: Ανακοίνωση για ζημιές από τις πλημμύρες












Με ανακοίνωση του ο Δήμος Σουλίου, καλεί του κατοίκους του Δήμου που έχουν υποστεί ζημιές κατά τις πρόσφατες πλημμύρες, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με σκοπό την αποζημίωση βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας που διαχειρίζεται η περιφέρεια Ηπείρου.Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Σουλίου αναφέρει:Σας γνωρίζουμε ότι όσοι κάτοικοι του Δήμου μας έχουν υποστεί ζημιές κατά τις πρόσφατες πλημμύρες σε οικίες, οικοσυσκευές, καταστήματα και αποθήκες να προσέλθουν στο Δημαρχείο μαζί μετά απαραίτητα δικαιολογητικά (Ε9, φωτογραφίες και οποιοδήποτε στοιχεία με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι έχουν πληγεί από το συγκεκριμένο γεγονός) προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης την οποία ο Δήμος θα προωθήσει στην περιφέρεια Ηπείρου (πληρ. 2666024100 κ. Μπόλωσης Γιώργος).

Δήμος Ηγουμενίτσας: Ενισχύεται ο θεσμός του ΚΗΦΗ














Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας παρά τις δυσκολίες των καιρών θέτει ως προτεραιότητα την φροντίδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.Συνεχίζει λοιπόν να ενισχύει το θεσμό του ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων).Με δύο ενεργές, περιφερειακές Δομές (Πέρδικα - Πλαταριά), το ΚΗΦΗ απευθύνεται σε ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και το περιβάλλον που τους φροντίζει αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο της προστασίας τους, επειδή εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά ή προβλήματα υγείας.
Τα ΚΗΦΗ εξυπηρετούν 30 ηλικιωμένους προσφέροντας
• Σίτιση (πρωινό- μεσημεριανό)
• Νοσηλευτική Φροντίδα
• Ατομική Υγιεινή
• Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης
• Περίπατοι- Εκδηλώσεις
Τα ΚΗΦΗ στελεχώνονται με άρτια καταρτισμένο προσωπικό: Νοσηλεύτρια, Κοινωνικό Φροντιστή, Βοηθητικό προσωπικό, Οδηγό.Εποπτεύονται από το Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων του Π.Α Κ.Π.ΠΟ και συνεργάζονται με όλες τις κοινωνικές δομές εξυπηρέτησης ηλικιωμένων που λειτουργούν στη περιοχή.Τον περασμένο Αύγουστο τα ΚΗΦΗ διοργάνωσαν 5νθημερη εκδρομή στα Ιαματικά λουτρά Αριδαίας με τη συμμετοχή 30 ηλικιωμένων.Σε μια προσπάθεια να έρθουν οι ηλικιωμένοι σε επαφή με ομάδες της κοινωνίας οι ωφελούμενοι των ΚΗΦΗ μαζί με το προσωπικό μοίρασαν σχολικά είδη στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου της Πλαταρίας.Τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε εορτασμός στο χώρο του ΚΗΦΗ Πλαταριάς με την συμμετοχή της Γ` Τάξης του Δ` Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.Οι ηλικιωμένοι μαζί με τους μαθητές κατασκεύασαν στολίδια, δώρα και κάρτες για τις γιορτές.

Πρωτιά του Podemos δείχνει νέα δημοσκόπηση...!
















Σε δημοσκόπηση της Metroscopia για λογαριασμό της El Pais που δημοσιεύεται την Κυριακή, το Podemos εμφανίζεται στο 27,7%. Ακολουθεί η κυβερνώσα κεντροδεξιά του Λαϊκού Κόμματος (PP) με 20,9% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το PSOE με 18,3%. Τέταρτο βρίσκεται το σχετικά νεότευκτο κόμμα «Πολίτες» με 12,2% (συστάθηκε το 2006).Πέραν της πρωτιάς του Podemos, το σημαντικότερο στοιχείο της νέας δημοσκόπησης είναι αυτό που επαναλαμβάνεται σε όλες τις τελευταίες έρευνες: Η κατάρρευση του ισπανικού δικομματισμού και ο διαφαινόμενος θάνατος της εποχής που ένα κόμμα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα στη Μαδρίτη.Όπως σχολιάζει η εφημερίδα στο κεντρικό της άρθρο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «κατάσταση αβεβαιότητας», οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν ένα ριζικά διαφορετικό σκηνικό μετά τις εκλογές στο τέλος του χρόνου.Όσον αφορά ιδιαίτερα τα δύο κόμματα που πλησιάζουν ως κεντρικοί παίκτες στην πολιτική σκηνή της Μαδρίτης, το Podemos και τους «Πολίτες», το ρεύμα τους φαίνεται βάσει της δημοσκόπησης να οφείλεται σε διαφορετικού είδους δυναμική: Όσοι θα ψήφιζαν μεν το «Πολίτες», δηλώνουν πως θα το ψήφιζαν επειδή αισθάνονται τις θέσεις τους πλησιέστερα στις απόψεις τους, ενώ για το Podemos το κίνητρο είναι κυρίως η απογοήτευση από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.Ενδεικτικά, το Podemos είναι το δεύτερο κόμμα - μετά το κυβερνών PP - που οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως δεν θα ψήφιζαν ποτέ.Η δημοτικότητα του αρχηγού του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είναι η υψηλότερη των υπολοίπων κομματικών ηγετών, με 34% ενώ ακολουθεί σε πολύ μικρή απόσταση (δυσανάλογη της απόστασης των δύο κομμάτων) ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες (31%). Και των δύο υστερεί σημαντικά ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με 23%.

Τουρκία και Gazprom προσδιόρισαν τη διαδρομή του Turkish Stream














Ο επικεφαλής της διοίκησης του ρωσικού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ συζήτησαν χθες την πορεία υλοποίησης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω του Ευξείνου Πόντου και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή στο χερσαίο τμήμα του αγωγού, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Gazprom, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν τα θεμελιώδη κομβικά σημεία διέλευσης του αγωγού και μια σειρά από τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τη διαδρομή στο έδαφος της Τουρκίας Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο όγκος του ρωσικού αερίου, που θα είναι «παραδοτέο» στα σύνορα με την Ελλάδα θα φθάσει τα 47 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι ο αγωγός θα μεταφέρει μέσω της Μαύρης Θάλασσας 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων τα 13 αντιστοιχούν στην κατανάλωση εντός Τουρκίας, ενώ τα υπόλοιπα θα προωθούνται στον κόμβο φυσικού αερίου στα σύνορα με την Ελλάδα για τους καταναλωτές ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με την Gazprom, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει υποδομές στο έδαφος της ΕΕ, κατά τη σχεδίαση ελήφθη υπ΄ όψη η αυξημένη κατανάλωση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, γι΄ αυτό και στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα φθάνουν τα 47 δισ. κυβικά ετησίως.Όπως προκύπτει από τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο υποθαλάσσιος αγωγός θα "βγαίνει" στη στεριά στον οικισμό Kαγιάκεϊ, σημείο παροχής του αερίου για τους Τούρκους καταναλωτές θα είναι το Λιουλέ-Μπουργκάς, ενώ ο συνοριακός κόμβος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει προσδιοριστεί να κατασκευαστεί στο σημείο Έψιλα.Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φθάνει τα 180 χλμ. και αναμένεται η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η απόκτηση των αδειών ανιχνευτικών-γεωλογικών εργασιών στο νέο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Την επανασύσταση των ΜΟΜΑ ανακοίνωσε από τον Έβρο ο Υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος














Την επανασύσταση των ΜΟΜΑ ( Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως ) ανακοίνωσε από τον Έβρο το Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στα Λαγυνά και τον Πόρο.Ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του και απευθυνόμενος σε πολίτες τόνισε ότι ο στρατός θα βρίσκεται πάντα κοντά στις τοπικές κοινωνίες και θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια όταν και όποτε χρειαστεί. Επίσης, υπογράμμισε, ότι οι επόμενες ΕΣΟ των στρατιωτών που θα κληθούν να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία θα υπηρετούν ένα διάστημα και στον Έβρο.Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ο υπουργός είπε «πως η κυβέρνηση αντέχει», θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει με επιτυχία τις προσπάθειες.Η κατάσταση στον Έβρο τείνει προς μερική εκτόνωση και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς υπάρχει μια σταθεροποίηση όσον αφορά την αύξηση της στάθμης των νερών του ποταμού, καθώς τούτα σταδιακά αποσύρονται από τον οικισμό Λαγυνά όπου είχαν πλημμυρίσει περί τα εκατό σπίτια.Την ίδια ώρα αισιοδοξία υπάρχει και για τον Πόρο όπου η στάθμη του ποταμού άρχισε να πέφτει.Εν τω μεταξύ, ο κ. Καμμένος, σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλας Μέρκελ, απέναντι στην Ελλάδα, είπε πως τα «Τα τείχη του Βερολίνου πέφτουν από τους λαούς», ενώ επισήμανε ότι οι ξένοι «δεν έχουν απέναντί τους τώρα, ούτε τον κ. Σαμαρά ούτε τον κ.Βενιζέλο», και πως πλέον η χώρα μας δεν διαπραγματεύεται «στα τέσσερα».Ο κ. Καμμένος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφέρθηκε στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και είπε ότι «η κυβέρνηση έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής, η οποία αλλαγή της πολιτικής θα είναι υπέρ εκείνων των πολιτών που έχουν πληγεί αυτά τα πέντε χρόνια με τη «λάθος πολιτική» που έλεγαν κάποιοι».
«Κόκκινη γραμμή» η απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης
«Κόκκινη γραμμή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες» θεωρείται «η απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.Η κ.Χρυσοβελώνη σε δήλωσή της παρέπεμψε στις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου των Αν.Ελ. Πάνου Καμμένου, και τόνισε ότι «πρώτος στόχος όλοι όσοι βρίσκονται σε λίστες φοροφυγάδων να πληρώσουν. Καμία ασυλία, καμία συγκάλυψη, καμία καθυστέρηση».Σε ότι αφορά τη δίκαιη κατανομή των βαρών, αυτή -σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Αν.Ελ. πρέπει να ακολουθήσει την συνταγματική επιταγή να συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με την φοροδοτική τους δυνατότητα.«Αυτό σημαίνει κατ' αρχήν κατάργηση ΕΝΦΙΑ, απόρριψη κάθε ιδέας για συνολική φορολόγηση της περιουσίας των Ελλήνων και γρήγορη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έτσι ώστε να απεικονίζουν τις πραγματικές τιμές των ακινήτων» είπε η κ.Χρυσοβελώνη και κατέληξε: «Η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων ήταν και παραμένει για τους Ανεξάρτητους Έλληνες «κόκκινη γραμμή»
Τι είναι οι ΜΟΜΑ που ανασυγκροτεί ο Π. Καμμένος – Η ιστορία, η προσφορά τους και ο λόγος που καταργήθηκαν 
 
Τι ακριβώς είναι οι Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως, που δήλωσε ότι ανασυγκροτεί ο Πάνος Καμμένος. Ποια η προσφορά τους και γιατί καταργήθηκαν.«Μετά από τις τεράστιες καταστροφές στις διάφορες υποδομές της που υπέστη  η χώρα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου  αλλά και του εμφυλίου πολέμου (1946-1949), το 1957  κλήθηκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της.Γι αυτό το σκοπό  συγκροτήθηκαν στις έδρες των σπουδαιότερων νομών επτά Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως. Οι έδρες των επτά ΜΟΜΑ ανά τον Ελλαδικό χώρο ήταν στις πόλεις  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κρήτης, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα, Ιωάννινα.Οι ΜΟΜΑ ήταν κατασκευαστικές Μονάδες διοικητικά  και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή στο νομό της έδρας των ή σε γειτονικούς νομούς. Το προσωπικό των Μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του  Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους αλλά και με μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά  όπλα του Στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία), καθώς επίσης και με πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).
Αποστολή της ειδικής αυτής υπηρεσίας ήταν:
Σε περίοδο ειρήνης  με λογικό κόστος εκτέλεση των έργων που τις αναθέτονταν με διάφορα κυβερνητικά προγράμματα και μάλιστα στη νησιωτική και ορεινή Ελλάδα όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον των εργοληπτών. Η ανάθεση εκτέλεσης μικρών κοινωφελών έργων τοπικού ενδιαφέροντος για την ωφέλεια Δήμων, Κοινοτήτων, Συλλόγων και Οργανισμών ιδίως σε ακριτικές περιοχές.Σε περίοδο πολέμου οι ΜΟΜΑ μετέπιπταν σε Τάγματα Μηχανικού Αποκαταστάσεως Συγκοινωνιών και υπάγονταν στους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς με βασική αποστολή την αποκατάσταση ζημιών από εχθρικούς βομβαρδισμούς ή σαμποτάζ σε έργα υποδομής της χώρας (οδικό δίκτυο, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια εγγειοβελτιωτικά έργα κ.λπ.),
Ο απολογισμός των έργων των ΜΟΜΑ
Εθνική – Επαρχιακή οδοποιία. γινε κατασκευή, βελτίωση και αρχική διάνοιξη σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους ιδίως της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, περίπου 15.000 χλμ. Κατασκευάστηκαν στους παραπάνω δρόμους τεχνικά έργα (γέφυρες, τοίχοι αντιστήριξης, οχετοί κ.λπ) και ασφαλτοστρώθηκαν.
Αεροδρόμια κατασκευάσθηκαν από την αρχή ή επεκτάθηκαν διάδρομοι προσγείωσης σε 17 αεροδρόμια, ιδίως της νησιωτικής Ελλάδος (Καρπάθου, Σκύρου, Κεφαλληνίας, Μυτιλήνης, Πάρου, Κυθήρων κ.λπ.) μεταξύ των οποίων και οι χωματουργικές εργασίες του αεροδρομίου των Σπάτων.
Εγγειοβελτιωτικά και υδραυλικά έργα. Κατασκευάσθηκαν μεγάλα και μικρά αποστραγγιστικά αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα σε όλη την χώρα με τα οποία αξιοποιήθηκαν και δόθηκαν προς καλλιέργεια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης.
Στα οικοδομικά έργα η συμβολή των ΜΟΜΑ ήταν σημαντική. Ειδικότερα για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης σεισμοπλήκτων περιοχών κατασκευάστηκαν  προκατασκευασμένα σπίτια. Με την μέθοδο των προκατασκευών κατασκευάστηκαν με επιτυχία κτίρια Νοσοκομείων, Σχολείων, ΑΕΙ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης κ.λπ.) κτιριακές εγκαταστάσεις στρατοπέδων (Χαλκίδας, Θηβών, Λουτρακίου Βαννιάνου Ξάνθης κ.λπ.) πλέον των παραπάνω  κατασκεύαζε εργολαβικά υπό την επίβλεψη της και πολλά άλλα οικοδομικά έργα σε διάφορα στρατόπεδα όπως Διοικητήρια, θαλάμους οπλιτών, υπόστεγα κλ.π.
Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή των ΜΟΜΑ που προσέφερε από το 1991 και μετά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων Ποντίων από τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.Μικρά έργα Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονταν στα προγραμματισμένα έργα, κατασκευάσθηκαν σε Δήμους, κοινότητες, οργανισμούς και τοπικούς συλλόγους.Οι ΜΟΜΑ, έδιναν το «παρών» σε όλες τις συμφορές που έπληξαν τον Ελλαδικό χώρο (σεισμοί, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, πλημμύρες κ.λπ.).»
Εργασίες 2ης ΜΟΜΑ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Διάνοιξη οδού Άνω Αμφείας Πολιάνης.Διάδρομος αποπροσγειώσεων κατασκευής ΜΟΜΑ
Η κατάργηση τους
Αυτή η ειδική υπηρεσία (ΜΟΜΑ) με το άρθρο 18 του Ν. 2026/92 καταργήθηκε και διαλύθηκε και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων εκποιήθηκε σε ιδιώτες. Το εύλογο ερώτημα όμως είναι γιατί ο τεράστιος αυτός κρατικός οργανισμός με τόση μεγάλη προσφορά διαλύθηκε;Η απάντηση σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Συνδέσμου Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξεως 1976» απ’ όπου και αλιεύσαμε το κείμενο, πρέπει να αναζητηθεί στα διάφορα συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα και στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.Από τη δεκαετία του ’80 ζητούταν από τις κυβερνήσεις, η περικοπή πιστώσεων προς τις ΜΟΜΑ για την εκτέλεση έργων. Στη συνέχεια άρχισε να αναπτύσσεται μέσα στο πολιτικό προσωπικό των ΜΟΜΑ ο διορισμός υπαλλήλων εις βάρος πιστώσεων των έργων με αποτέλεσμα εκτέλεση πολλών εξ αυτών, να μην θεωρείται πια οικονομικά συμφέρουσα.Τέλος, στην δεκαετία του ’90 μετά  από  έντονες πιέσεις μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεκδοτών, η κυβέρνηση αποφάσισε με το Ν.2026/92 την διάλυση των ΜΟΜΑ.
Πηγή: sindesmos1976.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: