ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Πληγείσες περιοχές των Π.Ε.Θεσπρωτίας και Πρέβεζας επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος ΚαχριμάνηςΗ τέχνη είναι πίστη και επιβάλλει το καθήκον να αγνοήσεις την κοινή γνώμη  : ( Βαν Γκογκ )

                        
...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Πληγείσες περιοχές των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης
 Το εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών  είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκεπτόμενος σήμερα περιοχές των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε την Βρυσέλα Φιλιατών, την περιοχή Αμμουδιάς καθώς και περιοχές του Δήμου Ζηρού,  όπου παραμένουν πλημμυρισμένες  πεδιάδες και έχουν προκληθεί ζημιές σε αγροτικές υποδομές και σε καλλιέργειες. Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν  ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. "Οι υπηρεσίες των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων αντιμετώπισαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ήπειρο. Οι όγκοι του νερού όμως ήταν τεράστιοι και αδύνατο να αντιμετωπιστούν με όσα μέσα και αν διέθετε η Πολιτεία", τονίζω προσθέτοντας ότι έχει συνεχή συνεργασία με τους αντίστοιχους  Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θ. Πιτούλη και Στ. Ιωάννου, ώστε αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα νερά, να αρχίσει η προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών. Πέραν αυτών, ο Περιφερειάρχης εξέτασε και προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν με τη βελτίωση της κατάστασης.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (Ν.Π.Δ.Δ.)  ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο  Δ. Ηγουμενίτσας και το Ν.Π.Δ.Δ. του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Αποκριών 2015 που θα λάβουν χώρα στον Δήμο μας ενημερώνει ότι το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 το απόγευμα θα γίνει παρέλαση καρναβαλικών ομάδων στον παραλιακό δρόμο της Εθνικής Αντιστάσεως και καλούμε όποιες ανεξάρτητες καρναβαλικές ομάδες επιθυμούν να συμμετέχουν  μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας στον :
-Κο Νικολάου Γεώργιο στο τηλ. 2665360211(πρωινές ώρες)
-Επόμενη συνάντηση των φορέων των εκδηλώσεων θα γίνει την Τετάρτη 11-02-2015 στις 19:30 στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου του Δ. Ηγουμενίτσας .
  Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
    Γεράσιμος Φουσέκης

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Π.Α.Κ.Π.ΠΟ) ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Το  Π.Α.Κ.Π.ΠΟ  Δήμου Ηγουμενίτσας παρά τις δυσκολίες των καιρών θέτει ως προτεραιότητα την φροντίδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας  και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.Συνεχίζει λοιπόν να ενισχύει το θεσμό του ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων).Με δύο ενεργές, περιφερειακές Δομές (Πέρδικα- Πλαταριά), το ΚΗΦΗ απευθύνεται σε ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και το περιβάλλον που τους φροντίζει αδυνατεί να αντεπεξέλθει   στο δύσκολο έργο της προστασίας τους, επειδή εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά ή προβλήματα υγείας.Τα ΚΗΦΗ εξυπηρετούν 30 ηλικιωμένους προσφέροντας :
•Σίτιση (πρωινό- μεσημεριανό)
•Νοσηλευτική Φροντίδα
•Ατομική Υγιεινή
•Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης
•Περίπατοι- Εκδηλώσεις
Τα ΚΗΦΗ στελεχώνονται με άρτια καταρτισμένο προσωπικό: Νοσηλεύτρια, Κοινωνικό Φροντιστή, Βοηθητικό προσωπικό, Οδηγό. Εποπτεύονται από το Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων του Π.Α Κ.Π.ΠΟ  και συνεργάζονται με όλες τις κοινωνικές δομές εξυπηρέτησης ηλικιωμένων που λειτουργούν στη περιοχή.Τον  περασμένο Αύγουστο τα ΚΗΦΗ  διοργάνωσαν 5νθημερη εκδρομή στα Ιαματικά λουτρά Αριδαίας με τη συμμετοχή 30 ηλικιωμένων. Σε μια προσπάθεια να έρθουν οι ηλικιωμένοι σε επαφή με ομάδες της κοινωνίας οι ωφελούμενοι των
ΚΗΦΗ μαζί με το προσωπικό μοίρασαν  σχολικά είδη στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου της Πλαταρίας. Τα Χριστούγεννα  πραγματοποιήθηκε εορτασμός στο χώρο του ΚΗΦΗ Πλαταριάς  με την συμμετοχή της Γ` Τάξης του Δ` Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. Οι ηλικιωμένοι μαζί με τους μαθητές κατασκεύασαν στολίδια, δώρα και κάρτες για τις γιορτές.
 Για το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. Ο Πρόεδρος
     Γεράσιμος Φουσέκης 

Συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα στο πλαίσιο περιπολιών και αστυνομικών ερευνών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου  
Στο πλαίσιο καθημερινών εποχούμενων περιπολιών, στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων και αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, κατά το τελευταίο 24ωρο προέκυψαν τα ακόλουθα :
• Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη την 05-02-2015 το πρωί στα Ιωάννινα, ένας 52χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κορίνθου, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.
• Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη την 05-02-2015 το πρωί στα Ιωάννινα, ένας 33χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, ποινής φυλάκισης ενός έτους και χρηματικής ποινής, για εισφορές.
• Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας, συνελήφθη την 05-02-2015 το απόγευμα στην Πρέβεζα, ένας 30χρονος υπήκοος Πακιστάν, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο επέδειξε πλαστό δελτίο αιτήσαντος ασύλου.
• Από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, συνελήφθη την 05-02-2015 το μεσημέρι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ένας 47χρονος υπήκοος Αλβανίας,διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ποινής φυλάκισης (13) μηνών για σωματικές βλάβες και οπλοχρησία. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε  ότι ο 47χρονος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.

Επικοινωνία Περιφερειάρχη με Αν. Υπ. Πολιτισμού για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη ενημέρωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του,  για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης - σύσκεψης που  έγινε με τα κλιμάκια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Υπουργείου Πολιτισμού για το ζήτημα της αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.Ο Περιφερειάρχης, μετέφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό την ομόθυμη θέση Περιφέρειας και Δήμου Β. Τζουμέρκων για την ανάθεση στο Ε.Μ.Π. της μελέτης αποκατάστασης  και τη σύμφωνη γνώμη όλων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες  για  να μη χαθεί καθόλου χρόνος.Επίσης τον ενημέρωσε για το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει και εκδηλώνεται μέσω της Περιφέρειας από επιχειρηματίες, φορείς και ιδιώτες για να συνδράμουν στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού, προτείνοντας τη δημιουργία υπό την "σκέπη" του Υπουργείου ενός συντονιστικού Φορέα που θα αναλάβει την αξιοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων και προσφορών.Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ν. Ξυδάκης,  τόνισε  ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Περιφέρειας, η οποία θα έχει ενεργό ρόλο στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Στο τελικό στάδιο η διαδικασία για την κατάθεση του φακέλου για το πρόγραμμα  Επισιτιστικής - Βασικής Υλικής ΣυνδρομήςΗ Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020 του Ταμείου  Ευρωπαϊκής  Βοήθειας για τους Απόρους ΤΕΒΑ/FEAD)», πραγματοποίησε συναντήσεις διαβούλευσης σε όλες τις Περιφερειακές της Ενότητες με την καθολική συμμετοχή όλων των Μητροπόλεων και Δήμων της Ηπείρου, καθώς και όλων των  φορέων που παρέχουν κοινωνική φροντίδα και προστασία σε άτομα, οικογένειες με παιδιά και σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, που αντιμετωπίζουν ζητήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.Η διαδικασία της διαβούλευσης έγινε με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων, των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.Το ανωτέρω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση του «χάσματος» της φτώχειας, δηλαδή στην ακραία φτώχεια, καθώς και στην παιδική φτώχεια, δίδοντας έμφαση στις παρακάτω αναλυτικές κατηγορίες ωφελουμένων:
 1) Φτωχά νοικοκυριά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας, ή ακραίας φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας
2) Νοικοκυριά με παιδιά, και ιδιαιτέρως τα μονογονεϊκά και τρίτεκνα/πολύτεκνα, νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης
3) Πολυμελείς Οικογένειες
4) Άστεγοι
5) Για τα μέλη των ανωτέρω κατηγοριών νοικοκυριών με αναπηρία (ΑμεΑ) το ΕΠ περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες προσβασιμότητας/ διευκολύνσεων παροχής της υλικής συνδρομής
Η βοήθεια που θα παρασχεθεί στους ωφελούμενους θα αφορά τόσο υλικά αγαθά (τρόφιμα, ρουχισμό, σχολικό υλικό, παιχνίδια κλπ), όσο και συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης.Για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργήθηκε μία «Κοινωνική Σύμπραξη» ανά Περιφερειακή Ενότητα.Η Περιφέρεια Ηπείρου ύστερα από την επιτυχή έκβαση των διαβουλεύσεων, προχώρησε στην επιμέρους συνεργασία με όλους τους φορείς για την συλλογή των στοιχείων των δυνητικών δικαιούχων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάθεσης του φακέλου στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς της Ηπείρου) έχει αποφασισθεί ως «Επικεφαλής» Εταίρος να είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, δια των αρμοδίων υπηρεσιών της, και οι τέσσερεις «Κοινωνικές Συμπράξεις» που έχουν δημιουργηθεί είναι οι κάτωθι:
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:
1)ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ της Περιφέρειας Ηπείρου
2)ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΓΑΣ
3)ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
4)ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
5)ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
6)Ε.Ε.Σ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
7)ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
8)ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
9)ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ «ΣΤΟΡΓΗ»

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Τη δημοπράτηση των παρακάτω έργων αποφάσισε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου:
.   «Αποκατάσταση πλακοσκεπούς οχετού στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 220.000 ευρώ.
.   «Βελτίωση οδικού δικτύου αναδασμού Κόνιτσας», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.
. «Καταπολέμηση κουνουπιών για την περιοχή της Π.Ε. Πρέβεζας για το έτος 2015», προϋπολογισμού  40.000 ευρώ.

Ενημέρωση του νέου Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της ΗπείρουΤις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ζητήματα  που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, συζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε συνάντηση που πραγματοποίησαν παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου Ψαθά, μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε προηγηθεί στην Π.Ε. Άρτας για τις ζημιές από τις πλημμύρες.Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό - και πέραν των όσων αφορούν τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών -  για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την προώθηση λύσεων για τρέχοντα ζητήματα, αλλά και για τον προγραμματισμό της νέας προγραμματικής περιόδου. Υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει και έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο έργο καθαρισμού τάφρων, ποταμών και ρεμάτων, χωρίς το οποίο τα πλημμυρικά φαινόμενα θα είχαν ακόμη δυσμενέστερα αποτελέσματα και αναφέρθηκε στα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.Ζήτησε να δοθεί παράταση του ισχύοντος νόμου για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται. Επίσης αναφέρθηκε και στη σύνταξη των νέων διαχειριστικών χαρτών για τους βοσκότοπους, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να αναλάβει το έργο, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τους κτηνοτρόφους.Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας βαρύτητα στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, όπως αποζημίωση αγροτικών μηχανημάτων, ζωοτροφών, αποκατάσταση αγροτικού οδικού δικτύου, αντλιοστασίων κ.ά., επισημαίνοντας και την αδυναμία των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερωθεί για δράσεις και προτάσεις της Περιφέρειας, άλλες εκ των οποίων τον βρίσκουν σύμφωνο και άλλες θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον.

Μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών της Π.Ε. Άρτας ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος ΚαχριμάνηςΤην οριοθέτηση ως πλημμυρόπληκτης του συνόλου της Π.Ε. Άρτας και την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων της Π.Ε. Άρτας από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα ζητά με έγγραφά του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συνοπτικά τα μέτρα που ζητούνται είναι:
 1. Έκδοση Κ.Υ.Α. περί οριοθέτησης του συνόλου της Π.Ε. Άρτας ως πληγείσας περιοχής και παροχής  πιστωτικών διευκολύνσεων για αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις.
2. Λήψη μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, αλλά και για φορολογική ελάφρυνση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
3. Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής στους  πληγέντες κατοίκους.
4.  Στις περιπτώσεις αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις, που αφορούν σε μη φέροντα στοιχεία,  οι μελέτες επισκευής να ανατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία που θα επωμιστεί το έργο της αποκατάστασης και στις περιπτώσεις που απαιτείται μελέτη από ιδιώτη μηχανικό η αμοιβή να χορηγείται με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής. 
5. Να χορηγηθεί δωρεάν κρατική αρωγή και για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικιακό εξοπλισμό, στον οποίο να συμπεριλαμβάνονται τα λεβητοστάσια και οι καυστήρες, η οποία πρέπει να επισπευστεί ώστε να αποκατασταθούν άμεσα λόγω της διανυόμενης χειμερινής περιόδου.
6. Άμεση καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ποσού 800 ΕΥΡΩ στους πλημμυροπαθείς, καθώς επίσης και άμεση καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ποσού 1.000 ΕΥΡΩ στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημίες για την κάλυψη των αναγκών τους.
7. Για τα θερμοκήπια κλπ που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 31ης Ιανουαρίου 2015 και 1η Φεβρουαρίου 2015,  και  δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ,  να εξευρεθούν άμεσες λύσεις για την παροχή βοήθειας.
8.  Στους κατοίκους οι οποίοι εξαιτίας σοβαρών  ζημιών ή ολοσχερούς καταστροφής της οικίας τους, πρέπει να μετοικήσουν να χορηγηθεί το ενοίκιο διαμονής   ή συγκατοίκησης,   ή να τους  παραχωρηθούν μεταφερόμενοι  λυόμενοι οικισμοί τύπου containers
9. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, επαγγελματικά εργαστήρια και αρτοποιεία καθώς επίσης και εμπορικά καταστήματα, και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, καφενεία κλπ).
10. Επίσης, να αποζημιωθούν άμεσα τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, αλλά και τα οχήματα ιδιωτικής χρήσεως που υπέστησαν φθορές από τα πλημμυρικά φαινόμενα 
Από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,- αφού επισημαίνει ότι η Π.Ε. Άρτας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-  ζητά τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, για έξι μήνες,  προς τους πληγέντες κατοίκους.
Συγκεκριμένα η απαλλαγή από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ζητείται  για τους κατοίκους των οικισμών του  Δήμου Αρταίων: Γλυκορίζου, Κεραματών, Λιμίνης, Βλαχέρνας, Ελεούσας, Γραμμενίτσας, Χανόπουλου, Ψαθοτοπίου, Καλογερικού, Μύτικα, Απόμερου, Στρογγυλής, Βίγλας, Καμπής, Κορωνησία καθώς επίσης και του παρόχθιου τμήματος της πόλης της Άρτας.Επίσης για τους κατοίκους όλων των οικισμών των Δήμων Γεωργίου Καραϊσκάκη, Νικολάου Σκουφά, Κεντρικών Τζουμέρκων.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για την Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας και την Εγνατία Οδό

Στην τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες για την προσωρινή αποκατάσταση και παράδοση σε κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, στην περιοχή Τερόβου, αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Το σημείο της εθνικής οδού είχε υποστεί σοβαρή καθίζηση εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, και απαιτήθηκαν εργασίες διαπλάτυνσης και στερέωσης για την παράδοσή του σε κυκλοφορία. «Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε, έστω με χαλίκια, το κομμάτι του δρόμου στην περιοχή Τερόβου. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που κατασκευάζει την Ιόνια Οδό, για τα μηχανήματα που διέθεσε για την αποκατάσταση του δρόμου. Γιατί με τις δικές μας διαδικασίες θα ήθελε 5-6 μήνες για να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος. Μένουν κάποιες εργασίες που θα κάνουμε εμείς σε δεύτερο χρόνο, αλλά τουλάχιστον από σήμερα ο δρόμος θα δοθεί σε κυκλοφορία».Ερωτηθείς για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην Εγνατία Οδό, ο Περιφερειάρχης σημείωσε:«Εμείς ειδοποιήσαμε την Εγνατία Οδό Α.Ε. ότι με 10-20 πόντους νερό δεν μπορούν να κλείσουν το δρόμο.Μάλιστα, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Μαυρογιώργος βρέθηκε σήμερα στο σημείο και επανέλαβε στην Εγνατία Οδό αυτήν τη θέση. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, όταν έχουμε τέτοιες παροχές βροχής στο λεκανοπέδιο, όπως είχαμε προχθές. Καταλαβαίνετε ότι έγινε τεράστια προσπάθεια στον καθαρισμό των τάφρων, χωρίς να είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αρχής. Αυτό βοήθησε τα μέγιστα πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως το Σταυράκι και η Ανθούπολη. Υπάρχουν κάποια προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Θεωρώ ότι με συνεννόηση όλα λύνονται».Δεν υπάρχουν σχόλια: