ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Σκουρλέτης: Θα υπάρξει χρονική «κόκκινη γραμμή» για τα 751 ευρώ...? ....μα τελικά είναι παπάρες του κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και ξιούρισμα;;




Μια μαϊμού, αν μεθύσει με μπράντυ, δεν θα το αγγίξει ποτέ ξανά, και έτσι είναι πολύ σοφότερη από τους περισσότερους ανθρώπους : ( Κ. Δαρβίνος )
 
...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

'' Σκουρλέτης '' : Θα υπάρξει χρονική «κόκκινη γραμμή» για τα 751 ευρώ...?
....μα τελικά είναι παπάρες του κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και ξιούρισμα;; να τσακιστούν να περάσουν τροπολογία για το αφορολόγητο 12000€ και την πραγματική αξία των ακινήτων, αφού το 2016 οι καρκινοπαθείς και αυτοί με τις χρόνιες αρρώστιες θα έχουν πεθάνει.
















Τη δέσμευση ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί για το νέο εργασιακό τον προσεχή Μάρτιο, θα περιέχει καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε...ειδική ημερίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.Οπως είπε ο Σκουρλέτης, ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η επαναφορά θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους (δηλαδή αν θα γίνει σε 2 ή 3 δόσεις). Ο ίδιος ανέφερε όμως, πως, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μια κόκκινη γραμμή ως προς τον χρόνο που θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις που θα αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, την απελευθέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.α. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι είναι θετικό σημάδι ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος αναγνωρίζουν ότι πρέπει να τεθεί το θέμα του κατώτατου μισθού στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι υπάρχει μέριμνα της κυβέρνησης να μην υπάρξουν προβλήματα στην χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων τον Μάρτιο.

"Slate": «Ιδού οι φοροφυγάδες σας κύριε Βαρουφάκη…»...μωρή λινάτσα;;;














 

Τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ παραμένουν ανέγγιχτα κι ανέλεγκτα στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, η κυβέρνηση ζητά εναγωνίως 7 δις από διαφυγόντες φόρους για να κλείσει «τρύπες» και χρηματοδοτικό κενό, κι ο πλανήτης ανακαλύπτει ξανά εμβρόντητος το μοναδικό, μικρό θαύμα της ελληνικής φοροδιαφυγής.Το περιοδικό Slate, έως ότου βγουν στο φως οι κρυμμένοι θησαυροί των ολιγαρχών, αποκαλύπτει τους… φτωχότερους ίσως φοροφυγάδες αυτού του κόσμου. Οι οποίοι είναι Έλληνες, ελεύθεροι επαγγελματίες της ανώτερης μεσαίας τάξης και πληρώνουν κάθε μήνα – συστηματικά και αδιαλείπτως - σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια περισσότερα χρήματα απ’ όσα, επισήμως τουλάχιστον, εισπράττουν.Τα στοιχεία του Slate βασίζονται σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο του 2012 και αποδεικνύουν το αυτονόητο: Ότι ουδείς μπορεί να αποπληρώνει κάθε μήνα δόσεις δανείων που είναι υψηλότερες από τα δηλωμένα εισοδήματά του, εκτός εάν είναι… Έλληνας και φοροφυγάς.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 82% του μηνιαίου εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση χρεών – είτε πιστωτικών καρτών, είτε στεγαστικών δανείων, είτε άλλων. Κι αυτό τη στιγμή που η πάγια πρακτική στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό στερέωμα (από την Ελλάδα έως τις ΗΠΑ) λέει ότι οι πιστωτές δεν χορηγούν ποτέ δάνεια στα οποία οι μηνιαίες καταβολές δόσεων ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.Στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο ωστόσο – σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ του περιοδικού – οι περισσότερες τράπεζες εφαρμόζουν άλλη πρακτική: Έχουν βρει φόρμουλες υπολογισμού που τους επιτρέπουν να μετατρέπουν το δηλωμένο επίσημο εισόδημα των πελατών τους σε εκτιμώμενο πραγματικό εισόδημα και με βάση αυτό να χορηγούν τα δάνειά τους. Κοινώς, οι τράπεζες γνωρίζουν ποια είναι η έκταση της… φοροδιαφυγής για κάθε πελάτη τους. Και κάπως έτσι, τουλάχιστον τέσσερις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα – δικηγόροι, γιατροί, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές - πληρώνουν κάθε μήνα πάνω από το…100% του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία για να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια.Για του λόγου το αληθές το Slate παραθέτει και τους σχετικούς πίνακες και καλεί τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να στρέψει προς τα εκεί τα πυρά του. Στην πραγματικότητα, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο και η ανάλυση του Slate ξαναφέρνουν στην επιφάνεια μια συζήτηση που πολλές φορές άνοιξε, αλλά ποτέ δεν έκλεισε για το ελληνικό φορολογικό σύστημα: Γιατί δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή με τεκμήριο τις δαπάνες των πιστωτικών καρτών – έναν εισοδηματικό «καθρέφτη» που ποτέ δεν ψεύδεται;Η απάντηση ίσως αξίζει από… 5 έως 7 δις ευρώ. Όσο ακριβώς υπολογίζεται και το χρηματοδοτικό κενό της χώρας έως τον Ιούνιο. Και μέχρι να δοθεί, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο πίνακας – καθρέφτης της φοροδιαφυγής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
* Την έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο υπέγραφαν το 2012 οι Nikolaos Artavanis -University of Massachusetts at Amherst, Isenberg School of Management, Adair Morse - University of California, Berkeley - Haas School of Business, Margarita Tsoutsoura, University of Chicago - Booth School of Business.
πηγή : tvxs.gr

Τα 200 χιλ. πακέτα λαθραία έκρυβε τελικά η νταλίκα που πιάσανε στην Ηγουμενίτσα













Σε χιλιάδες μετρώνται τελικά τα πακέτα με τα λαθραία τσιγάρα που βρέθηκαν σε νταλίκα στην Ηγουμενίτσα τη Δευτέρα.Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης, βρέθηκαν συνολικά 200.630 πακέτα των 20 τσιγάρων, δηλαδή 4.012.600 τσιγάρων, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων ανέρχεται σε 734.236,78 ευρώ. Η ποσότητα κατασχέθηκε από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας και παραδόθηκε στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.Το θέμα είναι….ερχόταν προς την Ελλάδα ή θα τα διώχνανε προς άλλη χώρα για παράνομη εξαγωγή εμπορεύματος.Ηταν εξαγωγή ή εισαγωγή..;; πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να τα εξηγούν.

Συνελήφθη 63χρονος στον Κατσικά Ιωαννίνων για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο












Συνελήφθη 63χρονος ημεδαπός στον Κατσικά Ιωαννίνων,την 25-02-2015/09:45,για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο, συνολικού χρηματικού ποσού (20.623.924) €.

Ψάχνουν και σε μοναστήρια τον 20χρονο Βαγγέλη...: Τελικά παθογένεια, θάνατος... ή πάει για Τζιχάντ;;
















Πολλοί από εμάς αν είχαμε σε κάποια ηλικία πρόβλημα με κάποια κωλόπαιδα ελληνομπάσταρδα, θα πηγαίναμε για τζιχάντ…!... έτσι είναι αυτά και ιδιαίτερα αν ξεκινά «βεντέτα»…και ας φαίνονται τα κρητικόπουλά σαν αδύναμα μαμμόθρεφτα….: Σε ένα αληθινό θρίλερ, με πολλά ερωτηματικά και κυρίως έναν πρωτοφανή καταιγισμό σεναρίων και πληροφοριών που είτε δεν επιβεβαιώνονται, είτε περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την...εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, έχει μετατραπεί η υπόθεση της εξαφάνισης του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη.Το νεαρό Βαγγέλη από το Ρέθυμνο, τα ίχνη του οποίου χάνονται από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου και σπούδαζε, αναζητήθηκαν ακόμη και σε μοναστήρια της Ελλάδας. Μάλιστα σχετική εγκύκλιο είχε εκδώσει και η εκκλησία, ζητώντας από τις μοναστικές κοινότητες να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς, στην περίπτωση που ο Βαγγέλης έχει αναζητήσει καταφύγιο σε κάποιο από τα μοναστήρια.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποχαιρετά τον Αχιλλέα Χαλκιά















Στο όνομα των απανταχού ξενιτεμένων Ηπειρωτών, στο όνομα των φίλων της Ηπείρου και της λαϊκής παράδοσης, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, αποχαιρετά τον πρωτομάστορα της Ηπειρώτικης Μουσικής, τον Αχιλλέα Χαλκιά.Ο Αχιλλέας Χαλκιάς, γεννημένος στα 1937 στο ακριτικό Δελβινάκι, ήταν γόνος δύο σπουδαίων μουσικών οικογενειών της Ηπείρου. Ο πατέρας του, ο περίφημος Περικλής Χαλκιάς, έπαιζε κλαρίνο, το ίδιο και ο αδελφός του, σε εκείνον έλαχε να καταπιαστεί με το βιολί στο οποίο μυήθηκε από παιδί παντελώς αυτοδίδακτος. Μεγαλωμένος εν μέσω πολέμου, κατοχής και εμφυλίου, η διαδρομή του ακολούθησε τις δύσκολες αλλά και δημιουργικές, πολυταξιδεμένες στράτες του Ηπειρώτικου μισεμού. Από το Πωγώνι στην Αθήνα και από εκεί για ....δύο ολόκληρες δεκαετίες στην Αμερική και μετά πάλι πίσω, στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο όλο, παντού όπου ταξίδεψε με διαβατήριο τη μουσική του δεξιοτεχνία, ισοϋψής σε καλλιτεχνικό ανάστημα στο πλευρό του αδελφού του, κορυφαίου πρεσβευτή της Ηπειρώτικης Παράδοσης Πετρολούκα Χαλκιά.Ο Αχιλλέας Χαλκιάς πρέσβευε όχι μόνο την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στο βιολί αλλά και έναν κόσμο ολόκληρο, τον κόσμο μιας αέναης μουσικής σκυταλοδρομίας γενεών και γενεών σε έναν από τους ύστατους και, ίσως, αναντικατάστατους κρίκους. κπροσωπούσε επάξια τους πρωτομάστορες της παράδοσης που επιβεβαίωναν την αξία τους στον αυθεντικό της στίβο, στα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις του λαού μας, στο γενέθλιο τόπο και στην αποδημία και εισέπραταν την αναγνώριση στην αγάπη των Ηπειρωτών σε όλο τον κόσμο αλλά και την αναγνώριση της τέχνης και του ήθους τους από τους συναδέλφους τους κάθε γενιάς.Και ήταν σχεδόν όλοι αυτοί, οι μουσικοί της Ηπείρου και όχι μόνο, που συνόδευσαν τον Αχιλλέα Χαλκιά στο στερνό κατευόδιο, στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή στο Γ΄ Νεκροταφείο, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα τους, στο πλευρό του Πετρολούκα Χαλκιά, του ανηψιού του Μπάμπη και του εγγονού του Πέτρου Χαλκιά, παραστάθηκαν οι Ναπολέων Δάμος, Σταύρος Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης, Χριστόδουλος Ζούμπας, Βαγγέλης Κουμτζής, Γιώργος Κωτσίνης, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Αντώνης Κυρίτσης, Σάσα Μαρκόπουλος, Ανδρέας Παπάς, Κώστας Μερετάκης. Στο όνομά τους και στο όνομα της οικογενείας του τον μεστό και ουσιώδη επικήδειο εκφώνησε ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, απηχώντας το κοινό αίσθημα: «Βουβάθηκαν τα αηδόνια και από τις μοιρολογίστρες στέρεψε το δάκρυ απ' το βουβό κλάμα», τόνισε γλαφυρά για να συνεχίσει λέγοντας «φτωχότερη από σήμερα η Ήπειρος απ΄το χαμό σου. Μια διαρκής παρουσία εξήντα και πλέον ετών προσφοράς και αναζήτησης στη μουσική και τραγουδιστική παράδοση της Ηπείρου και τα λαλούμενα στερούνται σήμερα ένα πανάξιο δεξιοτέχνη. Δυσαναπλήρωτο το κενό.»Και είναι ακριβώς έτσι, το κενό που αφήνουν πίσω τους οι πρωτομάστορες της παράδοσης όπως ο Αχιλλέας Χαλκιάς τώρα κι ο Αλέκος Κιτσάκης πριν λίγο καιρό, είναι δυσαναπλήρωτο. Η αλυσίδα της παράδοσης χάνει πολύτιμους κρίκους κι η Ήπειρος φτωχαίνει πίσω τους. Οι δοξαριές και οι λαλιές του Αχιλλέα Χαλκιά που απηχούσαν τόσο βαθιά και αληθινά τον πόνο της ξενιτιάς και της Ιστορίας, τον καημό της αγάπης και της νοσταλγίας, έχουν εγγραφεί βαθιά στα φυλλοκάρδια των Ηπειρωτών και εκεί θα μένουν για πάντα ζωντανές μαζί με τη θύμησή του.Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο πρόσωπο του Αχιλλέα Χαλκιά αποχαιρετά ένα γνήσιο πρωτομάστορα της παράδοσης, με μεγάλη διαδρομή και προσφορά, καταξιωμένη με την αγάπη των συμπατριωτών και των συναδέλφων του.Η Π.Σ.Ε. απέστειλε στεφάνι στη μνήμη του ενώ εκπροσωπήθηκε στην κηδεία με τον Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη.Την ερχόμενη Κυριακή 1η Μαρτίου, στην «Πίτα του Ηπειρώτη 2015», στην κορυφαία ετήσια εκδήλωση των ξενιτεμένων Ηπειρωτών, η μνήμη του Αχιλλέα Χαλκιά θα είναι ζωντανή, με τρόπο αντάξιο της προσφοράς του. Όπως θα είναι πάντα ζωντανή η θύμησή του στον αγώνα για τη διάσωση της παράδοσης, για τη διάδοσή της με τον καλύτερο τρόπο στους επόμενους σκυταλοδρόμους της που καλούνται να βαδίσουν σε τέτοια άξια και ανεξίτηλα χνάρια, όπως τα χνάρια του μοναδικού και αξέχαστου Αχιλλέα Χαλκιά.

Aναβάλλεται η ερχόμενη αγωνιστική της Super League …το ( τόπι )













Την αναβολή της ερχόμενης αγωνιστικής της Super League ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.Η δήλωση του κ. Κοντονή είχε ως εξής:
«Η Κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη και δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε όλα όσα ήδη έχει εξαγγείλει. Απευθυνόμαστε σε όλους και λέμε ότι: επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία αναπτύσσονται κατά τον απαράδεκτο τρόπο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου, είναι αδιανόητο να τα ανεχτούμε, γιατί στρέφονται κατά του αθλητισμού.Έλαβα σήμερα τις εισηγήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΔΕΑΒ σχετικά με το έκρυθμο της κατάστασης. Αντιλαμβάνεστε ότι όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως όσα συνέβησαν στον αγώνα της Λεωφόρου, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό, αλλά και όσα έγιναν στη συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα.Πιστεύω ότι ο καθένας που αγαπάει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει για τον οπαδό μιας ομάδας να βλέπει κορυφαίους παράγοντες, όχι απλά να διαπληκτίζονται, αλλά και να βιαιοπραγούν ο ένας σε βάρος του άλλου.Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να διεξαχθούν αγώνες την ερχόμενη αγωνιστική στη Σούπερ Λίγκα.Στη συνάντηση, που είχα με τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων, τόνισα ότι είναι ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους ο Νόμος και όσα προβλέπονται τόσο για τις λέσχες οπαδών όσο και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την εγκατάσταση των καμερών. Η Κυβέρνηση, την άλλη Τετάρτη, με εντολή του Πρωθυπουργού προς εμένα, θα αναλάβει την πρωτοβουλία να συναντηθεί ξανά με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών, ώστε να διαπιστώσει τί έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν, απ’ όλα όσα έχουν υποσχεθεί. Σε περίπτωση που διαμορφώνεται η ίδια κατάσταση και υπάρχουν εισηγήσεις πάλι από την Ελληνική Αστυνομία και τη ΔΕΑΒ, δεν θα πραγματοποιηθούν αγώνες ούτε την μεθεπόμενη Κυριακή.Ελπίζω και εύχομαι όσα συζητήσαμε σήμερα το πρωί, με τις διοργανώτριες αρχές, να υλοποιηθούν. Θέλω να ξέρουν οι πάντες και ιδίως όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό ότι η Κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει, όσα έχει πει. Που σημαίνει ότι θα πάρουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα εκείνα τα νομοθετικά μέτρα που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία.Θέλω να πω επίσης, απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ότι αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε τόσο σοβαρά ζητήματα είναι απολύτως σαθρό, σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα ενισχύσουμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές και οι οποίες θα λύνουν το θέμα της βίας και της διαφθοράς, μία δια παντός. Εύχομαι αυτά τα οποία σήμερα συνιστούν πρόβλημα να γίνουν αρχή της λύσης και γι’ αυτό χρειάζεται η ενεργητική συμπαράσταση όλων όσον διακηρύσσουν ότι συμφωνούν με την Κυβέρνηση, διότι αυτό έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους όλοι οι παράγοντες και οι εκπρόσωποι των ομάδων, με τους οποίους εγώ συναντήθηκα. Ελπίζω να τα εννοούν και να τα κάνουν πράξη».

Financial Times : '' Εξαντλείται η ρευστότητα ''


























Αναπόφευκτη η διαπραγμάτευση για το τρίτο πρόγραμμα.Οι πολιτικές αντιδράσεις στη συμφωνία, το πρόβλημα της χρηματοδότησης και το μπλόκο στα έντοκα. Αναπόφευκτη η διαπραγμάτευση για τρίτο πρόγραμμα, με αρνητικό πλέον κλίμα σε...Βρυξέλλες και Βερολίνο.Η συμφωνία που έκλεισε η Ελλάδα στο παρά πέντε για να παρατείνει την στήριξη των 172 δισ. ευρώ κατά τέσσερις μήνες έφερε ανάσες ανακούφισης στην ευρωζώνη.Η συμφωνία έγινε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση που κράτησε μερικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελληνική κυβέρνηση επέμενε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται από τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έκαναν οι προκάτοχοί της, ενώ η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές απαιτούσαν να το κάνει προτού συζητήσουν οιαδήποτε παράταση.Ο συμβιβασμός μπορεί να έσωσε την Αθήνα από τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων – ακόμη και χρεοκοπίας – αλλά εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, αναφέρουν οι "Financial Times".
Βραχυπρόθεσμος κίνδυνος: Η πολιτική
Αν και η τετράμηνη παράταση εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και των 19 κρατών-μελών την Τρίτη, τώρα πρέπει να επικυρωθεί από αρκετά εθνικά κοινοβούλια και κυρίως από τη Γερμανία και (σ.σ. πιθανότατα) την Ελλάδα. Και στις δύο χώρες, οι πολιτικοί επιμένουν πως η κοινοβουλευτική επικύρωση είναι δεδομένη, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά δύσκολη.Η πιο σκληρή μάχη μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα, όπου τα μέλη της ακροαριστεράς του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να παραπονούνται επειδή εγκαταλείφθηκαν οι υποσχέσεις περί οριστικής κατάργησης του μνημονίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί τέσσερις ώρες σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών όπου υπερασπίστηκε τη συμφωνία παράτασης, η οποία περιλαμβάνει μία σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις από τη δική του κυβέρνηση.Το κλίμα όμως ήταν τεταμένο. Πολλοί από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ενέκρινε η Βουλή. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο πρώτος υπουργός που δημοσίως διαφώνησε με τη συμφωνία, λέγοντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι θα μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ – παρά τη δέσμευση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης να μην σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των οποίων η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τόσο μεγάλη πλειοψηφία στην Bundestag που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί την Παρασκευή. Οι αποστασίες από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ όμως, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικές, καθώς ήδη αρκετοί εκφράζουν δημοσίως την αντίθεσή τους λόγω των αμφιβολιών που έχουν για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Μεσοπρόθεσμος κίνδυνος: Χρηματοδότηση
Ακόμη κι αν εγκριθεί η παράταση της σύμβασης σε Αθήνα και Βερολίνο, τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ δεν θα δοθούν μέχρις ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει τις υφιστάμενες προϋποθέσεις. Κι αυτό μπορεί να πάρει μήνες.Έτσι τίθεται ένα επείγον πρόβλημα: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρευστότητα της Αθήνας εξαντλείται γρήγορα – τον προηγούμενο μήνα τα φορολογικά έσοδα ήταν 1 δισ. ευρώ κάτω του στόχου – και μπορεί να χρειαστεί έξωθεν στήριξη πριν τα τέλη Μαρτίου.Η Αθήνα έχει συζητήσει δημοσίως δύο πιθανές πηγές ρευστότητας: 1,9 δισ. ευρώ κέρδη που δημιουργήθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων (εντόκων γραμματίων).Οι αρχές της ευρωζώνης όμως, έχουν εν πολλοίς αποκλείσει και τις δύο επιλογές. Τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων μπορούν να εκταμιευθούν μόνο στο τέλος του προγράμματος κι αυτό το έχουν θέσει ξεκάθαρα. Ως προς τα έντοκα γραμμάτια, η ΕΚΤ ανησυχεί για επέκταση του υφιστάμενου ανώτατου ορίου των 15 δισ. ευρώ στις εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα αγοράζουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες.Οι ελληνικές τράπεζες αυτή την στιγμή στηρίζονται στον έκτακτο δανεισμό της κεντρικής τράπεζας για να λειτουργήσουν. Κατά συνέπεια η αγορά περισσότερων εντόκων γραμματίων ουσιαστικά θα σήμαινε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση χρησιμοποιείται για τη αγορά μη ρευστοποιήσιμων τίτλων, κάτι στο οποίο θα αντιδρούσε η ΕΚΤ. Θα σήμαινε επίσης, ότι η ρευστότητα της ΕΚΤ χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που αντιβαίνει στη νομοθεσία της ΕΕ.Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν επίσης ότι εάν δοθεί χρηματοδότηση στην Αθήνα μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει την βραχυπρόθεσμη στήριξη, τότε θα υπονομευθούν οι αιρετοί πολιτικοί που εξελέγησαν ακριβώς για να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις.Για τα δεδομένα της κρατικής χρηματοδότησης διεθνώς, οι τέσσερις μήνες που δίνει η παράταση είναι σύντομο χρονικό διάστημα. Για την ελληνική κρίση όμως, είναι μία αιωνιότητα.Ακόμη κι αν τα κοινοβούλια εγκρίνουν την παράταση και η Αθήνα βρει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις με όρους που ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ πιο δαπανηροί από ότι υποσχέθηκε ο κ. Βαρουφάκης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν ανησυχίες για τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματά εάν κάποιος από τους δύο θεσμούς δεν υπογράψουν την καταβολή των 7,2 δισ. ευρώ.Και μετά έρχεται μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για όταν λήγει η παράταση, τον Ιούνιο. Η Αθήνα αντιμετωπίζει πληρωμές δόσεων 6,7 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πρέπει να έχει μέχρι τότε μία νέα στήριξη. Με τα νεύρα που έχουν όμως, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, θα είναι μάλλον ένας Γολγοθάς.
… πηγη : euro2day.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: