ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει



Οι πιο ενοχλητικοί ηλίθιοι είναι αυτοί που διαθέτουν πνεύμα : ( Λα Ροσφουκώ )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει














Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware» .Το κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει – κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη .Εξαπλώνεται κυρίως μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα» σε ψηφιακό νόμισμα BIΤCOIN,προκειμένου να ξεκλειδωθούν - αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία.Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο πενθήμερο βρίσκεται σε έξαρση κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware», το οποίο εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων.Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν - αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».Ειδικότερα, μετά την εγκατάστασή στο λειτουργικό σύστημα, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί - κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό σε ψηφιακό νόμισμα BITCOIN, ενώ σε διαφορετική περίπτωση  καθίστανται μη προσπελάσιμα από το χρήστη τους.Καλούνται οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.Συγκεκριμένα:
•οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
•να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),
•να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
•να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος και
•να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η  αποκατάσταση των αρχείων τους.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•Τηλεφωνικά στο 111 88
•Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID.

Αντώνης Μπέζας Χριστουγενιάτικες Ευχές


























Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των υπαλλήλων στην Περιφέρεια Ηπείρου
















Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 23Δεκεμβρίου 2014, η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των υπαλλήλων στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.Την γιορτινή ατμόσφαιρα συμπλήρωσε  το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ιωαννίνων.Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση αυτής της γιορτής.Χρόνια Πολλά σε όλους και καλές γιορτές.
Εκ μέρους του Συλλόγου Υπαλλήλων της Π.Η.
Η Πρόεδρος : Βασιλική Μαντζίλα
   
Στήριξη ιδρυμάτων και φορέων από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Ηπείρου











 


Συμπαραστάτης στο έργο και στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, που αναπτύσσουν Ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους,  στάθηκε  για μια ακόμη χρονιά το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ης Περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα για την ενίσχυση των συσσιτίων διέθεσε είδη διατροφής στους εξής φορείς:
•Γηροκομείο Ζωσιμαδών  της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων
•Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως  Δρυϊνουπόλεως  Πωγωνιανής και  Κονίτσης
• Γηροκομείο Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και  Πρεβέζης
•Γηροκομείο Ιεράς Μητροπόλεως  Άρτας
•Κέντρο Πρόνοιας Ηπείρου για τις ανάγκες του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Κόνιτσας
Επίσης στα ενοριακά συσσίτια:
•Ι.Ν Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων
•Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγοράς Ιωαννίνων
• Ιερά Μονή Δουραχάνης
Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί θερμά τους παρακάτω χορηγούς για τις προσφορές τους:
-ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ Ιωαννίνων Α.Ε (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ)
- Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός "ΠΙΝΔΟΣ"
-Super Market «LIDL ΗELLAS @ ΣΙΑ Ο.Ε» ( κατάστημα Ανατολής)
-Μύλοι Ιωαννίνων  «ο Νεομάρτυς Γεώργιος» –Ζωγράφου Τσομπανίδη Υιοί Ο.Ε.
Από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διατέθηκε επίσης σημαντική ποσότητα ρουχισμού, σχολικού υλικού και παιχνιδιών- τα είχαν προσφερθεί  από τους  «Εθελοντές του Κόσμου» και την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης - στους: 
- Δήμους Αρταίων, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζηρού και Φιλιατών για τα κοινωνικά τους  καταστήματα και την ενίσχυση οικογενειών με οικονομική αδυναμία.
- Ενορίες Ρωμανού, Καλπακίου, Αρίστης και Αγ. Νικολάου Κοπάνων για την υποστήριξη  οικογενειών με μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.
-Σε συλλόγους οι οποίοι πραγματοποιούν εθελοντικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
Άλλες δράσεις
Επίσης σε συνεργασία με το εθελοντικό σωματείο «Άρτος- Δράση» που δραστηριοποιείται και στην περιοχή μας,  πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των σχολικών μονάδων της Ηπείρου, η οποία ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της Ημέρας Εθελοντισμού. Με την θετική ανταπόκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και πολλών σχολικών μονάδων,  υπήρξε σημαντική και συγκινητική συμμετοχή και εξασφαλίστηκε ποσότητα τροφίμων και ειδών υγιεινής  με τα οποία ενισχύθηκαν:
-50 οικογένειες που υποστηρίζει η ανωτέρω οργάνωση στο Νομό Ιωαννίνων.
-Το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας και η εκκλησιαστική εστία του Δήμου Ηγουμενίτσας, για τις κοινωνικές τους δράσεις, με την συμβολή της Π. Ε. Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου.
-Η Ιερά Μητρόπολη Άρτας για τις ανάγκες των οικογενειών που υποστηρίζονται από αυτή με την συμβολή της Π. Ε. Άρτας της   Περιφέρειας Ηπείρου.
Αντίστοιχες δράσεις αναπτύχθηκαν επίσης  από την Π.Ε. Άρτας. Σε οικογένειες των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης,   διανεμήθηκαν με τη συνεργασία των Δήμων, του Κ.Υ. Καλεντίνης, και της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας τρόφιμα μακράς διαρκείας. Τα είδη συγκεντρώθηκαν από τα Δημοτικά σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλοβάτου, Κορφοβουνίου  και το Λύκειο Ανέζας, καθώς επίσης και από υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
 Επίσης η βιομηχανία ΙΟΝ, συμμετέχοντας στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας, πρόσφερε  σοκολατοειδή και ζαχαρώδη προϊόντα  για τη  διανομή τους στο Πρότυπο Κέντρο Επαγγελματικής  Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες  «Αγία Θεοδώρα» του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.  
Στην Π. Ε. Πρέβεζας συνεχίζεται η παροχή βοήθειας στις δοκιμαζόμενες από την κρίση οικογένειες από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στην  Π. Ε. Πρέβεζας.
Από τη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, εκφράζονται ευχαριστίες προς όλους όσοι συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια και τις δράσεις του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είναι διαρκείς.  Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συνεχίζεται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Προκήρυξη θέσεων ειδικευομένων ιατρών στα Νοσοκομεία  "Γ. Χατζηκώστα" Ιωαννίνων και Άρτας














Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι    σύμφωνα με την αριθ. Α3β/οικ.1199 (ΦΕΚ 47/Β/29-01-1990) κοινή Υπουργική Απόφαση συστάθηκαν οι παρακάτω θέσεις ειδικευομένων στη Γενική Χειρουργική για ιατρούς-οδοντιάτρους προκειμένου να λάβουν την ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής:
Α) Μία (1) θέση στο Γ.Ν.Άρτας για Γενική Χειρουργική προκειμένου να λάβουν την ειδικότητα της Γναθοχειρουγικής για έξι (6) μήνες.
Β) Επίσης με τις αριθμ. Υ4α/136438 και Υ4α/89909/05 κοινές Υπουργικές αποφάσεις έχουν συσταθεί δύο (2) θέσεις ειδικευομένων για την ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» το οποίο σύμφωνα με την  αριθμ. Υ7α/Γ.Π./οικ.66325 (ΦΕΚ 884/Β/15-07-2002)Υπουργική Απόφαση χορηγεί πλήρη άσκηση στην ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.
Η πλήρωση των παραπάνω θέσεων σε πρώτη φάση και εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων των ενδιαφερομένων Ιατρών-Οδοντιάτρων είναι μεγαλύτερος του αριθμού της θέσης, θα γίνει ύστερα από κλήρωση.Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 20-01-2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 13.00 μ.μ στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ηπείρου (γραφείο 132), ενώπιον επιτροπής που θα συγκροτηθεί με απόφαση Περιφερειάρχη. Στην διαδικασία της κλήρωσης θα συμμετέχουν και δύο (2) από τους ενδιαφερόμενους Ιατρούς.Στην κλήρωση μπορούν να λάβουν μέρος όσοι Ιατροί-Οδοντίατροι πληρούν τις προϋποθέσεις τοποθέτησης-πρόσληψης καθώς και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για την συγκεκριμένη ειδικότητα σε άλλο Νοσοκομείο.Οι Ιατροί-Οδοντίατροι που κληρώνονται χάνουν το δικαίωμα που απορρέει από κάθε άλλη αίτησή τους, ενώ το διατηρούν εφόσον δεν αναδειχθούν υποψήφιοι από την κλήρωση και το είχαν ρητά δηλώσει στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου.Η κλήρωση αφορά όσους έχουν υποβάλει αίτηση, ενώ όσοι από αυτούς δεν αναδειχθούν για κάλυψη της θέσης διαμορφώνουν τη νέα σειρά προτεραιότητας, με την σειρά που κληρώθηκαν, με την προϋπόθεση ότι το ενδιαφέρον τους να παραμείνουν στη νέα σειρά το είχαν γραπτά δηλώσει προ της κλήρωσης.Το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων είναι από 29-12-2014  έως και 12-01-2015, δέκα εργάσιμες μέρες.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ
1.Αίτηση
2.Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 (το κείμενο συμπληρώνεται βάση υποδείγματος για έναρξη, συνέχιση ειδικότητας ή αίτηση στα πλαίσια της θητείας σε άγονο αγροτικό περιφερειακό ιατρείο)
3.Φωτοτυπία  πτυχίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής
4.Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας. (Για ομογενείς  δελτίο ομογενούς  και για αλλοδαπούς  από άλλη χώρα της Ε.Ε. φωτοτυπία διαβατηρίου)
5.Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η υπηρεσία υπαίθρου απαιτείται αναλυτικό πιστοποιητικό τρίμηνης  εκπαίδευσης ή πιστοποιητικό εκπαίδευσης υποχρεωτικού μήνα στο νοσοκομείο και βεβαίωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.
Οι γιατροί που δεν έχουν εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου και επιθυμούν να ειδικευθούν σε  ειδικότητες που χορηγείται αναστολή υπηρεσίας υπαίθρου θα πρέπει να υποβάλλουν πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης από το οποίο θα προκύπτει ότι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή πιστοποιητικό νόμιμης απαλλαγής από αυτές.
ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ  Ε. ΕΝΩΣΗΣ
1. Αίτηση
2.Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/86 (το κείμενο συμπληρώνεται βάση υποδείγματος για έναρξη, συνέχιση ειδικότητας ή αίτηση στα πλαίσια της θητείας σε άγονο αγροτικό περιφερειακό ιατρείο)
3. Αντίγραφο των ξενόγλωσσων πτυχίων Ιατρικής και Οδοντιατρικής καθώς και των μαθημάτων που συνοδεύουν αυτά,  τα οποία θα φέρουν σφραγίδα Χάγης (Apostille) και επίσημη μετάφραση αυτών επικυρωμένα από δικηγόρο
4.Αντίγραφο άδειας άσκησης επαγγέλματος  στη χώρα κτήσης του πτυχίου η οποία θα φέρει σφραγίδα Χάγης (Apostille) ή επικυρωμένο αντίγραφο υπηρεσίας της χώρας προέλευσης του πτυχίου που θα πιστοποιεί ότι η άσκηση στην αντίστοιχη σχολή έγινε σύμφωνα με την 2005/36/ΕΚ Ευρωπαϊκή Οδηγία, και αντίγραφα  επίσημης μετάφρασης αυτών επικυρωμένα από δικηγόρο.
5. Φωτοτυπία  άδειας  άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος στην Ελλάδα.
6.Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας. (Για ομογενείς  δελτίο ομογενούς  και για αλλοδαπούς    
 από άλλη χώρα της Ε.Ε. φωτοτυπία διαβατηρίου)
ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΧΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ  Ε.ΕΝΩΣΗΣ
1. Αίτηση
2. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 (το κείμενο συμπληρώνεται βάση υποδείγματος για έναρξη, συνέχιση ειδικότητας ή αίτηση στα πλαίσια της θητείας σε άγονο αγροτικό περιφερειακό ιατρείο)
3. Αντίγραφο των ξενόγλωσσων πτυχίων Ιατρικής και Οδοντιατρικής και των μαθημάτων που συνοδεύουν αυτά,  τα οποία θα φέρουν σφραγίδα Χάγης (Apostille) και αντίγραφο της επίσημης μετάφρασης αυτών επικυρωμένο από δικηγόρο
4. Φωτοτυπία αναγνώρισης τίτλου από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
5.  Φωτοτυπία άδειας άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος στην Ελλάδα
6. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας. (Για ομογενείς  δελτίο ομογενούς  και για αλλοδαπούς    
 από άλλη χώρα της Ε.Ε. φωτοτυπία διαβατηρίου)
Επισημαίνουμε ότι για αλλοδαπούς με σπουδές σε άλλη χώρα της Ε.Ε. απαιτείται επιπλέον    πιστοποιητικό γλωσσομάθειας από το Υπουργείο Υγείας ή εναλλακτικά τίτλος Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Για αλλοδαπούς από κράτος εκτός Ε.Ε. (Παντρεμένους με πολίτη της Ε.Ε.) : πρόσφατο       πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και φωτοτυπίες διαβατηρίων-ταυτοτήτων του ζευγαριού.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Δ/νση Δημόσιας Υγείας  της Περιφέρειας Ηπείρου στο εξής τηλέφωνο: 26510-87132.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ MOVE ON GREEN








Στο πλαίσιο της υλοποίησης του διακρατικού ευρωπαϊκού έργου MOVE ON GREEN, η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε στις εργασίες ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας και συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Το έργο MOVE ON GREEN (MOG) υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG IVC και, στο πλαίσιο των εργασιών του, Περιφέρειες και οργανισμοί από την Ευρώπη συνεργάζονται από κοινού με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και επιτυχημένων πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης μετακίνησης και της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης περιοχών με χαρακτηριστικά απομόνωσης (απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα). Στόχος του έργου είναι η διαμόρφωση καινοτόμων πολιτικών που μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πρόβλημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης περιοχών που εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης ή της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης τους δεν μπορούν να συντηρήσουν τακτικές συγκοινωνιακές γραμμές. Στο πλαίσιο των εργασιών ανταλλαγής και συνεργασίας με τους διακρατικούς εταίρους του έργου, η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην ανάλυση και μελέτη δύο επιτυχημένων πρακτικών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο ιδιαίτερο περιβάλλον της Περιφέρειας. Η μία πρακτική που υλοποιείται και εφαρμόζεται στην Αυστρία (Περιφέρεια Burgenland) αφορά στη λειτουργία ενός Περιφερειακού Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (bike sharing) και γενικότερα στην ανάπτυξη σύγχρονων ποδηλατικών υποδομών με τρόπο τέτοιο, ώστε το ποδήλατο να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο που συμπληρώνει το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο και βελτιώνει τις υπηρεσίες μετακίνησης στις αγροτικές περιοχές.Η δεύτερη πρακτική που εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στην Επαρχία Burgos (Ισπανία) αφορά στην παροχή υπηρεσιών συγκοινωνίας κατευθυνόμενων από τη ζήτηση. Πρόκειται για ευέλικτες μορφές συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης (transport on demand) που βασίζονται στο σκεπτικό ότι συγκεκριμένα δρομολόγια που εξυπηρετούν απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ζήτηση, π.χ. ύστερα από έγκαιρο αίτημα κάποιου επιβάτη. Με την πρακτική αυτή αποφεύγονται τα άσκοπα δρομολόγια, εξοικονομώντας πόρους και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων, και ταυτόχρονα αυξάνεται το επίπεδο της εξυπηρέτησης των εν λόγω περιοχών, καθώς οι κάτοικοι έχουν στη διάθεσή τους πλέον συγκοινωνιακές υπηρεσίες όποτε τις χρειαστούν.Οι εργασίες ανταλλαγής περιελάμβαναν, πέρα από τη συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης των καλών αυτών πρακτικών, επιτόπιες επισκέψεις για την καλύτερη και σε βάθος μελέτη των χαρακτηριστικών τους, ώστε να καταστεί δυνατή η επιτυχής μεταφορά, προσαρμογή και υιοθέτηση στο ιδιαίτερο περιβάλλον και τις ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου.Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του έργου www.moveongreen.eu.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΕΛ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ MOVE ON GREEN















Η Περιφέρεια Ηπείρου, που συμμετέχει ως εταίρος στο έργο MOVE ON GREEN, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των διακρατικών εργασιών του έργου και σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ν. Ιωαννίνων ανέπτυξε μία νέα υπηρεσία για την αναβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των αγροτικών απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Ιωαννίνων, με τρόπο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό.Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Ιωαννίνων μπορούν να καλούν στον ειδικό πενταψήφιο αριθμό 11125, προκειμένου να ενημερώνουν το ΚΤΕΛ Ν. Ιωαννίνων για την επιθυμία τους να μετακινηθούν. Θα πρέπει απλά να δηλώσουν το μέρος διαμονής τους και την περιοχή στην οποία θέλουν να μεταβούν.Το ΚΤΕΛ διαχειρίζεται και επεξεργάζεται τα αιτήματα μετακίνησης και προκειμένου να εξυπηρετήσει τους επιβάτες, τροποποιεί το δρομολόγιο κάποιας παραπλήσιας γραμμής, ώστε το λεωφορείο να προσεγγίσει το ορισμένο σημείο παραλαβής του επιβάτη.  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκαιρη υποβολή του αιτήματος, ώστε να είναι δυνατή η τροποποίηση του δρομολογίου.Οι επιβάτες έχουν πλέον διαθέσιμες υπηρεσίες μετακίνησης κάθε φορά που αυτοί τις χρειάζονται.Πρόκειται στην ουσία για μία νέα υπηρεσία μεταφοράς ανταποκρινόμενη στη ζήτηση, που επιτυγχάνει, αφενός, την καλύτερη εξυπηρέτηση περιοχών που οι συμβατικές υπηρεσίες δεν εξυπηρετούν επαρκώς και αφετέρου, εξοικονόμηση πόρων από την αποφυγή άσκοπων δρομολογίων. Οι χρήστες της υπηρεσίας καλούνται μόνο να πληρώσουν το εισιτήριο της διαδρομής και δεν επιβαρύνονται με επιπρόσθετες χρεώσεις. Ο ειδικός 5-ψήφιος αριθμός έχει αστική χρέωση. Μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επικοινωνήσει με το ΚΤΕΛ Ν. Ιωαννίνων. Ανάλογα με την περιοχή από όπου πραγματοποιείται η κλήση, γίνεται αυτόματη σύνδεση με το αντίστοιχο πρακτορείο ΚΤΕΛ του Ν. Ιωαννίνων (για παράδειγμα, κλήση που πραγματοποιείται από το λεκανοπέδιο της Αττικής συνδέεται με το πρακτορείο ΚΤΕΛ Ν. Ιωαννίνων της Αθήνας). Το έργο MOVE ON GREEN (MOG) υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG IVC και, στο πλαίσιο των εργασιών του, Περιφέρειες και οργανισμοί από την Ευρώπη συνεργάζονται από κοινού με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και επιτυχημένων πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης μετακίνησης και της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης περιοχών με χαρακτηριστικά απομόνωσης (απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα). Στόχος του έργου είναι η διαμόρφωση καινοτόμων πολιτικών που μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πρόβλημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης περιοχών που εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης ή της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης τους δεν μπορούν να συντηρήσουν τακτικές συγκοινωνιακές γραμμές.Το έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους.Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο Move On Green, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του έργου www.moveongreen.eu.

Προωθούνται τα έργα βιολογικών καθαρισμών του παραλιακού μετώπου της Ηπείρου
















Ένα ακόμη σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος και της οικιστικής ανάπτυξης της Ηπείρου, ιδιαίτερα δε του παράκτιου μετώπου της και του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου,  έγινε σήμερα με την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, να εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Νικολάου Σκουφά, Ζηρού, Δήμου Πρέβεζας, Δήμος Πάργας και τη ΔΕΥΑ Άρτας με αντικείμενο τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.Όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής η Πρόεδρός της, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, σε συνέχεια της σημερινής απόφασης, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, αύριο πρόκειται να εκδώσει τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου τα συγκεκριμένα έργα να ενταχθούν ως «εμποσθοβαρή» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου.  Η Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι με τα τέσσερα αυτά έργα καθώς και με το αντίστοιχο στην περιοχή Συβότων-Πλαταριάς-Πέρδικας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας το ύψος των επενδύσεων για δράσεις προστασίας Περιβάλλοντος στο παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου, ανέρχονται περίπου σε 107,5 εκ. ευρώ!
 Οι τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις αφορούν:
•Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων ) και Αράχθου ( νυν Δήμος Νικόλαου Σκουφά) (ήτοι Ανέζα, Καλογερικό, Ψαθοτόπι, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ανθότοπος).
•Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών πρώην Δήμου Φιλοθέης και Καμπής Άρτας και επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδος Δήμου Ζηρού (ήτοι Ρόκκα, Χαλκιάδες, Καλαμιά και Καμπή Δήμου Άρτας, β΄ φάση Φιλιππιάδας και Επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδας).
•Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου ( νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμού & παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας (ήτοι Λούτσα, Παραλία Λούτσας, Βράχος, Παραλία Βράχου, Παραλία Λυγιάς, Ριζών. Παραλίας Ριζών, Καστρσυκιάς, Παραλίας Καστροσυκιάς, Νέα Σινώπη, Νέα Σαμψούντα, Αρχάγγελου, Καναλίου και κατασκευή ΕΕΛ Ζαλόγγου). 
•Επέκταση ΕΕΛ Νεοχωρίου ( 3η γραμμή) με προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας του Δήμου Νικολάου Σκουφά (ήτοι Νεοχώρι, Παχυκάλαμος, Ακροποταμιά και κατασκευή ΕΕΛ Νεοχωρίου με την επέκτασή του και την τριτοβάθμια επεξεργασία).
                                   
Προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων από την Περιφέρεια

















Παράλληλα με απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ιωαννίνων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων, για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ.Καλογιάννη, σχετικό αίτημα έχει υποβάλλει ο Σύνδεσμος ελλείψει προσωπικού και Διαχειριστικής Επάρκειας, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να μείνει απαθής στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου  στελεχωθεί αυτός και συγκροτηθεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφερειακή Αρχή  εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ (ΥΠΕΚΑ) για το έργο «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς στραγγιδίων λειτουργούντος ΧΥΤΑ 1ης Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου – Ν. Ιωαννίνων» μέσα από τις εκπτώσεις του έργου: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δ. Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας» και στο πλαίσιο  προγραμματικής  σύμβασης που ήδη έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια και την ΔΕΥΑΙ, η τελευταία κατέθεσε στο ΕΠΠΕΡΑΑ την τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου. Η κ. Τ. Καλογιάννη, τόνισε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση, προσθέτοντας ότι αυτός θα συζητηθεί διαδοχικά τον επόμενο μήνα στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει και θέλει τη συνεργασία με όλους τους φορείς,  τονίζοντας ότι οι αναφορές περί ρύπανσης του Αράχθου από το ΧΥΤΑ, θα πρέπει να συνοδεύονται πέρα από τα αποτελέσματα-μετρήσεις και από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες των θέσεων από τις οποίες έγιναν οι δειγματοληψίες υδάτων. "Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, γίνονται κατά τακτά διαστήματα δειγματοληψίες στις γεωτρήσεις (Γ1, Γ2, Γ3) του ΧΥΤΑ. Υπάρχουν διαδικασίες & πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται και δεν χρειάζονται πυροτεχνήματα",  τόνισε μεταξύ άλλων.  
•Η Επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.












Δεν υπάρχουν σχόλια: