ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Ο. Γ. Α. : Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α 4ου Ε π ι μ ο ρ φ ω τ ι κ ο ύ Σ ε μ ι ν α ρ ί ο υ Ν έ ω ν Α γ ρ ο τ ώ ν



Αυτοί που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις απιθανότητες, είναι ικανοί να σε πείσουν να διαπράξεις φρικαλεότητες : ( Βολταίρος )

...ΘΕΜΑΤΑ…@...:
                          

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ( Ο Γ Α )
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α  4ου Ε π ι μ ο ρ φ ω τ ι κ ο ύ  Σ ε μ ι ν α ρ ί ο υ  Ν έ ω ν  Α γ ρ ο τ ώ ν 























ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, 24  Νοεμβρίου  2 0 1 4 -  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «Angelika  Pallas  Hotel»
10.00 – 10.20 : Χαιρετισμός - Εισαγωγή Υφυπουργού Εργασίας,  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνη Μπέζα
10.20 – 10.30 : Χαιρετισμοί Επισήμων
10.30 – 10.50  : Εισαγωγική Ομιλία: Διοικητής ΟΓΑ Δρ. Ξενοφών  Βεργίνης
Α΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΟΓΑ
10.50 – 11.00   :   Κλάδος Αγροτικής Εστίας 
 Ομιλήτρια: Ειρήνη Σταυρακάκη - Διευθύντρια Κλάδου Αγροτικής Εστίας.
11.00 – 11.20  :    Ασφάλιση- Οικογενειακά Επιδόματα   
 Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Παρασκευή - Προϊσταμένη Περιφ. Υποκ/τος  ΟΓΑ Ηπείρου.
11.20 – 11.35 :  Συζήτηση – Ερωτήσεις
11.35 – 11.50 :   Διάλειμμα -Καφές  
Β΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩΪΚΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗ
11.50 – 12.10   : Αιγοπροβατοτροφία: Παραγωγή Κρέατος - Ελληνικές Φυλές Αιγοπροβάτων.
Ομιλητής: Ιωσήφ Μπιζέλης - Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
12.10 – 12.30 :  Αιγοπροβατοτροφία : Γάλα-Γαλακτοκομικά Προϊόντα- Αγελαδοτροφία-Τυροκομία-Βοσκότοποι-Λειμώνες
 Ομιλητής: Γεώργιος Ζέρβας – Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 12.30 – 12.50  :  Κτηνοτροφικά Ψυχανθή- Ζωοτροφές
Ομιλητής: Χρήστος Αυγουλάς – Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 12.50 – 13.10  : Υδατοκαλλιέργειες
Ομιλητής: Γιάννης Κλαδάς - Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
13.10 – 13.25  :  Συζήτηση - Ερωτήσεις
 Γ΄  ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
13.25 – 13.45    : Ελαιοκομία: Ελαιόλαδο – Βρώσιμες Ελιές
Ομιλητής: Σπήλιος Καταφυγιώτης - Γεωπόνος -Ελληνική Γεωργία
13.45 – 14.05  : Εναλλακτικές – Δυναμικές Κηπευτικές Kαλλιέργειες
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Ακουμιανάκης - Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
14.05 – 14.25  :Αμπελουργία – Οινοποίηση
Ομιλητής: Μανόλης Σταυρακάκης - Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού  Πανεπιστημίου  Αθηνών
14.25 – 14.45  :  Αρωματικά - Φαρμακευτικά  - Μελισσοκομικά Φυτά.
Ομιλητής: Ορέστης Δαβίας - Βιολόγος - Real Farm
14.45 – 15.00  :  Συζήτηση –  Ερωτήσεις
15.00 – 15.45  :  Διάλειμμα- Ελαφρύ γεύμα
Δ΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ:
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
15.45 – 16.05 :  Ο Αγροτουρισμός και η Χρηματοδότησή του από τα Προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( ΥΠ. Α. Α. Τ.)  
Ομιλητής: Παναγιώτης Καραδήμας - Γεωπόνος τέως Δ/ντης ΥΠ. Α. Α. Τ.                 
16.05 – 16.25  : Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα στον Αγροτικό Τομέα
Ομιλητής: Γεώργιος Πούμπουρας-Γεωπόνος-Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Π. Α. Α. του ΥΠ. Α. Α. Τ.
16.25– 16.40 : Συζήτηση – Ερωτήσεις
Ε΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2014-2020
16.40 – 17.10 :  Συζήτηση επί της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014-2020
Διοικητής ΟΓΑ Δρ. Ξενοφών Βεργίνης
Χρήστος Αυγουλάς  Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού  Πανεπιστημίου Αθηνών
17.10 – 17.30 : Κλείσιμο – Συμπεράσματα: Διοικητής ΟΓΑ Δρ. Ξενοφών  Βεργίνης .

ΕΛ.ΑΣ.  ΗΠΕΙΡΟΥ  -  NEWS
Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ηγουμενίτσα
















Συνελήφθη την 19-11-2014 το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν,για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.Ειδικότερα,ο 32χρονος κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, επέδειξε πλαστό διαβατήριο Πακιστανικών Αρχών και πλαστό δελτίο μόνιμης διαμονής,τα οποία και κατασχέθηκαν.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.
Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στα Ιωάννινα      
























Την 19-11-2014 και ώρα 07.00΄ στο 5ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας (διασταύρωση Αμπαλάκια Ιωαννίνων),Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 72χρονος ημεδαπός,προσέκρουσε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου οχήματος του Δήμου Ιωαννιτών,που οδηγούσε 42χρονος ημεδαπός.Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματισθεί θανάσιμα ένας 49χρονος ημεδαπός, υπάλληλος του Δήμου και σοβαρά ο 72χρονος οδηγός του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου. Ο παθών διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.
Συνελήφθη 30χρονος στα Ιωάννινα  
Συνελήφθη 30χρονος υπήκοος Αλβανίας στα Ιωάννινα την 19-11-2014/09:30,γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης της κ. Ανακρίτριας Πατρών,για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Συνελήφθη 30χρονος υπήκοος Αλβανίας στα Ιωάννινα, δυνάμει εντάλματος σύλληψης, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών
Συνελήφθη την 19.11.2014 το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων,ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας,διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Ανακρίτρια Πατρών,για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.Ο 30χρονος, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Συνελήφθη 29χρονος ημεδαπός στα Ιωάννινα, για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή 
















Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ένα αεροβόλο πιστόλι καθώς και το χρηματικό ποσό των (1.430) ευρώ.Συνελήφθη, την 19-11-2014 το μεσημέρι στα Ιωάννινα,από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 29χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.Ειδικότερα,σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 29χρονου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•(320,2) γραμμάρια κάνναβης, σε δύο συσκευασίες
•(3,3) γραμμάρια κοκαΐνης
•το χρηματικό ποσό των (1.430) ευρώ
•ένα αεροβόλο πιστόλι
•μία μεταλλική βαλίστρα
•μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από  το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Επείγοντα ζητήματα της Ηπείρου,έθεσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στα Υπ. Υποδομών και Πολιτισμού

















Ζητήματα που αφορούν την επίλυση προβλημάτων για επιτάχυνση των εργασιών της Ιόνιας Οδού, τη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό και τις οφειλές που υπάρχουν σε έργα που ήταν ενταγμένα και χρηματοδοτούνταν από το πρώην Τ.Ε.Ο., περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που κατέθεσε στον Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο οποίο μετέβη την Τετάρτη. Η κατάθεση του υπομνήματος έγινε καθώς απουσίαζε ο Υπουργός κ. Μ.Χρυσοχοϊδης,με τον οποίο θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπου σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Κ. Τασούλα και τη Γ.Γ. Λ. Μενδώνη, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τις εκκρεμείς προγραμματικές συμβάσεις για μνημεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και της Αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων.Επίσης εξετάστηκαν προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη διαδικασία αποκατάστασης του Τζαμιού Καλούτσανης.Ο Περιφερειάρχης, ήταν επίσης εισηγητής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος για τα ζητήματα του προϋπολογισμού και της διαχείρισης των βοσκοτόπων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Νέος κύκλος δράσεων για την τουριστική προβολή της Ηπείρου










 



Με τη συμμετοχή στη 30η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης "Philoxenia" ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, για το τρέχον έτος το πρόγραμμα της Περιφέρειας  για την τουριστική προβολή της Ηπείρου  σε στοχευμένες και ανερχόμενες τουριστικές αγορές.Πέραν αυτών, οι δράσεις  θα συνεχιστούν μέχρι τέλους του χρόνου, καθώς η Περιφέρεια  προγραμμάτισε δύο ακόμη εκδηλώσεις.Συγκεκριμένα:
•Σε συνεργασία με το Γραφείο  Ε.Ο.Τ. Τουρκίας, οργανώνεται  στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση επιχειρηματιών από την Ήπειρο με Τούρκους τουριστικούς πράκτορες,  στην οποία θα παραστεί ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
•Σε συνεργασία με το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. Κύπρου, οργανώνεται εκδήλωση στη Λευκωσία, κατά την οποία από τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Τουρισμού κ. Στράτο Ιωάννου, θα γίνει συνολική παρουσίαση της Ηπείρου σε όλους τους τουριστικούς πράκτορες της Μεγαλονήσου. 
Άνοιγμα προς Ιταλία
Σημαντικό βήμα για την προώθηση του ορεινού τουρισμού της Ηπείρου, αποτέλεσε η  πενθήμερη επίσκεψη (12-16 Νοεμβρίου)  15  tour operators από την Ιταλία, η οποία οργανώθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. στο Μιλάνο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και μετά τις σχετικές επαφές που είχαν γίνει την περασμένη Άνοιξη κατά τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην Τουριστική Έκθεση της Νάπολι. Από πλευράς της Περιφέρειας, τους Ιταλούς tour operators, υποδέχθηκαν  ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κ. Σιαράβας και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δ. Σιώλος, που αναφέρθηκαν στις δράσεις της Περιφέρειας για την τουριστική προβολή της Ηπείρου και την καθιέρωσή της σε προορισμό τεσσάρων εποχών.Η αποστολή των Ιταλών tour operators, επισκέφθηκε ορεινούς προορισμούς, ξεναγήθηκε σε αξιοθέατα και μνημεία, γεύτηκε τοπικά προϊόντα και  γεύσεις, είχε  συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων και εκπρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών. «Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στη διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην ιταλική αγορά και στη μείωση της εποχικότητας. Παρουσιάσαμε περιοχές που δεν τις ήξεραν ή τις ήξεραν λιγότερο, εξίσου όμως όμορφες με τις περιοχές που γνωρίζουν. Ήταν μια εμπειρία που τους άρεσε πολύ και σκοπεύουμε του χρόνου να την επαναλάβουμε και με δημοσιογράφους. Είμαστε αισιόδοξοι πως το ταξίδι αυτό θα φέρει αποτελέσματα στην ιταλική αγορά», τόνισε η Διευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ στην Ιταλία κ. Κυριακή Μπουλασίδου.Οι Ιταλοί tour operators, αναχωρώντας από την Ελλάδα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμπεριλάβουν την ορεινή Ήπειρο σε πακέτα διακοπών, καθώς όπως ανέφεραν πολλοί συμπατριώτες τους ταξιδεύουν κι εκτός καλοκαιρινής περιόδου, ενώ ενδιαφέρουσες θεωρούν και τις διακοπές που συνδυάζουν ορεινούς και παραθαλάσσιους προορισμούς. Μετά από  αίτημά τους, πριν αναχωρήσουν γα την πατρίδα τους,  επισκέφθηκαν επίσης τα Σύβοτα και την Ηγουμενίτσα.Για την άρτια φιλοξενία των Ιταλών tour operators ήταν σημαντική η συνεργασία των Δήμων Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων,  ξενοδοχείων του Μετσόβου και του  ZEN (Zagori Excellence Network).
Αυξημένο ενδιαφέρον από Β. Ελλάδα
Επιτυχημένη κρίθηκε και η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, με δικό της περίπτερο, στην  30η Τουριστική Διεθνή Έκθεση Philoxenia, που πραγματοποιήθηκε στις 13-16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.Η τουριστική αγορά της Βορείου Ελλάδος, καθώς και των γειτονικών Βαλκανικών αγορών, αποτελούν μια από τις βασικές στοχεύσεις της Περιφέρειας, καθώς τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, η Ήπειρος  είναι μια από τις πρώτες επιλογές των Βορειοελλαδιτών για διακοπές τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε και από την  επισκεψιμότητα που  καταγράφηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας στη "Philoxenia", αλλά και από  το σημαντικό αριθμό συναντήσεων που έγιναν μεταξύ Ηπειρωτών επιχειρηματιών και τουριστικών πρακτόρων από τη Βόρεια Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση επισκεπτών προς περιοχές της Ηπείρου τους επόμενους μήνες.Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί τις εταιρείες: Γκλίναβος Α.Ε., Κατώγι, Στροφιλιά Α.Ε., Βιομηχανία Γάλακτος ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε., Βιομηχανία Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., Συνεταιρισμός Γυναικών Ιωαννίνων, Ποτοποιία Α. και Θ. Πράσσος Ο.Ε, και τα Ζαχαροπλαστεία Μάντζιος για την δωρεάν προσφορά προϊόντων  τους, που διανεμήθηκαν στους επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας. Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες της στα Χορευτικά Συγκροτήματα του Δήμου Ζίτσας και «Κωστελάτα» για την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο πλαίσιο  της Έκθεσης.

Ανακοίνωση για τις διαδικασίες δημοπράτησης έργων
















Η σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο εκπρόσωπος της παράταξης "Ήπειρος Ανατροπής" στην Οικονομική Επιτροπή είναι διαρκής και ευδιάκριτη. Δυστυχώς, αυτή, καθώς και την αδυναμία του να αντιληφθεί ορισμένες απλές και νόμιμα καθορισμένες διαδικασίες, επιχειρεί να τις μεταφέρει στις "πλάτες" του συνόλου της παράταξης και να τις μετατρέψει ως επιχειρήματα σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής.Περιμέναμε ότι μετά τις σαφείς απαντήσεις που δόθηκαν στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ορισμένα ζητήματα να είχαν γίνει αντιληπτά και να μην χρειάζονται επεξηγήσεις επί επεξηγήσεων, προκειμένου να γίνει εμπέδωσή τους.Ωστόσο, με αφορμή τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η παράταξη επανήλθε με ανακοίνωσή της, αν και είχαν δοθεί στον εκπρόσωπό της όλες οι εξηγήσεις που ζήτησε.Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ των έργων που υλοποιούνται μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος και εκείνων που υλοποιούνται με ενδιάμεσο φορέα την Περιφέρεια. Για την πρώτη κατηγορία, ισχύει στο απόλυτο η υποχρεωτική δέσμευση των πιστώσεων ανά έργο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση τους στη συνέχεια για άλλο ή άλλα έργα, όπως ανακριβώς υποστηρίζεται.Οι περιπτώσεις τις οποίες αναφέρει ως παράδειγμα η "Ήπειρος Ανατροπής" και  για τις οποίες ζητήθηκε παράταση από αναδόχους, αφορούν έργα που χρηματοδοτούνται με εγκεκριμένες πιστώσεις από το πρώην Τ.Ε.Ο. και για τα οποία η Περιφέρεια έχει την επίβλεψη και την υποχρέωση διαβίβασης των δικαιολογητικών πληρωμής.  Το πρόβλημα που προκλήθηκε δεν αφορά την Περιφέρεια, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο μετά την κατάργηση του Οργανισμού, δεν έχει ορίσει ακόμη τον τρόπο εξόφλησης. Το  θέμα  είχε τεθεί στον Υπουργό Υποδομών και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ιωάννινα, για το οποίο δεσμεύτηκε να δοθεί λύση, η οποία και αναμένεται.Με όσα προαναφέρθηκαν, αποδεικνύεται για το ποιού είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί και ποιός προκαλεί θόρυβο για χάρη εντυπώσεων.Με την ευκαιρία πρέπει να  επισημανθεί ότι προκαλεί εντύπωση η επαναφορά ζητημάτων που ήδη έχουν απαντηθεί με σαφήνεια και λεπτομέρειες στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.  Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στη σύγκριση που γίνεται στην  κατανομή πόρων ανά Π.Ε., με το επιχείρημα των εγγραφών που εμφανίζονται στην ταμειακή υπηρεσία της Π.Ε. Ιωαννίνων. Σε αυτές - σύμφωνα με τις διατάξεις του "Καλλικράτη" - περιλαμβάνονται και όλες οι δαπάνες περιφερειακού χαρακτήρα, όπως έργα εθνικού οδικού δικτύου, ηλεκτροφωτισμός εθνικού οδικού δικτύου (κυμαίνεται στα 2,5 περίπου εκατομμύρια), συμμετοχή σε εκθέσεις, αμοιβές επιτροπών, συμβουλίων, αποζημιώσεις αιρετών, καθαρισμοί, παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, έργα πολιτισμού κ.ά.. Ενδεικτικά έργα της κατηγορίας αυτής ανακοινώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.Ένα δεύτερο ζήτημα που αν και εξηγήθηκε επαρκώς, δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί ορισμένοι, είναι ότι τα 50 εκατομμύρια, που έχουν προϋπολογισθεί για το 2015 μέσω του Περιφερειακού Ταμείου, αφορούν στη συντριπτική πλειονότητά τους (περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ) έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015. Ως εκ τούτου δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός (προφανώς λόγω έλλειψης εμπειρίας σε θέματα αυτοδιοίκησης) ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τώρα άλλος σχεδιασμός και να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε άλλα έργα ή παρεμβάσεις.Τέλος, πιστεύουμε ότι από άγνοια προέρχεται η προτροπή για καθαρισμό στο ρέμα Μπούση (το οποίο ήδη καθαρίζεται κάθε χρόνο), στο Τ. Φιδοκάστρου (το οποίο καθαρίζεται σε τακτά διαστήματα, ήτοι κάθε διετία), κλπ. της Π.Ε. Άρτας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: