ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσα - Ανακοίνωση



Τους ικανούς τους ζηλεύουν, τους ταλαντούχους τους βλάπτουν, τους μεγαλοφυείς τους μισούν : ( Νικολό Παγκανίνι )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:


Δήμος Ηγουμενίτσας - Δελτίο Τύπου
















Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσα νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την οργάνωση των εορτασμών για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου, όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές, αλλά και όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου μετά την πολύμηνη απουσία της από τις εκδηλώσεις του Δήμου.Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ως Δημοτική Αρχή, δεν ξεχνάμε τις ανάγκες της φιλαρμονικής, τις οποίες και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τις καλύψουμε ώστε ο Δήμος μας να ενισχύσει τη μουσική παιδεία των δημοτών του αλλά και να δώσει ώθηση σε θεσμούς που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφτεί και είναι απαραίτητοι για την πνευματική καλλιέργεια όλων μας και την πολιτιστική αναβάθμιση των πολιτών του Δήμου.  

Ο ΑΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ  ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 


















 
Ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κ. Απόστολος Οικονόμου εξελέγη σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου για την νέα Περιφερειακή περίοδο.Ο κ. Οικονόμου διετέλεσε  επίσης Συμπαραστάτης μέχρι και την 31η Αυγούστου 2014, με την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, να είναι μια από τις ελάχιστες που είχαν καταφέρει να προχωρήσουν το θεσμό την προηγούμενη περίοδο.Η εκλογή του κ. Απ. Οικονόμου, έγινε με την πρώτη ψηφοφορία, κατά την οποία συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, λαμβάνοντας 34 ψήφους επί 48 παρόντων και επί 44 τελικώς ψηφισάντων.Υποψηφιότητα είχαν θέσει επίσης οι κ.κ. Αθανάσιος Παππάς, Τρύφων Βάσιος, Αλεξάνδρα Στράτη - Βάντζου και Δημήτριος Καλτσής.Αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Απ. Οικονόμου, απευθυνόμενος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, είπε τα εξής:"Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή και τη δυνατότητα να ασκήσω τα καθήκοντά μου σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Ως Συμπαραστάτης του Πολίτη θα υπερασπιστώ του πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ηπείρου, προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε θέματα κακοδιοίκησης και γραφειοκρατίας με γνώμονα πάντοτε την τήρηση της νομιμότητας εκ μέρους των υπηρεσιών και των οργάνων διοίκησης, με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση".

Στις 19 Δεκεμβρίου οριστικά η ψηφιακή τηλεόραση σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία







 


Για τεχνικούς λόγους το τελικό χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, διαμορφώνεται ως εξής:
21/11/2014:Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική εκτός Νομού Σερρών) ,Θεσσαλία Τμήμα Στερεάς Ελλάδας
19/12/2014 :Ήπειρος,Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά).Ιόνιο,Νομός Αιτωλοακαρνανίας
29/12/2014: Κρήτη,Κυκλάδες,Δωδεκάνησα,Σάμος & Ικαρία & Καστελόριζο.
Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, παρά τις προσαρμογές στο προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί εντός του 2014.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ  -  NEWS
Συνελήφθησαν τρεις φυγόποινοι σε Πρέβεζα και Ιωάννινα














Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο,από αστυνομικούς των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πρέβεζας και Ιωαννίνων, τρεις φυγόποινοι, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και ένταλμα σύλληψης.Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:
• Στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας  Πρέβεζας,  ένας 24χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρέβεζας, για διακεκριμένες κλοπές σε καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
• Στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς  του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 62χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση, ποινής φυλάκισης έξι μηνών, για έκδοση ακάλυπτης επιταγής.
• Στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, 33χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος της  απόφαση  του Πταισματοδικείου Αθηνών.Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές.
Συνελήφθησαν δύο διακινητές στο Χάνι Δελβινακίου, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τρεις Αλβανούς λαθρομετανάστες 















Συνελήφθησαν την 29-10-2014 το πρωί, στο Χάνι Δελβινακίου, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Ιωαννίνων, δύο διακινητές, ένας 44χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 52χρονος ημεδαπός, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, τρεις  παράνομους μετανάστες, υπηκόους Αλβανίας (ηλικίας 24, 26 και 33 ετών).Αναλυτικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας των διακινητών, διαπίστωσαν ότι προωθούσαν με αυτά παράνομα στην ενδοχώρα, τρεις μη νόμιμους μετανάστες. Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος δύο εκ των λαθρομεταναστών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα.Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων,ενώ την προανάκριση ενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.
Συνελήφθη οδηγός φορτηγού με κλεμμένο τρέιλερ
















Ένας 54χρονος αλλοδαπός οδηγός Φορτηγού  οχήματος με τρέιλερ συνελήφθη, πρωινές ώρες χθες, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη του Γραφείου Τροχαίας της οικείας Λιμενικής Αρχής.Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε μετά την αποβίβασή του από Ε/Γ -Ο/Γ πλοίο προερχόμενο από το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι το ανωτέρω τρέιλερ είναι καταχωρημένο στο σύστημα S.I.S. II ως κλαπέν - υπεξαιρεθέν - απωλεσθέν.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το τρέιλερ καθώς και το Φορτηγό όχημα.
Σχηματισμοί δικογραφιών για περιπτώσεις κλοπών στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου 

















Στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, προέκυψαν τα ακόλουθα :
• Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, σε βάρος ενός 38χρονου υπηκόου Αλβανίας, για κλοπή αυτοκινήτου. Ειδικότερα,  όπως προέκυψε από την αξιοποίηση προανακριτικού υλικού, ο 38χρονος,την 23/24-08-2014, αφαίρεσε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στο Κρυφοβό Ιωαννίνων.
• Από το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 19χρονου ημεδαπού Ρομά, για διάρρηξη περιπτέρου στο Λούρο Πρέβεζας.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 19χρονος διέρρηξε δύο φορές το περίπτερο,κατά το τελευταίο δεκαήμερο, αφαιρώντας τρόφιμα, αξίας 150 ευρώ.
• Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 31χρονου ημεδαπού, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, για κλοπή από δημοτικό σχολείο στην Ανατολή Ιωαννίνων.Ειδικότερα, από την αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του δράστη, ο οποίος την 01/02-04-2014  εισήλθε στο δημοτικό σχολείο και έκλεψε διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
• Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων,σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36χρονου υπηκόου Αλβανίας, για κλοπή από καφενείο στην Κρύα Ιωαννίνων. Ειδικότερα, όπως προέκυψε  από την αξιοποίηση αποτυπωμάτων, ο 36χρονος,  την 09-07-2014, παραβίασε την πόρτα του καταστήματος και αφαίρεσε τρεις φορητούς υπολογιστές, ένα κινητό τηλέφωνο, ποτά και μικρό χρηματικό ποσό.
• Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, σε βάρος ενός 18χρονου ημεδαπού Ρομά,για κλοπή από σπίτι στη Μανολιάσα Ιωαννίνων.Ειδικότερα,  όπως προέκυψε από την αξιοποίηση προανακριτικού υλικού, ο 18χρονος, τον Αύγουστο του 2013,  αφού παραβίασε το παράθυρο της κουζίνας τους σπιτιού, εισήλθε στο εσωτερικό και αφαίρεσε χρυσά κοσμήματα και το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ.Οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου












Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, έλαβε τις εξής αποφάσεις:
Α. Ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
1.Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης επί της 34ης επαρχιακής οδού εντός της Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ. 
2. Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Δ.Δ. Μιχαλιτσίου, προϋπολογισμού 12.000 ευρώ.
3. Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης επί της 34ης επ. οδού, εντός Κεφαλόβρυσου, της Π.Ε. Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 25.000 ευρώ.
4. Αντιπλημμυρικά έργα στο Δ.Δ. Ζερβού του Δήμου Ζηρού,  προϋπολογισμού 15.000 ευρώ, καθώς  ο προηγούμενος διαγωνισμός απέβη άγονος.      
5.Ασφαλτόστρωση δημοτικής οδού στο Δ.Δ. Ν. Σαμψούντας Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ,  καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός απέβη άγονος.
Β. Ενέκρινε τα πρακτικά των Επιτροπών Διεξαγωγής Διαγωνισμών και ανέδειξε τους αναδόχους
1.Συντήρηση αντλιοστασίου Βίγλας, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. (Ανάδοχος: Ο.Ε. Α. ΤΣΩΡΟΣ- Λ.ΣΑΚΚΑΣ).
2. Εργασίες ασφαλτικές για έργα αεραθλητισμού στα Κολομόδια Άρτας, προϋπολογισμού δαπάνης 9.000 ευρώ (Ανάδοχος: Δ. Φούκας).
3.Συντήρηση επαρχιακών οδών Ανηλίου- Μετσόβου και σύνδεση παραγωγικών μονάδων με το επαρχιακό δίκτυο, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. (Ανάδοχος: Ο.Ε. Σ&Γ ΑΛΕΞΙΟΥ).

Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου








 



Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε αποφάσεις για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και προχώρησε στη γνωμοδότηση για Μ.Π.Ε. σε έργα στο σύνολο της Ηπείρου.Στην έναρξη της συνεδρίασης εκλέχθηκε στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Πάντος.Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων για τα έργα:
 «Συντηρήσεις – βελτιώσεις οδικών τμημάτων - κατασκευή τεχνικών στην Π.Ε. Πρέβεζας σε περιοχές του πρώην Δήμου Φαναρίου», προϋπολογισμού  77.300 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου / Π.Ε. Πρέβεζας  και του Δήμου Πάργας)
 «Αποχέτευση ομβρίων στον οικισμό Πετρίτσια – Μαργαρώνα», προϋπολογισμού  55.000 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου / Π.Ε. Πρέβεζας  και του Δήμου Πρέβεζας)
«Συντήρηση επαρχιακών οδών Ανηλίου – Μετσόβου και σύνδεση παραγωγικών μονάδων με το επαρχιακό δίκτυο», προϋπολογισμού  100.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου)
«Αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Ραιδιώτισσας Βροσύνας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς, Γηρομερίου, Φιλιατών & Πάργας και του Δήμου Ζίτσας)
 «Παρακολούθηση δυνητικώς τοξικού φυτοπλαγκτόν στις εκβολές Καλαμά της Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού  22.470 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Θεσπρωτίας  και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας)
«Αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού  12.800 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας  και του Δήμου Πρέβεζας)
«Συντήρηση – αποκατάσταση αρδευτικών αντλιοστασίων Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού  13.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γ.Ο.Ε.Β. Λεκάνης Ιωαννίνων)
«Επέκταση δικτύου άρδευσης περιοχής Πολιτσών Χρυσοβίτσας (Προμήθεια σωλήνων)», προϋπολογισμού  12.044,90 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου).
Η Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) του οδικού έργου «Ιόνια Οδός: Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Αγρινίου (Κουβαράς)- Νότιο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Κομπότι) και Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Φιλιππιάδα) –Ιωάννινα (Ελεούσα)». Η πρόεδρος της Επιτροπής κα Τατιάνα Καλογιάννη διευκρίνισε πως πρόκειται για αλλαγή χάραξης σε τέσσερα σημεία του αυτοκινητόδρομου,  τα δύο εκ των οποίων εντάσσονται στα όρια της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για τα σημεία Αμμότοπος και στρατόπεδο Αβγού.Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε την υποβολή πρότασης για την ένταξη του έργου «Πλατφόρμα παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών και διάθεσης δεδομένων της Περιφέρειας Ηπείρου» στην Πρόσκληση 52 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση. Το έργο αφορά στην εξασφάλιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής αίτησης και ηλεκτρονικής απάντησης για αιτήματα πολιτών και επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της δράσης «Οδηγός του Πολίτη» της Περιφέρειας Ηπείρου.Η κα Καλογιάννη σημείωσε πως η Περιφερειακή Αρχή έχει ήδη υλοποιήσει, χωρίς δαπάνη και με ίδιους ανθρώπινους πόρους, τα δύο πρώτα στάδια – επίπεδα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (παροχή πληροφοριών – παροχή σχετικών εντύπων) και με το παρόν έργο στοχεύει στην υλοποίηση δύο ακόμη επιπέδων (ηλεκτρονική αίτηση και ηλεκτρονική απάντηση). Το πέμπτο, και τελευταίο στάδιο – επίπεδο, αφορά σε προσωποποιημένες υπηρεσίες (π.χ. sms ειδοποίησης, ψηφιακός φάκελος του πολίτη, κ.ά.).  Η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να υποστηρίξει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην παροχή των υπηρεσιών της προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί των Μ.Π.Ε. διαφόρων έργων.

Επιστολή του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας προς το Υπουργείο Τουρισμού
  

















Κα Διευθύντρια,
Λάβαμε την επιστολή σας με αρ. πρ. 2414/19.09.2014 αναφορικά με την εκχώρηση αρμοδιότητας κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και παράλληλα ενημερωθήκαμε για τον Ν. 4276/2014 και τις διατάξεις του.Αφού λάβαμε υπόψη μας τα ανωτέρω, αλλά και το γεγονός ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου σας, κατόρθωσε να διασφαλίσει την επιβίωσή του, μέσα από τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 3, παρ. θ), και παρά τις αρνητικές εισηγήσεις της Τρόϊκας (κατάργηση υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια), παρακαλούμε να διαβιβάσετε στην κα Υπουργό:
1) Τα συγχαρητήριά μας για την ικανότητα διασφάλισης λειτουργίας αλλά και αναβάθμισης του ρόλου, των εποπτευόμενων φορέων της,
2) Τις ευχές μας για την επίτευξη του κοινού στόχου μας (ανάπτυξη και ανάδειξη τουριστικού προϊόντος προς όφελος των επιχειρήσεών μας και της εθνικής οικονομίας), με την
αξιοποίηση πλέον αναπτυξιακών εργαλείων του Υπουργείου σας. Καθώς επίσης και την αναγνώριση των προσπαθειών σας, μιας και εμείς αντιμετωπίζουμε την απαξίωση του έργου μας, όχι από την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά με πολιτική πρωτοβουλία, και
3) Τέλος την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας, για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου με την οποία να υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις καταλυμάτων που θα υποβάλλουν δικαιολογητικά για την χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ή για την κατάταξή τους, στις αρμόδιες υπηρεσίες (τουρισμού ή ΕΚΕ), να υποβάλλουν ταυτόχρονα Βεβαίωση περί Ενημερότητας από το τοπικό Επιμελητήριο που ήταν ή όφειλαν να ήταν εγγεγραμμένες έως και 31.12.2014, κατ’ αντιστοιχία του αρθ.3, παρ.θ του Ν.4276/2014.
Θεωρώντας ότι αποτελεί κοινή παραδοχή μας, πως το τουριστικό προϊόν μιας χώρας δεν είναι αποκλειστικά οι επιχειρήσεις διαμονής, αλλά το αποτελούν ένα πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως η εστίαση, η διασκέδαση, οι υπηρεσίες δραστηριοτήτων, η εμπορία τροφίμων κλπ, σας βεβαιώνουμε ότι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, ειδικά στις δύσκολες στιγμές που βιώνει καθημερινά, παρέχοντας την αιγίδα του στην προσπάθειά τους για επιβίωση και ανάπτυξή τους. Άλλωστε η τοπική επιχειρηματική κοινότητα,ειδικά του τουριστικού κλάδου, γνωρίζει πολύ καλά ποιό είναι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και τι έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτούς,θέτοντας τον πήχη των προσδοκιών τους,από την διάδοχη κατάσταση, πολύ υψηλά.Εν αναμονή της ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματός μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.

Σταύρος Καλογιάννης :  ‘’ Έλεγχος της ρύπανσης στα ποτάμια της Ηπείρου ‘’
















Συνάντηση με εκπροσώπους της κίνησης πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» είχε πρόσφατα ο Σταύρος Καλογιάννης με τους οποίους συζήτησε τα θέματα της ρύπανσης του ποταμού και της προστασίας του οικοσυστήματός του.Για το θέμα αυτό επικοινώνησε με το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων των ποταμών της χώρας και ζήτησε να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν. Παράλληλα, έφερε το θέμα στη Βουλή με Ερώτησή του (υπ’ αρ. πρωτ. 3971/2014) προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας αναφορά στο μεγάλο έργο που είχε γίνει στον τομέα αυτόν, και ιδιαίτερα για τον ποταμό Καλαμά, από το ΥΠΕΧΩΔΕ την πενταετία 2004-2009.Ειδικότερα στην Ερώτησή του, ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:Η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας μας και ειδικότερα των λιμναίων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η ρύπανση των εσωτερικών υδάτων συνιστά υπαρκτό περιβαλλοντικό πρόβλημα και οφείλεται κυρίως στα αστικά λύματα και απορρίμματα και στις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.Ειδικότερα, για τον ποταμό Καλαμά και τους παραποτάμους του, το 2005, στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, είχαμε εκπονήσει και υλοποιήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων διαφόρων ρυπογόνων δραστηριοτήτων κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα:
- Μέχρι το 2009 είχε ολοκληρωθεί, με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η θεσμοθέτηση των στενών και του δέλτα Καλαμά ως προστατευόμενης περιοχής καθώς ανήκει στο δίκτυο «Natura 2000». Με την ΚΥΑ οριοθετήθηκαν ζώνες προστασίας και καθορίστηκαν χρήσεις γης, ειδικοί όροι και περιορισμοί για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ευρύτερης περιοχής.
- Επιπλέον, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον” του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Φορέας Διαχείρισης του Καλαμά με 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, για δράσεις που αφορούσαν το οικοσύστημα του ποταμού ενώ είχαμε εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του μέχρι το 2014.
- Τέλος, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιούσαν επανειλημμένους ελέγχους σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κατά μήκος του Καλαμά στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, με σκοπό τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της ρύπανσης του ποταμού. Όπου διαπιστώνονταν παραβάσεις, οι Επιθεωρητές εισηγούνταν την επιβολή προστίμων, ενώ παράλληλα είχαν εκπονήσει ένα πρόγραμμα απορρύπανσης του ποταμού, την εφαρμογή του οποίου παρακολουθούσε η αρμόδια Υπηρεσία.
Πέρα από αυτό, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν συντάξει πλήρη τεχνική έκθεση που κατέληγε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις για την απορρύπανση του Καλαμά, όπως είναι:
.Η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης (monitoring) σε όσες δραστηριότητες των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας διαθέτουν μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων (≥ 500 m3/ημέρα) και έχουν ως τελικό αποδέκτη τον ποταμό,
. Η εντατικοποίηση των ελέγχων των αρμοδίων Υπηρεσιών κατά μήκος του ποταμού,
. Η εφαρμογή κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής στη λεκάνη απορροής του Καλαμά.
Αντίστοιχοι έλεγχοι είχαν γίνει και στα άλλα ποτάμια της Ηπείρου και είχαν επιβληθεί κυρώσεις όπου είχαν εντοπιστεί παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.Κατόπιν αυτών,ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
- Ποια μέτρα από την τεχνική έκθεση για τον Καλαμά των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα;
- Εάν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Καλαμά τα τελευταία χρόνια.
- Σε ποια άλλα ποτάμια της Ηπείρου έχουν εφαρμοστεί ανάλογα προγράμματα και ποια τα αποτελέσματά τους; Ζητάει δε, εφ’ όσον υπάρχουν, να κατατεθούν τα πορίσματά τους στη Βουλή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: