ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Σύλληψη δύο Αλβανών για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών στον Τσαμαντά



Το κρασί είναι ένα μέσο να μετακινήσεις το βάρος της ψυχής στο σώμα : ( Κονσταντίν Μελιχάν )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Σύλληψη δύο Αλβανών για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών σε δασική περιοχή στον Τσαμαντά Φιλιατών κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα











 
Την 28.08.2014 το πρωί σε δασική περιοχή στον Τσαμαντά Φιλιατών κοντά στην ελληνοαλβανική οριογραμμή, αστυνομικοί του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, συνέλαβαν δύο υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 19 και 16 ετών, για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα.Συγκεκριμένα,όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες  είχαν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος και συνέλεγαν ποσότητες αρωματικών φυτών (σφακίδια), τα οποία θα μετέφεραν με μουλάρια στην Αλβανία, με σκοπό την εμπορία.Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, βρέθηκαν:
•(100) κιλά κομμένα αρωματικά φυτά
•τρία (3) ειδικά εργαλεία περισυλλογής του φυτού και ένα τσεκούρι
•τρία μουλάρια
Την προανάκριση ενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Επαγγελματικό Λύκειο Φιλιατών - Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η











Τηλ./ Fax : 26640 22257
Σας γνωρίζουμε ότι στο σχολείο μας από το νέο σχολικό έτος 2014-2015 θα λειτουργήσουν οι παρακάτω τομείς ειδικοτήτων:
.Πληροφορικής
.Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
.Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Στην Β’ Τάξη δύναται να εγγράφονται:
.μαθητές που έχουν προαχθεί από την Α’ Τάξη του Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου
.κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή ισοτίμων με τα απολυτήρια αυτά τίτλων σπουδών.

Ανακοίνωση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου


















Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων σηματοδοτεί την ανταμοιβή της πολυετούς σκληρής δουλειάς όλων όσων συμμετείχαν σε αυτή τη δύσκολή και συνάμα αγχωτική διαδικασία.Η είσοδος σας στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί την επιβράβευση των κόπων αλλά και της επιμονής στους στόχους σας.Παράλληλα σηματοδοτεί την αρχή της επαγγελματικής σας πορείας και θέτει τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.Πολλά συγχαρητήρια θα πρέπει να δοθούν τόσο στους  εκπαιδευτικούς που συνέβαλλαν με τη συνεχή μεταλαμπάδευση των γνώσεων τους με τα ελλειπή μέσα που διαθέτουν σε αυτή την επιτυχία όσο και στους γονείς που στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τα παιδιά τους και σήμερα χαίρονται με την επιτυχία τους.Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και όσους δεν κατάφεραν αυτή τη φορά να εισαχθούν σε κάποιο ανώτατο ίδρυμα καθώς τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες στη ζωή σας.Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα στο νέο σας ξεκίνημα.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Ιωάννης Λώλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
«ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ στις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»





















 Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους μαθητές που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.Συγχαίρω επίσης τους Καθηγητές και τους Γονείς που βλέπουν επίσης τους κόπους τους και τις προσπάθειές τους να φέρνουν αποτέλεσμα.Όσοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν να γνωρίζουν ότι θα έχουν στο μέλλον  και άλλες ευκαιρίες, για να αναζητήσουν τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να πετύχουν τους στόχους τους.Σαν γονέας καταλαβαίνω πολύ καλά την συναισθηματική φόρτιση, από την προσπάθεια και τις αγωνία για τα τελικά αποτελέσματα.Εύχομαι σε όλους τους μαθητές να δουν το μέλλον με αισιοδοξία, γνωρίζοντας ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς κόπους και θυσίες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ.Μπάρκας στη Σαγιάδα













Σας ενημερώνουμε ότι κλιμάκιο της ΟΜ Φιλιατών του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας θα περιοδεύσει στην περιοχή του πρώην Δήμου Σαγιάδας, το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 2/9. Εκεί θα συναντηθούν με κατοίκους της περιοχής και  θα ενημερωθούν για τα χρονίζοντα προβλήματα του κάμπου και της υπαίθρου. Στη συνέχεια  θα αναπτύξουν την πολιτική πρόταση ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ, για έξοδο από τα μνημόνια, σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ανασυγκρότηση της οικονομίας μας.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολίτες σχετικά με την ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων που έχει λήξει η ισχύς τους και δήλωση στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές των αδήλωτων κυνηγετικών όπλων
Σημειώνεται ότι ύστερα από τις τελευταίες τροποποιήσεις που επήλθαν με τους νόμους 4249/2014 και 4254/2014, οι νέες ευεργετικές διατάξεις ενσωματώθηκαν στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

























Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών, επισημαίνει στους κατόχους κυνηγετικών όπλων, τις νέες ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν στην έκδοση και ανανέωση των αδειών τους.Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ταλάνιζε καθημερινά τους πολίτες και απασχολούσε έντονα τις αστυνομικές Αρχές. Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τα εξής :
•Οι κάτοχοι αδήλωτων κυνηγετικών όπλων, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εάν προσέλθουν με δική τους πρωτοβουλία στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των απαραίτητων αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων, καταβάλλοντας παράλληλα το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ, αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.
•Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (Α.Κ.Κ.Ο.) αλλά έχει λήξη η ισχύς της, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εφόσον προσέλθουν στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, με δική τους πρωτοβουλία, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, από την ημερομηνία λήξης της αδείας και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ, αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.
•Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (Α.Κ.Κ.Ο.) αλλά έχει λήξη η ισχύς της, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εφόσον προσέλθουν στις αστυνομικές Υπηρεσίες με δική τους πρωτοβουλία, μετά το πέρας της διετίας από την ημερομηνία λήξης της αδείας τους και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ, που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις, εφόσον δεν έχουν πριν με οποιοδήποτε τρόπο εξεταστεί από αρμόδια Αρχή για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου.
•Οι κάτοχοι των κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (Α.Κ.Κ.Ο.) αλλά έχει λήξει η ισχύς της, θα έχουν νομικές συνέπειες, εάν μετά το πέρας της διετίας δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και με οποιοδήποτε τρόπο εξεταστούν ή ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές για παράνομη κατοχή. Στην περίπτωση αυτή θα κινείται αυτεπάγγελτα από τις Αστυνομικές Αρχές η ποινική διαδικασία σε βάρος τους.
Σημειώνεται ότι με το Ν. 4249/2014 (Α΄73 – «Αναδιοργάνωση Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις») καθιερώθηκαν οι ρυθμίσεις και μειώσεις προστίμων για τα αδήλωτα όπλα και τις ανανεώσεις Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών όπλων, ενώ με το Ν.4254/2014 (Α΄85 – «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις») καταργούνται τα παράβολα υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις που προβλέπουν οι συγκεκριμένοι νόμοι (Ν.4249/2014 και Ν.4254/2014), οι οποίες προήλθαν έπειτα από εισηγήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας κατέστη δυνατή η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών, θεσπίστηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις που αφενός διευκολύνουν τους πολίτες στη νομιμοποίηση των όπλων που κατέχουν, καθώς με την αυτόβουλη προσέλευση δεν φέρουν ποινική ευθύνη και αφετέρου προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας, στοχεύοντας παράλληλα στη μείωση των αδήλωτων κυνηγετικών όπλων.Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, επιλύοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν και λειτουργώντας με γνώμονα την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του και την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας.Παρακαλούνται οι πολίτες να προβούν στην ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων που έχουν στην ιδιοκτησία τους και έχει λήξει η ισχύς τους, αλλά και εκείνοι που μέχρι σήμερα έχουν στην κατοχή τους αδήλωτα κυνηγετικά όπλα, στην άμεση δήλωσή τους. Για περισσότερες πληροφορίες ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στις αρμόδιες τοπικές αστυνομικές Αρχές.                                                                                  

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για την επιτάχυνση των εργασιών της Ιόνιας Οδού














Toν καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών, προκειμένου να λυθούν προβλήματα που εντοπίζονται στην κατασκευή της Ιόνιας Οδού,   ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί από τη διασταύρωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας (κοντά στο Αβγό) μέχρι και τη Φιλιππιάδα.  "Διαφορετικά  πιστεύω ότι το έργο δεν τελειώνει εντός χρονοδιαγράμματος και αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τον τόπο μας", τόνισε. Τα βασικά από αυτά αφορούν την παραχώρηση του στρατοπέδου Αβγού, τις επιτάξεις εκτάσεων, τις  μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Για το στρατόπεδο του Αβγού, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι έχει συνεχή  επικοινωνία με τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χρ. Μανωλά, ο οποίος υποσχέθηκε να αποδεσμευτεί η έκταση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση να δεσμευτεί το Υπουργείο Υποδομών ότι θα τηρήσει στο άμεσο μέλλον όσα έχουν συμφωνηθεί για την κατασκευή των απαραίτητων κτιρίων για την αποθήκευση πυρομαχικών κ.α.. Αμέσως μετά  θα ανοίξει το «μέτωπο» των εργασιών στο τμήμα Αμπελιά- Επισκοπικό – Αβγό. Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ακόμη ότι οι εργασίες σε 8, 5 χιλιόμετρα του τμήματος που εκτείνεται στο Νομό Ιωαννίνων, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Οι μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ, είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί καθυστερήσεις την εξέλιξη του έργου.  Για τη μέση τάση, που ανήκει στην αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Ιωαννίνων και Πατρών, δίνονται σχετικά γρήγορες λύσεις, όμως για την υψηλή τάση που ανήκει στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Διεύθυνσης στην Αθήνα, διαπιστώνονται καθυστερήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα εμπόδια που προκύπτουν από την εμπλοκή των αρχαιολογικών υπηρεσιών, τα οποία άλλα λύθηκαν με την παρέμβασή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού (όπως στα Πέντε Πηγάδια)  και άλλα παραμένουν σε εκκρεμότητα  και  θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία  Περιφέρειας και  εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας που από κοινού θα παρέμβουν προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Το τέταρτο ζήτημα αφορά τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή κυρίως του Γοργόμυλου Φιλιππιάδας, που αν και κατατέθηκαν τα χρήματα των αποζημιώσεων οι δικαιούχοι δεν προσέρχονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους νομικούς που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις των ιδιοκτητών να «καθοδηγήσουν καλύτερα τον κόσμο» και παράλληλα την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών να προχωρήσει άμεσα σε επίταξη των εκτάσεων. Τέλος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου στον Αμμότοπο, που απαιτεί τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού για να ξεπεραστούν ζητήματα που προκύπτουν με τον γειτνιάζοντα  αρχαιολογικό χώρο  Όρραον.Ο Περιφερειάρχης, επανέλαβε τον προβληματισμό του για την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, λέγοντας ότι  είχε μια πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους της παραχωρησιούχου ώστε σε πρώτο στάδιο να εξεταστεί η δυνατότητα διαπλάτυνσης του σημερινού εθνικού δρόμου.

Συμβουλές του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Hπείρου προς τους φοιτητές- ενοικιαστές κατοικιών       
   

















Ο Σεπτέμβριος αναμένεται καυτός για χιλιάδες οικογένειες , οι οποίες θα κληθούν να «εξαργυρώσουν» την επιτυχία των νεαρών μελών της οικογένειάς τους που εισήχθησαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.Νούμερο «ένα» έξοδο που καλούνται οι γονείς να καλύψουν, είναι το ενοίκιο.Από την στιγμή λοιπόν που η ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση για το οικογενειακό κόστος αλλά και δύσκολη για την εύρεση της κατάλληλης οικίας, το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ συμβουλεύει γονείς και μελλοντικούς φοιτητές, για την αποφυγή παγίδων: Παρακάτω ακολουθούν 9 καίρια σημεία τα οποία οι φοιτητές και οι γονείς τους θα πρέπει να προσέχουν και να  έχουν υπόψη τους εάν πρόκειται να νοικιάσουν σπίτι:
1.ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ :Mην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους. Αναζητώντας κατοικία, ξεκινήστε από έρευνα «πόρτα-πόρτα» στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, ρωτώντας παντού, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια. Στη συνέχεια, καταφύγετε στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Αν δεν βρείτε ούτε εκεί αυτό που ψάχνετε, καταφύγετε σε επίσημο τοπικό μεσιτικό γραφείο. Αποφύγετε οπωσδήποτε τα δήθεν γραφεία «πληροφοριών», τα οποία δεν είναι μεσιτικά γραφεία. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» που σας δίνουν είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη πληρώσετε τίποτε προκαταβολικά ως αμοιβή, πριν νοικιάσετε το σπίτι που βρήκατε και σας ενδιαφέρει.
2.ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε για να μισθώσετε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μαζί με τα πρόσωπα που θα συγκατοικήσουν μαζί σας. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της μέρας. Αν υπάρχουν εμφανή ελαττώματα ζητείστε να αποκατασταθούν ή να αναγραφούν στο μισθωτήριο. Έτσι μπορεί ο ιδιοκτήτης να αναλάβει την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.τ.λ.) , ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσετε και να επισκευάζει με δικά του έξοδα τις βλάβες που θα προξενεύονται στο  σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης από εσάς χρήσης του. Ελέγξτε αν γύρω από το σπίτι υπάρχουν όσα χρειάζεστε (συγκοινωνία, αγορά, σχολεία κλπ.).
3.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Μην σπεύδετε να μισθώσετε μία κατοικία αν το ενοίκιο σας φαίνεται υπερβολικό ή είναι πέρα από τις οικονομικές σας δυνατότητες. Πάντοτε μπορεί να βρεθεί μία άλλη κατοικία με οικονομικότερους όρους. -Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια κλπ. τα οποία σας κοστίζουν πολύ φτηνότερα από τα μικρά διαμερίσματα.Επίσης να ενημερωθείτε και ποιες άλλες οικονομικές υποχρεώσεις αναλαμβάνετε (κανονισμός πολυκατοικίας, κοινόχρηστα, λογαριασμοί, δημοτικά τέλη κλπ.).Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
4. ΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε. Μην αποδέχεστε  και μην υπογράφετε όρους τους οποίους δεν κατανοείτε ή δεν συμφωνείτε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. <Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη.>. Τέτοιους όρους τους διαγράφετε.
5.ΔΙΑΡΚΕΙΑ. Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια υπέρ του ενοικιαστή τρία (3) χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Όμως ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει από το μίσθιο ενωρίτερα από την τριετία, όχι όμως πριν λήξει ο χρόνος που συμφωνήθηκε στο μισθωτήριο που υπέγραψε, χωρίς καμιά οικονομική συνέπεια εις βάρος του. Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, όσο και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί όποτε θέλει να ζητήσει το σπίτι του.
6.ΜΙΣΘΩΜΑ - ΑΥΞΗΣΗ. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη. Στο μισθωτήριο να αναγράφεται πάντοτε ολόκληρο το συμφωνούμενο μίσθωμα. Κάθε αύξηση που συμφωνείται είναι έγκυρη, τόσο για τη διάρκεια της αρχικής τριετίας, όσο και μετά. Συνήθως συμφωνείται ως ετήσια προσαύξηση το ποσοστό του τιμαρίθμου προσαυξημένο κατά 1-2 μονάδες. Αν η διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη από τριετία, τότε για τα χρόνια της μίσθωσης που υπολείπονται μέχρι τη συμπλήρωση της τριετίας, σε περίπτωση διαφωνίας των συμβαλλομένων προβλέπεται ετήσια αύξηση ίση με το 75% της αύξησης του τιμαρίθμου κατά το 12μηνο που προηγήθηκε.Κρίνεται απαραίτητο για τον ενοικιαστή για τη δική του κάλυψη και προς το δικό του συμφέρον και προστασία να φωτοτυπεί το μισθωτήριο πριν αυτό θεωρηθεί στην Εφορία από τον εκμισθωτή. Κατόπιν της θεωρήσεως το φυλάγουμε ώστε να είμαστε καλυμμένοι από κάθε πλευρά και να μην υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε προ εκπλήξεως.
-Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε.
7. ΕΓΓΥΗΣΗ. Κατά τη σύναψη μιας μίσθωσης καταβάλλεται ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός μηνιαίου μισθώματος για τις παλαιές κατοικίες και δύο για τις νέες, το οποίο επιστρέφεται κατά την αποχώρηση του ενοικιαστή, την απόδοση της κατοικίας στον ιδιοκτήτη και την εκκαθάριση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων.
8.OTAN ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΑΣ. Να παίρνεται απαραιτήτως απόδειξη με το αντίστοιχο του ενοικίου και όχι να δέχεστε να παίρνετε ολοκληρωμένες αποδείξεις στο τέλος κάθε χρόνου, τις οποίες ίσως να μην πάρετε ποτέ.
9. Tο τέλος χαρτοσήμου για τα μισθώματα οικιών από 1-1-2008 έχει καταργηθεί τελείως.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή παράπονο σχετικά με τις ενοικιάσεις κατοικιών οι φοιτητές όσο και οι γονείς τους μπορούν να επικοινωνούν με το ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ  στο τηλ.26510-65178 ή μέσω e,mail:  inpka.hp@gmail.com  , στο Υπουργείο Ανάπτυξης στο τηλ. (210) 1520 που λειτουργεί από τις 08.00 έως τις 22.00,στο Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ενοικιαστών στο τηλ.210/5246982,στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων www.pomida.gr  .








Δεν υπάρχουν σχόλια: