ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Συνελήφθη 23χρονος αλλοδαπός στην Σαγιάδα για κλοπή μοτοσικλετών στην Ηγουμενίτσα



 Είναι θλιβερό να μην έχεις φίλους, αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερό να μην έχεις εχθρούς : ( Τσε Γκεβάρα )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:


Συνελήφθη 23χρονος στην Σαγιάδα για κλοπή μοτοσικλετών στην  Ηγουμενίτσα
Από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιασθεί  επτά (7) κλοπές δικύκλων.

















Τα κλοπιμαία μεταπωλούνταν στην Αλβανία.Συνελήφθη, την 19-06-2014 στη θέση  Στροβίλι  της Σαγιάδας Φιλιατών,από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας,κατηγορούμενος για κλοπή δικύκλων μοτοσικλετών από την περιοχή της Ηγουμενίτσας, με σκοπό τη μεταπώλησή τους στην Αλβανία.Αναλυτικότερα, την 19-06-2014 τα ξημερώματα στη Σαγιάδα, εντοπίστηκε, ο 23χρονος καθώς και δύο συνεργοί του, να επιβαίνουν σε τρεις δίκυκλες μοτοσικλέτες, τις οποίες είχαν κλέψει νωρίτερα από την πόλη της Ηγουμενίτσας.Σε σήμα στάσης των αστυνομικών,οι οδηγοί δεν υπάκουσαν και ανέπτυξαν ταχύτητα, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο 23χρονος ενώ οι άλλοι δύο δράστες, διέφυγαν πεζή προς το αλβανικό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι.Οι κλεμμένες μοτοσικλέτες αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους ενώ  εξιχνιάστηκαν και άλλες τέσσερις κλοπές μοτοσικλετών που διαπράχθηκαν από τους δράστες, κατά το τελευταίο πεντάμηνο, στην περιοχή της Ηγουμενίτσας.Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, εξακριβώθηκε επίσης ότι οι δράστες ήταν ενταγμένοι σε εγκληματική ομάδα, μέλη της οποίας είχαν συλληφθεί για κλοπές δικύκλων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας: (σχετικά τα από 07.12.2013 και 16.12.2013 Δελτία Τύπου).Ο συλληφθείς, ο οποίος επιπρόσθετα στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Συνελήφθη στο Λαζαράτι ο Gate (Πύλη) = ο 46χρονος Ραζίπ Μαχμουτάι
Ο Βοσκός του «Βασιλιά», …αλλιώς κυρά τον κόσκινα …?

















Ένα παλάτι σ’ ένα βουνό ήταν κτισμένο, επιβλητικό.Ένας  βασιλιάς λεβέντης νιός χαιρότανε το θησαυρό.Μέσα σε τέσσερεις τοίχους,μέσα σε σκοτάδια,μετρώντας τα δικά του τα χρυσάφια.Δούλους είχε δίπλα του,όλοι τον υπηρετούσαν καθ’ ότι αυτός δεν είχε φως του τα ’χε κλέψει μάγισσα πλανεύτρα κατάρα του χε βάλει…
Κάπου λιγάκι πιο μακριά, μες στα λιβάδια ζούσε,ένας βοσκός χωρίς φτερά τα πλούτη λαχταρούσε.Τ’ άστρα είχε για σεντόνι του και το λιβάδι σπίτι,αφού δεν είχε άλλο σπιτικό,κι αγνάντευε από μακριά το παλάτι κι ονειροπολούσε.Είχε όμως μάτια αετού έβλεπε τα χρώματα του ουρανού και μέτραγε τ’ αστέρια κάθε βράδυ προτού να κοιμηθεί μέχρι το ξημέρωμα ο ήλιος πάλι να φανεί.Μια μέρα άκουσε φωνές και θόρυβο μεγάλο,ένα άλογο έτρεχε μπρος τον γκρεμό να πέσει .Σηκώθηκε τότε ο βοσκός, φτερά στα πόδια είχε βάλει το άλογο σταμάτησε και γλύτωσε τον βασιλιά απ’ τον γκρεμό πριν πέσει.
     Όμως ο 46χρονος Ραζίπ Μαχμουτάι δηλώνει βοσκός και αρνείται κάθε εμπλοκή με χασισοφυτείες και οργανωμένο έγκλημα. Εχει τέσσερα παιδιά και ο ίδιος δηλώνει βοσκός. Κάτω από τις ισχυρές πιέσεις ξένων πρεσβειών και κυβερνήσεων προς την τότε κυβέρνηση Μπερίσα να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον Μαχμουτάι σε μπαρ του Λαζαράτι. Ο δράστης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 ετών, αλλά με μια απόφαση που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Αλφρεντ Μοϊζίου, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, του απένειμε αμνηστία.Ο Μαχμουτάι αποφυλακίστηκε μόλις έναν μήνα μετά τον εγκλεισμό του. Επέστρεψε στο Λαζαράτι, από όπου κατάγεται, και συνέχισε από εκεί να κινεί ,όπως εικάζεται,τα νήματα του οργανωμένου εγκλήματος,σε έναν από τους μεγαλύτερους χασισοβολώνες της Ευρώπης.Ο Εντι Ράμα, που διαδέχτηκε τον Μπερίσα στην πρωθυπουργία πριν από έναν χρόνο, έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές του την επαναφορά του κράτους δικαίου σε αυτήν την περιοχή όπου κυριαρχούσε επί χρόνια η ανομία. Αυτό θα άνοιγε και τις πόρτες της ΕΕ για τη χώρα του. Επειτα από «πολιορκία» τεσσάρων ημερών,στη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που έχει εξαπολυθεί ποτέ στο Λαζαράτι, ο Μαχμουτάι παραδόθηκε στην αστυνομία. Από την αρχή της αστυνομικής επιχείρησης είχε «ταμπουρωθεί» σε τριώροφη βίλα, μαζί με άλλα άτομα,τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών τραυματίζοντας έναν από αυτούς. «Δεν έχω καμία σχέση, εγώ έβοσκα τα ζώα», ισχυρίστηκε ο ίδιος μιλώντας τηλεφωνικά σε τηλεοπτικό σταθμό λίγο πριν παραδοθεί.

Καταργήθηκε η ερασιτεχνική άδεια αλιείας…?
Και;;…τώραα;;; …θα πάνε στην Βάρφανη για σπαράγγια;;

















Καταργήθηκε η ερασιτεχνική άδεια αλιείας για μεμονωμένους ψαράδες ή σκάφη. Η απόφαση από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει στόχο τη μείωση του φόρτου εργασίας στο Λιμενικό αλλά και την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού.Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας,περίπου 85.000 άνθρωποι ετησίως έπρεπε να περάσουν από τα λιμεναρχεία για να πληρώσουν παράβολο και να ανανεώσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας. Σε περίπτωση που ταξίδευαν σε διαφορετική περιοχή έπρεπε να επαναλάβουν τη διαδικασία από την αρχή. Απαγορεύεται όμως η ερασιτεχνική αλιεία οστράκων, σπόγγων και κοραλλιών, καθώς και η αλιεία ψαριών με συρόμενα ή κυκλωτικά δίχτυα, γρι-γρι, δράγες, απλαδιά διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμό διχτυών βυθού. Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι πέντε κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα ανά 24ωρο, ενώ αν χρησιμοποιεί παραγάδια οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (κιλά. Ακόμα, απαγορεύεται η πώληση και γενικά το εμπόριο ψαριών που έχουν πιαστεί από ερασιτέχνες. Για το ψαροτούφεκο, η αλιεία απαγορύεται σε απόσταση 200 μέτρων από λουόμενους ή σκάφη. Απαγορεύονται επίσης οι μπουκάλες, οι υποβρύχιοι φακοί στη διάρκεια της νύχτας και η αλίευση ψαριών βάρους μικρότερου από 150 γραμμάρια.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Περιφερειακό Τμήμα Ηγουμενίτσας 



















Την Τετάρτη 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας το ετήσιο Τσάι.Ο κόσμος απόλαυσε τα αφεψήματα και τα χειροποίητα εδέσματα που προσέφεραν οι εθελόντριες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον κήπο του Τμήματος μας.Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ενίσχυσαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μας.

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟY - NEWS














Εξιχνίαση κλοπών- Σύλληψη (1) δράστη   στην Άρτα (Λίμινη)   
Συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός, γιατί όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, προαναφερόμενος είναι δράστης κλοπών που έγιναν νυχτερινές ώρες της 18/19-06-2014 σε πρατήριο υγρών καυσίμων και σε κατάστημα αλουμινίων, όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, (1) ραδιοκασετόφωνο και (1) cd καταγραφής δεδομένων του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.
Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ηρωίνης
Συνελήφθη την 19-06-2014 το μεσημέρι στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 30χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (0,9) γραμμαρίων.
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί Ρομά, για απόπειρα κλοπής οπωροκηπευτικών προϊόντων από χωράφι στην περιοχή Παλιούρι Πρέβεζας
Συνελήφθησαν, την 19-06-2014 το απόγευμα στην Πρέβεζα,στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί Ρομά, ένας 37χρονος άνδρας και μία 34χρονη γυναίκα, για απόπειρα κλοπής οπωροκηπευτικών προϊόντων από χωράφι στην περιοχή Παλιούρι Πρέβεζας.Ειδικότερα, οι δύο δράστες μαζί με δύο ακόμα συνεργούς τους, οι οποίοι αναζητούνται, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν οπωροκηπευτικά προϊόντα από χωράφι στην περιοχή Παλιούρι Πρέβεζας, έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη  και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να προλάβουν να αφαιρέσουν κάτι.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ  την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Σύλληψη  φυγόποινου στην Πρέβεζα
Συνελήφθη την 19-06-2014 αργά το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας  Πρέβεζας, 52χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας, ποινής φυλάκισης (7) μηνών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας «περί επιταγών».

Μεταφορά ημερομηνίας των Εξετάσεων για την χορήγηση άδειας άσκησης Φαρμακευτικού επαγγέλματος περιόδου Ιουνίου 2014

















Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου  ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας είναι η Τρίτη 01-07-2014. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 07-07-2014.Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
1)Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων
 –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130
2)Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας
 –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512
3)Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184
4)Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας
 –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113&          62112
5)Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Γραμματείας ΚΕΣΥ, κ. Ζαχαράκη: 210-8833459 & 210-8216480.

Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 το Ηπειρώτικο πολυθέαμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, ώρα 20.30΄ στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη


















Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, μας προσκαλεί στο μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα, τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Με τον ανθό της Ηπειρώτικης μουσικής και χορευτικής παράδοσης, με μια πλειάδα δεξιοτεχνών κι ερμηνευτών, με τα πιο όμορφα και εμβληματικά Ηπειρώτικα τραγούδια, το Θέατρο Πέτρας καλωσορίζει την Ήπειρο και τη ζώσα παράδοση σε μια μονάκριβη βραδιά. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν εθελοντικά, στηρίζοντας το έργο της Πανηπειρωτικής κι ο κατάλογος των συμμετοχών διαρκώς μεγαλώνει, καθιστώντας το Ηπειρώτικο Πολυθέαμα «ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» μια από τις πιο υποσχετικές Ηπειρώτικες συνάξεις εδώ και πολλά χρόνια. Οι συμμετοχές ήδη περιλαμβάνουν πλήθος από καταξιωμένες Ηπειρώτικες κομπανίες και τραγουδιστές αλλά και Ηπειρώτες δημιουργούς που διακρίνονται και σε άλλα ηχοχρώματα, όπως το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι. Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου όλοι οι απόδημοι Ηπειρώτες της Αττικής, όλοι οι φίλοι της Ηπείρου και της ζώσας παράδοσης, ανταμώνουμε στο Θέατρο της Πέτρας σε μια βραδιά γενναιόδωρη κατά τον απαράμιλλο Ηπειρώτικο τρόπο. Με μεγάλους κυκλωτικούς χορούς, όταν οι θεατές της βραδιάς γίνονται πρωταγωνιστές της, πέμποντας μηνύματα ανάτασης και έγερσης πολύτιμα σήμερα. Με εισιτήριο μόλις 5 ευρώ, συμβολική ενίσχυση στο έργο και τη δράση της Πανηπειρωτικής, την τόση απαραίτητη για όλους τους απόδημους Ηπειρώτες σήμερα. Στην εποχή της κρίσης που όλο και περισσότερο δεν έχουμε παρά ο ένας τον άλλο, στηρίζουμε το μεγαλύτερο συλλογικό μας φορέα, την Πανηπειρωτική, το στήριγμα για κάθε ξενιτεμένο Ηπειρώτη. Και το κάνουμε με τρόπο Ηπειρώτικο, εγερτήριο και δημιουργικό, αγωνιστικό και πολύκαρπο, όπως η Ιστορία και το ήθος των Ηπειρωτών επιτάσσει. Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, στις 8:30 μμ, όλοι στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη! Στην κορυφαία Ηπειρώτικη βραδιά αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα! Με τον τρόπο της Πανηπειρωτικής που τολμά και αξιώνεται να διοργανώνει κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα σε τέτοιες εποχές. Οι απόδημοι Ηπειρώτες μπορούν και το αξίζουν.

Στο Μαντείο του Αχέροντα μας ταξιδεύει η ΝΕΡΙΤ μέσα από την εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα»


















Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» μας ταξιδεύει στο μαντείο του Αχέροντα το Σάββατο και ώρα 4 το απόγευμα. Η εκπομπή ερευνά την μυθολογική υπόσταση του χώρου στον οποίο αναδείχτηκαν μεγάλοι μύθοι για την ιστορία και την ύπαρξή μας, παράλληλα με την αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση. Μεγάλος αριθμός ποιητών και συγγραφέων της αρχαίας ελληνικής παράδοσης αναφέρονται στον Αχέροντα καθώς το όνομα του ποταμού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα κύρια «σημεία» της ανθρώπινης «διαδρομής»… εκείνο της μετάβασης των νεκρών στην κοινωνία των ψυχών. Ο φακός της εκπομπής περιηγείται και μας αποκαλύπτει την συνολική «γεωγραφία» της περιοχής όπου έλαβε χώρα ένας μύθος με παγκόσμιες διαστάσεις: την Αχερουσία λίμνη, το ορεινό τμήμα του Αχέροντα με τις πηγές του, τους δύο παραπόταμους και τις εκβολές του, εκεί όπου σύμφωνα με την μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε το διάπλου παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Ο Χάρων -γιος του Ερέβους και της Νύκτας- ήταν ο βαρκάρης που κουβαλούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα. Η Αχερουσία λίμνη σήμερα μπορεί να μην υπάρχει πια, καθώς έχει αποξηρανθεί και τη θέση της καταλαμβάνουν καταπράσινοι αγροί, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα όμως στέκεται σχεδόν αλώβητο στο βραχώδη λόφο, στη βορειοδυτική νοητή κοίτη της λίμνης. Η εκπομπή εστιάζει την έρευνά της τόσο στην αρχαιολογική ανασκαφή και ανακάλυψη του Νεκρομαντείου, όσο και στην αφηγηματική εξέλιξη μιας πορείας που σαν μύθος ξετυλίγεται στα μάτια του θεατή, για να του αποκαλύψει όλο εκείνο το προσκήνιο και το παρασκήνιο που οδηγούσε στην επιθυμητή από τους πιστούς κατάληξη στον «κάτω κόσμο», για την συνάντηση με τις ψυχές των νεκρών. Στην κάμερα της εκπομπής εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μαζί με τον αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη συμμετείχαν στην ανασκαφή και στην απρόσμενη ανακάλυψη του πιο φημισμένου νεκρομαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου, η αρχαιολόγος Χριστίνα Μερκούρη, ο αρχιφύλακας του μαντείου Σπύρος Ράπτης, ο διδάκτωρ λαογραφίας Δημήτρης Ράπτης, ο συγγραφέας Χαρ. Γκούβας και ο Παναγιώτης Καραμπατσάκης αρχιτέκτων σύμβουλος ειδικής κτιριακής ακουστικής, ερευνητής επί πολλά χρόνια των ακουστικών ιδιοτήτων του Νεκρομαντείου του Αχέροντα. Η κομπανία του Ηλία Πλαστήρα σχολιάζει με τις «ανημίτονους» Ηπειρώτικους δρόμους της, την μουσική και ποιητική γεωγραφία της περιοχής του Αχέροντα.Παραγωγή:Εσωτερική Παραγωγή- Σκηνοθέτης: Αντώνης Τσάβαλος, Σκηνοθεσία - έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος- Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης ,Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης, Ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακόπουλος-Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ - Παραγωγή: filmellon.(Ενημέρωση από το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ).

Oι 10 κυριότερες αλλαγές σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τους καταναλωτές
Από τις 13 Ιουνίου 2014  ισχύουν σε όλη την ΕΕ οι νέοι κανόνες για τα δικαιώματα των καταναλωτών










1) Καταργεί τις  κρυφές επιβαρύνσεις και έξοδα στο διαδίκτυο .Οι καταναλωτές θα προστατεύονται από «παγίδες πληρωμών» στο διαδίκτυο. Σε τέτοιες παγίδες πέφτουν οι καταναλωτές όταν, για παράδειγμα, ορισμένοι προσπαθούν να τους εξαπατήσουν υποχρεώνοντάς τους να πληρώσουν για «δωρεάν» υπηρεσίες, όπως τα ωροσκόπια ή οι συνταγές μαγειρικής.Στο εξής, οι καταναλωτές πρέπει να δηλώνουν ρητά πως κατάλαβαν ότι πρέπει να πληρώσουν.
2) Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές
Οι έμποροι πρέπει να αναφέρουν το συνολικό κόστος του προϊόντος ή της υπηρεσίας, καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη δαπάνη. Όσοι κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν επιβαρύνσεις ή άλλες δαπάνες, εάν δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως προτού κάνουν τη σχετική παραγγελία.
3) Απαγόρευση προσυμπληρωμένων τετραγωνιδίων στους ιστότοπους
Όταν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο –όπως όταν αγοράζετε ένα αεροπορικό εισιτήριο – πολλές φορές σας προτείνονται πρόσθετες επιλογές, όπως ασφάλεια ταξιδίου ή η ενοικίαση αυτοκινήτου. Αυτές οι πρόσθετες υπηρεσίες προτείνονται συνήθως με τη μορφή των λεγόμενων «προσυμπληρωμένων τετραγωνιδίων». Επί του παρόντος, οι καταναλωτές αναγκάζονται συχνά να αφαιρούν την επιλογή από τα τετραγωνίδια αυτά όταν δεν επιθυμούν τις επιπλέον αυτές υπηρεσίες. Με τη νέα οδηγία, τα προσυμπληρωμένα τετραγωνίδια απαγορεύονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
4) Προθεσμία 14 ημερών για να αλλάξετε γνώμη σχετικά με μια αγορά
Η προθεσμία εντός της οποίας ένας καταναλωτής μπορεί να υπαναχωρήσει από σύμβαση πώλησης παρατείνεται σε 14 ημερολογιακές ημέρες (έναντι της νόμιμης προθεσμίας των επτά ημερών που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία της ΕΕ). Αυτό σημαίνει ότι ένας καταναλωτής μπορεί να επιστρέψει το προϊόν, εάν για οποιονδήποτε λόγο αλλάξει γνώμη.
-Αυξημένη προστασία σε περίπτωση ελλιπούς πληροφόρησης: αν ο πωλητής δεν έχει  ενημερώσει με σαφήνεια τον πελάτη σχετικά με το δικαίωμα υπαναχώρησης, τότε η προθεσμία επιστροφής αυξάνεται σε ένα έτος.
-Οι καταναλωτές προστατεύονται επίσης και έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης για προσυνεννοημένες επισκέψεις, δηλαδή όταν ο πωλητής έχει επικοινωνήσει εκ των προτέρων με τον καταναλωτή και τον έχει πιέσει να τον δεχθεί στο σπίτι του. Επίσης, δεν χρειάζεται πλέον να γίνεται διάκριση μεταξύ προσυνεννοημένων και μη προσυνεννοημένων επισκέψεων. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγεται η καταστρατήγηση των κανόνων : 


-Το δικαίωμα υπαναχώρησης επεκτείνεται και στις διαδικτυακές δημοπρασίες, όπως το eBay –, αν και τα προϊόντα που αγοράζονται σ' αυτές θα μπορούν να επιστρέφονται μόνον αν έχουν αγοραστεί από επαγγελματία πωλητή.
-Η περίοδος υπαναχώρησης θα αρχίζει από τη στιγμή που ο καταναλωτής παραλαμβάνει το προϊόν, και όχι από τη στιγμή που συνάπτεται η σύμβαση, όπως συμβαίνει σήμερα. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν για τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, τις τηλεφωνικές και ταχυδρομικές παραγγελίες και τις πωλήσεις που γίνονται εκτός καταστήματος, π.χ. στο σπίτι του καταναλωτή, στον δρόμο, σε επιδείξεις Tupperware ή κατά τη διάρκεια εκδρομής που έχει οργανώσει ο έμπορος.
5) Ενίσχυση του δικαιώματος επιστροφής χρημάτων
Ο έμπορος οφείλει να επιστρέφει στον καταναλωτή το τίμημα του προϊόντος εντός 14 ημερών από την υπαναχώρηση. Στο ποσό της επιστροφής θα περιλαμβάνεται και το κόστος παράδοσης. Γενικά, ο έμπορος θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο οποιασδήποτε ζημίας κατά τη μεταφορά του προϊόντος, μέχρις ότου αυτό περιέλθει στην κατοχή του αγοραστή.
6) Θέσπιση τυποποιημένου ευρωπαϊκού εντύπου σχετικά με την υπαναχώρηση
Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται ένα τυποποιημένο έντυπο για την υπαναχώρηση, το οποίο θα μπορούν (χωρίς να είναι υποχρεωμένοι) να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που θελήσουν να υπαναχωρήσουν από σύμβαση την οποία έχουν συνάψει εξ αποστάσεως ή κατόπιν επίσκεψης του πωλητή στο σπίτι. Το έντυπο αυτό θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία υπαναχώρησης από συμβάσεις που έχουν συναφθεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
7) Κατάργηση πρόσθετων επιβαρύνσεων για χρήση πιστωτικών καρτών και τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης
Οι έμποροι δεν θα μπορούν πλέον να επιβαρύνουν τους καταναλωτές που πληρώνουν με πιστωτική κάρτα (ή άλλο μέσο πληρωμής) με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που καταβάλλουν οι ίδιοι για να παρέχουν αυτό το μέσο πληρωμής. Οι έμποροι που χρησιμοποιούν τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης, οι οποίες επιτρέπουν στον καταναλωτή να επικοινωνεί μαζί τους για τη σύμβαση, δεν θα μπορούν πλέον να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές περισσότερο από τη βασική τιμή τηλεφωνικής κλήσης.
8) Σαφέστερες πληροφορίες για το ποιος πληρώνει τα έξοδα επιστροφής του προϊόντος
Εάν ο έμπορος επιθυμεί να αναλάβει ο καταναλωτής -ο οποίος έχει στο μεταξύ αλλάξει γνώμη- το κόστος επιστροφής του προϊόντος, οφείλει να τον ενημερώσει σχετικά εκ των προτέρων και με σαφήνεια. Διαφορετικά, θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος ο έμπορος τα έξοδα επιστροφής. Ο έμπορος πρέπει, πριν από την πραγματοποίηση της αγοράς, να δίνει τουλάχιστον μια εκτίμηση του μέγιστου κόστους επιστροφής προϊόντων μεγάλων διαστάσεων που αγοράζονται μέσω διαδικτύου ή δι' αλληλογραφίας, όπως π.χ. καναπέδες, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής, πλήρως ενημερωμένος, να επιλέξει από πού θα αγοράσει.
9) Ισχυρότερη προστασία των καταναλωτών σε σχέση με τα ψηφιακά προϊόντα.Οι πληροφορίες σχετικά με το ψηφιακό περιεχόμενο θα πρέπει επίσης να είναι σαφέστερες και να περιέχουν στοιχεία σχετικά με τη συμβατότητα του περιεχομένου με το υλικό και το λογισμικό, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή όλων των τεχνικών μέτρων προστασίας, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος των καταναλωτών να παράγουν αντίγραφα του περιεχομένου.Οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να υπαναχωρούν από αγορές ψηφιακού περιεχομένου, όπως η τηλεφόρτωση μουσικής ή βίντεο, αλλά μόνο μέχρι τη στιγμή της πραγματικής έναρξης της διαδικασίας τηλεφόρτωσης.
10) Κοινοί κανόνες που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.
Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν:
-Ένα ενιαίο σύνολο βασικών κανόνων για τις εξ αποστάσεως συμβάσεις (αγορές μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου ή διαδικτύου) και τις συμβάσεις εκτός καταστήματος (πωλήσεις εκτός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, π.χ. στον δρόμο ή στο σπίτι) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι εξασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού και μειώνουν το κόστος συναλλαγής για τους διασυνοριακούς εμπόρους, κυρίως για τις αγορές μέσω διαδικτύου.
-Τυποποιημένα έντυπα που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις θα διαθέτουν τυποποιημένα έντυπα όσον αφορά την υποχρέωση ενημέρωσης για το δικαίωμα υπαναχώρησης.
Ειδικοί κανόνες για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως οι υδραυλικοί. Δεν θα ισχύει δικαίωμα υπαναχώρησης σε ό,τι αφορά τις επείγουσες επισκευές και εργασίες συντήρησης. Επίσης, τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να απαλλάσσουν από ορισμένες υποχρεώσεις πληροφόρησης τους επαγγελματίες που οι καταναλωτές καλούν στο σπίτι τους για εργασίες επισκευής και συντήρησης αξίας μικρότερης από 200 ευρώ.Για περισσότερες πληροφορίες  η καταγγελίες μπορείτε να απευθύνεστε στα Γραφεία του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου Θ.Πασχίδη 52 Ιωάννινα  τηλ2651065178 .


Δεν υπάρχουν σχόλια: