ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Ολοκληρώνεται το πρόγραµµα εµβολιασµού των κόκκινων αλεπούδων



Η τύχη σ’ αρπάζει απ’ τα μαλλιά, αλλά η ίδια είναι φαλακρή : ( Σταντάλ )

...ΘΕΜΑΤΑ…@...:


Ολοκληρώνεται το πρόγραµµα εµβολιασµού των κόκκινων αλεπούδων
 Ολοκληρώνεται σταδιακά το πρόγραµµα εµβολιασµού των κόκκινων αλεπούδων για την επιτήρηση της λύσσας σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ηµαθία και Πιερία. Ένα µήνα µετά την ολοκλήρωση των εµβολιασµών από αέρος θα πραγµατοποιηθεί δειγµατοληψία σε αλεπούδες προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος.Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος, σε έγγραφο που απέστειλε η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προς τις δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με λύσσα, θα πρέπει να θανατώνονται δύο κόκκινες αλεπούδες ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να ελέγχονται εργαστηριακά.Για τη συλλογή των δειγµάτων θα ενεργοποιηθούν τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε δασική υπηρεσία Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης.Το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Από τις 19 Οκτωβρίου 2012 ως σήμερα έχουν εντοπιστεί 44 λυσσασμένα ζώα σε Κοζάνη, Καστοριά, Κιλκίς, Πέλλα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Σύλληψη λαθρομεταναστών και του διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα
 Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες της 13-02-2014 στην πύλη του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, 36χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφερε κρυμμένους ανάμεσα στο φορτίο του επικαθήμενου, το οποίο αποτελούνταν από πλαστικά υλικά συσκευασίας, εννέα (09) αλλοδαπούς στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει λάθρα στο εξωτερικό.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω φορτηγό όχημα.

Η κοπή της Βασιλόπιτας της Αδελφότητας Ηπειρωτών Στουτγάρδης
 Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου.Με την παρουσία πλήθους Ηπειρωτών και όχι μόνο, στους χώρους της Αδελφότητας Ηπειρωτών Στουτγάρδης έλαβε χώρα η ετήσια κοπή της Βασιλόπιτας.Το παρών έδωσε σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου που είχε ετοιμάσει μια μικρή γιορτή με ζωντανή μουσική, από τους κ.κ. Θανάση Αθανασίου κλαρίνο και τραγούδι και το Σάκη Δήμα στη κιθάρα, καθώς και καλό φαγητό και γλυκίσματα από τα Μέλη του Δ.Σ.Την Βασιλόπιτα ευλόγησαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Αναλήψεως του Σωτήρος Πρωτοπρεσβύτερος. Ζαχαρίας Μπατζακάκης οποίος μίλησε για την σημασία και το συμβολισμό της Βασιλόπιτας, αλλά και ο Γεν Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Πρεσβύτερος Δημήτριος Κατσάνος, οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Σπύρου Κωσταδήμα και στο λόγο του αναφέρθηκε στην ενότητα και αλληλεγγύη που οφείλουμε να έχουμε για την Πρόοδο του Ηπειρωτισμού και συνεχάρη τα Μέλη του Δ. Σ. για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και ευχήθηκε να συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη και εργατικότητα τις προσπάθειες τους.Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Στουτγάρδης κ. Ιωάννης Χατζής ευχαρίστησε τους ιερείς για την ευλογία τους και ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους όλα τα Μέλη του Συλλόγου και τους κάλεσε στην επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου που θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου 2014 στη TURN UND ERSAMMLUNGS HALLE BOTNANG(Schumannstrasse 8, 70195 Stuttgart).

Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των μικρομεσαίων ΙΧ αυτοκινήτων
 Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των μικρομεσαίων ΙΧ αναμένεται να επιφέρει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού με βάση την ετήσια χιλιομετρική απόσταση που διανύει ο κάτοχος του.Αυτό είναι ένα σενάριο που εξετάζεται από την Κυβέρνηση, βάσει του λεγόμενου «Ολλανδικού μοντέλου», σύμφωνα με το οποίο η επιβάρυνση ενός ΙΧ υπολογίζεται με το γινόμενο των ετήσιων χιλιόμετρων (που καταγράφονται μέσω συσκευής GPS) και του συντελεστή 0,03 (ετήσια διανυθέντα χλμ. επί 0,03€).Αν και το σενάριο αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί λόγω και του κόστους των συσκευών GPS (βέβαια με τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ποτέ δεν είσαι σίγουρος), εάν όμως ισχύσει θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα μικρομεσαίου κυβισμού ΙΧ προς όφελος των μεγάλων σε κυβισμό, τα οποία θα ανασάνουν σημαντικά και από τη μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, όπως προτίθεται το ΥΠΟΙΚ.Λαμβάνοντας υπόψη ένα ιδιαίτερα συντηρητικό σενάριο, αυτό των 10.000 διανυθέντων χλμ. κατά μέσο όρο (στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 15.000χλμ./έτος) και κάνοντας έναν απλό υπολογισμό παρατηρούμε ότι τα μικρού κυβισμού ΙΧ επιβαρύνονται σημαντικά, ακόμη και με υπερδιπλασιασμό των τελών κυκλοφορίας.Ωφελημένοι (αν και ελάχιστοι οι εναπομείναντες) οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ., καθώς εκεί αναμένεται να υπάρξει μείωση τουλάχιστον 50% .

Εγκριση της επιχορήγησης του ΕΛΓΑ για ζημιές από φυσικά φαινόμενα
 Την έγκριση της επιχορήγησης αντιχαλαζικών δικτύων και συνδυαστικών εγκαταστάσεων αντιβροχικής μεμβράνης και αντιχαλαζικού διχτυού για παραγωγούς που υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους το 2013, αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ.Ειδικότερα,το πρόγραμμα αναφέρεται σε επιχορηγήσεις εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων σε καλλιέργειες αμπελιών, ροδιάς, κερασιάς, δαμασκηνιάς, νεκταρινιού, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου. Εγκρίθηκαν 352 αιτήσεις παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.Αναλυτικά τα ποσά που εγκρίθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι τα εξής: Αιτωλοακαρνανίας 152.640, Αργολίδας 43.260, Αρκαδίας 160.650, Άρτας 65.718, Βοιωτίας 26.460, Γρεβενών 6.212, Δράμας 319.204, Έβρου 44.622, Ημαθίας 511.056, Ηρακλείου 20.178, Θεσσαλονίκης 7.308, Ιωαννίνων 7.980, Καβάλας 307.512, Καρδίτσας 17.076, Καστοριάς 95.306, Κιλκίς 148.896, Κοζάνης 1.243.788, Κορινθίας 297.240, Λακωνίας 5.700, Λάρισας 1.202.802, Μεσσηνίας 9.900, Ξάνθης 141.637, Πέλλας 844.220, Πιερίας 65.664, Σερρών 99.666, Τρικάλων 210.183, Φθιώτιδας 272.121, Φλώρινας 160.669, Χαλκιδικής 69.888. Παράλληλα το Δ.Σ. ενέκρινε την επιχορήγηση 11 εγκαταστάσεων Αντιπαγετικών Ανεμιστήρων για παραγωγούς που υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους το 2013, σε καλλιέργειες κυρίως εσπεριδοειδών στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Νήσων (Τροιζήνα).

Το Πρόγραμμα του ιατρικού ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή Oλυμπίας & Τριφυλίας
 Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, υλοποιούν το πρότυπο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου «Υγεία για όλους» με τη συνολική χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» προσφέρει γυναικολογικό, παιδιατρικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά με επισκέψεις Κινητών Μονάδων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου, κατάλληλα στελεχωμένες από  άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν μεταξύ άλλων γυναικολογικό έλεγχο, τεστ Παπανικολάου, οφθαλμολογικό έλεγχο, παιδιατρικές εξετάσεις και παιδικό εμβολιασμό.Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης  που υλοποιούνται από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα.Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου που διαμορφώθηκε με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ολυμπίας Τριφυλίας αλλά και την σημαντική συνδρομή τοπικών φορέων έχει ως εξής:
.Δευτέρα 17/2: Ανδρίτσαινα, Κέντρο Υγείας
.Τρίτη 18/2: Νέα Φιγαλεία, Περιφερειακό Ιατρείο
.Τετάρτη 19/2: Νέα Φιγαλεία, Περιφερειακό Ιατρείο
.Πέμπτη 20/2: Δήμος Τριφυλίας, χωριό Σελλά, Αγροτικό Ιατρείο

Το αίτημα για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου 
 Την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης. Στο αίτημα των πρυτανικών αρχών προς την Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.«Από την πρώτη στιγμή μεταφέραμε και υποστηρίξαμε αυτό το αίτημα των πρυτανικών αρχών για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με σχετικές επιστολές προς το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης, από τις πρυτανικές αρχές ζητήθηκε η στήριξη της Περιφέρειας για την εξεύρεση κτιριακών υποδομών για την ενίσχυση του αιτήματος σχετικά με την Πολυτεχνική Σχολή. Θεωρώ πως και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη έχουμε κάνει τις πρέπουσες ενέργειες με τους φορείς της περιοχής. Για παράδειγμα, έγινε μια σοβαρή δουλειά και με το Δήμο Ιωαννιτών. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς έχουμε πρόταση και για το κτιριακό ζήτημα. Σε όλα τα θέματα που μας έχει ζητηθεί στήριξη, ήμασταν κοντά στο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι προεκλογικό ζήτημα, όπως μας κατηγορούν ορισμένοι. Απλά  τώρα μας ζητήθηκε η συμβολή από τις πρυτανικές αρχές".

Εγκρίθηκαν τα Περιφερειακά Προγράμματα Έργων έτους 2014
 To Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ενέκρινε τα περιφερειακά προγράμματα έργων που χρηματοδοτούνται από έσοδα της Περιφέρειας για το έτος 2014.  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά, ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν καταβληθεί από το αρμόδιο Υπουργείο οι προβλεπόμενες δόσεις των κεντρικών αυτοτελών πόρων (Κ.Α.Π.), με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο το έργο της Περιφέρειας στο επενδυτικό σκέλος. Όπως ανέφερε μάλιστα ο Περιφερειάρχης, δεν δόθηκε ούτε η τελευταία δόση των Κ.Α.Π. για τις λειτουργικές ανάγκες της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων. "Οι πόροι μας τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 70%", τόνισε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι η βασική χρηματοδότηση πλέον της Περιφέρειας είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο  μεταφέρονται έργα που περιλαμβάνονται στο ψηφισμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο τεχνικό πρόγραμμα των Κ.Α.Π.. Παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση, για έργα που αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητές τους, έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, οι οποίοι, απορρίπτοντας διάφορες αιτιάσεις,  έκαναν σαφές ότι τα έργα που δημοπρατούνται έχουν διασφαλισμένο το σύνολο των προϋπολογισθέντων πιστώσεων και παράλληλα εξήγησαν τη διαδικασία που ακολουθείται για την ωρίμανση νέων έργων. Τα Περιφερειακά Προγράμματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της παράταξης "Αξιοβίωτη Ανάπτυξη" και του περιφερειακού συμβούλου κ. Παύλου Μίχα (Π.Ε. Άρτας).

Διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων για τα εσπεριδοειδή ζητά από το ΥΠΑΑΤ ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης
 Την ένταξη νέων αιτιών ζημιάς στη φυτική παραγωγή και την παράταση του χρόνου ασφαλιστικής κάλυψης για τη διασφάλιση της παραγωγής, ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφό του προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Αθ. Τσαυτάρη και Μ. Χαρακόπουλο.Αναλυτικά, το αίτημα του Περιφερειάρχη Ηπείρου αφορά στην ένταξη στον κανονισμό ασφάλισης νέων αιτιών ζημιάς, όπως α) υψηλές τιμές υγρασίας σε συνδυασμό με μεγάλες θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Ιανουάριος), και β) ασθένειες, και κυρίως προσβολές εσπεριδοειδών από «μύκητα». Στο σχετικό έγγραφο εκφράζεται, επίσης, το αίτημα για την παράταση κατά ένα μήνα του χρόνου ασφαλιστικής κάλυψης για τα πορτοκάλια (από 15-2-2014 έως 15-3-2014), καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών από ακαρπία (ακτινίδια, ελιές, μανταρίνια, μηλοειδή, κ.λ.π.) κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο.Μεταξύ άλλων, τονίζει ο Περιφερειάρχης: «Λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχουμε αύξηση των προβλημάτων για τη φυτική παραγωγή τόσο από το συνδυασμό υψηλών τιμών θερμοκρασίας – υγρασίας κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Ιανουάριος), όσο και από την ύπαρξη ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών (παγετών) την περίοδο της άνοιξης (Φεβρουάριος – Μάρτιος). Έτσι μεγάλες ποσότητες παραγωγής (εσπεριδοειδών) υποβαθμίζονται – προσβάλλονται από ασθένειες – και τελικά καταστρέφονται (κατάπτωση). Όσες ποσότητες μένουν υγιής στα δέντρα κινδυνεύουν από όψιμους παγετούς – χαλαζοπτώσεις της άνοιξης».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Θετικό το  ισοζύγιο δράσης το 2013  για την Περιφέρεια Ηπείρου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2013, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014. Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το 2013, ήταν μια δύσκολη χρονιά και για την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς οι πόροι της έχουν μειωθεί κατά 70%, οι Κ.Α.Π. για επενδύσεις καταργήθηκαν και το προσωπικό αποψιλώνεται.  "Παρά τις δυσκολίες όμως η Περιφέρεια Ηπείρου, κατάφερε να προωθήσει σημαντικά ζητήματα,  να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις,  να λύσει προβλήματα που αφορούν τους πολίτες, να σχεδιάσει δράσεις για το μέλλον", πρόσθεσε. :

Συνεχής συνεργασία με τους φορείς
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αποκεντρωμένη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής, στη νομιμότητα και τη διαφάνεια με την οποία λειτουργεί, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς της Ηπείρου για την σύνταξη προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό κ.ά..
Η νέα προγραμματική περίοδος
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη θετική έκβαση που είχαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία περιφερειακού προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα είναι πολυτομεακό και πολυταμειακό, καθώς και στην εκχώρηση στις Περιφέρειες του 30% του νέου  προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να είναι δυνατός πλέον ο σχεδιασμός στοχευμένων παρεμβάσεων στην περιοχή μας. Επίσης τόνισε την ανάγκη αλλαγής των προγραμμάτων για την ανεργία, τα οποία πρέπει να ανατεθούν στις περιφέρειες,  στην κατεύθυνση όμως τοποθέτησης ανέργων σε επιχειρήσεις για μακρύ διάστημα (36 μηνών) για την απόκτηση πραγματικής εμπειρίας και δεξιοτήτων.
Μετρήσιμα αποτελέσματα
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της Περιφέρειας για το 2013, λέγοντας  τα εξής:
 "Το ισοζύγιο για το 2013, ήταν θετικό για την Περιφέρεια. Μεταξύ άλλων:
Εξοφλήθηκαν σχεδόν στο σύνολο τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, πλην εκείνων για τις οποίες ευθύνονται οι ίδιοι δικαιούχοι.  Ένας ακόμη αντιπολιτευτικός μύθος κατέρρευσε.Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, εκτοξεύτηκε στο 76% ήτοι στα 217,3  εκ. ευρώ, ενώ η Ήπειρος διέθεσε  και έργα ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα της Περιφέρειας σε κεντρικά των Υπουργείων  για τη στήριξη του εθνικού στόχου των απορροφήσεων.Αντιμετωπίστηκαν προβλήματα στις υποδομές, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία σημαντικά οδικά έργα, όπως το Καρτέρι - Πάργα, αλλά και  η είσοδος της πόλης των Ιωαννίνων.  Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετοί ακόμη οδικοί άξονες στις περιφερειακές ενότητες, που αλλάζουν την τύχη ολόκληρων περιοχών.  Ολοκληρώνονται τα αλιευτικά καταφύγια, βελτιώθηκαν εγκαταστάσεις, ανακατασκευάζονται ή συντηρούνται πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία.Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για το περιβάλλον: Βελτιώσεις των ΧΥΤΑ, προώθηση διαδικασιών για τη Μονάδα Α.Σ.Α., τους σταθμούς Μεταφόρτωσης, κατασκευή βιολογικών καθαρισμών. Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει σε συνεργασία με τους Δήμους νέες μελέτες βιολογικών καθαρισμών, ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να ενισχύσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους και στον τουρισμό. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για τον θαλάσσιο τουρισμό μας, καθώς άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και οι κρουαζιέρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος στηριζόταν κυρίως από την εσωτερική αγορά. Έχουμε κάνει προτάσεις για ενίσχυσή του μέσω κοινωνικών προγραμμάτων και αναμένουμε. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τουριστικής προβολής μέσα στο 2013, από τις επόμενες ημέρες αρχίζει  μια επιθετική πολιτική για την προσέλκυση τουριστών στην Ήπειρο. Μια ακόμη θετική εξέλιξη ήταν η κατακύρωση του διαγωνισμού για τα ΟΠΑΑΧ στις αναπτυξιακές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά έστω και αργά το πρόγραμμα επιτέλους θα προχωρήσει. Η Περιφέρεια ήταν παρούσα σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, στήριξε έμπρακτα ιδρύματα, φορείς, προώθησε με έργα  την κοινωνική αλληλεγγύη".Ανεργία και επενδύσεις.Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην ανεργία, τονίζοντας τα εξής:
 "Μαγικές λύσεις για την αντιμετώπισή της δεν υπάρχουν και ούτε αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις περιορισμένες θεσμικές και οικονομικές δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι, οι Περιφέρειες. Η λύση βρίσκεται στις επενδύσεις.  Με αυτό το σκεπτικό η Περιφέρεια  έδωσε  μεγάλη βαρύτητα  στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.  Από τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι τέλους σχεδόν του χρόνου, κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις για την υλοποίηση και απλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων μέσω του ΕΣΠΑ. Σήμερα 1.000 περίπου επιχειρήσεις της Ηπείρου, μπορούν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, να στηρίξουν την απασχόληση, να τονώσουν τη ρευστότητα στο σύνολο των αγορών των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων. Δεν αρκεί φυσικά αυτό. Απαιτείται αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Στροφή προς την παραγωγή. Αυτό κάνουμε, αυτό υποστηρίζουμε, αυτό προωθούμε".
 Αναγνώριση και εκτός Ηπείρου του έργου της Περιφέρειας
"Στον αγώνα  που κάναμε αναζητήσαμε και βρήκαμε συμμάχους εκτός Ηπείρου. Δεν βρήκαμε συμπαράσταση ούτε μέσα σε αυτή την αίθουσα", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης για να καταλήξει λέγοντας τα εξής:   "Σε μια εποχή που οι εξελίξεις τρέχουν, που η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στο κέντρο  των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται, ορισμένοι εξακολουθούν να κοιτούν πίσω. Το όραμά τους, είναι η κατάληψη της εξουσίας. Μέθοδός τους ο μηδενισμός και η θεωρία του ... αυτονόητου. Η απάντησή μας, είναι μια και ξεκάθαρη: Τίποτε δεν έγινε μόνο του. Τίποτε δεν επιτεύχθηκε χωρίς αγώνα, σχέδιο και επιμονή. Πολλές φορές με προσωπικό και πολιτικό κόστος. Μπορεί να έγιναν και λάθη. Δεν κρυφτήκαμε όμως, δεν αποφύγαμε κανένα ζήτημα. Ας αναλογιστούν και ορισμένοι άλλοι, πόσες φορές στήριξαν την Περιφερειακή Αρχή σε καίρια ζητήματα: Ληξιπρόθεσμες οφειλές, διεκδίκηση πόρων, ΟΠΑΑΧ κ.α.Το έργο μας αναγνωρίζεται εκτός αίθουσας. Πρόσφατο παράδειγμα η προένταξη ως πρώτου έργου στο νέο ΕΣΠΑ της καινοτόμου πρότασης της Περιφέρειας για την πολιτιστική διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, δράσεις της οποίας έχουν ήδη προκηρυχθεί. Αναγνωρίστηκε επίσης από τον καθ΄ ύλη αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν, που τον περασμένο Νοέμβριο, απέδιδε δημόσια τα εύσημα στην Περιφέρεια και στην Περιφερειακή Αρχή, για την εξαιρετική χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων και για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ." .











Δεν υπάρχουν σχόλια: