ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Βραβείου Πιάνου απονεμήθηκε στον αριστούχο φιλιατιώτη Θεοφάνη Σωτηρίου από το «Τσακάλωφ»



Τα πονηρά κέρδη τας μεν ηδονάς έχει μικράς, τας δε λύπας μακράς.: ( Δίφιλος ο Σίφνιος ,7ος  π.Χ. αιων. , Επικός ποιητής από τη Σίφνο )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Βραβείο Πιάνου απονεμήθηκε στον αριστούχο φιλιατιώτη Θεοφάνη Σωτηρίου
Αξιος - Αριστος - Μοναδικός ο Θεοφάνης

















Εις Μνήμην της Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα έγινε η απονομή Βραβείου Πιάνου στον αριστούχο Θεοφάνη Ι. Σωτηρίου από το πνευματικό κέντρο Τσακάλωφ του Ηπειρωτικού Ωδείου.Ο Θεοφάνης είναι υιός του γνωστού έμπορου Φιλιατών κ. Ιωάννη Σωτηρίου και της Λένας,που διατηρούν εμπορικό κατάστημα στην κεντρική αγορά των Φιλιατών στον δρόμο προς το ΚΤΕΛ και εγγονός του Φάνη Σωτηρίου εκ του οποίου έχει λάβει το όνομα Θεοφάνης.Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Φέρελπι και αριστούχο ΝΕΟ ο οποίος μας κάνει περήφανους με τις επιτυχίες του. Η 37η  Τελετή αποφοίτων του «Τσακάλωφ»  :
 Την Κυριακή στις 15 Δεκέμβρη ώρα 6:30 το βράδυ, στην αίθουσα «Λόγου & Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε η 37η Τελετή Αποφοίτων του «Τσακάλωφ», παρουσία των Αρχών, προσωπικοτήτων και πλήθος κόσμου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου.Η θεσμοθετημένη 37η Τελετή Αποφοίτων με την αντίστοιχη συμβολική παρουσίαση όλων των Τμημάτων του «Τσακάλωφ», ξεκίνησε με τις παιδικές χορωδίες του Ιερού Ναού Περιβλέπτου Ιωαννίνων και της Εκκλησίας Αργυροκάστρου.Ακολούθησε η Τελετή Αποφοίτησης.Η Αντιπεριφερειάρχις Τατιάνα Καλογιάννη, ο Αντιπρύτανης Γεώργιος Καψάλης και ο Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κ. Ανδρέας Κάσο, απένειμαν τα πτυχία και διπλώματα μουσικής στους 24 αποφοίτους του «Τσακάλωφ».Το Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα, δια του εκπροσώπου του κ.Νίκου Στρατήγη, απένειμε χρηματικά βραβεία ύψους 1.500 Ευρώ στους αριστεύσαντες σπουδαστές πιάνου, βιολιού και βυζαντινής μουσικής.Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Τσακάλωφ», σολίστ πιάνου, συνθέτις και μαέστρος Ασπασία Ζέρβα, με τον Γενικό Γραμματέα και Φιλόλογο Ιωάννη Βούλγαρη, τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί ο «Τσακάλωφ» στην Ήπειρο και την επαγγελματική αποκατάσταση των 3.800 αποφοίτων του από το τμήμα Ηπειρωτικό Ωδείο, κάτι που λίγοι εκπαιδευτικοί φορείς στην Ελλάδα μπορούν να εξασφαλίσουν στους σπουδαστές τους.Ο καταξιωμένος Έλληνας συνθέτης και συγγραφέας Ιωσήφ Μπενάκης, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, που είχε προσκληθεί να παρουσιάσει το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Εισαγωγή στον νεοελληνικό πνευματικό πολιτισμό», απέστειλε επιστολή που εκφωνήθηκε στο ακροατήριο, διότι λόγω ανωτέρας βίας δεν κατέστη δυνατό να παραστεί αυτοπροσώπως.Ακολούθησε ποικίλο μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε μια εναλλαγή κυρίως τραγουδιών κλασικών, έντεχνων, μοντέρνων και χριστουγεννιάτικων, ενώ η Καμεράτα Εγχόρδων ερμήνευσε δύο συνθέσεις του Ιωσήφ Μπενάκη, με σολίστ τη διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνο Τζένη Χατζηδήμου και τη σολίστ πιάνου Δανάη Σούλη.Με το τέλος της εκδήλωσης υπήρχαν εδέσματα για όλους τους παρευρισκομένους που προσέφεραν ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός "Πίνδος", τα κρεατικά "Ντίμη", τα Ζαχαροπλαστεία Μάντζιος και το νερό Ζαγόρι της Χήτος ΑΒΕΕ, ενώ ακολούθησε γλέντι για τους αποφοίτους, τις Αρχές, τους συνεργάτες και τις οικογένειές τους.

Σύλληψη διωκόμενου στην Άρτα
 Την 19-12-2013/11.00 στην Άρτα, συνελήφθη 56χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση,  ποινής φυλάκισης  (1) έτους, για υπεξαίρεση.
Περί ναρκωτικών στα Ιωάννινα
 Την 19-12-2013/16.35 στα Ιωάννινα,  συνελήφθησαν  (2) ημεδαποί, ηλικίας 33 ετών αντίστοιχα, γιατί σε έρευνα που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτ/το ιδιοκτησίας ενός εκ των δραστών καθώς και στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μικροποσότητα ηρωίνης, (6) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και (1) ναρκωτικό δισκίο. Προανάκριση συνεχίζεται.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας















 Έως την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 παρατείνεται η φιλοξενία των δύο παράλληλων εκθέσεων "Από την αποικία, στη μητρόπολη", στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας": "Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην ιβηρική χερσόνησο" &  “Φώκαια 1913-1920. Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ" .


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Χριστουγεννιάτικες Ευχές του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας
















 Σας εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
Τη νέα χρονιά εύχομαι να πορευθούμε με μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.
Το 2014 να είναι χρονιά ανακούφισης για τους συνανθρώπους μας, που πλήττονται από την κρίση και ιδιαίτερα για τους άνεργους.
Το 2014 να είναι η χρονιά για την ανάκαμψη της οικονομίας που θα δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στην κοινωνία μας.-   
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Θεσπρωτίας
Θωμάς  Γ. Πιτούλης

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου
 Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης έλαβε στη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομικής Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκαν τα πρακτικά των Επιτροπών Διαγωνισμών και αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι για τα έργα:
.«Αποκατάσταση περιοχής Μύτικα Πρέβεζας», προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, με ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση Ρεμπής Παν. - Μπόκιας Γεώργιος & ΣΙΑ Ε.Ε.
.«Αποκατάσταση – καθαρισμός υδραυλάκων – τάφρων και κεντρικών διωρύγων Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού  40.000 ευρώ, με ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση Λάμπρος Κουτσος ΕΔΕ
.«Αποκατάσταση γηροκομείου Κόνιτσας – προμήθεια κουφωμάτων και τζαμιών ενεργειακού τύπου», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, με ανάδοχο τον Τζιάλλα Κωνσταντίνο & ΣΙΑ Ε.Ε.
.«Αποκατάσταση βιντεοκαμερών και συντήρηση αυτών στους ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ», προϋπολογισμού 7.000 ευρώ, με ανάδοχο τον Νικόλαο Μελά ΕΔΕ.
Επίσης, από την Ο.Ε. εγκρίθηκε ο ορισμός νέας ημερομηνίας δημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση οδού Χρυσοβίτσας – οροπέδιο Πολιτσών», προϋπολογισμού  60.000 ευρώ, στις 15 Ιανουαρίου 2014.

Ανοικτή πρόσκληση για το καινοτόμο πρόγραμμα "Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου"
 Ξεκινούν οι δράσεις για την σταδιακή υλοποίηση του πρώτου καινοτόμου - πιλοτικού προγράμματος "Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου", που έλαβε τη συγκατάθεση των αρμοδίων Υπηρεσιών για την προένταξή του στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.Το πιλοτικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 37.302.000 ευρώ, αποτελεί μια Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα στο σύνολο της Ηπείρου.Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας εξέδωσε δύο προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων σχετικά με παρεμβάσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και την βελτίωση πρόσβασης σε αυτούς, όπως προβλέπεται στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα, οι προσκλήσεις αφορούν τις θεματικές προτεραιότητες:
.Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ΚΩΔ: 58), συνολικής δημόσιας δαπάνης 17.000.000 ευρώ
.Εθνικές οδοί (ΚΩΔ: 22), συνολικής δημόσιας δαπάνης 15.000.000 ευρώ
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους ειδικούς στόχους του Άξονα Προτεραιότητας και να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των σχετικών δεικτών παρακολούθησης.
Αναλυτικά, στη θεματική προτεραιότητα "Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ΚΩΔ: 58)" ως ειδικοί στόχοι τίθενται:
.η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Περιφέρειας, με σκοπό τη συμβολή των μνημείων στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών
.η συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, καθώς και ενέργειες προβολής των πολιτιστικών στοιχείων της Περιφέρειας
.η αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου για τη δημιουργία ενός επώνυμου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος.
Στη θεματική προτεραιότητα "Εθνικές Οδοί (ΚΩΔ: 22)" τίθεται ως ειδικός στόχος η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, μνημείο της Unesco, με την παράκαμψη της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Πρέβεζας, που σήμερα διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο και τον διχοτομεί.

‘’ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ‘’ : Διοργάνωση Τουριστικών Επιχειρηματικών Αποστολών σε Ρουμανία και Αλβανία
  Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νομού μας, συνεχίζοντας τις στοχευμένες προσπάθειές του για την προβολή των επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών μας στο εξωτερικό, και εκμεταλλευόμενο δράσεις του έργου INTACTPLAN του IPA GREECE-ALBANIA 2007-2013, προτίθεται να διοργανώσει δύο (2) επιχειρηματικές αποστολές τον Φεβρουάριο 2014, ακολούθως Α) στο Βουκουρέστι Ρουμανίας, εκτιμώμενη περίοδο μεταξύ 03-10 Φεβρουαρίου 2014,Β) στα Τίρανα Αλβανίας, εκτιμώμενη περίοδο μεταξύ 17-25 Φεβρουαρίου 2014, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών μας και τα Γραφεία ΕΟΤ στις χώρες αυτές. Οι αποστολές θα κινηθούν οδικώς (όπως έγινε και με τις αποστολές σε Σόφια και Βελιγράδι το 2012&2013), και η διάρκεια έκαστης υπολογίζεται σε τρείς (3) διανυκτερεύσεις. Οι οριστικές ημερομηνίες θα προκύψουν από τις υποδείξεις των προαναφερθέντων Φορέων.Στόχος  της αποστολής είναι η προβολή του νομού μας ως τουριστικός προορισμός, εκμεταλλευόμενοι την λειτουργία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, την προσέλκυση επισκεπτών και σύναψη συνεργασιών για την φιλοξενία τουριστών στο νομό μας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.Καλούνται οι επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, Ενοικιαζόμενα Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία κλπ, (και διαθέτουν τις νόμιμες άδειες λειτουργίας σε ισχύ) που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανωτέρω αποστολή να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους δηλώνοντας τα στοιχεία των συμμετεχόντων έως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014, στο email MITROA2@E-THESPROTIAS.GR ή στο fax της υπηρεσίας 26650-29489. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, μέσω του έργου INTACTPLAN, θα καλύψει αποκλειστικά το κόστος μετάβασης και επιστροφής, τις δαπάνες της αίθουσας όπου θα διενεργηθεί η συνάντηση, και τμήμα της δαπάνης διερμηνείας (αναλόγως των αναγκών της εκδήλωσης). Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν το κόστος διαμονής τους (3 διανυκτερεύσεις), και διατροφής.
Εκ της Διοικήσεως Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
....πηγή : allo Blogger
Ανακοίνωση για τη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο
 Aπό τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της εορταστικής περιόδου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς. "Kατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση  αγαθών και υπηρεσιών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών.Επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή και σύμφωνη με τους κανόνες που προβλέπονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ήτοι :

•Το Ν.4177/06-08-2013 (Κανόνες ρύθμισης  της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις.
•Την απόφαση με αριθ.Α2-861/14-08-2013 (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών-ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ) και
•Το Νόμο 2323/1995 «Υπαίθριο Εμπόριο και άλλες διατάξεις».-
Ειδικότερα ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:
•Την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
•Την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) – ενδείξεις.
•Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων.
•Την έκδοση νόμιμων παραστατικών στοιχείων.
•Την ελλιπή στάθμιση-ζύγιση
•Την διάθεση ορισμένων ειδών σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές σε χώρους κυλικείων Νοσοκομείων, αεροδρομίων, υπεραστικών λεωφορείων κ.α.
•Κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στον Ν.4177/2013  ή στην Α2-862/2013 απόφαση.
Επί των διαπιστούμενων παραβάσεων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και εφόσον προβλέπεται, αποστέλλονται οι υποθέσεις και στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Ο καλός καταναλωτής πριν επιλέξει οποιοδήποτε προϊόν:
.Διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά του που πρέπει ν΄αναγράφονται αναλυτικά στη συσκευασία.
.Λαμβάνει υπόψη του την ημερομηνία λήξης.
.Ακολουθεί  πάντα πιστά τις οδηγίες συντήρησης του προϊόντος.
.Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί και για την σύνθεσή τους.
.Τα παπούτσια πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί  και για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.
.Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση «CE» που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.
.Απαγορεύεται να διατίθενται στην κατανάλωση τρόφιμα κάθε είδους τοποθετημένα μαζί με παιχνίδια στην ίδια συσκευασία εκτός και αν είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες εναρμονισμένες προς το κοινοτικό δίκαιο διατάξεις για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
.Προσοχή στην επιλογή παιχνιδιών με  γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με  βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό.
.Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαίθρια. Είναι φτιαγμένα συνήθως από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους.
.Τα κοσμήματα πρέπει να έχουν ένα κωδικό που δηλώνει την ταυτότητα του κατασκευαστή ή εισαγωγέα και τον αριθμό που δηλώνει την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμο μέταλλο, εκφρασμένη σε χιλιοστά.
Ειδικότερα τα νωπά κρέατα (χοιρινά-αρνιά-γαλοπούλες).
.Έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα αφού ο κτηνίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για τον κρεοσκοπικό έλεγχο, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέλευσης ) και αυτό για να  διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και να γνωρίζει ποιας προέλευσης είναι το κρέας που αγοράζει, ώστε να μην παραπλανάται.
.Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή  τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
.Οι καταναλωτές να μην  αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
.Το χρώμα σφραγίδας είναι λαμπρό κυανό(που κλίνει προς το πράσινο) Ε133 για νωπά κρέατα, αμνοερίφια γάλακτος και μη, από ζώα χωρών Ε.Ε συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της χώρας μας και ολογράφως την χώρα προέλευσης και καστανού χρώματος που κλίνει προς το κόκκινο Ε155 για νωπά κρέατα τρίτων χωρών.
.Τα κεφάλια των αμνοεριφίων γάλακτος ή  όχι  κατά τα ισχύοντα είναι απολύτως εμπορεύσιμα όλο τον χρόνο και πωλούνται σύμφωνα με τα αγορανομικά δεδομένα σε επίπεδο εμπόρων σε τιμή κατά τεμάχιο δηλαδή ξεχωριστά από το κρέας με εξαίρεση την Πασχαλινή περίοδο (Σάββατο του Λαζάρου μέχρι Κυριακή του Θωμά) που πωλούνται μαζί με το κρέας.
.Οι νωπές γαλοπούλες είναι απεντερωμένες με πόδια και κεφάλι πλην του τύπου 67% που εφόσον κυκλοφορεί πρέπει να είναι χωρίς πόδια και κεφάλι.
.Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις(χώρα προέλευσης, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης κ.α.).
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
.Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,  χωρίς άγχος και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.
.Υπάρχει αποδεδειγμένα επάρκεια σε όλα τα είδη βιοτικής ανάγκης οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
.Να κάνει έρευνα στην αγορά ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
.Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει το προϊόν που πραγματικά επιθυμεί.
.΄Όταν αγοράζει προϊόντα με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
.Τέλος μην ξεχνάτε σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη γιατί η παράβαση βαρύνει και σας.
•Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι τα τμήματα  εμπορίου & τουρισμού των Δ/νσεων Ανάπτυξης όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου , προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων σε κρεοπωλεία, εργαστήρια και επιχειρήσεις  ζαχαροπλαστικής,  Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κ.α. καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
•Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
 Ο Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
       Ευάγγελος Βαγενάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: